قرآن خودمونی

قرآن خودمونی0%

قرآن خودمونی نویسنده:
گروه: علوم قرآنی

قرآن خودمونی

این کتاب در موسسه الحسنین علیهما السلام تصحیح و مقابله شده است.

نویسنده: حسین زمانی
گروه: مشاهدات: 5821
دانلود: 4379

توضیحات:

قرآن خودمونی
جستجو درون كتاب
  • شروع
  • قبلی
  • 23 /
  • بعدی
  • پایان
  •  
  • دانلود HTML
  • دانلود Word
  • دانلود PDF
  • مشاهدات: 5821 / دانلود: 4379
اندازه اندازه اندازه
قرآن خودمونی

قرآن خودمونی

نویسنده:
فارسی

این کتاب در موسسه الحسنین علیهما السلام تصحیح و مقابله شده است.

‏نام کتاب: قرآن خودمونی

(آیه‏های انتخابی برای زندگی

بهتر به زبان محاوره‏ای)

نویسنده: حسین زمانی

مقدمه

تقدیم به

سَیِّدِنا وَ نَبِیِّنا مُحَمَّدٍ رَسُولِ اللّهِ وَ خاتَمِ النَّبِیّینَ وَ اِلی مَوْلانا وَ مَوْلَی الْمُوَحِّدینَ عَلِیٍّ اَمیرِ الْمُؤْمِنینَ وَ اِلی بِضْعَةِ الْمُصْطَفی وَ بَهْجَةِ قَلْبِهِ سَیِّدَةِ نِساءِ الْعالَمینَ وَ اِلی سَیِّدَیْ شَبابِ اَهْلِ الْجَنَّةِ، السِبْطَیْنِ، الْحَسَنِ وَ الْحُسَیْنِ وَ اِلَی الاَْئِمَّةِ التِّسْعَةِ الْمَعْصُومینَ الْمُکَرَّمینَ مِنْ‌وُلْدِ الْحُسَیْنِ لاسِیَّما بَقِیَّةِ‌اللّهِ فِی‌الاَْرَضینَ وَ وارِثِ عُلُومِ الاَْنْبِیاءِ وَ الْمُرْسَلینَ، الْمُعَدِّ لِقَطْعِ دابِرِ الظَّلَمَةِ وَ الْمُدَّخِرِ لاِِحْیاءِ الْفَرائِضِ وَ مَعالِمِ الدّینِ، الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَنِ صاحِبِ الْعَصْرِ وَ الزَّمانِ عَجَّلَ اللّهُ تَعالی فَرَجَهُ الشَّریفَ فَیا مُعِزَّ الاَْوْلِیاءِ وَ یا مُذِلَ الاَْعْداءِ اَیُّهَا السَّبَبُ الْمُتَّصِلُ بَیْنَ الاَْرْضِ وَ السَّماءِ قَدْ مَسَّنا وَ اَهْلَنَا الضُّرَّ فی غَیْبَتِکَ وَ فِراقِکَ وَ جِئْنا بِبِضاعَةٍ

مُزْجاةٍ مِنْ وِلائِکَ وَ مَحَبَّتِکَ فَاَوْفِ لَنَا الْکَیْلَ مِنْ مَنِّکَ وَ فَضْلِکَ وَ تَصَدَّقْ عَلَیْنا بِنَظْرَةِ رَحْمَةٍ مِنْکَ اِنّا نَریکَ مِنَ الْمُحْسِنینَ

(صفحه 3)

بسم‌اللّه الرحمن الرحیم

متن تأییدیه حضرت آیة اللّه سید علی اصغر دستغیب

متن تأییدیه حضرت آیة اللّه سید علی اصغر دستغیب نماینده مجلس خبرگان رهبری درباره مجموعه کتابهای «قرآن خودمونی»

خداوند مهربان قرآن کریم را به عنوان کتابی برای کسب «مهارتهای زندگی» و رشد و تعالی انسان‌ها قرار داده است تا در پرتو عمل به محتوای آن به رفاه، آرامش، امنیت و موفقیت پایدار در دنیا و آخرت نائل شوند.

