Sura Al-Anfal

74 . ajet sure Al-Anfal

 

وَالَّذِينَ آمَنُوا وَهَاجَرُوا وَجَاهَدُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَالَّذِينَ آوَوْا وَنَصَرُوا أُولَٰئِكَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقًّا ۚ لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَرِزْقٌ كَرِيمٌ

Oni koji vjeruju i isele se, i bore se na Allahovom putu, i oni koji daju sklonište i pomažu, - oni su, zbilja, pravi vjernici – njih čeka oprost i obilje plemenito. (8:74)

 

Ovaj ajet govori o istinskom vjerovanju, te naglašava da je vjernik onaj koji je u ime Allaha spreman napustiti svoj dom, svoj imetak, pružiti pomoć muhadžirima i zaštiti borce na Allahovom putu. Preseljenje iz jednog mjesta u drugo ima za cilj davanje pouka kasnijim pokoljenjima da budu istrajni na putu dobra i da pozivaju i rade u korist islama, kao što je to činjeno i u vrijeme Poslanika s.a.v.s..

Tako se preseljenje u ime Allaha iz jednog mjesta u drugo smatra velikim djelom i znak je pokornosti i vjerovanja u Tvorca svjetova, Allaha dž.š..

No, jasno je da svi muslimani ne mogu napustiti svoja ognjišta ili pak ići u džihad, te stoga s njih i spada ta dužnost. Međutim ostali muslimani su dužni da, koliko mogu, pomognu svoju braću – muslimane ma gdje se oni nalazili ukoliko su u teškoj situaciji, ali i da pomažu jačanje i napredak cjelokupne islamske zajednice. U takvim slučajevima, znači, ako se muslimani pridržavaju svojih obaveza, Allah će ih pomoći i smilovat će im se te će im oprostiti njihove grijehe i opskrbiti ih velikim blagodatima.

Tako svako djelo koje čovjek učini u ime Allaha, a ne radi svojih prohtjeva, bez obzira na njegovu težinu, imat će veliku vrijednost i Allah će takvim osobama sigurno nagradu pripremiti. Znamo pak da čovjek nije bezgriješan i da više puta učini neku pogrešku, no bitno je pokajanje. Ukoliko istinski zamoli Uzvišenog Allaha dž.š. da mu oprosti s obećanjem da više nikada neće počiniti prethodni grijeh, On će mu sigurno oprostiti i usmjeriti ga pravim putem.