شبکه فرهنگی الحسنین (علیهما السلام)

امام حسین علیه السلام

عاشورا و انتخاب ها

عاشورا و انتخاب ها

انتخاب، بخشی از زندگی آدمیان، بلکه مهم ترین ویژگی آنهاست. هرگز حیوانات در طول زندگی خود، در مقابل گزینه های مختلف، قرار نمی گیرند؛ خود را همواره در راهی از پیش تعیین شده، می بینند و ادامه مسیر زیستی آنها، کاملاً افقی و بدون فراز و نشیب و صرفا بر اساس غریزه های ثابت و تغییرناپذیر است؛ اما انسان هر روز و هر ساعت در آستانه انتخابی تازه، قرار می گیرد. نوع و سطح انتخاب انسان، بهترین معیار سنجش برای داوری درباره شخصیت اوست. در واقعه کربلا، سه نوع انتخاب صورت گرفت:

جزئیات

عوامل و انگیزه های تحریف در تاریخ عاشورا

عوامل و انگیزه های تحریف در تاریخ عاشورا در حوزه عاشورا پژوهی، پرسش های فراوانی را پیش رو داریم که برخی از آنها را می توان پرسش های اساسی و کلیدی خواند. یکی از آن پرسش های کلیدی و کار آمد همین است که هر پژوهشگری می پرسد که: چرا و چگونه، و با چه انگیزه هایی این همه تحریف در تاریخ عاشورا پیدا شده است؟ این نوشتار در پی آن است که با بازاندیشی در تاریخ و فرهنگ عاشورا به این پرسش مهم پاسخ گوید. و عوامل تحریف ساز را تا آنجا که نگارنده در طول بیش از ده سال «عاشورا پژوهی» و «تحریف شناسی» به آنها رسیده است، به ترتیب و توضیح بازگوید. به این امید که راه های نفوذ تحریف ها شناسایی و حوزه های آسیب پذیر، نمایانده شود.

جزئیات

موانع قیام امام حسین (علیه السلام) در زمان حکومت معاویه

موانع قیام امام حسین (علیه السلام) در زمان حکومت معاویه اگر امام حسین (علیه السلام) در ده سال حکومت معاویه، قیام مسلحانه نکرد، به علل مختلف، در آن دوره، قیام مسلحانه، نه مقدور بود و نه مفید؛ اما هرگز مبارزه سیاسی را کنار نگذاشت و همواره با معاویه، سینه به سینه، مبارزه سیاسی می کرد. پژوهش و تحقیق پیرامون زندگی امامان معصوم (علیهم السلام) ، امری لازم است و بلکه ضروری؛ زیرا دریای بی کران فضایل و معارف آنان بهترین الگو برای جهانیان، بویژه مسلمانان است.

جزئیات

فرهنگ عاشورا در سیره ی معصومین (علیهم السلام)

فرهنگ عاشورا در سیره ی معصومین (علیهم السلام) آداب و عادات و اندیشه ها و اوضاعی که گروهی در آن شرکت دارند، فرهنگ نامیده می شود که از نسلی به نسل دیگر انتقال می یابد. زبان و وسیله های نمادین دیگر عوامل اصلی انتقال فرهنگ است; در عین حال ممکن است بسیاری از رفتارها و عادات و رسوم تنها از طریق تجربه حاصل گردد. اصولا هر جامعه ای برای خود روش و اسوه ویژه ای از کلیات فرهنگی و رفتاری دارد که امور ضرور انسانی مانند سازمان اجتماعی، دین، حقیقت جویی، ساختمان سیاسی، نحوه تفکر، مؤسسات اقتصادی و فرهنگ مادی آن را به وجود می آورد.

