شبکه فرهنگی الحسنین (علیهما السلام)

فلسفه و عرفان

سیری در تاریخچه عرفان در جهان اسلام

سیری در تاریخچه عرفان در جهان اسلام

سرچشمه عرفان در تعليمات معنوی اهل بيت و در راس آن ها حضرت علی عليه السلام بود که - البته - خود پرورده مکتب قرآن و افاضات نبوی بودند. ليکن سلسله های طريقت از ميان اهل تسنن شروع شد و پس از آشنايی با تعاليم اهل بيت عليهم السلام، معارف اعتقادی و عملی ايشان ترکيبی از حقايق راستين و امور غيرحق را تشکيل داد. روح تشيع در مطالب عرفانی اين گروه ها دميده شده بود، اما مانند روحی که در پيکر آفت ديده ای جای گزيند و نتواند برخی از کمالات درونی خود را به طوری که شايسته است، از آن ظهور بدهد، سران طريقت دست به بيان دستورات گوناگونی زدند که سابقه ای در دين نداشت. به دنبال اين مساله، جدايی طريقت از شريعت طرح گرديد. مشی و طريق عرفانی و معنوی و حتی علمی اقليت شيعه نيز به سبب تاثير چنين اکثريتی در اجتماع، تحت الشعاع مشی و روش اهل سنت قرار گرفت و عرفان شيعی نيز به رنگ طريقت اهل تسنن درآمد. (45)

جزئیات

تربیت اصولی و کارآمد توسط مربی و پدر و مادر

تربیت اصولی و کارآمد توسط مربی و پدر و مادر قوی ترین رابطه های محبّتی و تنگ ترین رابطه در محیط خانواده بین پدر و فرزند، مادر و فرزند است. اگر بخواهی در حال خشم، فرزندت را تربیت کنی، چون هنوز نتواستی خودت را کنترل کنی و عصبانی هستی، ممکن است حرکتی از تو سر بزند که این موجب پرده دری شود. اصلاح و تربیت بر محور شعور است نه شعار. در حالت خشم و غضب، تربیت نهی بی فایده است. برخورد تربیتی، با اشاره و کنایه باشد! اگر فرزند را می خواهی تربیت کنی؛ کار بد کرده، کار زشت کرده، با اشاره از او بازخواست کن.

جزئیات

آغاز نبوت و چگونگى نزول قرآن

آغاز نبوت و چگونگى نزول قرآن در حلقه ‏هاى تدريس علوم قرآنى، براى نسلى كه پس از دوران رسالت نبوى‏صلى الله عليه وآله وسلم جايگزين اصحاب و تابعين شدند، تا به امروز، همواره اين سؤال مطرح بوده، كه نزول قرآن چه زمانى و چگونه اتفاق افتاده است؟ آيا سرآغاز وحى، روز مبعث، در ماه رجب بوده است، يا شب قدر در ماه مبارك رمضان؟

جزئیات

زندگی نامه آیت الله بهجت

زندگی نامه آیت الله بهجت حضرت آیة الله العظمى آقاى حاج شیخ محمد تقى بهجت (دام ظله) در اواخر سال 1334 ه ق در شهر فومن واقع در استان «گیلان» به دنیا آمد و هنوز شانزده ماه از عمرش نگذشته بود كه مادر را از دست داد . تحصیلات ابتدایى حوزه را در مكتب خانه فومن به پایان رساند و پس از تحصیلات ادبیات عرب در سال 1348 ه ق هنگامى كه تقریبا 14 سال از عمر شریفش مى ‏گذشت، براى تكمیل دروس حوزوى عازم (عراق) شد و حدود 4 سال دركربلا معلى اقامت نمود و علاوه بر تحصیل علوم رسمى از محضر استادان بزرگ آن سامان، از جمله مرحوم حاج شیخ ابوالقاسم خویى (غیر از آیت الله العظمى خویى معروف) بهره برد و در سال 1352 ه ق براى ارائه تحصیل به «نجف اشرف» رهسپار گردید و سطح عالى علوم و حوزه را در محضر آیات عظام از جمله حاج شیخ مرتضى طالقانى (ره) به پایان رساند و پس از درك محضر آیات عظام: حاج آقاى ضیاء عراقى و میرزاى نائیینى (رحمة‏الله) در حوزه درسى آیت الله حاج شیخ محمد حسین غروى اصفهانى وارد شد.

جزئیات

قیام امام حسین (ع) از منظر تکلیف دینی

قیام امام حسین (ع) از منظر تکلیف دینی

جزئیات

از عرفان عرفات تا عرفان حماسی

از عرفان عرفات تا عرفان حماسی

جزئیات

علمای شیعه؛ خاستگاه، اندیشه و عمل

علمای شیعه؛ خاستگاه، اندیشه و عمل مقاله حاضر با نقد و بررسی نظریه های جامعه شناسی معرفت، درصدد تبیین خاستگاه اختلاف در اندیشه و عملِ عالمان شیعه برآمده است. نگارنده با تقسیم مؤلّفه های تأثیرگذار به 1. اختلاف های ناشی از اختلاف در منابع فقهی، 2. تأثیر زمان و مکان، 3. اختلاف های ناشی از عوامل جامعه شناختی، به این نتیجه رسیده است که انسان ها در یک بستر طبیعی (نظام علت و معلول و عالم اسباب) به دنیا می آیند، فقیهان و عالمان دینی نیز از این فرایند مستثنا نیستند. بدین روی، نقش عوامل مزبور، در اختلاف آراء و عمل علمای شیعه قابل انکار نیست.

جزئیات

رشد و بالندگی فقه شیعه در عصر فقیهان متلکم

رشد و بالندگی فقه شیعه در عصر فقیهان متلکم

جزئیات

نظر خود را اعلام كنید

نظرات كاربران

نظری وجود ندارد
*
*

شبکه فرهنگی الحسنین (علیهما السلام)