بدیهی است که عمل به پیام‌ها و برنامه‌های زندگی‌ساز قرآن کریم منوط به فهم آسان این کتاب آسمانی است. لذا در آیات متعددی از جمله در چهار آیه سوره قمر صراحت دارد که «وَ لَقَدْ یَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّکْرِ» یعنی ما قرآن را برای یادآوری و دستورِ زندگی واقع شدن ساده و آسان و قابل فهم قرار دادیم. بنابراین همه کسانی که در کرسی تدریس یا تألیف این کتاب آسمانی وظیفه و رسالتی را به عهده گرفته‌اند باید به این نکته ظریف و بسیار مهم یعنی آسان سازی تفسیر و فهم قرآن کریم عنایت و توجه ویژه داشته باشند.

از جمله کسانی که بیش از 20 سال عهده‌دار این رسالت خدایی هستند جناب آقای دکتر محمد بیستونی رئیس گروه مؤسسات قرآنی تفسیر جوان می‌باشد که در آثار قرآنی خود به این موضوع خطیر و تأثیرگذار توجه جدی داشته است. لذا همه تألیفات و تلخیصات وی نظیر تفسیر کودک، تفسیر نوجوان، تفسیر جوان، تفسیر زنان، تفسیر مردان، تفسیر خانواده و سایر آثار متعدد وی که تحت نظارت و تأیید بسیاری از آیات عظام و روحانیون حوزه‌های علمیه کشور تألیف و منتشر شده است برای مخاطبین هدف «مفید و کاربردی» می‌باشد.

اخیرا اثر جدیدی از مؤسسه قرآنی تفسیر جوان تحت عنوان «قرآن خودمونی» که توسط یکی از پژوهشگران مؤسسه یاد شده به نام جناب آقای حسین زمانی تألیف گردیده است، برای بررسی محتوایی و کارشناسی در اختیار اینجانب گذاشته شد. اثر مذکور در راستای ساده سازی مفاهیم و آیات کاربردی قرآن‌کریم برای جوانان عزیز به روش «محاوره‌ای» نوشته شده است و می‌تواند مخاطبین خودرا به زبان ساده و جذاب با قرآن کریم ارتباط دهد.

از خداوند منّان برای همه مدیران و پژوهشگران مؤسسات قرآنی تفسیر جوان آرزوی استمرار توفیقات خالصانه را آرزومندم و امیدوارم قاطبه جامعه به ویژه دانشجویان و دانش آموزان عزیز از همه آثار مؤسسات یاد شده خصوصا کتابهای موسوم به «قرآن خودمونی» حداکثر استفاده را داشته باشند و مراکز دولتی ذیربط بویژه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت آموزش و پرورش از چنین نوآوری‌هایی حمایت نمایند.

سید علی اصغر دستغیب

نماینده مجلس خبرگان رهبری

(صفحه 5)

مقدمه

قرآن‌کریم در آیات 82 سوره اِسراء و 44 فُصِّلَت و 57 یُونس خود را به عنوان نسخه شفابخش معرفی می‌کند. بنابراین می‌توان این کتاب آسمانی را همچون داروخانه‌ای فرض کرد که بیماران و نیازمندان متناسب با نوع بیماری و نیاز خاص خود باید به سراغ آن رفته و برنامه زندگی و نجات خود را از این گنجینه معنوی و مادی انتخاب کنند تا پرنده زیبای خوشبختی را در آغوش گرفته و در ساحل امن و آرام آن طی مسیر نموده و دنیا و آخرت خود را در سایه عمل به محتوای قرآن آباد سازند.

