اخلاق
مقاله ای در مورد اخلاق
- منتشر شده در
حسن خلق، عبارت است از خوش رویی، خوش رفتاری، حُسن معاشرت و برخورد پسندیده با دیگران. امام صادق (علیه السلام) درباره خوش رویی می فرماید: « تُلَیِّنُ جانِبَکَ وَ تُطَیِّبُ کَلامَکَ وَ تَلْقی اَخاکَ بِبَشْرٍ حَسَنٍ .» « حسن خلق آن است که برخوردت را نرم و سخنت را پاکیزه و برادرت را با خوش رویی دیدار کنی .»
آمرزش، ره آورد ماه رمضان
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- محمد رضا جواهری
امام زین العابدین (علیه السلام) در دعای استقبال و ورود به ماه رمضان در صحیفه سجادیه این ماه را شهر التمحیص نامیده اند. راغب اصفهانی می نویسد: محص به معنای تخلیص و رهایی شئ از عیب است. تمحیص به معنای تزکیه و تطهیر است. ماه رمضان ماه تصفیه بر نفس و پاک کردن و برطرف نمودن عیوب و دور کردن خود از گناهان است.
ماه رمضان، بهار دعا و مناجات با خدا
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- محمد محمّدی اشتهاردی
ماه رمضان ماه خودسازی و تصفیه روح است. خداوند همه اسباب کار را در این ماه برای پالایش روح و روان از آلودگی های گناه فراهم نموده و با لطف و رحمت مخصوص خویش همه درها و راهها را در راستای تهذیب نفس و صفای باطن و تکامل معنوی گشوده است.
عيد فطر؛ ماه پيروزى بر طاغوت نفس
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- حجت الاسلام و المسلمين محمد محمدى اشتهاردى
عيد فطر؛ يعنى بازگشت به فطرت و سرشت بازگشت ازاين نظر كه آيا رابطه ما با فطرت پاك انسانى به طورصحيح برقراراست يا نه؟ آيا آن اعماق روح و فطرت پاكى كه خداوند به ما داده و براثرحجابهاى جهل، انحراف و گناه، زنگار بر رويش نشسته، دركلاس ماه رمضان زنگارها زدوده شدهاند يا نه؟ كه اگر چنين است بايد ابتداى نجات وآغاز پيروزى برطاغوت نفس را در نماز عيد فطراعلام بدارند و جشن بگيرند. به عنوان اين كه : آن چه را در ماه رمضان آموختهاند و در راه خودسازى و بهسازى به كار بردهاند ابراز بدارند، با كلمات و حركات، بلكه درقلب و درون، با تمام وجود و احساس، و با شعارآميخته با شعوروفرياد برون و درون كه : «الله اكبر، الله اكبر، لا اله الا الله و الله اكبر ولله الحمد والحمدلله على ما هدانا وله الشكرعلى ما اولانا ؛ خدا بزرگتراز آن است كه توصيف گردد.
معنا و ماهيت حقيقى شب قدر چيست؟
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- سيد سعيد لواسانى
«قدر» در لغت به معناى اندازه و اندازه گيرى است . «تقدير» نيز به معناى اندازه گيرى و تعيين است . اما معناى اصطلاحى «قدر» ، عبارت است از ويژگى هستى و وجود هر چيز و چگونگى آفرينش آن به عبارت ديگر، اندازه و محدوده وجودى هر چيز، «قدر» نام دارد .
فلسفه و اسرار شب های قدر
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- علی اصغر صرفه جو
درباره سوره قدر، شب قدر، معنای قدر، تعیین شب قدر، تكالیف شب قدر و شیوههای بهره جویی از این شب بزرگ و ارتباط با خداوند مهربان، مطالب قابل اهمیتی وجود دارد كه ما خلاصه آن را در زیر می آوریم.
آثار و برکات روزه
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- پاسدار اسلام
خداوند متعال به مقتضای ربوبیت خود، برای تربیت بشر و رساندن او به کمال شایسته خویش یک سلسله عبادات و وظایف اخلاقی معین فرموده است تا آدمی در سایه عمل به آن عبادات و به کار بستن وظایف به کمالی که برای آن آفریده شده است.
درباره روزه
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- سيد حسين موسوی راد لاهيجی
تقوي و پرهيزکاري در تربيت و اخلاق اسلامي يک مسلمان نقش بسيار مهمي دارد، و براي رسيدن به اين صفت شايسته است که بهترين عبادت در ماه صيام مبتني بر آن است که خداوند مي فرمايد : «لعلکم تتقون» که نتيجه و علت غائي روزه، تقوي از محارم الله است.
اخلاق در حكومت حضرت علی (علیه السلام)
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- مصطفی دلشاد تهرانی
علی (علیه السلام) اسوه عالم انسانیت و رشک مؤمنان در پیوستگی به حق و حقیقت است. همه صفات آن ابر مرد بزرگ و بی همتا، رهنمای مردان حق و سالکان راه راستی است و بنابر این از هر فرصتی برای یاد کردن و آموزش از محضر امام نخستین می باید بهره ها گرفت.
