مقدمه اللهم اصلح عبدك و خليفتك بما اصلحت به انبيائك و رسلك و حفه بملائكتك و ايده بروح القدس من عندك و اسلكه من بين يديه و من خلفه رصدا يحفظونه من كل سوء و ابدله من بعد خوفه امنا يعبدك لايشرك بك شيئا و لاتجعل لاحد من خلقك على وليك سلطانا و ائذن له فى جهاد عدوك و عدو و اجعلنى من انصاره انك على كل شيئى قدير. بار الها، كار ظهور بنده شايسته و خليفه راستينت (امام مهدى ) را اصلاح فرما همانگونه كه كار پيامبران و فرستادگانت را اصلاح نمودى و از فرشتگانت نگاهبانى بر او بگمار و از سودى خويش با (روح القدس ) او را يارى و پشتيبانى فرما و ديده بانانى از پيش رو و پشت سر همراه وى گردان تا از هر بدى نگاهش دارند و ترس و هراس او را به امن و امان دگرگون ساز كه او ترا مى پرستد و هيچ چيز را همتا و همانند تو نمى داند پس براى هيچيك از آفريدگانت برترى و چيرگى نسبت به (ولى ) خودت قرار مده و او را در جهاد با دشمنت و دشمنش اجازت فرما و مرا از ياران او بشمار آور كه همانا بر هر كارى توانائى . بسم اللّه الرحمن الرحيم اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَنِ صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَعَلى اباَّئِهِ فى هذِهِ السَّاعَةِ وَفى كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَحافِظاً وَقاَّئِداً وَناصِراً وَدَليلا وَعَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ اَرْضَكَ طَوْعاً وَتُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً ضمن عرض سپاس و حمد فراوان به پيشگاه خداوند مهربان و همچنين عرض ارادت و سلام و درود به محضر حضرت ولى عصر (عج ) و شيعيان و محبينش نظر به فراوانى فضيلت و اهميت دعا و درخواست حوائج از درگاه پاك الهى كه سبب توجه بيشتر نسبت به خالق يكتاست و نشر مقدارى از احاديث پيشوايان دين درصدد تهيه اين كتاب برآمدم تا ان شاء اللّه روز بيچارگى ما را چاره اى باشد.
بخش ١ : دعاها معنى دعا: دعا يعنى صدا زدن و مدد خواستن در حل مشكلات از خالق خود. دعا كردن يكى از بهترين اعمالى است كه هم خداوند كريم در قرآن و هم پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله و امامان معصوم عليه السلام سفارش بسيار نموده اند.
آيات قرآن راجع به دعا كردن ١ - (اعراف آيه ٨٠): براى خدا نامهاى نيك است پس او را به وسيله آنها بخوانيد و دعا كنيد. ٢ - (غافر آيه ٦٠): مرا بخوانيد و درخواست كنيد تا پاسخ دهم . ٣ - (انعام ٥٣): اى پيامبر نبايد آنان را كه هر صبحگاه و شبانگاه خدا را مى خوانند از پيش خود برانى . ٤ - (فرقان ٧٧): اى رسول من بگو اگر به سوى خدا متوجه نشويد و دعا نكنيد پروردگارم به شما اعتنا نخواهد كرد.
سخنان ائمه معصومين عليه السلام راجع به دعا رسول اكرم صلى الله عليه و آله : دعا حربه مومن است براى دفع دشمنان و عمود دين است كه به آن دين مومن بر پا است و نور آسمان و زمين است . (بحار الانوار جلد ٩٣، ص ٢٨٨) امام صادق عليه السلام : دعا همان عبادتى است كه خداوند درباره اش فرموده همانا كسانى كه از عبادت و پرستش من تكبر كنند بزودى با ذلت و خوارى وارد جهنم خواهند گشت پس فرمود دعا كن خدا را بخوان و مگو كارها بر حسب تقدير الهى انجام خواهد شد. (وسائل الشيعه ) پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله : ناتوان ترين مردم كسى است كه از دعا كردن ناتوان باشد. (مشكاه الانوار) امام رضا عليه السلام : دعا از نيزه كارگرتر است و دعا بر مى گرداند قضا را هر چند از آسمان نازل شده باشد و محكم شده باشد و دعا كليد همه رحمت ها است . امام صادق عليه السلام : خداوند عزوجل خوشش نمى آيد كه بندگانش از همديگر خواهش و درخواست كنند و همين مطلب را درباره خودش دوست دارد چون خداوند عزوجل خوشش مى آيد كه از او سوال و درخواست كنند و نعمتهاى خداوندى را از وى بخواهند. (ص ١١٠٩، ح ٢، ب ٢٠) امام محمد باقر عليه السلام : هيچ چيزى نزد خدا برتر از سوال و درخواست آنچه كه در نزد اوست نمى باشد. رسول اكرم صلى الله عليه و آله : كسى كه به دعا توفيق يابد بدبختى ندارد و وقتى خدا توفيق خود را براى دعا فراهم نمود علامت آن است كه درهاى رحمت را بروى او گشوده است . (وسائل الشيعه ) امام صادق عليه السلام : هنگامى كه بنده مومن دعا كند خداوند عزوجل به فرشتگان گويد با اين كه دعاى اين بنده مستجاب است در عين حال حاجتش را ديرتر بر آوريد چون من دوست دارم آوازش را بشنوم . امام رضا عليه السلام : به اصحاب خود فرمود بر شما باد به سلاح انبياء گفتند: سلاح انبياء چيست ؟ فرمود: دعا. امام موسى كاظم عليه السلام : فرمود: كه از براى هر مرض دوا و دعائيست . هرگاه خداى تعالى به خاطر بيمار رساند كه دعا كند به تحقيق اذن داده است در شفاى او.
فوايد دعا از سخنان ائمه معصومين عليه السلام امام صادق عليه السلام : همانا بنده مومنى درباره حاجتى خداى خود را خوانده و دعا مى كند در آن حال خداوند عزوجل به فرشتگان گويد حاجت او را ديگرتر بر آوريد چون مشتاق شنيدن صداى دعاى او هستم و در روز قيامت خداى عزوجل به آن بنده خواهد گفت : بنده من دعا كردى و من برآوردن حاجت تو را مدتى به تاخير انداختم و ثواب دير برآوردن حاجتت را الان چنين و چنان خواهد و درباره فلان مطلب دعا كردى باز هم دعايت را دير مستجاب كردم و اكنون به عوض دير مستجاب شدن دعايت مزد و پاداش فراوانى خواهم داد. امام صادق عليه السلام فرمود: همين كه مومن خوبى نتيجه را مى بيند آرزو مى كند كه اى كاش هيچ يك از دعاهايش در دنيا مستجاب نمى شد. (ب ٢١، ح ٥، ص ١١١٢) پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله فرمود: هر مسلمانى كه دعا كرده و خدا را بخواند البته در غير قطع رحم و گناه حتما يكى از اين سه نعمت به او داده خواهد شد. اول : خواسته اش را بزودى برآورد. دوم : ذخيره آخرتش قرار دهد. سوم : پيشامد ناگوارى را از او دور كند. ياران گفتند اگر چنين است فراوان دعا كنيم . فرمود: فراوان دعا كنيد. امام صادق عليه السلام : خداوند در روز قيامت دعاى مومنان را جزء كارهاى نيك آنان شمرده و به همين بهانه در بهشت جاى بهترى به آنان خواهد داد. على عليه السلام : دعا سپر مومن در مقابل بلاها است و اگر درب خانه اى را زياد بكوبى عاقبت به رويت باز شود. خداوند دوست دارد بندگانش از او درخواست كنند و به پاداش دعاى آنان در روز قيامت مانند عملهاى ديگرشان خواهد داد. (وسائل الشيعه ) امام صادق عليه السلام : بر شما باد به دعا كردن چه اينكه هيچ وسيله اى مانند دعا شما را به مقامات قرب معنوى نزديك نمى كند. رسول اكرم صلى الله عليه و آله : دعا مغز و روح عبادتها است هيچ دعايى بى اثر نمى ماند و لااقل كفاره بعضى از گناهان واقع مى شود. (وسائل الشيعه )
سخنان ائمه معصومين عليه السلام درباره چگونه دعا كردن امام صادق عليه السلام : اگر كسى از شما بخواهد داراى حالتى شود كه همه خواسته هايش را خداوند برآورد بايد از همه مردم نااميد باشد و هيچ اميدى جز خداوند نداشته باشد پس اگر خداوند چنين حالتى را در قلب او بيابد چيزى از خدا نخواهد مگر اينكه برآورد. (وسائل الشيعه ) پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله : شخصى به پيغمبر صلى الله عليه و آله عرض كرد دوست دارم دعايم مستجاب شود. حضرت فرمود: خوراك خود را پاك كن و سعى كن حرام وارد شكمت نشود. امام صادق عليه السلام : هنگام دعا قلب خود را متوجه خدا گردان و چنان گمان داشته باش كه خواسته ات در آستانه در حاضر و آماه است . پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله فرمود: دعا كنيد در حالى كه يقين و اطمينان داشته باشيد كه دعاى شما مستجاب خواهد شد. امام صادق عليه السلام : مردى از بنى اسرائيل مدت سى و سه سال دعا مى كرد و از خداى خود فرزندى پسر مى خواست همين كه ديد دعايش مستجاب نمى شود خطاب به خدا نموده و گفت : خداى نمى دانم من از تو خيلى دورم كه صداى مرا نمى شنوى يا با اين كه نزديكى و مى شنوى در عين حال پاسخم نمى دهى . در اين هنگام كسى به خواب او آمده گفت : سر مستجاب نشدن دعايت اين است كه بد زبانى مى كنى و در حال دعا قلبت آشفته و ناپاك است و نيتت ناشايسته و ناجور اگر مى خواهى دعايت مستجاب شود اين سه عيب را از خود دور كن . يعنى خوش زبان باش و قبلت را پاك و پاكيزه نموده قلبا از خدا بترس و بپرهيز و نيتت را سالم نما (خوشبين و اميدوار به رحمت خدا باش ). پس از اين جريان آن مرد تصميم گرفت به سفارش ها عمل كند. اتفاقا در نتيجه عمل به آن دستورها خداوند پسرى به او مرحمت نمود. پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله : خداوند مستجاب نكند دعاى كسى را كه دلش پريشان است و نداند چه مى گويد.
چه وقتها براى دعا كردن مناسبتر است امام صادق عليه السلام : بر شما باد به دعا كردن بعد از نمازها چه اينكه چنين دعاهايى مستجاب است . امام باقر عليه السلام : همين كه شب جمعه فرا رسد خداوند عزوجل مى فرمايد: آيا دعا كننده اى هست كه جوابش دهم . آيا درخواست كننده اى هست كه عطا كنم او را. آيا استغفار كننده اى هست كه بيامرزم او را. آيا توبه كننده اى هست كه توبه اش را بپذيرم . پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله : بهترين وقت دعا سحرگاهان است . امام صادق عليه السلام : دعا پيش از طلوع و غروب آفتاب سنت و دستورى است واجب و مسلم همراه طلوع و غروب آفتاب . پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله : به درستى كه در شب ساعتى است كه هر دعاى بنده مستجاب است و آن مابين شب تا ثلث (سوم ) باقيمانده شب . گفتم : شب خاصى است از شبها يا هر شب است . فرمود: هر شب . امام صادق عليه السلام : سه وقت است كه دعا در آن اوقات مستجاب است : ١ - بعد از نماز واجب ؛ ٢ - هنگام آمدن باران ؛ ٣ - هنگام ظاهر شدن آيه و نشانه معجزه اى از طرف خدا براى بندگان خود. شرايط دعا كردن اول : اعتراف به گناهان ؛ دوم : شكر نعمتها؛ سوم : صلوات بر محمد و آل محمد؛ چهارم : دعا كردن و حاجت خواستن ؛ پنجم : صلوات بر محمد و آل محمد. اگر دعايتان مستجاب شده مواظب سه حالت باشيد اول : آن كه عجب نكنى و نگويى من معلوم مى شود آدم خوبى هستم كه دعايم مستجاب شد زيرا عجب و خودپسندى باعث فساد عمل و غلبه شيطان است . دوم : شكر و حمد خدا نمايى كه تفضل كرد بر تو به اجابت دعاى تو، بلكه مستحب است دو ركعت نماز شكر بجا آورى . سوم : همين كه دعاى تو مستجاب شد ترك دعا نكنى و باز در خانه خدا بروى تا بيگانه نشوى و در وقت حاجت خواستن دوباره آشنا باشى . اگر دعايتان به اجابت نرسيد مواظب اين سه حالت باشيد اول : آن كه مايوس نشوى از رحمت خدا، زيرا به اجابت نرسيدن دعا ممكن است به سبب گناهان تو باشد كه مانع اجابت است پس درصدد رفع آن به توبه و تعذيب نفس برآى . دوم : ترك دعا نكن . سوم : راضى باش به تقدير الهى تا همان رضاى تو باعث اجابت دعايت بشود. امام حسن عليه السلام مى فرمايد: من ضامنم از براى كسى كه در قلب او چيزى خطور نكند بجز رضا و خشنودى به قضاى خدا اين كه دعا كند پس مستجاب شود. دعا كردن سه حالت دارد كه به هر حالتى كه باشد براى انسان اجر معنوى دارد حالت اول : آن كه صلاح بنده در آن هست و به او مى رسد و مشروط به دعا نيست و در اين صورت ثمره دعا تقرب بنده است به خدا. حالت دوم : آن كه صلاح بنده در آن هست و رسيدن به آن مشروط است به دعا كردن و در اين صورت ثمره دعا دو چيز است يكى رسيدن به مطلوب و ديگر تقرب به خدا. حالت سوم : آن كه صلاح بنده در آن نيست و به آن نمى رسد چه دعا بكند چه نكند و در اين صورت ثمره دعا دو چيز است يكى تقرب به خدا، دوم عوض آن كه در دنيا از او منع شده در آخرت به اضعاف آن به او عطا مى شود.
(١) دعاى پيش از دعا كردن حضرت على عليه السلام : هر كس دوست مى دارد كه دعايش رد نشود پس بخواند پيش از دعايش اين دعا را. ماشاء اللّه توجها الى اللّه ، ماشاء اللّه تعبداللّه ، ماشاء اللّه تلطفا للّه ، ماشاء اللّه تذللا للّه ، ماشاء اللّه استضارا باللّه استكانه للّه ، ماشاء اللّه تضرعا الى اللّه ، ماشاء اللّه استعانه با اللّه استعانه باللّه ، ماشاء اللّه لا حول و لاقوه الا باللّه العلى العظيم .
(٢) دعاى بعد از دعا كردن حضرت سجاد عليه السلام فرموده است : به روايت قطب راوندى در كتاب دعوات كه روز عاشورا پدرم امام حسين عليه السلام در حالى كه خون جوش مى زد مرا به سينه چسبانيد و فرمود: پسرجان دعائى را كه حضرت زهرا سلام اللّه عليها از رسول خدا صلى الله عليه و آله و او از جبرئيل آموخت و به من تعليم داد حفظ كن از براى هر حاجت و همه و غم و پيشامد كار بزرگ و هر مصيبت مفيد است و فرمود دعا كن و بگو: الهى بحق ياسين و القرآن الحكيم و بحق طه و القرآن العظيم يا من يقدر على حوائج السائلين يا من يعلم ما فى الضمير يا منفسا عن المكر و بين يا مفرجا عن المغمومين يا راحم الشيخ الكبير يا رازق الطفل الصغير يا من لايحتاج الى التقسير صل على محمد و آل محمد و افعل بى كذا و كذا. و به جاى كذا و كذا حاجت بخواه .
(٣) دعا صنمى قريش دعايى است بسيار رفيع الشان و عظيم المنزله . ابن عباس آن را از اميرالمؤ منين على عليه السلام روايت كرده و گفته است كه آن حضرت اين دعا را در قنوت نماز خود مى خواند و فرمود: كه خواننده اين دعا مثل كسى است كه با پيغمبر صلى الله عليه و آله به جهاد در جنگ بدر و احد و حنين رفته باشد و هزار هزار تير انداخته باشد. از كتاب مصباح كفعمى و بحارالانوار ج ٨٢، ص ٢٦٠ -٢٦١ بسم اللّه الرحمن الرحيم اللهم صل على محمد و آل محمد و العن صنمى قريش وجبتيها و طاغوتيها و افكيها و ابنتيهما اللذين خالفا امرك و انكراوحيك و جحدا انعامك و عصيا رسولك و قلبا دينك و حرفا كتابك و احبا اعدائك و جحدا الائك و عطلا احكامك و ابطلا فرائضك و الحدا فى اياتك و عاديا اوليائك و واليا اعدائك و خربا بلادك و افسدا عبادك اللهم العنهما و اتباعهما و اوليائهما و اشياعهما و محبيهما فقد اخربابيئت النبوه و ردما بابه و نقضا سقفه و الحقا سمائه بارضه و عاليه بسافله و ظاهره بباطنه و استاصلا اهله و ابادا انصاره و قتلا اطفاله و اخليا منبره من وصيه و وارث علمه و جحدا امامته و اشركابربهما فعظم ذنبهما و خلدهما فى سقر و ما ادريك ما سقر لاتبقى و لا تذر اللهم العنهم بعدد كل منكر اتوه و حق اخفوه و منبر علوه و مومن ارجوه و منافق ولوه و ولى اذوه و طريد اووه و صادق طردوه و كافر نصروه و امام قهروه و فرض غيروه و اثر انكروه و شر اثروه و دم اراقوه و خبر بدلوه و كفر نصبوه و ارث غصبو و فيى اقتطعوه و سحت اكلوه و خمس استحلوه و باطل اسسوه وجور بسطوه و نفاق اسروه و غدر اضمروه و ظلم نشروه و وعد اخلفوه و امان خانوه و عهد نقضوه و حلال حرموه و حرام احلوه و بطن فتقوه و ضلع دقوه و صك مزقوه و شمل بددوه و عزيز اذلوه و ذليل اعزوه و حق منعوه و كذب دلسوه و حكم قلبوه اللهم العنم بكل ايه حرفوها و فرضه تزكوها و سنه غيروها و رسوم منعوها و احكام عطلوها و بيعه نكسوها و دعوى ابطلوها و بينه انكروها و حيله احدثوها و خيانه اوردوها و عقبه ارتقوها و دباب دخرجوها و ازياف لزموها و شهادات كتموها و وصيه ضيعوها اللهم العنهم فى مكنون السر و ظاهر العلانيه لعنا كثيرا ابدا دائما دائبا سرمدا لانقطاع لامده و لا نفاد لعدده لعنا يغدوا اوله و لايروح اخره لهم و لاعوانهم و انصارهم و مجيبهم و مواليهم و المسلمين لهم و المائلين اليهم و الناهضين باحتجاجهم و المقتدين بكلامهم و المصدقين باحكامهم . پس ٤ مرتبه بگو: اللهم عذبهم عذابا بستغيث اهل النار آمين يا رب العالمين .
(٤) اسماء الحسنى در كتاب عده الداعى از حضرت رضا عليه السلام و آن بزرگوار از آباء گرام خود نقل فرموده اند: خداوند متعال نود و نه اسم است كه هر كه خدا را به آن اسمها بخواند دعايش مستجاب مى شود و هر كه حفظ نمايد آنها را داخل بهشت مى گردد و در خبر ديگر به اين مضمون از حضرت صادق عليه السلام از جناب رسول خدا صلى الله عليه و آله روايت نموده است و آن اسماء مباركه اين است : اللّه ، الواحد، الاحد، الصمد، الاول ، الاخر، المسيع ، البصير، القدير، القاهر، الاعلى ، الباقى ، العلى البديع ، البارى ء، الاكرم ، الظاهر، الباطن ، الحى ، الحكيم ، العليم ، الحليم ، الحفيظ، الحق ، الحسيب الحميد، الحفى ، الرب ، الرحمن ، الرحيم ، الذارى ء، الرازق ، الرقيب ، الرووف ، الرائى ، السلام ، المومن المهيمن ، العزيز، الجبار، المتكبر، السيد، السبوح ، الشهيد، الصادق ، الصانع ، الطاهر، العدل ، العفو الغفور، الغنى ، الغياث ، الفاطر، الفرد، الفتاح ، الفالق ، القديم ، الملك ، القدوس ، القوى ، القريب القيوم ، القابض ، الباسط، القاضى ، المجيد، الولى ، المنان ، المحيط، المبين ، المقيت ، المصور، الكريم الكبير، الكافى ، كاشف الضر، الوتر، النور، الوهاب ، الناصر، الواسع ، الودود، الهادى ، الوفى الوكيل ، الوارث ، البر، الباعث ، التواب ، الجليل ، الجواده الخبير، الخالق ، خير الناصرين ، الديان ، الشكور، العظيم ، اللطيف ، الشافى .
(٥) دعاى معراج دعايى است شان آن بسيار بزرگ است و خيلى عظيم مى باشد. راوى حضرت على عليه السلام از نبى اكرم صلى الله عليه و آله : وقتى به آسمان رفتم در شب معراج هفتاد هزار حجاب را طى كردم تا رسيدم به حجاب قدرت در آن نوشته شده اين دعا با نور، جبرئيل عرض كرد: يا محمد صلى الله عليه و آله اين دعا را براى كسى غير از مومنين از امت خودت تعليم ندهى چون كه اين دعا را هر كه بخواند درهاى آسمانها بر روى ايشان باز مى شود و خداوند نظر رحمتش را شامل آن شخص كند كه هم و غم او را بر طرف مى كند و هر گرفتارى كه دارد خدا بر طرف مى سازد اگر قرض دار است قرضش ادا مى شود و گناهانش آمرزيده مى شود و مورد عنايت قرار مى گيرد مانند انبياء و صديقين و خداوند هزار قصر و از در و ياقوت براى او آماه مى فرمايد و خداوند به او هر روز ٣٦٠ مرتبه نظر رحمت كند و ملكى ندا مى كند كه اعمالت را از سر بگير كه گناهان خودت و مادرت و پدرت آمرزيده شد و جميع گناهانت مبدل به حسنات شد و ثواب هفتاد سال عبادت براى ايشان نوشته شد پس خير دنيا و آخرت براى او جوع مى گردد و هر كس اين دعا را نوشته با مشك و زعفران براى هر بيمارى كه دهد شفا خواهد يافت و هر كس حمل نمايد اين دعا را با خود آمن خواهد شد از شر شيطان و هيچ گونه ملالى بر ايشان نمى رسد و محفوظ مى ماند از دزدان و جميع حاجاتش برآورده خواهد شد و هر كس نزد فرزندانش بگذارد حفظ مى شوند از جميع گزندگان مانند مار و عقرب و هر كس با خود حمل نمايد از جميع امور خوب بهره مند خواهد شد و هر كس بنويسيد و در منزل بگذارد روزيشان زياد گردد و اهل آن محفوظ مى گردند از جميع گرفتاريها و قسم به آن كسى كه شما را به رسالت مبعوث كرد اگر جميع ثقلين و جميع ملائكه تعدادشان هزار برابر اهل دنيا و آخرت شوند تا روز قيامت ثواب اين اين دعا را نخواهند توانست بنويسند چون اين دعا بهترين دعا است نزد پروردگارت پس به امت خود تعليم بده چون گنجى است از گنجهاى بهشت كه خدا عنايت كرده است .
دعاى معراج اللهم انى اسالك يامن اقر بالعبوديه له كل معبود و يا من يحمده كل محمود يا من يفزع اليه كل مجهود يا من يطلب عنده كل مفقود يا من سائله غير مردود يا من بابه عن سواله غير مسدود يا من هو غير موصوف و لا محدود يا من عطاوه غير ممنوع و لامنكود يا من ليس ببعيد و هو نعم المقصود يا من رجاء عباده بحبله مشدود يا من شبهه و مثله غير موجود يا من ليس بوالد بمعدود يا من حوض بره للانام مورود يا من لا يوصف بقيام و لا قعود يا من لاتجرى عليه حركه و لاجمود يا اللّه يا رحمن يا رحيم يا ودود يا غافر ذنب داود يا من لا يخلف الوعد و يعفو عن الموعود يا من رزقه و ستره للعاصين ممدود يا من هو ملجا كل مقصى مطرود يا من دان له جميع خلقه بالسجود يا من ليس عن نيل جوده احد مصدود يا من لايحيف فى حكمه و يحلم عن الظالم العنود ارحم عبيدا خاطئا لم يوف بالعهود انك فعال لما تريد يا بار يا ودود صل على محمد خير مبعوث دعا الى خير معبود و على آله الطيبين الطاهرين اهل الكرم و الجود و افعل بنا ما انت اهله يا ارحم الراحمين .