در همین راستا گروه مؤسسات قرآنی تفسیر جوان که تشکلی مردمی و غیرانتفاعی است 11 مؤسسه تخصصی قرآنی را تأسیس نموده است تا هر یک از مؤسسات متناسب با «مخاطب خاص» یا «موضوع خاص» مندرج در اساسنامه رسمی خود، گروههای سِنّی گوناگون را با آیات مرتبط با همان گروه مأنوس ساخته و درک و فهم آیات موضوعی را برای آنان ساده و میسر سازد. لذا براساس فلسفه وجودی تأسیس هر مؤسسه، شش نوع تفسیر موضوعی براساس شش جمعیت هدف در مؤسسات مذکور تدوین و منتشر شده است که عبارتند از:

- «تفسیر کودک» ویژه کودکان پیش دبستانی تا پایان دبستان که حدود 200 آیه مورد نیاز برای کودکان عزیز به صورت گرافیکی، مفهومی و به 4 زبان فارسی، عربی، انگلیسی و فرانسه در 30 جلد به صورت تمام رنگی در قطع بیاضی را در خود جای داده است.

- «تفسیر نوجوان» ویژه نوجوانان مقطع راهنمایی تا پایان دبیرستان است که حدود 2000 آیه موضوعی متناسب با نیازهای نوجوانان عزیز در قطع جیبی با استفاده از تفسیر نمونه در 30 جلد را در برگرفته و با استفاده از 9 رنگ جذاب در چاپ متن برای جامعه هدف خود طراحی شده و به دلیل دارا بودن فهرستواره موضوعی این امکان را برای نخستین بار برای نوجوانان فراهم می‌سازد تا بدون نیاز به استاد حدودا 4000 موضوع از قرآن کریم را به سادگی فیش برداری و تحقیق نموده و در قالب مقاله یا کتاب ارائه دهند.

- «تفسیر جوان» ویژه جوانان دانشجو و بزرگسالان می‌باشد که کل آیات قرآن را با استفاده از تفسیر نمونه در 30جلد به خود اختصاص داده است و جوانان عزیز با استفاده از فهرستواره موضوعی و الفبایی فارسی این تفسیر قادر خواهند بود تا حدود 000/10 موضوع مورد نیاز خود را پژوهش و استخراج نمایند.

- «تفسیر زنان» در این تفسیر مجموعه آیات مربوط به بانوان محترم استخراج شده و در ذیل هر آیه تفسیر آن بر اساس سه تفسیر معتبر موجود یعنی «تفسیر نمونه» تألیف حضرت آیة اللّه العظمی مکارم شیرازی و «تفسیر مجمع البیان» اثر گرانسنگ مفسّر بزرگ جهان تشیع امین الاسلام مرحوم آیة اللّه طبرسی (متوفّی به سال 548 ه.ق) و «تفسیر المیزان» نوشته مرحوم آیة اللّه علامه طباطبایی، درج شده است. البته مجموعه مطالب استخراج شده از تفسیر المیزان درباره زنان و خانواده به صورت یکجا جمع‌آوری و در پایان کتاب درج شده است. تعداد آیات گزینش شده در این تفسیر 275 آیه می‌باشد.

- «تفسیر مردان» که دربردارنده آیات مربوط به آقایان می‌باشد. نظیر آیاتی که وظایف و تعهدات مردان نسبت به خانم‌ها را تبیین نموده یا گروه آیات جهاد و شهادت. تعداد آیات گزینش شده در این تفسیر 350 آیه می‌باشد.

- «تفسیر خانواده» مجموعه آیات مرتبط با مسائل خانوادگی را به صورت تخصصی و موضوعی مورد ارزیابی قرار داده است. تعداد آیات گزینش شده در این تفسیر 425 آیه می‌باشد.

