MOVLA HZ;EMİREL MÜMİNİN ALİ AS
- Yayınlandı
Önsöz
Hamd ve sena yaratığın düzğün bedenine varlık elbisesini giydiren ve sonsuz kudret görüntülerini tabiat eserlerinde sergileyen Allah'a mahsustur.
O belirsiz ki, heyal kuşu onun ceberutunun sonsuz fezasında uçamaz ve akılar onun sonsuz ebediyet çölünde seyredemez
İnsanları hidayet etmek için din hidayetcilerini birer nurlu meşale misalı yol üzerine dikıp insanlığın toplumsal düzenini onların hüküm ve kanunlarına uymalarına bağımlı kıldı.
Sonsuz selat ve selam risalet ve vilayet ailesine olsun ki, onlar insanlık aleminin eğiticileri, tevhid ve hakikat yolu önderleridirler.
Aziz okurlar elinizde bulunan bu kitap öyle bir şahsiyetin hayat öyküsünü konu edinmiştir ki, şünhesiz tarih hiç bir kimse hakkında bunca fazilet kaydetmemiş ve yaratılış kalemi alemin renkli sayfasında böyle güzel bir fasvir çizmemiştir.
Her nekadar
Hz. Emir-ül müminin Ali (A.s)ın hayatı dur ve özellikleriyle ilgili çok geniş incelemeler yapılmış ve konu hakkında yazılmış olan bir çok kitap yayınlanmışsada bu kitap, o hazreti daha iyi tanıtmak amacıyla sade bir şekilde düzenlenmiş ve aşağıda belirtilen noktalar bu kitabın yazımında dikkate alınmıştır:
1- Kitapta kullanılan cümlelerin çekici ve açık olmaları yanısıra sade ve akıcı olmalarına dıkkat edilmiş ve alışılmamış kelimelerle karmaşık cümlelerin kullanımından kaçınılmıştır.
2- Kitapta yer alan konular hiç bir taassup ve artniyetlilik gözetilmeksizin incelemeye dayalı olarak yazılmış ve bu günkü ilmin kabul etmediği delilsiz sözler ve zayıf hadıslere yer verilmemiştir.
3- O hazretin peygamber-i Ekremden hemen sonra aralıksız olarak halife olduğu konusunu isbatlarken, hiç bir taassup ve duygusallığa kapılmadan genel olarak şii kaynaklara baş vurmaktan sakınılmış ve bu konuda her türlü mazeret ve bahane yolunu kapatmat amacıyla yalnızca Ehl-i Sünnetin muteber kitaplarında yaralan sözlerden yararlanılmıştır.
4- Hz. İmam Ali (a.s)'ın imameti konusunda Ehl-i Sünnetçede kabul edilen ayet ve hadislere ilave olarak diğer kitaplarda fazla dıkkate alınmıyan iki akli delil de değinilmiştir.
5- Şia'nın inançlarını isbatlamakta gerekli olan bazı önem konular Ehl-i Sünnet'in muteber kitaplarından faydalanılarak yazılmış ve onların senetleri dipnotlarla belirtilmiştir. Yukarıda zikrettiğimiz noktaları nazara alarak hak nealanın sonsuz lütufları umidiyle ve Hz. Emir-ül müminin Ali (a.s)ın mukaddes ruhlarından imdad dileyerek kitabın konulare aşağıda belirtilen şeşilde düzenlenmiştir:
