شبکه فرهنگی الحسنین (علیهما السلام)

شخصیت های اسلامی

زندگى حضرت خدیجه سلام الله علیها

زندگى حضرت خدیجه سلام الله علیها

زندگى حضرت خدیجه را مى‏ توان  نمونه ای کامل از تحول مثبت و سیر به سمت کمال دانست; زیرا خدیجه(س) بیش از چهل‏ سال از زندگى‏اش را در دوران جاهلیت‏ سپرى‏ کرد، آنگاه با غلبه بر تمام تضادهاى موجود اجتماعى دل به اسلام سپرد. و به اولین اجتماع کوچک اسلامى گام‏نهاد (1) . زندگانى او چون پلى است که ابتداى آن در دوران جاهلیت و انتهایش در دوران اسلامى است. از اینرو بررسى نقاط حساس زندگانى وى مى‏تواند ما را در دست‏یابى به الگوى مثبت‏ی ارى‏دهد و براى همه گروههاى جامعه، بویژه زنان، که دوران جاهلیتها، تعصبها و هجوم فرهنگهاى بیگانه را تجربه کرده‏اند سودمند باشد.

جزئیات

زندگینامه حضرت علی اکبر (علیه السلام)

زندگینامه حضرت علی اکبر (علیه السلام) ضرت علی اکبر (علیه السلام) فرزند بزرگ امام حسین (علیه السلام) در سال 33 هجری قمری در مدینه دیده به جهان گشود. مادر بزرگوار وی لیلا دختر ابی مره است. لیلا برای امام حسین (علیه السلام)پسری آورد، رشید، دلیر، زیبا، شبیه ترین کس به رسول خدا صلی الله علیه وآله و سلم، رویش روی رسول، گفتگویش گفتگوی رسول خدا ، هر کسی که آرزوی دیدار رسول خدا را داشت بر چهره پسر لیلا می نگریست، تا آنجا که پدر بزرگوارش می فرماید:

جزئیات

حضرت ابوالفضل العباس (عليه السلام)

حضرت ابوالفضل العباس (عليه السلام) در نگاه به قلّه‏ های رفیع ایمان و شجاعت و وفا، چشم ما به وارسته مردی بزرگ و بی ‏بدیل می‏افتد، به نام عبّاس فرزند رشید امیرالمؤمنین (علیه السلام) که در فضل و کمال و فتوّت و رادمردی، الگویی برجسته است. در اخلاص و استقامت و پایمردی، نمونه است و در هر خصلت نیک و صفت ارزشمندی، که کرامت یک انسان به آن بسته است، سرمشق است. ما پیوسته دین باوری و حق جویی و باطل ستیزی و جانبازی را از او آموخته ‏ایم و نسل الله ‏اکبرِ امروز، وامدار مکتب جهاد و شهادتی است که ابوالفضل (علیه السلام) در آن مکتب، علمدار است و همچون خورشید، درخشان.

جزئیات

خزیمة بن ثابت ذوالشهادتین

خزیمة بن ثابت ذوالشهادتین ابو عماره خزیمة بن ثابت انصاری خُطَمی، از طایفه بنی خُطَمه، از بزرگان قبیله اوس و از گروه انصار است. او که از شجاعان قبیله خود بود، به خاطر پاکی دل و صفای باطن به آیین توحیدی اسلام گروید و در اعتقادات خویش نسبت به ارزش های الهی در میان خواص اصحاب پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) شهرتی بسزا یافت. او یگانه مردی است که حضرت رسول (صلی الله علیه و آله) شهادت و گواهی او را به جای دو شاهد قرار دادند و او را به ذو الشهادتین ملّقب نمودند.

جزئیات

محمد بن ابی بکر

محمد بن ابی بکر محمد بن ابی بکر در روز 25 ذیقعده سال دهم هجری، در سفر حجة الوداع، میان راه مکه و مدینه، در مکانی به نام ذوالحلیفه که محل احرام بستن اهل مدینه است، به دنیا آمد. پس از ولادتش، عایشه خواهر وی، نام محمد و کنیه ابوالقاسم را بر اوگذاشت. پدرش ابوبکر بن ابی قحافه، خلیفه اول اهل سنت و مادرش اسماء دختر عُمیس است که ابتدا همسر جعفر بن ابی طالب (علیه السلام) بود و پس از شهادت وی در جنگ موته به عقد ابوبکر در آمد که حاصل این ازدواج محمد بود.

جزئیات

عمار یاسر

عمار یاسر نام او عمّار است که از ریشه عَمَرَ گرفته شده و به معنی آباد کردن است و عمّار نیز چون صیغه مبالغه است به معنی کسی است که زیاد آباد کننده است. اما ارباب کتب لغت از جمله کتاب تهذیب اللغة گفته اند: عمّار یعنی کسی است که زیاد نماز می ‏خواند و بسیار روزه می ‏گیرد و در ایمان، قوی و استوار است و خوش‏بو و خوش‏نام می ‏باشد. البته این معنایی که تهذیب اللغة از عمّار کرده است هرچند معنای لغوی نیست بلکه معنای اصطلاحی است به این دلیل است که جناب عمّار آنقدر شخصیت با عظمت و با جذبه ای داشت و با نفوذ و با تأثیر بود و در عین حال شخصیتی زاهدانه و عابدانه فوق العاده ای داشت، این دسته از کتب لغت، متأثر از این شخصیت والای جناب عمّار شده اند و این طور معنا کرده اند.