پس‌از پایان کار تدوین 6 تفسیر مذکور برای 6 جمعیت هدف، با تقاضاهای فراوانی مواجه شدیم که متقاضی روشی ساده و خودمونی برای فهم راحتِ قرآن کریم بودند. در همین اثناء در اتفاقی مبارک که ما آن را امداد غیبی خداوند منّان برای فعالیت‌های قرآنی خود می‌دانیم، با جناب آقای حسین زمانی آشنا شدیم. ایشان دارای مدرک کارشناسیِ مترجمی زبان انگلیسی از دانشگاه علامه طباطبایی بوده و در حال حاضر مسئول آموزش اداره کل اخبار و برنامه‌های سیاسی شبکه جهانی جام‌جم می‌باشند. وی از توانمندی بسیار بالایی در نوآوری برای روش‌های ارتباطی با مخاطبین صدا و سیما برخوردار است. لذا از وی تقاضا نمودیم تا برای 120 آیه قرآن کریم که با نگاه ویژه به ارتقاء «مهارتهای زندگی» گزینش شده‌اند، شرحی را به زبان محاوره‌ای و خودمونی بنویسند.

حاصل کار را که در مجموعه‌ای تحت عنوان «قرآن خودمونی» منتشر خواهد شد، برای بررسی کارشناسی و تخصصی به حضرت آیة اللّه سیدعلی اصغر دستغیب نماینده محترم مجلس خبرگان رهبری که از اساتید برجسته حوزه‌های علمیه کشور هستند ارائه دادیم که پس از تشویق و تأیید ایشان عزم خود را بر نشر این اثر جزم نمودیم.

امیدوارم این اثر قرآنی بتواند آحاد افراد جامعه خصوصا جوانان عزیز را با دریای زیبای قرآن کریم به راحتی ارتباط دهد.

دکتر محمد بیستونی

رئیس مؤسسه قرآنی تفسیر جوان

تهران 8/8/1388 مصادف با سالروز ولادت

سلطان قلبها علی بن موسی الرضا علیه‌السلام

(صفحه 7)

مقدمه مؤلف

خیلی‌ها می‌گفتن قرآن نور داره، قرآن گیرایی داره، اما من حسش نمی‌کردم.

تا این که چند سال پیش یه سری دلتنگی‌ها و بعدش یه سری نشونه‌ها اومدن سراغم، با خودشون تشنگی آوردن، تشنه اللّه شدم. دوست داشتم ذکر بگم اما می‌ترسیدم از هر کسی ذکر بگیرم.

تو دلم افتاد تو قرآن بگردم دنبال ذکر.

من به قرآن رو آوردم؛ ذکرها هم به من، «وُجُوهٌ یَوْمَئِذٍ خاشِعَةٌ» (چهره‌هایی در آن روز خاشع و

ذلّت‌بار است) (2 غاشیه ) «وَ هَدَیْناهُ النَّجْدَیْنِ» (و او را به خیر و شرّش هدایت نمودیم) (10 بلد) و خیلی‌های دیگه. همشون برام نورانی بودن و شکر خدا هنوز هم هستن.

چطور شد تو دلم افتاد برم سراغ قرآن؟ واقعا نمی‌دونم. این کتاب رو نوشتم فقط به این امید که این نور به بقیه هم برسه و تو زندگیشون جاری بشه. «وَ ما تَدْری نَفْسٌ ماذا تَکْسِبُ غَدا» (و هیچ‌کس نمی‌داند فردا چه می‌کند (34 لقمان).

حسین زمانی

23/4/88

(صفحه 8)

خدایا شکرت

خیلی‌ها غر می‌زنن، زیاد هم غر می‌زنن! همش از زندگی می‌نالن، هی می‌گن اینو کم دارم اونو کم دارم، اینجام ایراد داره، اونجام ایراد داره. همش نصفه خالی لیوان رو می‌بینن. یکی نیست بگه آخه با انصاف، اگه به خاطر چیزهایی که نداری غر می‌زنی، لااقل برای چیزهایی که داری هم شکر کن!

