خدا از دیدگاه وهابیان

خدا از دیدگاه وهابیان0%

خدا از دیدگاه وهابیان نویسنده:
گروه: مفاهیم عقایدی

خدا از دیدگاه وهابیان

نویسنده: علی اصغر رضوانی
گروه:

مشاهدات: 4606
دانلود: 1925

خدا از دیدگاه وهابیان
جستجو درون كتاب
  • شروع
  • قبلی
  • 9 /
  • بعدی
  • پایان
  •  
  • دانلود HTML
  • دانلود Word
  • دانلود PDF
  • مشاهدات: 4606 / دانلود: 1925
اندازه اندازه اندازه
خدا از دیدگاه وهابیان

خدا از دیدگاه وهابیان

نویسنده:
فارسی

«خدا از دیدگاه وهابیان»، از آثار نویسند معاصر، على اصغر رضوانى، به زبان فارسى است.

كتاب از سه بخش كیفیت صفات، رؤیت و تجسیم تشكیل شده است.

در بخش اول با عنوان «كیفیت صفات»، به صفات خداوند در آیات و روایات پرداخته شده است.
در خصوص آیات و روایاتى كه صفات خداوند در آن یاد شده و در ظاهر مخالف عقل قطعى است، بین علما و متكلمان سه نظریه وجود دارد:

1. مذهب تأویل: در این مذهب، حكم اولى آن است كه هر صفتى را باید بر معناى حقیقى آن حمل كرد و درصورتى كه مانع لفظى یا عقلى در میان بود، باید آن را تأویل و بر معناى كنایى و مجازى اش حمل كرد. این نوع تفكر، موافق رأى اهل بیت (ع)، فلاسفه و بسیارى از علماى اهل سنت مثل معتزله و ماتریدیه است.

2. مذهب تفویض و توقف: در این مذهب، لازم است به جهت احتیاط در دین، راجع به صفات سخنى گفته نشود. این تفكر برخى از علماى اهل سنت همچون مالك بن انس و سفیان بن عیینه است.

3. مذهب حمل به ظاهر: در این مذهب، تأویل صفات و همچنین تفویض و توقف حرام شمرده شده و طرف داران آن معتقدند كه تمام صفات را بر ظاهرشان باید حمل نمود. این تفكر، تفكر برخى از اهل تسنن مانند حنبلى هایى چون ابن تیمیه است.
مؤلف در ادامه، قول حق را برگزیده و ادله آن را از آیات و روایات بیان مى كند.

بخش دوم كتاب، درباره «رؤیت» خداوند است. معتزله و شیعه امامیه معتقدند خداوند متعال در دنیا و آخرت به دیده سر ادارك نمى شود، ولى با قلب و دل و به چشم یقین رؤیت مى شود و این عالى ترین مراتب ایمان است كه از او به «عین الیقین» و شهود قلبى تعبیر مى شود؛ لكن وهابیان و حنبلیان به طور عموم و تابعین مذهب اشعرى از حنفیه و مالكیه و شافعیه معتقدند كه خداوند متعال در دنیا یا در آخرت دیده مى شود؛ به عنوان مثال، ابن قیم جوزیه مى گوید: «قرآن و سنت متواتر و اجماع صحابه و ائمه اسلام و اهل حدیث و... بر این عقیده اند كه خداوند متعال در روز قیامت با چشم سر به طور عیان رؤیت مى شود؛ همان گونه كه ماه شب چهارده و خورشید هنگام ظهر را مى توان دید»

