شبکه فرهنگی الحسنین (علیهما السلام)

مقالات متفرقه فقهی

معیار آغاز و انجام ماه های قمری

معیار آغاز و انجام ماه های قمری

این مساله از دیرباز در فقه مطرح بوده و نگارنده با بررسی دو دیدگاه و مبانی هر دو، کوشیده است تا با درنگی درخور در این باره به داوری بپردازد و اگر برخی از رد و اثباتها و فراز و نشیبهای بحث در نوشته های دیگر نیز افت شود، تنها اتفاق است و نه برگرفتن از نوشته های دیگران. اندک بودن شمار پی نوشتهای این مقاله نیز از همین جا سرچشمه می گیرد که در نگارش این نوشته تلاش بر این نبود که همه گفته ها ونوشته های این بحث را درمقاله بازگو کنیم. ارزیابی استدلالها در سرتاسر نوشته جز یکی دو مورد، از نگارنده است، ولی پیش تر و چه بسا بهتر از ما در نوشته ها و کاوشهای دیگران نیز آمده باشد. به هر روی امید آن است که این تلاش ناچیز در روشن کردن جنبه های مختلف این مساله فقهی که همگان درهر سال چند بار بدان نیازمندند، سودمند باشد.

جزئیات

مشکل رویت هلال

مشکل رویت هلال

جزئیات

استفتائات رسانه ای

استفتائات رسانه ای رسانه آبشخوری است که انسان ها در طول شبانه روز از آن به طرق مختلف، تغذیه فکری و معنوی می کنند در این میان، رسانه های نو، از جمله رادیو، تلویزیون، سینما، اینترنت، ماهواره و پیامک یا (sms) از اهمیت ویژه ای برخوردارند...

جزئیات

فقه رسانه

فقه رسانه رسانه به معنای هر وسیله ای است که مطلب یا خبری را به اطلاع مردم برساند؛ مانند رادیو، تلویزیون، روزنامه و اینترنت که هر کدام از آنها دارای احکام خاصی است که می توان بر اساس اصول اسلامی به تبیین آن پرداخت...

جزئیات

نگاهی گذرا به شیوه جمع آوری زکات و آداب جمع کنندگان

نگاهی گذرا به شیوه جمع آوری زکات و آداب جمع کنندگان یکی از مباحث زکات این است که آیا مردم بعد از وجوب زکات و جمع آمدن شرایط پرداخت آن، خود زکات اموال را به موارد مصرف آن برسانند، یا آنکه باید زکات از طریق حکومت و نماینده حاکم اسلامی جمع آوری شود و پس از سامان دهی به مصارف شرعی مورد تعیین برسد.

جزئیات

مصلحت در فقه شیعه

مصلحت در فقه شیعه نویسنده، در این نوشتار کوشیده است با تمسک جستن بر دیدگاههای عالمان برجسته دین، مفهوم دقیق و صحیح مصلحت در فقه شیعه را تبیین کند و بر بخشی از شبهات روشنفکری پاسخی کوتاه و در خوربدهد. خلاصه ای از آن را مرور می کنیم.

جزئیات

نگرشی جدید در حکم عمره مفرده

نگرشی جدید در حکم عمره مفرده حج، یکی از ارکان اسلام است و چون واجب شود تأخیر کردن آن گناه عظیم است. مطابق آیات و روایات و گفته فقیهان، انکار آن موجب کفر و قرارگرفتن در شمار کافران است.

جزئیات

فلسفه و حکمت احکام

فلسفه و حکمت احکام تاریخ پرداختن به فلسفه و علل احکام به قرن دوم هجری، یعنی همزمان با انتقال حکومت اموی به عباسی و زمان امام صادق و امام رضا8 باز می گردد. حکومت اسلامی در آن دوران از نظر جغرافیایی، گسترش یافت و فرهنگ و اندیشة اسلامی با فرهنگهایی رویارو شد که به لحاظ جغرافیایی، تحت حاکمیت و حکومت اسلامی قرار داشت. در آن دوره، یک نهضت علمی، فکری، فرهنگی بزرگ به راه افتاد و نحله ها و مذهبهایی در اصول و فروع دین پدید آمد.

جزئیات

فقه و عرصه های نو پدید

فقه و عرصه های نو پدید در زمان معاصر، به ویژه پس از انقلاب اسلامی، انتظارات از فقه، روندی دیگرگون و افزون یافته است و نگاه و رویکرد به آن متحول شده است؛ با توجه به همین روند رو به رشد بود که رهبر کبیر انقلاب اسلامی، ضرورت فقه پویا و دخالت زمان و مکان در آن را طرح کرد، این در حالی بود که شاگردان ایشان از قبیل استاد مطهری و دکتر بهشتی نیز این ضرورت را به فراست دریافته بودند. شناخت دقیق حکم و موضوع راهگشای بسیاری از تحولات و عرصه های نوظهور دینی در علم فقه می باشد.

جزئیات

آسیب شناسی اجتهاد

آسیب شناسی اجتهاد این نوشتار، آسیب های اجتهاد را - که پدیده ای معرفتی در حوزه های دین شناسی است -؛ بررسی کرده و به آفت های آن پرداخته است با هم خلاصه ای از آن را می خوانیم.

جزئیات

شرایط امامت جمعه از نگاه مذاهب اسلامی

شرایط امامت جمعه از نگاه مذاهب اسلامی اگر چه بسیاری از احکام نماز جمعه، مورد اتفاق مذاهب اسلامی است. ولی در مواردی از جمله شرایط امامت جمعه اختلافاتی مشاهده می شود.

جزئیات

چرا مسافر روزه اش باطل است و نمازش شکسته؟!

چرا مسافر روزه اش باطل است و نمازش شکسته؟! چرا با وجود آثار مفید روزه، مسافران نمی توانند روزه بگیرند؛ به ویژه آن که فلسفه شکسته شدن نماز و بطلان روزه مسافر، تخفیف به حال اوست و در روایات از آن به هدیه الهی تعبیر شده است و در قرآن کریم، بعد از بیان این حکم می فرماید: «اگر روزه بگیرند، برای آنان بهتر است»؟

جزئیات

پاسخ کوتاه، پرسش کوتاه

پاسخ کوتاه، پرسش کوتاه 1. نذرهایی برای قبولی در کنکور کرده ام که انجام آن با درس خواندن برایم مشکل است؛ آیا می توانم آنها را تغییر دهم؟

جزئیات

نظر خود را اعلام كنید

نظرات كاربران

نظری وجود ندارد
*
*

شبکه فرهنگی الحسنین (علیهما السلام)