جزئیات

ویژگی های جوان عاشورایی

ویژگی های جوان عاشورایی گرچه در کارنامه حیات اجتماعى بشر، حماسه هاى بسیار بزرگى در طول تاریخ به ثبت رسیده است، اما به اعتراف بسیارى از صاحب نظران، هیچ یک از رخدادهاى تاریخى قابل مقایسه با حماسه عاشوراى امام حسین (علیه السلام) نیست. درباره علل امتیاز این نهضت از سایر قیام هاى آزادى بخش، دیدگاه هاى مختلفى وجود دارد. به یک اعتبار، استثنایى بودن این قیام در سه امر اساسى وجه امتیاز این قیام است: رهبرى قیام؛ اهداف و انگیزه هاى قیام؛ پیروان رهبری.

جزئیات

میلاد حضرت امام حسین (علیه السلام)

میلاد حضرت امام حسین (علیه السلام) مشهور آنست که ولادت آن حضرت در مدینه در سی ام ماه شعبان بوده، و شیخ طوسی ره روایت کرده که بیرون آمد توقیع شریف به سوی قاسم بن علاء همدانی وکیل امام حسن عسکری (علیه السلام) که مولای ما حضرت حسین (علیه السلام) در روز پنجشنبه سیم ماه شعبان متولد شده پس آنروز را روزه‌دار و این دعا را بخوان: « اَلّلهُمَّ اِنّی اَسْئَلُکَ بِحَقِ الْمَوْلُودِ فی هذَا الَْیَوْم الخ .»  

جزئیات

پژوهشی در اربعین حسینی (علیه السلام)

پژوهشی در اربعین حسینی (علیه السلام) حضور اهل بیت (علیهم السلام) در اولین اربعین شهادت امام حسین (علیه السلام) بر سر مزار آن حضرت در کربلا از مسائلی است که در قرون اخیر برخی محققان شیعه درباره آن تشکیک کرده اند. در مقابل، برخی دیگر از اندیشمندان، درصدد رد این تشکیک و اثبات اربعین اول شده اند. این نوشتار ابتدا به دلایل منکران اربعین اول پرداخته و در ادامه به پاسخ گویی آن ها می پردازد، سپس با استفاده از قراین و شواهد دیگر، دیدگاه موافقان اربعین اول را تأیید می کند.

جزئیات

تکریم انسان و نقش وفا در کربلا

تکریم انسان و نقش وفا در کربلا بر خلاف جبهه باطل که به انسان‌ها به عنوان ابزارى براى تامین خواسته‌ها و منافع خویش می‌نگرند، در جبهه حق، مومن ارزش و کرامت دارد. کرامتش هم نشات گرفته از ارزش حق است. انسان ها احترام دارند و به لحاظ ایمانشان مورد تکریم اند، معیار هم تقوا و ایمان و تعهد است نه رنگ و زبان و قبیله و نژاد و منطقه جغرافیایی. امام حسین (علیه السلام) در عاشورا، به یاران خویش عزت بخشید، آنان را با وفاترین یاوران حق نامید؛ خود را به بالین یکایک یاران شهیدش می رساند و سر آنان را بر دامن میگرفت.

جزئیات

رقیه بنت الحسین (علیهماالسلام) واقعیت یا تحریف؟

رقیه بنت الحسین (علیهماالسلام) واقعیت یا تحریف؟ در پی القای شبهات بی اساس از سوی برخی افراد ناآگاه گاهاً مغرض درباره وجود مقدس حضرت رقیه بنت الحسین (علیهماالسلام)، مراجع عظام تقلید و علمای بزرگ عصر ما تأکید کردند تشکیک در اصل وجود مقدس حضرت رقیه (علیهاالسلام)، نه تنها ظلم به آن مظلومه و پدر بزرگوار ایشان، بلکه ظلم به اهل بیت (علیهم السلام) است. از این رو بر آن شدیم تا در این مقاله منابع تاریخی، نظرات بزرگان و مراجع عظام تقلید را درباره این وجود نورانی از نظر بگذرانیم.