امامیه و معتزله براى نظریه خود كه نفى رؤیت خداوند است، به دلیل عقلى، نقلى قرآنى و نقلى روایى تمسك جسته اند. از جمله دلائل نقلى قرآنى، این آیه است: «لا تدركه الأبصار و هو یدرك الأبصار و هو اللطیف الخبیر»  و از جمله دلایل نقلى روایى، روایت مسلم از عایشه است كه: «هركس گمان كند كه محمد پروردگارش را دیده، بر خداوند نسبت ناروا داده است»
در ادامه، روایاتى از ائمه اطهار (ع) كه به رؤیت قلبى اشاره دارند آمده است.
برخى از علماى عامه همانند شیعه امامیه قائل به عدم امكان رؤیت خداوند شده اند؛ كسانى همچون ثعالبى، شاطبى و ذهبى.
در این بین شاطبى مى گوید: «صحابه منكر رؤیت خداوند متعال بوده اند»
مؤلف در ادامه، ادله قائلین به رؤیت را مورد نقد و بررسى قرار داده است. یكى از ادله آنها این است كه: آیات فراوانى دلالت دارد بر اینكه مؤمنین به لقاى پروردگار نایل مى شوند و ملاقات، مستلزم رؤیت است.
مؤلف در جواب گفته است: خداوند علاوه بر مؤمنین، براى منافقین نیز از كلمه «لقاء الله» استفاده كرده است؛ آنجا كه مى فرماید: «فأعقبهم نفاقا فی قلوبهم إلى یوم یلقونه» و ما مى دانیم كه كه هرگز منافقین، خداوند را نخواهند دید. پس در این آیه، لقا به معناى لقاى مرگ و حساب و انواع عذاب آمده است.
قاضى عبدالجبار معتزلى مى گوید: هرگز لقا به معناى رؤیت نیست؛ لذا یكى از آن دو به جاى دیگرى استعمال نمى شود. شخص كور صحیح است كه بگوید: به ملاقات فلان شخص رفتم، ولى صحیح نیست كه بگوید: فلان شخص را دیدم... پس لقا در آیه را باید حمل بر معنایى كرد كه با حكم عقل سازگارى داشته باشد

بحث پایانى كتاب درباره «تجسیم» است. برخى از اهل تسنن همچون اهل حدیث، حشویه و وهابیان قائل به جسمانیت خداوند هستند. از این گروه، ابن تیمیه در كتاب الفتاوى مى گوید: «آنچه كه در قرآن و سنت ثابت شده و اجماع و اتفاق پیشینیان بر آن است، حق مى باشد. حال اگر از این امر، لازم آید كه خداوند متصف به جسم بودن شود اشكالى ندارد؛ زیرا لازمه حق نیز حق است»

در ادامه مؤلف گروهى از علماى شیعه چون كلینى، صدوق، ابوالفتح كراجكى، شیخ طوسى، طبرسى، قاضى ابن براج و بسیارى دیگر را نام مى برد كه خداوند را از جسمیت منزه دانسته اند
میل عوام به تجسیم، خوف از افتادن در تعطیل و تأثر از فرهنگ یهود سه عامل پیدایش تجسیم است كه ابن تیمیه به آن مبتلا شده بود و مؤلف براى هركدام از آنها توضیحاتى مى دهد.
مؤلف ادوار قول به تجسیم را به شش دوره تقسیم نموده است: عصر یهود، از زمان صحابه تا احمد بن حنبل، از زمان احمد بن حنبل تا ابن تیمیه، از زمان ابن تیمیه تا محمد بن عبدالوهاب، دوران محمد بن عبدالوهاب و شاگردان او و دوران سلفیه و وهابیان معاصر.

بحث پایانى كتاب، درباره انتساب تجسیم به شیعه، نظرات علماى شیعه در این موضوع، متهم كردن هشام بن حكم و یونس بن عبدالرحمن به تجسیم خداوند و بحث هاى كلامى مرتبط با این موضوع است.

مؤلف با بررسى روایات و ادله اى كه در مذمت هشام بن حكم آمده و رد كردن آنها، كتاب را به پایان مى برد.

به دوستان و عزیزانی که علاقمند به مطالعه در زمینه ی مباحث اعتقادی هستند این کتاب پیشنهاد می شود.