(٦) دعاء الصحيفه در كتاب شريف و با بركت مهج الدعوات مرحوم سيد بن طاووس رحمة اللّه دعاى شريفى با بركات بسيار و آثار فوق العاده از مولى الموالى اميرالمؤ منين صلوات اللّه و سلام عليه و آله نقل نموده كه سزاوار است شيعيان آن حضرت از آن غافل نباشند و در مشكلات دنيا و آخرت و مسائل فردى و اجتماعى از آن بهره گرفته به نتيجه مطلوبشان برسند و از خير اين جهان و آن جهان بهره مند گردند. اما توصيف نتايج و آثار آن كه در روايت بيان گرديده است . مرحوم سيد رحمه اللّه عليه روايت نموده از حضرت على عليه السلام كه ايشان از حضرت رسول اكرم صلى الله عليه و آله نقل نمودند كه حضرت رسالت صلى الله عليه و آله فرمودند: جبرئيل نزدم آمد در حالى كه در پشت مقام ابراهيم عليه السلام مشغول نماز بودم پس از اتمام نماز از خداوند متعال تقاضاى مغفرت براى امت خود نمودم . جبرئيل گفت : يا رسول اللّه صلى الله عليه و آله ! بسيار به امت خود علاقمند مى باشى و مى ترسى از خطاهايشان . خداوند به بندگانش رحيم است . حضرت مى فرمايد آرى اى برادر جبرئيل ! تو نيز مورد علاقه من و امت من مى باشى . اكنون دعايى را بياموز كه امت من بعد از من با قرائت آن و نائل شدنشان به مقاصد خود مرا ياد نمايند. جبرئيل عرضه مى دارد: يا رسول اللّه صلى الله عليه و آله توصيه مى كنم كه امر فرمايى امت خود را هر ماه سه روز ايام البيض را كه سيزدهم و چهاردهم و پانزدهم هر ماه است روزه را فراموش ننمايند و نيز امر فرمايى آنها را تا خداوند متعال را به اين دعاى شريف بخوانند و اين دعايى است كه حاملان عرش به بركت اين دعا عرش الهى را حمل مى كنند و من به بركت آن از آسمانها به زمين فرود مى آيم و از زمين به آسمان صعود مى نمايم ، و اين دعا را به دربهاى بهشت و جاى جاى بهشت مرقوم و نوشته شده است ، و با اين دعا دربهاى بهشت گشوده مى شود و به بركت اين دعا خلق خداوند در روز قيامت محشور مى شوند به امر الهى . و هر يك از امت شما اين دعا را قرائت كند خداوند عذاب قبر را از او برداشته و به بركت آن از بدى بزرگ قيامت . و از آفات دنيا در امن قرار خواهد گرفت و از عذاب آتش جهنم نجات خواهد يافت . رسول اكرم صلى الله عليه و آله فرمود: از جبرئيل سوال نمودم كه ثواب اين دعا را بيان دارد. او چنين گفت : يا رسول اللّه صلى الله عليه و آله سوال نمودى از چيزى كه قدرت توصيف آن را ندارم زيرا قدرت توصيف آن را ندارم زيرا قدر آن را خداوند متعال داند و بس . و اگر تمام درختان قلم باشد و درياها مركب و جميع خلائق نويسنده قادر نخواهند بود ثوابى كه خداوند كريم به قرائت كننده اين دعا عطا مى فرمايد بنويسند. اينك مقدارى از آن بيان مى شود. چنانچه بنده اى اسير و عبد ديگرى باشد به قصد آزادى خود اين دعا را قرائت كند خداوند متعال او را از سختى عبوديت و اسارت بندگى خلاص خواهد نمود. چنانچه مغموم و گرفتارى آن را بخواند خداوند هم و غم او را بر طرف مى گرداند. و اگر حاجتى را انسان طالب باشد و براى رفع آن اين دعا را بخواند خداوند متعال حاجت او را برآورده و نيازش را مرحمت مى فرمايد چه آن حاجت دنيوى باشد و يا اخروى . مادى باشد يا معنوى ان شاء اللّه . و او را از مرگ ناگهانى (سكته ) حفظ مى فرمايد. و از هراس قبر او را ايمن و حفظ سازد و از فقر در دنيا او را محفوظ نمايد. و به او قدرت و مقام شفاعت از دوستانش در روز قيامت عطا فرمايد: در حالى كه آن روز سخت و هولناك و پرهراس خندان باشد و به بركت اين دعا به بهشت دارالسلام واردش نمايند و خداوند متعال او را در غرفه هاى آن مقام والا ساكن فرمايد در حالى كه ملبس به لباسهاى جنان باشد و چنانچه شخصى روزه بدارد و اين دعا را بخواند خداوند ثوابى را كه به جبرئيل عليه السلام و ميكائيل عليه السلام و اسرافيل عليه السلام و عزرائيل عليه السلام و ابراهيم خليل عليه السلام و عيسى عليه السلام و شما اى رسول گرامى صلى الله عليه و آله عطا فرموده به او عطا خواهد فرمود. رسول اكرم صلى الله عليه و آله مى فرمايد: در شگفت بودم كه جبرئيل گفت : يا محمد صلى الله عليه و آله ! هر يك از امت شما در مدت عمرش يك بار اين دعا را بخواند خداوند او را در روز قيامت در حالى محشور مى نمايد كه صورتش مانند ماه شب چهارده مى درخشد و مردم گمان مى كنند يكى از انبياء است . پس جبرئيل ادامه داد و گفت : يا محمد صلى الله عليه و آله ! چنانچه شخصى پنج بار موفق شود به قرائت اين دعا، من جبرئيل با اسبى از اسبهاى بهشتى در كنار قبر او در روز رستاخيز آماه خواهم بود كه به مجرد زنده شدن و حشر او را بدون تامل در مواقف حساب و بدون توقف در هيچ مكانى به مقام عالى در دارالنعيم در جوار وجود نازنين شما اى محمد صلى الله عليه و آله فرمود آورم و ساكن نمايم و من جبرئيل ضامن هستم براى كسى كه موفق به خواندن اين دعا شود چه زن و چه مرد كه خداوند او را عذاب نفرمايد اگر چه گناهان او بيشتر از كف درياها و افزون تر از قطرات باران و برگ درختان و عدد مردم اهل بهشت و جهنم باشد و هر كس موفق شود به خواندن اين دعا شود ثواب حج واجب و عمره مقبوله بنويسند و هر كس در هنگام خواب يا طهارت و پاكيزگى پنج بار اين دعا را قرائت كند شما را در خواب مى بيند در حالى كه او را بشارت به بهشت مى دهيد، و چنانچه شخصى گرسنه و تشنه باشد و براى رفع آن غذا و آبى نداشته باشد و يا مريض باشد و دارويى برايش فراهم نباشد به بركت قرائت اين دعا خداوند او را از تشنگى و گرسنگى و مرض نجات خواهد داد و حوائج دنيا و آخرت او را عطا خواهد فرمود. و هر كس چيزى از او دزديده باشند وضو بسازد و چهار ركعت يا دو ركعت نماز بخواند و در هر ركعت بعد از حمد سوره اخلاص (قل هو اللّه احد) را دو مرتبه بخواند و پس از سلام نماز اين دعا را بخواند و نوشته اين دعا را مقابل يا زير سرش بگذارد خداوند متعال مشرق و مغرب را درهم نموده و مفقود شده او را به او باز گرداند. و چنانچه شخصى دشمنى داشته باشد و موفق شود اين دعا را براى دفع او بخواند خداوند متعال او را در حفظ و امن محكم خود قرار مى دهد كه احدى به او ضرر نمى تواند برساند و هر كس داراى قرض باشد به بركت قرائت اين دعا دين او ادا خواهد شد آن هم به سهولت ان شاء اللّه تعالى . آگاه باشيد كه هر مومن مخلصى با اخلاص كامل آن را قرائت كند و از خداوند بخواهد كه كوه به حركت در آيد و يا آب در زير پايش محكم و سفت و جامد شود هر آينه به مقصود خواهد رسيد. زيرا در اين دعا اسم اعظم الهى مستور است و سزاوار نيست كسى كه ايمان به خداوند و اوليائش دارد اجازه دهد در قلبش كوچكترين وسوسه و ترديدى درباره عظمت و خواص اين دعيا شريف پيدا شود، زيرا خداوند به هر كس كه اراده فرمايد او را عطاى بى حساب عنايت خواهد فرمود و رسول اكرم صلى الله عليه و آله فرمودند در هر جنگى كه با دشمنان داشتم و اين دعا را خواندم به بركت آن پيروزى نصيب مومنين گشت و نيز فرمودند: كسى كه موفق شود به مداومت بر آن به او نور اولياء عطا مى شود و هر مشكلى برايش آسان و آسانى آسانتر خواهد شد. بسم اللّه الرحمن الرحيم سبحان اللّه العظيم و بحمده اين جمله را سه مرتبه بايد بگويد و سپس دعا را بخواند. سبحانه من اله ما املكه ، و سبحانه من مليك ما اقدره ، و سبحانه من قدير ما اعظمه و سبحانه من عظيم ما اجله ، و سبحانه من جليل ما امجده ، و سبحانه من ماجد ما ارءفه ، و سبحانه من روف ما اعزه ، و سبحانه من عزيز ما اكبره ، و سبحانه من كبير ما اقدمه ، و سبحانه من قديم ما اعلاه ، و سبحانه من عال ما اسناه و سبحانه من سنى ما ابهاه ، و سبحانه من بهى ما انوره ، و سبحانه من منير ما اظهره ، و سبحانه من ظاهر ما اخفاه ، و سبحانه من خفى ما اعلمه ، و سبحانه من عليم ما اخبره ، و سبحانه من خبير ما اكرمه ، و سبحانه من كريم ما الطفه ، و سبحانه من لطيف ما ابصره ، و سبحانه من بصير ما اسمعه ، و سبحانه من وفى ما اغناه ، و سبحانه من غنى ما اعطاه ، و سبحانه من معط ما اوسعه ، و سبحانه من واسع ما اجوده و سبحانه من جواد ما افضله ، و سبحانه من مفضل ما انعمه ، و سبحانه من منعم ما اسيده ، و سبحانه من سيد ما ارحمة ت و سبحانه من رحيم ما اشده ، و سبحانه من شديد ما اقواه ، و سبحانه من قوى ما احكمه ، و سبحانه من حكيم ما ابطشه ، و سبحانه من باطش ما اقومه ، و سبحانه من قيوم ما احمده ، و سبحانه من حميد ما ادومه ، و سبحانه من دائم ما ابقاه ، و سبحانه من باق ما افرده ، و سبحانه من مالك ما اولاه ، و سبحانه من ولى ما اعظمه ، و سبحانه من عظيم ما اكمله ، و سبحانه من كامل ما ادمه ، و سبحانه من تام ما اعجبه ، و سبحانه من عجيب ما افخره ، و سبحانه من فاخر ما ابعده ، و سبحانه من بعيد ما اقربه ، و سبحانه من قريب ما امنعه ، و سبحانه و من مانع ما اغلبه ، و سبحانه من غالب ما اعفاه و سبحانه من عفو ما احسنه ، و سبحانه من محسن ما اجمله ، و سبحانه من جميل ما اقبله ، و سبحانه من قابل ما اشكره ، و سبحانه و من شكور ما اغفره ، و سبحانه من غفور ما اكبره ، و سبحانه من كبير ما اجبره ، و سبحانه من جبار ما ادينه ، و سبحانه من ديان ما اقضاه ، و سبحانه من قاض ما امضاه . و سبحانه من ماض ما انفذه ، و سبحانه من نافذ ما ارحمة ت و سبحانه من رحيم ما اخلقه ، و سبحانه من خالق ما اقهره ، و سبحانه من قاهر ما املكه ، و سبحانه من مليك ما اقدره ، و سبحانه من قادر ما ارفعه ، و سبحانه من رفيع ما اشرفه و سبحانه من شريف ما ارزقه ، و سبحانه من رازق ما اقبضه ، و سبحانه من قابض ما ابسطه و سبحانه من باسط ما اهداه ، و سبحانه من هاد ما اصدقه ، و سبحانه من صادق ما ابدئه ، و سبحانه من بادء ما اقدسه ، و سبحانه من قدوس ما اطهره ، و سبحانه من طاهر ما ازكاه ، و سبحانه من زكى ما ابقاه ، و سبحانه من باق ما اعوده ، و سبحانه من تواب ما اسخاه ، و سبحانه من سخى ما ابصره و سبحانه من بصير ما اسلمه ، و سبحانه من سليم ما اشفاه ، و سبحانه من شاف ما انجاه و سبحانه من منج ما ابره ، و سبحانه من بار ما اطلبه ، و سبحانه من طالب ما ادركه ، و سبحانه من مدرك ما اشده ، و سبحانه من شديد ما اعطفه ، و سبحانه من متعطف ما اعدله ، و سبحانه من عادل ما اتقنه ، و سبحانه من متقن ما احكمه ، و سبحانه من حكيم ما اكفله ، و سبحانه من كفيل ما اشده ، و سبحانه من شهيد ما احمده ، و سبحانه هو اللّه العظيم و بحمده و الحمدللّه و لا اله الا اللّه و اللّه اكبر و للّه الحمد و لا حول و لا قوه الا باللّه العلى العظيم دافع كل بليه و هو حسبى و نعم الوكيل .
(٧) دعاى بسيار پرفضيلت و عظيم الشان مخصوص شب جمعه در كتاب مهج الدعوات از اويس قرنى روايت كرده ، گفت : حضرت على عليه السلام فرمودند: هر كس اين دعا را بخواند حق تعالى دعاى او را مستجاب فرمايد و جميع حاجتهاى او را روا سازد و حضرت پيغمبر صلى الله عليه و آله فرمودند سوگند به خدايى كه برانگيخت مرا به حق به پيغمبرى به درستى كه هر كس به نهايت گرسنگى و تشنگى رسد و راه چاره بر او مسدود باشد پس خداى را به اين دعا بخواند او را طعام و آب دهد و اگر بخواند اين دعا را بر كوهى كه ميان او و موضعى كه اراده دارد فاصله باشد آن كوه از ميان مى رود تا از او بگذرد و به مقصود برسد و اگر بر ديوانه بخوانند هوشيار شود و اگر بر زنى كه دشوار زايد بخوانند آسان زايد، فرمود: قسم به خدايى كه مرا به حق برانگيخت به پيغمبرى بدرستى كه هر كس چهل شب از شبهاى جمعه اين دعا را بخواند حق تعالى همه گناهان كه مابين او و خداى تعالى است بيامرزد و اگر مردى از سلطان ترسد و بخواند اين دعا را و بر سلطان وارد شود خدا او را از شر آن پادشاه خلاص كند، و هر كس وقت خواب اين دعا را بخواند و بخوابد، بفرستد خداى تعالى به عدد هر حرفى از اين دعا كه خوانده هفتاد هزار ملك از روحانيين را كه روهاى ايشان از خورشيد نيكوتر است به هفتاد هزار بار كه طلب آمرزش كنند از خدا و به جهت او و دعا كنند از براى او، و حسنات از براى او بنويسند، و هر كس اين دعا را بخواند و حال آن كه مرتكب گناهان كبيره شده باشد تمام گناهان او آمرزيده شود و اگر در آن شب بميرد شهيد مرده ، و سپس فرمود: اين ابا عبداللّه خدا مى آمرزد او و اهل خانه او و دعا اين است : يا سلام المومن المهيمن العزيز الجبار المتكبر الطاهر المطهر القاهر القادر المقتدر يا من ينادى من كل فج عميق بالسنه شتى و لغات مختلفه و حوائج اخرى يا من لايشغله شان عن شان ، انت الذى لاتغيرك الازمنه ، و لاتحيط بك الامكنه و لا تاخذك نوم و لا سنه يسرلى من امرى ما اخاف حزنه ، سبحانك لا اله الا انت انى كنت من الظالمين عملت سوء و ظلمت نفسى ، فاغفرلى ، انه لايغفر الذنوب الا انت ، و الحمدللّه رب العالمين و لا حول و لا قوه الا باللّه العلى العظيم ، و صل اللّه على نبيه محمد و آله و سلم تسليما.
(٨) دعاى عظيم الشان ديگر روايت است كه حضرت رسول صلى الله عليه و آله فرمود: هر كس كه هر وقت اين دعا را بخواند چنان باشد كه ٣٦٠ حج كرده باشد و ٣٦٠ ختم قرآن كرده باشد و ٣٦٠ بنده آزاد كرده باشد و ٣٦٠ دينار صدقه داده باشد و ٣٦٠ اندوهگين را از غم رهايى بخشد. چون حضرت رسول صلى الله عليه و آله اين كلام را فرمود: جبرئيل در رسيد و گفت : يا رسول اللّه ! هر بنده از بندگان خدا و هر امتى از امتان تو كه اين دعا را در عمر خود يك بار بخواند يا محمد صلى الله عليه و آله به حرمت و جلال خودم قسم او را هفت چيز بدهم : اول ) فقر و درويشى را از وى بردارم دوم ) از سوال نكيرين ايمن گردانم سوم ) از صراط بگذرد چهارم ) از مرگ مفاجاه نگاه دارم پنجم ) دوزخ را بر وى حرام گردانم ششم ) از تنگى قبر نگه دارم هفتم ) از غضب سلطان و ظالم حفظ فرمايم . بسم اللّه الرحمن الرحيم لا اله الا اللّه الجليل الجبار لا اله الا اللّه الواحد القهار، لا اله الا اللّه العزيز الغفار، لا اله الا اللّه الكريم الستار، لا اله الا اللّه الكبير المتعال ، لا اله الا اللّه وحده لاشريك له الها واحدا ربا و شاهدا احدا صمدا و نحن له مسلمون و لا اله الا اللّه وحده لا شريك له الها واحدا ربا و شاهدا احدا صمدا و نحن له عابدون لا اله الا اللّه وحده لا شريك له الها واحدا ربا و شاهدا احدا صمدا و نحن له قانتون لا اله الا اللّه وحده لا شريك له الها واحدا ربا و شاهدا احدا صمدا و نحن له صابرون لا اله الا اللّه محمد رسول اللّه صلى اللّه عليه و آله على ولى اللّه عليه السلام اللهم اليك وجهت وجهى و اليك فوضت امرى و عليك توكلت يا ارحم الراحمين .
(٩) دعاى عهد از حضرت صادق عليه السلام منقول است كه هر كه چهل روز اين عهد را بخواند از ياوران قائم ما باشد و اگر پيش از ظهور آن حضرت بميرد خدا او را از قبر بيرون آورد كه در خدمت آن حضرت باشد و حق تعالى به هر كلمه هزار حسنه او را كرامت فرمايد و هزار گناه از او محو كند و آن عهد اين است :
(١٠) دعاى معراج ديگر از رسول اكرم صلى الله عليه و آله منقول است آن شبى كه مرا به معراج بردند از تمامى آسمانها گذشتم تا به آسمان هفتم رسيدم و آنچه ديدم بودم و با خداى تعالى بى واسطه سخن گفتم و مراجعت نمودم چون به مقام جبرئيل رسيدم گفتم يا جبرئيل اين چه دعائى است كه جمله فرشتگان مى خوانند؟ گفت يا محمد صلى الله عليه و آله اين همان دعايى است كه از جانب حق به شما آوردم و خداى تعالى مى فرمايد كه هر كه از آدم تا خاتم اين دعا را بخواند يا با خود دارد عزيز و مكرم گردد و حاجتش برآورده شود حق تعالى هيچ حجاب در ميان او و خودش نگذارد و او را از جميع بلايا محفوظ فرمايد و اگر از آدم تا خاتم جمع شوند و جميع درياها مركب گردد و آسمان و زمين كاغذ شود چندان نويسنده كه همه فرشتگان مانده شوند و دريا خشك شود و آسمان و زمين تمام شود نمى تواند ثواب اين دعا را بنويسند و از هزار يكى نوشته نشود و خواننده و دارنده اين دعا را تنگى دست ندهد و تا روز اجل بستگى در كار وى نشود و در روز قيامت حساب را از وى بردارند و بى حساب داخل بهشت شود. يا محمد دارنده و خواننده اين دعا رستگارى يابد. هر كس در عمر خود اين دعا را يك بار بخواند و اگر نتواند گوش بدهد يا با خود دارد چنان باشد كه چهل هزار ختم قرآن كرده باشد و چهل هزار حج كرده باشد و چهل هزار گوسفند قربانى كرده و چهل هزار بنده آزاد كرده و چهل هزار مسكين را طعام داده و چهل هزار برهنه را پوشيده باشد و تورات موسى و انجيل عيسى و زبور داوود و فرقان محمد المصطفى صلى الله عليه و آله را خوانده باشد و اگر بيمار باشد چنانچه طبيبان از معالجه آن عاجز باشند چون اين دعا را به آن بيمار دهند و بر بالين وى گذارند شفا يابد و اگر كسى قرض دار باشد و اين دعا را بخواند حق تعالى دين او را ادا فرمايد و اگر كسى كاهل نماز باشد اين دعا را با خود دارد حق تعالى دل او را روشن گرداند حريض نماز شود و اگر زن دشوار زايد اين دعا را بر آب خواند بخورد به آسانى بار نهد و اگر كسى را بسته باشند اين دعا را بر موم گيرند و بر كمر وى بندند فى الحال گشاده گردد و اگر بخت دختر بسته باشد اين دعا را بخواند يا با خود دارد بخت او گشاده شود و اگر كسى را به پاى دار برند اين دعا را بر وى بخوانند و بدمند يا در نزد آن كس باشد هيچ ضررى به او نرسد و اگر جهت فرزند بخواند خداوند عالم پسرى به وى عطا فرمايد و دارنده اين دعا از گزند مار و عقرب و زبان بدگويان ايمن گردد. خواننده و دارنده اين دعا از درد گوش و دردسر و درد چشم و درد دل و جگر و فلج و لغوه و جميع دردها ايمن گردد و هر كس اين دعا را با خود به گرد برد حق سبحانه او را ببخشد و سكرات موت را بر وى آسان گرداند و از عذاب قبر و سوال نكير و منكر ايمن گردد و روز جزا چهل هزار فرشته به استقبال وى برآيند تا داخل بهشت مى كنند و شرح اين دعا بسيار بود اما مختصر كرديم تا ملال نگيرد بسيار مجرب است ان شاء اللّه و اللّه اعلم بالصواب .
هذا دعاى معراج يا سيد يا سند يا صمد يا من له المستند اجعل لى فرجا و مخرجا مما انا فيه و اكفنى فيه و اعوذ بك بسم اللّه التامات يا اللّه يا اللّه يا اللّه يا رحمن يا رحمن يا رحمن يا رحيم يا خالق يا رازق يا بارى يا اول يا اخر يا ظاهر يا باطن يا مالك يا قادر يا واهب يا وهاب يا تواب يا حكيم يا سميع يا بصير يا غفور يا رحيم يا غافر يا شكور يا عالم يا عادل يا كريم يا رحيم يا ودود يا غفور يا روف يا وتر يا مغيث يا مجيب يا حبيب يا منيب يا رقيب يا معيد يا حافظ يا قابض يا حى يا مالك يا باعث يا وارث يا رحيم يا راحم يا فاتح يا فارج يا فاخر يا معز يا مذل يا معين يا مبين يا جليل يا جميل يا كفيل يا وكيل يا دليل يا حى يا قيوم يا جبار يا غفار يا حنان يا منان يا ديان يا غفران يا برهان يا سبحان يا مستعان يا سلطان يا امين يا مومن يا متكبر يا شكور يا عزيز يا على يا وفى يا قوى يا غنى يا محق يا معطى يا اخر يا احسن الخالقين يا خير الرازقين يا خير الغافرين يا خير المحسنين يا خير الناصرين يا ارحم الراحمين يا نور السموات و الارض يا هادى المضلين يا دليل المتحيرين يا خالق كلشى ء يا فاطر السموات و الارض يا هادى المضلين يا مفتح الابواب يا مسبب الاسباب يا رفيع الدرجات يا ولى الحسنات يا غافر الخطيئات يا محيى الاموات يا ضاعف الحسنات يا دافع البليات اللهم احفظ صاحب هذا الدعاء من الطاعون و الزلزله و الفجاه و الوباء و من شر السلطان الجابر و شر العين السوء و من شر الاعداء و من شر الجن و الانس بحق لا اله الا هو الحى القيوم بحق كهيعص و بحق حمعسق و بحق محمد المصطفى و بحق على المرتضى و الائمه الهدى و بحق اللوح و القلم و الكرسى و العرش و بحق فسيكفيكهم اللّه و هو السميع العليم اللهم احفظ صاحب هذ الدعاء من شر كل ذى شر و من شر طارق الليل و النهار و من شر والد و ما ولد و من شر مايلج فى الارض و ما يخرج منها و هو الغفور الرحيم اللهم احفظ صاحب هذا الدعا من شر الاعداء و من شر جميع المحنه و الداء و من شر النفاثات فى العقد و من شر حاسد اذا حسد يا رب بعز عزتك و القهر بلطفك و الرحمه رحمتك يا واهب العطايا يا دافع البلايا يا غافر الخطايا يا ستار العيوب يا نور الغيوب يا نور القلوب يا حبيب القلوب يا قاضى الحاجات يا رحمن الدنيا و الاخره يا ارحم الراحمين و بحق الا الا اللّه تصير االامور اللهم استودعك نفسى و روحى و مالى و اولادى و جميع ما انعمت على فى الدين و الدنيا و الاخره انه لا يضيع صانيك يصونك و محفو ظك و مامولك و لايجيرنى احد منك و لن اجد من دونه ملتحدا اللهم ربنا اتنا فى الدنيا حسنه و فى الاخره حسنه و قنا عذاب النار و عذاب القبر برحمتك يا ارحم الراحمين و صلى اللّه على محمد و اله اجمعين الطاهرين و الائمه المعصومين و سلم تسليما كثيرا كثيرا.
(١١) دعاى هفت هيكل دعاى هفت هيكل از جمله ادعيه شريفه اى است كه هر كس آن را بخواند يا در نزد خود نگاهدارد خداوند تبارك و تعالى او را از غيبت و بدگويى مردمان نگاهدارد و دشمنان او را مغلوب نمايد و در بعضى از كتب زياد بر اين مطلب خواص و حسنه نوشته اند هر كس مايل باشد به آن مراجعه نمايد.
هيكل اول بسم اللّه الرحمن الرحيم اعيذ نفسى باللّه العلى العظيم اللّه لا اله الا هو الحى القيوم لا تاخذه سنه و لانوم له ما فى السموات و ما فى الارض من ذالذى يشفع عنده الا باذنه يعلم ما بين ايديهم و ما خلفهم و لايحيطون بشى ء من علمه الا بماشاء وسع كرسيه السموات و الارض و لايوده حفظهما و هو العلى العظيم .
هيكل دوم بسم اللّه الرحمن الرحيم اعيذ نفسى باللّه العلى العظيم اذ قالت امراه عمران رب انى نذرت لك ما فى بطنى محررا فتقبل منى انك انت السميع العليم سنه من قد ارسلنا قبلك من رسلنا و لاتجد لسنتنا تحويلا اقم الصلوه لدلوك الشمس الى غسق اليل و قران الفجر ان قران الفجر كان مشهودا و من اليل فتهجدبه نافله عسى ان يبعثك ربك مقاما محمودا و قل رب ادخلنى مدخل صدق و اخرجنى مخرج صدق و اجعل لى من لدنك سلطانا نصيرا.
هيكل سوم بسم اللّه الرحمن الرحيم اعيذ نفسى باللّه العلى العظيم امن الرسول بما انزل اليه من ربه و المومنون كل امن باللّه و ملئكته و كتبه و رسله لانفرق بين احد من رسله و قالوا سمعنا و اطعنا غفرانك ربنا و اليك المصير لايكلف اللّه نفسا الا وسعها لها ما كسبت وعليها ما اكتسبت ربنا لاتواخدنا ان نسينا او اخطانا ربنا و لاتحمل علينا اصراكما حملته على الذين من قبلنا ربنا و لا تحملنا ما لا طاقه لنا به واعف عنا و اغفرلنا و ارحمنا انت مولينا فانصرنا على القوم الكافرين .
هيكل چهارم بسم اللّه الرحمن الرحيم اعيذ نفسى باللّه العلى العظيم و قل جاء الحق و زهق الباطل ان الباطل كان زهوقا و ننزل من القران ما هو شفاء و رحمة للمومنين و لايزيد الظالمين الا خسارا و اذا انعمنا على الانسان اعرض و نابجانبه و اذا مسه الشر كان يوسا قل كال يعمل على شاكلته فربكم اعلم بمن هو اهدى سبيلا و بسئلونك عن الروح قل الروح من امر ربى و ما اوتيتم من العلم الا قليلا.
هيكل پنجم بسم اللّه الرحمن الرحيم اعيذ نفسى باللّه العلى العظيم قال رب انى و هن العظم منى و اشتعل الراس شيبا و لم اكن بدعائك رب شقيا و انى خفت الموالى من ورائى و كانت امراتى عاقرا فهب لى من لدنك يرثنى ويرث من ال يعقوب و اجعله رب رضيا لقد صدق اللّه رسوله الرويا بالحق لتدخلن المسجد الحرام انشاء اللّه امنين محلقين روسكم و مقصرين لاتخافون فعلم ما لم تعلموا فجعل من دون ذلك فتحا قريبا.
هيكل ششم بسم اللّه الرحمن الرحيم اعيذ نفسى باللّه العلى العظيم قل اوحى الى انه استمع نفر من الجن فقالوا انا سمعنا قراءنا عجبا يهدى الى الرشد فامنا به ولن نشرك بربنا احدا و انه ، تعالى جد ربنا ما اتخذ صاحبه و لا ولدا و انه ، كان يقول سفيهنا على اللّه شططا.
هيكل هفتم بسم اللّه الرحمن الرحيم اعيذ نفسى باللّه العلى العظيم و ان يكاد الذين كفروا ليزلقونك بابصارهم لما سمعوا الذكر و يقولون انه لمجنون و ما هو الا ذكر للعالمين .
