Imamejn Hasanejn - Baština pozitivnih misli

Sveti mjesec

VRIJEDNOST RAMAZANA I POSTA U NJEMU


Hvala neka je Allahu dž.š. koji je odabrao mjesec Ramazan nad ostalim mjesecima u godini i koji je uzdigao post između ostalih ibadeta. Salavat i selam neka su na Njegovog poslanika, Muhammeda a.s. Neka Uzvišeni Gospodar našim šehidima podari lijepi Džennet, a njihovim porodicama sabur. Božije zadovoljstvo neka je na one koji ovaj dan provedoše u 'ibadetu posta.  
 Braćo i sestre, cijenjeni postači! Nalazimo se na kraju prvog dana najvrijednijeg mjeseca u godini, mjeseca Ramazana.       Koliko vrijedi ovaj mjesec  govori nam hadis koji prenosi Selman r.a. u kojem se kaže: „Održao nam je Poslanik, a.s., hutbu na kraju mjeseca ša'bana i tom prilikom rekao: ''Ljudi, dolazi vam veličanstveni mjesec, mjesec pun bereketa, u kojem ima jedna noć vrednija od hiljadu drugih mjeseci. Allah dž.š. je odredio u tome mjesecu post kao strogu obavezu, a teraviju - namaz koji se obavlja u tim noćima kao dobrovoljni vid ibadeta. Ko se Allahu dž.š. približi kakvim dobročinstvom, računat će se kao da je obavio strogu obavezu u nekom drugom mjesecu. Ko obavi strogu obavezu (farz), računat će mu se kao da je obavio sedamdeset farzova u nekom drugom mjesecu. To je mjesec strpljivosti, a nagrada je za nju Džennet. To je mjesec pomaganja, mjesec kada se povećava nafaka vjernika. Ko u njemu priredi iftar i nahrani postača, bit će mu to oprostom grijeha i oslobađanjem od vatre, a dobit će nagradu kao i postač bez umanjenja njegove nagrade. Tada prisutni ashabi povikaše: "Poslaniče, nismo svi u mogućnosti nahraniti postača". Muhammed a.s. na to im je odgovorio: "Ta nagrada pripada i onome ko ponudi postaču hurmu (datulu) ili ga napoji vodom ili gutljajem mlijeka". To je mjesec čiji je početak milost, sredina oprost, a kraj - oslobođenje od vatre. Ko olakša onome što je pod njegovom komandom u tom mjesecu, Allah dž.š. tome će oprostiti grijehe i osloboditi ga od vatre. 
Nastojte u ovom mjesecu raditi četiri stvari: dvije kojima ćete steći Allahovo dž.š. zadovoljstvo, i dvije koje su vama neophodne. Dvije stvari kojima ćete steći Allahovo dž.š. zadovoljstvo jesu šehadet - svjedočenje da nema drugog boga osim Allaha dž.š., te da od Njega tražite oprost. Dvije druge stvari, koje su vam neophodne, jesu da Allaha, dž.š., molite za Džennet i tražite zaštitu od vatre. A ko napoji postača, Allah, dž.š., napojit će ga sa Svoga havda (pojila), tako da neće ožednjeti do ulaska u Džennet". Prenosi se od Ebu Hurejrea da je rekao: „Kada nastupi mjesec ramazan otvore se sva nebeska vrata, a zatvore džehennemska i šejtane povežu u lance.“Taberani je preko Ubade b. Samita naveo da je Muhammed a.s. jednoga dana ramazana rekao: „Došao vam je ramazan, mjesec u kojem Allah daje Svoj blagoslov, sreću i napredak Svojim dobrim robovima, mjesec u kome Allah prosipa među ljude svoju milost, prihvata im molbe i oprašta grijehe, mjesec ukome Allah prati vaše utrkivanje u činjenju dobrih dijela i s vama se pred melekima ponosi. Pokažite se prema Allahu s dobrim poslovima. Zaista je veliki nesretnik ko bude u ovom mjesecu lišen Allahove milosti.“                                                                                   
Ramazan je mjesec u kojem je ummet Muhammeda a.s. darovan sa pet stvari, kojima nije darovan u drugim mjesecima i kojima nije darovan nijedan narod prije nas. To su: 
 

1) Zadah iz usta postača bolji je kod Allaha od mirisa miska . 
2) Meleki za njih čine istigfar (traže oprost) sve dok se ne iftare. 
3) Okivaju se u okove prokleti šejtani pa nisu u mogućnosti da se slobodno kreću (nanose nevolje) kao što to čine izvan ovog mjeseca.                                                                          
4) Allah dž.š. uljepšava svaki dan svoj džennet i govori mu: "Samo što nisu Moji iskreni robovi koje zadešavaju nevolje i teškoće ušli u tebe!"                                                             
5) Posljednju noć im se opraštaju grijesi! Neko reče: "Je li to Noć Kadra?" Muhammed a.s. reče: "Ne, jer radnik prima nagradu tek onda kada u potpunosti završi posao!" (Ahmed)                         

