امام باقر علیه السلام
زندگی نامه امام محمد باقر (علیه السلام)
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- شمس الله صفرلکی
- منبع:
- نشریه ی فرهنگ کوثر
زندگینامه امام نام مبارک امام پنجم محمد بود. لقب آن حضرت باقر یا باقرالعلوم است، بدین جهت که : دریاى دانش را شکافت و اسرار علوم را آشکارا ساخت. القاب دیگرى مانند شاکر و صابر و هادى نیز براى آن حضرت ذکر کرده اند که هریک بازگوینده صفتى از صفات آن امام بزرگوار بوده است. کنیه امام ابوجعفر بود.
برگی از فضائل شکافنده علوم
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- حسين صادقى - على تقوى
در سال 57 هجرى در شهر مدینه ستاره اى دیگر از ستارگان آسمان امامت و ولایت بدرخشید و با نور خود، عالم را منور نمود. نام او «محمد» و کنیه اش «ابوجعفر» بود که بعدها به «باقر» ملقب گشت. پدرش امام زین العابدین پیشواى چهارم شیعیان و مادرش «ام عبدالله» دختر امام حسن مجتبى بودند، از این جهت هم از نظر پدر و هم از نظر مادر فاطمى و علوى بوده است.
چهل حدیث نورانی از امام محمد باقر (علیه السلام)
- منتشر شده در
چهل حدیث نورانی از امام محمد باقر (علیه السلام)
بی کرانه های نیک سیرتی
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- ابوالفضل هادى منش
سیره معصومین: بهترین الگوى بازسازى اخلاقى است. ایشان با پرورش صفات و فضائل اخلاقى ناب در گوهر وجودشان، علاوه بر نورانى کردن باطن خود، فضاى خانواده و جامعه خویش را از این نورانیت بهره مند کرده اند؛ که مى توان شعاع این گسترش برکت را تا روز قیامت، در تمام گستره هستى ترسیم کرد. امام باقر (علیه السلام) به عنوان پنجمین وجود مطهر از این پاکان، خورشید تابناکى است که هر انسانى خود را در معرض اشعه آن قرار دهد، قطعاً به سعادت ابدى رهنمون مى گردد.
زندگی اجتماعی امام باقر (علیه السلام)
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- احمد ترابی
زندگی امام، آینه تمام نمای زندگی شرافتمندانه انسان های موحد و متعالی است. یکی از بارزترین ویژگی های امام جامعیت اوست. توجه به علم، او را از اخلاق و فضایل روحی غافل نمی سازد و روی آوری به معنویات و عبادت و بندگی، وی را از پرداختن به زندگی مادی و روابط اجتماعی و اصلاح جامعه باز نمی دارد .
گوشه ای از زندگی امام باقر (علیه السلام)
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- بر گرفته از منتهی الامال
امام پنجم، امام محمد باقر (علیه السلام) در روز دوشنبه سوم صفر و بنابه قولى، اول رجب سال 57 هجرى در مدینه متولد شدند. والده آن حضرت، فاطمه دختر امام حسن مجتبى (علیه السلام) بود و از زنان باکمال محسوب مى شد. از امام صادق (علیه السلام) روایت شده است که درشأن آن بانوى بزرگوار فرمود: جده ام زن بسیار راستگویى بود و در خاندان امام حسن (علیه السلام) زنى به درجه و مقام او نرسید. نام آن حضرت محمد، کنیه ایشان ابوجعفر و القاب ایشان باقر، شاکر و هادى است .
سفیر شهید، حضرت علی بن محمد باقر (علیه السلام)
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- حسن اردشیری
شخصیت حضرت علی بن محمد الباقر(علیه السلام) به سبب سیره تبلیغی ایشان، در میان امامزادگان دارای جایگاهی والا است که با مطالعه آن می توان به درسهای آموزنده ای برای جامعه علمی و فرهنگی، به ویژه حوزه های علمیه دست یافت . بزرگمردی که بنا به درخواست مردم کاشان از محضر نورانی امام محمد باقر(علیه السلام) به این شهر مهاجرت کرد و هدایت و رهبری آنها را بر عهده گرفت و مأمن وملجأ مردم این منطقه و شهرهای اطراف، مثل قم شد.