اخلاق اسلامی و رابطه آن با یاد خدا
- منتشر شده در
این پروژه با عنوان اخلاق اسلامی که به نقد و بررسی اخلاق اسلامی و رابطه آن با یاد خدا ، خودخواهی ، خودشناسی و ... می باشد به این نکته تأکید می کند که لازمه ی داشتن اخلاق اسلامی که مورد پسند همگان است ، داشتن اعتقاد و ایمان به خدا و انجام دستورات او می باشد .
راه های پرورش اخلاق
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- علامه محمد حسین طباطبایی
- منبع:
- نشریه ی پاسدار اسلام، شهریور 1375، شماره ی 177
هدف نهایی پیامبران و ادیان آسمانی و حکیمان، ساختن جامعه ای مبتنی بر اخلاق و فضایل انسانی بوده است، ولی چون هدف، مشترک بوده و دانشمندان و متفکران اسلامی نیز با دیده مثبت به آموزه های فلسفی یونان نگریسته و به غربال و تنقیح و تکمیل آن پرداخته اند، پاره ای از پریشان گویان، پنداشته اند که اخلاق اسلامی نیز چیزی افزون بر آموزه ها و روش اخلاقی حکمای یونان نیست و لذا با شلاق نقد و تیغ انکار به جان آن افتاده اند، در حالی که اخلاق در معارف قرآنی، گامی حتی پیشتر از معارف اخلاقی ادیان آسمانی گذشته است، کجا رسد به روش اخلاقی حکیمان و فیلسوفان یونانی!
خاستگاه اخلاق پژوهش
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- احمد فرامرز قراملکی
- منبع:
- مجله آیینه میراث، شماره 27
پرستوی پژوهش را دو بال است: روش و اخلاق. اخلاق پژوهش آهوی رفتار ارتباطی در فرایند تحقیق است که به رعایت حقوق افراد مبتنی است. اخلاق پژوهش دو روی آوردِ فردگرایانه و سازمان نگر دارد. در روی آوردِ نخست بر مسئولیت های پژوهشگر به عنوان شخصیت حقیقی تأکید می شود و در روی آوردِ دوم بر مسؤلیت های اخلاقی مؤسسه های پژوهشی تأکید می گردد. مسائل اخلاقی در تعارض فرایند پژوهش با حقوق افراد مرتبط بروز می کنند و خاستگاه آن عبارت است از: ماهیت مساله پژوهش، مکان، روش و شرکت کنندگان.
تجربه ها و توصیه های یک مبلغ
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- رضا رمضانی گیلانی (*)
- منبع:
- نشریه پگاه حوزه (ویژه حوزه های دینی)، 3 تیر 1388 - شماره 59
آنچه در ذیل آورده شده، تجربیات بیش از 24 سال تبلیغ می باشد. البته بسیاری از روحانیون گرانقدر ممکن است تجربیات بیشتری را به دست آورده باشند که مجموعه این تجربیات می تواند برای همه و خصوصاً کسانی که در ابتدای مسیر تبلیغ دین می باشند سودمند باشد.
فرهنگ رمضان: ظرفیت ها و بایدها
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- گفت وگوی اختصاصی با دکتر ناصر فکوهی
- منبع:
- نشریه اخبار شیعیان، مرداد ماه سال 1390، شماره 69
دکتر ناصر فکوهی، استاد دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، مردم شناس، مترجم و نویسنده آثاری در زمینه علوم اجتماعی ایران است. از وی کتاب های متعددی در حوزه علوم اجتمـاعـی منتشـر شـده کـه از آن میـان، می توان به کتاب های “تاریخ اندیشه و نظریه های انسان شناسی”، “انسان شناسی شهری” و “پاره های انسان شناسی” اشاره کرد. در این گفت وگو نظرات ایشان را در زمینه” ابعاد اجتماعی و فرهنگی ماه مبارک رمضان در کشورمان پرسیدیم.
رسوم آیینی و ارزش های اخلاقی
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- حمید عابدی
- منبع:
- نشریه حدیث زندگی، خرداد و تیر 1385، شماره 29
واژه آیین (Ritual) ابتدا به معنای آداب و رسوم بود و بعدها اختصاصا به معنای رسوم دینی یا جادوگرانه به کار گرفته شد. از این رو می توان گفت : رفتارهای آیینی ، نوعی خاص از رفتار هستند که توسط جامعه پذیرفته شده اند و به گونه ای ارتباط افراد آن جامعه را با پدیده های فرامادّی یا ماوراء الطبیعه برقرار می کنند.
امنیت اخلاقی از نگاه نبوی
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- مهدی احمدی
- منبع:
- نشریه فرهنگ كوثر، زمستان 1385، شماره 68
ارزش سالانة فروش محصولات پورنوگرافی در آمریکا، بالغ بر ده میلیارد دلار است. این مبلغ، چندین برابر هزینه ای است که آمریکایی ها صرف فعالیت های ورزشی می کنند. سالانه 800 میلیون نسخه از آثار پورنوگرافی به فروش می رسد و همین مقدار نیز از مراکز امانی به امانت برده می شود.
رسالت ذاکران
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- جواد محدثی
- منبع:
- نشریه فرهنگ كوثر، زمستان 1380، شماره 52
می توان از عظم ترین دستاوردهای نهضت عاشورا، پدیده «وعظ » و «مرثیه خوانی» را به شمار آورد که به توصیه اهل بیت علیهم السلام و به قصد زنده نگهداشتن پیام عاشورا و درس های بزرگ آن حماسه، برپا شده و می شود