جزئیات

حسین بن علی (علیه السلام) مدافع جایگاه امامت

حسین بن علی (علیه السلام) مدافع جایگاه امامت قبل از بررسی تلاش های امام حسین (علیه السلام) در دفاع از جایگاه امامت و ولایت شایسته است به عنوان مقدمه و مدخل بحث، معنا و جایگاه امامت در مکتب اسلام و تشیع به طور مختصر تبیین گردد. امامت در لغت به معنای پیشوایی و رهبری است. واژه امام در موارد و معانی مختلف کاربرد دارد و گستره کاربست آن از امامان معصوم تا ائمه کفر را در بر می­گیرد؛ چنانکه در قرآن کریم به هر دو مورد اشاره شده است :

جزئیات

شیوه های پرورش عزت نفس در سیره امام حسین (علیه السلام)

شیوه های پرورش عزت نفس در سیره امام حسین (علیه السلام) عزت نفس، یکى از لوازم زندگى موفقیت آمیز است. فردى که مى خواهد در راه اهداف والاى خویش تمام مشکلات و موانع را از سر راه خود برداشته و به مراحل تعالى و تکامل برسد، باید عزت و کرامت نفس داشته و این موهبت خدادادى را در وجود خود بارور کند. ریشه بسیارى از محرومیت ها، ناکامی ها، عدم موفقیت ها، انتخاب راه هاى خلاف عرف و شرع، شکستن هنجارهاى مقدس جامعه، خیانت ها، جنایت ها و بزهکاری هاى گوناگون را مى توان در نداشتن عزت نفس و وجود عقده حقارت جستجو نمود.

جزئیات

امام حسین (علیه السلام) در برابر معاویه

امام حسین (علیه السلام) در برابر معاویه مام حسن (علیه السلام) در اثر توطئه اى شوم که از سوى معاویه تدارک دیده شد به شهادت رسید و جلوه هاى شکوهمند امامت در دیگر یادگارفاطمه و على (علیهماالسلام) متجلى گشت. استبداد اموى جهت هدم امامت راستین و یاران دلباخته آن عزم را دو چندان کرد و با تهدید و ارعاب و ترفندهاى عوامفریبانه به نابودى مکتب و راه امام على و فرزندانش (علیهم السلام) همت گماشت. بدین جهت، رهبرى و هدایت امت شرایط دشوار و طاقت فرسایى یافت.

جزئیات

حسینیان در خط عاشورا

حسینیان در خط عاشورا بازشناسى جریان کربلا و نگاه ژرف و عمیق به این برهه سرنوشت ساز تاریخ اسلام ضرورتى است براى شیعیان مخلص و سئولیت شناس، خصوصا مبلغان دین، که از سویى وظیفه شناخت معارف دینى را بر دوش داشته و از سوى دیگر نشر و گسترش اسلام ناب محمدى (صلى الله علیه و آله) بر عهده آنان است. اگر از صدر اسلام، مسلمانان وظایف خویش را مى شناختند و دست نامحرمان را از حریم دین جدا مى کردند.

جزئیات

سیمای یاران امام حسين (علیه السلام)

سیمای یاران امام حسين (علیه السلام) آنان که در رکاب سید الشهدا به فیض شهادت رسیدند، جمعى از بنى هاشم بودند، جمعى از مدینه با آن حضرت آمده بودند، برخى در مکه و طول راه به وى پیوستند، برخى هم از کوفه توانستند به جمع آن حماسه سازان شهید بپیوندند. کسانى هم در راه نهضت حسینى، پیش از عاشورا شهید شدند که آنان نیز جزء اصحاب او به شمار مى آیند.