(١٢) دعاى گنج العرش در بعضى از كتب اين دعا را از حضرت رسول صلى الله عليه و آله نقل و براى آن خواص و اثراب زيادى نوشته اند و از آن جمله است كه به خواننده اين دعا خداى تعالى سه چيز مرحمت فرمايد. اول بركت در روزى ، دوم از غيب روزى او مى رسد، سوم دشمن او نابود شود و هر كس آن را بخواند يا پيش خو نگاهدارد از شر شيطان و بليات زمين و آسمان محفوظ ماند و اگر اين دعا را هر روز بخواند به شخص بيمارى كه اطباء از معالجه او مايوس شده اند بدمد خداوند از فضل خود او را با شفاى عاجل عنايت فرمايد و اگر شخصى داراى اولاد نباشد و اين دعا را با مشك و زعفران بنويسد و سى و يك روز نزد خود نگاهدارد خداوند عالم او را صاحب اولاد فرمايد و اميد هست كه دارنده اين دعا در قيامت درجه و مقام عالى داشته باشد. از خواص دعاى مزبور به همين قدر اكتفا شده هر كه خواهد به آنها مراجعه نمايد. بسم اللّه الرحمن الرحيم لا اله الا اللّه سبحان الملك القدوس لا اله الا اللّه سبحان العزيز الجبار لا اله الا اللّه سبحان الروف الرحيم لا اله الا اللّه سبحان الغفور الرحيم لا اله الا اللّه سبحان الكريم الحكيم لا اله الا اللّه سبحان القوى الوفى لا اله الا اللّه سبحان اللطيف الخبير لا اله الا اللّه سبحان الصمد المعبود لا اله الا اللّه سبحان الغفور الودود لا اله الا اللّه سبحان الوكيل الكفيل لا اله الا اللّه سبحان الرقيب الحفيظ لا اله الا اللّه سبحان الدائم القائم لا اله الا اللّه سبحان المحى المميت لا اله الا اللّه سبحان الحى القيوم لا اله الا اللّه سبحان الخالق البارى لا اله الا اللّه سبحان العلى العظيم لا اله الا اللّه سبحان الواحد الاحد لا اله الا اللّه سبحان المومن المهيمن لا اله الا اللّه سبحان الحسيب الشهيد لا اله الا اللّه سبحان الحليم الكريم لا اله الا اللّه سبحان الاول القديم لا اله الا اللّه سبحان الاول الاخر لا اله الا اللّه سبحان الظاهر الباطن لا اله الا اللّه سبحان الكبير المتعال لا اله الا اللّه سبحان القاضى الحاجات لا اله الا اللّه سبحان الرحمن الرحيم لا اله الا اللّه سبحان رب العرش العظيم لا اله الا اللّه سبحان ربى الاعلى لا اله الا اللّه سبحان البرهان السلطان لا اله الا اللّه سبحان السميع البصير لا اله الا اللّه سبحان الواحد القهار لا اله الا اللّه سبحان العليم الحكيم لا اله الا اللّه سبحان الستار الغفار لا اله الا اللّه سبحان الرحمن الديان لا اله الا اللّه سبحان الكبير الاكبر لا اله الا اللّه سبحان العليم العلام لا اله الا اللّه سبحان الشافى الكافى لا اله الا اللّه سبحان العظيم الباقى لا اله الا اللّه سبحان الصمد الاحد لا اله الا اللّه سبحان الارض و السموات لا اله الا اللّه سبحان الخالق المخلوقات لا اله الا اللّه سبحان من خلق الليل و النهار لا اله الا اللّه سبحان الخالق الرزاق لا اله الا اللّه سبحان الفتاح العليم لا اله الا اللّه سبحان العزيز الغنى لا اله الا اللّه سبحان الغفور الشكور لا اله الا اللّه سبحان العظيم العليم لا اله الا اللّه سبحان ذى الملك و الملكوت لا اله الا اللّه سبحان ذى العزه و العظمه لا اله الا اللّه سبحان ذى الهيبه و القدره لا اله الا اللّه سبحان ذى الكبرياء و الجبروت لا اله الا اللّه سبحان الستار العظيم لا اله الا اللّه سبحان العالم الغيب لا اله الا اللّه سبحان الحميد المجيد لا اله الا اللّه سبحان الحكيم القديم لا اله الا اللّه سبحان القادر الستار لا اله الا اللّه سبحان السميع العليم لا اله الا اللّه سبحان الغنى الرحمن لا اله الا اللّه سبحان القريب الحسنات لا اله الا اللّه سبحان الولى الحسنات لا اله الا اللّه سبحان الصبور الستار لا اله الا اللّه سبحان الخالق النور لا اله الا اللّه سبحان الغنى المعجز لا اله الا اللّه سبحان الفاضل الشكور لا اله الا اللّه سبحان الغنى القديم لا اله الا اللّه سبحان ذى الجلال المبين لا اله الا اللّه سبحان الخالص المخلص لا اله الا اللّه سبحان الصادق الوعد لا اله الا اللّه سبحان الحق المبين لا اله الا اللّه سبحان ذى القوه المتين لا اله الا اللّه سبحان القوى العزيز لا اله الا اللّه سبحان الحى الذى لايموت لا اله الا اللّه سبحان العلام الغيوب لا اله الا اللّه سبحان الستار العيوب لا اله الا اللّه سبحان المستعان الغفور لا اله الا اللّه سبحان رب العالمين لا اله الا اللّه سبحان الرحمن الستار لا اله الا اللّه سبحان الرحيم الغفار لا اله الا اللّه سبحان العزيز الوهاب لا اله الا اللّه سبحان القادر المقتدر لا اله الا اللّه سبحان ذى الغفران الحليم لا اله الا اللّه سبحان الملك الملك لا اله الا اللّه سبحان البارى ء المصور لا اله الا اللّه سبحان العزيز الجبار لا اله الا اللّه سبحان الجبار المتكبر لا اله الا اللّه سبحان اللّه عما يصفون لا اله الا اللّه سبحان القدوس السبوح لا اله الا اللّه سبحان رب الملائكه و الروح لا اله الا اللّه سبحان ذى الالاء و النعماء لا اله الا اللّه سبحان الملك المقصود لا اله الا اللّه سبحان الحنان المنان لا اله الا اللّه سبحان ادم صفى اللّه لا اله الا اللّه نوح نجى اللّه لا اله الا اللّه ابراهيم خليل اللّه لا اله الا اللّه اسمعيل ذبيح اللّه لا اله الا اللّه موسى كليم اللّه لا اله الا اللّه داود خليفه اللّه لا اله الا اللّه عيسى روح اللّه لا اله الا اللّه محمد رسول اللّه و صلى اللّه على خير خلقه و نور عرشه افضل الانبياء و المرسلين حبيبنا و سيدنا و شفيعنا و مولينا محمد و على اله و اصحابه اجمعين برحمتك يا ارحم الراحمين .
(١٣) دعاى فرج امام زمان عليه السلام اِلهى عَظُمَ الْبَلاَّءُ وَبَرِحَ الْخَف اَّءُ وَانْكَشَفَ الْغِط اَّءُ وَانْقَطَعَ الرَّج اَّءُ وَضاقَتِ الاَْرْضُ وَمُنِعَتِ السَّماَّءُ واَنْتَ الْمُسْتَعانُ وَاِلَيْكَ الْمُشْتَكى وَعَلَيْكَ الْمُعَوَّلُ فِى الشِّدَّةِ وَالرَّخاَّءِ اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ اُولِى الاَْمْرِ الَّذينَ فَرَضْتَ عَلَيْنا طاعَتَهُمْ وَعَرَّفْتَنا بِذلِكَ مَنْزِلَتَهُمْ فَفَرِّجْ عَنا بِحَقِّهِمْ فَرَجاً عاجِلا قَريباً كَلَمْحِ الْبَصَرِ اَوْ هُوَ اَقْرَبُ يا مُحَمَّدُ يا عَلِىُّ يا عَلِىُّ يا مُحَمَّدُ اِكْفِيانى فَاِنَّكُما كافِيانِ وَانْصُرانى فَاِنَّكُما ناصِرانِ يا مَوْلانا يا صاحِبَ الزَّمانِ الْغَوْثَ الْغَوْثَ الْغَوْثَ اَدْرِكْنى اَدْرِكْنى اَدْرِكْنى السّاعَةَ السّاعَةَ السّاعَةَ الْعَجَلَ الْعَجَلَ الْعَجَلَ يا اَرْحَمَ الرّاحِمينَ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَآلِهِ الطّاهِرينَ
(١٨) دعاى سمات معروف به بدعاء شبور كه مستحب است خواندن آن در ساعت آخر روز جمعه و مخفى نماند كه اين دعا را از ادعيه مشهوره است و اكثر علماء سلف بر اين دعا مواظبت مى نموده اند و در مصباح شيخ طوسى و جمال الاسبوع سيد بن طاوس و كتب كفعمى به سندهاى معتبر از جناب محمد بن عثمان عمروى رضوان اللّه عليه كه از نواب حضرت صاحب الامر عليه السلام است و از حضرت امام محمد باقر و امام جعفر صادق عليه السلام روايت شده و علامه مجلسى رحمة اللّه آن را با شرح در بحار ذكر كرده و آن دعا موافق مصباح شيخ اين است : اَللّهُمَّ اِنّى اَسْئَلُكَ بِاسْمِكَ الْعَظيمِ الاَْعْظَمِ الاَْعَزِّ الاَْجَلِّ الاَْكْرَمِالَّذى اِذا دُعيتَ بِهِ عَلى مَغالِقِ اَبْوابِ السَّماَّءِ لِلْفَتْحِ بِالرَّحْمَةِانْفَتَحَتْ وَاِذا دُعيتَ بِهِ عَلى مَضاَّئِقِ اَبْوابِ الاَْرْضِ لِلْفَرَجِ انْفَرَجَتْوَاِذا دُعيتَ بِهِ عَلَى العُسْرِ لِلْيُسْرِ تَيَسَّرَتْ وَاِذا دُعيتَ بِهِ عَلَى الاَْمْواتِ لِلنُّشُورِ انْتَشَرَتْ وَاِذا دُعيتَ بِهِ عَلى كَشْفِ الْبَاْساَّءِ وَالضَّرّآءِ انْكَشَفَتْ وَبِجَلالِ وَجْهِكَ الْكَريمِ اَكْرَمِ الْوُجُوهِ وَاَعَزِّ الْوُجُوهِ الَّذى عَنَتْ لَهُ الْوُجُوهُ وَخَضَعَتْ لَهُ الرِّقابُ وَخَشَعَتْ لَهُ الاَْصْواتُ وَوَجِلَتْ لَهُ الْقُلُوبُ مِنْ مَخافَتِكَ وَبِقُوَّتِكَ الَّتى بِها تُمْسِكُ السَّماَّءَ اَنْ تَقَعَ عَلَى الاَْرْضِ اِلاّ بِاِذْنِكَ وَتُمْسِكُ السَّمواتِ وَالاَْرْضَ اَنْ تَزُولا وَبِمَشِيَّتِكَ الَّتى دانَ لَهَا الْعالَمُونَ وَبِكَلِمَتِكَ الَّتى خَلَقْتَ بِهَا السَّمواتِ وَالاَْرْضَ وَبِحِكْمَتِكَ الَّتى صَنَعْتَ بِهَا الْعَجاَّئِبَ وَخَلَقْتَ بِهَا الظُّلْمَةَ وَجَعَلْتَها لَيْلاً وَجَعَلْتَ اللَّيْلَ سَكَناً وَخَلَقْتَ بِهَا النُّورَ وَجَعَلْتَهُ نَهاراً وَجَعَلْتَ النَّهارَ نُشُوراً مُبْصِراً وَخَلَقْتَ بِهَا الشَّمْسَ وَجَعَلْتَ الشَّمْسَ ضِياَّءً وَخَلَقْتَ بِهَا الْقَمَرَ وَجَعَلْتَ الْقَمَرَ نُوراً وَخَلَقْتَ بِهَا الْكَواكِبَ وَجَعَلْتَها نُجُوماً وَبُرُوجاً وَمَصابيحَ وَزينَةً وَرُجُوماً وَجَعَلْتَ لَها مَشارِقَ وَمَغارِبَ وَجَعَلْتَ لَها مَطالِعَ وَمَجارِىَ وَجَعَلْتَ لَها فَلَكاً وَمَسابِحَ وَقَدَّرْتَها فِى السَّماَّءِ مَنازِلَ فَاَحْسَنْتَ تَقْديرَها وَصَوَّرْتَها فَاَحْسَنْتَ تَصْويرَها وَاَحْصَيْتَها بِاَسْماَّئِكَ اِحْصاَّءً وَدَبَّرْتَها بِحِكْمَتِكَ تَدْبيراً فَاَحْسَنْتَ تَدْبيرَها وَسَخَّرْتَها بِسُلْطانِ اللَّيْلِ وَسُلْطانِ النَّهارِ وَالسّاعاتِ وَعَدَدَ السِّنينَ وَالْحِسابَ وَجَعَلْتَ رُؤْيَتَها لِجَميعِ النّاسِ مَرْئً واحِداً وَاَسْئَلُكَ اللّهُمَّ بِمَجْدِكَ الَّذى كَلَّمْتَ بِهِ عَبْدَكَ وَرَسُولَكَ مُوسَى بْنَ عِمْرانَ عليه السلام فِى الْمُقَدَّسينَ فَوْقَ اِحْساسِ الْكَرُّوبينَ فَوْقَ غَمآئِمِ النُّورِ فَوْقَ تابُوتِ الشَّهادَةِ فى عَمُودِ النّارِ وَفى طُورِ سَيْناَّءَ وَفى جَبَلِ حُوريثَ فِى الْوادِ الْمُقَدَّسِ فِى الْبُقْعَةِ الْمُبارَكَةِ مِنْ جانِبِ الطُّورِ الاَْيْمَنِ مِنَ الشَّجَرَةِ وَفى اَرْضِ مِصْرَ بِتِسْعِ اياتٍ بَيِّناتٍ وَيَوْمَ فَرَقْتَ لِبَنى اِسْرآئيلَ الْبَحْرَ وَفِى الْمُنْبَجِساتِ الَّتى صَنَعْتَ بِهَا الْعَجاَّئِبَ فى بَحْرِ سُوفٍ وَعَقَدْتَ مآءَ الْبَحْرِ فى قَلْبِ الْغَمْرِ كَالْحِجارَةِ وَجاوَزْتَ بِبَنى اِسْراَّئيلَ الْبَحْرَ وَتَمَّتْ كَلِمَتُكَ الْحُسْنى عَلَيْهِمْ بِما صَبَرُوا وَاَوْرَثْتَهُمْ مَشارِقَ الاَْرْضِ وَمَغارِبَهَا الَّتى بارَكْتَ فيها لِلْعالَمينَ وَاَغْرَقْتَ فِرْعَوْنَ وَجُنُودَهُ وَمَراكِبَهُ فِى الْيَمِّ و بِاسْمِكَ الْعَظيمِ الاَْعْظَمِ الاَْعَزِّ الاَْجَلِّ الاَْكْرَمِ وَبِمَجْدِكَ الَّذى تَجَلَّيْتَ بِهِ لِمُوسى كَليمِكَ عليه السلام فى طُورِ سَيْناَّءَ وَلاِِبْراهيمَ عليه السلام خَليلِكَ مِنْ قَبْلُ فى مَسْجِدِ الْخَيْفِ وَلاِِسْحقَ صَفِيِّكَ عليه السلام فى بِئْرِ شِيَعٍ وَلِيَعْقُوبَ نَبِيِّكَ عليه السلام فى بَيْتِ ايلٍ وَاَوْفَيْتَ لاِِبْراهيمَ عليه السلام بِميثاقِكَ وَلاِِسْحقَ بِحَلْفِكَ وَلِيَعْقُوبَ بِشَهادَتِكَ وَلِلْمُؤْمِنينَ بِوَعْدِكَ وَلِلدّاعينَ بِاَسْماَّئِكَ فَاَجَبْتَ وَبِمَجْدِكَ الَّذى ظَهَرَ لِمُوسَى بْنِ عِمْرانَ عليه السلام عَلى قُبَّةِ الرُّمّانِ وَبِاياتِكَ الَّتى وَقَعَتْ عَلى اَرْضِ مِصْرَ بِمَجْدِ الْعِزَّةِ وَالْغَلَبَةِ بِاياتٍ عَزيزَةٍ وَ بِسُلْطانِ الْقُوَّةِ وَبِعِزَّةِ الْقُدْرَةِ وَبِشَاءْنِ الْكَلِمَةِ التّاَّمَّةِ وَبِكَلِماتِكَ الَّتى تَفَضَّلْتَ بِها عَلى اَهْلِ السَّمواتِ وَالاَْرْضِ وَاَهْلِ الدُّنْيا وَاَهْلِ الاخِرَةِ وَبِرَحْمَتِكَ الَّتى مَنَنْتَ بِها عَلى جَميعِ خَلْقِكَ وَبِاسْتِطاعَتِكَ الَّتى اَقَمْتَ بِها عَلَى الْعالَمينَ وَبِنُورِكَ الَّذى قَدْ خَرَّمِنْ فَزَعِهِ طُورُ سَيْناَّءَ وَبِعِلْمِكَ وَجَلالِكَ وَكِبْرِياَّئِكَ وَ عِزَّتِكَ وَجَبَرُوتِكَ الَّتى لَمْ تَسْتَقِلَّهَا الاَْرْضُ وَانْخَفَضَتْ لَهَا السَّمواتُ وَانْزَجَرَ لَهَا الْعُمْقُ الاَْكْبَرُ وَرَكَدَتْ لَهَا الْبِحارُ وَالاَْنْهارُ وَ خَضَعَتْ لَهَا الْجِبالُ وَسَكَنَتْ لَهَا الاَْرْضُ بِمَناكِبِها وَاسْتَسْلَمَتْ لَهَا الْخَلاَّئِقُ كُلُّه ا وَ خَفَقَتْ لَهَا الرِّياحُ فى جَرَيانِها وَخَمَدَتْ لَهَا النّيرانُ فى اَوْطانِها وَبِسُلْطانِكَ الَّذى عُرِفَتْ لَكَ بِهِ الْغَلَبَةُ دَهْرَ الدُّهُورِ وَحُمِدْتَ بِهِ فِى السَّمواتِ وَالاَْرَضينَ وَبِكَلِمَتِكَ كَلِمَةِ الصِّدْقِ الَّتى سَبَقَتْ لاَِبينا ادَمَ عليه السلام وَذُرِّيَّتِهِ بِالرَّحْمَةِ وَاَسْئَلُكَ بِكَلِمَتِكَ الَّتى غَلَبَتْ كُلَّ شَىْءٍ وَبِنُورِ وَجْهِكَ الَّذى تَجَلَّيْتَ بِهِ لِلْجَبَلِ فَجَعَلْتَهُ دَكّاً وَخَرَّ مُوسى صَعِقاً وَبِمَجْدِكَ الَّذى ظَهَرَ عَلى طُورِ سَيْناَّءَ فَكَلَّمْتَ بِهِ عَبْدَكَ وَرَسُولَكَ مُوسَى بْنَ عِمْرانَ وَبِطَلْعَتِكَ فى ساعيرَ وَظُهُورِكَ فى جَبَلِ فارانَ بِرَبَواتِ الْمُقَدَّسينَ وَجُنُودِ الْمَلاَّئِكَةِ الصّ اَّفّينَ وَخُشُوعِ الْمَلاَّئِكَةِ الْمُسَبِّحينَ وَبِبَرَكاتِكَ الَّتى بارَكْتَ فيها عَلى اِبْراهيمَ خَليلِكَ عليه السلام فى اُمَّةِ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَبارَكْتَ لاِِسْحقَ صَفِيِّكَ فى اُمَّةِ عيسى عَلَيْهِمَا السَّلامُ وَبارَكْتَ لِيَعْقُوبَ اِسْرآئيلِكَ فى اُمَّةِ مُوسى عَلَيْهِمَا السَّلامُ وَبارَكْتَ لِحَبيبِكَ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ فى عِتْرَتِهِ وَذُرِّيَّتِهِ وَاُمَّتِهِ اَللّهُمَّ وَكَما غِبْنا عَنْ ذلِكَ وَلَمْ نَشْهَدْهُ وَآمَنّا بِهِ وَلَمْ نَرَهُ صِدْقاً وَعَدْلاً اَنْ تُصَلِّىَ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَاَنْ تُبارِكَ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَتَرَحَّمَ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ كَاَفْضَلِ ما صَلَّيْتَ وَبارَكْتَ وَتَرَحَّمْتَ عَلى اِبْراهيمَ وَآلِ اِبْراهيمَ اِنَّكَ حَميدٌ مَجيدٌ فَعّالٌ لِما تُريدُ وَاَنْتَ عَلى كُلِّ شَىْءٍ قَديرٌ (شَهيدٌ) پس حاجات خود را ذكر مى كنى و مى گوئى : اَللّهُمَّ بِحَقِّ هذَا الدُّعاَّءِ وَبِحَقِّ هذِهِ الاَْسْماَّءِ الَّتى لا يَعْلَمُ تَفْسيرَها وَلا يَعْلَمُ باطِنَها غَيْرُكَ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَافْعَلْ بى ما اَنْتَ اَهْلُهُ وَلا تَفْعَلْ بى ما اَنَا اَهْلُهُ وَاغْفِرْ لى مِنْ ذُنُوبى ما تَقَدَّمَ مِنْها وَما تَاءَخَّرَ وَوَسِّعْ عَلَىَّ مِنْ حَلالِ رِزْقِكَ وَاكْفِنى مَؤُنَةَ اِنْسانِ سَوْءٍ وَجارِ سَوْءٍ وَقَرينِ سَوْءٍ وَسُلْطانِ سَوْءٍ اِنَّكَ عَلى ما تَشاَّءُ قَديرٌ وَبِكُلِّشَىْءٍ عَليمٌ آمينَ رَبَّ الْعالَمينَ مؤ لف گويد: كه در بعض نسخ است بعد از وَاَنْتَ عَلى كُلِّ شَىْءٍ قَديرٌ كه هر حاجت دارى ذكر كن و بگو: يا اَللّهُ يا حَنّانُ يا مَنّانُ يا بَديعَ السَّمواتِ وَالاَرضِ يا ذَاالْجَلالِ وَالاِكْرامِ يا اَرْحَمَ الرّاحِمينَ اَللّهُمَّ بِحَقِّ هذَا الدُّعآءِ تا آخر و علامه مجلسى از مصباح سيّد بن باقى نقل كرده كه بعد از دعاى سمات دعا اين دعا را بخواند: اَللّهُمَّ بِحَقِّ هذَا الدُّعاَّءِ وَبِحَقِّ هذِهِ الاَْسْماَّءِ الَّتى لايَعْلَمُ تَفْسيرَها وَلا تَاءْويلَها وَلا باطِنَها وَلا ظاهِرَها غَيْرُكَ اَنْ تُصَلِّىَ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَاَنْ تَرْزُقَنى خَيْرَالدُّنْيا وَالاْخِرَةِ پس حاجت خود را بطلبد و بگويد: وَافْعَلْ بى ما اَنْتَ اَهْلُهُ وَلا تَفْعَلْ بى ما اَنَا اَهْلُهُ وَاْنتَقِمْ لى مِنْ فُلانِ بْنِ فُلانٍ و نام دشمن را بگويد: وَاغْفِرْ لى مِنْ ذُنُوبى ما تَقَدَّمَ مِنْها وَما تَاءَخَّرَ وَلِوالِدَىَّ وَلِجَميعِ الْمُؤْمِنينَ وَالْمُؤْمِناتِ وَوَسِّعْ عَلَىَّ مِنْ حَلالِ رِزْقِكَ وَاكْفِنى مَؤُنَةَ اِنْسانِ سَوْءٍ وَجارِ سَوْءٍ وَسُلْطانِ سَوْءٍ وَقَرينِ سَوْءٍ وَيَوْمِ سَوْءٍ وَساعَةِ سَوْءٍ وَانْتَقِمْ لى مِمَّنْ يَكيدُنى وَمِمَّنْ يَبْغى عَلَىَّ وَيُريدُ بى وَبِاَهْلى وَاَوْلادى وَاِخْوانى وَجيرانى وَقَراباتى مِنَ الْمُؤْمِنينَ وَالْمُؤْمِناتِ ظُلْماً اِنَّكَ عَلى ما تَشاَّءُ قَديرٌ وَبِكُلِّ شَىْءٍ عَليمٌ آمينَ رَبَّ الْعالَمينَ پس بگويد: اَللّهُمَّ بِحَقِّ هذَا الدُّعاَّءِ تَفَضَّلْ عَلى فُقَرآءِ الْمُؤْمِنينَ وَالْمُؤْمِناتِ بِالْغِنى وَالثَّرْوَةِ وَعَلى مَرْضَى الْمُؤْمِنينَ وَالْمُؤْمِناتِ بِالشِّفاَّءِ وَالصِّحَةِ وَعَلىَّ اَحْي اَّءِ الْمُؤْمِنينَ وَالْمُؤْمِناتِ بِاللُّطْفِ وَالْكَرامَةِ وَعَلى اَمْواتِ الْمُؤْمِنينَ وَالْمُؤْمِناتِ بِالْمَغْفِرَةِ وَالرَّحْمَةِ وَعَلى مُسافِرِى الْمُؤْمِنينَ وَالْمُؤْمِناتِ بِالرَّدِّ اِلى اَوْطانِهِمْ سالِمينَ غانِمينَ بِرَحْمَتِكَ يا اَرْحَمَ الرّاحِمينَ وَصَلَّى اللّهُ عَلى سَيِّدِنا مُحَمَّدٍ خاتَمِ النَّبِيّينَ وَعِتْرَتِهِ الطّاهِرينَ وَسَلَّمَ تَسْليماً كَثيراً و شيخ بن فهد گفته كه مستحب است بعد از دعاء سمات بگوئى : اَللّهُمَّ اِنّى اَسْئَلُكَ بِحُرْمَةِ هذَا الدُّعاَّءِ وَبِمافاتَ مِنْهُ مِنَ الاَْسْماَّءِ وَبِما يَشْتَمِلُ عَلَيْهِ مِنَ التَّفْسيرِ وَالتَّدْبيرِ الَّذى لايُحيطُ بِهِ اِلاّ اَنْتَ اَنْ تَفْعَلَ بى كَذا وَكَذا و بجاى كذا و كذا حاجت خود را بخواهد.
(١٩) دعاى پر فضليتى مخصوص شب جمعه هر كه در شب جمعه ده مرتبه اين دعا را بخواند نوشته شود در نامه عمل او هزار هزار حسنه و محو شود هزار هزار سيئه و بلند شود در بهشت براى او هزار هزار درجه و جنات احديت . سه مرتبه فرمايد كه : نيستم خداى او اگر او را نيامرزم و در درجه حضرت ابراهيم خليل عليه السلام باشد. دعا اين است : يا دائم الفضل على البريه يا باسط اليدين بالعطيه ، يا صاحب المواهب السنيه صل على محمد و آله ، خير الورى سجيه ، و اغفرلنا يا ذا العلى فى هذه العشيه .
(٢٠) دعايى پيش از نماز صبح روز جمعه رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله : هر كس پيش از نماز صبح روز جمعه سه مرتبه اين استغفار را بخواند آمرزيده مى شود گناهان او اگر چه زيادتر از كف درياها باشد: استغفر اللّه الذى لا اله الا هو الحى القيوم و اتوب اليه . (بحار ٨٩، ص ٣٥٩)
(٢١) دعاى روز جمعه براى بى نيازى در كتاب منتخب مصباح روايت شده از معصومين عليه السلام هر كس بخواند اين دعا را در هر جمعه هفتاد مرتبه پس بدرستى كه نمى گذرد سه جمعه مگر آن كه حق تعالى او را بى نياز مى گرداند از هر كس به فضل خود ان شاء اللّه . بسم اللّه الرحمن الرحيم يا مفيد يا غفور يا ودود اغننى بحلالك عن حرامك و بطاعتك عن معصيتك و بفضلك عمن سواك برحمتك يا ارحم الراحمين .
