مقالات متفرقه
الگوها و اسوه ها؛ حضرت فاطمه معصومه (سلام الله علیها)
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- جواد محدّثى
تاکنون آن چه از اسوه هاى دینى معرفى شده، از مردان با فضیلت و اصحاب بزرگوار پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله) یا امامان معصوم (علیهم السلام) بوده است. از آن جا که در میان الگوهاى مکتبى، زنان با فضیلت نیز فراوانند و گروه بسیارى از خوانندگان و مشترکان این مجله نیز خواهران متعهّد مى باشند، در این شماره به سراغ یکى از بانوان نمونه و الگوهاى دینى مى رویم، باشد که از این سرمشق شایسته، درس ها بیاموزیم و پیروى کنیم.
بقیع دری به سوی بهشت
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- سید روح الله علوی
- منبع:
- بخش تاریخ و سیره معصومین تبیان
هدف تخریب کنندگان حرم امامان شیعه در بقیع چه می توانست باشد جز محو کردن آثار اهل بیت پیامبر اسلام (علیهم السلام). چرا باید آثار ائمه بقیع محو شود؟ دشمنان اهل بیت (علیهم السلام) برای اینکه دوستان ایشان نام ائمه بقیع را فراموش کنند دست به چنین اقدامی زدند. آیا فراموش کردن و از یاد بردن اهل بیت (علیهم السلام) سنت رسول الله (صلی الله علیه وآله) و خواست ایشان بوده یا مخالف با سنت و سفارش حضرت ختمی مرتبت است؟
بقیع تنها یک گورستان نیست
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- زهرا اجلال
- منبع:
- بخش تاریخ و سیره معصومین تبیان
هشتم شوال 1344 ق، روزی است که بقعه های متبرک امامان آرمیده در زمین پاک بقیع، به دست گروه منحرف «وهّابی» به ویرانه ای تبدیل گشت و هجوم وحشیانه و جاهلانه این گروه، باعث خرابی گنبد و بارگاه چهار امام معصوم (علیهم السلام) گردید. این عمل وهابیت، در حالی صورت گرفت که جهان کنونی، همگی بر حفظ میراث فرهنگی خود و نشانه های تمدّن خویش، میکوشند و بر آن تاکید میورزند.
پیشینه قبرستان بقیع
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- حمید رابعی
- منبع:
- شیعه نیوز - گروه دین و اندیشه تبیان
هر شیفته ای که دل به مدینه روانه می کند، بر غربت قبرستان بقیع ناله می کند. تربت مطهر چهار امام معصوم (علیهم السلام) تنها با سنگ چینهایی نمایان است که زائر آن اجازه زیارت ندارد و باید به دل گریه کند. بقیع سند مظلومیت همیشگی شیعه است و بررسی و آگاهی از پیشینه آن ضروری است تا گوشه ای از جایگاه تاریخی و اجتماعی پیشوایان شیعیان را نمایان سازد.
آل سعود و تخریب بقیع!
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- گروه دين تبيان، رادفر
«بقیع» آرامگاه مردان و زنان مؤمنى است که دل هاى عاشقان را به سوى خود پرواز مى دهد. غربت بقیع از چند جنبه است و دل را آتش مى زند؛ غربت بهترین هاى خلق که در میان سرزمینى پر از خاک، بدون بارگاه هم مى درخشند! و از آن بالاتر غربت عرشیان در میان فرشیان که حضورشان را نه تنها غنیمت ندانستند که بى هیچ کوتاهى، ستمها بر آنان روا داشتند.
فضائل ماه مبارک رمضان
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- مرکز فرهنگ و معارف قرآن
«رمضان» در لغت از «رمضاء» به معنای شدت حرارت گرفته شده و به معنای سوزانیدن میباشد.چون در این ماه گناهان انسان بخشیده میشود، به این ماه مبارک رمضان گفته اند. پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) میفرماید : «إنَّما سُمِّیَ الرَّمَضانُ لأِنَّهُ یُرمِضُ الذُّنُوبَ؛ ماه رمضان به این نام خوانده شده است، زیرا گناهان را میسوزاند.»
سیره معصومان (علیه السلام) در ماه رمضان
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- محمد امين پور امينى
ماه مبارک رمضان ماه ضیافت رحمان از بندگان خود مى باشد و خوان رحمت الهى گسترده است- بجاست که با نگاهى گذار به سیره معصومان (علیه السلام) در این ماه رفتارهاى فردى و اجتماعى آنان را سرمشق زندگى خود قرار دهیم. بطور کلى مى توان سیره آن بزرگواران را در دو بخش مورد مطالعه و بررسى قرار داد.