جزئیات

چهل حدیث گهربار از امام حسین (علیه السلام)

چهل حدیث گهربار از امام حسین (علیه السلام) چهل حدیث گهربار از امام حسین (علیه السلام)

جزئیات

نگاهی به ویژگی های اصحاب امام حسین (علیه السلام)

نگاهی به ویژگی های اصحاب امام حسین (علیه السلام) روزی که سیدالشهدا نهضت خویش را آغاز کرد، کوفه دست کم دارای یک صدهزار رزمنده بود که بخش عظیمی از آن ها از محبّان اهل بیت علیهم السلام به شمار می آمدند. بر همین اساس، شهرهایی چون مکه و مدینه و بصره مملو از رزمندگانی بودند که از یک سو، به فسق یزید معترف و از سوی دیگر، از شأن و منزلت والای امام حسین (علیه السلام) آگاهی داشتند. اما از آن جمعیت کثیر تنها عده بسیار اندکی آن حضرت را یاری نمودند.

جزئیات

امام حسین (علیه السلام) و دفاع از جایگاه رفیع امامت

امام حسین (علیه السلام) و دفاع از جایگاه رفیع امامت امام حسین (علیه السلام) در دامان مادرى رشد و نمو کرد که تا پاى جان از امام خویش و مقام امامت دفاع نمود. آن گاه که مهاجمان به سمت خانه على (علیه السلام) هجوم آوردند تا علاوه بر غصب امامت، از صاحب حق نیز بیعت اجبارى بگیرند!! فریاد فاطمه (علیها السلام) طنین انداز شد: « اَیُّها الضّالُّون الْمُکَذِّبُونَ ماذا تَقُولُونَ؟ وَاَیَّ شَیء تُریدُونَ ؛ شما اى گمراهان و دروغگویان! چه می­گویید و چه می­خواهید؟»

جزئیات

بررسی جامعه اسلامی عصر امام حسین (علیه السلام)

بررسی جامعه اسلامی عصر امام حسین (علیه السلام) رحلت پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) آغاز تحولی ژرف در جامعه اسلامی به شمار می رود. تحولی که در اندک زمانی پس از رحلت بنیان گذار آن، برخی از نزدیک ترین افراد به آن حضرت به شیوه ای اسفناک قربانی شدند. براستی چرا جامعه ای که اساس و حیثیت و ویت خویش را از اسلام یافته بود بر چنین واقعه هولناکی لب فرو بسته و شریک جرمی بزرگ در تاریخ بشریت شد؟

جزئیات

درس هایی از امام حسین (علیه السلام)

درس هایی از امام حسین (علیه السلام) جوانى خدمت امام حسین (علیه السلام) رسید و گفت، من مردى گناهکارم و نمى توانم خود را در انجام گناهان باز دارم، مرا نصیحتى فرما. امام حسین (علیه السلام) فرمود: «پنج کار را انجام بده و آنگاه هر چه مى خواهى گناه کن. اول: روزى خدا را مخور و هر چه مى خواهى گناه کن. دوم: از حکومت خدا بیرون برو و هر چه مى خواهى گناه کن. و...

جزئیات

امام حسین (علیه السلام) الگوی زندگی «3»

امام حسین (علیه السلام) الگوی زندگی «3»  در قرآن کریم، واژه «شکر» که به معنای سپاس گزاری و قدردانی است، به صورت های مختلف بیش از 77 بار به کار رفته است. گاه می فرماید: «لَئِن شَكَرتُم لَأَزيدَنَّكُم»؛ «اگر سپاس گزاری کردید، من [نیز بر نعمت ها] می افزایم.» و گاه دستور می دهد که از خدا، و والدین خود سپاس گزاری و قدردانی نمایید «اَنِ اشْکُرْ لی وَلِوالِدَیْکَ»؛ «از من و پدر و مادرت سپاس گزاری کن!» و در آیاتی هم دستور می دهد که از نعمت های خدا قدردانی کنید «وَاشْکُرُوا نِعْمَةَ اللّهِ»؛ «و نعمت های خدا را سپاس گزاری نمایید!»

جزئیات

نظر خود را اعلام كنید

نظرات كاربران

نظری وجود ندارد
*
*

شبکه فرهنگی الحسنین (علیهما السلام)