(٢٢) سرى از اسرار غربيه به جهت ديدار امام زمان عليه السلام هر كس چهل روز صبح بخواند خداوند ديدار حضرت مهدى عليه السلام را روزى او گرداند. (ان شاء اللّه ) به اين صورت كه در چهل روز ١٧٤٨٨ مرتبه به صورت زير هر روز ٣٦٠ مرتبه به غير از روزهاى دهم ، بيستم و سيم و چهلم كه اين چهار روز روزى ١١٣٢ مرتبه دعاى فوق را بايد بخواند تحت شرايط زير: ١ - با وضو باشد؛ ٢ - رو به قبله در جاى پاك بنشيند؛ ٣ - اول صلوات بفرستد؛ ٤ - از گناهان استغفار نمايد؛ ٥ - اين دعا را يك مرتبه بخواند. يا من هو اقرب الى من حبل الوريد يا من هو فعال لما يريد يا من يحول بين المرء و قلبه يا من هو بالمنتظر الاعلى يا من ليس كمثله شى ء و هو على كل شى ء قدير. ٦ - اصل دعا را بخواند: يا اللّه يا محمد يا على يا فاطمه و بنيها يا صاحب الزمان ادركنى يا فارس الحجاز ادركنى يا ابا صالح ادركنى و لاتهلكنى . همه روز ٣٦٠ مرتبه فقط روز دهم و بيستم و سيم و چهلم ١١٣٢ مرتبه . ٧ - ده مرتبه صلوات ؛ ٨ - فاتحه و اخلاص بخواند؛ ٩ - اگر سوره اخلاص را بيشتر بخواند بهتر است زيرا اسم اعظم دارد. خواندن اين دعا آثار عجيب وافعال غريبه دارد.
(٢٣) سرى از اسرار در قضاى حوائج هر كس حاجتى داشته باشد بعد از دو ركعت نماز هديه به حضرت زهرا سلام اللّه عليه در قنوت بخواند. اللهم بفاطمه و ابيها و بفاطمه و بعلها و بفاطمه و بنيها بفاطمه و السر المستودع عليها اقض حاجتى و صلى اللّه على محمد و آل محمد. محال است كه حاجتش روا نگردد.
(٢٤) دعا جهت طول عمر سيد بن طاووس به سند معتبر از جميل بن دراج روايت كرده است كه مردى به خدمت حضرت امام جعفر صادق عليه السلام آمد و گفت : اى مولاى من سنم بالا رفته است و خويشان من مردند و مونسى ندارم و مى ترسم كه مرا نيز مرگ دريابد. حضرت فرمود: كه برادران مومن صالح براى انس گرفتن بهترند از اقارب و اگر درازى عمر خود و خويشان و دوستان را خواهى اين دعا را بعد از هر نماز بخوان . اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ اَللّهُمَّ اِنَّ رَسُولَكَ الصّادِقَ الْمُصَدَّقَ صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَآلِهِ قالَ اِنَّكَ قُلْتَ ما تَرَدَّدْتُ فى شَىْءٍ اَ نَا فاعِلُهُ كَتَرَدُّدى فى قَبْضِ رُوحِ عَبْدِىَ الْمُؤْمِنِ يَكْرَهُ الْمَوْتَ وَاَكْرَهُ مَسآئَتَهُ اَللّهُمَّ فَصَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَعَجَّلْ لِوَلِيِّكَ الْفَرَجَ وَالْعافِيَةَ وَالنَّصْرَ وَلا تَسُؤْنى فى نَفْسى وَلا فى اَحَدٍ مِنْ اَحِبَّتى راوى گفت : چون بر اين دعا مداومت كردم چندان عمر يافته ام كه از زندگانى ملول شده ام و اين دعا بسيار معتبر است .
(٢٥) دعاييى كه يازده سال بر عمر مى افزايد مرحوم ملا محمد باقر فشاركى رحمة اللّه رساله اى در اعمال ماه رجب و شيعيان و رمضان تاليف فرموده ، در آنجا نقل كرده از بعضى كتب كه در روز جمعه آخر ماه رجب هر كس اين دعا را بخواند يازده سال بر عمر و اضافه شود. يا اجل من كل جليل ، يا اكرم من كل كريم ، و يا اعز من كل عزيز اغثنى يا غياث المستغثين بفضلك و جودك و كرمك و مد عمرنا وهب لنا من لدنك عمرا بالعافيه يا ذالجلال و الاكرام .
(٢٦) دعايى كه سبب مال حلال و فرزندان صالح مى شود از رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله روايت شده هر كس اين دعا را بخواند يا با خود حمل نمايد مال او از حلال بسيار و فرزندان صالح خداوند به او عطا كند و همه حاجات او روا شود و گناهان او آمرزيده گردد و شرح بسيارى دارد. بسم اللّه الرحمن الرحيم استغفر اللّه الذى لا اله الا هو الحى القيوم و اتوب اليه استغفر اللّه من جميع ماكره اللّه اللهم انى استغفرك ما قدمت و ما اخرت و ما اسررت و ما اعلنت من معصيتك و استغفرك من الذنوب التى لا يغفرها غيرك و لم يطلع عليها سواك و لا يسعها الا حلمك و لا يتجاوز منها الا عفوك و استغفرك من كل يمين صدر منى فخالفت منها و استغفرك منها يا لا اله الا انت سبحانك انى كنت من الظالمين و استغفرك يا عالم الغيب و الشهاده من كل سيئه عملتها فى بياض النهار و سواد الليل و ملاء و خلاء و سر و علانيه و انت ناظر بها الهى اذا ارتكبتها و انيت بها من العصيان يا حليم يا كريم و استغفرك لكل سيد المرسلين و الينا من نبيك محمد و اله الطيبين الطاهرين المعصومين من ال طه و يس برحمتك يا ارحم الراحمين .
(٢٧) دعا جهت عاقبت بخير شدن و با دين كامل از دنيا رفتن اين كلمات را بعد از هر نماز واجب بخواند: بالكعبه قبله و بعلى عليه السلام وليا و اماما و بالحسن و الحسين و على بن الحسين و محمد بن على و جعفر بن محمد و موسى بن جعفر و على بن موسى و محمد بن على و على بن محمد و الحسن بن على و الحجه بن الحسن صلوات اللّه عليهم اجمعين ائمه ، اللهم انى رضيت بهم ائمه فارضى لهم انك على كل شى قدير.
(٢٨) دعاى بعد از هر نماز جهت خير دنيا و آخرت اگر مى خواهيد خير دنيا و آخرت را جمع كنيد بعد از هر نماز بخوان : اعوذ بوجهك الكريم و عزتك التى لا ترام و قدرتك التى لايمنع منها شى ء من شر الدنيا و الاخره و من شر الاوجاع كلها.
(٢٩) دعاى بعد از هر نماز كه انسان را وارد بهشت مى كند شيبه هذيل خدمت رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله آمد و گفت : مرا كلامى تعليم فرماييد كه خدا مرا به آن سود دهد و آسان باشد. فرمود: در پس هر نماز بگوى : اللهم اهدنى من عندك و افض على من فضلك و انشر على من رحمتك و انزل على من بركاتك . بعد رسول خدا صلى اللّه عليه و آله فرمودند: آگاه باش اگر با آن روز قيامت آيد و آن را عمدا ترك نكرده باشد خدا برايش هشت در بهشت را باز نمايد از هر يك كه خواهد داخل شود.
(٣٠) دعاى هر روز جهت بهشتى شدن و رفع گرفتارى امام باقر عليه السلام : هر كس در عرض سال هر روز يك بار اين دعا را بخواند نميرد تا جاى خود را در بهشت ببيند. سبحان القائم الدائم سبحان الواحد الاحد سبحان الفرد الصمد سبحان الحى القيوم سبحان اللّه و بحمده سبحان الحى الذى لا يموت سبحان الملك القدوس سبحان رب الملائكه و الروحضرت سبحان العلى الاعلى سبحانه و تعالى . و مداومت بر اين ذكر براى فرج و رفع گرفتارى و غم نافع است .
(٣١) دعاى هر روز جهت محو گناه و ترقى در معنويات امام صادق عليه السلام فرمود: هر كس هر روز اين دعا را بخواند خداوند برايش چهل و پنجهزار هزار حسنه نويسد و از او چهل و پنج هزار هزار بدى محو كند و برايش در بهشت چهل و پنج هزار هزار درجه بلند كند و مثل كسى كه دوازده بار قرآن را خوانده است خانه اى برايش در بهشت بنا كند. اشهد ان لا اله الا اللّه وحده لا شريك له الها واحدا احدا صمدا لم يتخذ صاحبه و لا ولدا.
(٣٢) دعايى براى ايمان ثابت داشتن محمد بن سليمان ديلمى گويد پرسيدم از حضرت صادق عليه السلام و عرض كردم : فدايت شوم شيعيان شما گويند ايمان بر دو قسم است مستقر و مستودع . مرا چيزى بياموز كه چون بگويم ايمانم كامل و غير قابل زوال گردد. فرمودند: بعد از هر نماز واجب اين طور بگو:
(٣٣) دعاى جهت ثابت ماندن در دين در زمان غيبت در كتاب مستطاب كافى به اسنادش از يونس بن عبدالرحمن و ايشان از عبداللّه بن سنان روايت نموده كه گويد حضرت صادق عليه السلام فرمودند زود باشد كه مصيبت زده شويد به شبهه و شك در دين خود پس بدون پرچمدار آشكار و امام راهنما خواهيد ماند و از اين مهلكه و مصيبت نجات نيابد مگر كسى كه بخواند دعاى غريق را. مرتب فرمودند مى گويى : يا اللّه يا رحمن يا رحيم يا مقلب القلوب ثبت قلبى على دينك .
(٣٤) دعايى بزرگ جهت سعادت دنيا و آخرت و وسعت رزق در احاديث متعدد آمده كه هر كس اين دعا را هفت بار بعد از هر نماز بخواند سعادت دنيا و آخرت و همچنين وسعت رزق و اداء ديون و قرصى كارها نافع است . بسم اللّه الرحمن الرحيم بسم اللّه ماشاء اللّه لا حول و لا قوه الا باللّه العلى العظيم تَوَكَّلْتُ عَلَى الْحَىِّ الَّذى لا يَمُوتُ وَالْحَمْدُ لِلّهِ الَّذى لَمْ يَتَّخِذْ صاحِبَةً وَلا وَلَدا وَلَمْ يَكُنْ لَهُ شَريكٌ فِى الْمُلْكِ وَلَمْ يَكُنْ لَهُ وَلِىُّ مِنَ الذُّلِّ وَكَبِّرْهُ تَكْبيرا
(٣٥) دعاهايى به جهت زياد شدن حافظه ١ - سوره الرحمن را تا فباى آلاء ربكما تكذبان هر روز بعد از نماز صبح بخواند. ٢ - مرحوم شيخ بهائى در كتاب تهذيب فرموده است به جهت زيادتى حافظه اين دعا را بخواند. اللهم ارزقنى فهم النبيين و حفظ المرسلين و الهام الملائكه المقربين آمين يا رب العالمين . ٣ - بعد از هر نماز اين دعا را بخواند مجرب است . سُبْحانَ مَنْ لايَعْتَدى عَلى اَهْلِ مَمْلَكَتِهِ سُبْحانَ مَنْ لا يَاْخُذُ اَهْلَ الاَْرْضِ بِاَلْوانِ الْعَذابِ سُبْحانَ الرَّؤُفِ الرَّحيمِ اَللّهُمَّ اجْعَلْ لى فى قَلْبى نُوراً وَ بَصَراً وَ فَهْماً وَ عِلْماً اِنَّكَ عَلى كُلِّشَى ءٍ قَديرٌ ٤ - جهت قوت حافظه هر روز ده مرتبه بگويد: ففهمناها سليمان و كلا آتينا فهما و علما و سخرنا مع داود الجبال يسبحن و الطير و آله اكرمنى بالفهم و الحفظ و الخير يا قاضى الحاجات و صل على محمد و آله اجمعين . ٥ - هر روز صبح قبل از آن كه با كسى سخن بگويد اين جمله را بخواند: يا حى يا قيوم فلا يفوت شى ء علمه و لا يئوده . ٦ - هر روز بعد از نماز نافله صبح بگويد: اللهم لا تنسنى ما آقرء فى يوم هذا فانك قلت سنقرئك فلا تنسى . ٧ - هر كس چيزى را فراموش كند دست خود بر پيشانى گذارد و بگويد: انسانيه الشيطان . ٨ - در حديث سلمان فارسى (رضى اللّه عنه ) آمده است كه رسول خدا صلى اللّه عليه و آله فرموده است : هر كس آية الكرسى را با زعفران بر كف دست راست خود بنويسد و آن را با زبان بليسد و هفت نوبت چنين كند هرگز چيزى را فراموش ننمايد. ٩ - پنج چيز است كه حافظه را زياد مى كند و بلغم را از بين مى برد: يك - مسواك زدن ؛ دو - روزه گرفتن ؛ سه - قرائت قرآن نمودن ؛ چهار - عسل خوردن ؛ پنج - كندر جويدن . ١٠ - قبل از مطالعه اين جملات را بخواند: اللهم اخرجنى من الظلمات الوهم و اكرمنى بنور الفهم اللهم افتح علينا ابواب رحمتك و انشر علينا خزائن علومك برحمتك يا ارحم الراحمين . ١١ - مردى از شيعيان توسلات و ختم ها انجام داده كه حضرت زهرا سلام اللّه عليه را در خواب ببيند و تقاضاى حافظه كند. شبى در عالم خواب حضرت زهرا سلام اللّه عليه را كه در پشت پرده اى قرار داشت مشاهده نمود تقاضايش را پرسيد. عرض كرد كم حافظه هستم و به شما ملتجى مى باشم . فرمود: از اين پس وضو را با آن نيم گرم بگير، زيرا آب سرد جهت حافظه شما خوب نيست . آن مرد به دستور حضرت عمل نموده حافظه اش قوت گرفت . ١٢ - كسى كه مى خواهد حافظه اش زياد شود مسواك كند و روزه بگيرد و قرآن بخواند مخصوصا آية الكرسى را و ناشتا ٢١ عدد مويز با هسته سرخ بخورد زيرا جهت فهم و حفظ ذهن مفيد خواهد بود. نافع خوردن حلوا و گوشت نزديك گردن و عسل و عدس و كندر مى باشد. ١٣ - هر روز هفت مثقال مويز ناشتا بخورد و همچنين هر روز با غذا خردل ميل نمايد. ١٤ - جهت حافظه شيخ كفعمى فرمايد: مويز و سعد كوفى و زعفران را با هم كوبيده و مخلوط كرده ناشتا بخورد. ١٥ - قرنفل و كندر خوب كوبيده تا نرم شود هر روز قدرى ناشتا بخورد. ١٦ - از زياد خوردن سردى بپرهيزد مانند ماست و برنج و امثال آن و خوردن آب زياد. ١٧ - شير حافظه را زياد مى كند و خوردن شيرينيجات و گوشت و عدس و عسل مخصوصا ناشتا خوردن انار با ليله آن . ١٨ - مرباى آويشن كه با شكر درست شده باشد و همچنين خوردن اسطوخدوس جهت حافظه مفيد است . ١٩ - دائم الوضو بودن و رو به قبله نشستن و به صورت علما نگاه كردن و به عبادت مشغول بودن و اطاعت پدر و مادر نمودن و روزه داشتن و خوردن انگور و گرمى جات به طور عموم و خوردن آب كم و خوردن غذاى كم جهت زيادى حافظه موثر است . ٢٠ - از پيغمبر اكرم صلى اللّه عليه و آله است كه پنج چيز حافظه ار قوى گردان : يك - شيرينى ؛ دو - گوشت نزديك گردن ؛ سه - عدس ؛ چهار - نان سرد؛ پنج - خواندن آية الكرسى . (٣٦) دعايى كه در موقع بيمارى بايد خوانده شود در جواهرالقرآن است كه هر بيمار باشد و اين دعا را در آن بيمارى چهل مرتبه بخواند: لا اله الا انت سبحانك انى كنت من الظالمين . اگر در آن ناخوشى بميرد ثواب شهدا را دريابد و اگر صحت يابد گناهان وى آمرزيده گردد.
(٣٧) دعاى ديگر براى موقع بيمارى بخوانيد روايت نموده حسين بن الى نعيم از امام ششم عليه السلام كه بعضى از اولادهاى آن حضرت مريض شد آن جناب فرمودند: كه اى فرزند بگوى : اللهم اشفنى بشفائك و دوانى بدوائك و عافنى من بلائك فانى عبدك و ابن عبدك .
(٣٨) دعايى كه چون نزد بيمار مى رويد بخوانيد در زبده الدعوات مسطور است كه چون بر سر بيمار هفت مرتبه بخوانيد اگر اجلش نرسيده باشد بزودى شفا يابد. اسئل اللّه العظيم رب العرش العظيم ان تشفيك . بسيار تجربه شده تخلف ندارد.
(٣٩) اين دعا را براى بيمار بخوانيد ان شاء اللّه شفا يابد در زبده الدعوات روايت كرده است كه رسول خدا صلى اللّه عليه و آله به خانه حضرت فاطمه سلام اللّه عليه آمد. امام حسن را بيمار يافت و اين منظره بر آن حضرت خيلى گران آمد. جبرئيل نازل شد و گفت : يا محمد تعليم كنم تو را دعايى كه با آن فرزندت از ناخوشى خلاص گردد چون بخواند. اللهم لا اله الا انت العلى العظيم ذو السلطان القديم و المن العظيم و الوجه الكريم لا اله الا انت العلى العظيم ولى الكلمات التامات و الدعوات المستجابات خل ما اصبح (بفلان ) پس حضرت رسول اين دعا را خواند و دست خود را بر پيشانى امام حسن عليه السلام ماليد و شفا يافت .
(٤٠) جهت شفاى مريض از امام جواد عليه السلام براى شفاى هر مريضى دو ركعت نماز حاجت توسل به حضرت جواد الائمه عليه السلام بخواند و بعدا يكصد و چهل و شش مرتبه بگويد: (ما شاء اللّه لا حول و لا قوة الا باللّه ) اگر در ساعتى كه منسوب به آن حضرت است باشد بسيار مفيد و ساعت آن هم را از نماز عصر تا دو ساعت بعد از آن تشخيص داده اند كه مورد استجابت است .
(٤١) دعا به جهت شفا يافتن مريض بسم اللّه الرحمن الرحيم يا منزل الشفا و يذهب الداء صل على محمد و آله و انزل على وجعى الشفاء دائم بخواند
(٤٢) دعاى ديگر به جهت شفا يافتن از بيمارى مريض مكرر بگويد: بسم اللّه الرحمن الرحيم يا هو يا من هو يا من ليس الا هو صل على محمد و آل محمد.
(٤٣) دعا در موقع درد و ناراحتى مريض هر كس در موقع درد و مرض و ناراحتى دست را بر شقيقه مريض بگذارد و هفت مرتبه آيه : و ننزل من القران ما هو شفاء و رحمه للمومنين و لا يزيد الظالمين الا خسارا بخواند خداوند شفا عنايت فرمايد.
(٤٤) دعايى به جهت بيمارى لاعلاج سيد بن طاووس رحمة اللّه در مهج الدعوات نقل كرده از سعيد بن ابى الفتح قمى كه در داسط ساكن بود گفت : مرا مرضى عظيم بود كه طبيبان از علاج آن عاجز بودند به اين دعا عمل كرده شفا يافتم . از حضرت امام صادق عليه السلام مروى است كه پيغمبر صلى اللّه عليه و آله فرمود: هر كه را مرضى باشد بعد از نماز صبح چهل بار بگويد و دست بر آنجا كه علت باشد بمالد از آن صحت يابد. بسم اللّه الرحمن الرحيم الحمدللّه رب العالمين حسبنا اللّه و نعم الوكيل تبارك اللّه احسن الخالقين و لا حول و لا قوه الا باللّه العلى العظيم .
(٤٥) دعايى كه سبب نجات از مسمويت مى شود در كتاب خزينة الجواهر نقل شده كه عبداللّه بن ابى كه يكى از روساى يهود بود غذاى مسمومى را به حضرت رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله و اميرالمومنين عليه السلام خورانيد ولى اميرالمومنين على عليه السلام قبل از خوردن اين دعا را خواند و به بركت آن مسموم نشدند. بسم اللّه الشافى بسم اللّه الكافى بسم اللّه المعافى لا بضر مع اسمه شى ء و لا داء فى الارض و لا فى السماء و هو السميع العليم .
(٤٦) دعا جهت ماليخوليا و بى خوابى اين آيه سى و شش مرتبه خوانده شود بسيار موثر است . اللّه لا اله الا هو الحى القيوم لا تاخذه سنه و لانوم له ما فى السموات و ما فى الارض ... (تا)... هو العلى العظيم .
(٤٧) دعا به جهت باز شدن نطق و گويا شدن زبان هر روز مرتب بخواند كه زبانش باز و نطقش گويا گردد. رب اشرح لى صدرى و يسرلى امرى و احلل عقده من لسانى يفقهو قولى .
(٤٨) دعا جهت زياد شدن نور چشم جهت روشنى و زيادتى ديد چشم بعد از شستن دست پس از نهار و شام دست خود را به چشم ماليده بخواند: الحمدللّه المحسن المنعم المعضل المجمل .
(٤٩) دعا به جهت رفع چشم درد به كرات تجربه شده است كه اين كلمات را نوشته و بر چشم درد ببندد بزودى خوب خواهد شد و شفا يابد. يا بصيرا بلا حدقه احفظ حدقتى بحق حدقتى على بن ابيطالب اعيذ نور بصرى بنور اللّه الذى لا يطفا.
(٥٠) دعا به جهت آرامش قلب جهت آرامش قلب اين آيه را دائم بخواند (الا بذكر اللّه تطمئن القلوب ) يعنى باشيد به ذكر و ياد خدا مى آرايد قلبها را.
(٥١) دعا به جهت پيدا كردن صفاى قلب به جهت باصفا شدن قلب در هر روز چهل و يك بار بخواند: يا حى يا قيوم يا من لا اله الا انت
(٥٢) دعا به جهت خوب شدن درد چشم در امالى شيخ مفيد از ابن قولويه با سند معتبر از حضرت صادق عليه السلام كه پدر محمد جعقى در خدمت آن حضرت از چشم درد شكايت كرد آن حضرت فرمود: آيا تعليم كنم تو را دعايى كه كفايت نمايد به مهمات دنيوى و اخروى و مرض چشم تو. عرض كرد: بلى يابن رسول اللّه . فرمود: بگو بعد از نماز صبح و نماز مغرب . اَللّهُمَّ اِنّى اَسْئَلُكَ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ اَنْ تُصَلِىَّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ وَ اَنْ تَجْعَلَ النُّورَ فى بَصَرى وَالْبَصيرَةَ فى دينىَالْيَقينَ فى قَلْبى وَالاِْ خْلاصَ فى عَمَلى وَالسَّلامَةَ فى نَفْسى وَالسَّعَةَ فى رِزْقى وَالشُكْرَ لَكَ اَبَدا ما اَبْقَيْتَنى و صلى اللّه على سيدنا محمد النبى و آله و سلم تسليما.
(٥٣) دعا به هنگام عطسه كردن در موقع عطسه نمودن انگشت روى بينى گذارده و بگويد: الحمدللّه رب العالمين على كل حال انى امنت بربكم فاسمعون الحمدللّه رب العالمين .
(٥٤) دعاى ديگر به هنگام عطسه كردن در روايت معتبر از رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله : هر كه بعد از عطسه كردن بگويد (الحمدللّه على كل حال و صلى اللّه على محمد و آله اجمعين ) خداوند عطسه او را به شكل پرنده كه از مگس بزرگتر و از زنبور كوچكتر است ممثل مى فرمايد و در زير عرش براى صاحب عطسه تا روز قيامت استغفار مى كند.
(٥٥) دعا به جهت دفع نيش عقرب زمانى كه نوح به كشتى سوار شدن نخواست كه عقرب را در كشتى همراه خود بردارد. عقرب گفت : من با تو عهد كردم هر كس بگويد: (سلام على محمد و آل محمد و على نوح فى العالمين ) او را نيش نزنم .
(٥٦) دعا به جهت درد مفاصل شخصى به امام محمد باقر عليه السلام از درد مفاصل شكايت كرد. فرمودند: اين دعا را بخوان دردت ساكت شود. اللهم انى اسئلك باسمك و بركاتك و دعوه نبيك الطاهر الطيب المبارك المكين عنك صلى اللّه عليه و اله و بحق ابنته فاطمه المباركه و بحق وصيه اميرالمومنين عليه السلام و بحق سيدى شباب اهل الجنه الا اذهبت عنى ما اجد بحقهم يا اله العالمين .
(٥٧) دعا به جهت رفع تب حضرت زهرا سلام اللّه عليه فرمودند: دعايى كه پدرم به من تعليم نمودند و اى سلمان اگر خواهى در دنيا به مرض تب گرفتار نشوى بر اين دعا مواظبت نما. بسم اللّه الرحمن الرحيم بِسْمِ اللّهِ النُّورِ بِسْمِ اللّهِ نُورِ النُّورِ بِسْمِ اللّهِ نُورٌ عَلى نُورٍ بِسْمِ اللّهِ الَّذى هُوَ مُدَبِّرُ الاُْمُورِ بِسْمِ اللّهِ الَّذى خَلَقَ النُّورَ مِنَْالنُّورِ اَلْحَمْدُ لِلّهِ الَّذى خَلَقَ النُّورَ مِنَ النُّورِ وَاَنْزَلَ النُّورَ عَلىَ الطُّورِ فى كِتابٍ مَسْطُورٍ فى رَقٍّ مَنْشُورٍ بِقَدَرٍ مَقْدُورٍ عَلى نَبِي مَحْبُورٍ اَلْحَمْدُ لِلّهِ الَّذى هُوَ بِالْعِزِّ مَذْكُورٌ وَبِالْفَخْرِ مَشْهُورٌ وَعَلَى السَّرّاَّءِ وَالضَّرّاَّءِ مَشْكُورٌ وَصَلَّى اللّهُ عَلى سَيِّدِنا مُحَمَّدٍ وَآلِهِ الطّاهِرينَ سلمان گويد: اين دعا را به زياده از هزار نفر از اهل مكه و مدينه كه تب داشتند تعليم نمودم و همه آنها نجات يافتند.
(٥٨) دعايى ديگر براى بر طرف شدن تب منقول است كه پيغمبر صلى اللّه عليه و آله تعليم فرمود از براى على عليه السلام دعايى از براى تب . آن حضرت اين دعا را خواند و همان لحظه شفا يافت . اَللّهُمَّ ارْحَمْ جِلْدِىَ الرَّقيقَ وَ عَظْمِىَ الدَّقيقَ وَ اَعُوذُ بِكَ مِنْ فَوْرَةِ الْحَريقِ يا اُمَّ مِلْدَمٍ اِنْ كُنْتِ آمَنْتِ بِاللَّهِ فَلا تَاْكُلىِ اللَّحْمَ وَلاتَشْرَبىِ الدَّمَ وَلاتَفُورى مِنَ الْفَمِ وَانْتَقِلى اِلى مَنْ يَزعَمُ اَنَّ مَعَ اللَّهِ اِلهاً آخَرَ فَاِنّى اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ اِلا اللَّهُ وَحْدَهُ لاشَريكَ لَهُ وَاَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسُولُهُ آن حضرت اين دعا را خواند و همان لحظه شفا يافت .