1. Bölüm: O hazretin Hz. Resulullah'ın (s.a.s) hayatta bulunduğu dönemdeki yaşantısı.
2. Bölüm: O hazretin Hz. Resulullah'ın (s.a.s) veratından sonraki dönemdeki yaşantısı.
3. Bölüm: Hz. Emir-ül Mü'minin Ali (a.s)ın hilafet dönemi
4. Bölüm: Hz. Emir-ül müminin Ali (a.s)ın kişiliği ve ahlaki üstünlülükleri.
5. Bölüm: Hz. Emir-ül müminin Ali (a.s)ın hz. Peygamberin hemen ardından halife olduğunun isbatı.
6. Bölüm: Hz. Emir-ül müminin Ali (a.s)ın ashap ve evlatlar.
7. Bölüm: Hz. Emir-ül Müminin Ali (a.s)ın sözlerinden seçmeler.
Ancak şunu belirtmeliyiz ki, bu kitabın birinci baskısı 1958 yılında çıkmıştır ve şimdiye kadar aziz okurların gösterdiği ilgiden dolayı dokuz dera baskısı yenilenmiştir. Buarada bir çok kereler yapılan ofset baskısı yüzünden kitabın bazı harf ve kelimeleri kolaylılıkla okunamaz bir duruma gelmiş ve kitabın yeniden dizgiye alınması gereği ortaya çıkmıştır.
Bu yüzden yazar, bunu bir fırsat bilarek bunu kitabın yeniden dizilmeden önce içeriklerini yeniden gözden geçirmiş. Muteber kaynaklara baş vurarak ona birtakım yeni ve değerli konuları ilave etmiştir. Ayrıca kitabın yazılış yöntemindede bir takım değişiklikler yapmıştır. İçin dolayısıyla katabın onuncu baskısı önceki baskılara nazaran incelik ve nitelik açısından belirgin bir fark kazanmış ve kitabın çekiciliği bir kaç kat daha artmıştır.
Böylelikle vilayet şahı Hz. İmam Ali (a.s)in sevgisini kalplerinden taşıyanların tarihin o büyük şahsiyyetinin benzeri olmayan ve iftiharlarla dolu yaşantısı hakkında daha fazla bilgi edinmeleri sağlanılmaya çalışılmıştır. Dolayısıyla elinizde bulunan bu kitap aslına sadık kalın içeriği yeniden gözden geçirilerek basiret sahiplerine taktim edilmiştir. Bu vesileyle yaratılış aleminin o büyük ve ilgina şahsiyetinin tanınmasında küçükte olsa bir adım atılmız olur inşaallah. Gerçi onu tam anlamıyla tanıyıp bilmek Allah ve Resulundan gayri bir kimse için olağan değildir.
Nitekim Hz. Resulullah (s.a.s) o hazrete hitaben şöyle buyuruyor: "Seni Allah'dan ve benden gayri kimse hakkıyla tanıyamaz" Ama yine de bu kitabı okumak aziz okurlar için tam anlamıyla yeterli olmasa bile faydasız da olmayacak ve en azından bin konudan bir konuyu açıklık getirecektir.
"Her ne kadar denizin suyunu tümüyle içmek mümkün olmaz Ama susuzluk miktarıca da tatmak gereklidir." (farsça bir deyim)
Min Allahı Tevfik ve Eley-hi Tuklan fazlullah kompanı 1979
Birinci Bölüm:
Hz. Resulullah'ın hayatı Dönemi:
1- Hz. Alı (a.s)ın doğumu ve soyu
2- İlk eğitimi
3- Bisat zamanında Hz. Ali (a.s)
4- Hz. Ali (a.s)'ın Hicretteki Rölü
5- Hz. Ali (a.s)ın Askeri Hizmetleri
6- Hz. Ali (a.s)ın İmamlığına Delalet Eden Naslar.
Annesi onu Allah'ın hareminde doğurdu.
Kabe ve Mescid onun kapı eşiği olduğu halde.
Hem anne beyaz, temiz elbiseli ve yüce idi.
Hem de yavrusu ve doğurduğu yer tertemiz pak idi.
Seyyid Himyeri
1- Viladeti ve soyu
Bu gün kabe nazar ehlinın seyir yeridir.
Ki hak sarayından Allah'ın nuru parlamaktadır.
Çıktı kıbleden bir kıble gösteren ki.
Nazar sahibi halkın kalbinde olan herne varsa, ondadır.
Yoksa rüzgar çimenlikten gül kokusu mu getiriyor.
Ki seher rüzgar gibi fezaya ıtır yaymaktadır.
Yoksa haremin ahusu miskli karnınımı açmış
Ki bütün gökte ıslak misk yayılmaktadır
Aşıklar sevinçten ayrı bir şölen açmışlar
Arifler neşeden ayrı bir havaya girmişler.