نقش امام باقر (علیه السلام) در پیشرفت مکتب علمی تشیع
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- مقداد براتی
سال ها از بیان دلنش ین و زیبای حضرت ختمی مرتبت (صلی الله علیه وآله) گذشت ولی نه اشخاص توفیق استفاده از این علوم را داشته و نه شرایط زمان و مکان و حکومتها اجازه بهرهبرداری از این اقیانونس عظیم و عمیق را داد. وجود و ظهور یازده امام بعد از وجود مقدس امیرالمؤمنین علی (علیه السلام) لطفی بزرگ برای امتی که قدرشناس وجود نازنین، آن اولیاء الهی نبودند.
عرضه ی حدیث در زمان امام باقر (علیه السلام)
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- عبدالهادى مسعودى
تاریخ حیات فکرى مسلمانان نشانگر استفاده از رهنمودهاى پیشوایان دینى در همه عرصه هاى دانش است. دانشوران مسلمان همواره کوشیده اند تا رهآورد گشت و گذار خود در بوستان حکمت الهى و گلزار زیباى نبوى و علوى و جعفرى را به شکلى متناسب با عصر و زمان، کارا و کارساز ارائه نمایند.
سپهر دانش: به انگیزه زادروز امام محمد باقر (علیه السلام)
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- نجمه کرمانى
امام باقر (علیه السلام)، در سال 57 هجرى در شهر مدینه، دیده به جهان گشود. درباره روز ولادت ایشان بین تاریخ نویسان اختلاف نظر وجود دارد؛ برخى آن را اول ماه رجب دانسته اند، ولى مشهور تاریخ نویسان، تاریخ ولادت ایشان را سوم ماه صفر مى دانند.
زندگانی امام محمد باقر (علیهالسلام)
- منتشر شده در
شکافنده علوم و دانشها، پنجمین اختر فروزان آسمان امامت، هفتمین گوهر عرش عصمت، و تبیین کننده علوم اسلام، امام محمد باقر (علیه السلام) امامی هستند که همانند دیگر اجداد طاهرینش تمامی لحظات عمر با برکتشان در راه ارشاد و هدایت انسانها سپری شد.
پرسش ما و پاسخ امام باقر (علیه السلام)
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- سيد جواد حسينى
اول ماه رجب ولادت با سعادت امام محمد باقر (علیه السلام) است به جاى بیان تاریخ ولادت مناسب آن دیدیم که دو فضیلت از فضائل آن حضرت را، یکى از زبان خود آن حضرت و دیگرى از زبان فرزندش حضرت صادق (علیه السلام) ذکر شود، امید که مفید و مورد قبول افتد.
نقش امام باقر (علیه السلام) در بنیان گذاری اجتهاد
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- ابوالفضل هادى منش
تردیدى نیست که بزرگترین رسالت مرجعیت دینى در عصر غیبت ولى عصر (عج)، استخراج احکام شرعى از ادله و منابع دینى و در اختیار قرار دادن آن به مکلّفین مى باشد که در زمان بسته بودن باب علم مهم ترین وظیفه یک عالم دینى به شمار مى رود. اما در این جا این پرسش به ذهن خطور مى کند که نخستین بار این تلاش علمى ـ به معناى مصطلح و امروزى آن ـ توسط چه کسى انجام شد و در واقع، چه کسى باب اجتهاد را گشود و با تمسک به اصول، آن را تبیین نمود؟
مبارزات سیاسی امام باقر (علیه السلام)
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- الف. آشورى
در دوران امام باقر (علیه السلام)، حاکمان اموى به دلیل تعارضات داخلى از نهضت عظیم علمى آن حضرت غافل بودند، ولى این به معناى در امان بودن آن امام نیست؛ بلکه حجم وسیعى از روایات گویاى اوضاع خشونت آمیز آن دوره، و ظلم و تجاوز حاکمان وقت نسبت به دین، مسلمانان و امام آنان است، به گونه اى که امام (علیه السلام) بارها تقیه مى کرد و سرانجام نیز بر سر تعارضات مبنایى با نظام خلافت ظالمانه، توسط هشام به شهادت رسید.