(٥٩) دعا در موقع حجامت كردن در فقه الرضا عليه السلام مسطور است كه چون اراده حجامت كنى چهار زانو در پيش حجام بنشين و بگو: بسم اللّه الرحمن الرحيم اعوذ باللّه الكريم فى حجامتى من العين فى الدم و من كل سوء و اعلال و امراض و اسقام و اوجاع و اسئلك العافيه و المعافاه و الشفاء من كل داء. و رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله فرمودند: حجامت كردن در روز سه شنبه هفدهم يا چهاردهم يا بيست و يكم ماه او را شفا دهد از دردهاى سال و شفا بخشد او را از دردسر و درد دندان و جنون و خورده و پيسى .
(٦٠) دعايى براى موقع بى خوابى حضرت صادق عليه السلام : كسى كه او را بى خوابى عارض شود و خوابش نبرد اين دعا را بخواند. سبحان اللّه ذى الشان دائم السلطان كل يوم هو فى شان .
(٦١) دعايى به جهت نجات از بيمارى سل حضرت رضا عليه السلام : براى نجات از بيمارى سل سه مرتبه اين دعا را مى خوانى تا خداى تعالى به حول و قوه خود شفا دهد. يا اللّه يا رب الارباب و يا سيد السادات يا اله الالهه و يا ملك الملوك و يا جبار السموات و الارض اشفنى و عافنى من دائى هذا فانى عبدك و ابن عبدك انقلب فى قبصتك و ناصيتى بيدك .
(٦٢) دعاى به جهت دفع درد سر حضرت باقر عليه السلام : براى دفع درد سر دست بر سر بمالد و هفت مرتبه بگويد: اعوذ باللّه الذى سكن له ما فى البر و البحر و ما فى السموات و الارض و هو السميع العليم .
(٦٣) دعا به جهت دفع درد زانو ابوحمزه به حضرت امام محمد باقر عليه السلام شكايت كرد از درد زانو، فرمودند: بعد از نماز اين دعا را بخوان . يا اجود من اعطى و يا خير من سئل و يا ارحم من استرحم ارحم ضعفى و قله حيلتى و اعفتى من وجعى .
(٦٤) اين دعا به جهت دفع بواسير نافع است حضرت اميرالمومنين عليه السلام : خواندن اين دعا براى دفع بواسير نافع است . يا جواد يا ماجد يا رحيم يا قريب يا مجيب يا بارى ء يا راحم صل على محمد و آله واردد على نعمتك و اكفنى امر وجعى .
(٦٥) دعا به جهت به هوش آمدن بيمار صرعى حضرت امام رضا عليه السلام شخصى را ديدند كه صرعش گرفته است قرح آبى طلبيدند و سوره حمد و قل اعوذ برب الناس و قل اعوذ برب الفلق را بر آب خواندند و بر سر و روى و صورت او پاشيدند به هوش آمد.
(٦٦) دعا جهت شفاى چهره زرد و بيمارگونه ابن عباس گويد: روزى نزد اميرالمومنين على عليه السلام نشسته بودم . شخصى آمد رنگ چهره اش زرد و بيمارگونه بود. از آن حضرت طلب دعايى نمود. آن جناب فرمودند: بياموزم تو را حرزى كه آن را جبرئيل عليه السلام براى رسول خدا صلى اللّه عليه و آله آموخت در بيمارى امام حسين عليه السلام : اِلهى كُلَّما اَنْعَمْتَ عَلَىَّ نِعْمَةً قَلَّ لَكَ عِنْدَها شُكْرى وَ كُلَّمَا ابْتَلَيْتَنى بِبَلِيَّةٍ قَلَّ لَكَ عِنْدَها صَبْرى فيامَنْ قَلَّ شُكْرى عِنْدَ نِعَمِهِ فَلَمْ يَحْرِمْنى وَ يا مَنْ قَلَّ صَبْرى عِنْدَ بَلاَّئِهِ فَلَمْ يَخْذُلنى وَ ي ا مَنْ رَ انى عَلَى الْمَع اصى فَلَمْ يَفْضَحْنى وَ يا مَنْ رَ انى عَلَى الْخَطايا فَلَمْ يُعاقِبْنى عَلَيْها صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَاغْفِرْ لى ذَنْبى وَ اشْفِنى مِنْ مَرَضى اِنَّكَ عَلى كُلِّ شَيْئٍ قَديرٌ ابن عباس گويد: بعد از يك سال آن مرد را ديدم به حال آمده و رنگش سرخ گشته ، گويد نخواندم با اين حرز احدى را مگر نتيجه گرفتم .
(٦٧) دعا به جهت شفاى درد شقيقه در مكارم الاخلاق از حضرت صادق عليه السلام نقل است كه فرمودند: دست خود را بر محل درد بگذار و بخوان آية الكرسى و فاتحه را و بگو: اللّه اكبر اللّه اكبر لا اله الا اللّه و اللّه اكبر اجل و اكبر مما اخاف و احذر اعوذ باللّه من عرق نعار و اعوذ باللّه من حر النار.
(٦٨) دعا به جهت زنى كه به سقط مى كند اين دعا را بر پارچه اى نوشته به زنى ببندند كه بچه سقط مى كند سالم خواهد ماند. و ان كل نفس لما عليها حافظ فلينظر الانسان مم خلق خلق من ماء دافق فاللّه خير حافظ و هو ارحم الراحمين .
(٦٩) دعا به جهت از بين رفتن دملها حضرت صادق عليه السلام فرمود: براى دملهاى ريزه كه در بدن بيرون مى آيد در اول كه اثرش ظاهر شود انگشت شهادت بر دورش بگرداند و هفت مرتبه بگويد (لا اله اللّه الحليم الكريم ) و در مرتبه هفتم انگشت را بر روى آن بقوت بگذارد.
(٧٠) دعا به جهت بچه دار شدن عبداللّه بن عباس روايت كند از رسول خدا صلى اللّه عليه و آله كه فرمودند جبرئيل گفت : يا رسول اللّه صلى اللّه عليه و آله بدان خدايى كه تو را براستى به خلق فرستاد اگر كسى را فرزند نباشد اين دعا را بنويسد و بشويد و بخورد از آب آن حق تعالى اولاد صالح به او كرامت فرمايد و هر كه درد اندام باشد و بلغم و ناسور يا درد و بوى بد دهان و زكام و درد قولنج و درد سر و زهر مار و عقرب ، اين دعا او را نگاه دارد و به مراد خود برسد (ان شاء اللّه ). بسم اللّه الرحمن الرحيم اعوذ بكلمات اللّه التامات كلها من شر كل شيطان و من شر السامه و من كل عين لامه و ان يكاد الذين كفروا ليزلقونك بابصارهم لما سمعو الذكر و يقولون انه لمجنون و ما هو الا ذكر للعالمين كيعص حمعسق اها شراهت اذونى اصاوث آل شداى بحق لا اله الا اللّه محمد رسول اللّه بسم اللّه الشافى بسم اللّه الكافى بسم اللّه المعافى بسم اللّه الذى لايضر مع اسمه شى ء فى الارض و لا فى السماء و هو السميع العليم ان يشاء يسكن فيظللن رواكد على ظهره ان فى ذلك لايات لكل صبار شكور انهم يكيدون كيدا و اكيد كيدا فمهل الكافرين امهلهم رويدا الريح و اللّه ورائهم محيط بل هو قرآن مجيد فى لوح محفوظ بسم اللّه الرحمن الرحيم قل اعوذ برب الفلق من شر ما خلق و من شر غاسق اذا وقب و من شر النفاثات فى العقد و من شر حاسد اذا حسد بسم اللّه الرحمن الرحيم قل اعوذ برب الناس ملك الناس اله الناس من شر الوسواس الخناس الذى يوسوس فى صدور الناس من الجنه و الناس يريد اللّه ان يخفف عنكم و خلق الانسان ضيعفا و صل على محمد و آله اجمعين الان خفف اللّه عنكم و علم ان فيكم ضعفا و صل على نبينا محمد و آله اجمعين ذلك تخفيف من ربكم و رحمه و صلى اللّه على خير خلقه محمد و آله اجمعين .
(٧١) دعا به جهت دفع كيك اصحاب حضرت رسول صلى اللّه عليه و آله در بعضى از جنگها به آن حضرت شكايت كردند از بسيارى كيك فرمود: در وقت خواب اين دعا را بخوانيد. ايها الاسود الوثاب الذى لا يبالى غلقا و لا بابا عزمت عليك بام الكتاب ان لا توذينى و اصحابى الى ان يذهب الليل و يجيى الصبح بما جاء.
(٧٢) دعا به جهت دفع گزيدن جانور و دفع سم حشرات در كتاب مستطرف از حضرت رسول صلى اللّه عليه و آله منقول است براى محفوظ ماندن از سموم حشرات دعاى زير را بخواند. سلام على نوح فى العالمين و صل اللّه على سيدنا محمد فى المرسلين من حاملات السم اجمعين لا دابه بين السماء و الارض الا ربى آخذ بناصيتها كذلك يجزى عباده المحسنين ان ربى على صراط مستقيم نوح قال لكم من ذكرنى لا تلدغوه ان ربى بكل شى ء عليم و صلى اللّه على سيدنا محمد الكريم .
(٧٣) دعا به جهت محفوظ ماندن از جميع بلاها شيخ بهائى رحمة اللّه فرمود: هر كه اين دعا را با خود دارد از جميع بليات محفوظ مى ماند. بسم اللّه الرحمن الرحيم يا هو يا من هو من ليس الا هو يا حى يا قيوم يا حى لايموت يا حى يا قيوم لا اله الا انت صل على محمد و آل محمد و ارزقنى خير الدنيا و الاخره يا رب العالمين .
(٧٤) دعا در هنگام غسل كردن حضرت صادق عليه السلام فرمود: غسل جمعه پاكيزه كننده و كفاره گناهان است از جمعه تا جمعه ديگر و در حديث ديگر از آن حضرت منقول است هر كه غسل جمعه بكند و بخواند اين دعا را: اشهد ان لا اله الا اللّه وحده لا شريك له و اشهد ان محمدا عبده و رسوله اللهم صل على محمد و آل محمد و اجعلنى من التوابين و اجعلنى من المتطهرين . اين غسل و دعا پاك مى گرداند از گناهان او را تا جمعه ديگر.
(٧٥) دعايى كه در حال نوره ماليدن بايد خواند از حضرت امام زين العابدين عليه السلام در وافى و كافى روايت شده كه فرموده اند: هر كس در حال نوره ماليدن اين دعا را بخواند خداوند جل شانه او را از كثافات و گناهان پاك مى كند به جاى آن موها، موهايى به او عطا مى فرمايد كه با آنها معصيت خدا نكند و خلق مى فرمايد به عدد هر موى بدن او ملكى را كه تسبيح كند از براى او تا روز قيامت و بدرستى كه يك تسبيح آنها برابر است با هزار تسبيح اهل زمين و دعاى شريف اين است : اللهم انى تطهرت ابتغاه سنه المرسلين و ابتغاء رضوانك ،و مغفرتك ، فحرم شعرى و بشرى على النار،و طهر خلقى ، و طيب خلقى ، و زك عملى ، و جعلنى ، ممن يلقاك على الحنيفيه السمحه مله ابراهيم خليلك ، و دين محمد صلى اللّه عليه و آله حبيبك و رسولك ، عاملا بشرايعك ، تابعا لسنه نبيك آخذا به ، متادبا بحسن تاديبك ، و تاديبك ، و تاديب رسولك و تاديب اوليائك الذين غدوتهم بادبك ، و زرعت الحكمه فى صدورهم ، و جعلتهم معادن لعلمك صلواتك عليهم .
(٧٦) دعا در هنگام نگاه كردن به آينه از پيغمبر اكرم صلى اللّه عليه و آله رسيده است هنگام نظر كردن در آينه بگوييد: اللهم كما حسنت خلقى فحسن خلقى و رزقى . يعنى خداوندا همچنان كه نيكو گردانيدى خلقت مرا نيكو گردان خلق مرا و رزق مرا.
(٧٧) دعا به هنگام ديدن ماه ماه را كه ديدى سه تكبير بگو و بگو: الحمدللّه الذى خلقنى و خلقك و قدرك منازل و جعلك آيه للعالمين .
(٧٨) دعا به جهت چشم زخم و نظر كردن اين كلمات را بنويسد بر روى تخم مرغ پس اگر به جهت انسان باشد در ميان دو پاى او بر زمين بزند و بشكند و اگر حيوان باشد در ميان او زند تا شكسته شود و در وقت شكستن تخم مرغ بگويد: بسم اللّه و باللّه و على اسم اللّه و اسم العين . و كلماتى كه بر تخم مرغ بايد بنويسد اين است (جاعت ) (جيعت ) (فجيعت ) (فجعجعت ) (انفجعت ) (انفجلقت ). (٧٩) دعا به هنگام خواب هر كس در وقت خواب سه مرتبه اين جمله را بگويد مثل آن است كه هزار ركعت نماز خوانده باشد در آن شب . يفعل اللّه ما يشاء بقدرته و يحكم ما يريد بعزته .
(٨٠) دعا به هنگام مطالعه كردن به هنگام مطالعه نمودن اين دعا را بخواند. اللهم اخرجنى من الظلمات الوهم و اكرمنى بنور الفهم اللهم افتح علينا ابواب رحمتك و انشر علينا خزائن علومك برحمتك يا ارحم الراحمين .
(٨١) دعا به جهت خلاصى از زندان براى نجات از حبس مجرب است اين كلمات را نوشته و با خود دارد فورا آزاد خواهد شد ان شاء اللّه . يا مخلص اللبن من بين فرث و دم نجنى من المحبس بحق عبادك المخلص
(٨٢) دعاى فرج و خلاص شدن از زندان شخصى محبوسى در خواب ديد حضرت زهرا سلام اللّه عليه كه به او فرمودند بخوان اين دعا را و به او تعليم فرمودند: اللّهُمَّ بِحَقِّ الْعَرْشِ وَمنْ عَلاهُ وَبِحَقِّ الْوَحْىِ وَمَنْ اَوْحاهُ وَبِحَقِّ النَّبِىِّ وَمَنْ نَبَّاَهُ وَبِحَقِّ الْبَيْتِ وَمَنْ بَناهُ يا سامِعَ كُلِّ صَوْتٍ يا جامِعَ كُلِّ فَوْتٍ يا بارِئَ النُّفُوسِ بَعْدَ الْمَوْتِ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ واَهْلِ بَيْتِهِ وآتِنا وَجَميعَ الْمُؤْمِنينَ وَالْمُؤْمِناتِ فى مَشارِقِ الاَْرْضِ وَمَغارِبِها فَرَجاً مِنْ عِنْدِكَ عاجِلاً بِشَهادَةِ اَنْ لا اِلهَ اِلا اللّهُ واَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُكَ وَرَسُولُكَ صَلَّى اللّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَعَلى ذُرِّيَّتِهِ الطَّيِّبينَ الطّاهِرِينَ وَسَلَّمَ تَسْليماً كَثيراً اللهم اياك ارجو و اياك ادعو فبلغنى آملى و اصلح لى عملى .
(٨٣) دعا به جهت خوف از هر ظالمى از براى ترس از ظالم و رفتن پيش سلطان دعايى است كه امام جعفر صادق عليه السلام نزد دخول بر منصور خوانده و آن اين است : يا عدتى عند شدتى و غوثى عند كربتى احرسنى بعينك التى لاتنام و اكنفنى بركنك الذى لايرام .
(٨٤) دعاى مجرب براى محفوظ بودن روايت است از انس كه گفت حضرت رسول صلى اللّه عليه و آله فرمود كه هر كس اين دعا را در هر صبح و شام بخواند موكل فرمايد حق تعالى به او چهار فرشته كه او را حفظ كنند از پيش رو و از پشت سر و از طرف راست و طرف چپش و در امان خداوند عزوجل باشد و اگر سعى كند خلايق از جن و انس كه ضرر به او برسانند نتوانند و آن دعا اين است : بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيمِ بِسْمِ اللَّهِ خَيْرِ الاَْسْماءِ بِسْمِ اللَّهِ رَبِّ الاَْرْضِ وَ السَّمآءِ بِسْمِ اللَّهِ الَّذى لايَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ سَمُّ وَلا دآءٌ بِسْمِ اللَّهِ اَصْبَحْتُ وَ عَلَى اللَّهِ تَوَكَّلْتُ بِسْمِ اللَّهِ عَلى قَلْبى وَ نَفْسى بِسْمِاللَّهِ عَلى دينى وَ عَقْلى بِسْمِ اللَّهِ عَلى اَهْلى وَ مالى بِسْمِ اللَّهِ عَلى ما اَعْطانى رَبّى بِسْمِ اللَّهِ الَّذى لايَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَىْءٌ فِى الاَْرْضِ وَ لا فِى السَّماءِ وَ هُوَ السَّميعُ الْعَليمُ اَللَّهُ اَللَّهُ رَبّى لا اُشْرِكُ بِهِ شَيْئاً اَللَّهُ اَكْبَرُ اَللَّهُ اَكْبَرُ وَ اَعَزُّ وَ اَجَلُّ مِمّا اَخافُ وَ اَحْذَرُ عَزَّ جارُكَ وَ جَلَّ ثَناؤُكَ وَلا اِلهَ غَيْرُكَ اَللّهُمَّ اِنّى اَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ نَفْسى وَ منْ شَرِّ كُلِّ سُلْطانٍ شَديدٍ وَ مِنْ شَرِّ كُلِّ شَيْطانٍ مَريدٍ وَ مِنْ شَرِّ كُلِّ جَبّارٍ عَنيدٍ وَ مِنْ شَرِّ قَضآءِ السّوُءِ وَ مِنْ كُلِّ دابَّةٍ اَنْتَ آخِذٌ بِناصِيَتِها اِنَّكَ عَلى صِراطٍ مُسْتَقيمٍ وَ اَنْتَ عَلى كُلِّشَىْءٍ حَفيظٌ اِنَّ وَلِيِّىَ اللَّهُ الَّذى نَزَّلَ الْكِتابَ وَ هُوَ يَتَوَلَّى الصّالِحينَ فَاِنْ تَوَلَّوْا فَقُلْ حَسْبِىَ اللَّهُ لا اِلهَ اِلاّ هُوَ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَ هُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظيمِ
(٨٥) دعا به جهت نجات از همسايه بد مردى شكايت كرد به امام حسن عليه السلام از همسايه بد كه اذيت مى كند. امام عليه السلام به او گفت : چون نماز مغرب و عشا را خواندى دو ركعت نماز بخوان و بعد از آن بگو: يا شديد المحال يا عزيز اذللت بعزتك جميع ما خلقت اكفنى شر (فلان ) بما شئت . و به جاى فلان نام همسايه را مى برى .
(٨٦) دعا به هنگام رفتن مسافرت گفته شود: اللهم انت الصاحب من السفر و الحامل على ظهر و الخليفه فى الاهل و المال و الولد.
(٨٧) دعا به هنگام سوار شدن بر وسيله هنگام سوار شدن به جهت مسافرت اول نام خدا را ببرد و بگويد: سبحان الذى سحر لنا هذا و ما كنا مقرنين و انا الى ربنا لمنقلبون .
(٨٨) دعا به جهت بيدار شدن براى نماز شب از حضرت صادق عليه السلام منقول است كه جدش روايت نموده كه هر كس مى خواهد برخيزد براى نماز شب موقع خواب بگويد: اللهم لا تومنى مكرك و لا تنسنى ذكرك و لا تجعلنى مع الغافلين اقو ساعه كذا و كذا و به جاى كذا و كذا ساعت بيدار شدن را بگويد ملكى را خدا موكل گرداند كه او را بيدار نمايد.
(٨٩) دعا جهت از بين رفتن شك در نماز از حضرت صادق عليه السلام روايت است كه فرمود: كسى كه بسيار در نماز شك مى كند وقتى وارد توالت مى شود بگويد: بسم اللّه اعوذ باللّه من الرجس النجس الخبيث المخبث الشيطان الرجيم .
(٩٠) دعا به جهت رفع مظلمه سيد بن طاووس رحمة اللّه در مهج الدعوات از رسول خدا صلى اللّه عليه و آله روايت كرده كه جبرئيل به آن حضرت گفت : اى محمد! هر كس از امت تو را مظلمه اى باشد كه نتواند آن را به صاحبش ادا كند و نتواند از او حلالى بجويد اين دعا را بخواند. خداى تعالى آن مظلمه را ادا كند و صاحب مظلمه را از او راضى نمايد (ولى اگر بتواند بايد رد كند و صاحبش را راضى نمايد). يا نور السموات و الارض يا غوث المستغيثين و يا جار المستجرين انت المنزل بك كل حاجه استغفرك و اتوب اليك من مظالم كثيره لعبادك قبلى اللهم فايما عبد من عبيدك او امه من امائك كانت له قبلى مظلمه ظلمتها اياه فى نفسه او فى عرضه او فى ماله او فى اهله و ولده او غيبه اغتبته بها او تحامل عليه بميل او هوى او انفه او حميه او رياء او عصبيه غائبا كان او شاهدا حيا كان او ميتا فقصرت يدى و ضاق وسعى عن ردها اليه و اتحلل منه فاسئلك يا من يملك الحاجات و هى مستجيبه بمشيته و مسرعه الى ارادته ان تصلى على محمد و ال محمد و ان ترضيه عنى بما شئت من خزائن رحمتك ثم هب لى من لدنك رحمه انه لا ينقصك المغفره و لا بضرك الموهبه رب اكرمنى برحمتك و لا تهينى بذنوبى انك واسع المغفره يا ارحم الراحمين .
(٩١) دعا به جهت خواب ديدن اميرالمومنين على عليه السلام حضرت صادق عليه السلام : اگر كسى خواهد حضرت على عليه السلام را در خواب ببيند در موقع خواب اين دعا را بخواند: اللهم انى اسالك يا من له لطف خفى و اياديه باسطه لا تقبض اسالك بلطفك الخفى ما لطفت به لعبد الا كفى ان ترينى مولاى اميرالمومنين على بن ابى طالب فى منامى .
(٩٢) دعا براى اموات مومن امام صادق عليه السلام : هر كس هر روز بيست و پنج بار گويد: اللهم اغفر للمومنين و المومنات و المسلمين و المسلمات . حق تعالى به عدد هر مومن كه گذشته و هر مومن كه بيايد تا روز قيامت حسنه در نامه اعمال او نويس و به آن عدد گناه از او محو كند.
(٩٣) دعا جهت خواب ديدن اموات هر كه خواهد مرده اى را در خواب ببيند در وقت خواب به پهلوى راست بخوابد و سوره والشمس و الليل و جهد (قل يا ايها الكافرون ) و توحيد و معوذتين يعنى قل اعوذ برب الفلق و سوره قل اعوذ برب الناس را هر يك هفت مرتبه بخواند و بعد بگويد: (اللهم ارنى فى منامى كذا) يعنى هر كه را كه خواهد ببيند نام برد بجاى كذا و بگويد: (اجعل لى امرى فرجا و مخرجا) و بخوابد هرگاه شب خواب ديد فبها و الا در شب ديگرش باز به همين طريق عمل كند و چنانچه نديد شب سوم خواهد ديد و اگر باز هم موفق نگرديد تا هفت شب عمل نمايد.
(٩٤) دعا جهت رفع هر غمى و مرضى و ترس از پيشآمدهاى بد اين دعا را بنويسيد و همراه خود داشته باشيد: بسم اللّه الرحمن الرحيم يا هو يا من هو يا من ليس هو الا هو صل على محمد و اجعل لحامل كتابى هذا من كل هم و غم و الم و مرض و خوف فرجا و مخرجا محمد على فاطمه الحسن و الحسين على محمد جعفر موسى على محمد على الحسن (م ح م د) عليهم الصلاه و السلام .
(٩٥) دعا براى رفع هم و غم در جلد دوم طرائف الحكم چاپ اول از حضرت اميرالمومنين عليه السلام روايت شده كه حضرت پيغمبر صلى اللّه عليه و آله در هر موقع كه غم و اندوهى بر آن حضرت روى مى داد اين دعا را مى خواند و فرمود: هيچ كس از مسلمين اين دعا را سه بار نخوانده مگر آن كه در خواست خود را بدست آورد. يا حى يا قيوم ، يا حى لايموت ، يا حى لا اله الا انت كاشف الهم مجيب دعوه المضطرين ، اسالك بان لك الحمد لا اله الا انت ، المنان ، بديع السموات و الارض ، ذو الجلال و الاكرام رحمان الدنيا و الاخره و رحيمها رب ارحمنى رحمه تغنينى بها عن رحمه من سواك يا ارحم الراحمين .
(٩٦) دعا به جهت از بين رفتن هم و غم در مكارم الاخلاق از معصومين عليه السلام روايت است به جهت زوال هم و غم و محنت اين عريضه را نوشته در آب جارى اندازد. بسم اللّه الرحمن الرحيم من العبد الضعيف الى المولى الجليل رب انى مسنى الضر و انت ارحم الراحمين فاكشف عنى ضر ما انا فيه و اكشف عنى همى و فرج غمى بحق محمد و اهل بيته الطيبين الطاهرين .
(٩٧) دعا براى دفع دشمن براى غلبه بر دشمن و همچنين رفع هم و غم مداومت بر آن مجرب مى باشد. سبحان اللّه كما ينبغى للّه و الحمدللّه كا ينبغى للّه و لا اله الا اللّه كما ينبغى للّه و اللّه اكبر كما ينبغى للّه و لا حول و لا قوه الا باللّه و صلى اللّه على محمد النبى و على اهل بيته و جميع المرسلين و النبيين حتى يرضى اللّه .
(٩٨) دعا براى دفع دشمن بسيار بخواند و يارى از اميرالمومنين على عليه السلام است . يا قاهر العدو يا والى الولى يا مظهر العجائب يا مرتضى على .
(٩٩) دعا به هنگام رفتن به جنگ و غلبه بر دشمن اين دعا را مرتب بخواند البته بر دشمن غالب خواهد شد.
(١٠٠) دعا به جهت عزيز شدن در انظار جهت گرامى شدن در نظرهاى مردم وقت بيرون آمدن از خانه دوازده مرتبه بخواند و بر خود بدمد كه بسيار مجرب است . يا عزيز ذوالعز و الاقتدار اعزتى .
۴
دعا به هنگام رفتن به بازار (١٠١) دعا به هنگام رفتن به بازار در حديث است به جهت وارد شدن به بازار اين دعا را بخواند در ظاهر و باطن به او بدى نخواهد رسيد. اللهم انى اسالك من خيرها و خير اهلها و اعوذبك من شرها و من شره اهلها.
(١٠٢) دعا به جهت بيرون رفتن از خانه از ابوحمزه ثمالى مروى است كه روزى بر در سراى امام سجاد عليه السلام بودم چون آن حضرت از خانه بيرون آمد فرمود: بسم اللّه آمنت باللّه و توكلت على اللّه اللهم ان عرضى لك .
