آسان ترین راه برای سیر و سلوک و تهذیب نفس

آسان ترین راه برای سیر و سلوک و تهذیب نفس60%

آسان ترین راه برای سیر و سلوک و تهذیب نفس نویسنده:
گروه: کتابها

آسان ترین راه برای سیر و سلوک و تهذیب نفس
  • شروع
  • قبلی
  • 13 /
  • بعدی
  • پایان
  •  
  • دانلود HTML
  • دانلود Word
  • دانلود PDF
  • مشاهدات: 7641 / دانلود: 3359
اندازه اندازه اندازه
آسان ترین راه برای سیر و سلوک و تهذیب نفس

آسان ترین راه برای سیر و سلوک و تهذیب نفس

نویسنده:
فارسی

آسان ترین راه برای سیر و سلوك و تهذیب نفس

(خلاصه اى از كتاب اوصاف الاشراف خواجه نصیرالدین طوسى)

مؤلف : خواجه نصیرالدین طوسی

بازنویس : سید محمد رضا غیاثى كرمانى

این کتاب توسط مؤسسه فرهنگی - اسلامی شبکة الامامین الحسنین عليهما‌السلام بصورت الکترونیکی برای مخاطبین گرامی منتشر شده است.

لازم به ذکر است تصحیح اشتباهات تایپی احتمالی، روی این کتاب انجام نگردیده است.

پیشگفتار

بسم الله الرحمن الرحیم

مرحوم خواجه نصیر الدین طوسى متوفاى ۶۷۲ ه‍ ق یكى از نام آوران عرصه ادب و عرفان و فلسفه و اخلاق است كه به حق مى توان او را مصداق ( و جعلنى مباركا اینما كنت ) (۱) دانست در هر عرصه اى كه قدم نهاده اثرات بسیار عظیم و شایسته و جاودانى از خود به جا گذارده كه بشریت به آن افتخار مى كند و جا داشته و دارد كه یكى از كوههاى كره ماه را كه با دوربین كشف شده است به نام زیباى خواجه نام گذارى كنند و رصدخانه او در مراغه پس از گذشت قرنها مورد بازدید و اعجاب و شگفتى دانشمندان جهان باشد.

خواجه همه عظمت و پیروزى هاى چشمگیر خود را در پرتو قرآن و شاگردى در مكتب اهل بیت عليهم‌السلام به دست آورده و افتخار آن را دارد كه مرقد پاك او نیز در جوار مزار مطهر دو امام عظیم الشان باشد، و خود وصیت كرد كه جنازه مرا پایین پاى امام كاظم عليه‌السلام دفن كرده و روى سنگ مزارم این آیه را بنویسید:

( و كلبهم باسط ذراعیه بالوصید ) (۲)

بارى خواجه از چنان عظمتى برخوردار است كه قطب الدین در كتاب محبوب القلوب مى گوید هر چه كه درباره او گفته شود در شاءن او نخواهد بود.

برخى معتقدند كه خواجه به چند دلیل آن چنان كه باید و شاید شناخته نشده است.

اول: شیعه بودن او با كه با فرهنگ حاكم روزگارش مغایرت داشته و طبیعى است براى كوبیدن وى كه از برجستگان تشیع است از هر نوع تلاشى فروگذار نشده است.

دوم: فیلسوف بودن او چرا كه متحجران و مقدس نمایانى كه حرمت عقل و تعقل را نادیده مى گیرند هرگز با فیلسوفى كه عقل حادى عشر نام گرفته روى خوش نشان نمى دهند.

سوم: همراهى ظاهرى و اضطرارى خواجه با هلاكوخان مغول.

به هر حال با انگیزه بزرگداشت نام و خاطره آن محقق بزرگ بر آن شدم كه كتاب زیباى اوصاف الاشراف آن بزرگ مرد دوران را كه درباره اخلاق است و در حقیقت از چهره درخشان اشراف و اعیان دین - كه همانا وارستگان و متخلقان به اخلاق الهى هستند - پرده برداشته؛ به نثر امروزى درآورده و به محضر اهل حقیقت و اصحاب فضیلت تقدیم كنم.

امید است كه مقبول حق باشد؛ و بزرگان اهل تمیز كه بر اشتباهات این كمترین اهل قلم مطلع مى شوند به نظر عفو نگریسته و با راهنمایى هاى خود مرا مرهون الطاف خویش بنمایند.

براى آنكه خوانندگان محترم از نثرى كه مرحوم خواجه در تنظیم این رساله از آن استفاده نموده است با اطلاع باشند بخشى از نص مقدمه آن محقق بزرگ را بدون تغییر و تبدیل كلمات آورده ام. (۳)

انشاء الله این كار خدمتى به فرهنگ اسلامى محسوب شود و مورد قبول حضرت احدیت قرار گیرد. (آمین)

زمستان ۷۸

سید محمد رضا غیاثى كرمانى

مقدمه ویراستار

باسم الله تعالى و له الحمد و الثناء

خلقت انسان براى نیل به كمال و شناخت و ستایش خداى سبحان است، و او مى فرماید:

من جن و انس را نیافریدم مگر براى اینكه عبادتم نمایند.

( و ما خلقت الجن و الانس الا لیعبدون ) (۴)

و این مطلب با سیر باطنى بشرى از مبادى (كه: ایمان، ثبات در عقاید، نیت قربت، راستى و درستى راه، و رو نمودن به سوى خالق) براى وصول به مقاصد عالى و هدف نهایى (كه فناى در ذات ربوبى است) حاصل مى شود، با مراعات مراحل دیگر آن چون: توبه، بى رغبتى به امور دنیوى و مادى، ممانعت نفس از پیروى شهوات، محاسبه و مراقبه، تقوا، عدم توجه به محسوسات ظاهرى، تفكر، خوف و رجاء، صبر و شكر، اشتیاق به حصول كمال، اعتقاد مطابق با واقع و اطمینان، توكل، رضا و تسلیم، و بالاخره توحید واقعى و اتحاد و وحدت، كه سبب كمال غایى نفس انسانى مى گردد.

خداى منان براى رسیدن نفس به ترقى و تعالى مطلوب، كرارا به تفكر و تدبر توصیه نموده، و از آن جمله فرموده: آیا با خود نمى اندیشند كه خداوند آسمانها و زمین و آنچه را میان آن دو است جز به حق نیافریده؟!

( اولم یتفكروا فى انفسهم ما خلق الله السموات و الارض و ما بینهما الا بالحق ) (۵)

مبدا سیر به سوى كمال از تفكر حاصل مى شود كه در روایات اسلامى نیز از سالها عبادت ارزشمندتر قلمداد شده است، و سبب پرهیز از هواهاى نفسانى و رسیدن به پاداش هاى بى كران اخروى خواهد شد، چنانچه در قرآن كریم آمده:

اما آن كه از مقام پروردگارش ترسان باشد و نفس خویش را از هوى باز دارد، قطعا بهشت جایگاهش مى باشد.

( و اما من خاف مقام ربه و نهى النفس عن الهوى، فان الجنه هى الماوى ) (۶)

با خردورزى و خوف و رجاء و تهذیب نفس و تصفیه باطن است كه سالك حقیقى مى تواند از زیان واقعى جلوگیرى نماید و هر روز، گامى به سوى تكامل روحى و معنوى پیش رود، و این كلام رسول گرامى اسلام صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم را همواره مد نظر داشته باشد كه:

هر كس دو روزش یكسان باشد ضرر كرده است.

( من استوى یوماه فهو مغبون ) (۷)

عمل به سفارشات الهى و معصومین عليه‌السلام تنها راه تضمین شده اى مى باشد كه اهل سلوك را به مقصد نهایى و قرب ربوبى رهنمون مى سازد. در این زمینه رهروان و عارفان بزرگ و سترگ كوى دوست! كتب فراوان و مختلفى از خود بر جاى نهاده اند، كه یكى از مبرزترین آنها سلطان الحكما و المحققین، استاد البشر، عقل حادى عشر خواجه نصیر الدین طوسى - قدس الله نفسه الزكیه است.

ولادتش: یازدهم جمادى الاولى ۵۹۷ ه‍؛ زادگاهش: جهرود قم [یا طوس]؛ نامش: محمد؛ كنیه اش: ابوجعفر؛ لقبش: نصیرالدین؛ وفاتش: هجدهم ذیحجه الحرام ۶۷۲ ه‍؛ مدفنش: كاظمین (پایین پاى دو امام معصوم عليهم‌السلام )

از اساتیدش: فخر الدین محمد بن الحسن (پدرش) ، فرید الدین داماد نیشابورى، ابى السعادات اصفهانى، قطب الدین مصرى، كمال الدین یونس موصلى و معین الدین سالم بن بدران؛ و از شاگردانش: علامه حلى، قطب الدین شیرازى و ابن میثم بحرانى بوده اند.

مدتى مورد غضب حاكم قهستان، ناصرالدین ابوالفتح كه از سران فرقه اسماعیلیه بود قرار گرفت و در قلعه الموت زندانى گردید؛ و در سال ۶۵۴ ه‍ با غلبه هلاكوخان مغول بر اسماعیلیان، آزاد شد؛ و چون خان مغول به ستاره شناسى و احكام نجوم علاقه مفرطى داشت، خواجه را كه به این دانش اشتهار یافته بود، گرامى داشت. (۸) و وزیر خود نمود، و خواجه به ناچار گرفتار دربار مغول گردید، ولى از نفوذ و موقعیت والاى خود در دفع و كنترل شر وحشیان مغول از شیعیان و ترویج اسلام و تشیع و علم و ادب بهره جست و حتى جان بسیارى از فضلا و علما را از تیغ خونریز تاتار نجات داد؛ رصدخانه و مدرسه و كتابخانه اى در مراغه تأسیس نمود كه چهار صد هزار كتاب داشت! (۹) و آثار گرانسنگ قلمى خودش در علوم و فنون مختلف افزون بر یكصد و هشتاد جلد است. (۱۰)

از آن جمله اخلاق ناصرى در تهذیب اخلاق و تدبیر منزل و سیاست مُدن در حكمت عملى بر طریقه حكما مى باشد كه به درخواست ناصرالدین ابوالفتح نگاشته (و آن ترجمه و تخلیص طهارة الاعراق فى تحصیل الاءخلاق حكیم ابوعلى ابن مسكویه با اضافاتى از خویش است) (۱۱) و دیگرى اوصاف الاءشراف (كتاب حاضر) مى باشد كه به درخواست محمد بن الجوینى، مراحل سیر و سلوك را مختصر و مفید بیان داشته، و ویژگیهاى شرافتمندان درگاه ربوبى را برشمرده است.

این اثر نفیس عرفانى مكرر به چاپ رسیده، و اینك بازنویسى شده آن تقدیم صاحبدلان مى شود. انشاءالله همگان به مجاهده واقعى با نفس خود پرداخته و با پیراستن آن، توفیق شناخت سیر در راههاى كمال را یافته و در مسیر وصول به مقصد اعلى و قرب حق تعالى تلاش نموده و وعده محتوم الهى را از یاد نبریم كه فرموده:

آنان كه در راه ما كوشش كنند، قطعا به راههاى خویش هدایتشان خواهیم كرد.

( والذین جاهدوا فینا لنهدینهم سبلنا ) (۱۲)

محمد رضا الحاج شریفى الخوانسارى

محرم الحرام ۱۴۲۱/ اردیبهشت ۷۹

بخشى از نص مقدمه مرحوم خواجه

بسم الله الرحمن الرحیم

سپاسى بى قیاس بار خدایى را كه به سبب آنكه هیچ عقل را قوت اطلاع بر حقیقت او نیست و هیچ فكر و دانش را وسع احاطه به كنه معرفت او نه، هر عبارت كه در نعت (۱۳) او ایراد كنند و هر بیان كه در وصف او بر زبان رانند اگر ثبوتى باشد از شائبه تشبیه معرا (۱۴) در تصور نیاید، و اگر غیر ثبوتى بود از غائله تعطیل (۱۵) مبرا در توهم نیفتد، از این جهت پیشواى اصفیا و مقتداى اولیا و خاتم انبیا محمد مصطفى صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم گفت:

( لا احصى ثناء علیك انت كما اثنیت على نفسك و انت فوق ما یقول القائلون ) (۱۶)

و هزاران درود و صلوات و آفرین و تحیات بر روح مقدس او و ارواح پاكان و دودمان او خصوصا ائمه معصومین و برگزیدگان یاران او باد به حق الحق.