Göklerde farlak yıldızlar sanki.
Sevinçten yüze akan göz yaşlarıdırlar.
Esadın kızı fatime bir öğlan doğurmuş aslan gibi.
Ki bütün tilkiler o erkek aslandan kaygıdadırlar.
Geldi o varlık merkezinin parlayan mumu
ki onun aşkının ateşi her yerde alevlenmektedir.
Cihanın adalet istiyenlerine haremden müjde geldi.
Ki görünen adalet patişahının kutlu ordusudur
Nasıl bir yüz ki gündüz güneş gibi parlıyor
Nasıl bir alın kiü geceleyin ay gibi nur saçıyor
Felekden daha yüce bir yücelik
Yıldızlardan daha çok bir ilim
Nimetı sınırsız varlığının keremi sayısız
Kazânın emir çizgisine başını teslim eder.
Kaderin kendine iteatkar kul olduğu kimse
Hilafet elbisesine ondan gayri kim layık olabilir
Ki herkesten daha yüce daha bilgili daha (ayıktır)
İslamın beli Ali'nin yardımıyla guçlendi.
Tevhid ağacı Alinin kılıcıyla meyve verdi
Kulluk için mihrapta başını yere kor
Ne zaman Allah'ın aslanı zülüm kılıcından sakınır
Edeple o hacetler kıblesi önünde yüzünü yere koy
Ki şahlar köleler gibi o kapının toprağına alın koyarlar
Tarih yazarları Hz. İmam Ali (a.s)'ın otuzuncu fil yılının Recep ayının on üçünde şaşılacak bir şekilde kabe'nın içinde doğduğunu yazıyorlar.
Araştırmacı bır alim olan Hüccet-ül islam Nayyir bu konuda şöyle diyor!
Ey o kimse ki kabe senin yuvandır.
Ve bethe senin eşsiz cevherinin sedefidir. Eğer senin doğumun kabe'de olduysa bunda şaşılacak ne var.
Ey ibrahim'in sayu arası kendi evin senin evindir.
O hazretin babası Ebu Talıptir. O Ebd-ül Müttelibin öğludur. O da Haşim bin Ebdu Menaf'in oğludur. Annesi ise Haşim'in oğlu Esedin kızı olan Fatime'dir. Dolayısıyla Hz. Ali her iki haraftan da haşim soyundandır.
Ancak Hz. Ali (a.s)'ın doğumu dığer çocuklar gibi narmal bir şekilde olmamış, aksine bir takım şaşılacak ve manavi değişmelerle birlikte vuku bulmuştur. Hazretin annesi Allah'a inanan ve Hz. İbrahim (a.s)ın dini olan hanif dinine göre amel eden bir hanım idi. Devamlı olarak Allah'u Teala'nın dergahına dua edip münacat ederek onun doğumunu kendisine kolay kılmasını niyaz ederdi.
Zira o hazrete hamile olduğu günden beri kendisini ilahi nur içerisinde görüyordu sanki melekuttan kendisine bu mevlud'un diğer çocuklardan farklı olduğu ilham olmuştu.
Şeyh saduk ve Fettal-i Nişaburi yezid bin kanep'den şöyle dediğini rivayet ediyorlar:
"Ben, Abbas Bin Ebdul muttelip ve Ebd-ül uzza'dan bir grup kabe'nın kenarında oturuyorduk. Bu arada Esedın kızı fatime dokuz ayılık kamile olduğu ve doğum soncısı tuttuğu bir halde gelerek şöyle dedi: Ey Allah'ım ben sana ve senin tarafından gelen peygamberlere ve kitaplara inanıyorum. Ben ceddim ibrahimin söylediklerini kabul ediyorum. Bu Hurriyet Evini yapan da odur. Bu evi yapanın hakkına ve karnımda olupta doğacak çocuğun hakkına onun doğumunu bana kolay kıl.
