Sura Al-A’raf

31. ajet sure Al-A’raf


 يَا بَنِي آدَمَ خُذُوا زِينَتَكُمْ عِنْدَ كُلِّ مَسْجِدٍ وَكُلُوا وَاشْرَبُوا وَلَا تُسْرِفُوا ۚ إِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ 

 


O sinovi Ademovi, lijepo se obucite kad hoćete molitvu da obavite! I  jedite i pijete, samo ne pretjerujte. On ne voli one koji pretjeruju. (7:31)

Uzvišeni Allaha sinove Ademove poziva da se ne povode za dunjalučkim stvarima, upozoravajući da se lijepo obuku i odjenu kada odlaze na namaz, da nijhova odjeća bude pristojna, odnosno dovoljno široka i duga kako zahtijevaju propisi islama. Kada ulazimo u vjerske objekte dužni smo se lijepo odjenuti i s poštovanjem ući u njih .
U nekim rivajetima stoji  da je sunnet i namirisati se i tako na jedan pristojan način posjetiti  božiju kuću, a naravno sve  u granicama dozvoljenog.
U nastavku ajeta Allah dž.s kaže :"Jedite i pijete ali ne pretjerujte". Allah dž.š. u ovom ajetu poziva ljude da vode brigu o dozvoljenom i nedozvoljenom kako ih ne bi snašla sudbine Adema i Have.Treba da koristimo Allahove blagodati ali sve u granicama, ne pretjerujći pritom.
Ajet nas upozorava da je mesdžid, Allahova kuća i da je mjesto okupljanja božijih robova, te stoga moramo voditi računa da ovo mjesto uvijek bude čisto i privlačno ljudima.
Duhovna hrana  predhodi tjelesnoj, tj. prvo je potrebno namaz obaviti, pa tek onda misliti na hranu. Čovjekovo korištenje prirodnih dobara je dozvoljeno i nužno je po potrebi, ali ni jednom čovjeku nije dozvoljeno razbacivanje i rasipanje kao i prekomjerno jedenje. Zato dobro pazite prilikom iftara, i ne prejedajte se, jer se to kosi s časnim ajetom.