اما بعد، محرر این رسالت و مقرر این مقالت محمد الطوسى را بعد از تحریر اخلاق كریمه و سیاسات مرضیه بر طریقه حكما، اندیشه مند بود كه مختصرى در بیان سیر اولیاء و روش اهل بینش بر قاعده سالكان طریقت (۱۷) و طالبان حقیقت مبنى بر قوانین عقلى و سمعى و منبى (۱۸) از دقائق نظرى و عملى كه به منزلت لب آن صناعت و خلاصه آن فن باشد مرتب گرداند و اشتغال بدان مهم از كثرت شواغل بى اندازه و موانع بى فایده میسر نمى شد، و اخراج آنچه در ضمیر بود از قوه به فعل دست نمى داد.

تا در این وقت كه اشاره نافذ خداوند (۱۹) صاحب اعظم نظام و دستور عالم، والى السیف (۲۰) و القلم، قدوة (۲۱) اكابر العرب و العجم، شمس الحق و الدین، بهاء الاسلام و المسلمین، ملك الوزارء فى العالمین، صاحب دیوان الممالك، مفخر الاشراف و الاعیان، مظهر العدل و الاحسان، افضل و اكمل جهان، ملجا و مرجع ایران، محب به اتمام آن اندیشه نفاذ (۲۲) یافت، بر نوعى كه فرصت دست داد و وقت و حال اقتضا كرد با وجود عوایق (۲۳) و وفور علایق، آنچه خاطر به ایراد او مساعدت نمود در تقریر آن موانع مسامحت كرد، از جهت انقیاد امر آن بزرگوار و امتثال فرمان مطاع او چند باب مشتمل بر شرح آن حقایق و ذكر آن دقایق در این مختصر وضع كرد و در هر باب آیتى از تنزیل مجید كه:

( لا یاءتیه الباطل من بین یدیه و لا من خلفه ) (۲۴)

كه به استشهاد وارد بود ایراد كرد، و اگر در اشاره به مقصود مصرح نیافت بر آنچه به آن نزدیك بود اقتصار كرد و آن را اوصاف الاشراف نام نهاد، اگر پسندیده نظر اشرف گردد مقصود حاصل شود، والا چون تمهید معذرت تقدیم یافته است مكارم اخلاق و محاسن شِیم ذات شریف او اثر این هفوات (۲۵) را به ذیل مغفرت پوشیده گرداند. ایزد سبحانه و تعالى همچنان كه او را در عالم مجازى به مرتبه سرورى و فرماندهى مخصوص گردانیده است در عالم حقیقى نیز به رافت یزدانى و دولت جاودانى موید و موصوف گرداند.

( انه اللطیف المجیب ) (۲۶)

لوازم سیر و سلوك

هر كسى كه به خود و كردار و رفتار خویش بنگرد بى تردید خود را نیازمند به دیگران مى بیند، و هر كه نیازمند به غیر باشد ذاتا ناقص است و هر گاه انسان از نقص خویش آگاه باشد در درون خود انگیزه اى براى نیل به كمال مى یابد، و لذا احساس نیاز به حركت به سوى كمال پیدا مى كند، اهل طریقت این حركت را سلوك مى نامند. براى چنین كسى كه به سلوك رغبت پیدا كرده توجه به شش امر لازم است.

۱- مبدا سیر و سلوك و تهیه مقدمات و زاد و توشه. یعنى بداند كه از كجا باید سلوك را آغاز كرد و چه مقدماتى را باید فراهم نمود.

۲- رفع موانع سیر و سلوك. یعنى: باید موانعى كه انسان را از حركت و سیر و سلوك باز مى دارد شناسایى و رفع كرد.

۳- سیر و سلوك. یعنى پیمودن راه و آغاز حركتى كه انسان را از مبدا به مقصد مى رساند و حالاتى كه در آغاز كار براى سالك پیش مى آید.

۴- حالاتى كه در اثناى سیر و سلوك براى سالك پیش مى آید.

۵- حالاتى كه پس از سیر و سلوك براى واصلان و به مقصد رسیدگان رخ مى دهد.

۶- پایان سلوك كه آن را فناء در توحید مى نامند.

و هر یك از این امور به غیر از امر ششم كه پایان حركت است مشتمل بر امور دیگرى است كه آنها را در شش باب و هر باب را در شش فصل ارائه مى نماییم.

و اما امر ششم چون قابل تكثیر نیست از این امر مستثنى است، چرا كه حصول هر بخشى از حركت مسبوق به بخشى دیگر است كه قبل از آن وجود داشته و سابق بر بخشى دیگر از حركت است كه در آن خواهد آمد و چون آخرین بخش به عنوان پایان راه است و به دنبال آن بخش دیگرى وجود ندارد مشتمل بر امرى نخواهد بود.

و اما هر حالتى كه در مسیر و اثناى سیر و سلوك براى سالك رخ مى دهد واسطه اى بین حالت قبلى و حالت بعدى است كه اگر نسبت به حال قبلى مقایسه شود كمال و پسندیده و چون با حالت بعدى مقایسه شود نقص و ناپسند خواهد بود، و لذا پیامبر اكرم صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمودند:

( من استوى یوماه فهو مغبون ) (۲۷)

و بزرگان گفته اند: ( حسنات الابرار سیئات المقربین ) (۲۸)

انشاءالله این مطالب در ضمن فصول این مجموعه روشن خواهد شد.

پس از این مقدمه، به توفیق الهى به بیان ابواب و فصول این كتاب مى پردازیم.

باب اول: مبداء سیر و سلوك و تهیه مقدمات آن كه در ضمن شش فصل ارائه مى شود

فصل اول: ایمان

خداوند تبارك و تعالى مى فرماید:

( الذین امنوا و لم یلبسوا ایمانهم بظلم اولئك لهم الامن و هم مهتدون ) (۲۹)

ایمان در لغت به معناى هر گونه تصدیق و باور داشتن است. و در اصطلاح محققان تصدیق به معلومات یقینى و باور قلبى به فرموده هاى پیامبر اكرم صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم مى باشد؛ و شناخت پیامبر صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم از شناخت خدا جدا نیست. خداوند قادر داناى سمیع و بصیرى كه پیامبران را فرستاده و قرآن را بر حضرت محمد صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم نازل فرموده، و واجب و مستحب و حلال و حرام مورد قبول و اتفاق امت اسلامى را بیان كرده است.

پس ایمان در بردارنده این مسائل است، نه كمتر و نه بیشتر، چرا كه كمتر از آن ایمان محسوب نمى شود و بیشتر از آن كمال ایمان است نه خود ایمان.

علامت و نشانه ایمان

نشانه ایمان آن است كه انسان به آنچه كه باید بداند آگاه باشد، و آنچه را كه گفتنى است بگوید و آنچه را انجام دادنى است عمل نموده، و از آنچه كه احتراز از آن لازم است پرهیز كرده و دورى جوید. اینها كه گفتیم عمل صالح نام دارد كه لازمه ایمان و قابل افزایش و كاهش، مى باشد و لذا عمل صالح همه جا با ایمان ذكر مى شود، چنانكه خداوند مى فرماید:

( الا الذین آمنوا و عملوا الصالحات ) (۳۰)

مراتب ایمان

ایمان داراى مراتبى مى باشد و كمترین آن ایمان زبانى است كه خداوند در مورد آن مى فرماید:

( یا ایها الذین آمَنوا آمِنوا بالله و رسوله و الكتاب الذى نزل على رسوله ) (۳۱)

و باز در همین مورد مى فرماید:

( و قالت الاعراب آمنا قل لم تؤ منوا ولكن قولوا اسلمنا و لما یدخل الایمان فى قلوبكم ) (۳۲)

مرتبه بالاتر از آن ایمان تقلیدى است. یعنى مومن به آنچه كه باید بدان ایمان داشته باشد ایمان قطعى دارد ولى ایمان او قابل زوال است. البته اگر ایمان قطعى حاصل شود عمل صالح نیز به دنبال آن خواهد آمد، كه خداوند مى فرماید:

( انما المومنون الذین آمنوا بالله و رسوله ثم لم یرتابوا و جاهدوا ) (۳۳)

مرتبه بالاتر از این، ایمان غیبى است كه خداوند در مورد آن مى فرماید:

( الذین یومنون بالغیب ) (۳۴)

این گونه ایمان همراه با یك نوع بصیرت درونى است و مقتضى ثبات قدم مى باشد و گویا مومن حقایقى را از پشت پرده غیب مشاهده مى كند.

مرتبه بالاتر از آن، ایمان كامل است كه خداوند در این مورد مى فرماید:

( انما المومنون اذا ذكر الله وجلت قلوبهم و اذا تلیت علیهم آیاته زادتهم ایمانا ) (۳۵) تا آنجا كه مى فرماید: ( اولئك هم المومنون حقا ) (۳۶)

این ایمان همراه با یقینى است كه بعدا شرح آن را خواهیم داد و عالى ترین مراتب ایمان محسوب مى گردد.

در سیر و سلوك ایمانى، كمتر از ایمان غیبى، و حداقل كمتر از ایمان تقلیدى فائده اى ندارد. چون ایمان زبانى در حقیقت ایمان نیست كه خداوند مى فرماید:

( و ما یومن اكثرهم بالله الا و هم مشركون ) (۳۷)

و انسان براى سیر و سلوك حتما به ایمان بالاترى نیاز دارد. چون اگر ایمان قطعى به وجود كامل مطلق و آفریدگار جهان باشد، در پرتو این اعتقاد روح انسان آرامش پیدا كرده و سیر و سلوك براى او ممكن است و مى تواند به آسانى و سهولت به هدف نایل گردد.

فصل دوم: ثبات

خداى تعالى درباره ثبات مى فرماید:

( یثبت الله الذین آمنوا بالقول الثابت فى الحیوة الدنیا و فى الآخره ) (۳۸)

ثبات حالتى است كه تا با ایمان همراه نگردد اطمینان نفس و در نتیجه طلب كمال میسر نمى شود، زیرا هر كس كه در عقاید خود متزلزل باشد نمى تواند طالب كمال باشد، و ثبات ایمان عبارت است از حصول قطع به اینكه كامل و كمالى وجود دارد، و تا این قطع حاصل نشود طلب كمال وجود نمى گیرد، و تا تصمیم بر طلب كمال و ثبات در راه آن به دست نیاید و سیر و سلوك ممكن نیست، و كسى كه تصمیم دارد ولى ثبات نداشته باشد مصداق این آیه است كه خداوند مى فرماید:

( كالذى استهوته الشیاطین فى الارض حیران ) (۳۹)

بلكه مى توان گفت متحیر و سرگردان، تصمیم هم ندارد و تا به یك سمت معین رو نیاورد حركت و سیر و سلوك از او صادر نمى شود و اگر هم حركتى بكند حركتى بى حاصل و بدون فائده است.

و اما علت ثبات یك فرد بصیرت درونى و اعتقاد به حقانیت عقاید خود و دریافت لذت نیل به كمال و ملكه (۴۰) شدن این حالت درونى است به گونه اى كه زوال نپذیرد، و بدین گونه است كه از انسانهاى ثابت قدم همواره اعمال صالح صادر مى گردد.

فصل سوم: نیت

خداى تعالى درباره نیت مى فرماید:

( قل ان صلوتى و نسكى و محیاى و مماتى لله رب العالمین ) (۴۱)

نیت به معناى قصد است و قصد حلقه اتصال بین علم و عمل مى باشد. چرا كه اگر كسى نداند كه باید كارى را انجام دهد قصد انجام آن را نمى نماید و تا چنین قصدى نكند آن عمل صورت نمى گیرد، و مبدا سیر و سلوك قصد است و بایستى سالك مقصد معینى را در نظر بگیرد و چون مقصد كمال مطلق است باید نیت تقرب به حق تعالى باشد، زیرا كه كامل مطلق ذات پاك اوست.

