ماه های رحمت ترجمه کتاب فضائل الاشهر الثلاثه

ماه های رحمت ترجمه کتاب فضائل الاشهر الثلاثه0%

ماه های رحمت ترجمه کتاب فضائل الاشهر الثلاثه نویسنده:
محقق: سیدمحمد حسینی بهارانچی
گروه: کتابخانه حدیث و علوم حدیث

ماه های رحمت ترجمه کتاب فضائل الاشهر الثلاثه

این کتاب در موسسه الحسنین علیهما السلام تصحیح و مقابله شده است.

نویسنده: شيخ صدوق رحمة الله عليه
محقق: سیدمحمد حسینی بهارانچی
گروه: مشاهدات: 16218
دانلود: 4059

توضیحات:

ماه های رحمت ترجمه کتاب فضائل الاشهر الثلاثه
جستجو درون كتاب
  • شروع
  • قبلی
  • 100 /
  • بعدی
  • پایان
  •  
  • دانلود HTML
  • دانلود Word
  • دانلود PDF
  • مشاهدات: 16218 / دانلود: 4059
اندازه اندازه اندازه
ماه های رحمت ترجمه کتاب فضائل الاشهر الثلاثه

ماه های رحمت ترجمه کتاب فضائل الاشهر الثلاثه

نویسنده:
فارسی

این کتاب در موسسه الحسنین علیهما السلام تصحیح و مقابله شده است.

ماه های رحمت ترجمه کتاب فضائل الاشهر الثلاثه

نویسند : مرحوم شیخ صدوق رضوان اللّه علیه

مترجم: سید محمّد حسینی بهارانچی

ذکراین کتاب توسط مؤسسه فرهنگی - اسلامی شبکة الامامین الحسنینعليهما‌السلام بصورت الکترونیکی برای مخاطبین گرامی منتشر شده است.

لازم به ذکر است تصحیح اشتباهات تایپی احتمالی، روی این کتاب انجام گردیده است.

مقدمه

الحمد للّه المحمود برحمته و المشکور بنعمته و المدعو باجابته و المبشّر عباده بالرحمه و إجابه الدعوه الذی لا إله إلاّ هوالرحمان الرحیم و صلواته الدائمه علی أفضل أنبیائه و رسله سیّد ولد آدم و خاتم النبیّین محمّد المصطفی من برّیته و علی المصطفین من عترته و أهل بیته الأئمّه الهادین المهدیّین الذین أذهب اللّه عنهم الرجس و طهّرهم تطهیرا و لعنه اللّه علی أعدائهم و ظالمیهم و غاصبی حقوقهم و منکری فضائلهم و مناقبهم اجمعین.

انگیزه تألیف

دوست داشتم کتاب شریف «فضائل الأشهر الثلاثه» نوشته مرحوم شیخ المحدثین محمّدبن علی بن حسین بن موسی بن بابویه قمی اعلی اللّه مقامه الشریف که از أعاظم علما و مورد اعتماد خلف و سلف بوده و به دعای حضرت بقیّه اللّه عجل اللّه فرجه الشریف این توفیقات را حاصل نموده و در باره فضایل ماه های رجب و شعبان و ماه مبارک رمضان تألیف نموده است را به فارسی ترجمه و در اختیار دوستان اهل البیتعليهم‌السلام قرار دهم، شاید بهره ای هم به این حقیر روسیاه عاید شود. از این رو، کتاب یاد شده را در سفر عمره رجبیّه سال 1384 ه.ش همراه خود به مدینه و مکه بردم و در ساعات فراغت آن را ترجمه نمودم؛ به امید آن که همه مومنین و مؤمنات در خانه ها و مراکز فرهنگی و مشاهد مشرّفه و مساجد و مجالس دینی از آن استفاده نمایند. این کتاب کتاب دعاو زیارت نیست، ولی روایات مندرجه در آن بسیار مشوّق و راهگشا است و انسان را به دعا و عبادت و روزه و ذکر خداوند ترغیب می نماید. اهمیت این کتاب از آن جاست که عمده برکات و عنایات خداوند و استجابت دعاها و آمرزش گناهان و قبولی اعمال و تأمین توشه آخرت و عاقبت به خیری و قرب به خداوند در سه ماه مبارک رجب و شعبان و ماه رمضان حاصل می شود و طبق روایاتی که وارد شده اگر کسی دراین سه ماه آمرزیده نشود و یا دعای او مستجاب نگردد در ماه های دیگر برای او امیدی نخواهد بود جز آن که عرفات را درک کند. از خداوند توفیق قبولی و ثبات و حسن عاقبت را خواستاریم.