تازه یک مدت که بگذره متوجه می‌شی اگه چیزی هم نداشتی مقصر یا خودت یا اطرافیان بودن، یا اصلاً به صلاحت نبوده که داشته باشی. اون وقت دوست داری برای داشته و نداشته‌ات بگی:

اَلْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعالَمینَ

ستایش مخصوص خداست که خدای همه دنیاست

(2 فاتحه)

(صفحه 9)

راه راست

تازگی‌ها چقدر راه باز شده! فقط این راه‌ها کجا می‌رن خدا می‌دونه. حرف از خدا و ماوراء که می‌شه تا دلت بخواد آدرس بهت می‌دن، این راه‌ها تا یه جاهایی جلو می‌رن ولی بعد یهو میرن تو خاکی. اگر خدای نکرده افتادیم تو یکی از این راه‌ها، یا دیدیم دوستامون گیر افتادن، یا حتی قبل از این که گرفتار این بی‌راهه بشیم، همه با هم فریاد بزنیم:

اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقیمَ

ما را به راه راست هدایت کن

(6 فاتحه)

(صفحه 10)

آدم نورانی

آدم نورانی کمیابه! همیشه همین طوری بوده، آدمی که واقعا نورانی باشه خیلی کم بوده. ولی تو همین دنیای شلوغ امروز بعضی وقت‌ها یه آدم‌هایی رو می‌بینی که میخکوبت می‌کنن!

وقتی نزدیکت هستن این قدر انرژی مثبت بهت می‌دن که فکر می‌کنی از بهشت اومدن.

آرومن، مؤدبن، استرس ندارن، اهل نمازن، اهل دعا و ذکرن. با خودت می‌گی حاضرم همه چیزمو بدم مثل اینا بشم، می‌پرسی اینا کی هستن؟ خدا جوابت   رو میده:

اُولئِکَ عَلی هُدًی مِنْ رَبِّهِمْ

آن‌ها از طرف خدایشان هدایت شده‌اند

(بخشی از آیه 5 بقره)

(صفحه 11)

گوش نمی‌دن

هر چی به طرف می‌گی این کار به ضررته، این کار رو نکن، اصلاً فایده نداره و به حرفت گوش نمیده. هر چی سعی می‌کنی راهنماییش کنی، از خطرها آگاهش کنی فایده نداره و طرف کار خودشو می‌کنه. این جور وقت‌ها قرآن خیلی جالب می‌گه:

سَواءٌ عَلَیْهِمْ أَ أَنْذَرْتَهُمْ أَمْ لَمْ تُنْذِرْهُمْ

چه هشدارشان بدهی چه ندهی فرقی برایشان ندارد

(بخشی از آیه 6 بقره)

(صفحه 12)

غرق گناه

اول که کار خلاف می‌کنه تنش می‌لرزه، بعد کم‌کم عادی می‌شه. یه روزی می‌بینی که تو گناه غرق شده ولی اصلاً متوجه نیست.

یکی می‌دونه داره کار خلاف می‌کنه و هنوز امیدی هست که پشیمون بشه و نجات پیدا کنه، اما یکی دیگه اصلاً متوجه نیست که غرق شده. قرآن این آدم‌ها رو که غرق شدن این طوری معرفی کرده:

اَلا اِنَّهُمْ هُمُ الْمُفْسِدُونَ وَ لکِنْ لا یَشْعُرُونَ

بدانید که آن‌ها فاسد هستند اما متوجه نیستند

(12 بقره)

(صفحه 13)

پچ پچ

میگن آدم‌های خلاف می‌گردن همدیگه رو پیدا می‌کنن و بعد هم یه جایی با هم خلوت می‌کنن و توطئه می‌کنن یا خلاصه برای یکی می‌زنن. حتما دیدید آدم‌هایی که تو کار خلاف هستن معمولاً یک گوشه‌ای با هم پچ‌پچ می‌کنن. خب حق دارن، چون اگه بلند حرف بزنن که لو میرن!!