اگر چنین حالتى پیدا شد نیت بدون عمل از عمل بدون نیت بهتر خواهد بود، پیامبر اكرم صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمودند:

( نیة المومن خیر من عمله ) (۴۲)

چون نیت به منزله روح و عمل به منزله جسم است و باز آن حضرت فرمودند:

( الاعمال بالنیات ) (۴۳) چنانكه حیات جسم مشروط به وجود روح است، و فرمودند:

( و لكل امرى ء ما نوى و من كان هجرته الى الله و رسوله فهجرته الى الله و رسوله و من كانت هجرته الى الدنیا یصیبها او امراءة تزوجها فهجرته الى ما هاجر الیه ) (۴۴)

و اما عمل خیرى كه با قصد قربت صورت بگیرد مقتضى حصول كمال است چنانكه خداوند مى فرماید:

( لا خیر فى كثیر من نجواهم الا من امر بصدقة او معروف او اصلاح بین الناس و من یفعل ذلك ابتغاء مرضات الله فسوف نؤ تیه اجرا عظیما ) (۴۵)

فصل چهارم: صدق

خداى تعالى درباره صدق مى فرماید:

( یا ایها الذین آمنوا اتقوا الله و كونوا مع الصادقین ) (۴۶)

صدق در لغت به معناى راست گفتن و وفاى به عهد است، ولى در اینجا به معناى راستى در گفتار و در نیت و در تصمیم و هم در وفاى به عهد و پیمان و نیز در همه حالات زندگى است، و صدیق كسى است كه در همه این موارد كه ذكر شد صدق به عنوان ملكه براى او حاصل شده باشد و در هیچ جا عین و اثرى از ناراستى در او نتوان یافت.

عالمان و دانشمندان گفته اند: اگر كسى چنین باشد خوابهاى او نیز همه راست و درست و خود مصداق:

( رجال صدقوا ما عاهدوا الله علیه ) (۴۷) خواهد بود و خداوند صدیقان را با پیامبران و شهیدان در یك ردیف ذكر فرموده است كه مى فرماید:

( فاولئك مع الذین انعم الله علیهم من النبیین و الصدیقین و الشهداء و الصالحین ) (۴۸)

و پیغمبران بزرگى مانند ابراهیم عليه‌السلام و ادریس عليه‌السلام را به عنوان صدیق معرفى مى كند و مى فرماید:

( انه كان صدیقا نبیا ) (۴۹)

درباره برخى از پیامبران نیز فرموده است:

( و جعلنا لهم لسان صدق علیا ) (۵۰)

و چون راستى و صداقت نزدیكترین راه به هدف مى باشد كسى كه در راه مستقیم سیر و سلوك كند كامیاب ترین افراد در راه رسیدن به مقصد خواهد بود انشاءالله.

فصل پنجم: انابه

خداى تعالى در مورد انابه مى فرماید:

( و انیبوا الى ربكم و اسلموا له ) (۵۱)

انابه به معناى رو به خدا آوردن است كه به سه صورت حاصل مى شود.

۱- انابه قلبى، كه انسان همیشه قلبا متوجه خدا باشد و در افكار و تصمیمات خود طلب قرب به پروردگار را بنماید. آنچنانكه خداوند مى فرماید:

( و جاء بقلب منیب ) (۵۲)

۲- انابه زبانى، كه انسان همواره به ذكر خداوند و یاد نعمتها و مقربان الهى مشغول باشد چنانكه مى فرماید:

( و ما یتذكر الا من ینیب ) (۵۳)

۳- انابه عملى، كه انسان همیشه به طاعت و عبادت مقرون به قصد قربت مانند نمازهاى واجب و نوافل و كارهاى مستحبى و توقف در مشاهد مشرفه و صدقه و احسان به بندگان و رساندن منفعت به خلق خدا و جلوگیرى ضرر از آنان، و صداقت در معامله و انصاف در مورد خود و خانواده، و خلاصه تمامى احكام شرع به قصد قربت و جلب رضایت الهى مشغول باشد. چرا كه خداوند مى فرماید:

( ازلفت الجنة للمتقین غیر بعید. هذا ما توعدون و لكل ابواب حفیظ من حشى الرحمن بالغیب و جاء بقلب منیب ادخلوها بسلام ذلك یوم الخلود و لهم ما یشاءون فیها و لدنیا مزید ) (۵۴)

فصل ششم: اخلاص

خداى تعالى در مورد اخلاص مى فرماید:

( و ما امروا الا یعبدو الله مخلصین له الدین ) (۵۵)

اخلاص در زبان فارسى به معناى ویژه ساختن و پاك كردن چیزى از چیز دیگر است كه همراه آن و یا آمیخته با آن است ولى منظور از اخلاص در اینجا آن است كه انسان هر چه را كه مى گوید و انجام میدهد با قصد تقرب به درگاه الهى و خاص و خالص براى خداوند باشد، به گونه اى كه هیچ غرض دنیوى و اخروى با آن آمیخته نباشد.

( الا لله الدین الخالص ) (۵۶)

ضد اخلاص آن است كه انسان غرض دیگرى جز رضاى خدا مانند حب مقام و مال و یا شهرت طلبى و یا طمع به ثواب آخرت و یا نجات از عذاب دوزخ داشته باشد و اینها همه شرك است.

انواع شرك

شرك بر دو نوع است.

۱- شرك جلى.

۲- شرك خفى.

شرك جلى مانند: بت پرستى و غیر از این هر چه باشد، شرك خفى است. پیامبر اكرم صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم مى فرماید:

( نیة الشرك فى امتى اخفى من دبیب النملة السوداء على الصخرة الصماء فى اللیلة الظلماء ) (۵۷)

شرك بدترین مانع در سیر و سلوك براى طالب كمال است.

( فمن كان یرجوا لقاء ربه فلیعمل عملا صالحا و لا یشرك بعباده ربه احدا ) (۵۸)

و وقتى كه مانع، یعنى شرك خفى بر طرف گردد سلوك و نیل به آن آسان خواهد بود.

در حدیث است كه:

( من اخلص لله اربعین صباحا ظهرت ینابیع الحكمه من قلبه على لسانه ) (۵۹)

حجاب، عفاف و پاکدامنی

حدیث - ۱

قال الامام الصّادقعليه‌السلام : ما اغْتَنَمَ أحَدٌ بِمِثْلِ ما اغْتَنَمَ بِغَضِّ الْبَصَرِ لِأنَّ الْبَصَرَ لا یُغَضُّ عَن مَحارِمِ اللهِ تَعالی إلّا وَ قَدْ سَبَقَ إلی قَلْبِهِ مُشاهَدَة الْعَظَمَةِ وَ الْجَلالِ.

امام صادقعليه‌السلام فرمودند: هیچ غنیمتی مانند غنیمتی که آدمی از راه کنترل چشم به دست می آورد نیست، زیرا دیدگان از نگاه به نا محرم فرو بسته نمیشود جز آنکه در قلب او عظمت و جلال الهی مشاهده می شود.

«مصباح الشریعة، ص ۹»

حدیث - ۲

عَنِ الإمامِ الصَّادِقِعليه‌السلام قال: برُّوا آبائَکُمْ یَبُرُّکُمْ أبْناوُکُمْ وَ عَفُّوا عَن نساءِ النّاسِ تُعَفُّ نِساوُکُمْ.

امام صادقعليه‌السلام فرمودند: به پدرانتان نیکی کنید تا فرزندانتان به شما نیکی نمایند و از ناموس دیگران چشم پوشی کنید تا دیگران از نظر کردن به ناموس شما خودداری کنند.

«وسایل الشیعه، ج ۱۴، ص ۷۹»

حدیث - ۳

عَنِ الامام الصَّادِقِعليه‌السلام قال: إذا بَلَغَتِ الْجارِیَةُ سِتَّ سِنِینَ فَلا یَنْبَغِی لَکَ أنْ تُقَبِّلَها.

امام صادقعليه‌السلام فرمودند: وقتی که دختر به شش سالگی رسید، شایسته نیست که او را ببوسی.

«وسایل الشیعه، ج ۵، ص ۲۸»

حدیث - ۴

قال الْنَّبِیَصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم : لا تُنْزِلُوا النِّساءَ الْغُرَفَ.

پیامبر اکرمصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمودند: زن را در جایگاهی که بر دیگر جاها اشراف دارد، جای ندهید.

«وسایل الشیعه، ج ۱۴، ص ۱۳۷»

حدیث - ۵

عَنِ الاِمامِ الصَّادِقِعليه‌السلام قال: حَصِّنُوا أمْوالَکُمْ وَ فَرُوجَکُمْ بِتِلاوَةِ سُورَةِ النُّورِ وَ حَصِّنُوا بِها نِسائَکُمْ فَاِنَّ مَنْ أدْمَنَ قَرائَتَها فِی کُلِّ یَوْمٍ أوْ فِی لَیْلَةٍ لَمْ یَزْنِ أحَدٌ مِنْ بَیْتِهِ أبَداً حَتّی یَمُوتَ.

امام صادقعليه‌السلام فرمودند: خانواده و اموال خود را با قرائت سوره نور حفظ کنید و زنان خود را بوسیله آن مصون و محفوظ نگه دارید زیرا کسی که دائماً روزی یکبار این سوره را قرائت کند، هیچ فردی از اهل منزل او به فحشا کشانده نخواهند شد.

«نور الثقلین، ج ۳، ص ۵۸۳»

حدیث - ۶

قال الامام الصّادقعليه‌السلام : وَ الْعِفَّةُ وَ ضِدُّها الْتَّهَتُّکُ.

امام صادقعليه‌السلام فرمودند: یکی از سجایای اخلاقی، عفت است که ضد آن همان بی پروائی است.

«اصول کافی، ج ۱، ص ۲۱»

حدیث - ۷

عَنِ الامام الباقِرِعليه‌السلام قال: یُفَرَّقُ بین الْغِلْمانِ وَ النِّساءِ فی المَضاجِعِ إذا بَلَغُوا عَشْرَ سِنِینَ.

امام باقرعليه‌السلام فرمودند: وقتی که کودکان به ده سالگی رسیدند، باید محل خواب دختران را از پسران جدا ساخت.

«مکارم الاخلاق، ص ۱۱۵»

حدیث - ۸

قال الامام الکاظمعليه‌السلام : وَ التَّهْیِئَةُ مِمّا یُزِیدُ اللهُ بِهِ عِفَّةَ النِّساءِ.

امام کاظمعليه‌السلام فرمودند: خودآرائی و رسیدگی به خود، از عواملی است که سبب می شود خداوند بر پاکدامنی زن بیافزاید.

«وسایل الشیعه، ج ۱، ص ۸۸»

حدیث - ۹

عَنِ الْإمامِ الْباقِرِعليه‌السلام : أفْضَلُ الْعِبادَةِ عِفَّةُ الْبَطْنِ وَ الْفَرْج.

امام باقرعليه‌السلام فرمودند: برترین عبادت، عفت و پاکی شکم (از غذاهای نا مشروع) و طهارت دامن است.

«وسائل الشیعه، ج ۱۴، ص ۲۷۱»

حدیث - ۱۰

قال رسول اللهصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم : هِبَةُ الرَّجُلِ لِزَوْجَتِهِ یُزِیدُ فی عِفَّتِها.

پیامبرخداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمودند: هدیه شوهر به همسر خود، از عوامل افزایش پاکدامنی زن است.

«من لایحضر الفقیه، ج ۴، ص ۲۸۱»

حدیث - ۱۱

عَنِ النَّبِیصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم قال: کُلُّ عَیْنٍ باکِیَةٌ یَوْمَ الْقِیامةِ إِلّا ثلاتَ أعْیُنٍ: عَیْنٌ بَکَتْ مِنْ خَشْیَةِ اللهِ وَ عَیْنٌ غَضَّتْ مِنْ مَحارِمِ اللهِ وَ عَیْنٌ باتَتْ ساهِرَةً فِی سَبیلِ اللهِ.

پیامبر اکرمصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمودند: همه چشمها در قیامت گریانند، جز سه چشم: چشمی که در دنیا از خوف خدا بگرید و چشمی که از نگاه حرام خودداری کند و چشمی که به خاطر نگهبانی در راه خدا بیدار بماند.

«نور الثقلین، ج ۳، ص ۵۸۳»

حدیث - ۱۲

عَن الامام علیعليه‌السلام قال: مَنْ اُلْهِمَ الْعِصْمَةَ أمِنَ الزَّلَلَ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: کسی که متصفت به پاکدامنی است، از لغزشها مصون میماند.