جزئیات

میثم تمّار

میثم تمّار میثم فرزند یحیى، ابتدا غلام زنى از طایفه بنى اسد بود، حضرت امیر المؤمنین على (علیه السلام) او را خریدند و آزاد کردند. میثم تمّار همان طور که از اسمش مشخص است، خرما فروشی بود که در کوفه زندگی می کرد و از موالیان بود. «موالیان» عجم هایی بودند که در بین عرب ها زندگی می کردند. موالی به ایرانیانی گفته می شد که در بلاد اسلامی زندگی می کردند.

جزئیات

مقداد

مقداد نام و نسب ایشان مقداد بن عمرو بن ثعلبۀ بن سعد هراوی است. نام های دیگر ایشان عبارتند از: مقداد بن اسود، و مقداد کندی از پیش قدمان در اسلام و از جمله افرادی است که در همان اوایل بعثت پیامبر گرامی اسلام حضرت محمد مصطفی (صلی الله علیه وآله) به دین اسلام روی آورد و در زمره ی هفت نفری است که برای اولین بار در مکّه اسلام خود را اظهار کردند. مقداد از اوّل اسلام آوردنش رشادت‎ها و خدمات بسیاری برای اسلام انجام داده است و در جنگ ها و غزوه ها و سَریه های مختلفی در رکاب رسول اکرم (صلی الله علیه وآله) و حضرت امیر المؤمنین (علیه السلام) شرکت داشته است.

جزئیات

ابوذر غفاری

ابوذر غفاری نام مشهور او جندب بن جناده‎ی غفاری است. نام های دیگری که برای او ذکر شده عبارت است از: بریر بن عبدالله، بریر بن جناده، بریر بن عشرقه، بریر بن جندب، جندب بن عبدالله و جندب بن سکن. امّا نام مشهور و صحیح او همان جندب بن جناده‎ی غفاری است. کنیه او ابوذر است و به همین کنیه مشهور است.

جزئیات

حضرت ام البنین (علیها السلام) بانوی مردآفرین

حضرت ام البنین (علیها السلام) بانوی مردآفرین سیزدهم جماد ی‏الثانی، یادآور روزی غم ‏انگیز است؛ روزی که در آن مادری فداکار و بانویی با عظمت از تبار دلاوران، به سوی معبود پر کشید. ام البنین، مادر پسرانِ علی (علیه‏ السلام)، بعد از عمری تلاش، شکیبایی و استقامتْ با اهدای چهار فرزند رشید به پیش‏گاه مولایش، حسین بن علی (علیه‏ السلام)، با دلی مالامال از محبت و عشق، راهی دیار دوست شد و در بقیع، آرام‏گاهِ خوبان، در جوار دیگر فرزند زهرا (علیهاالسلام) برای همیشه رحل اقامت افکند.

جزئیات

زندگینامه حضرت ام البنین (علیها السلام)

زندگینامه حضرت ام البنین (علیها السلام) نام او فاطمه بود که بعدها پس از ازدواج با حضرت علی (علیه السلام) با کنیه‏ «امُّ البنین» (مادر پسران) مشهور شد. پدر و مادرش از خاندان بنی کلاب از اجداد بزرگ حضرت محمد (صلی الله علیه و آله) بودند و دارای خوبی ها و صفات خانوادگی مشترک بودند فاطمه دختری پاکدل وباتقوا بود . فضایل اخلاقی، کمالات انسانی، نیروی ایمانی، ثبات و پایداری، شکیبایی و بردباری، بصیرت و دانایی، نطق و سخندانی او را به شایستگی، بانوی بانوان کرده بود.

جزئیات

سلمان محمدی (فارسی)

سلمان محمدی (فارسی) نام: روزبه یا به قولی ماهویه و یا بهبود معروف به سلمان فارسی یا به تعبیر دقیق تر و بهتر سلمان محمّدی. وی القاب دیگری نیز داشت که عبارتند از: سلمان بن الاسلام، سلمان پاک، سلمان خیر. از زمان تولد سلمان تاریخ دقیقی در دست نیست اما با احتمالاتی که از سال وفات و طول عمرش به دست می آید حدوداً در دهه های بعدی حکومت انوشیروان یعنی بین سال های 520 تا 570 میلادی به دنیا آمده است.