قرآن برای این آدم‌ها می‌گه:

خَلَوْا إِلی شَیاطینِهِمْ

با شیطان‌های (همفکری‌های) خود خلوت کنند

(بخشی از آیه 14 بقره)

(صفحه 14)

خرید تاریکی

بعضی‌ها هر روز بیشتر از دیروز غرق زرق و برق دنیا می‌شن، طوری که دیگه فرصت فکر کردن هم ندارن. تا صحبت از خدا و معنویت می‌شه سرشونو می‌کنن تو وسایل دو رو برشون و اصلاً نمی‌خوان نور الهی بهشون بخوره. نور الهی همیشه بوده و هست ولی اهل دنیا ازش فرار می‌کنن، اهل دنیا دوست دارن بیراهه برن و تو گمراهی بمونن. قرآن خیلی وقت پیش این آیه رو در مورد این آدم‌ها گفته:

أُولئِکَ الَّذینَ اشْتَرَوُا الضَّلالَةَ بِالْهُدی

آن‌ها کسانی هستند که هدایت را به گمراهی فروختند

(بخشی از آیه 16 بقره)

(صفحه 15)

هدایت ناپذیر

یه وقت‌هایی دوست داری چیزهایی که بلدی، یا تجربه‌هایی که داری رو به دیگران انتقال بدی. می‌خواهی بگی من این راهو رفتم، مثل کف دست می‌شناسمش، اینجاش راهه، اینجاش چاهه. ولی کسی گوشش بدهکار نیست، از این گوش می‌شنون از او گوش در می‌کنن. اصلاً مثل این که چاهو از راه دوست دارن. تازه می‌فهمی پیغمبرها چی کشیدن از دست مردم روزگارشون، تازه می‌فهمی حضرت محمد صلی الله علیه و آله چقدر غصه مردمو خورد. خدا هم تو قرآنش گفته که اینا هدایت شدنی نیستن:

ما کانُوا مُهْتَدینَ هدایت‌پذیر نبودند

(بخشی از آیه 16 بقره)

(صفحه 16)

انگشت به گوش!

ما آدم‌ها از واقعیت فرار می‌کنیم. از مردن، از مریضی، از گرفتاری، از مشکلات. همش می‌گیم مرگ خوبه ولی برای همسایه! خیلی وقت‌ها خودمونو می‌زنیم به اون راه تا واقعیت رو نشنویم، خیلی وقت‌ها هم لج می‌کنیم و انگشت می‌کنیم تو گوشمون تا صدای حقیقت رو نشنویم.

قرآن می‌گه:

یَجْعَلُونَ أَصابِعَهُمْ فی آذانِهِمْ

انگشت‌هایشان را در گوش‌هایشان می‌گذارند

(بخشی از آیه 19 بقره)

(صفحه 17)

شرمنده‌ام، نمی‌دونم!

هر چی علم پیشرفت می‌کنه، هر چی مردم بیشتر می‌دونن، تازه می‌فهمن خیلی چیزها هست که نمی‌دونن! برای همینه که روز به روز علم تخصصی‌تر می‌شه و هر کس فقط می‌ره دنبال بخشی از علم. به قول معروف چشم چپ متخصص خودش رو داره و چشم راست هم متخصص خودش رو! اما ظاهرا یک عده کاری به سؤال ندارن، هر چی ازشون بپرسی یه جوابی بهت می‌دن!