«غررالحکم، ح ۷۳۳۸»

حدیث - ۱۳

قال الامام علیعليه‌السلام : مِنَ الْعِصْمَةِ تَعَذُّرُ الْمَعاصی.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: معذور بودن از ارتکاب گناه، مایه عصمت و پاکدامنی است.

«غررالحکم، ح ۷۳۳۹»

حدیث - ۱۴

عَن الامام علیعليه‌السلام قال: قُرِنَتِ الْعِصْمَةُ بِالْحِکْمَةِ وَ کُلَّما قَوِیَتِ الْحِکْمَةُ ضَعُفتِ الشَّهْوَةُ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: حکمت، با عصمت و پاکدامنی همراه است و هرگاه که حکمت در آدمی تقویت شود، شهوت او تضعیف می گردد.

«غررالحکم، ح ۶۳۴»

حدیث - ۱۵

امام علیعليه‌السلام فرمودند: ای مردم، در برابر خواهشهای نفسانی صابر باشید و تقوی را پیشه خود سازید زیرا صبر بر تقوی، آسان تر است از صبر بر کیفر الهی.

«تحف العقول، ص ۱۵۷»

حدیث - ۱۶

عَن أمِیرِالْمُومِنِینَعليه‌السلام قال: صِیامُ الْقَلْبِ عَنِ الْفِکْرِ فِی الْآثامِ أفْضَلُ مِنْ صِیامِ الْمَرْءِ عَنِ الطَّعامِ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: بازداشتن دل از افکار ناشایسته، بهتر است از روزه داری و خودداری از خوردن غذا.

«وسایل الشیعه، ج ۵، ص ۳۷»

حدیث - ۱۷

عَن أمِیرِالْمُومِنِینَعليه‌السلام قال: إذا کَثُرَتْ المَقْدِرَةُ قَلَّتِ الشَّهْوَةُ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: وقتی دسترسی به حلال میسر شود، شهوت درونی کمتر میشود.

«نهج البلاغه، حکمت ۲۳۷»

حدیث - ۱۸

عَن أمِیرِالْمُومِنِینَعليه‌السلام قال لأصْحابِهِ: إذا رَأی أحَدُکُمْ إمْرَئَةً تُعْجِبُهُ فَلْیَأتِ أهْلَهُ فَاِنَّ عِنْدَ أهْلِهِ مِثْلَ ما رَأی وَ لا یَجْعَلَنَّ لِلشَّیْطانِ عَلی قَلْبِهِ سَبِیلاً لِیَصرفَ بَصَرَهُ عَنها .

امام علیعليه‌السلام به اصحاب خویش فرمودند: هرگاه زنی نظر شما را جلب کرد، فوراً به همسر خود رجوع کنید، زیرا آنچه که نظر شما را جلب نمود در او نیز است و آن مرد نباید به شیطان مهلت نزدیک شدن به قلب خود دهد و باید دیدگان خویش را ازتوجه به آن زن «أجنبی» فرو بندد و اگر دارای همسر نیست دو رکعت نماز گزارد و به حمد و ثنای الهی بپردازد و صلوات بر پیامبر و آل وی فرستد و سپس از خدا درخواست کند تا با رحمت و لطف خود او را از راه دستیابی به حلال، از روی آوردن به حرام بی نیاز کند.

«نور الثقلین، ج ۳، ص ۵۸۳»

حدیث - ۱۹

عَن أمِیرِالْمومِنینَعليه‌السلام قال: مَنْ کَرُمَتْ عَلَیْهِ نَفْسُهُ هانَتْ عَلَیْهِ شَهَواتُهُ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: کسی که نفس خود را گرامی بدارد، شهوات و خواسته های نفسانی در پیش او حقیر و بی ارزش خواهد بود.

«نهج البلاغه، حکمت ۴۴۹»

حدیث - ۲۰

عَن الامام علیعليه‌السلام قال: ألْإعْتِبارُ یُفِیدُ الْعِصْمَةَ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: عبرت گرفتن، باعث پاکدامنی و عدم آلودگی است.

«میزان الحکمة، ج ۶، باب عصمت»

حدیث - ۲۱

عَن الامام علیعليه‌السلام قال: فَعَصَمَ السُّعَداءَ بِالاِیمانِ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: انسان های پاکدامن و سعادتمند بوسیله ایمان به خدا به این صفت نائل آمده اند.

« میزان الحکمة، ج ۶، باب عصمت»

حدیث - ۲۲

عَن الامام علیعليه‌السلام قال: قُرِنَتِ الْحِکْمَةُ بِالْعِصْمَةِ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: حکمت، با عصمت و پاکدامنی قرین است.

«میزان الحکمة، ج ۶، باب عصمت»

حدیث - ۲۳

عَن الامام علیعليه‌السلام قال: لا فاقَةَ مَعَ عِفافٍ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: با وجود پاکدامنی، فقر و ناداری نیست.

«غررالحکم، ح ۵۴۳۰»

حدیث - ۲۴

قال أمِیرُالْمومِنِینَعليه‌السلام : أعِینُونِی بِوَرَعٍ وَ اجْتِهادٍ وَ عِفَّةٍ وَ سَدادٍ.

امام علیعليه‌السلام (به عثمان بن حنیف، استاندار خود در بصره) فرمودند: مرا با ورع و پارسائی، تلاش و کوشش، عفت و پاکدامنی و پیمودن راه صحیح، یاری دهید.

«نهج البلاغه، نامه ۴۵»

حدیث - ۲۵

عَن الامام علیعليه‌السلام قال: مِنْ کَمالِ النِّعْمَةِ التَّحَلِّی بِالسَّخاءِ وَ التَّعَفُّفِ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: کمال نعمت الهی آراستگی به سخاوت و عفت و پاکدامنی است.

«غرر الحکم، ح ۵۴۱۷»

حدیث - ۲۶

عَن الامام علیعليه‌السلام قال: الْفَضائِلُ أرْبَعَةٌ أجْناسٍ: أحَدُها: الْحِکْمَةُ وَ قَوامُها فی الْفِکرِ. وَ الثّانِی: الْعِفَّةُ وَ قَوامُها فِی الشَّهْوَةِ وَ الثَّالِثُ: الْقُوَّةُ وَ قَوامُها فِی الْغَضَبِ. و الرّابعُ: الْعَدْل وَ قَوامُها فِی اعْتِدالِ قُوَی النَّفْسِ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: فضایل بر چهار گونه اند: ۱- حکمت که موضوع آن فکر است، ۲- عفت که موضوع آن شهوت است، ۳- قوه و نیرو که موضوع آن غضب است، ۴- عدالت که موضوع آن اعتدال نفسانی است.

«بحار الانوار، ج ۷۸، ص ۸۱»

حدیث - ۲۷

عَن أمِیرِالْمومِنینَعليه‌السلام قال: مَالْمُجاهِدُ الشَّهِیدُ عِنْدَ اللهِ بِأعْظَمَ أجْراً مِمَّنْ قَدَرَ فَعَفَّ لَکادَ الْعَفِیفُ أنْ یَکُونَ مَلَکاً مِنَ الْمَلائِکَةِ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: پاداش مجاهد شهید از انسان پاکدامنی که می تواند گناه کند، ولی بر اثر پاکدامنی از آن پرهیز می کند، بیشتر نیست و چه بسا که انسان پاکدامن و عفیف در شمار فرشتگان الهی باشد.

«نهج البلاغه، حکمت ۴۷۴»

حدیث - ۲۸

قال الامام الصادقعليه‌السلام : کانَ رسول الله یَزْجُرُ الرّجُلَ ان یتشبَّهَ بالنّساءَ و یَنهیَ المراةَ ان تتشبَّهَ بالرّجال فی لباسِها.

امام صادقعليه‌السلام فرمودند: پیامبر اکرمصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم مردان را از تشبه به زنان در لباس و زنان را نیز در تشبه به مردان در لباس منع می کردند.

«وسائل الشیعه، ج ۲، باب ۱۳»

حدیث - ۲۹

قال الامام الصادقعليه‌السلام : النَّظْرَةُ سّهمٌ مِنْ سِهامِ ابلیسَ.

امام صادقعليه‌السلام فرمودند: نگاه به نامحرم تیری از تیرهای شیطان بر قلب انسان است.

«من لا یحضره الفقیه، ج ۴، ص ۱۸»

حدیث - ۳۰

قال الامام الصادقعليه‌السلام : تُؤتی بالمَراةِ الحُسناءِ - یومَ القیامَةِ - التی قَد اِفْتَتنَتْ فی حُسنِها، فتقولُ: یا ربّ، حَسَّنتَ .

امام صادقعليه‌السلام فرمودند: (روز قیامت) زن زیبا را که به خاطر زیبایی اش در فتنه افتاده است، و فریب زیبائی اش را خورده (و به بی حجابی و بی عفتی و گناه آلوده شده)، برای حساب می آورند. پس به خدا می گوید، خدایا، تو خود مرا زیبا خلق کردی و به سبب آن در فتنه افتادم. پس حضرت مریمعليها‌السلام را حاضر می کنند و ندا داده می شود: آیا تو زیباتری یا مریم؟ ما او را در نهایت زیبائی آفریدیم، امّا او گناه نکرد

«بحارالانوار، ج ۱۲، ص ۲۴۱»

حدیث - ۳۱

قال الامام الصادقعليه‌السلام : لا ینبَغی للمَراةِ ان تَجْمَرَ ثَوْبَها اذا خَرَجتْ مِنْ بَیْتِها.

امام صادقعليه‌السلام فرمودند: برای زن هنگامی که از خانه اش خارج می شود، شایسته نیست لباس های خود را زینت دهد.

«من لا یحضره الفقیه، ج ۳، ص ۴۴۰»

حدیث - ۳۲

قال الامام علیعليه‌السلام : یَظْهَرُ فی آخَرِ الزّمانِ و اقْتِرابِ السّاعَةِ - وَ هُوَ شرّ الازمِنَةِ نِسْوَةٌ کاشِفاتٌ، عاریاتٌ مُتَبَرِّجاتُ .

امام علیعليه‌السلام فرمودند: در آخر الزمان و نزدیکی های قیامت که بدترین زمانها خواهد بود زنان حجابهای خود را برخواهند داشت و بدنهایشان را به نامحرمان نشان خواهند داد و سرهای خود را زینت نموده در معرض دید نامحرمان قرار می دهند، اینها از دین خارج شده و در انواع فتنه ها داخل خواهند شد، به شهوات تمایل دارند و به سمت لذت های زود گذر شتاب می کنند، حرام های الهی را حلال خواهند شمرد و آنها جایگاه ابدیشان جهنم است.

«من لا یحضره الفقیه، ج ۳، ص ۳۹۰»

حدیث - ۳۳

عن بعضِ اصحابِنا، عن ابی عبداللهعليه‌السلام قالَ: قلتُ لَهُ: ما یحّل للرّجالِ ان یَری من المراةِ اذا لَمْ یَکُنْ محرما؟ قالَ: الوَجْهُ و الکفّان و القَدَمان

یکی از شیعیان از امام صادقعليه‌السلام سؤال می کند: چه قسمتی از بدن زن نامحرم را اگر مردی ببیند مرتکب حرام نشده است؟ حضرت فرمودند: صورت و دست ها و دو قدم.

«وسائل الشیعه، ج ۱۴، باب ۱۰۹، ح ۲»

حدیث - ۳۴

عن الفضیل بن یسار قال: سالتُ ابا عبداللهعليه‌السلام عن الذّارِعینَ مِنَ المراةِ هما من الزّینةِ الّتی قالَ الله تبارکَ و تعالی و لایبدینَ زینتهن الاّ لبُعُولتهنّ؟ قالَ: نَعَم .

فضیل بن سیار می گوید: از امام صادقعليه‌السلام سؤال کردم آیا ساعد (بین مچ و آرنج) از زینت هائی است که خداوند می فرماید: زینت هایتان را جز برای شوهران و محارم خویش آشکار نکنید؟ امام فرمودند: آری، همچنین زینت های زیر مقنعه (مثل گردن بند) و نیز النگو، از آن زینت ها هستند.