امیدواریم تلاش این مجموعه مورد توجه مخاطبین عزیز قرار گیرد. ما را با نظرات و پیشنهادات خویش، در راستای بهبود سطح کیفی مطالب وب سایت کمک نمائید.

خدا از دیدگاه وهابیان

مؤلف: علی اصغر رضوانی

این کتاب توسط مؤسسه فرهنگی - اسلامی شبکة الامامین الحسنینعليهما‌السلام بصورت الکترونیکی برای مخاطبین گرامی منتشر شده است.

لازم به ذکر است تصحیح اشتباهات تایپی احتمالی، روی این کتاب انجام نگردیده است.

فهرست مطالب

فهرست مطالب 2

مقدمه ناشر 5

کیفیت صفات 7

اشاره 7

1 - مذهب تأویل 7

2 - مذهب تفویض و توقف 8

3 - مذهب حمل به ظاهر 8

استدلال قائلین به تأویل صفات 9

اهتمام اهل بیت عليهم‌السلام در تنزیه باری تعالی 11

منزلت عقل از دیدگاه قرآن و روایات 11

رؤیت 13

توضیح 13

ادلّه امامیه و معتزله بر نفی رؤیت 14

اشاره 14

الف) دلیل عقلی 14

ب) دلیل نقلی قرآنی 14

ج) دلیل نقلی روایی 16

تصریح ائمه اهل بیت عليهم‌السلام به امکان رؤیت قلبی 17

اعتراف برخی از علمای عامه 19

بررسی ادله قائلین به رؤیت 19

توضیح 19

دلیل اول 19

پاسخ 20

دلیل دوم 20

پاسخ 21

دلیل سوم 21

پاسخ 21

دلیل چهارم 22

پاسخ 22

تجسیم 23

اشاره 23

قرآن و نفی جسمیّت از خداوند 25

مقابله اهل بیت عليهم‌السلام با قول به تشبیه 27

عوامل پیدایش نظریه تجسیم 27

تصریح علمای اهل سنّت به تجسیم ابن تیمیه 28

ادوار قول به تجسیم 29

اشاره 29

دور اول: عصر یهود 29

دور دوم: از زمان صحابه تا احمد بن حنبل 32

دور سوم: از ادوار تجسیم 36

دور چهارم: از ادوار تجسیم 40

دور پنجم: از ادوار تجسیم 40

دور ششم: از ادوار تجسیم 41

تبرئه رجال شیعه از قول به تجسیم 41

آرای علمای شیعه در مسأله تجسیم 42

تبرئه هشام بن حکم از قول به تجسیم 45

توضیح 45

مرحله اول: بررسی اصل نسبت 45

مرحله دوم: بررسی کلام 49

بررسی روایات در مذمّت هشام 53

فهرست منشورات مسجد مقدّس جمکران 55

سلسله کتاب های پیرامون وهابیت 62

پی نوشت ها 63

مقدمه ناشر

ترویج فرهنگ ناب محمّدی و اهل بیت عصمت و طهارتعليهم‌السلام در طول تاریخ دچار کج اندیشی ها و نابخردی هایی بوده است که نمونه بارز آن را در اندیشه وهابیت و سلفی گری می توان نظارگر بود، تفکری که همه مسلمانان جهان را از دین اسلام خارج و فقط خود را مسلمان می دانند. عدّه ای اندک که با کج اندیشی، مسلمانان جهان و دیگر ادیان را دچار مشکل کرده و چهره ای خشن و کریه از دین رحمت ارائه نموده اند. معمار این اندیشه ابن تیمیه از مخالفان فرزندان پیامبر اسلامصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم می باشد که تفکّر او از قرن هفتم تا قرن سیزدهم به فراموشی سپرده شده و مورد مخالفت اندیشمندان مذاهب اسلامی قرار گرفت ولی کمتر از یک قرن است که این تفکّر انحرافی دوباره در جامعه اسلامی توسط افرادی معلوم الحال مطرح می گردد. جا دارد متفکرین اسلامی، جریان های فکری منحرف را به مسلمانان جهان معرفی کرده و محور وحدت اسلامی که همان اسلام ناب محمدیصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم است را تبیین نمایند، محوری که براساس محبّت و پیروی از اهل بیت رسول گرامی اسلامصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم استوار است و از فحاشی و ضرب و شتم و ترور و بمب گذاری به دور است و هیچ سنخیّتی با آن ندارد. گفت و گو در محافل علمی و معرفی اندیشه ناب، نیاز به آن حرکات انحرافی ندارد، و چنانچه آنان در گفتار صادقند، میدان علم و اندیشه مهیا است.