" Yezid bin kanep diyor:
Biz kendi gözümüzle kabe'nin arka taraftan "müstecardan" yarıldığını ve fatime'nin kabe'nin içerisine girip gözümüzden kaybolduğunu gördük sonra kabe'nin duvarı birleşerek eski halini aldi. Biz kabenin kapısının anahtarını açmak istedik ama açılmadı. Bunun üzerine bu işin Allah tarafından olduğunu anladık. Fatime dört gün sonra ellerinde Hz. Ali (a.s) olduğu halde kabeden çıkıp geldi ve şöyle dedi: "Ben bütün geçmiş kadınlardan daha üstünüm. Zira Asya Allah'a tapmağın korkulu olduğu bir yerde Allah'a gizli olarak ibadet etti.
İmranın kızı meryem ise elleriyle kurumuş bir hurma ağacını silkerek ondan taze hurma toplayıp yedi. "Ancak Beyt'ül mukaddeste doğum sancısı tutunca ona nida edildiki, burdan çık burası ibadet yeridir, doğum yeri değil" fakat ben Allah'ın evine girdim. Cennet meyvelerinden ve yapraklarından yedim. Dışarı gelmek istediğimde
ise bir münadi bana şöyle seslendi: "Ey Fatime onun ismini Ali koy ki o Alidir ve Aliyyül Ala olan Allah'u Teala buyuruyor ki; "Ben onun ismini kendi ismimden aldım, onu kendi huylarımla huylandırdım ve ona kendı ağır ilmimi öğrettim. Putları benim evimden kıracak olan odur ve benim evimin üzerinde ezan okuyup beni takdis ve tamcid edecek olan odur. Onu sevip emirlerine uyan kimseye ne mutla, ona düşman olup emirlerine karşı çıkan kimseye de yazıklar olsun."
Hz. Emir-ül müminin Ali (a.s)a kabe'nin içinde doğma sonucunda nasip olan bu kabede doğma iftiharı ister geçmişte ister sede gelecekte olsun hiç kimseye nasip olmamış ve olmuyacaktırda. Ba öyle açık bir gerçektirki Ehl-i sünnet ulaması dahi onu kabul etmişlerdir. Nitekim ibn-i Sabbağ maliki Fusul-ül Muhimma adlı kitabında şöyle yazıyor:
"Ondan "Ali'den" önce hiç bir kimse kabe'de doğmamıştır. Bu, Allah'u Tealnın ona takrimde bulunup, makamını yüceltmesi ve azemetini belirtmesi için ona özel kıldığı bir fazilettir."
Bihar-ül Envar kitabının 9. cildinde o hazretin Ali ismiyle adlandırılmasının sebebiyle ilgili şunları yazıyor: "Ebu Talip çocuğu annesinden alınca onu bağrına basıp Fatime'nin "Hz. Alinin annesi" elinden tutarak Ebteh'e geldi ve Allah'u Teala'ya şöyle münacat etti: Ey bu kap karanlık gecenin Rabbı ve ey aydınlık saçan açık ayın Rabbı.
Bize kesin hükmünü açıkla. Bu çocuğun ismi hakkında nazarın nedir.
Bu arada gayp aleminden şöyle bir nida geldi:
Siz ikiniz tertemiz çocuğa mahsus kılındını?
O tertemiz seçilmiş ve sevilen çocuktur.
Onun ismi yüce olan Allah'dan Ali'dir.
Ali'dir (yüzedir) Ali'den (yüceden) kopmuştur.
Ehl-i sünnet'in büyük alimleri de bu konuya işaret etmişlerdir. Muhammed Bin yusuf El-genci El-şafii kifayetüt Talib adlı kitabında biraz farkla şöyle yazıyor:
Ebu Talib'in cevabında şu şiir nida edildi:
Ey Mustafa'nın Ehl-i Beyti siz temiz çocuğu mahsus kılındınız.
Onun ismi yüce alan olan Allah'dan Ali'dir Ali'den (yüceden) kapmuştur."
Bazı rivayetlerde de şöyle nakledilmiştir:
Esadın kızı fatime doğumdan sonra "henüz gaybi nida tarafından hazretin ismi Ali bırakılmadan önce" onun ismini haydar koyarak çocuğu sarıp kocasına verirken şöyle demiştir. Al bunu bu haydar'dıru işte bu yüzdendırki Hazret Hayber savaşında yahudilerin ünlü pehlivanı Merhabe şöyle seslendi:
"Ben o kimseyim ki, annem ismimi Haydar koymuştur Ormandaki aslan gibi yurtıcı pençesi pek güclü aslan."
