Sura Ali Imran

69. 70. i 71. ajet sure Ali Imran


وَدَّتْ طَائِفَةٌ مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ لَوْ يُضِلُّونَكُمْ وَمَا يُضِلُّونَ إِلَّا أَنْفُسَهُمْ وَمَا يَشْعُرُونَ
 
يَا أَهْلَ الْكِتَابِ لِمَ تَكْفُرُونَ بِآيَاتِ اللَّهِ وَأَنْتُمْ تَشْهَدُونَ
 
يَا أَهْلَ الْكِتَابِ لِمَ تَلْبِسُونَ الْحَقَّ بِالْبَاطِلِ وَتَكْتُمُونَ الْحَقَّ وَأَنْتُمْ تَعْلَمُونَ


 
Neki sljedbenici knjige jedva bi dočekali da vas na stranputicu odvedu;  međutim, oni samo sebe odvode, a da i ne slute. (3:69)
 
O sljedbenici Knjige, zašto u Allahove dokaze ne vjerujete, a da su istina, dobro znate? (3:70)
 
O sljedbenici Knjige, zašto istinu neistinom zamračujete i svjesno istinu krijete? (3:71)
 
Navedeni ajeti skidaju zastor sa neprijatelja religije i pravog puta koji se vješto prikrivaju iza vjere. Grupa ljudi posmatrala je grupu vjernika i sljedbenika Knjige sa ciljem da muslimane prevedu na svoju vjeru i odvedu ih u zabludu gdje su i oni.
Oni su znali da će doći Poslanik, jer su o njegovom dolasku čitali u Tevratu i Indžilu, i oni moraju vjerovati njemu i prihvatiti islam, ali fanatizam je bio povod da nepravedno skrivaju pravu istinu, i druge pozivaju na svoju vjeru čineći im svjesno nepravdu. Ovi ajeti upozoravaju muslimane da ne sklapaju iskrena prijateljstva i prisne odnose sa sljedbenicima drugih religija kao i da budu dobro upućeni u njihove planove o skretanju muslimana sa pravog puta. Znati prepoznati neprijatelja i biti obavješten o njegovoj uroti nužno je sredstvo zaštite muslimana. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti muslimanskoj omladini kako ne bi bila privučena i na prevaru odvedena na stranputicu. Takođe onaj ko želi drugog odvesti u zabludu, prvo će sam zabludjeti, jer prevara, dvoličnost i mržnja nemaju drugih posljedica osim zablude. Vjernik mora svoj život posvetiti traženju i prepoznavanju pravde i prepoznati laž da bi se zaštitio od neprijatelja islama i postigao svoj cilj u životu da bude dobar musliman.