مقاله درباره ماه شعبان
- منتشر شده در
ماه شعبان ماهی است منسوب به پیامبر اعظم (صلی الله علیه و آله) که خود می فرمودند: «شعبان ماه من است و رمضان ماه امت من؛ و می فرمودند خدای ببخشاید و بیامرزد او را که با پاس داشتن حق ماه، من مرا یاری کند». ماه شعبان یکی از سه ماه پر فضیلتی است که هر انسان مؤمنی می تواند از آن برای نزدیک شدن به خداوند و پیامبر او یاری جوید و خود را در چشمه سار این ماه، پاک نماید و به سوی کمال رود و این سخن مولای متقیان امام علی (علیه السلام) را درباره این ماه پر فضیلت به کار بندد که فرمودند:
قافله سالار عشق (میلاد حضرت زینب علیها السلام)
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- محمد جواد نوری
- منبع:
- نشریه گلبرگ
دوران زندگی دنیایی، نقطه عطف حیات ابدی انسان است که در آن، سعادت یا شقاوت خویش را رقم می زند. خوشا به حال مؤمنان ؛ آنان که در ایمان خویش چون کوه استوارند و در راه رضای یار، جز به وصل و لقای او نمی اندیشند . همانانی که در مسیر بندگی، با آهنگ عشق و وفاداری سیر می کنند و در این راه از معبود محبوب خویش جز خوبی و زیبایی نمی بینند ؛ هر چند در رنج و بلا باشند.
بقیع، آرامگاه پاکان (تخریب بنای متبرکه بقیع)
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- ابراهيم اخوى
هشتم شوال 1344 ق، روزى است که بقعه هاى متبرک امامان آرمیده در زمین پاک بقیع، به دست گروه منحرف «وهّابی» به ویرانه اى تبدیل گشت و هجوم وحشیانه و جاهلانه این گروه، باعث خرابى گنبد و بارگاه چهار امام معصوم (علیهم السلام) گردید. این عمل وهابیت، در حالى صورت گرفت که جهان کنونى، همگى بر حفظ میراث فرهنگى خود و نشانه هاى تمدّن خویش، مى کوشند و بر آن تاکید مى ورزند.
معصومین از رمضان می گویند
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- طه تهامى
رمضان از راه ميرسد و با خود کوله بارى از بخشايش و آمرزيدگى را به همراه ميآورد و با نداى «ربنّا» جانهاى تشنه را به سوى خود فرا ميخواند تا به استقبالش آمده، دسته دسته بخشودگى را از دستان کريم آن باز ستانند. ميزبانِ ابدى رمضان، دست شيطانها را ميبندد و درهاى بهشت را به روى ميهمانان خود ميگشايد تا با آسودگى و آرامش از لحظه هاى سبز آن براى حيات ابدى توشه برگيرند و خس و خاشاکِ يک سال زندگى را از دامان خود سترده و در سايه سارِ مهمان نوازى آن نفسى تازه کنند.
نوروز از دیدگاه ائمه معصوم (علیهم السلام)
- منتشر شده در
عید در لغت به معنای «عود» و «بازگشت» و در فرهنگ اسلامی به معنای بازگشت به معبود است . امیرمومنان علی (عليه السلام) می فرماید : « كُلُّ يَوْمٍ لَا يُعْصَى اللَّهُ فِيهِ فَهُوَ يَوْمُ عِيد؛ هر روز که در آن نافرمانی خدا نشود آن روز عید است».
ماه ربیع الاول بهار ماه ها
- منتشر شده در
ماه «ربیع الاول» همانگونه که از اسم آن پیداست بهار ماه ها می باشد؛ به جهت اینکه آثار رحمت خداوند در آن هویداست. در این ماه ذخایر برکات خداوند و نورهای زیبایی او بر زمین فرود آمده است. زیرا میلاد رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم ) در این ماه است و می توان ادعا کرد از اول آفرینش زمین رحمتی مانند آن به خود ندیده است.