«وسائل الشیعه، ج ۱۴، باب ۱۰۹، ح ۱»

حدیث - ۳۵

قال الامام الصادقعليه‌السلام : فیما اخَذَ رسولُ اللهِصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم مِنَ البَیعَةِ عَلی النّساءِ أن لا یَحْتَبینَ و لا یَقْعُدْنَ مَعَ الرّجالَ فی الخَلَاء

امام صادقعليه‌السلام فرمودند: از جمله پیمانهائی که رسول خداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم از زنان امت خود گرفته است، این است که چادرهای خود را در بین ساق پا و پشت خود جمع نکنند و بر بدن نچسبانند و با مردان نامحرم در محل خلوت ننشینند.

«وسائل الشیعه، ج ۲۰، ص ۱۸۵»

حدیث - ۳۶

قال الحجة بن الحسن - عج الله تعالی فرجه الشریف - فی الدّعاء: وَ عَلیَ النِّساءِ بالحَیاءِ و العِفَّةِ.

امام زمان عج الله تعالی فرجه الشریف (در فرازی از مناجات خویش با خداوند)، فرمودند: پروردگارا به زنانِ (امت من) حیاء و پاک دامنی ارزانی بدار.

«مفاتیح الجنان، ص ۲۱۷»

حدیث - ۳۷

قال رسول اللهصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم : و المَرْاةُ اذا خَرَجَتْ من بابِ دارِها مُتَزَیِّنَةً مُتَعَطِّرَةً و الزّوجُ بذلِکَ راضٍ یُبنی لِزَوجِها بکُلّ قَدَمٍ بیتٌ فی النّار.

رسول خداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمودند: زن اگر از خانه خودش با آرایش و زینت و معطر خارج شود و شوهرش به این کار او راضی باشد، به هر قدمی که آن زن بر می دارد برای شوهرش خانه ای در جهنم بنا می گردد.

«بحارالانوار، ج ۱۰۰، ص ۲۴۹»

حدیث - ۳۸

قال رسول اللهصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم : لِلْابنِ و الاخِ ما فوقَ الدَّرعِ و لِغَیْرِ ذی مَحرمٍ ارَبَعة اثوابٍ: دِرعٌ وَ حمِارٌ وَ جِلْبابٌ وَ ازارٌ.

رسول خداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمودند: زن در پیش برادر و فرزند خود اگر یک پیراهن بپوشد که تا زانوان یا ساق پای او مستور باشد کافی است ولی در نزد نامحرمان، زن باید چهار لباس داشته باشد: پیراهن، روسری یا مقنعه، چادر و شلوار.

«تفسیر نور الثقلین، ج ۳، ص ۶۲۴»

حدیث - ۳۹

قال الامام علیعليه‌السلام : العِفَّةُ تُضَعِّفُ الشَّهوَةَ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: عفت و پاکدامنی شهوت را تضعیف می کند.

«تصنیف غرر الحکم، ص ۲۵۶، ح ۵۴۲۱»

حدیث - ۴۰

قال الامام علیعليه‌السلام : ثَمَرةُ العِفَّةِ الصّیانَةُ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: ثمره عفت و پاکدامنی، محفوظ ماندن از گناه می باشد.

«تصنیف غرر الحکم، ص ۲۵۶، ح ۵۴۲۳»

حدیث - ۴۱

قال الامام علیعليه‌السلام : قال رسول اللهصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم : و رایتُ اِمْراَةً تُقطَعُ لحمُ جَسَدِها مِنْ مُقَدِّمِها و مؤخّرِها بِمَقاریض من نارٍ .

امام علیعليه‌السلام فرمودند: رسول خدا فرمودند: در شب معراج زنانی را دیدم که گوشت بدنشان توسط قیچی های آتشین از جلو و عقب بریده می شد پس آنها کسانی هستند که خود را در معرض مردان نامحرم قرار می دهند و با رفتارهای مختلف توجه آنها را جلب نموده و به آنها اظهار تمایل می نمایند.

«بحار الانوار، ج ۸، ص ۳۰۹»

حدیث - ۴۲

قال الامام علیعليه‌السلام : قال رسول اللهصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم : و رایتُ اِمرَاةً تاکُلُ لحمَ جَسَدِها و النّار توقَدُ مِنْ تَحتِها فاِنَّها کانَتْ تَزیّنُ بَدَنها للنّاس .

امام علیعليه‌السلام فرمودند: رسول خداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمودند: در شب معراج زنانی را دیدم که گوشت بدن خود را می خوردند در حالیکه آتش جهنم از زیر آنها شعله ور بود همانا آنها کسانی هستند که خود را برای مردم نامحرم زینت می کنند.

«بحار الانوار، ج ۸، ص ۳۰۹»

حدیث - ۴۳

قال الامام علیعليه‌السلام : دَخَلْتُ أنا و فاطمَةُ عَلی رسول اللهصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم . فقالَ، یا علیُّ، رایتُ اِمرَاَةً معلَّقَةً بشَعْرِها یَغْلی دماغُ راسها فانّها لا تُغَطّی شَعْرَها من الرّجالِ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: (روزی) من و فاطمه خدمت رسول خداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم رسیدیم، (دیدم که ایشان شدیداً گریه می کنند. عرض کردم: پدر و مادرم فدایت، ای رسول خدا، چه چیزی شما را به گریه انداخته است؟) حضرت فرمودند: ای علی شبی که مرا به آسمانها بردند. زنانی از امت خود را دیدم که در عذاب های بسیار سختی به سر می بردند، به یاد عذاب سخت آنها افتادم و گریه بر من غلبه نمود، زنانی را دیدم که از موهای سر خود آویزان هستند و از آتش جهنم مغز سرشان می جوشید پس آنها کسانی هستد که در دنیا موهای سرشان را از مردان نامحرم نمی پوشانند.

«بحار الانوار، ج ۸، ص ۳۰۹»

حدیث - ۴۴

قال الامام علیعليه‌السلام : افضَلُ العبادَةِ العِفافُ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: عفت و پاکدامنی، برترین عبادات است.

«الکافی، ج ۲، ص ۷۹»

حدیث - ۴۵

قال الامام علیعليه‌السلام : زکاةُ الجمالِ العِفافُ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: زکات زیبایی، عفت و پاکدامنی است.

«تصنیف غررالحکم، ص ۲۵۶، ح ۵۴۰۹»

حدیث - ۴۶

قال رسول اللهصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم : ایُّ اِمْرَاَةٍ تطیَّبتْ ثمَّ خَرَجَتْ من بَیتِها فَهِیَ تُلْعَنُ حتّی ترجَعَ الی بیتِها مَتَی ما رَجَعَتْ.

رسول خداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمودند: هر زنی که خود را خوشبو نماید و از منزل خارج شود تا زمانی که بر می گردد مورد لعنتِ (خدا و ملائکه) قرار می گیرد.

«بحارالانوار، ج ۱۰۰، ص ۲۴۷»

حدیث - ۴۷

قال رسول اللهصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم : مَنْ اطاعَ امْرأَتَهُ اکیَّهُ اللهُ عَلی وجهِهِ فی النّارِ فقال الامام علیعليه‌السلام : و ما تلک الطاعة؟ قال: یاذن لها فی و لبس الثیاب الرقاق.

رسول خداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمودند: هر کس از زنش اطاعت کند خداوند او را با صورت در آتش خواهد افکند. امام علیعليه‌السلام عرض کردند: منظور از اطاعت زن چیست؟ حضرت فرمودند: اینکه به او اجازه رفتن به حمامهای عمومی، عروسی هایی که در آن گناه می شود و مجالس آوازه خوانی بدهد و نیز اجازه دهد تا در میان نامحرمان لباس نازک بپوشد.

«بحارالانوار، ج ۷۴، ص ۵۳»

حدیث - ۴۸

قال رسول اللهصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم : اذا رأیْتُمُ اللاّتی القَیْنَ عَلی رئوسِهِنَّ مثلَ استَمَةِ البَعْرِ فَاعْلَموهنَّ انَّهُ لا یُقْبَلُ لَهُنَّ الصَّلوةُ.

رسول خداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمودند: زمانی که دیدید زنانی موهای سر خود را مثل برآمدگی پشت شتر نموده و در میان نامحرمان ظاهر می شوند، به آنها بگوئید که نمازشان قبول نیست.

«کنزالعمال، ج ۱۶، ص ۳۹۲»

حدیث - ۴۹

امام علیعليه‌السلام فرمودند:

کنتُ قاعدا فی البَقیعِ مَع رسولِ اللّهصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فی یَومِ دَجْنٍ ومَطَرٍ ، إذ مَرَّتِ امْرَأةٌ علی حِمارٍ ، فَهَوتْ یدُ الحِمارِ فی وَهْدَةٍ فسَقَطَتِ المَرأةُ ، فأعْرَضَ النّبیُّصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم بوجهِهِ ، قالوا : یا رسولَ اللّه ، إنّها مُتَسَرْوِلَةٌ قالَ : اللّهُمَّ اغْفِرْ للمُتَسرْوِلاتِ ثلاثا یا أَیُّها النّاسُ ، اتَّخِذوا السَّراویلاتِ فإنَّها مِن أسْتَرِ ثِیابِکُم ، وحَصِّنوا بِها نِساءَکُم إذا خَرَجْنَ

من و پیامبر در یک روز ابری و بارانی در بقیع نشسته بودیم که زنی سوار بر الاغ از آن جا گذشت و دست الاغش در گودالی فرو رفت و زن به زمین افتاد پیامبرصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم رویش را برگرداند حاضران عرض کردند : ای رسول خدا ! آن زن شلوار به پا دارد پیامبر سه بار فرمود : خدایا ! زنان شلوار پوش را بیامرز ای مردم ! شلوار بپوشید که شلوار پوشانترین جامه‌های شماست و زنان خود را در موقعی که بیرون می‌آیند با شلوار حفظ کنید

تنبیه الخواطر : ۲ / ۷۸ ، منتخب میزان الحکمه : ۱۳۰

حدیث - ۵۰

امام علیعليه‌السلام فرمودند:

صِیانَةُ المَرأةِ أنعَمُ لِحالِها وَ أدوَمُ لِجَمالِها ؛

محفوظ داشتن زن ، به حال او مفیدتر ، و برای زیبایی‌اش پایدارتر است

غرر الحکم و درر الکلم، حدیث - ۵۸۲۰

حدیث - ۵۱

پیامبر خداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم :

أیُّما امرأةٍ استَعطَرَتْ فَمَرَّت‌علی قَومٍ لِیَجِدُوا مِن رِیحِها فهی زانِیَةٌ ؛

هر زنی که به خود عطر زند و از کنار عدّه‌ای (مرد نامحرم) بگذرد تا بویش به مشام آنها رسد، زناکار است

سنن النسائی : ۸ / ۱۵۳ و منتخب میزان الحکمة : ۳۴۸

حدیث - ۵۲

پیامبراکرمصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم می فرمایند:

أربع من أعطیهنّ فقد أعطی خیر الدّنیا و الآخره لسان ذاکر و قلب شاکر و بدن علی البلاء صابر و زوجه لا تبغیه خونا فی نفسها و لا ماله؛

چهار چیز است که هر کس از آن بهره دارد از نیکی دو جهان بهره ور است، زبانی که یاد خدا کند و قلبی که سپاس پروردگار گذارد و تنی که بر بلا صبور باشد و زنی که بناموس و مال وی خیانت نکند.

نهج الفصاحه

حدیث - ۵۳

پیامبراکرمصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم می فرمایند:

إذا تطیّبت المرأه لغیر زوجها فإنّما هو نار و شنار؛

وقتی زنی برای کسی جز شوهر خود بوی خوش بکار برد، مایه آتش و عار است.

نهج الفصاحه

حدیث - ۵۴

پیامبراکرمصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم می فرمایند:

إذا استعطرت المرأه فمرّت علی القوم لیجدوا ریحها فهی زانیه؛

اگر زنی خود را معطر کند و بر مردمی بگذرد که بوی او را دریابند، زناکار است.