Hazretin ismi Ali koyulduktan sonra Haydar ismi hazretin diğer lakapları arasında yer oldı. Hazretin ünlü lakapları olarak, Haydar, Allah'ın aslanı mürteza, Emir-ül müminin ve Resulullah'ın kardeşi lakaplarını sayabiliriz. Ebül Hasan ve Ebu Turap ise hazretin künyeleri idi.
Yukarıdaki rüvayetlerden Ebu Talip ve Esedin kızı Fatimenin Allah'a inandıkları ve islam dinini kabul ettikleri anlaşılıyor. Zira cahiliyyet döneminde bile onlar çocuklarının isminin koyulması için Allah'a Tealaya dua ediyorlar. Esadın kızı fatime Resulullah'a karşı anne görevini yapmıştır. O hazreti Resulullaha iman getirip Medineye hicret eden ilk gruplar arasında yer almaktadır. Vefat ettiği zamanda da Hz. Resulullah kendi gömleğini ona kefen etmiş ve ona namaz kılmıştır. Onu kabir azabından kurtarmak için onu mezara koymadan önce kendisi onun mezarında yatmış ve bizzat kendisi ona telkin verip dua etmiştir.
Aynı şekilde Hz. Ebu Talib Allah'a inanan biri idi. Hz. Resulullah'ın Peygamberliğe seçilmesinden sonra onun peygamberliğine inanmiştır. Ancak kureyş kabilesinin başı olduğundan dolayı meslahat gereği kendi imanını açığa vurmamıştır. Amali adli kitabında saduk şöyle yazıyor: Adamın biri ibni Abbas'a şöyle dedi: Ey Resulullah'ın amcaz? Oğlu bana bildir; acaba Ebu Talip İslam dinini kabul etmişmiydi: İbni Ebbas ona şöyle cevap verdi: "Şüphesiz oğlumuzun bizim katımızda yalanlanmadığını biliyor o batıl sözlere de itina etmez." derken, nasıl olurda islam iman etmemiş olabilirdi.
Ebu Talib'ın misali Ashab-ı Kehfin misalına benzer ki zahirde müşrik görünürken imanlarını kalplerinde gizliyorlardı. Dolayısıyla Allah onlara iki sevap "Bir iman getirmeleri için bir de takiye yapıp imanlarını gizlemeleri için" verdi. Hz. İmam sadık (a.s) da şöyle buyurmuştur. "Ebu talıb'ın misalı Ashab-ı kehf'in misalına benzer ki onlar kalben iman getirdikleri halde zahirde müşrik görünüyorlardı Allah da onlara iki sevap verdi."
Ebu Talip'den Hz. Resulullah'ın övgüsunde söylenen bir çok şiir bize ulaşmıştır ki onların içereğinden Ebu Talib'ın islam dinini kabul etmiş olduğu apaçık anlaşılmaktadır. Nitekim Ebu Talip Hz. Resulullah'a hitaben söylediği bir şiirinde şöyle diyor: Beni davet ettin ben senin benim hayrımı istediğini bilmekteyim.
Sen şüphesiz doğru konuşuyorsun öncedende emin idin.
Bir dini andın ki şüphesiz o din.
İnsanlara gelen en hayırlı dindir."
Hz. İmam Sadık (a.s)a bazılarının (Ehl-i Sünnetin) Ebu Talib'ın iman getirmediğini ve kafir olduğunu sandıklarını söylediklerinde imam şöyle cevap verdi: Onlar yalan söylüyorlar. O nasıl kafir olabilir di oysa o diyorduki:
"Acaba bilmiyormusunuz bir muhammedin Musa gibi peygamber oluşunu bulduk. İlk kitaplarıda yazılmıştır."