(١٠٣) دعاى مخصوص به جهت بيرون رفتن از خانه امام محمد باقر عليه السلام : هر كس در وقت بيرون آمدن از خانه اين دعا را بخواند حق تعالى كارهاى دنيا و آخرت او را بر آورد. بسم اللّه حسبى اللّه توكلت على اللّه اللهم انى اسئلك خير امورى كلها و اعوذبك من خزى الدنيا و عذاب الاخره .
(١٠٤) دعايى ديگر به هنگام رفتن به بازار امام محمد باقر عليه السلام : هر كه در بامداد و پسين به بازار رود و چون پا در بازار گذارد بگويد: اللهم انى اسالك من خيرها و خير اهلها
(١٠٥) دعايى كه بايد در مغازه خوانده شود امام محمد باقر عليه السلام : چون در مغازه نشستى بگو: اشهد ان لا اله الا اللّه وحده لا شريك له و اشهد ان محمدا صلى اللّه عليه و آله عبده و رسوله اللهم انى اسالك من فضلك رزقا حلالا طيبا و اعوذ بك من ان اظلم او اظلم و اعوذ بك من صفقه خاسره و يمين كاذبه . چون اين دعا را بخواند ملكى كه به او موكل است مى گويد: بشارت باد تو را كه امروز در اين بازار كسى بهره اش از تو فراوانتر نيست تعجيل كردى در جمع آوردن ثوابها و محو كردى از خود گناهان را به زودى مى آيد به سوى تو آنچه خدا روزى تو گردانيده است حلال و طيب و مبارك .
(١٠٦) دعا چون خواهى متاعى بخرى حضرت صادق عليه السلام فرمود: چون خواهى متاعى يا غير آن بخرى سه مرتبه (اللّه اكبر) بگو پس سه مرتبه اين دعا را بخوان : اللهم انى اشتريته التمس فيه من خيرك فاجعل لى فيه خيرا اللهم انى اشتريته التمس فيه من فضلك فاجعل لى فيه فضلا اللهم انى اشترتيه التمس فيه من رزقك فاجعل لى فيه رزقا.
(١٠٧) دعا اگر راه را گم كرديد به آواز بلند بگويد (يا فارس الحجاز ادركنى يا ابا صالح المهدى ادركنى ادركنى) از طرف حضرت ولى عصر عليه السلام راه به او نشان داده مى شود و گمراه نمى شود و بسيار مجرب است .
(١٠٨) دعا اگر مالى يا حيوانى گم كرديد حضرت صادق عليه السلام فرمود: هرگاه از كسى مالى يا حيوانى گم شود اين دعا را بخواند: اللهم انك اله من فى السماء و اله من فى الارض و عدل فيهما و انت الهادى من الضلاله و ترد الضاله رد على ضالتى من رزقك و عطيتك اللهم لاتفتن بها مومنا و لا تغن بها كافرا اللهم صل على محمد عبدك و رسولك و على اهل بيته .
(١٠٩) دعا براى پيدا شدن گم شده حضرت امام رضا عليه السلام : براى گم شده بگويد: و عنده مفاتح الغيب لايعلمها الا هو و يعلم ما فى البر و البحر و ما تسقط من ورقه الا يعلمها و لا حبه فى ظلمات الارض و لا رطب و لا يابس الا فى كتاب مبين اللهم انك تهدى من الضلاله و تنجى من العمى و ترد الضاله صل على محمد و آله و اغفر لى و رد ضالتى و صل على محمد و آله و سلم .
(١١٠) دعايى كه در موقع جان دادن بايد تلقين كنيد حضرت باقر عليه السلام : هر كه از اهل خانه حضرت اميرالمومنين على عليه السلام كه در حال جان دادن بود حضرت كلمات فرج را تلقين ايشان مى فرمود كه بخوانند چون مى خواندند مى فرمود برو كه ديگر بر تو ترسى نيست . لا اله الا اللّه الحليم الكريم لا اله الا اللّه العلى العظيم سبحان اللّه رب السموات السبع و رب الارضين السبع و ما فيهن و ما بينهن و رب العرش العظيم و الحمدللّه رب العالمين .
(١١١) دعايى جهت آسانى قبض روح بعد از هر نماز قرائت شود بسم اللّه الرحمن الرحيم اللهم يا مالك الموت طيبنى للموت و اصلحنى قبل الموت و ارحمنى عند الموت و هون على سكرات الموت و لا تعذبنى بعد الموت و ارضنى الى ملك الموت يا فاطر السموات و الارض انت و ليى فى الدنيا و الاخره . توفنى مسلما و الحقنى بالصالحين .
(١١٢) دعاى ديگر براى شخصى كه در حالاحتضار است حضرت رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله حاضر شدند نزد شخصى كه در حالت احتضار بود فرمود: بگو: اللهم اغفرلى الكثير من معصيتك و اقبل منى اليسير من طاعتك .
(١١٣) دعا به جهت رفع عذاب قبر رسول خدا صلى اللّه عليه و آله فرمود: هر كه هر روز ده بار اين دعا را بخواند چهار هزار گناه كبيره او را خدا بيامرزد و او را از سكرات موت و قبر و صد هزار هول قيامت برهاند و از شر شيطان و لشكرهاى او محفوظ گردد و قرضش ادا مى شود و غمش زايل گردد: اعددت لكل هول لا اله الا اللّه و لكل هم و غم ماشاء اللّه و لكل نعمه الحمدللّه و لكل رخاء الشكر للّه و لكل اعجوبه سبحان اللّه و لكل ذنب استغفر اللّه و لكل مصيبته انا للّه و انا اليه راجعون و لكل ضيق حسبى اللّه و لكل قضاء و قدر توكلت على اللّه و لكل عدو اعتصمت باللّه و لكل طاعه و معصيه لا حول و لا قوه الا باللّه العلى العظيم .
(١١٤) دعا به هنگام ورود به قبرستان از حضرت اميرالمومنين عليه السلام در زيارت اهل قبور روايت شده است كه فرمودند: به هنگام ورود به قبرستان بگوييد: بسم اللّه الرحمن الرحيم السلام على اهل لا اله الا اللّه من اهل لا اله الا اللّه يا اهل لا اله الا اللّه بحق لا اله الا اللّه كيف وجدتم قول لا اله الا اللّه من لا اله الا اللّه يا لا اله الا اللّه بحق لا اله الا اللّه اغفر لمن قال لا اله الا اللّه وحشرنا فى زمره من قال لا اله الا اللّه محمد رسول اللّه على ولى اللّه . و آن جناب فرمودند: شنيدم از رسول خدا صلى اللّه عليه و آله كه فرمود هر كه اين دعا را بخواند حق تعالى ثواب پنجاه سال عبادت به او عطا فرمايد و گناهان پنجاه سال او را و پدر و مادرش را بيامرزد. (بحار الانوار جلد ١٠٢).
(١١٥) دعايى ديگر كه بايد در قبرستان خوانده شود از حضرت رسول صلى اللّه عليه و آله مروى است كه در قبرستان بگويد: لا اله الا اللّه وحده لا شريك له له الملك و له الحمد و هو على كل شى ء قدير. روشن فرمايد خدا كل آن قبور را و بيامرزد گوينده اين كلمه را و بنويسيد براى او هزار هزار حسنه و بيامرزد از او هزار هزار گناه و بلند كند براى او در بهشت هزار هزار درجه .
(١١٦) دعاى سفارش شده كه بر سر قبر خوانده مى شود حضرت صادق عليه السلام : مردگان را زيارت كنيد كه ايشان خبر مى شوند و به شما انس مى گيرند و چون به نزديك قبر برويد بگوييد: اللهم جاف الارض عن جنوبهم و صاعد اليك ارواحهم و لقهم منك رضوانا و اسكن اليهم من رحمتك ما تصل به وحدتهم و تونس به وحشتهم انك على كل شى ء قدير. از حضرت امام محمد باقر عليه السلام : هر كه سوره (انا انزلناه ) را نزد قبر مومنى بخواند هفت مرتبه حق تعالى ملكى را بفرستد كه عبادت الهى كند نزد قبر او و ثواب عبادت آن ملك را براى ميت بنويسند و چون از قبرش محشور شود به هر ترسى از ترس هاى قيامت كه برسد حق تعالى به سبب آن ملك آن هول و ترس را از او دفع مى كند تا داخل بهشت شود. از حضرت رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله : هر كه در قبرستان بگذرد يازده مرتبه سوره (قول هو اللّه احد) بخواند و ثوابش را به مردگان آن قبرستان ببخشد به عدد آن مردگان اجر و ثواب يابد.
(١١٧) دعا مخصوص جمعه آخر ماه رمضان براى رسيدن به رمضان ديگر در زاد المعاد از جابر بن عبداللّه انصارى منقول است كه گفت : در جمعه آخر ماه رمضان به خدمت رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله رسيدم . چون نظر آن حضرت بر من افتاد فرمود: اين آخرين جمعه است از ماه مبارك رمضان ، پس آن را وداع كن و بگو: اللهم لا تجعله آخر العهد من صيامنا اياه فان جعلته فاجعلنى مرحوما و لا تجعلنى محروما. زيرا كه هر كس اين دعا را در اين روز بخواند به يكى از دو خصلت نيكو ظفر مى يابد يا به رسيدن به ماه رمضان آينده يا به آمرزش خدا و رحمت بى انتها.
(١١٨) دعاى مخصوص ماه رجب در خلاصه الاذكار منقول است كه هر كس در ماه رجب هزار مرتبه بگويد استغفر اللّه ذالجلال و الاكرام من جميع الذنوب و الاثام . خداوند به ملائكه خطاب مى فرمايد كه اگر او را نيامرزيدم خداى شما نيستم .
(١١٩) دعاى مخصوص شب نيمه شعبان در شب نيمه شعبان ماه كه شب برات مى گويند و شب ولادت امام زمان عليه السلام است بيست و يك نوبت اين دعا را بخواند در بين مغرب و عشا پيش از تكلم با كسى ؛ تا شب برات سال آينده هيچ مكروهى به او نرسد و اگر عمر او تمام شده باشد عمر مجدد يابد. اللهم انك عليم ذو اناه و لا طاقه لنا بحكمك يا اللّه يا اللّه يا اللّه الامان الامان الامان من الطاعون و الوبا و موت الفجاه و سوء القضاء و شماته الاعداء ربنا اكشف عنا العذاب انا مومنونن برحمتك يا ارحم الراحمين (ايضا بخواند) اللهم لك الحمد عدد عفوك عن عبادك برحمتك يا ارحم الراحمين .
(١٢٠) دعا جهت محفوظ ماندن از شر انس و جن و حيوان و شر دزد بعد از نماز عشاء بخواند دعايى را كه از حضرت امام محمد باقر عليه السلام روايت شده است : اعوذ بعزه اللّه و اعوذ بمغفره اللّه و اعوذ برحمه اللّه و اعوذ بسلطان اللّه ان اللّه على كل شى ء قدير و اعوذ بكرم اللّه و اعوذ بجمع اللّه من شر كل جبار عنيد و كل شيطان مريد و من شر السامه و الهامه و العامه و من شر كل دابه صغيره او كبيره بليل او نهار و من شر فساق العرب و العجم و فجارهم و من شر فسقه الجن و الانس و من شر كل دابه ربى اخذ بناصيتها ان ربى على صراط المستقيم .
(١٢١) دعا به جهت دفع جن در خانه اى كه جنيان سنگ مى اندازند صاحب خانه آن سنگ را بردارد و بگويد: حسبى اللّه و كفى سمع اللّه لمن دعا ليس وراء اللّه منتهى .
(١٢٢) دعا به جهت دفع ضرر از جن و انس حضرت سجاد عليه السلام : هرگاه من اين دعا را بخوانم ، پروا ندارم اگر جن و انس جمع شوند براى ضرر رسانيدن به من . بسم اللّه و باللّه و فى الى اللّه و سبيل اللّه اللهم اليك اسلمت نفسى و اليك وجهت وجهى و اليك فوضت امرى و احفظنى بحفظ الايمان من بين يدى و من خلفى و عن يمينى و عن شمالى و من فوقى و من تحتى و ادفع عنى بحولك و قوتك و لا حول و لا قوه الا باللّه العلى العظيم .
(١٢٣) هر كه مى ترسد در خواب محتلم شود اين دعا را بخواند هر كه ترسد كه محتلم شود چون به رختخواب رود اين دعا را بخواند: اللهم انى اعوذ بك من الاحتلام و من سوء الاحلام و من ان يتلاعب بى الشيطان فى اليقظه و المنام .
(١٢٤) دعا براى حفظ مسافر در ساعت حركت از وطنش سه مرتبه در گوش راست و سه مرتبه در گوش چپ بخواند اميد است كه بسلامت به وطن خود برگردد: اعوذ باللّه من الشيطان الرجيم ان الذى فرض عليك القرآن لرادك الى معادفا اللّه خير حافظا و هو ارحم الراحمين .
(١٢٥) دعا به جهت رفتن به حج حضرت صادق عليه السلام فرمودند: هر كس هزار مرتبه (لا حول و لا قوة الا باللّه ) بگويد خداوند حج را روزى را او گرداند و اگر اجل او نزديك شده باشد خداوند اجلش را تاخير اندازد تا حج را به او روزى فرمايد.
(١٢٦) دعا به جهت برآمدن حاجتهاى ضرورى حضرت صادق عليه السلام فرمود: هر كه را بوده باشد به خداى مهربان حاجتى ضرورى و بخواهد كه برآورده شود بر بالاى بام برآيد و دو ركعت نماز بجا آورد و صد مرتبه بگويد: يا جبرئيل يا محمد انتما كافياى فاكفيانى و انتها حافظاى فاحفظانى و انتما كالثاى فاكلثانى بر خدا واجب و حق است كه كفايت كند مهم او را.
(١٢٧) دعا به جهت زود جواب آمدن نامه از حضرت موسى كاظم عليه السلام روايت شده است كه فرمودند: چون مى خواهى نامه اى به كسى نويسى به جهت مطلبى كه خواهى زود روا شود بر سر كاغذ بنويس : بسم اللّه الرحمن الرحيم وعداللّه الصابرين المخرج مما يكرهون و الرزق من حيث لايحتسبون جعلنا اللّه اياكم من الذين لاخوف عليهم و لا هم يحزنون . مكرر تجربه شده و تخلف نداشته است .
(١٢٨) دعا به جهت قبولى توبه از امام محمد باقر عليه السلام منقول است كه كلماتى كه آدم به آنها تكلم كرد و توبه اش قبول شد اين كلمات بود: اللهم لا اله انت سبحانك و بحمدك انى عملت سوءا و ظلمت نفسى فاغفرلى انك انت التواب الرحيم لا اله الا انت سبحانك و بحمدك انى ظلمت نفسى فاغفرلى انك انت خير الغافرين .
(١٢٩) دعا به جهت آمرزش اين دعا را جبرئيل براى پيغمبر عليه السلام جهت آمرزش امت آورد و هر كس بخواند و بنويسد و همراه خود داشته باشد سود بسيار دارد. بسم اللّه الرحمن الرحيم اللهم بارك علينا و ارفع عنا بلايانا يا روف لبيك اشفع لبيك و ارحم لبيك و ان اللّه يبعث من فى القبور و صلى اللّه على خير خلقه محمد و اله اجمعين و سلم تسليما كثيرا كثيرا دائما ابدا برحمتك يا ارحم الراحمين .
(١٣٠) دعاى ديگر به جهت آمرزش گناهان حضرت على عليه السلام مى فرمايد: هر كس اين دعا را بعد از نمازها بخواند خداوند گناهان او را مى آمرزد اگر چه قدر شماره ستارگان آسمانها باشد و به قدر قطرات باران . يا من لايشغله سمع عن سمع يا من لايغلطه السائلون يا من لايبرمه الحاح الملحين اذقنى برد عفوك و مغفرتك و حلاوة رحمتك .
(١٣١) دعا به جهت رفع گرفتارى در مكارم الاخلاق است كه حضرت رسول صلى اللّه عليه و آله به على عليه السلام فرمودند: هرگاه گرفتارى پيدا كردى اين دعا را زياد بخوان . بسم اللّه الرحمن الرحيم لا حول و لا قوة الا باللّه العلى العظيم اياك نعبد و اياك نستعين .
(١٣٢) مى خواهيد داراى پسر شويد گويند اگر حمد و معوذتين (قل اعوذ برب الناس ، قل اعوذ برب الفلق ) را با تربت مقدسه بنويسند و زن و مرد از آب آن بخورند، زن به پسر آبستن شود.
(١٣٣) اگر در مشكلى سخت گرفتار شدى در كتاب صحيفه الامان آمده است اگر در محنتى گرفتار باشى هفتاد مرتبه بگو: يا اللّه يا محمد يا على يا فاطمه يا صاحب الزمان ادركنى و لاتهلكنى . (بسيار مجرب است : تجربه شده است ).
(١٣٤) دعاى ديگر به جهت رفع گرفتارى ١٠١ مرتبه بخواند: رب انى مسنى الضر و انت ارحم الراحمين .
(١٣٦) دعا جهت انجام كارى كه اگر به صلاح باشد بشود دو ركعت نماز مى خوانى و بعد از نماز ١٠١ مرتبه بگو: استخير اللّه برحمته خيره فى عافيه . جهت انجام آن كار برو و اگر خدا صلاح بداند خواهد شد.
دعاهايى كه اسم اعظم دارد از حضرت اميرالمومنين عليه السلام منقول است كه فرمود: شبى خضر نبى عليه السلام را در خواب ديدم و به وى گفتم كه تعليم كن مرا چيزى كه به واسطه آن بر دشمنان پيروز گردم فرمود: يا على عليه السلام بگو: (يا هو يا من لا هو الا هو) روز بعد جريان را به حضرت رسول صلى اللّه عليه و آله عرض كردم فرمود: او اسم اعظم را به تو تعليم كرده ؛ و همين اسم در روز بدر بر زبان من جارى بود و حق سبحان به بركت اين اسم مرا نصرت داد. از حضرت سجاد عليه السلام منقول است كه از حق سبحان در خواستم كه اسم اعظم به من تعليم فرمايد در جواب به من نمودند كه بگو: اللهم انى اسئلك باسمك اللّه اللّه اللّه اللّه اللّه لا اله الا هو رب العرش العظيم . به بركت اين اسم هر چه خواستم كرامت فرمود. گويند كه اسم اعظم اللّه تعالى كه حضرت عيسى عليه السلام مرده را به آن زنده مى كرد اين كلمات بود: يا رب الارباب و يا مسبب الاسباب و يا مفتح الابواب و يا معتق الرقاب الهى فى السماء عرشك و فى الارض قدرتك يا حى يا قيوم يا ذالجلال و الاكرام . از مرحوم نهاوندى است كه حضرت صادق عليه السلام به اصحاب خود فرمود: آيا مى خواهيد كه اسم اعظم را بدانيد؟ عرض كردند: بلى . فرمود: هرگاه سوره حمد و توحيد و انا انزلناه را با آية الكرسى بخوانيد و بعد از آن برخيزيد رو به قبله و حاجت خود را از خدا بخواهيد برآورده خواهد شد. غالب بن قطان بيست سال از خداوند درخواست اسم اعظم مى كرد سه شب پى در پى در خواب ديد كه مى گويند بخوان : يا فارج الهم و يا كاشف الغم يا صادق الوعد يا موفيا بالعهد يا منجز الوعد يا حى لا اله الا انت صلى اللّه على محمد و ال محمد و سلم . يا حى يا قيوم اسم اعظم است . پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله فرمودند: اسم اعظم خدا در شش آيه آخر سوره حشر است .
چندين دعاى مهم از پيامبران (١٣٧) دعاى حضرت آدم عليه السلام براى مبارزه با نفس از امام جعفر صادق عليه السلام روايت شده كه حضرت آدم به خدا از نفس شكايت كرد وحى آمد بگو: لا حول و لا قوه الا باللّه (و به روايتى اين دعا را) يا رباه يا رباه لا يرد عضبك لاا حلمك و لا ينجى من عقوبتك الا التضرع اليك حاجتى التى ان اعطيتنيها لم يضرنى ما حرمتنى و ان حرمتنيها لم ينفعنى ما اعطيتنى اللهم انى اسئلك الفوز بالجنه و اعوذبك من النار يا ذا العرش الشامخ المنيف يا ذالجلال و الاكرام الباذخ العظيم يا ذالملك الفاخر القديم يا اله العالمين يا صريخ المستصرخين و يا منزولا به كل حاجه انكنت قد رضيت فازدد عنى رضا منك و قربنى منك زلفى و الا تكن رضيت عنى فبحق محمد و اله و بفضلك عليهم لما رضيت عنى انك انت التواب الرحيم .
(١٣٨) دعاى حضرت يعقوب عليه السلام براى رفع غم اين دعا براى رفع غم و تعجيل فرج و آمدن غايب يا آمدن مسافر اثر عجيبى دارد و حضرت يعقوب عليه السلام بعد از خواندن اين دعا بوى پيراهن يوسف به مشامش رسيد. يا حسن الصحبه يا كريم المعرفه يا خير اله ائتنى بروح منك و فرج من عبدك يا من لا يعلم كيف هو الا هو يا من سد الهواء بالسماء و كبس الارض على الماء و اختار لنفسه احسن الاسماء ائتنى بروح منك و فرج من عندك .
(١٣٩) دعاى حضرت خضر عليه السلام به جهت دفع از سوختن و غرق شدن هر روز بخوانيد: يا شامخا فى علوه يا قريبا فى دنوه يا مدانيا فى بعده يا روفا فى رحمته يا مخرج النبات يا دائم الثبات يا محيى الاموات يا ظهر اللاجئين يا جار المستجيرين يا اسمع السامعين يا ابصر الناظرين يا صريخ المتصرخين يا عماد من لا عماد من له يا سند من لا سند له يا ذخر من لا ذخر له و يا حرز من لا حرز له يا كنز الضعفاء يا عظيم الرجاء يا منقذ الغرقى يا منجى الهلكى يا محيى الموتى يا امان الخائفين يا اله العالمين يا صانع كل مصنوع يا جابر كل كسير يا صاحب كل غريب يا مونس كل وحيد يا قريبا غير بعيد يا شاهدا غير غايب يا غالبا غير مغلوب يا حى حين لا حى يا حى محيى الموتى يا حى لا اله الا اللّه .
(١٤٠) دعاى عظيمى از حضرت داوود عليه السلام چون داوود بر وصف تحميد اين دعا را خواند از حضرت عزت وحى آمد كه ملائكه كرام الكاتبين را از بسيارى نوشتن ثواب اين دعا به زحمت انداختى : اللهم لك الحمد دائما مع دوامك و لك الحمد باقيا مع بقائك و لك الحمد خالدا مع خلودك و لك الحمد كما ينبغى لكرم وجهك و عز جلالك يا ذالجلال و الاكرام برحمتك يا ارحم الراحمين .
(١٤١) دعاى بزرگى كه حضرت عيسى عليه السلام به بركت آن به آسمان رفت از امام صادق عليه السلام روايت شده كه پيغمبر صلى اللّه عليه و آله فرمود: يهود جمع شدند عيسى عليه السلام را بكشند جبرئيل او را به بال خود پوشانيد چون عيسى به بالا نظر كرد اين دعا را در درون بال جبرئيل نوشته ديد. پيغمبر اكرم صلى اللّه عليه و آله فرمود: به خدايى كه جانم در دست اوست هر مومنى كه با اخلاص اين دعا را بخواند عرش مجيد و هفت آسمان و زمين تمام به حركت آيد و خداى متعال به فرشتگان گويد: شما گواه باشيد كه من دعاى او را استجاب كردم و آنچه او در دنيا و آخرت خواست به او بخشيدم . اللهم انى ادعوك باسمك الواحد الاعز و ادعوك اللهم باسمك الصمد و ادعوك اللهم باسمك الكبير العظيم الوتر و ادعوك باسمك الكبير المتعال الذى ثبت اركانك كلها ان تكشف عنى ما اصبحت و امسيت فيه .
(١٤٢) دعاى پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله در جنگ خيبر اين دعا را جبرئيل در جنگ خيبر آورد: اللهم انى اسئلك تعجيل عافيتك و صبرا على بليتك و خروجا من الدنيا الى رحمتك .
دعاهاى سفارش شده جهت اداى قرض (١٤٣) دعاى اداى قرض موسى كاظم عليه السلام مردى به خدمت امام موسى كاظم عليه السلام شكايت كرد كه كار من بسته شده است و به هر كارى كه متوجه مى شوم ، سود نمى يابم و به هر حاجت كه روى نهم برآورده نمى شود. حضرت فرمودند: بعد از نماز صبح ده مرتبه بگو: سبحان اللّه العظيم و بحمده استغفر اللّه و اسئله من فضله . راوى گويد: بعد از مدتى مال بسيار به دست من آمد.
(١٤٤) دعاى اداى قرض از امام صادق عليه السلام عياشى از عبداللّه بن سنان روايت كرده است : به خدمت حضرت صادق عليه السلام رفتم حضرت فرمودند: مى خواهى تو را دعايى تعليم كنم كه چون بخوانى حق تعالى قرض تو را ادا كند و حال تو نيكو شود؟ گفتم : چه بسيار محتاجم به چنين دعا. حضرت فرمود: بعد از نماز صبح بگو: توكلت على الحى القيوم الذى لايموت و الحمدللّه الذى لم يتخذ ولدا و لم يكن له شريك فى الملك و لم يكن له ولى من الذل و كبره تكبيرا اللهم انى اعوذ بك من البوس و الفقر و من غلبه الدين و السقم و اسئلك ان تعيننى على اداء حقك اليك و الى الناس (و به روايت شيخ طوسى چنين است :) و من غلبه الدين فصل على محمد و اله و اعنى على اداء حقك اليك و الى الناس .
(١٤٥) دعا جهت اداى قرض زياد از حضرت عيسى عليه السلام مردى به حضرت عيسى بن مريم عليه السلام شكايت كرد از دين خود فرمود بگو: اللهم يا فارج الهم و منفس الغم و مذهب الاحزان و مجيب دعوة المضطرين يا رحمن الدنيا و الاخرة و رحيمهما انت رحمنى و رحمان كل شى ء فارحمنى رحمة تغنينى بها عن رحمة من سواك و تقضى بها عنى الدين . پس هرگاه به قدر پرى زمين طلا مديون باشد حق تعالى ادا فرمايد.
(١٤٦) دعا جهت غنى شدن از حضرت رسول صلى اللّه عليه و آله حضرت خاتم الانبياء صلى اللّه عليه و آله به اصحاب صفه در وقتى كه از تنگدستى خود شكايت كردند اين دعا را تعليمشان فرمود كه دائم بخوانند، غنى خواهند شد. اللهم رب السموات السبع و رب العرش العظيم اقض عنا الدين و اغننا من الفقر
(١٤٧) دعا جهت توسعه رزق از امام جواد عليه السلام جهت وسعت رزق مكرر گفته شود: يا من يكفى من كل شى ء و لا يكفى منه شى ء اكفنى ما اهمنى .