خادم اهل البیتعليهم‌السلام

سید محمّد حسینی بهارانچی

شخصیت مرحوم صدوقرحمه‌الله

کتاب «فضائل الأشهر الثلاثه» از کتب مرحوم صدوقرحمه‌الله است که اخیرا با تحقیق جناب آقای میرزا غلامرضا عرفانیان از سوی انتشارات «دارالمحجّه البیضاء (دارالرسول الاکرمصلى‌الله‌عليه‌وآله ) چاپ شده و این حقیر برای استفاده برادران و خواهران دینی و دوستان اهل البیتعليهم‌السلام آن را به فارسی ترجمه نمودم. صاحب کتاب «الذریعه» می فرماید: کتاب «فضائل الأشهر الثلاثه» از کتب شیخ صدوقرحمه‌الله است و محدث نوری در کتاب های خود و علامه مجلسی در کتاب بحار آن را به شیخ صدوق نسبت داده و از آن نقل نموده اند.» سپس می گوید: «این کتاب در سه بخش تدوین شده است: 1- فضایل ماه رجب؛ 2- فضایل ماه شعبان؛ 3- فضایل ماه رمضان، و مؤلف هر بخش این کتاب را کتاب مستقلی قرارداده (ولی به علت مختصر بودن آنها همه را در یک مجلّد گردآورده) و در کتاب صوم «من لایحضره الفقیه» به هر کدام آنها اشاره نموده و به نام کتاب «فضائل الأشهر الثلاثه» معروف گردیده است.(1) »

مؤلف کتاب محمّدبن علی بن حسین بن بابویه قمی، معروف به صدوق است که در سال 311 هجری قمری در شهر قم متولد شده و هفتاد و چند سال زندگی نموده و درسال 381 هجری قمری در شهر ری

1- (1)1- الذریعه، ج 16/252

به لقاء اللّه پیوسته است مرحوم صدوق، طبق نقل بعضی از مورخین، حدود نوزده سال از زمان غیبت صغرای امام زمانعليه‌السلام را درک نموده است؛ چرا که وفات «سمری»، آخرین نایب خاصّ آن حضرت، در سال 329 هجری قمری واقع شده است و پس از آن مرحوم صدوق نزدیک به نیم قرن از غیبت کبرای امام زمانعليه‌السلام را درک نموده است. مرحوم صدوق مورد علاقه و محبّت امام زمانعليه‌السلام بوده؛ چنان که ولادت او نیز با دعای آن بزرگوار انجام گرفته است و تفصیل آن در مقدمه کتاب های «من لایحضره الفقیه» و «کمال الدین و تمام النعمه» و خصال و غیره بیان شده است. عادت مرحوم صدوقرحمه‌الله این بوده که فتاوای خود را با ذکر متن احادیث معصومینعليهم‌السلام بیان می نموده ودر اثر دعای حضرت بقیّه اللّه عجّل اللّه فرجه الشریف کتاب های فراوان و متون اوّلیه شیعه با سندهای متصل در فقه و تفسیر و تاریخ و اخلاق و فضایل و غیره به دست با برکت او به رشته تحریر درآمده و مورد اعتماد و استفاده علمای شیعه بلکه اهل تسنّن و عموم مردم قرارگرفته است. او تمام عمر خود را صرف حفظ و نشر معارف شیعه و خدمت به خاندان نبوتعليهم‌السلام نموده است. خلوص نیّت و نورانیّت قلم او برای همه علما و علاقه مندان و دوستان اهل البیتعليهم‌السلام مشهود است. حشره اللّه و ایّانا مع محمّد و آله صلوات اللّه علیهم اجمعین.

باب فضایل ماه مبارک رجب

اشاره

(1) کتاب فضایل ماه مبارک رجب، تألیف ثقه المحدّثین و رییس اهل حدیث مرحوم ابوجعفر محمّد بن علی بن الحسین بن موسی بن بابویه قمی رضوان اللّه تعالی علیهم اجمعین. از اصول حدیث شیعه و مورد اعتماد علمای گذشته و حال و آینده بوده و خواهد بود. از خداوند متعال علوّ درجات نویسنده وحافظین آثار و سخنان اهل البیتعليهم‌السلام و آمرزش این حقیر مترجم و خوانندگان محترم را خواستاریم.