نهج الفصاحه

حدیث - ۵۵

قالَتْ فاطِمَةُ الزَّهْراءعليها‌السلام : إنْ لَمْ یَکُنْ یَرانی فَإنّی أراهُ، وَ هُوَ یَشُمُّ الریح ؛

مرد نابینائی وارد منزل شد و حضرت زهراءعليها‌السلام پنهان گشت، وقتی رسول خداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم علّت آن را جویا شد؟ در پاسخ پدر اظهار داشت: اگر آن نابینا مرا نمی بیند، من او را می بینم، دیگر آن که مرد، حسّاس است و بوی زن را استشمام می کند.

بحارالأنوار، ج ۴۳، ص ۹۱، ح ۱۶

حدیث - ۵۶

قالَتْ فاطِمَةُ الزَّهْراءعليها‌السلام :

إنّی قَدِاسْتَقْبَحْتُ ما یُصْنَعُ بِالنِّساءِ، إنّهُ یُطْرَحُ عَلی الْمَرْئَةِ الثَّوبَ فَیَصِفُها لِمَنْ رَأی، فَلا تَحْمِلینی عَلی سَریر ظاهِر، اُسْتُرینی، سَتَرَکِ اللّهُ مِنَ النّارِ ؛

حضرت فاطمه زهراعليها‌السلام در آخرین روزهای عمر پر برکتشان ضمن وصیّتی به اسماء فرمودند: من بسیار زشت و زننده می دانم که جنازه زنان را پس از مرگ با انداختن پارچه ای روی بدنش تشییع می کنند. و افرادی اندام و حجم بدن او را مشاهده کرده و برای دیگران تعریف می نمایند. مرا بر تختی که اطرافش پوشیده نیست و مانع مشاهده دیگران نباشد قرار مده بلکه مرا با پوشش کامل تشییع کن خداوند تو را از آتش جهنّم مستور و محفوظ نماید.

تهذیب الأحکام، ج ۱، ص ۴۲۹

حدیث - ۵۷

قالَتْ فاطِمَةُ الزَّهْراءعليها‌السلام :

خَیْرٌ لِلِنّساءِ أنْ لا یَرَیْنَ الرِّجالَ وَ لا یَراهُنَّ الرِّجالُ ؛

حضرت فاطمه زهراعليها‌السلام فرمودند:

بهترین چیز برای حفظ شخصیت زن آن است که مردی را نبیند و نیز مورد مشاهده مردان قرار نگیرد.

بحارالأنوار، ج ۴۳، ص ۵۴، ح ۴۸

حدیث - ۵۸

حضرت فاطمه زهراعليها‌السلام فرمودند:

آن لحظه ای که زن در خانه خود می ماند،( و به امور زندگی و تربیت فرزند می پردازد) به خدا نزدیک تر است

بحار الانوار جلد ۴۳ صفحه ۹۲

حدیث - ۵۹

قال الامام الصّادقعليه‌السلام : طُوبی لِمَنْ کانَتْ اُمُّهُ عَفِیفَةً.

امام صادقعليه‌السلام فرمودند: خوشا به حال کسی که مادرش پاکدامن است.

«علل الشرایع، ج ۲، ص ۲۵۱»

حجاب، عفاف و پاکدامنی

حدیث - ۱

قال الامام الصّادقعليه‌السلام : ما اغْتَنَمَ أحَدٌ بِمِثْلِ ما اغْتَنَمَ بِغَضِّ الْبَصَرِ لِأنَّ الْبَصَرَ لا یُغَضُّ عَن مَحارِمِ اللهِ تَعالی إلّا وَ قَدْ سَبَقَ إلی قَلْبِهِ مُشاهَدَة الْعَظَمَةِ وَ الْجَلالِ.

امام صادقعليه‌السلام فرمودند: هیچ غنیمتی مانند غنیمتی که آدمی از راه کنترل چشم به دست می آورد نیست، زیرا دیدگان از نگاه به نا محرم فرو بسته نمیشود جز آنکه در قلب او عظمت و جلال الهی مشاهده می شود.

«مصباح الشریعة، ص ۹»

حدیث - ۲

عَنِ الإمامِ الصَّادِقِعليه‌السلام قال: برُّوا آبائَکُمْ یَبُرُّکُمْ أبْناوُکُمْ وَ عَفُّوا عَن نساءِ النّاسِ تُعَفُّ نِساوُکُمْ.

امام صادقعليه‌السلام فرمودند: به پدرانتان نیکی کنید تا فرزندانتان به شما نیکی نمایند و از ناموس دیگران چشم پوشی کنید تا دیگران از نظر کردن به ناموس شما خودداری کنند.

«وسایل الشیعه، ج ۱۴، ص ۷۹»

حدیث - ۳

عَنِ الامام الصَّادِقِعليه‌السلام قال: إذا بَلَغَتِ الْجارِیَةُ سِتَّ سِنِینَ فَلا یَنْبَغِی لَکَ أنْ تُقَبِّلَها.

امام صادقعليه‌السلام فرمودند: وقتی که دختر به شش سالگی رسید، شایسته نیست که او را ببوسی.

«وسایل الشیعه، ج ۵، ص ۲۸»

حدیث - ۴

قال الْنَّبِیَصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم : لا تُنْزِلُوا النِّساءَ الْغُرَفَ.

پیامبر اکرمصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمودند: زن را در جایگاهی که بر دیگر جاها اشراف دارد، جای ندهید.

«وسایل الشیعه، ج ۱۴، ص ۱۳۷»

حدیث - ۵

عَنِ الاِمامِ الصَّادِقِعليه‌السلام قال: حَصِّنُوا أمْوالَکُمْ وَ فَرُوجَکُمْ بِتِلاوَةِ سُورَةِ النُّورِ وَ حَصِّنُوا بِها نِسائَکُمْ فَاِنَّ مَنْ أدْمَنَ قَرائَتَها فِی کُلِّ یَوْمٍ أوْ فِی لَیْلَةٍ لَمْ یَزْنِ أحَدٌ مِنْ بَیْتِهِ أبَداً حَتّی یَمُوتَ.

امام صادقعليه‌السلام فرمودند: خانواده و اموال خود را با قرائت سوره نور حفظ کنید و زنان خود را بوسیله آن مصون و محفوظ نگه دارید زیرا کسی که دائماً روزی یکبار این سوره را قرائت کند، هیچ فردی از اهل منزل او به فحشا کشانده نخواهند شد.

«نور الثقلین، ج ۳، ص ۵۸۳»

حدیث - ۶

قال الامام الصّادقعليه‌السلام : وَ الْعِفَّةُ وَ ضِدُّها الْتَّهَتُّکُ.

امام صادقعليه‌السلام فرمودند: یکی از سجایای اخلاقی، عفت است که ضد آن همان بی پروائی است.

«اصول کافی، ج ۱، ص ۲۱»

حدیث - ۷

عَنِ الامام الباقِرِعليه‌السلام قال: یُفَرَّقُ بین الْغِلْمانِ وَ النِّساءِ فی المَضاجِعِ إذا بَلَغُوا عَشْرَ سِنِینَ.

امام باقرعليه‌السلام فرمودند: وقتی که کودکان به ده سالگی رسیدند، باید محل خواب دختران را از پسران جدا ساخت.

«مکارم الاخلاق، ص ۱۱۵»

حدیث - ۸

قال الامام الکاظمعليه‌السلام : وَ التَّهْیِئَةُ مِمّا یُزِیدُ اللهُ بِهِ عِفَّةَ النِّساءِ.

امام کاظمعليه‌السلام فرمودند: خودآرائی و رسیدگی به خود، از عواملی است که سبب می شود خداوند بر پاکدامنی زن بیافزاید.

«وسایل الشیعه، ج ۱، ص ۸۸»

حدیث - ۹

عَنِ الْإمامِ الْباقِرِعليه‌السلام : أفْضَلُ الْعِبادَةِ عِفَّةُ الْبَطْنِ وَ الْفَرْج.

امام باقرعليه‌السلام فرمودند: برترین عبادت، عفت و پاکی شکم (از غذاهای نا مشروع) و طهارت دامن است.

«وسائل الشیعه، ج ۱۴، ص ۲۷۱»

حدیث - ۱۰

قال رسول اللهصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم : هِبَةُ الرَّجُلِ لِزَوْجَتِهِ یُزِیدُ فی عِفَّتِها.

پیامبرخداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمودند: هدیه شوهر به همسر خود، از عوامل افزایش پاکدامنی زن است.

«من لایحضر الفقیه، ج ۴، ص ۲۸۱»

حدیث - ۱۱

عَنِ النَّبِیصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم قال: کُلُّ عَیْنٍ باکِیَةٌ یَوْمَ الْقِیامةِ إِلّا ثلاتَ أعْیُنٍ: عَیْنٌ بَکَتْ مِنْ خَشْیَةِ اللهِ وَ عَیْنٌ غَضَّتْ مِنْ مَحارِمِ اللهِ وَ عَیْنٌ باتَتْ ساهِرَةً فِی سَبیلِ اللهِ.

پیامبر اکرمصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمودند: همه چشمها در قیامت گریانند، جز سه چشم: چشمی که در دنیا از خوف خدا بگرید و چشمی که از نگاه حرام خودداری کند و چشمی که به خاطر نگهبانی در راه خدا بیدار بماند.

«نور الثقلین، ج ۳، ص ۵۸۳»

حدیث - ۱۲

عَن الامام علیعليه‌السلام قال: مَنْ اُلْهِمَ الْعِصْمَةَ أمِنَ الزَّلَلَ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: کسی که متصفت به پاکدامنی است، از لغزشها مصون میماند.

«غررالحکم، ح ۷۳۳۸»

حدیث - ۱۳

قال الامام علیعليه‌السلام : مِنَ الْعِصْمَةِ تَعَذُّرُ الْمَعاصی.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: معذور بودن از ارتکاب گناه، مایه عصمت و پاکدامنی است.

«غررالحکم، ح ۷۳۳۹»

حدیث - ۱۴

عَن الامام علیعليه‌السلام قال: قُرِنَتِ الْعِصْمَةُ بِالْحِکْمَةِ وَ کُلَّما قَوِیَتِ الْحِکْمَةُ ضَعُفتِ الشَّهْوَةُ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: حکمت، با عصمت و پاکدامنی همراه است و هرگاه که حکمت در آدمی تقویت شود، شهوت او تضعیف می گردد.

«غررالحکم، ح ۶۳۴»

حدیث - ۱۵

امام علیعليه‌السلام فرمودند: ای مردم، در برابر خواهشهای نفسانی صابر باشید و تقوی را پیشه خود سازید زیرا صبر بر تقوی، آسان تر است از صبر بر کیفر الهی.

«تحف العقول، ص ۱۵۷»

حدیث - ۱۶

عَن أمِیرِالْمُومِنِینَعليه‌السلام قال: صِیامُ الْقَلْبِ عَنِ الْفِکْرِ فِی الْآثامِ أفْضَلُ مِنْ صِیامِ الْمَرْءِ عَنِ الطَّعامِ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: بازداشتن دل از افکار ناشایسته، بهتر است از روزه داری و خودداری از خوردن غذا.

«وسایل الشیعه، ج ۵، ص ۳۷»

حدیث - ۱۷

عَن أمِیرِالْمُومِنِینَعليه‌السلام قال: إذا کَثُرَتْ المَقْدِرَةُ قَلَّتِ الشَّهْوَةُ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: وقتی دسترسی به حلال میسر شود، شهوت درونی کمتر میشود.

«نهج البلاغه، حکمت ۲۳۷»

حدیث - ۱۸

عَن أمِیرِالْمُومِنِینَعليه‌السلام قال لأصْحابِهِ: إذا رَأی أحَدُکُمْ إمْرَئَةً تُعْجِبُهُ فَلْیَأتِ أهْلَهُ فَاِنَّ عِنْدَ أهْلِهِ مِثْلَ ما رَأی وَ لا یَجْعَلَنَّ لِلشَّیْطانِ عَلی قَلْبِهِ سَبِیلاً لِیَصرفَ بَصَرَهُ عَنها .