(١٤٨) جهت گشايش رزق از امام زمان عليه السلام ملا محمد صادقى عراقى در نهايت سختى و پريشانى و بدحالى بود. به هيچ وجه براى او گشايش نمى شد تا آن شبى در عالم خواب خدمت حضرت حجة عليه السلام رسيد و عرض حال خود بگفت . حضرت حجة عليه السلام فرمود: به نزد سيد محمد سلطان آبادى برو و به دستورالعمل آن عمل كن : اول : آن كه بعد از فجر صبح دست بر سينه گذارد و هفتاد مرتبه بگويد: (يا فتاح ) دوم : آن كه مواظبت كن به خواندن : لا حول و لا قوه الا باللّه توكلت على الحى الذى لا يموت و الحمدللّه الذى لم يتخذ صاحبه و لا ولدا و لم يكن له شريك فى الملك و لم يكن له ولى من الذل و كبره تكبيرا. سوم : آن كه بعد از هر نماز صبح بخواند اين جملات را: بسم اللّه صلى اللّه على محمد و آل محمد و افوض امرى الى اللّه ان اللّه بصير بالعباد قوقاه اللّه سيات ما مكروا الا اله الا انت سبحانك انى كنت من الظالمين فاستجبنا له و نجيناه من الغم و كذلك ننجى المومنين حسبنا اللّه و نعم الوكيل و انقلبوا بنعمه من اللّه و فضل لم يمسسهم سوء ماشاء اللّه لا ماشاء لا حول و لا قوه الا باللّه ماشاء لا حول و لا قوه الا باللّه ماشاء اللّه لا ماشاء الناس ماشاء اللّه ا يره الناس حسبى الرب من المربوبين حسبى الخالق من المخلوقين حسبى الرازق من المرزوقين حسبى اللّه رب العالمين حسبى من هو حسبى حسبى من لم يزل حسبى حسبى من كان منذ كنت حسبى حسبى اللّه لا اله الا هو عليه توكلت و هو رب العرش العظيم و الحمدللّه رب العالمين .
(١٤٩) دعا جهت زياد شدن روزى توسل به جواد الائمه عليه السلام جهت زياد شدن روزى اين دعا را روزى چهارده مرتبه تا ٩ روز بخواند: اللهم انى اسئلك بحق وليك محمد بن على عليه السلام الا جدت به على من فضلك و تفضلت به على من وسعك و وسعت على رزقك و اعنيتنى عمن سواك و جعلت حاجتى اليك و قضاها عليك انك لما تشاء قدير.
دعاهايى جهت زياد شدن رزق و اداء دين على عليه السلام فرمود: شكايت كردم به پيغمبر از قرض ، پس فرمود: بگو يا على ! اللهم اغننى بحلالك عن حرامك و بفضلك عمن سواك . پس اگر به قدر كوه بزرگى قرض دار باشى خدا ادا مى فرمايد. ان شاء اللّه تعالى . (بحار ٩٥، ١/٣٠١)
(١٥٠) جهت زياد شدن رزق هر روز هزار و يك بار اين آيه خوانده شود بسيار فايده دارد: اللّه لطيف بعباده يرزق من يشاء و هو القوى العزيز.
(١٥١) دعا جهت اداى دين و قرض هر روز چهل و يك مرتبه يا چهل و يك روز بعد از نماز صبح خوانده شود كه فوق العاده موثر و مجرب است . و من يقرض اللّه قرضا حسنا يضاعف له .
(١٥٢) دعا براى اداى قرض در خواب ديده شده است كه حضرت رضا عليه السلام فرمودند: جهت اداى دين ٤٤٢ مرتبه بگو: لا اله الا انت سبحانك انى كنت من الظلمين فاستجبنا له و نجيناه من الغم و كذلك ننجى المومنين .
(١٥٣) دعا جهت توانگر شدن گويند جهت توانگرى چهل شب هر شب اين دعا را بخواند موثر خواهد بود. بسم اللّه الرحمن الرحيم اللهم يا غنى يا حميد يا رحيم يا ودود يا مبدء يا معيد اغننى بحلالك عن حرامك و بفضلك عمن سواك يا ارحم الراحمين .
(١٥٤) دعا به جهت وسعت رزق براى رفع فقر و جلب وسعت و باز شدن در بهشت هر روز صد مرتبه بگويد: لا اله الا اللّه الملك الحق المبين .
(١٥٥) دعايى جهت غنى شدن حضرت خاتم الانبياء صلى اللّه عليه و آله به اصحاب صفه در زمانى كه از تنگدستى خويش شكايت كردند اين دعا را تعليم ايشان فرمود كه دائم بخوانند، غنى خواهند شد: اللهم رب السموات السبع و رب العرش العظيم اقض عنا الدين و اغننا من الفقر.
(١٥٦) دعاى استفاده از تربت امام حسين عليه السلام در مصباح المتهجدين از حضرت ابوعبداللّه عليه السلام منقول است چون تناول كند يكى از شما تربت مبارك امام حسين عليه السلام را اول بگويد: اللهم انى اسئلك بحق الملك الذى تناول و الرسول الذى نزل و الوصى الذى ضمن فيه ان تجعله شفاءا من كل داء. و مرضى كه دارد نام ببرد شفا يابد ان شاء اللّه .
(١٥٧) دعاى هنگام استفاده كردن از تربت امام حسين عليه السلام با دو سند معتبر از حارث بن مغيره منقول است كه خدمت امام صادق عليه السلام عرض كردم من در دو بيمارى سخت گرفتارم و به هر دوايى مداوا كرده ام نفع نيافته ام ، فرمود: چرا غافلى از تربت امام حسين عليه السلام كه در آن شفاى هر دردى و ايمنى از هر خوفى است و چون تربت را بر مى دارى بگو: اللهم انى اسئلك بحق هذه الطينة و بحق الملك الذى اخذها و بحق النبى الذى قبضها و بحق الوصى الذى حل فيها صل على محمد و آل محمد و اهل بيته و افعل بى كذا و كذا. و بعد شفاى مرض خود را طلب كند.
(١٥٨) صحت يافتن با تربت امام حسين عليه السلام در بعضى از دعوات از حضرت بقية اللّه امام عصر عليه السلام رسيده است هر كه اين دعا را با تربت امام حسين عليه السلام در قدحى بنويسد و دست خود را بشويد و با انگشت شهادت به مريض دهد تا بخورد صحت يابد. بسم اللّه الرحمن الرحيم بسم اللّه شفاء و لا اله الا اللّه اكفاء اذهب الباس رب الناس و اشف انت الشافى شفاء و انت الكافى كفاء لايغادر شفاءك سقما و صلى اللّه على محمد و آله اجمعين برحمتك يا ارحم الراحمين .
(١٥٩) دعايى به جهت برآمدن حاجت از شيخ بهاء الدين عاملى بسيار مجرب است از شيخ بهاء الدين عاملى رسيده كه در شب جمعه اين دعا را بر چهل و يك دانه گندم بخواند و بر بام خانه بريزد تا مرغها بخورند اگر حاجتش روا نشود بر من بد گويند. بسم اللّه الرحمن الرحيم لا اله الا اللّه بعونك و قدرتك لا اله الا اللّه بحقك و حرمتك لا اله الا اللّه فرجا فرجنى من امرى فرجا و مخرجا ربنا يا ارحم الراحمين . به هر يك دانه گندم يك مرتبه بخواند.
(١٦٠) توسل به حضرت على عليه السلام جهت برآمدن حاجت روز چهارشنبه و پنج شنبه و جمعه روزه گرفته بعد از افطار دو ركعت نماز بخواند و از حال نماز خارج نشود و بلافاصله اين رباعى را ١١٠ مرتبه رو به قبله بخواند: يا اميرالمومنين يا ذالنعم يا امام المتقين يا ذالكرم اننا جئناك فى حاجاتنا لاتخيبنا و قل فيها نعم
(١٦١) توسل به حضرت اميرالمومنين عليه السلام هر كس در ثلث آخر شب دو ركعت نماز بخواند با حضور قلب و بعد از آن سر به سجده گذارده چهل مرتبه اين جمله را بگويد و حاجت خود را از خدا بخواهد: اللهم انى اسئلك بروح على ابن ابيطالب الذى ما اشرك باللّه طرفة عين ان تقضى حاجتى از اميرالمومنين على عليه السلام نقل شده كه به جهت هر حاجتى بعد از نماز صبح با حضور قلب دوازده نوبت اين دعا را بخواند. بسم اللّه الرحمن الرحيم توكلت على الحى الذى لايموت و الحمدللّه الذى لم يتخذ صاحبه و لا ولدا و لم يكن له شريك فى الملك و لم يكن له ولى من الذل و كبره تكبيرا.
(١٦٢) جهت برآمدن حاجت توسل به حضرت زهرا سلام اللّه عليه دو ركعت نماز مى خواند و بعد از سلام نماز سه تكبير گفته و بعد تسبيح حضرت زهرا سلام اللّه عليه را گفته (٣٤ مرتبه اللّه اكبر؛ ٣٣ مرتبه الحمدللّه و ٣٣ مرتبه سبحان اللّه ) مى باشد و بعد به سجده برود و پيشانى بر مهر نهاده صد مرتبه بگويد: (يا مولاتى يا فاطمه اغيثينى ) بعد طرف راست صورت را بر مهر نهاده و صد مرتبه همين جمله را بگويد، و بعد طرف چپ صورت را بر مهر نهاده و صد مرتبه اين جمله را متذكر گردد؛ بعد مجددا پيشانى را بر مهر نهاده صد مرتبه همان را بگويد و از خدا حاجت بخواهد.
(١٦٣) توسل به حضرت سجاد عليه السلام هرگاه كسى حاجتى داشته باشيد تا هفده روز هر روز هفده مرتبه با خلوص نيت اين رباعى را بخواند: اى عابد دشت كربلا ادركنى اى وارث شاه شهدا ادركنى هم خسته تب بودى و هم تشنه آب اى بسته به زنجير جفا ادركنى (١٦٤) توسل به حضرت حجة عليه السلام جهت گشايش هر كارى بسيار مجرب است . هفتاد مرتبه بگويد: يا اللّه يا محمد يا على يا فاطمه يا صاحب الزمان ادركنى و لاتهلكنى
(١٦٥) توسل به امام موسى كاظم عليه السلام جهت برآمدن حاجت مردى خدمت امام هفتم عليه السلام شكايت كرد كار بر من بسته شده و به هر كارى كه متوجه مى شوم سعى نمى يابم و به هر حاجتى مى روم مايوس مى شوم . حضرت فرمود: بعد از نماز صبح ده مرتبه اين جمله را بگو: سبحان العظيم و بحمده استغفر اللّه و اسئله من فضله . آن مرد مداومت نمود با اين دعا و بطور خوبى وضعش نيك گرديد.
(١٦٦) ختم امام جواد عليه السلام براى شفاى هر مريضى دو ركعت نماز حاجت توسل به حضرت جواد الائمه بخواند و بعدا يكصد و چهل و شش مرتبه بگويد: (ماشاء اللّه لا حول و لا قوة الا باللّه ) اگر در ساعتى كه منسوب به آن حضرت است باشد بسيار مفيد و ساعت آن را از نماز عصر تا دو ساعت بعد از آن تشخيص داده اند كه مورد استجابت است .
(١٦٧) ختم مجرب به حضرت ابوالفضل عليه السلام در گوهر شب چراغ آورده است كه ميان نماز مغرب و عشاء دو ركعت نماز حاجت بجاى آورد در يك وقت و يك ساعت تا چهل و يك شب و شب آخر ا به گرو نگاه دارد تا وقتى حاجت روا گردد و بعد از آن بخواند و ختم نمايد. يا من يجيب المضطر اذا دعاه و يكشف السوء. يا رب يا رب يا رب يا عباس بن على بن ابيطالب عليه السلام الامان الامان ادركنى ادركنى ادركنى . آن قدر كلمه الامان و ادركنى را تكرار نمايد كه نفس قطع شود ان شاء اللّه به مقصود نايل گردد.
(١٦٨) ختم و توسل به حضرت حجة بن الحسنعجل اللّه فرجه زير آسمان خارج از سقف ايستاده با حال وضو رو به قبله هفتاد بار بگويد: يا فارس الحجاز ادركنى يا ابا صالح المهدى ادركنى يا ابا القاسم ادركنى و لا تدعنى انى عاجز ذليل .
(١٦٩) توسل به امام زمان عليه السلام وارد شده كه هر كس حاجتى داشته باشد بعد از نصف شب با داشتن غسل و وضو و لباس تميز دو ركعت نماز حاجت توسل به حضرت حجة بخواند. در ركعت اول چون در سوره حمد به اياك نعبد و اياك نستعين رسيد صد مرتبه اين جمله را بگويد بعد بقيه سوره را تمام كند و بعد سوره توحيد را بخواند. پس به ركوع برود و در ركوع هفت مرتبه سبحان ربى العظيم و بحمده را بگويد و بعد به سجده رود و در هر سجده هفت مرتبه سبحان ربى الاعلى و بحمده را بگويد بعد برخيزد براى ركعت دوم به همين قسم ركعت دوم را هم به جا آورد پس از خاتمه نماز دعا كند و حاجت خود را از خدا تمنا نمايد و او را به امام زمان قسم بدهد بعد آن قدر بگويد يا كريم تا نفس قطع شود.
۵
زيارات (١٧٠) ختم باب الحوائج امام موسى كاظم عليه السلام نماز حضرت موسى بن جعفر عليه السلام در كتاب منتخب الادعيه از فاضل يزدى رحمة اللّه مرقوم است به جهت بر آمدن حاجت نماز حضرت باب الحوائج را بخواند و آن دو ركعت است . در هر ركعت بعد از حمد دوازده مرتبه سوره توحيد را بخواند و بعد از نماز صد مرتبه صلوات بفرستد و بعد به سجده رود و دوازده مرتبه بگويد: اللهم انى اسئلك بحق المحبوس فى سجن هارون ان تقضى حاجتى . مستجاب است ان شاء اللّه .
(١٧١) ختم اذا وقعه به جهت وسعت رزق ابتدا كند از شب شنبه و هر شب سه مرتبه بخواند وشب جمعه هشت بار بخواند تا مدت پنج هفته به همين نحو و قبل از شروع در هر مرتبه از سوره اين دعا را بخواند: اللهم ارزقنا رزقنا واسعا حلالا طيبا من غير كدو استجب دعوتنا من غير رد و اعوذ بك من افضحتين الفقر و الدين و ادفع عنى هذين بحق الا مامين السبطين الحسن و الحسين برحمتك يا ارحم الراحمين .
(١٧٢) ختم بسيار مجرب اذا وقعه در هر ماهى كه روز دوشنبه اولش باشد شروع كند. روز اول يك مرتبه و روز دوم دو مرتبه تا روز چهاردهم چهارده مرتبه خوانده شود. روز اول كه ماه است هنگام شروع دو ركعت نماز حاجت بخواند و بعد از نماز تسبيح حضرت زهرا سلام اللّه عليه را بگويد و روزهاى پنجشنبه بين اين چهارده روز بعد از قرائت سوره اذا وقعه اين دعا را يك مرتبه بخواند: بسم اللّه الرحمن الرحيم يا واجد يا ماجد يا جواد يا حليم و يا حنان يا منان يا كريم اسئلك تحفه من تحفاتك تلم بها شعثى و تقضى بها دينى و تصلح بها شانى برحمتك يا سيدى اللهم ان كان رزقى فى السماء فانزله و ان كان فى الارض فاخرجه و ان كان بعيدا فقربه و ان كان قريبا فيسره و ان كان قليلا فكثره و ان كان كثيرا فبارك لى فيه فارسله على ايدى خيار خلقك و لا تحوجن الى شرار خلقك و ان لم تكن فكونه بكينونيتك و و خدانيتك اللهم انقلب الى حيث اكون و لا تنقلنى اليه حيث يكون انك على كل شى ء قدير يا رحيم يا غنى و صل على محمد اتمم علينا نعمتك و هنئنا كرامتك برحمتك يا ارحم الراحمين .
(١٧٣) ختم سوره اذا وقعه جهت وسعت رزق ابتدا كند از شب جمعه و در شب جمعه ديگر ختم كند و در هر شب پنج مرتبه سوره اذاوقعه را بخواند و بعد از هر مرتبه اين دعا را بخواند: اللهم انى اسئلك رزقا واسعا حلالا طيبا بغير كدو استجب دعائى بغير رد و اغوذ بك من الفقر و الدين و صلى اللّه على محمد و آله الطاهرين .
(١٧٤) ختم يا على عليه السلام اسم مبارك حضرت على عليه السلام از براى هر حاجت كه مداومت كند چهار روز نگذشته كه نتيجه خواهد گرفت ان شاء اللّه و آن اين است كه در مسجد به جاى خلوت برود دوازده هزار مرتبه (يا على عليه السلام ) بگويد. البته حاجتش روا شود شك نيست زيرا كه حضرت على عليه السلام اسم اعظم است .
(١٧٥) ختم يا على عليه السلام ختم كلمه (يا على عليه السلام ) از مجربات است در مدت ده شب و هر شب در وقت معين دو ركعت نماز حاجت بخواند بعد از نماز بدون تكلم يكصد و ده مرتبه صلوات بفرستد و بعد از آن بلافاصله يكهزار و پانصد و هفتاد مرتبه بگويد (يا على عليه السلام ) و بعد حاجت خود را از خدا بخواهد و به سه مرتبه صلوات بفرستد كه مجرب است .
(١٧٦) دستورى براى نمازهاى قضاى گذشته كه فراموش شده اميرالمومنين عليه السلام فرمود شنيدم از رسول خدا صلى اللّه عليه و آله هر كس ترك كند نماز را از روى جهالت و نداند چقدر بايد قضا كند شب دوشنبه پنجاه ركعت نماز بخواند با حمد و سوره و روزه بگيرد روز دوشنبه را و ظهر دوشنبه نيز پنجاه ركعت (٢٥ نماز دو ركعتى ) با حمد و سوره بخواند بعد از فراغت صد مرتبه استغفار كند اين عمل مطابق با صد سال نماز قضا شده خدا حساب مى فرمايد ولى اگر بداند چقدر قضاء دارد بايد همه آن را بجا آورد.
(١٧٧) دستورى براى حفظ كردن قرآن در مدت كم از براى حفظ قرآن سه شب يا هفت شب جمعه در سحر و اگر نتواند در نصف شب و اگر نتواند در اول شب چهار ركعت نماز بخواند و در ركعت اول بعد از فاتحه سوره (يس ) و در ركعت دوم (حم دخان ) و در ركعت سوم (الم سجده ) و در ركعت چهارم (سوره الملك ) را بايد بخواند و بعد از نماز و مناجات و صلوات به روح انبياء عظام و حضرت رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله آمرزش براى مومنين و مومنات و برادران دينى كه پيش از وى بوده اند بايد خواست آنگاه اين دعا را بخواند. اللهم ارحمنى بترك المعاصى ابدا ما ابقيتنى و ارحمنى ان اتكلف ما لايعنينى و ارزقنى حسن النظر فيما يرضيك اللهم بديع السماوات و الارض ذالجلال و الاكرام و العزه التى لا ترام اسئلك يا اللّه يا رحمان بجلالك و نور عرشك ان تنور بكتابك بصرى و ان تطلق به لسانى و ان تفرج به عن قلبى و ان تشرح به صدرى و ان تغسل به بدنى فانه لايعنينى على الحق غيرك و لا يوتيه الا انت و لا حول و لا قوه الا باللّه العلى العظيم .
(١٧٨) دستور العملقبل از خواب از پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله محدث فيض در خلاصه الاذكار نقل كرده كه از حضرت زهرا سلام اللّه عليه روايت شده كه شبى حضرت رسول صلى اللّه عليه و آله بر من وارد شد در وقتى كه در رختخواب خود را پهن كرده و مهياى خوابيدن بودم فرمود: اى فاطمه ! مخواب مگر آنگاه كه اين چهار عمل را انجام داده باشى . اولا: يك ختم قرآن بخوان و بخواب و ديگر يك حج و يك حج عمره بجاى آور و بخواب سوم آن كه همه مومنين را از خود راضى گردان و چهارم آن كه من و همه انبياء را شفيعان خود قرار دهى . پيغمبر اكرم صلى اللّه عليه و آله فرمود: عزيزم ! خداى تعالى روى لطفى كه به پدر تو و تو دارد اين دستور را بقدرى سهل و آسان قرار داد كه شما و شيعيان عمل نماييد و اجر و مزد بسيارى براى شما خواهد بود هرگاه سوره (قل هو اللّه احد) را سه مرتبه بخوانى ثواب يك ختم قرآن خواهى برد و هرگاه تسبيحات اربعه را بگويى صواب حج و عمره را برده اى و هرگاه طلب مغفرت جهت اموات نمايى همه آنها از تو خشنود مى گردند و هرگاه بر من و ساير انبياء صلوات فرستى همه آنها شفيعان تو خواهند بود، به اين قسم . اللهم صل على محمد و آل محمد اللهم صل على جميع الانبياء و المرسلين
(١٧٩) اثرات آب باران نيسان اولين ماه تابستان است در كتاب انيس الصالحين از رسول اللّه صلى اللّه عليه و آله مروى است كه : جبرئيل دعايى به من تعليم نمود كه داروى جميع دردها است و طريقه اش آن است كه قدرى از آب باران اولين ماه تابستان را بگيرد قبل از آن كه به زمين برسد در ظرف پاكى و سوره (حمد و توحيد و قل اعوذ برب الناس و قل اعوذ برب الفلق و آية الكرسى و قل يا ايها الكافرون و انا انزلناه ) هر كدام را هفتاد مرتبه بر آن بخواند و هفتاد مرتبه (لا اله الا اللّه ) و هفتاد مرتبه (اللّه اكبر) و هفتاد مرتبه صلوات و هفتاد مرتبه (سبحان اللّه و الحمدللّه و لا اله الا اللّه و اللّه اكبر) بخواند به آن آب بدمد به حق آن كسى كه مرا به هدايت مخلوقات فرستاده كه او را جميع امراض شفا يابد و شرح كامل خواص آن رد مفاتيح الجنان است .
(١٨٠) فضيلت تسبيح حضرت زهرا سلام اللّه عليه اولين ذكرى كه بعد از اتمام نماز بسيار سفارش شده است تسبيح حضرت زهرا سلام اللّه عليه است . از امام صادق عليه السلام مروى است كه : ما امر مى كنيم كودكان خود را به تسبيح حضرت زهرا سلام اللّه عليه چنان كه امر مى كنيم آنها را به نماز، پس ترك آن را مكن كه هر كه مداومت نمايد بر آن شقى و بدبخت نمى شود و در روايات معتبر وارد شده كه ذكر كثير كه خدا در قرآن مجيد به آن امر فرموده تسبيح حضرت فاطمه سلام اللّه عليه است كه بايد بعد از هر نماز خوانده شود. امام محمد باقر عليه السلام فرمودند: هر كه تسبيح فاطمه سلام اللّه عليه را بگويد و بعد از آن استغفار كند خدا او را بيامرزد و آن بر زبان صد هست و در ميزان عمل هزار، و شيطان را دور مى كند و خدا را خشنود مى گرداند. امام صادق عليه السلام نيز فرمودند: هر كه اين تسبيح را بعد از نماز بگويد پيش از آن كه پاهايش را از حالت نماز برگرداند آمرزيده شود و بهشت بر او واجب گردد و نزد من از آن كه هزار ركعت نماز بگذارد در هر روز بهتر است و آن تسبيح اين است بعد از هر نماز بلافاصله ٣٤ مرتبه اللّه اكبر؛ ٣٣ مرتبه الحمدللّه ؛ ٣٣ مرتبه سبحان اللّه .