 

 Zaista nijedno djelo učinjeno prema Allahu dž.š. neće ostati bez nagrade, ali među svim dobrim djelima i ibadetima izdvaja se post mjeseca ramazana. U poznatoj Hadisi- kudsijji Muhammed, a.s., je rekao: "Allah, dž.š., kaže: ''Post je Moj i Ja za njega dajem (posebnu) nagradu, postač ostavlja svoje prohtjeve, jelo i piće radi  Mene, post je štit. Postač ima dvije radosti; radost prilikom iftara, i radost kada sretne svoga Gospodara. Zadah iz usta postača draži je Allahu, dž.š. od mirisa miska.  U drugoj predaji se navodi i sljedeće: ''pa kada neko od vas posti, neka ne govori ružne riječi i neka ne diže glas. Ako ga neko napadne i uvrijedi, neka kaže ja postim! Iz prethodno navedenih riječi možemo zaključiti da je post najdraže djelo Allahu dž.š. jer, onaj koji posti radi to isključivo radi Allaha i ne može se u postu naći primjese dvoličnjaštva. Ono što se propusti od naređenih ili dobrovoljnih djela u ramazanu ne može se ničim postići njegova vrijednost, pa makar to sve nadoknadili u drugom mjesecu. "Ko se omrsi jedan dan ramazana, bez opravdanog razloga; kao što je olakšica (musafiru) ili bolest, ne može ga nadoknaditi makar i čitav život postio." Zato će oni koji se boje Allahove dž.š. kazne, a žude za Njegovom nagradom, ovome mjesecu posvetiti posebnu pažnju, neće ga smatrati teretom i teškom obavezom, nego najdražim prijateljem koji im je došao u  goste. Iako za post treba uložiti dosta napora i odricanja, ipak ga trebamo doživljavati kao jednu vrstu nagrade pogotovu kad oko nas ljudi griješe i ne praktikuju post. 
Kako treba izgledati dan posta možemo vidjeti iz hadisa koji prenosi Džabir bin Abdullah el-Ensari, r.a.: "Kada zapostiš, neka poste uši tvoje, i oči tvoje, i tvoj jezik neka posti od laži i zabranjenih stvari, i ostavi se uznemiravanja i ezijeta komšije. Neka se na tebi ogleda post i smirenost, i učini da ti dan posta ne bude kao dan kada se mrsiš." Mjesec posta je mjesec svakovrsnih ibadeta, iz kojih se izdvaja dnevni ibadet - post, i noćni - klanjanje teravih-namaza, te učenje Kur'ana. Poslanik, a.s., rekao je: "Allah, dž.š., propisao vam je post ramazana kao strogu obavezu, a noćno klanjanje vam je sunnet. Ko ga isposti i isklanja s imanom, iskreno tražeći i želeći Allahovo zadovoljstvo i nagradu, izaći će iz ramazana čist od grijeha kao na dan kada ga je majka rodila". Dakle, po danu se ibadeti postom i tijela i duše, dok se noći krunišu dobrovoljnim ibadetom, klanjanjem teravih-namaza, provođenjem što većeg dijela noći na namazu, oživljavanjem ramazanskih dana i noći učenjem Kur'ana, istigfara, dova, salavata i činjenjem drugih dobrih dijela. Vrijednost posta je i u tome što se pomoću njega obezbjeđuje ulazak u džennet na posenba vrata Rejjan, čije ime znači „onaj koji gasi žeđ“. Povikaće se: „Gdje su postači? Neka uđu u džennet kroz vrata Rejjan kroz koja neće uću niko drugi osim njih.“ Po hadisu jedan od zagovarača za oprost i spas vjernika biće i njegov post. U hadisu se veli: „Post i Kur'an će se zauzimati za čovjeka na Sudnjem danu. Post će reći: Gospodaru, ja sam bio razlog zbog kojeg je ostavljao hranu i sputavao strasti, pa primi moje zauzimanje za njega. Kur'an će reći: Ja sam bio razlog zbog kojeg  je ostavljao spavanje noću, zato primi moje zauzimanje za njega. I njihovo zauzimanje biće primljeno.“

 

Ostavite svoj komentar

Korisnički komentari

Nema komentara
*
*

Imamejn Hasanejn - Baština pozitivnih misli