Sura Ali Imran

113., 114. i 115. ajeti sure Ali Imran

 

لَيْسُوا سَوَاءً ۗ مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ أُمَّةٌ قَائِمَةٌ يَتْلُونَ آيَاتِ اللَّهِ آنَاءَ اللَّيْلِ وَهُمْ يَسْجُدُونَ

يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَيُسَارِعُونَ فِي الْخَيْرَاتِ وَأُولَٰئِكَ مِنَ الصَّالِحِينَ

وَمَا يَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ فَلَنْ يُكْفَرُوهُ ۗ وَاللَّهُ عَلِيمٌ بِالْمُتَّقِينَ

 

Ali nisu svi oni isti. Ima ispravnih sljedbenika Knjige koji po svu noć Allahove ajete čitaju, mole se, (3:113)

 

oni u Allaha i u onaj svijet vjeruju i traže da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćaju i jedna čekaju da učine dobročinstvo; oni su čestiti; (3:114)

 

bilo kakvo dobro da urade, biće za nj nagrađeni. -A Allah dobro zna one koji se Njega boje. (3:115)

 

Nakon predhodnih ajeta koji govore o grupi sljedbenika Knjige koji su nastojali vjernike dovesti u zabludu ovi ajeti se osvrću na one sljedbenike  koji ispravno vjeruju. U njih ne treba sumnjati, mnogi od njih kao i muslimani pristalice su ibadeta, poslušnosti i pokornosti Bogu, i oni ustaju u ponoć da bi se molili. Oni vjeruju u Allaha i na Sudnjem danu bit će u pratnji onih koji su se zalagali za dobrobit zajednice. Allah dž.š. neće zanemariti njihova dobročinstva i oni će biti u okrilju Allahove milosti, jer će Allah nagraditi sve one koji vjeruju i dobra djela čine.

Ukoliko muslimani budu slijedili pravdu i pravednost i ponašali se u skladu s tim, to će biti najbolji način pozivanja drugihu islam. Nije prihvatljivo samo kritiziranje drugih a zanemarivanje njihove dobrote, bez obzira ko je u pitanju.

Noć, kada svi ljudi spavaju, najbolje je vrijeme za obraćanje Allahu. Naređivanje dobra i odvraćanje od zla bio je moto svih Božijih objava i odnosi se na sve ljude. Molitvom i ibadetom usavršava se karakter i ličnost čovjeka a samim tim i kvalitet zajednice. Ako se otvore vrata za činjenje dobra vrata zla će se zatvoriti pred nama.