تهاجم استکبار جهانی و صهیونیست ها به تفکّر اصیل اسلامی از زمانی آغاز و سرعت گرفت که انقلاب شکوه مند اسلامی به رهبری امام خمینیرحمه‌الله در کشور اسلامی ایران به ثمر نشست و توسط رهبر بزرگوار انقلاب اسلامی حضرت آیت اللّه خامنه ای دام ظله هدایت گردید.

از کلیه عزیزانی که ما را در نشر معارف اهل بیتعليهم‌السلام یاری می نمایند به ویژه تولیت محترم مسجد مقدّس جمکران حضرت آیت اللّه وافی و همکاران در مجموعه انتشارات و مؤلف محترم جناب استاد علی اصغر رضوانی کمال تشکر و قدردانی را داریم امید است مورد رضای حضرت حقّ قرار گیرد. ان شاء اللَّه.

مدیر مسؤول انتشارات مسجد مقدّس جمکران

حسین احمدی

کیفیت صفات

اشاره

در خصوص آیات و روایاتی که صفات خداوند در آن یاد شده و در ظاهر مخالف عقل قطعی است، بین علما و متکلمان سه نظریه وجود دارد:

1 - مذهب تأویل

این مذهب موافق رأی اهل بیتعليهم‌السلام و فلاسفه و کثیری از علمای اهل سنّت؛ از جمله: معتزله و ماتریدیه است. اساس این قول بر تنزیه خداوند متعال است. طبق این رأی، حکم اوّلی آن است که هر صفتی را باید بر معنای حقیقی آن حمل کرد، و در صورتی که مانع لفظی یا عقلی در میان بود، باید آن را تأویل و بر معنای کنایی و مجازی اش حمل نمود.

نووی در شرح صحیح مسلم می گوید: «نخستین چیزی که اعتقاد به آن بر هر مؤمنی واجب است، تنزیه خداوند متعال از مشابهت مخلوقات است. و اعتقاد بر خلاف آن مخلّ به ایمان است. تمام علما از امامان مسلمین اتفاق کرده اند که آنچه از صفات خداوند در قرآن و حدیث وارد شده که ظاهر آن تشبیه خداوند به خلق است، باید بر این اعتقاد بود که آن ظاهر مراد خداوند نیست...».(1)

همو در جایی دیگر می گوید: «این که از پیامبرصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم روایت شده که آتش در دوزخ پر نمی شود تا آن که خداوند قدم خود را در آن می گذارد، این حدیث از احادیث مشهور در باب صفات است. قاضی عیاض می گوید: باید معنای آن را از ظاهرش صرف کرده و تأویل نمود؛ زیرا دلیل عقلی قطعی بر محال بودن اثبات اعضا و جوارح بر خداوند اقامه شده است».(2)

قسطلانی در ارشاد الساری می نویسد: «غضب خداوند کنایه از عقوبت اوست».(3) ابومنصور ماتریدی در تأویل «دستان» در قول خداوند متعال: «بَلْ یَداهُ مَبْسُوطَتانِ» می گوید: «دو دست، کنایه از نعمت گسترده است».(4)