پاداش روزه در ماه رجب

(2) 1- حضرت علیّ بن موسی الرضاعليه‌السلام فرمود: «کسی که اولین روز

1- (1)1- أخبرنا أبو جعفرمحمّدبن علی بن الحسین بن موسی بن بابویه رضی اللّه عنه قال: حدّثنا محمّدبن إبراهیم بن إسحاق الطالقانی قال: حدّثنا أحمدبن محمّد الکوفی الهمدانی مولی بنی هاشم قال: حدثنا علیّ بن الحسن بن علیّ بن فضّال عن أبیه عن أبی الحسن علی بن موسی الرضاعليه‌السلام قال: من صام أوّل یوم من رجب رغبه فی ثواب اللّه عزّوجلّ وجبت له الجنّه ومن صام یوما فی وسطه شفّع فی مثل ربیعه و مضر و من صام فی آخره جعله اللّه من ملوک الجنّه و شفّعه فی أبیه و أمّه و إبنه و إبنته و أخیه و عمّه و عمّته و خاله و خالته ومعارفه و جبرانه و إن کان فیهم مستوجب للنار.

ماه رجب را برای رسیدن به پاداش خداوند روزه بگیرد بهشت برای او واجب می گردد؛ و کسی که روز نیمه ماه رجب را روزه بگیرد به اندازه جمعیت قبیله ربیعه و مضر( دو قبیله بزرگ عرب )روز قیامت حق شفاعت پیدا می کند؛ و کسی که روز آخر ماه رجب را روزه بگیرد خداوند او را از پادشاهان بهشت قرار می دهد و شفیع پدر و مادر و فرزند و برادر و عمو و عمه و دایی و خاله و آشنایان و همسایگان خود خواهد گردید؛ گرچه آنها بعضا مستحق آتش باشند.»

(1)2- انس بن مالک گوید: از رسول خداصلى‌الله‌عليه‌وآله شنیدم که می فرمود: «کسی که یک روز از ماه رجب را از روی ایمان و اخلاص روزه بگیرد خداوند بین او و بین دوزخ در قیامت هفتاد خندق فاصله قرار می دهد که عرض هر خندق به اندازه فاصله بین زمین تا آسمان است.»

(2)3- سالم فرزند علی بن ابی حمزه بطائنی گوید: چند روز قبل از

1- (1)2- حدّثنا عبد الرحمن بن محمّدبن خالد البجلی قال: حدّثنا عمرابن محمّدبن درستویه الفارسی قال: حدثنا حماد بن أبی سلیمان عن أنس بن مالک قال: سمعت النبیّصلى‌الله‌عليه‌وآله یقول: من صام یوما من رجب إیمانا و إحتسابا جعل اللّه تبارک و تعالی بینه و بین النار سبعین خندقا عرض کلّ خندق مابین السماء إلی الأرض.

2- (2)3- حدثنا محمّدبن أحمد السنانی قال: حدثنا محمّدبن أبی عبداللّه الکوفی قال: حدثنا موسی بن عمران النخعی عن عمّه الحسین بن یزید عن علی بن سالم عن أبیه قال: دخلت علی الصادق جعفربن محمّدعليهما‌السلام فی رجب و قد بقیت أیّام فلمّا نظر إلیّ قال لی یا سالم هل صمت فی هذا الشهر شیئا قلت: لا واللّه یابن رسول اللّهصلى‌الله‌عليه‌وآله قال لی:

پایان ماه رجب خدمت امام صادقعليه‌السلام رسیدم. هنگامی که آن حضرت مرا مشاهده نمود فرمود: «ای سالم! آیا در این ماه روزه گرفته ای؟» گفتم: ای فرزند رسول خداصلى‌الله‌عليه‌وآله ! به خدا سوگند، نه! فرمود: «همانا فضایل و برکاتی از تو فوت شده که جز خداوند کسی نمی داند.»

سپس فرمود: «این ماهی است که خداوند آن را بر ماه های دیگر فضیلت داده و حرمت آن را بزرگ شمرده و کرامت خویش را بر روزه داران این ماه واجب نموده است.»

(1)گفتم: ای فرزند رسول خدا! آیا اگر من در باقیمانده این ماه روزه بگیرم به برخی از پاداش روزه داران دراین ماه نایل می شوم؟ امام صادقعليه‌السلام فرمود: «ای سالم! هرکس یک روز از آخر این ماه را روزه بگیرد از شدّت جان دادن و وحشت قیامت و عذاب قبر ایمن خواهد بود؛ و هر کس دو روز از آخر این ماه را روزه بگیرد به او جواز عبور از صراط داده خواهد شد؛ و هرکس سه روز از آخر این ماه را روزه بگیرد از وحشت قیامت و سختی های آن ایمن خواهد بود و بیزاری و نجات از

1- (1)لقد فاتک من الثواب مالا یعلم مبلغه إلاّ اللّه عزّوجلّ إنّ هذا الشهر قد فضّله اللّه و عظّم حرمته و أوجب للصائمین فیه کرامته قال: قلت له: یابن رسول اللّه فإن صمت ممّا بقی شیئا هل أنال فوزا ببعض ثواب الصائمین فیه؟ فقال یا سالم: من صام یوما من آخر هذا الشهر کان ذلک أمانا له من شدّه سکرات الموت و أمانا له من هول المطّلع و عذاب القبر و من صام یومین من آخر هذا الشهر کان له بذلک جواز علی الصراط و من صام ثلاثه أیّام من آخر هذا الشهر أمن یوم الفزع الأکبر من أهواله و شدائده و أعطی براءه من النار.