جزئیات

مالک اشتر نخعی (رحمه الله علیه)

مالک اشتر نخعی (رحمه الله علیه) خبر استانداری مالک بر مصر برای معاویه مایه عذاب بود. معاویه به مردم شام گفته بود از خدا بخواهند تا شر مالک را از سرشان دفع کند و مردم شام بعد از هر نماز علیه مالک اشتر دست به نفرین برمی داشتند. از سوی دیگر معاویه فورا نامه ای برای کارگزار ناحیه قلزم، به نام مریش نوشت: اشتر استاندار مصر شده است. اگر شر او را از سر من دفع کنی تا وقتی که زنده ای و مامور مالیات آنجا هستی، هیچ خراجی از تو نمی گیرم.

جزئیات

ولادت دخت امیرالمؤمنین (علیه السلام) حضرت زینب (سلام الله علیها)

ولادت دخت امیرالمؤمنین (علیه السلام) حضرت زینب (سلام الله علیها) اى زینب کبرى، دختر على فرمانرواى مطلق روح هاى بزرگ و ارجمند، زاده فاطمه، اى رسول انقلاب خونبار و آزادى بخش حسین (علیه السلام)، سلام بر تو باد. پنجم جمادى الاول سالروز تولد مهین بانوى بزرگ اسلام زینب سلام الله علیها است، آنکه جهانى را مسحور عظیمتهاى روحى و معنوى خویش کرد و اسوه حسنه اى براى زن مسلمان است.

جزئیات

بیست و دوم ربیع الثانی وفات جناب موسی بن مبرقع فرزند امام محمد تقی (علیه السلام)

بیست و دوم ربیع الثانی وفات جناب موسی بن مبرقع فرزند امام محمد تقی (علیه السلام) امامزاده موسى مبرقع (علیه السلام) فرزند حضرت امام محمد تقى (علیه السلام) و جد سادات رضوى است. ایشان اولین کسى از سادات رضوى است که در سال 256 هـ.ق در قم اقامت گزیده است. بعدها زینب و ام محمد و میمونه دختران حضرت جواد (علیه السلام)‌ و بعدها بریهه (دختر موسی) به قم آمدند و در قم وفات یافتند و در جنب حضرت معصومه دفن شدند.  

جزئیات

بانوان عالمه مسلمان قرن 3 تا 13 هجری قمری

بانوان عالمه مسلمان قرن 3 تا 13 هجری قمری بانوان عالمه مسلمان قرن 3 تا 13 هجری قمری

جزئیات

چهاردهم ربیع الثانی مصادف با قیام مختار ثقفی

چهاردهم ربیع الثانی مصادف با قیام مختار ثقفی مختار بن ابی عبید ثقفی (ابواسحاق (1)) (زادهٔ 1 در طائف (2) – درگذشتهٔ 67 هجری قمری در کوفه (3)) رهبر چهارمین قیام بعد از حادثهٔ عاشورا بود. پنج سال بعد از آن حادثه او در کوفه به خونخواهی برخاست و بسیاری از عاملان حادثه را کشت و 18 ماه به حکومت رسید...

جزئیات

بیست و سوم ربیع الاول مصادف با ورود حضرت معصومه (سلام الله علیها) به شهر قم

بیست و سوم ربیع الاول مصادف با ورود حضرت معصومه (سلام الله علیها) به شهر قم در منابع متقدم، ذکری از روز ولادت حضرت معصومه (سلام الله علیها) نیامده ولی چند منبع در دوران اخیر ولادت ایشان را در اول ذی القعده سال 173ق. در شهر مدینه میدانند. شیخ مفید، در بین فرزندان دختر امام کاظم (علیه السلام) دو دختر را به نام‌های فاطمه صغری و فاطمه کبری ذکر میکند. 

جزئیات

شهادت اصحاب امام حسین (علیه السلام)

شهادت اصحاب امام حسین (علیه السلام) عمر بن سعد نزدیک به یاران امام شد و ذوید را صدا کرد و گفت: پرچم را نزدیک آر، او پرچم را نزدیک آورد، پس عمربن سعد تیر را بر کمان نهاد و به سوی یاران امام (علیه السلام)انداخت و گفت: گواه باشید که من اول کسی بودم که به سوی آنان تیر انداختم!! سپس دیگران نیز تیر بر کمان نهاده و اصحاب امام را نشانه رفتند، که بعد از این اقدام، کسی از یاران امام حسین (علیه السلام) نماند که از آن تیرها به او اصابت نکرده باشد، و همین امر باعث شد تا پنجاه تن از یاران امام حسین (علیه السلام) به شهادت برسند.

جزئیات

سفیر انقلاب کربلا

سفیر انقلاب کربلا خاندان با شرافت «بنی هاشم»، چهره های تاب ناک و شخصیت های ارزش مندی را به عنوان «الگو و اسوه» به جامعه بشری تقدیم کرده است. «مسلم بن عقیل»، یکی از این الگوهای حماسه و ایثار و دین داری است که در این شماره با جلوه هایی از عظمت روح و ادب و فداکاری او آشنا می شویم.

جزئیات

نظر خود را اعلام كنید

نظرات كاربران

نظری وجود ندارد
*
*

شبکه فرهنگی الحسنین (علیهما السلام)