2 - مذهب تفویض و توقف

جماعتی دیگر از علمای اهل سنّت قائل به توقفند؛ به این معنا که گفته اند: لازم است به جهت احتیاط در دین، راجع به صفات سخنی نگوییم و آن ها را تفسیر ننماییم. از جمله کسانی که به این نظریه متمایل شده اند، مالک بن انس و سفیان بن عیینه است.(5)

3 - مذهب حمل به ظاهر

این نظریه قول کسانی است که تأویل صفات و هم چنین تفویض و توقف آن را حرام می شمارند، و معتقدند که تمام صفات را بر ظاهرشان باید حمل نمود.

ابن تیمیه در کتاب الفتاوی می نویسد: «... آنچه در کتاب و سنّت ثابت شد و سلف از امّت بر آن اجماع کرده اند حقّ است و اگر لازمه آن نسبت جسمیت به خداوند باشد اشکالی ندارد؛ زیرا لازمه حقّ، حقّ است».(6)

ابن بطوطه در کتاب خود می نویسد: «در دمشق از فقهای حنبلی شخصی بود به نام تقی الدین ابن تیمیه... روز جمعه بر او وارد شدم؛ در حالی که بر منبر مسجد جامع شهر مردم را موعظه می نمود. از جمله صحبت هایش این بود که خداوند به آسمان دنیا فرود می آید؛ همان گونه که من از منبر پایین می آیم. در این هنگام از منبر پایین آمد. عالمی از فقهای مالکی معروف به ابن الزهرا بر او انکار نمود، مردم بر سرش ریختند و با دست و کفش کتک مفصّلی به او زدند، به حدّی که عمامه از سرش به روی زمین افتاد».(7)

شیخ بن باز در فتاوی خود می گوید: «تأویل در صفات امری منکر است و جایز نیست، بلکه واجب است اقرار بر صفات کرد طبق ظاهری که لایق به خداوند است».(8)

همو می گوید: «اهل سنّت و جماعت از اصحاب رسول خداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم بر آنند که خداوند در آسمان بالای عرش خود است و دست ها به سوی او دراز می گردد».(9)

البانی محدّث وهابیان در فتاوای خود می گوید: «ما اهل سنّت ایمان داریم به این که از نعمت های خداوند بر بندگانش آن است که خداوند در روز قیامت بر مردم تجلّی می کند و همگان او را می بینند، همان گونه که ماه شب چهارده را مشاهده می کنند.(10)

او هم چنین در جایی دیگر بر بخاری ایراد گرفته که چرا قول خداوند:( کُلُّ شَیْ ءٍ هالِک إِلّا وَجْهَهُ ) را به ملک تأویل کرده و می گوید: «این گونه تأویل را شخص مسلمان مؤمن انجام نمی دهد».(11)

همو در جایی دیگر می گوید: «ما معتقدیم که کثیری از اهل تأویل کافر نیستند، ولی گفتارشان همانند کافران است».(12)

استدلال قائلین به تأویل صفات

1 - ادّعای اجماع از قاضی عیاض، و نووی و دیگران بر تأویل؛ نووی از قاضی عیاض نقل می کند که بین مسلمانان اختلاف نیست در این که صفات خبری خداوند را که در قرآن و حدیث آمده، باید تأویل نمود.(13)

2 - تعبیرهای کنایی امری عادی در زندگی بشر است که خداوند متعال نیز به جهت فهم مردم مطابق با محاورات آن ها در قرآن کریم سخن گفته است.