خیلی وقت‌ها پیش میاد جواب یک چیزی رو نمی‌دونیم، این موقع‌ها چه چیزی بهتر از این آیه:

لا عِلْمَ لَنا

ما چیزی نمی‌دانیم

(بخشی از آیه 32 بقره)

(صفحه 18)

بقیه خوب باشن

بعضی‌ها استاد امر به معروف هستن و هی به بقیه می‌گن آدم باید به دیگران خوبی کنه! اما نوبت خودشون که می‌شه اصلاً کلمه «خوبی» یادشون می‌ره!! قرآن خوب جوابی بهشون داده:

أَ تَأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبِرِّ وَ تَنْسَوْنَ أَنْفُسَکُمْ

آیا مردم را به نیکی دعوت می‌کنید و فراموش می‌کنید که خودتان هم باید آن را انجام دهید؟

(بخشی از آیه 44 بقره)

(صفحه 19)

مسخره می‌کنی؟

حتما برای شما هم پیش اومده که یهو کسی چیزی بگه که دود از کله شما بلند بشه. طرف یه چیزی می‌گه که باورکردنی نیست و آدم فکر می‌کنه داره مسخره‌اش می‌کنه. اما همیشه این طوری نیست. باور کردن خیلی از چیزها اولش سخته ولی بعد آدم می‌بینه واقعیت داره. میشه برای این که متوجه بشیم طرف مقابل راست می‌گه یا نه از قول قرآن ازش بپرسم:

أَ تَتَّخِذُنا هُزُواً

ما را مسخره می‌کنی؟

(بخشی از آیه 67 بقره)

(صفحه 20)

انگشت اتهام

معمولاً اگه برای دو نفر مشکلی پیش بیاد شروع می‌کنن به متهم کردن همدیگه و کمتر پیش میاد که یکی قبول کنه اشتباه کرده. حتی وقتی یکی از دو طرف متوجه می‌شه اشتباه از طرف اون بوده باز هم رو حرفش پافشاری می‌کنه و به متهم کردن طرف مقابل ادامه می‌ده. در این موارد باید گفت:

فَادَّارَأْتُمْ فیها

آن را گردن یکدیگر انداختید

(بخشی از آیه 72 بقره)

(صفحه 21)

گفتار نیک

ثابت شده زبون خوش خیلی کارایی داره. خوب حرف زدن با بقیه یعنی احترام گذاشتن بهشون. مردم از احترام خوششون می‌یاد و واکنش مثبت نشون میدن. زبون خوش باعث می‌شه مردم با هم دوست بشن و با آرامش مشکلاتو حل کنن. اما اگه کسی بد دهن باشه و تند حرف بزنه حتی اگه حق هم باهاش باشه بقیه جلوش مقاومت می‌کنن و تو کارش سنگ میندازن. برای همین هست که خدا گفته:

قُولُوا لِلنَّاسِ حُسْناًبا مردم با زبان خوش حرف بزنید

(بخشی از آیه 83 بقره)

(صفحه 22)

حرص پول

این پول چیه که این همه براش حرص می‌زنیم؟ طرف هر چی پول در میاره و جمع می‌کنه سیر نمی‌شه! یه موقع به خودش میاد می‌بینه عمودی بود، افقی شده و یه عده دارن می‌برنش! چه سخته اون موقع دل کندن از خونه و ماشین و ویلا و گاو صندوق و حساب‌های بانکی و دسته چک و طلا و سهام شرکت‌ها و لباس‌های آن‌چنانی و زرق و برق این دنیا و …

قرآن چه عالی گفته:

أَحْرَصَ النَّاسِ

حریص‌ترین آدم‌ها

(بخشی از آیه 96 بقره)

(صفحه 23)

ببخشید

میگن اگه چیزی از خدا می‌خواهی خودت اول سعی کن اون کارو در توان خودت انجام بدی. اگه از خدا روزی بیشتر می‌خواهی اول خودت به بقیه کمک کن، اگه رحم خدا رو می‌خواهی اول خودت به دیگران رحم کن.

حالا اگه می‌خواهی خدا تو رو ببخشه و از گناهات بگذره، خب اول خودت بقیه رو ببخش و ازشون بگذر.

