Ar - Ra'd – Grom

11. ajet sure Ar - Ra'd – Grom


لَهُ مُعَقِّبَاتٌ مِّن بَيْنِ يَدَيْهِ وَمِنْ خَلْفِهِ يَحْفَظُونَهُ مِنْ أَمْرِ اللّهِ إِنَّ اللّهَ لاَ يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّى يُغَيِّرُواْ مَا بِأَنْفُسِهِمْ وَإِذَا أَرَادَ اللّهُ بِقَوْمٍ سُوءًا فَلاَ مَرَدَّ لَهُ وَمَا لَهُم مِّن دُونِهِ مِن وَالٍ

 

"Uz svakog od vas su meleki, ispred njeg i iza njega, - po Allahovu naređenju nad njim. Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni. A kad Allah hoće da jedan narod kazni, niko to ne može spriječiti; osim Njega nema mu zaštitnika." (13:11)
 
U predhodnom ajetu Allah kaže da je upućen u sve što je očito i što nije, ni jedan pokret nije skriven od Njega. U navedenom ajetu stoji da po naređenju Njegovom uz svakog čovjeka stoji po jedan melek koji prati, nadzire i čuva čovjeka od nekih prirodnih nesreća i opasnosti. Naravno u ovo se ubrajaju i neke prirodne nepogode, jer je i priroda pod Allahovom kontrolom i sve što se u njoj zbiva, zbiva se sa Božijom dozvolom i Božijim određenjem. Kur'na na nekoliko mjesta govori o prirodi i kaže da se sva zbivanja u Njoj dešavaju po Njegovoj naredbi. S toga nas meleci čuvaju od prirodnih opasnosti i nepogoda kao i onoga što ne možemo kontrolirati. No u nastavku ajeta se navodi da je sve to dio čovjekove sudbine koja je u njegovim rukama i upozorava ljude da ne očekuju od Allaha da njihovu sudbinu povjeri melecima, da oni njom upravljau.
 Ako je potrebno u jednom društvu izvesti neke promjene koje će dovesti do poboljšanja uslova života ili promijeniti cijeli sistem, ljudi ne smiju očekivati da će se to desiti samo od sebe, odnosno neće biti Božijeg čuda već se moraju sami potruditi oko toga.
 
Još jedan zanimljiv detalj odnosi se na promjenu stanja u jednoj zajednici gdje Allah kaže da neće promijeniti stanje jednog naroda ukoliko se taj narod sam ne promijeni ili se bar ne potrudi da učini nešto u toj oblasti.
 No ukoliko se stanovnici određene zajednice ne trude da promijene stanje stići će ih Allahova kazna. U ovom slučaju niko od nje neće moći pobjeći niti će biti pošteđen.
S obzirom na spomenuto:  Sudbinu svake zajednice određuju njeni članovi. Dobra zajednica biti će nagrađena, a loša kažnjena i suočena sa Božijim gnjevom.