سه تن از اصحاب ایرانی امام باقر (علیه السلام)
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- سید حسن قریشی
- منبع:
- فرهنگ كوثر
ورود اسلام به ایران و گرایش ایرانیان به این دین مبین، یکی از مهم ترین حوادث تاریخی، برای ملت ایران است. گرچه اسلام با شتاب خیره کننده ای در ایران پیش رفت؛ ولی حاکمیت عقیدتی اسلام بسیار آرام و ریشه دار صورت پذیرفت و توجه اسلام به حق و عدالت اجتماعی از مهم ترین عوامل گرایش ایرانیان به اسلام بود. ایرانیان پس از گرایش به اسلام، روح و معنی اسلام را در خاندان اهل بیت علیهم السلام یافتند و با خاطره شیرینی که از حکومت عدل حضرت علی علیه السلام داشتند، تحققّ عدالتِ اجتماعی را در مکتب فرزندان او یافتند.
مقام علمی امام باقر (علیه السلام)
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- سيد محمدحسين حسينى
حضرت محمد باقر علیه السلام در سال 57 هجرى در «مدینه» چشم به جهان گشود. نامش محمد و کنیه اش ابوجعفر است و بسیارى از القاب وى اشاره به مقام علمى و معنوى ایشان دارد. این القاب عبارت اند از: 1. باقر، یعنى شکافنده علوم. در علت نامگذارى به آن مى خوانیم: « لُقِّبَ بِهِ لِاَنَّهُ بَقَرَ الْعِلْمَ وَعَرَفَ اَصْلَهُ وَاسْتَنْبَطَ فَرْعَهُ وَ تَوَسَّعَ فیهِ وَ التَّبَقُّرُ التَّوَسُّعُ ؛ (حضرت باقر علیه السلام) به لقب باقر یاد شده است؛ چون علم را شکافت و پایه علم را شناخت و فرع آن را استنباط کرد و در آن توسعه داد و تَبَقّر (به معنای) توسعه دادن است.»
شیوه امام باقر (علیه السلام) در مبارزه با انحرافات
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- نشريه کوثر
یکى از مشکلات جوامع گوناگون، پدیده انحرافات فکرى، عقیدتى، سیاسى، اجتماعى و اخلاقى است. در این مقاله به اختصار، راهکارهاى امام باقر علیه السلام در برابر انحرافات را مورد بررسى قرار مى دهیم. لکن قبل از بررسى این مسأله، لازم است به فرازهاى کوتاهى از زندگى آن بزرگوار بپردازیم.
کرامات امام باقر (علیه السلام)
- منتشر شده در
حضرت ابو جعفر، محمد بن علی علیه السلام در سوم صفر سال 57 هجری قمری در مدینه منوره متولد شد. پدر آن بزرگوار حضرت علی بن الحسین، امام سجاد علیه السلام و مادر گرامیاش فاطمه دختر امام حسن مجتبی علیه السلام است.
امام باقر (علیه السلام) و موقعیت علمی
- منتشر شده در
مهدی ثقفی امام باقرعلیه السلام : «حریص بر دنیا ، همچون کرم ابریشم است که هر چه پیله را بر خود بیشتر بپیچد ، بیرون آمدنش مشکل تر می شود.» (1) محمد بن علی بن الحسین علیهم السلام ، پنجمین امام شیعیان است . مادر آن حضرت ، فاطمه دختر امام حسن مجتبی علیه السلام است و بدین ترتیب ، امام باقرعلیه السلام نخستین امامی است که پدرش از نسل امام حسین و مادرش از نسل امام حسن علیهما السلام می باشد.
برخی از اوصاف شیعیان در کلام باقر العلوم (علیه السلام)
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- عبد الکریم پاک نیا
- منبع:
- حوزه
همانطور که از مفهوم کلمه شیعه بر می آید، پیروی، تبعیّت و الگوپذیری از ائمه معصومین علیهم السلام در تمامی شؤونات زندگی، لازمه شیعه بودن است. در سخنان گهربار معصومین علیهم السلام خصوصیات و ویژگیهای یک پیرو واقعی بیان شده است تا بدین وسیله یادآور شوند که شیعه بودن صرفا با ادّعا و یا نامگذاری محقّق نمی شود؛ بلکه شیعه واقعی کسی است که سعی و تلاش وافر خود را در جهت شناخت طریقه تبعیّت و گام نهادن در این مسیر به کار گیرد. امام محمدباقر علیه السلام برخی از اوصاف شیعیان را در یکی از سخنان خود بیان فرموده اند که در این مقاله به تبیین و توضیح آن می پردازیم.