راز عدم ازدواج حضرت معصومه (سلام الله علیها)
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- سيد جواد حسينى
حضرت فاطمه معصومه (س) در اول ذيقعده 173 در مدينه منوره چشم به جهان گشود. پدر بزرگوارش حضرت موسى بن جعفر (ع) و مادر گرامى اش نجمه خاتون است. او از کودکى تا جوانى تحت تربيت پدر بزرگوارش و برادر مکرّمش حضرت رضا (ع) قرار داشت و در علم و تقوا و پاسخ به پرسش هاى مراجعان به مقامى رسيد که مدال افتخار فداها ابوه از پدر خود دريافت داشت. بعد از ورود حضرت رضا (ع) به مرو آن حضرت نامه اى را به وسيله يکى از غلامان خويش براى خواهرش فرستاد که با رسيدن نامه، بلافاصله فاطمه معصومه (س) آماده سفر گشت. (1) آن حضرت در سال 201 هجرى به همراه پنج تن از برادران (فضل، جعفر، هادى، قاسم، زيد) و تعدادى از برادرزادگان و کنيزان روانه خراسان شدند. (2)
پشت دیوار بقیع (بقیع در گذر زمان)
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- سید حجت سجادی زاده
- منبع:
- نشریه خیمه، آذر و دی 1385، شماره 27 و 28
پیشینه ی تاریخی بقیع یا بقیع الفرقد یا جنت البقیع به دوران قبل از اسلام می رسد ولی در کتب تاریخی به روشنی قدمت تاریخی آن مشخص نشده است. بعد از هجرت مسلمانان به مدینه، بقیع تنها قبرستان مسلمانان گردید. مردم مدینه قبل از آمدن مسلمانان به آن جا اجساد مردگان خود را در دو گورستان «بنی حرام» و «بنی سالم» و گاهی نیز در منازل و خانه های شان دفن می کردند و در واقع بقیع اولین مدفن و مزاری است که به دستور پیامبر اسلام توسط مسلمین صدر اسلام به وجود آمده است.
نفس و ابعاد مهار آن در قرآن و حديث
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- محمّدتقي سبحانينيا
آنگاه که سخن از مهار نفس به ميان ميآيد ذهن بسياري از انسانها به سوي تهذيب نفس و سير و سلوک عرفاني و دشواريهاي پيش روي آن ميرود و چنين تصور ميشود که موضوع کنترل نفس امري است بسيار دشوار و نيازمند استاد و مرشد، و بنابراين، خارج از توان افراد عادي. مقاله به دنبال تبيين مفهوم و اهميت و سپس راهکار مهار نفس از طريق مهار فکر، قلب و جوارح است. موضوع کنترل نفس با وجود دشوار بودنش، در سه حوزة مزبور دستيافتني است، گرچه به نظر ميرسد در مرتبة عالي آن، بهرهمندي از راهنماييهاي پيري مرشد اجتنابناپذير خواهد بود.
دلایل فضایل نماز اول وقت
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- زهرا اجلال
بر اساس روایات اسلامی هر قدر که نماز اول وقت به تأخیر بیفتد، از فضیلت آن کاسته میشود. اما این تأکید بر ادای فریضه نماز در اول وقت به چه دلیل است؟
اوصاف شیعه در نگاه اهل بیت علیهم السلام
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- حسین غفاری (*)
- منبع:
- فصل نامه ی شیعه شناسی، شماره ی 2
درسى که از فصل بهار باید آموخت
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- علامه شهید مرتضى مطهرى(رحمت الله علیه)
میل به تنوع و تجدد انسان حالتى دارد که از یکنواختى ملول مىشود، طالب تجدد و تنوع است. تجدد و نوخواهى، احتیاجى است در وجود بشر.اما این که رمز این کار چیست، چرا بشر در کمال اشتیاق چیزى را طلب مىکند و همینکه به او رسید از شدت و هیجانش کاسته مىشود، کم کم به سردى و خستگى و احیانا به تنفر و انزجار منتهى مىشود، مطلبى است که امشب نمىخواهم وارد بحث آن بشوم. بعضى گمان مىکنند که این خصیصه، ذاتى بشر است.بشر همیشه مشتاق و آرزومند چیزهایى است که ندارد.داشتن، مدفن عشق و علاقه و خواستن است.اما بعضى دیگر نظر دقیقترى دارند.مىگویند اگر واقعا چیزى مطلوب غریزى و ذاتى بشر باشد، ممکن نیست که وصال او را سرد و افسرده کند.در نهاد و غریزه بشر معشوق و محبوبى کاملتر و عالىتر است،