آتش دوزخ به او داده خواهد شد.»

(1)4- حضرت باقرعليه‌السلام فرمود: «هرکس روز اول و یا وسط و یا آخر ماه رجب را روزه بگیرد خداوند بهشت را برای او واجب می گرداند و او را در بهشت همنشین ما قرار می دهد؛ و هرکس دو روز از ماه رجب را روزه بگیرد به او گفته می شود گذشته های تو بخشوده گردید، عمل خود را از سر بگیر؛ و هرکس سه روز از ماه رجب را روزه بگیرد به او گفته می شود گذشته و آینده تو بخشیده شد، پس برای هر کس می خواهی از برادران و اهل معرفت خود شفاعت کن؛ و هرکس هفت روز از ماه رجب را روزه بگیرد درهای هفتگانه دوزخ به روی او بسته می شود؛ و هرکس هشت روز از ماه رجب را روزه بگیرد درهای هشتگانه بهشت به روی او گشوده می گردد و از هر دری از درهای بهشت که به خواهد می تواند وارد شود.»

1- (1)4- حدّثنا محمّدبن إبراهیم بن اسحاق قال: حدّثنا عبدالعزیزبن یحیی البصری قال: حدّثنا المغیره بن محمّدقال: حدّثنا جابربن سلمه قال: حدثنا حسن بن حسین عن عامرالسرّاج عن سلام الجعفی عن أبی جعفر محمّدبن علیعليهما‌السلام قال: من صام من رجب یوما و احدا من أوّله أو وسطه أوآخره أوجب اللّه له الجنّه و جعله معنا فی درجاتنا «درجتنا» یوم القیامه و من صام یومین من رجب قیل له: إستأنف فقد غفرلک ما مضی و من صام ثلاثه أیّام من رجب قیل له: غفرلک ما مضی و ما بقی فاشفع لمن شئت من مذنبی إخوانک و أهل معرفتک (مغفرتک) و من صام سبعه أیّام من رجب أغلقت عنه أبواب النیران السبعه و من صام ثمانیه أیّام من رجب فتحت له أبواب الجنان الثمانیه فیدخلها من أیّها شاء.

(1)5- حضرت باقرعليه‌السلام فرمود: «هرکس هفت روز از ماه رجب را روزه بگیرد خداوند او را با سلامت از صراط عبور می دهد و از آتش دوزخ نجاتش خواهد داد و بهشت رابرای او واجب و در غرفه های آن اسکانش خواهد داد.»

(2)6- حضرت صادقعليه‌السلام فرمود: «هرگز از روزه روز بیست و هفتم ماه رجب دریغ مکن؛ چرا که در آن روز نبوت و پیامبری بر حضرت محمّدصلى‌الله‌عليه‌وآله نازل گردید و پاداش روزه گرفتن در آن برای شما مانند روزه گرفتن در شصت ماه خواهد بود.»

(3)7- حضرت رضاعليه‌السلام فرمود: «خداوند پیامبر خود حضرت

1- (1)5- حدّثنا محمّدبن إبراهیم بن إسحق قال حدّثنا عبدالعزیزبن یحیی قال: حدّثنا المغیره بن محمّدقال: حدّثنی جابربن سلمه قال: حدّثنی الحسین بن الحسن عن عامرالسراّج عن سلام النخعی قال: قال ابوجعفر محمّدبن علیعليهما‌السلام : من صام سبعه أیّام من رجب أجازه اللّه علی الصراط و أجازه - أجاره من النار و أوجب له غرفات الجنان.

2- (2)6- حدّثنا محمّدبن الحسن بن أحمد بن الولید قال: حدّثنا محمّدبن الحسن الصفار عن أحمدبن أبی عبداللّه البرقی عن القاسم بن یحیی عن جدّه الحسین بن راشد قال: قال الصادق جعفربن محمّدعليهما‌السلام : لاتدع صیام یوم سبعه و عشرین من رجب فإنّه الیوم الذی نزلت فیه النبوّه علی محمّدصلى‌الله‌عليه‌وآله وثوابه مثل ستّین شهرا لکم.

