چند یادآوری لازم
در این مقدمه کوتاه توجه شما خواننده عزیز را به چند موضوع جلب میکنم:
۱- ما مسلمانیم ولی آیا میتوان تنها با نام «مسلمان» افتخار کرد و مسلمان بود یا اینکه اسلام بیش از هر چیز «آگاهی» و سپس «عمل» است:
آگاهی بر جهان بینی خاصی که برای اصلاح مسیر فکری و عملی انسانها بپا خواسته، و دستورالعملهای نوین و حساب شدهای در کنار یک مکتب فکری به جهانیان عرضه کرده است.
آگاهی بر یک سلسله اصول اعتقادی و یک سلسله دستورات زنده عملی.
ولی متأسفانه بسیاری از مردم تنها به خاطر اینکه در دامان پدر و مادر مسلمان دیده به جهان گشودهاند، و یا بحکم اینکه در یک کشور اسلامی متولّد شدهاند، و یا بهنگام انتخاب مذهب نام اسلام را زودتر شناختهاند و به آن دل بستهاند، خود را مسلمان میدانند.
بدیهی است مسلمان واقعی هرگز نمیتواند به اینها قناعت کند، زیرا اسلام چیزی نیست که از راه «وراثت» از پدران و مادران به فرزندان
اسلام در یک نگاه، ص: ۸
انتقال یابد، همچنین یک «مسأله نژادی و جغرافیایی» نیست که این عوامل برای پیدایش آنها کافی باشد، بلکه اسلام یک مکتب مبتنی بر «آگاهی و عمل» است. آگاهی بر جهانبینی و اصول اعتقادی خاص و عمل به دستورات نوین و حساب شدهای برای اصلاح مسیر فکری و عملی انسانها، که در قالب یک مکتب فکری به جهانیان عرضه کرده است.
مسلمان واقعی باید حدّاقل، اطّلاعات قانع کنندهای از تعلیمات اسلام در اصول و فروع داشته باشد تا بتواند در برابر دو سؤال:
الف) اسلام چیست و چه ارمغانی برای بشر آورده است؟
ب) برای چه اسلام را پذیرفته است؟
پاسخ قانع کنندهای- هرچند فشرده و ساده باشد- ارائه داده و پس از آگاهی بر این اصول و تعلیمات، آنها را در زندگی فردی و اجتماعی خود بکار برد (عمل).
۲- چون هدف از تألیف این کتاب، ارائه طرح نسبتاً جامعی از اصول اساسی تعلیمات اسلام بوده طبعاً مباحث آن بسیار فشرده مطرح شده است. در حقیقت این کتاب عصارهای از کتابهای متعدّدی است که در رشتههای عقاید و فقه اسلام نوشته شده است.
بحثهایی که در کتب مشروح اسلام در طیّ فصول متعدّدی مطرح شده، گاهی در این کتاب طی چند فراز یا چند خط آوردهایم ولی با این حال سعی شده روح علمی بحث در قالب عبارات حساب شده روشنی حفظ گردد.
۳- کوشش به عمل آمده که در طرح اصول عقاید اسلامی همه بحثها مستدل باشد و هیچ موضوعی بدون دلیل ذکر نشود و در طرح
اسلام در یک نگاه، ص: ۹
فروع و احکام تا آنجا که ممکن بوده است اشاره به فلسفه تربیتی و اجتماعی آنها شده است تا خواننده را با بینش بیشتر به انجام آنها تشویق کند.
۴- در طرح بحثهای کتاب با اینکه از متون اسلامی (از آیات و احادیث پیشوایان) استفاده فراوان شده از ذکر عبارات عربی آنها (برای احتراز از سنگینی بحث) جز در موارد خاصی دور شده و از سخنان دانشمندان غربی تنها در چند مورد از مباحث نخستین استفاده گردیده است.
امیدواریم این کتاب روشنی تازهای بر افکار نسل جوان برومند و با هدف مادر مباحث اسلامی بیفکند و همچون مدخلی برای بحثهای گستردهتر و اصولیتر مورد استفاده آنها قرار گیرد، و بتوانند اسلام را بعنوان یک مکتب بزرگ و خلّاق انسانی بشناسند و بیش از پیش به آن عشق بورزند و در راه آن فداکاری کنند؛ و برای تشکیل جامعهای آباد، سالم و پر تحرّک از آن الهام بگیرند. «۱»
قم- ناصر مکارم شیرازی
اسلام در یک نگاه، ص: ۱۱