Şeyh Süleyman Balhi yene biül meveddet adlı kitabında Ebu Talip hakkında şöyle yazıyor:
"O peygamber'in koruyucusu ve yardımcısı idi. Onu çok severdi, Peygamberi kendi kefaletine alan ve terbiyet eden odur. Peygamberin peygamberliğine ve resul olduğuna inanıp tastik ederdi. Kureyş kabilesinin peygamberin övgüjünde bir çok şiirler söylemiştir."
"Ebu Talib'in iman getirdiğini isbatlamak için dini kitaplarda bir çok delıller getirilmiş ve hatta kureyşin mümini Ebu Talip kitabı gibi bu konuda mustakil kitaplar da yazılmıştır"
Evet Hz. Ali'nin kabe'nin içinde doğmuş olması Beni Haşimin iftiharlarına yeni bir görüntü kazandırmıştır Arap ve gayri Arap şairler bu konuda bir çok şiirler söylemişlerdir. Bu bölümü Seyyid himyerinin konuyla ilgili okumuş olduğu şu şiiriyle sona erdiriyonum:
Annesi onu Allah'ın hareminde doğurdu.
Kabe ve mescid onun kapı eşiği olduğu halde.
Hem anne Beyaz, temiz elbiseli ve yüce idi
Hem de yavrusu ve doğurduğu yer tertemiz, pak idi
Öyle bir gecedeki onun uğursuz yıldızları gaip idi.
Ayla birlikte en kutlu yıldızlara nur saçıyordu.
Kabilelerin parçasına onun benzeri sarılmamıştır
Aminenin oğlu muhammed peygamber dışında". ,
Benim Resulullah'a olan soy yakınlığımı ve özel mevkimi biliyorsunuz. Ben henüz küçük çocukken bana kendi odasında yer verdi. Beni bağrına basıyor ve beni yatağında kendiyanında yatırıyordu...
Nehc-ül Belağa
Kasia hutbesi
--------------------------
- Doktor kasım Resa'nın şiir kitabından
- Ashabı fil olarak tanınan Hebeşiler kabeyı yıkmak için Ebrehenin komutanlığında fillere binmiş olarak Mekkeye geliyorlardı. Allah'u Teala onların hepsini helak etti. Ebrehe'nın kendisi ise onlar dan en son helak olan kimse idi. Nitekim Allah'u Teala bu olaya işareten şöyle buyuruyor:
"Görmedin mi senin Rabbin ashabı file ne yaptı..." Dolayısıyla Hicaz arapları bu yılı kutlu bir yıl olarak kabul edip ona fil yılı anlamına gelen Amm-ül fil ismini vermişlerdir. Hz. Resulullah da Bu yılda dünyaya gelmişlerdir. By olaydan 71 yıl sonrasına kadar yani Hicretin 18. yılına kadar müslümanlar Amm-ül fili kendilerine tarih başlangıcı
olarak kabul ediyorlardı Ama ikinci halifenin hilafetinin altınce yılına restlayan bu yılda müslümanlar Hz. Emir-ül Müminin Ali (a.s)ın irşadı üzerine Hz. Resulullah'ın hicret ettiği yılı kendilerinin tarih başlangıcı olarak kabul ettiler.
- Ebu Tealib'ın Hz. Ali'den büyük olan üç oğlu daha vardır. Onların sırasıyla talib, Akil ve caferdir.
- Emalii Saduk 27. meclis 9. hadis Revzet-ül vaizin c.1 s. 76 Bihar-ül Envar c. 35 s. 8 keşf-ül Gumme s.19
- Fusul-ül muhimme s. 14.
- Yenab-ül mevedde s.6. Bölüm s. 255 kifayet-üt Talib s. 406.
Elam-ül Vera kitabı Usul-u kafi c.2 tarih bölümleri Elii Saduk s.1 meclis 14. Hadis.
- Emalii saduk 89. Meclis 12. ve 13. Hadisler Revzet-ül vaizin c.1 s. 139.
- Bihar-ül Envar c. 35 s. 124
- Usul-u Kafi c. 2 Tarihler Bölümü
- Yenabi'ül meveddet kitabı 52. Bölüm s. 152.
- Revzet-ül vaizin c. 1 s.18