3- (3)7- حدّثنا أبی قال: حدّثنی سعدبن عبداللّه قال حدّثنی أحمدبن الحسین بن (عن) الصقر عن أبی الطاهر محمّدبن حمزه بن الیسع عن الحسن بن بکار الصیقل عن أبی الحسن الرضاعليه‌السلام : بعث اللّه محمّدا لثلاث لیال مضین من رجب فصوم ذلک الیوم کصوم سبعین عام قال سعدبن عبداللّه: کان مشایخنا یقولون: إنّ ذلک غلط من الکاتب و ذلک انّه ثلاث لیال بقین من رجب.

محمّدصلى‌الله‌عليه‌وآله را در بیست و هفتم ماه رجب به نبوت و پیامبری مبعوث نمود. از این رو، روزه گرفتن در آن روز مانند هفتاد سال روزه گرفتن است.» (1)8- حضرت موسی بن جعفرعليه‌السلام فرمود: «حضرت نوحعليه‌السلام روز اول ماه رجب سوار بر کشتی شد و به همراهان خود فرمود: «آن روز را روزه بگیرند»؛ و هر کس روز اول ماه رجب را روزه بگیرد آتش دوزخ به اندازه مسافت یکسال از او دور می گردد؛ و هرکس هفت روز از ماه رجب را روزه بگیرد درهای هفتگانه دوزخ به روی او بسته خواهد گردید؛ و هرکس هشت روز از ماه رجب را روزه بگیرد درهای هشتگانه بهشت به روی او باز خواهد گردید ؛ و هرکه پانزده روز از ماه رجب را روزه بگیرد به خواسته خود می رسد و هر کس بیشتر از آن را روزه بگیرد خداوند عطای بیشتری به او خواهد داد.»

1- (1)8- حدّثنا محمّدبن الحسن قال: حدّثنا الحسن بن الحسین بن عبدالعزیز المهتدی عن سیف بن المبارک عن أبی الحسنعليه‌السلام قال: إنّ نوحاعليه‌السلام رکب السفینه أوّل یوم من رجب فامر من معه أن یصوموا ذلک الیوم و قال: من صام ذلک تباعدت عنه النار مسیره سنه و من صام سبعه أیّام أغلقت عنه أبواب النیران السبعه و من صام ثمانیه أیّام فتحت له الجنان الثمانیه و من صام خمسه عشر یوما أعطی مسألته و من زاد زاده اللّه.

(1)9- همان حدیث قبل ازامام صادقعليه‌السلام .

(2)10- حضرت زین العابدینعليه‌السلام فرمود: «رجب نهری است در بهشت، سفیدتر از شیر و شیرین تر از عسل، هرکس یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد خداوند از آن نهر او را سیرآب خواهد نمود.»

(3)11- و فرمود: «ماه رجب ماه بزرگی است و خداوند پاداش اعمال نیک را در آن چندبرابر می دهد و گناهان در آن ماه بخشوده می گردد؛ و هرکس یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد آتش دوزخ به اندازه مسافت یک سال از اودور می شود؛ و هرکس سه روز از آن را روزه بگیرد بهشت برای او واجب می گردد.»

1- (1)9- و حدّثنا محمّدبن الحسن بن أحمدبن الولید قال: حدّثنا محمّدبن الحسن الصفّار قال: حدّثنا أحمدبن محمّدبن عیسی قال: حدّثنا أحمدبن محمّد بن أبی نصر البزنطی عن أبان بن عثمان عن کثیر النوا عن أبی عبداللّهعليه‌السلام إنّ نوحا رکب السفینه أوّل یوم من رجب فأمر من معه أن یصوموا ذلک الیوم و قال: من صام ذلک الیوم تباعدت عنه النار مسیره سنه.

2- (2)10- حدّثنا محمّدبن الحسن قال: حدّثنا الحسن بن الحسین بن عبدالعزیزالمهتدی عن سیف المبارک عن أبیه عن أبی الحسنعليه‌السلام قال: رجب نهر فی الجنّه أشدّ بیاضا من اللبن و أحلی من العسل من صام یوما من رجب سقاه اللّه من ذلک النهر.

3- (3)11- و بهذا الاسناد قال: قال أبوالحسنعليه‌السلام : رجب شهر عظیم یضاعف اللّه فیه الحسنات و یمحو فیه السیّئات و من صام یوما من رجب تباعدت عنه النار مسیره سنه و من صام ثلاثه أیّام وجبت له الجنّه.