امام علیعليه‌السلام به اصحاب خویش فرمودند: هرگاه زنی نظر شما را جلب کرد، فوراً به همسر خود رجوع کنید، زیرا آنچه که نظر شما را جلب نمود در او نیز است و آن مرد نباید به شیطان مهلت نزدیک شدن به قلب خود دهد و باید دیدگان خویش را ازتوجه به آن زن «أجنبی» فرو بندد و اگر دارای همسر نیست دو رکعت نماز گزارد و به حمد و ثنای الهی بپردازد و صلوات بر پیامبر و آل وی فرستد و سپس از خدا درخواست کند تا با رحمت و لطف خود او را از راه دستیابی به حلال، از روی آوردن به حرام بی نیاز کند.

«نور الثقلین، ج ۳، ص ۵۸۳»

حدیث - ۱۹

عَن أمِیرِالْمومِنینَعليه‌السلام قال: مَنْ کَرُمَتْ عَلَیْهِ نَفْسُهُ هانَتْ عَلَیْهِ شَهَواتُهُ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: کسی که نفس خود را گرامی بدارد، شهوات و خواسته های نفسانی در پیش او حقیر و بی ارزش خواهد بود.

«نهج البلاغه، حکمت ۴۴۹»

حدیث - ۲۰

عَن الامام علیعليه‌السلام قال: ألْإعْتِبارُ یُفِیدُ الْعِصْمَةَ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: عبرت گرفتن، باعث پاکدامنی و عدم آلودگی است.

«میزان الحکمة، ج ۶، باب عصمت»

حدیث - ۲۱

عَن الامام علیعليه‌السلام قال: فَعَصَمَ السُّعَداءَ بِالاِیمانِ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: انسان های پاکدامن و سعادتمند بوسیله ایمان به خدا به این صفت نائل آمده اند.

« میزان الحکمة، ج ۶، باب عصمت»

حدیث - ۲۲

عَن الامام علیعليه‌السلام قال: قُرِنَتِ الْحِکْمَةُ بِالْعِصْمَةِ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: حکمت، با عصمت و پاکدامنی قرین است.

«میزان الحکمة، ج ۶، باب عصمت»

حدیث - ۲۳

عَن الامام علیعليه‌السلام قال: لا فاقَةَ مَعَ عِفافٍ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: با وجود پاکدامنی، فقر و ناداری نیست.

«غررالحکم، ح ۵۴۳۰»

حدیث - ۲۴

قال أمِیرُالْمومِنِینَعليه‌السلام : أعِینُونِی بِوَرَعٍ وَ اجْتِهادٍ وَ عِفَّةٍ وَ سَدادٍ.

امام علیعليه‌السلام (به عثمان بن حنیف، استاندار خود در بصره) فرمودند: مرا با ورع و پارسائی، تلاش و کوشش، عفت و پاکدامنی و پیمودن راه صحیح، یاری دهید.

«نهج البلاغه، نامه ۴۵»

حدیث - ۲۵

عَن الامام علیعليه‌السلام قال: مِنْ کَمالِ النِّعْمَةِ التَّحَلِّی بِالسَّخاءِ وَ التَّعَفُّفِ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: کمال نعمت الهی آراستگی به سخاوت و عفت و پاکدامنی است.

«غرر الحکم، ح ۵۴۱۷»

حدیث - ۲۶

عَن الامام علیعليه‌السلام قال: الْفَضائِلُ أرْبَعَةٌ أجْناسٍ: أحَدُها: الْحِکْمَةُ وَ قَوامُها فی الْفِکرِ. وَ الثّانِی: الْعِفَّةُ وَ قَوامُها فِی الشَّهْوَةِ وَ الثَّالِثُ: الْقُوَّةُ وَ قَوامُها فِی الْغَضَبِ. و الرّابعُ: الْعَدْل وَ قَوامُها فِی اعْتِدالِ قُوَی النَّفْسِ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: فضایل بر چهار گونه اند: ۱- حکمت که موضوع آن فکر است، ۲- عفت که موضوع آن شهوت است، ۳- قوه و نیرو که موضوع آن غضب است، ۴- عدالت که موضوع آن اعتدال نفسانی است.

«بحار الانوار، ج ۷۸، ص ۸۱»

حدیث - ۲۷

عَن أمِیرِالْمومِنینَعليه‌السلام قال: مَالْمُجاهِدُ الشَّهِیدُ عِنْدَ اللهِ بِأعْظَمَ أجْراً مِمَّنْ قَدَرَ فَعَفَّ لَکادَ الْعَفِیفُ أنْ یَکُونَ مَلَکاً مِنَ الْمَلائِکَةِ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: پاداش مجاهد شهید از انسان پاکدامنی که می تواند گناه کند، ولی بر اثر پاکدامنی از آن پرهیز می کند، بیشتر نیست و چه بسا که انسان پاکدامن و عفیف در شمار فرشتگان الهی باشد.

«نهج البلاغه، حکمت ۴۷۴»

حدیث - ۲۸

قال الامام الصادقعليه‌السلام : کانَ رسول الله یَزْجُرُ الرّجُلَ ان یتشبَّهَ بالنّساءَ و یَنهیَ المراةَ ان تتشبَّهَ بالرّجال فی لباسِها.

امام صادقعليه‌السلام فرمودند: پیامبر اکرمصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم مردان را از تشبه به زنان در لباس و زنان را نیز در تشبه به مردان در لباس منع می کردند.

«وسائل الشیعه، ج ۲، باب ۱۳»

حدیث - ۲۹

قال الامام الصادقعليه‌السلام : النَّظْرَةُ سّهمٌ مِنْ سِهامِ ابلیسَ.

امام صادقعليه‌السلام فرمودند: نگاه به نامحرم تیری از تیرهای شیطان بر قلب انسان است.

«من لا یحضره الفقیه، ج ۴، ص ۱۸»

حدیث - ۳۰

قال الامام الصادقعليه‌السلام : تُؤتی بالمَراةِ الحُسناءِ - یومَ القیامَةِ - التی قَد اِفْتَتنَتْ فی حُسنِها، فتقولُ: یا ربّ، حَسَّنتَ .

امام صادقعليه‌السلام فرمودند: (روز قیامت) زن زیبا را که به خاطر زیبایی اش در فتنه افتاده است، و فریب زیبائی اش را خورده (و به بی حجابی و بی عفتی و گناه آلوده شده)، برای حساب می آورند. پس به خدا می گوید، خدایا، تو خود مرا زیبا خلق کردی و به سبب آن در فتنه افتادم. پس حضرت مریمعليها‌السلام را حاضر می کنند و ندا داده می شود: آیا تو زیباتری یا مریم؟ ما او را در نهایت زیبائی آفریدیم، امّا او گناه نکرد

«بحارالانوار، ج ۱۲، ص ۲۴۱»

حدیث - ۳۱

قال الامام الصادقعليه‌السلام : لا ینبَغی للمَراةِ ان تَجْمَرَ ثَوْبَها اذا خَرَجتْ مِنْ بَیْتِها.

امام صادقعليه‌السلام فرمودند: برای زن هنگامی که از خانه اش خارج می شود، شایسته نیست لباس های خود را زینت دهد.

«من لا یحضره الفقیه، ج ۳، ص ۴۴۰»

حدیث - ۳۲

قال الامام علیعليه‌السلام : یَظْهَرُ فی آخَرِ الزّمانِ و اقْتِرابِ السّاعَةِ - وَ هُوَ شرّ الازمِنَةِ نِسْوَةٌ کاشِفاتٌ، عاریاتٌ مُتَبَرِّجاتُ .

امام علیعليه‌السلام فرمودند: در آخر الزمان و نزدیکی های قیامت که بدترین زمانها خواهد بود زنان حجابهای خود را برخواهند داشت و بدنهایشان را به نامحرمان نشان خواهند داد و سرهای خود را زینت نموده در معرض دید نامحرمان قرار می دهند، اینها از دین خارج شده و در انواع فتنه ها داخل خواهند شد، به شهوات تمایل دارند و به سمت لذت های زود گذر شتاب می کنند، حرام های الهی را حلال خواهند شمرد و آنها جایگاه ابدیشان جهنم است.

«من لا یحضره الفقیه، ج ۳، ص ۳۹۰»

حدیث - ۳۳

عن بعضِ اصحابِنا، عن ابی عبداللهعليه‌السلام قالَ: قلتُ لَهُ: ما یحّل للرّجالِ ان یَری من المراةِ اذا لَمْ یَکُنْ محرما؟ قالَ: الوَجْهُ و الکفّان و القَدَمان

یکی از شیعیان از امام صادقعليه‌السلام سؤال می کند: چه قسمتی از بدن زن نامحرم را اگر مردی ببیند مرتکب حرام نشده است؟ حضرت فرمودند: صورت و دست ها و دو قدم.

«وسائل الشیعه، ج ۱۴، باب ۱۰۹، ح ۲»

حدیث - ۳۴

عن الفضیل بن یسار قال: سالتُ ابا عبداللهعليه‌السلام عن الذّارِعینَ مِنَ المراةِ هما من الزّینةِ الّتی قالَ الله تبارکَ و تعالی و لایبدینَ زینتهن الاّ لبُعُولتهنّ؟ قالَ: نَعَم .

فضیل بن سیار می گوید: از امام صادقعليه‌السلام سؤال کردم آیا ساعد (بین مچ و آرنج) از زینت هائی است که خداوند می فرماید: زینت هایتان را جز برای شوهران و محارم خویش آشکار نکنید؟ امام فرمودند: آری، همچنین زینت های زیر مقنعه (مثل گردن بند) و نیز النگو، از آن زینت ها هستند.

«وسائل الشیعه، ج ۱۴، باب ۱۰۹، ح ۱»

حدیث - ۳۵

قال الامام الصادقعليه‌السلام : فیما اخَذَ رسولُ اللهِصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم مِنَ البَیعَةِ عَلی النّساءِ أن لا یَحْتَبینَ و لا یَقْعُدْنَ مَعَ الرّجالَ فی الخَلَاء

امام صادقعليه‌السلام فرمودند: از جمله پیمانهائی که رسول خداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم از زنان امت خود گرفته است، این است که چادرهای خود را در بین ساق پا و پشت خود جمع نکنند و بر بدن نچسبانند و با مردان نامحرم در محل خلوت ننشینند.

«وسائل الشیعه، ج ۲۰، ص ۱۸۵»

حدیث - ۳۶

قال الحجة بن الحسن - عج الله تعالی فرجه الشریف - فی الدّعاء: وَ عَلیَ النِّساءِ بالحَیاءِ و العِفَّةِ.

امام زمان عج الله تعالی فرجه الشریف (در فرازی از مناجات خویش با خداوند)، فرمودند: پروردگارا به زنانِ (امت من) حیاء و پاک دامنی ارزانی بدار.

«مفاتیح الجنان، ص ۲۱۷»

حدیث - ۳۷

قال رسول اللهصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم : و المَرْاةُ اذا خَرَجَتْ من بابِ دارِها مُتَزَیِّنَةً مُتَعَطِّرَةً و الزّوجُ بذلِکَ راضٍ یُبنی لِزَوجِها بکُلّ قَدَمٍ بیتٌ فی النّار.

رسول خداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمودند: زن اگر از خانه خودش با آرایش و زینت و معطر خارج شود و شوهرش به این کار او راضی باشد، به هر قدمی که آن زن بر می دارد برای شوهرش خانه ای در جهنم بنا می گردد.

«بحارالانوار، ج ۱۰۰، ص ۲۴۹»

حدیث - ۳۸

قال رسول اللهصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم : لِلْابنِ و الاخِ ما فوقَ الدَّرعِ و لِغَیْرِ ذی مَحرمٍ ارَبَعة اثوابٍ: دِرعٌ وَ حمِارٌ وَ جِلْبابٌ وَ ازارٌ.

رسول خداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمودند: زن در پیش برادر و فرزند خود اگر یک پیراهن بپوشد که تا زانوان یا ساق پای او مستور باشد کافی است ولی در نزد نامحرمان، زن باید چهار لباس داشته باشد: پیراهن، روسری یا مقنعه، چادر و شلوار.

«تفسیر نور الثقلین، ج ۳، ص ۶۲۴»

حدیث - ۳۹

قال الامام علیعليه‌السلام : العِفَّةُ تُضَعِّفُ الشَّهوَةَ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: عفت و پاکدامنی شهوت را تضعیف می کند.