فَاعْفُوا وَ اصْفَحُوا

پس ببخشید و گذشت کنید

(بخشی از آیه 109 بقره)

(صفحه 24)

تو بیشتر می‌دونی یا خدا؟

یه عده هستن که جای خدا حرف می‌زنن! یه جوری حرف می‌زنن که یعنی ما از خدا هم بیشتر می‌دونیم! روشون نمی‌شه بگن ما از خدا بیشتر می‌دونیم ولی یه جوری رفتار می‌کنن که یعنی ما دست کمی از خدا نداریم! همش می‌خوان حرفای خدا رو رد کنن. قرآن می‌گه:

أَ أَنْتُمْ أَعْلَمُ أَمِ اللَّهُ

شما بهتر می‌دانید یا خدا؟

(بخشی از آیه 140 بقره)

(صفحه 25)

فرار از زیر قول!

تو دنیای امروز بازار معامله کردن و قولنامه کردن و بعد هم زیرش زدن خیلی داغه! قدیم یه دونه سبیل گرو می‌ذاشتن و تا پای جون پای حرفشون بودن. اما الان بعضی‌ها صد تا امضاء و مهر می‌کنن بعد هم یک راهی پیدا می‌کنن و از زیر قولشون در میرن. دلیلش اینه که موقع معامله همه‌چی یادشون هست به جز قرآن. برای همین باید موقع معامله کردن، گفت: و نوشت:

وَ الْمُوفُونَ بِعَهْدِهِمْ إِذا عاهَدُوا

و وقتی عهد بستند به آن وفا می‌کند

(بخشی از آیه 177 بقره)

(صفحه 26)

خدای آسون‌گیر

نمی‌دونم تا حالا گیر این آدم‌ها افتادید که خیلی سخت می‌گیرن؟ این‌قدر مسایل رو برای آدم پیچیده می‌کنن که آدم دلش می‌خواد از دستشون فرار کنه! البته یه جاهایی واقعا لازمه سخت گرفت و خدای نکرده آسون گرفتن به این معنی نیست که هر کاری دلمون خواست بکنیم.

سختی و آسونی کارها رو اهل فن باید تعیین کنن. به هر حال قرآن می‌گه:

یُریدُ اللَّهُ بِکُمُ الْیُسْرَ وَ لا یُریدُ بِکُمُ الْعُسْرَ

خدا راحتی شما را می‌خواهد نه زحمت شما را

(بخشی از آیه 185 بقره)

(صفحه 27)

خدایا کمک

تو زندگی روزایی هست که واقعا از همه جا گرفتاری و بدبختی می‌رسه. حتما برای شما هم پیش اومده. تو خونه مشکل پیدا می‌شه، سر کار گرفتاری پیش می‌یاد، تو خیابون دعوات می‌شه، یکی از اعضای خونواده مریض می‌شه و الی آخر. آدم واقعا نمی‌دونه چی کار باید بکنه، جز این که بپرسه چه وقت کمک خدا می‌رسه:

مَتی نَصْرُ اللَّهِ

کمک خدا کی می‌رسد؟

(بخشی از آیه 214 بقره)

(صفحه 28)

بلای ظاهری

کسی نیست که از بدبختی‌هاش نناله. همه میگن خدایا این بلاها چیه سر ما میاری. نمی‌دونن که باعث بیشتر بدبختی‌ها و گرفتاری‌ها خودمون هستیم. و از طرفی ما بنده‌ها متوجه نیستیم که گرفتاری‌ها دل آدمو صیقل می‌ده و باعث رشد می‌شه. ممکنه خیلی از این چیزهایی که به ظاهر بد هستن باعث خیر بشن. خدا تو قرآن گفته:

وَ عَسی أَنْ تَکْرَهُوا شَیْئاً وَ هُوَ خَیْرٌ لَکُمْ

خیلی چیزها است که شما از آن بدتان می‌آید در صورتی که به نفع شما است

(بخشی از آیه 216 بقره)

(صفحه 29)