علامه طباطباییرحمه‌الله در تفسیر المیزان در سبب ورود الفاظ متشابه در قرآن می فرماید: «سبب ورود الفاظ متشابه در قرآن به خضوع قرآن در القای معارف عالی باز می گردد؛ زیرا قصد خداوند آن است که با الفاظ و اسلوب های متداول بین مردم مطالب عالی را به مردم تفهیم کند، و می دانیم که این الفاظ برای معانی محسوس یا قریب به حس وضع شده است؛ از همین رو وافی به تمام مقصود نبوده و سبب ایجاد تشابه در آن ها گشته است، مگر بر کسانی که از نوعی بصیرت و تسلّط علمی برخوردارند، که در نتیجه متشابهات قرآن برای آنان با تعمیق نظر و دقّت فکر و با رجوع به محکمات، روشن و واضح خواهد گشت».(14)

ابن رشد اندلسی در کتاب فصل المقال در بحثی با عنوان: حق با حق مخالفت نداشته، بلکه شاهد و موافق بر آن است، می نویسد: «ما مسلمانان معتقدیم که شریعت الهی حق است و می تواند ما را به سعادت برساند... و نیز معتقدیم که هرگز حکم عقلی و برهانی با شرع به مخالفت بر نمی خیزد... آن گاه می گوید: هر گاه حکم عقلی برهانی بر خلاف شرع بود باید شرع را تأویل نمود. و معنای تأویل آن است که لفظ را از معنای حقیقی به معنای مجازی تبدیل کرد و این عادت عرب است که گاهی در کلماتش از تشبیه و استعاره استفاده می کند. و این مطلبی است که هیچ یک از مسلمین در آن شک ندارند... از همین رو مسلمانان اتفاق کرده اند بر این که واجب نیست در آنجا که ظاهر آیه یا روایت با حکم عقلی قطعی مخالف است آنها را به ظاهرش حمل نمود».(15)

اهتمام اهل بیتعليهم‌السلام در تنزیه باری تعالی

قاضی عبدالجبار معتزلی می گوید: «خطبه های امیرالمؤمنینعليه‌السلام در بیان نفی تشبیه، و اثبات عدل قابل احصا و شمارش نیست».(16)

امام رضاعليه‌السلام می فرماید: «هر کس که خدا را به خلقش تشبیه نماید، مشرک است، و هر کس که او را به داشتن مکان توصیف کند، کافر است».(17)

امام صادقعليه‌السلام فرمود: «چیزی شبیه خداوند عزّوجلّ نیست».(18) همچنین فرمود: «منّزه است خداوندی که غیر از او کسی به حقیقتش پی نخواهد برد. او همانندی ندارد».(19)

منزلت عقل از دیدگاه قرآن و روایات

قرآن کریم کسانی را که از عقل خود استفاده نمی کنند، به عنوان بدترین چهارپایان تعبیر کرده است و می فرماید:( إِنَّ شَرَّ الدَّوَابِّ عِنْدَ اللّه الصُّمُّ الْبُکْمُ الَّذِینَ لا یَعْقِلُونَ ) ؛(20) «همانا بدترین چهارپایان نزد خداوند، اشخاص کر و گنگی هستند که تعقّل نمی کنند. » و در جایی دیگر می فرماید:( وَیَجْعَلُ الرِّجْسَ عَلَی الَّذِینَ لا یَعْقِلُونَ ) ؛(21) «خداوند پلیدی را برای کسانی قرار می دهد که تعقل نمی کنند. »

امام صادقعليه‌السلام در حدیثی می فرماید: «... به عقل است که بندگان، خالق خود را شناخته و مخلوق بودن خود را می شناسند، او مدبّر آنان است و همه تحت تدبیر اویند، و تنها او باقی و بقیه فانی اند... ».(22)

قاضی عبدالجبار معتزلی در وصف ادلّه می گوید: «اولین دلیل عقل است؛ زیرا با اوست که بین نیک و بد تمییز داده می شود و نیز به واسطه اوست که حجّیت کتاب و هم چنین حجّیت سنّت و اجماع ثابت می شود».(23)

ابوعلی جبایی از بزرگان معتزله می گوید: «همه معارفی که در قرآن راجع به توحید و عدل وارد شده، تأکید کننده اموری است که عقل انسان به آن اذعان دارد... ».(24)