«تصنیف غرر الحکم، ص ۲۵۶، ح ۵۴۲۱»

حدیث - ۴۰

قال الامام علیعليه‌السلام : ثَمَرةُ العِفَّةِ الصّیانَةُ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: ثمره عفت و پاکدامنی، محفوظ ماندن از گناه می باشد.

«تصنیف غرر الحکم، ص ۲۵۶، ح ۵۴۲۳»

حدیث - ۴۱

قال الامام علیعليه‌السلام : قال رسول اللهصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم : و رایتُ اِمْراَةً تُقطَعُ لحمُ جَسَدِها مِنْ مُقَدِّمِها و مؤخّرِها بِمَقاریض من نارٍ .

امام علیعليه‌السلام فرمودند: رسول خدا فرمودند: در شب معراج زنانی را دیدم که گوشت بدنشان توسط قیچی های آتشین از جلو و عقب بریده می شد پس آنها کسانی هستند که خود را در معرض مردان نامحرم قرار می دهند و با رفتارهای مختلف توجه آنها را جلب نموده و به آنها اظهار تمایل می نمایند.

«بحار الانوار، ج ۸، ص ۳۰۹»

حدیث - ۴۲

قال الامام علیعليه‌السلام : قال رسول اللهصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم : و رایتُ اِمرَاةً تاکُلُ لحمَ جَسَدِها و النّار توقَدُ مِنْ تَحتِها فاِنَّها کانَتْ تَزیّنُ بَدَنها للنّاس .

امام علیعليه‌السلام فرمودند: رسول خداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمودند: در شب معراج زنانی را دیدم که گوشت بدن خود را می خوردند در حالیکه آتش جهنم از زیر آنها شعله ور بود همانا آنها کسانی هستند که خود را برای مردم نامحرم زینت می کنند.

«بحار الانوار، ج ۸، ص ۳۰۹»

حدیث - ۴۳

قال الامام علیعليه‌السلام : دَخَلْتُ أنا و فاطمَةُ عَلی رسول اللهصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم . فقالَ، یا علیُّ، رایتُ اِمرَاَةً معلَّقَةً بشَعْرِها یَغْلی دماغُ راسها فانّها لا تُغَطّی شَعْرَها من الرّجالِ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: (روزی) من و فاطمه خدمت رسول خداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم رسیدیم، (دیدم که ایشان شدیداً گریه می کنند. عرض کردم: پدر و مادرم فدایت، ای رسول خدا، چه چیزی شما را به گریه انداخته است؟) حضرت فرمودند: ای علی شبی که مرا به آسمانها بردند. زنانی از امت خود را دیدم که در عذاب های بسیار سختی به سر می بردند، به یاد عذاب سخت آنها افتادم و گریه بر من غلبه نمود، زنانی را دیدم که از موهای سر خود آویزان هستند و از آتش جهنم مغز سرشان می جوشید پس آنها کسانی هستد که در دنیا موهای سرشان را از مردان نامحرم نمی پوشانند.

«بحار الانوار، ج ۸، ص ۳۰۹»

حدیث - ۴۴

قال الامام علیعليه‌السلام : افضَلُ العبادَةِ العِفافُ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: عفت و پاکدامنی، برترین عبادات است.

«الکافی، ج ۲، ص ۷۹»

حدیث - ۴۵

قال الامام علیعليه‌السلام : زکاةُ الجمالِ العِفافُ.

امام علیعليه‌السلام فرمودند: زکات زیبایی، عفت و پاکدامنی است.

«تصنیف غررالحکم، ص ۲۵۶، ح ۵۴۰۹»

حدیث - ۴۶

قال رسول اللهصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم : ایُّ اِمْرَاَةٍ تطیَّبتْ ثمَّ خَرَجَتْ من بَیتِها فَهِیَ تُلْعَنُ حتّی ترجَعَ الی بیتِها مَتَی ما رَجَعَتْ.

رسول خداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمودند: هر زنی که خود را خوشبو نماید و از منزل خارج شود تا زمانی که بر می گردد مورد لعنتِ (خدا و ملائکه) قرار می گیرد.

«بحارالانوار، ج ۱۰۰، ص ۲۴۷»

حدیث - ۴۷

قال رسول اللهصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم : مَنْ اطاعَ امْرأَتَهُ اکیَّهُ اللهُ عَلی وجهِهِ فی النّارِ فقال الامام علیعليه‌السلام : و ما تلک الطاعة؟ قال: یاذن لها فی و لبس الثیاب الرقاق.

رسول خداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمودند: هر کس از زنش اطاعت کند خداوند او را با صورت در آتش خواهد افکند. امام علیعليه‌السلام عرض کردند: منظور از اطاعت زن چیست؟ حضرت فرمودند: اینکه به او اجازه رفتن به حمامهای عمومی، عروسی هایی که در آن گناه می شود و مجالس آوازه خوانی بدهد و نیز اجازه دهد تا در میان نامحرمان لباس نازک بپوشد.

«بحارالانوار، ج ۷۴، ص ۵۳»

حدیث - ۴۸

قال رسول اللهصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم : اذا رأیْتُمُ اللاّتی القَیْنَ عَلی رئوسِهِنَّ مثلَ استَمَةِ البَعْرِ فَاعْلَموهنَّ انَّهُ لا یُقْبَلُ لَهُنَّ الصَّلوةُ.

رسول خداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمودند: زمانی که دیدید زنانی موهای سر خود را مثل برآمدگی پشت شتر نموده و در میان نامحرمان ظاهر می شوند، به آنها بگوئید که نمازشان قبول نیست.

«کنزالعمال، ج ۱۶، ص ۳۹۲»

حدیث - ۴۹

امام علیعليه‌السلام فرمودند:

کنتُ قاعدا فی البَقیعِ مَع رسولِ اللّهصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فی یَومِ دَجْنٍ ومَطَرٍ ، إذ مَرَّتِ امْرَأةٌ علی حِمارٍ ، فَهَوتْ یدُ الحِمارِ فی وَهْدَةٍ فسَقَطَتِ المَرأةُ ، فأعْرَضَ النّبیُّصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم بوجهِهِ ، قالوا : یا رسولَ اللّه ، إنّها مُتَسَرْوِلَةٌ قالَ : اللّهُمَّ اغْفِرْ للمُتَسرْوِلاتِ ثلاثا یا أَیُّها النّاسُ ، اتَّخِذوا السَّراویلاتِ فإنَّها مِن أسْتَرِ ثِیابِکُم ، وحَصِّنوا بِها نِساءَکُم إذا خَرَجْنَ

من و پیامبر در یک روز ابری و بارانی در بقیع نشسته بودیم که زنی سوار بر الاغ از آن جا گذشت و دست الاغش در گودالی فرو رفت و زن به زمین افتاد پیامبرصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم رویش را برگرداند حاضران عرض کردند : ای رسول خدا ! آن زن شلوار به پا دارد پیامبر سه بار فرمود : خدایا ! زنان شلوار پوش را بیامرز ای مردم ! شلوار بپوشید که شلوار پوشانترین جامه‌های شماست و زنان خود را در موقعی که بیرون می‌آیند با شلوار حفظ کنید

تنبیه الخواطر : ۲ / ۷۸ ، منتخب میزان الحکمه : ۱۳۰

حدیث - ۵۰

امام علیعليه‌السلام فرمودند:

صِیانَةُ المَرأةِ أنعَمُ لِحالِها وَ أدوَمُ لِجَمالِها ؛

محفوظ داشتن زن ، به حال او مفیدتر ، و برای زیبایی‌اش پایدارتر است

غرر الحکم و درر الکلم، حدیث - ۵۸۲۰

حدیث - ۵۱

پیامبر خداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم :

أیُّما امرأةٍ استَعطَرَتْ فَمَرَّت‌علی قَومٍ لِیَجِدُوا مِن رِیحِها فهی زانِیَةٌ ؛

هر زنی که به خود عطر زند و از کنار عدّه‌ای (مرد نامحرم) بگذرد تا بویش به مشام آنها رسد، زناکار است

سنن النسائی : ۸ / ۱۵۳ و منتخب میزان الحکمة : ۳۴۸

حدیث - ۵۲

پیامبراکرمصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم می فرمایند:

أربع من أعطیهنّ فقد أعطی خیر الدّنیا و الآخره لسان ذاکر و قلب شاکر و بدن علی البلاء صابر و زوجه لا تبغیه خونا فی نفسها و لا ماله؛

چهار چیز است که هر کس از آن بهره دارد از نیکی دو جهان بهره ور است، زبانی که یاد خدا کند و قلبی که سپاس پروردگار گذارد و تنی که بر بلا صبور باشد و زنی که بناموس و مال وی خیانت نکند.

نهج الفصاحه

حدیث - ۵۳

پیامبراکرمصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم می فرمایند:

إذا تطیّبت المرأه لغیر زوجها فإنّما هو نار و شنار؛

وقتی زنی برای کسی جز شوهر خود بوی خوش بکار برد، مایه آتش و عار است.

نهج الفصاحه

حدیث - ۵۴

پیامبراکرمصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم می فرمایند:

إذا استعطرت المرأه فمرّت علی القوم لیجدوا ریحها فهی زانیه؛

اگر زنی خود را معطر کند و بر مردمی بگذرد که بوی او را دریابند، زناکار است.

نهج الفصاحه

حدیث - ۵۵

قالَتْ فاطِمَةُ الزَّهْراءعليها‌السلام : إنْ لَمْ یَکُنْ یَرانی فَإنّی أراهُ، وَ هُوَ یَشُمُّ الریح ؛

مرد نابینائی وارد منزل شد و حضرت زهراءعليها‌السلام پنهان گشت، وقتی رسول خداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم علّت آن را جویا شد؟ در پاسخ پدر اظهار داشت: اگر آن نابینا مرا نمی بیند، من او را می بینم، دیگر آن که مرد، حسّاس است و بوی زن را استشمام می کند.

بحارالأنوار، ج ۴۳، ص ۹۱، ح ۱۶

حدیث - ۵۶

قالَتْ فاطِمَةُ الزَّهْراءعليها‌السلام :

إنّی قَدِاسْتَقْبَحْتُ ما یُصْنَعُ بِالنِّساءِ، إنّهُ یُطْرَحُ عَلی الْمَرْئَةِ الثَّوبَ فَیَصِفُها لِمَنْ رَأی، فَلا تَحْمِلینی عَلی سَریر ظاهِر، اُسْتُرینی، سَتَرَکِ اللّهُ مِنَ النّارِ ؛

حضرت فاطمه زهراعليها‌السلام در آخرین روزهای عمر پر برکتشان ضمن وصیّتی به اسماء فرمودند: من بسیار زشت و زننده می دانم که جنازه زنان را پس از مرگ با انداختن پارچه ای روی بدنش تشییع می کنند. و افرادی اندام و حجم بدن او را مشاهده کرده و برای دیگران تعریف می نمایند. مرا بر تختی که اطرافش پوشیده نیست و مانع مشاهده دیگران نباشد قرار مده بلکه مرا با پوشش کامل تشییع کن خداوند تو را از آتش جهنّم مستور و محفوظ نماید.

تهذیب الأحکام، ج ۱، ص ۴۲۹

حدیث - ۵۷

قالَتْ فاطِمَةُ الزَّهْراءعليها‌السلام :

خَیْرٌ لِلِنّساءِ أنْ لا یَرَیْنَ الرِّجالَ وَ لا یَراهُنَّ الرِّجالُ ؛

حضرت فاطمه زهراعليها‌السلام فرمودند:

بهترین چیز برای حفظ شخصیت زن آن است که مردی را نبیند و نیز مورد مشاهده مردان قرار نگیرد.

بحارالأنوار، ج ۴۳، ص ۵۴، ح ۴۸

حدیث - ۵۸

حضرت فاطمه زهراعليها‌السلام فرمودند:

آن لحظه ای که زن در خانه خود می ماند،( و به امور زندگی و تربیت فرزند می پردازد) به خدا نزدیک تر است

بحار الانوار جلد ۴۳ صفحه ۹۲

حدیث - ۵۹

قال الامام الصّادقعليه‌السلام : طُوبی لِمَنْ کانَتْ اُمُّهُ عَفِیفَةً.

امام صادقعليه‌السلام فرمودند: خوشا به حال کسی که مادرش پاکدامن است.

«علل الشرایع، ج ۲، ص ۲۵۱»


4

5