(١٨١) افضل ترين دعاها در زمان غيبت دعا براى فرج امام زمان عليه السلام است خواهران و برادران اولا اين را همه ما مى دانيم كه امامان ما همه معصوم و پاك آفريده شده اند و همان طور معصوم و پاك هم از دنيا رفته اند و داراى صفاتى بودند كه هرگز يك انسان عادى داراى آن شرايط نبوده است . مانند اميرالمومنين على عليه السلام كه در رحم مادرش فاطمه بنت اسد سلام اللّه عليه صحبت مى كرد و موقع ولادتش قرآن مى خواند و همچنين معجزات ديگر امامان و يا حضرت مهدى عليه السلام كه هنگام ولادت سر به سجده گذاشته و شكر خدا نمودند. و در سن پنج سالگى به مقام امامت نائل آمدند و همه اين نورهاى پاك بدون اين كه نزد استادى تحصيل كرده باشند داراى علم اولين و آخرين بودند و از گذشته و حال و آينده خبر مى دادند. پس نيتجه اين معصومين ، مانند من و شما براى امتحان به اين دنيا نيامدند و آنها بزرگترين لطف و نعمتى هستند كه خداوند به بشر عنايت كرده است به چند دليل : اولا همه ما مى دانيم كه خداوند عادل است و در قرآن كريم مى فرمايد: فمن يعمل مثقال ذره خيرا يره ، و من يعمل مثقال ذره شرا يره . هر كس كوچكترين ذره اى بدى نمايد جزاى آن را خواهد ديد و هر كس كوچكترين عمل نيكى انجام دهد پاداش آن را خواهد گرفت . و حال كه خداوند عادل است و بنده هم جايز خطا، چون خداوند قرار است با عدل با ما رفتار كند بنابراين بايد اكثر انسانها را به آتش قهر خود بسوزاند و خالق يكتا در حديث قدسى مى فرمايد: (من بندگانم را براى اين كه بسوزانم نيافريده ام و به هر نحوى كه بتوانم سبب نجات آنها را از عدى خودم فراهم خواهم كرد.) و بقدرى پروردگار ما رحيم است و كريم است و جواد، بهانه هايى براى نجات بشر قرار داده ، مانند خواندن نماز و گرفتن روزه و اعمال عبادى ديگر، و بزرگترين لطفى كه كرده ، فرستادن نمايندگانى در روى زمين مانند وجود مقدس خاتم الانبياء حضرت محمد صلى اللّه عليه و آله و امام معصوم عليه السلام بود كه به اين دنيا آمدند تا با زندگانى كردن و راهنمايى بشر هم درست زيستن را به ما بياموزند و هم ما گنهكاران با واسطه قرار دادن اين عزيزان الهى به حاجتها و خواسته هايمان برسيم و هم با ابراز دوستى با عزيزانش بهانه اى براى بخشش و نجات از كيفر گناهان داشته باشيم . همچنين اين وجودهاى مقدس را چنان پر محبت و با گذشت و مهربان آفريده است كه فرداى قيامت با شفاعتشان سبب نجات عده زيادى از آتش جهنم خواهند شد و خدايا ما چگونه شكر تو را به خاطر نعمت ولايت بجا آوريم ؟ به خداوندى خودت زبانمان قاصر است و همه اين الطاف از كرم وجود بى حساب توست . ما بندگان افتخار مى كنيم به داشتن چون تو خالقى ، خدايا در تمام عمر در مقابل هر نعمتت ، كفران نعمت كرده ايم . نه قدر تو را شناختيم نه رسولت و نه حجت هاى پاكت را، در زمين تو زندگى كرديم ، روزى تو را خورديم ، از همه نعمتهايت استفاده كرديم ، و بجاى شكر و سپاسگزارى از تو اسير نفس و شيطان بوديم . يعنى اگر گفتى به دنبال انسانيت و كمالات باشيد به دنبال خويهاى حيوانى رفتيم ، و اگر فرمودى به فكر ذخيره براى آخرت باشيد ولى همه وجودمان دنيا بود و خواسته هاى نفسانى ، الهى ! چه بگويم از بى وفائيهايمان ، خداوندا! چگونه با اين اعمالمان در دادگاه عدل تو بايستيم . بار پروردگارا! ديدى بندگانت چگونه مزد زحمات رسولت را دادند. زمانى كه پيامبرت صلى اللّه عليه و آله از دنيا رفت حدود هفت ميليون مسلمان داشت ولى همين بندگانت بعد از گذشت كمتر از سه ماه يك عده دنياپرست جانى درب خانه دخترش و جانشينش حضرت على عليه السلام را بخاطر حب رياست به آتش كشيدند، آن هم بعد از آن همه سفارشات پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله نسبت به عترتش . بار پروردگارا! كجا بودند آن بندگان شكرگزارت كه دفاع از ولى تو در زمين كنند و تو خالق يكتا چه صبرى دارى آن موقعى كه ديدى بر گردن وليت يك عده شيطان انسان نما طناب انداخته و يا آن بانوى پاك و معصومى را كه فرمانبرى از او را بر تمام جن و انس و حتى پيامبرانت و همه موجودات روى زمين واجب نمودى ديدى چگونه مورد ضرب و شتم قرار دادند و يا با ديگر وليت امام حسن مجتبى عليه السلام ؛ جگرش را پاره پاره كردند و سر ديگر حجتت را بر نيزه نمودند و ديگرى را سالهاى سال در گوشه زندان اسير كردند و هر كدام را به زهرى مسموم نمودند. كجا بودند طرفداران اين گوهرهاى پاك ؟ چگونه شكر نعمت ولايت را بجا آورند؟! اى تف بر تو و بى وفائيت دنيا! خواهران و برادران عزيز! بياييد جزو آن گروه بى انصاف و بى مروت نباشيم . قدرى به خود آييم و ببينيم چقدر به فكر امام زمانمان هستيم . سيد به طاووس رحمة اللّه مى گويد: شبى در سامرا وارد سرداب امام زمان عليه السلام شدم . صداى ملكوتى امام را در حال مناجات با خالق يكتا شنيدم كه مى فرمودند: اللهم ان شيعتنا منا خلقوا من فاضل طينتنا و عجنوا بماء و لايتنا اللهم اغفر لهم من الذنوب ما فعلوه اتكالا على حبنا و ولائنا يوم القيامه و لا تواخذهم بما اقترفوه من السيئات الكراما لنا و لاتقاصهم يوم القيامه مقابل اعدائنا فان خففت موازينهم فثقلها بفاضل حسناتنا. پروردگارا! شيعيان ما از ما هستند، از زيادى گل ما خلق شده اند و به آب ولايت ما عجين گشته اند، خدايا آنها را بيامرز و گناهانشان را عفو فرما. پروردگارا! آنها را در روز قيامت در مقابل چشم دشمنان ما مواخذه مفرما چنانچه ميزان گناهانشان بيشتر و صوابشان كم است از اعمال من بردار و به صواب آنها بيفزاى . خواهر و برادرم ! خيال مى كنيد در مقابل اين همه دروغها، غيبتها، رباخواريها، دنيا پرستى ها و بى حجابيها و چون حيوانات بخاطر دنيا به جان هم افتادنها و همچنين بى حرمتى به كلام خداوند يعنى قرآن و بى اعتنا بودن به امام زمان عليه السلام عذاب ندارد. به خدا قسم در مقابل اين اعمال ما بايد از آسمان سنگ ببارد. مى دانيد چه كسى جلو اين عذاب الهى را گرفته است ؟ آرى آن دعاهاى شبانه روزى امام زمان عليه السلام ماست . آخر چقدر بى انصافى و چقدر بى معرفتى ! چرا ما به فكر آن حجت الهى نيستيم ؟ تا كى در حضورش مرتكب عصيان مى شويم و به عنوان يك شيعه بجاى اين كه زينت آقا امام زمان عليه السلام باشيم . با اعمالمان دل پاك و مطهرش را به درد مى آوريم ؟ از آنجا كه اين آخرين حجة الهى چون آباء و اجدادش مهربان و رئوف و با گذشت است ، بجاى نفرين بر ما باز هم دعا مى كند. شما را به خدا آيا دور از انصاف نيست كه آن گوهر پاك ولايت صبح تا شب به فكر ما باشد ولى ما گنهكاران از ياد او غافل باشيم ؟ در صورتى كه مى دانيم هيچ عملى به درگاه پروردگار بدون نداشتن ولايت امام زمان عليه السلام مورد قبول خداوند نيست . به اين دو حديث توجه فرماييد: پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : هر كس منكر قائم ، از فرزندانم شود مرا منكر شده است . امام صادق عليه السلام : هر كس قائم ، از فرزندان مرا در زمان غيبتش منكر شود به مرگ جاهليت مرده است . خواهر و برادر عزيزم ! بيايد همان طورى كه اگر كسى منتظر مهمان است خانه اش را تميز مى كند، ما هم روح و جسممان را از آلودگى پاك كنيم و به عنوان يك منتظر واقعى و با روى خجل دست تمنا به سوى آن يوسف زهرا سلام اللّه عليه گشوده و عرض كنيم : مهدى جان ! اى عزيز! به ما و كسانمان سختى رسيده و سرمايه اندك آورده ايم ، پس پيمانه ما را كامل گردان و به ما صدقه و بخشش ده ، بيا بر ما نظرى ، و دستى بر سر ما كشيده كاملمان كن . اى عزيز! اى خورشيد رخ بر كشيده در پس ابر، اى سفر كرده هجران گزيده ، تا كى همچنان در غيبت و ما اين چنين در هجران ؟ جهان جهانى نثار قدومت باد. آيا هجران امروز ما به فرداى وصال تو نمى رسد. اى عزيز! اى پيشواى محرومان ، اى دادخواه مظلومان ، اى فريادرس درماندگان ، اى آخرين اميد، ديدگان جستجوگر ما بر دروازه هر سحر قامت تو را منتظر است ، آيا مى شود كه شام تار هجران ما به صبح روشن وصالت بدل شود. اى عزيز! رايت رسول خدا در دست ، اى آخرين رسالت پيغمبران بر دوش ، اى شمشير على عليه السلام بر كف ، و اى عصاى موسى در دست ، اى خاتم سليمان در انگشت ، بر ما چه سخت است كه همگان را ببينيم و تو را نبينيم . اى عزيز! اى كمال موسى را وارث ، اى شكوه عيسى را واجد، اى صبر ايوب را صاحب ، چه دشوار است كه سخنان همه به گوشمان رسد و صداى دلنشين تو را نشنويم . اى عزيز! اى يادگار خدا در زمين ، اى دست تواناى حق در آستين ، اى قرآن ناطق خدا، اى اسم اعظم الهى ، چه سخت است كه لطفت را به عيان ببينيم و دشمن در انكار وجود نازنينت بر ما طعنه زند. اى عزيز! اى زاده ياسين و طه ، اى فرزند صراط مستقيم ، اى تسلى بخش زهراى اطهر، اى پور عسگرى ، بر ما چه گران است كه چهره دلربايت را ببنيم و تو را نشناسيم ، اى قلب عالم امكان ، اى مظهر رحمت بيكران ، آخر در انتظار مقدم پاكت نشسته ايم ، جان و مال و فرزندانمان فداى قدوم تو، بيا و دستمان گير، رخ بنما و با يك نگاه اين شب بى جور را به صبح پيروزى بدل نما، و با هزاران تاسف مى دانيم كه غيبت تو از ماست ، همچنان كه خود فرمودى : ولو ان اشياعنا وفقهم اللّه لطاعته على اجتماع من القلوب فى الوفاء بالعهد عليهم لما تاخر عنهم اليمن بلقائنا و لتعجلت لهم السعاده بمشاهدتنا على حق المعرفه و صدقها منهم بنافما يحبسنا عنهم الا ما يتصل بنا مما نكرهه و لا نوثره منهم . اگر شيعيان ما، كه خداوند توفيق طاعتشان دهد، در وفاى عهد و پيمانى كه دارند همدل مى شدند سعادت ديدار ما از ايشان به تاخير نيفتاده و زودتر نصيب آنان مى گشت ، ديدارى با شناخت كامل و درست نسبت به ما، پس ما را از آنان دور نمى دارد مگر اعمالى كه ما را ناخوشايند است و از ايشان نمى پسنديم . عزيزان من ! مطمئن باشيد تا صاحب اصلى دين و قرآن نيايد، اين مشكلات خواهد بود و هر روز رنگى عوض مى كند و هرگز نجات پيدا نخواهيم كرد. اگر امروز درست شود، فردا شكل ديگرى جاى آن را خواهد گرفت ، پس بياييد همه خواسته هايمان را كنار گذاشته ، فقط براى فرج و ظهور امام زمان عليه السلام دعا كنيم چرا؟ چون كه صد آمد نود هم پيش ماست و همچنين امام صادق عليه السلام مى فرمايد: هر كس براى فرج فرزندم مهدى عليه السلام دعا كند او هم براى او دعا خواهد كرد، و خوشا به حال كسى كه امام زمانش برايش دعا كند. و همچنين فوايد بسيارى نيز دارد كه چند فايده از آن را برايتان از كتاب مكيال المكارم كه همه آنها طبق احاديث و آيات قرآن اثبات شده است ذكر مى كنيم : (١٨٢) فوايد دعا براى فرج ١ - مايه ناراحتى شيطان لعين است . ٢ - مايه استجابت دعا مى شود. ٣ - باعث نجات يافتن از فتنه هاى آخر الزمان است . ٤ - باعث آمرزش گناهان است . ٥ - شفاعت آن حضرت در قيامت شامل حال او مى شود. ٦ - نشانه انتظار اوست . ٧ - فرج مولاى ما حضرت صاحب الزمان عليه السلام زودتر واقع مى شود. ٨ - باعث طولانى شدن عمر است . ٩ - هنگام مرگ به او مژده مى رسد و با او به نرمى رفتار مى شود.
١٠ - باعث زياد شدن اشراف نور امام عليه السلام در دل او مى شود. ١١ - محبوبترين افراد نزد خداوند خواهد بود. ١٢ - كردار بد او به كردار نيك مبدل مى شود. ١٣ - دعاى امير المومنين عليه السلام در حق او در روز قيامت است . ١٤ - بى حساب داخل بهشت شدن . ١٥ - فرشتگان براى او طلب آمرزش مى كنند. ١٦ - در امان است از تشنگى روز قيامت . ١٧ - اين دعا در عالم برزخ و قيامت مونس مهربانى خواهد بود. ١٨ - باعث دورى غصه ها مى شود. ١٩ - اين دعا خوشايندترين اعمال نزد خداوند است . ٢٠ - در روز قيامت هديه هاى ويژه اى دريافت مى كند. ٢١ - سبب كامل شدن دين است . ٢٢ - ثواب كسى را دارد كه زير پرچم حضرت مهدى عليه السلام شهيد شده است . ٢٣ - با ائمه اطهار عليه السلام محشور مى شود. ٢٤ - نائل شدن به بالاترين درجات شهدا در روز قيامت . ٢٥ - رستگارى به شفاعت حضرت فاطمه زهرا عليه السلام را دارد. خواهر و برادر! براى اين كه اين فضايل بزرگ نصبتان شود هميشه بعد از نمازهاى واجب و يا در مجالس روضه و يا در سحرگاهان اولين دعايى كه مى كنيد خدا را به حق محمد صلى اللّه عليه و آله و آلش و به حق قرآنش و به حق شهداى كربلا قسم دهيد كه از بقيه غيبت وليش حضرت مهدى عليه السلام صرف نظر فرمايد. آمين يا رب العالمين . يا رب الحسين بحق الحسين اشف صدر الحسين بظهور الحجة .
بخش ٢ : زيارات زيارت به چه معناست ؟ زيارت يعنى ديدار و ملاقات و در اصطلاح يعنى حضور در پيشگاه با شرافت ائمه معصومين عليه السلام و ديدار معنوى و ملاقات روحانى با حجت هاى الهى . زيارت يعنى ايجاد ارتباط و برقرار نمودن پيوند قلبى با امام و پيشواى معصوم . زيارت يعنى قرار دادن خويش در حوزه استعاذه و استفاضه از امام . زيارت يعنى تكريم و تجليل از پيشوايانى كه لحظه اى از انديشه هدايت و ارشاد و تعليم غفلت نداشته و سراسر عمر پربار خويش را در جهت تعليم و ارشاد مردم مصرف داشته اند. زيارت يعنى تقدير و سپاسگزارى از زندگى سراسر ايثار و فداكارى و جانبازى مواليان دين . زيارت يعنى تجديد ميثاق و تحكيم عقد بيعت با امام و رهبر خود. زيارت يعنى خلوت گزيدن و راز و نياز داشتن و انس يافتن با حجت خدا. زيارت يعنى مستعد ساختن و آماده نمودن روح و دل براى بهره گيرى از وجود امام عليه السلام . زيارت يعنى صيقل دادن روح و شستشو دادن قلب از آلودگى گناه . زيارت ملاقات است كه از سر محبت و اخلاص صورت گرفته و نتيجه آن همسو شدن هم جهت شدن همراه شدن و هماهنگ شدن با عمل و رفتار و شيوه امام عليه السلام خواهد بود.
فضيلت زيارت امام رضا عليه السلام از امام جعفر صادق عليه السلام منقول است كه رسول خدا صلى اللّه عليه و آله فرمودند هر آينه پاره اى از تن من در خراسان دفن خواهد شد كه زيارت نمى كند او را مومنى مگر اين كه خدا بهشت را بر او واجب مى كند و بدن او را بر آتش جهنم حرام خواهد كرد. (بحار الانوار ج ٩٩، ص ٣٣) حضرت على عليه السلام فرمودند: مردى از نسل من در خراسان به وسيله سم مظلوم وار به شهادت مى رسد اسم او اسم من است و اسم پدرش اسم موسى بن عمران عليه السلام مى باشد هر كس او را زيارت كند خدا گناهان گذشته و آينده او را مى بخشد ولو گناهانش به قدر ستاره هاى آسمان و قطرات باران و برگ درختان عالم باشد. (بحار الانوار ج ٩٩، ص ٣٤) امام صادق عليه السلام فرمودند: كشته مى شود فرزند پسرم در سرزمين خراسان در شهرى كه گفته مى شود طوس . هر كس او را زيارت كند در آن شهر در حالى كه معرفت به حق آن حضرت داشته باشد او را روز قيامت به دست خودم وارد و داخل بهشت مى كنم ولو از مرتكبين گناهان كبيره باشد گفتم فدايت شوم معرفت به حق آن حضرت چيست ؟ حضرت فرمودند: يعنى بداند كه اطاعت آن حضرت واجب است و او شهيد و غريب است ، كسى كه زيارت كند آن حضرت را در حالى كه معرفت به حق آن حضرت داشته باشد خدا اجر هفتاد شهيد از شهدايى كه در مقابل رسول خدا با دشمنان اسلام جنگيدند و شهيد شدند عطا مى كند. (بحار الانوار ج ٩٩، ص ٤١) امام رضا عليه السلام فرمودند: كسى كه مرا زيارت كند در خانه دور من ، روز قيامت در سه مكان به فرياد او خواهم رسيد تا اين كه او را از مشكلات مكان ها نجات بدهم اول ) روزى كه نامه اعمال خلائق را به آنها بدهند. دوم ) به هنگام عبور از صراط. سوم ) به هنگام ميزان (كه اعمال بندگان در آنجا سنجيده مى شود). (بحار الانوار ج ٩٩، ص ٣٤) از ياسر خادم نقل شده است كه : امام رضا عليه السلام فرمودند: آگاه باش و بدان كه من كشته مى شوم به وسيله سم در حالى كه به من ظلم شده است . و دفن مى شوم در مكانى غريب . پس هر كس بار سفر بندد به طرف زيارت من ، دعايش به اجابت و گناهش بخشيده مى شود. (بحار الانوار ج ٩٩، ص ٣٦) از عبدالعظيم حسنى نقل شد، كه گفت شنيدم از امام جواد عليه السلام كه حضرت فرمودند: زيارت نمى كند پدر مرا احدى از مردم به توسط باران يا سرما يا گرما در اين راه اذيت شده باشد مگر اين كه خداوند متعال بدن او را بر آتش جهنم حرام مى كند. (بحار الانوار ج ٩٩، ص ٣٢) امام رضا عليه السلام فرمودند: همانا هر كس مرا زيارت كند در حالى كه عارف به حق من و طاعت من باشد كه خدا بر او واجب كرده پس من و پدرانم شفيعان او هستيم روز قيامت و كسى كه ما شفيعان او باشيم روز قيامت نجات پيدا مى كند ولو گناه جن و انس را داشته باشد. (بحار الانوار ج ٩٩، ص ٣٢) امام رضا عليه السلام فرمودند: شرورترين خلق خدا در زمان من مرا به توسط سم شهيد مى كند پس مرا در ديار غربت دفن مى كند پس كسى كه مرا در آن ديار زيارت كند خداى عزوجل براى او اجر صد هزار شهيد و صد هزار صديق و صد هزار حج كننده و عمره به جا آورنده و صد هزار مجاهد در راه خدا مكتوب مى فرمايد و در زمره ما محشور مى شود در روز قيامت و در درجات عاليه بهشت رفيق ما خواهد بود. (بحار الانوار ج ٩٩، ص ٣٢) امام رضا عليه السلام فرمودند: هر كس مرا زيارت كند با غسل زيارت ، از گناهان پاك مى شود مثل روزى كه از مادر متولد شده است . (لثالى الاخبار، ج ٣، ص ١٥٩) از امام محمد تقى عليه السلام سوال شد آيا زياررت امام حسين عليه السلام افضل است يا زيارت قبر پدرت امام رضا عليه السلام پس امام محمد تقى عليه السلام گريه و اشك از چشمان حضرت جارى شد و فرمود زيارت پدرم افضل است چون كه زوار امام حسين عليه السلام زياد است و زوار پدرم كم است . (انوار البهيه ، ص ١٣١)
(١) زيارت امام رضا عليه السلام بسم اللّه الرحمن الرحيم اللّه اكبر اللّه اكبر اللّه اكبر و الحمدللّه كثيرا و سبحان اللّه بكره و اصيلا الحمدللّه على هدايته لدينه و التوفيق لما دعا اليه من سبيله اللهم انك اكرم مقصود و اكرم ماتى و قد اتيتك يا الهى متقربا اليك بابن بنت نبيك محمد صلواتك عليه و اله اللهم فلا تخيب سعيى و لاتقطع من فضلك رجائى و اجعلنى عندك وجيها فى الدنيا و الاخره و من المقربين برحمتك يا ارحم الراحمين .
اذن دخول دوم الحمدللّه الذى هدانا لهذا و ما كنا لنهدى لولا ان هدانا اللّه لقد جائت رسل ربنا بالحق فقلت يا ايها الذين امنوا لاتدخلوا بيوت النبى الا ان يوذن لكم فها انا ذامستاذنك و مستاذن رسولك صلواتك عليه و اله ء ادخل يا اللّه ء ادخل يا رسول اللّه ء ادخل يا امير المومنين ء ادخل يا مولاتنا فاطمه الزهراء سيده نساء العالمين ء ادخل يا مولانا حسن بن على ء ادخل يا مولانا محمد بن على ء ادخل يا مولانا جعفر بن محمدء ادخل يا مولانا موسى بن جعفرء ادخل يا مولانا على بن موسى الرضاء ادخل يا مولانا محمد بن على ء ادخل يا مولانا على بن محمد ء ادخل يا مولانا حسن بن على ء ادخل يا مولانا حجه بن الحسن صاحب الزمان ء ادخل يا ايتها الملائكه الموكلون المقيمون المحدقون الحافظون فى هذا الحرم الشريف المبارك و رحمه اللّه و بركاته . چون داخل شوى بايست و بگو: بسم اللّه و باللّه و فى سبيل اللّه و على مله رسول اللّه صلى اللّه عليه و آله اشهد ان لا اله الا اللّه وحده لا شريك له و اشهد ان محمدا عبده و رسوله اللهم صل على محمد و ال محمد.
زيارت پيش روى مبارك السلام عليك ايها الامام الغريب السلام عليك ايها الامام الشهيد السلام عليك ايها الامام المعصوم السلام عليك ايها الامام المظلوم السلام عليك ايها الامام المغموم السلام عليك ايها الامام الهادى و الولى المرشد ابرء الى اللّه تعالى من اعدائك و اتقرب الى اللّه تعالى بموالاتك السلام عليك و رحمه اللّه و بركاته .
زيارت پايين پاى مبارك صلى اللّه عليك يا مولاى صلى اللّه عليك يا مقتداى صلى اللّه على روجك الطيب و جسدك الطاهر و بدنك الزكى صبرت و احتسبت و انت الصادق المصدق قتل اللّه من قتلك و لعن اللّه من ظلمك بالايدى و الالسن عليك منى سلام اللّه يا مولاى و ابن مولاى كن شفيعى و شفيع و الدى بحقك و بحق جدك و ابائك الطيبين الطاهرين المعصومين و رحمه اللّه و بركاته .
(٣) زيارت على بن الحسين عليه السلام السلام عليك يابن رسول اللّه السلام عليك يابن نبى اللّه السلام عليك يابن امير المومنين السلام عليك يابن فاطمه الزهراء سيده نساء العالمين السلام عليك يابن الحسين الشهيد السلام عليك ايها الشهيد و ابن الشهيد السلام عليك ايها المظلوم و ابن المظلوم لَعَنَ اللَّهُ اُمَّةً قَتَلَتْكَ وَلَعَنَ اللَّهُ اُمَّةً ظَلَمَتْكَ وَلَعَنَ اللَّهُ اُمَّةً سَمِعَتْ بِذلِكَ فَرَضِيَتْ بِهِ
(٤) زيارت ساير شهدا السلام عيلكم يا اولياء اللّه و احبائه السلام عليكم يا اصفياء اللّه و اودانه السلام عليكم يا انصار دين اللّه السلام عليكم يا انصار رسول اللّه السلام عليكم يا انصار اميرالمومنين السلام عليكم يا انصار فاطمه الزهراء سيده نساء العالمين السلام عليكم يا انصار ابيمحمد الحسن بن على الزكى الناصح الامين السلام عليكم يا انصار ابيعبداللّه بابى انتم و امى طبتم و طابت الارض التى فيها دفنتم و فزتم فوزا عظيما فياليتنى كنت معكم فافوز معكم .
زيارت بالاى سر مبارك السلام عليك يا مولاى و ابن مولاى و رحمه اللّه و بركاته اشهد انك تشهد مقامى و تسمع كلامى و ترد سلامى و انت حى عند ربك مرزوق اسئل اللّه ربى و ربك قضاء حوائجى فى الدنيا و الاخره يا ولى اللّه يا حجه اللّه ان بينى و بين اللّه ذنوبا قد اثقلت ظهرى و منعتنى من الرقاد و ذكرها يقلقل احشائى و قد هربت الى اللّه عزوجل و اليك فبحقك و بحق من ائتمنك على سره و استرعاك امر خلقه و قرن طاعتك بطاعته و مولا اتك بموالاته فكن لى الى اللّه شفيعا و من النار مجيرا و على الدهر ظهيرا و على الصراط دليلا و فى القبر مونسا و انيسا و رحمه اللّه و بركاته .
دعاى بالاى سر مبارك اللهم فاستجب دعائى يا اللّه و اقبل ثنائى يا اللّه و اجمع بينى و بين اوليائى يا اللّه بحق محمد و على و فاطمه و الحسن و الحسين و الائمه المعصومين من ولد الحسين عليهم السلام .
(٥) زيارت حضرت صاحب الامر السلام عليك يا صاحب الزمان السلام عليك يا خليفه الرحمن السلام عليك يا شريك القرآن السلام عليك يا قاطع البرهان السلام عليك يا امام الانس و الجان السلام عليك و على ابائك الطاهرين و رحمه اللّه و بركاته .
صلوات خاصه حضرت رضا عليه السلام اللهم صل على على بن موسى الرضا المرتضى الامام التقى النقى و حجتك على من فوق الارض و من تحت الثرى الصديق الشهيد صلوه كثيره تامه زاكيه متواصله متواتره مترادفه كافضل ما صليت على احد من اوليائك .
(٦) فوايد زيارت عاشورا از طرف خداوند براى تو صد هزار درجه بوده باشد مثل كسى كه شهيد شده باشد با امام حسين عليه السلام تا مشاركت كنى ايشان را در درجات ايشان و شناخته نشوى مگر در جمله شهيدانى كه شهيد شده اند با آن حضرت و نوشته شود براى تو ثواب زيارت هر پيغمبر و رسولى و ثواب زيارت هر كه زيارت كرده حسين عليه السلام را از روزى كه شهيد شده است سلام خدا بر آن حضرت و بر اهل بيتش مى گويى :
(٧) زيارت امام زمان عليه السلام در روز جمعه روز حضرت صاحب الزمان عليه السلام و به نام آن جناب است و همان روزى است كه در آن ظهور خواهد فرمود بگو و در زيارت آن حضرت بخوان : اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا حُجَّةَ اللّهِ فى اَرْضِهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ ا عَيْنَ اللّهِ فى خَلْقِهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا نُورَ اللّهِ الَّذى يَهْتَدى بِهِ الْمُهْتَدُونَ وَيُفَرَّجُ بِهِ عَنِ الْمُؤْمِنينَ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ اَيُّهَا الْمُهَذَّبُ الْخاَّئِفُ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ اَيُّهَا الْوَلِىُّ النّاصِحُ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا سَفينَةَ النَّجاةِ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا عَيْنَ الْحَيوةِ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ صَلَّى اللّهُ عَلَيْكَ وَعَلى آلِ بَيْتِكَ الطَّيِّبينَ الطّاهِرينَ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ عَجَّلَ اللّهُ لَكَ ما وَعَدَكَ مِنَ النَّصْرِ وَظُهُورِ الاَْمْرِ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا مَوْلاىَ اَنَا مَوْلاكَ عارِفٌ بِاُوليكَ وَاُخْريكَ اَتَقَرَّبُ اِلَى اللّهِ تَعالى بِكَ وَبِآلِ بَيْتِكَ وَاَنْتَظِرُ ظُهُورَكَ وَظُهُورَ الْحَقِّ عَلى يَدَيْكَ وَاَسْئَلُ اللّهَ اَنْ يُصَلِّىَ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَاَنْ يَجْعَلَنى مِنَ الْمُنْتَظِرينَ لَكَ وَالتّابِعينَ وَالنّاصِرينَ لَكَ عَلى اَعْداَّئِكَ وَالْمُسْتَشْهَدينَ بَيْنَ يَدَيْكَ فى جُمْلَةِ اَوْلِياَّئِكَ يا مَوْلاىَ يا صاحِبَ الزَّمانِ صَلَواتُ اللّهِ عَلَيْكَ وَعَلى آلِ بَيْتِكَ هذا يَوْمُ الْجُمُعَةِ وَهُوَ يَوْمُكَ الْمُتَوَقَّعُ فيهِ ظُهُورُكَ وَالْفَرَجُ فيهِ لِلْمُؤْمِنينَ عَلى يَدَيْكَ وَقَتْلُ الْكافِرينَ بِسَيْفِكَ وَاَنَا يا مَوْلاىَ فيهِ ضَيْفُكَ وَجارُكَ وَاَنْتَ يا مَوْلاىَ كَريمٌ مِنْ اَوْلادِ الْكِرامِ وَمَاءْمُورٌ بِالضِّيافَةِ وَالاِْجارَةِ فَاَضِفْنى وَ اَجِرْنى صَلَواتُ اللّهِ عَلَيْكَ وَعَلى اَهْلِ بَيْتِكَ الطّاهِرينَ سيد بن طاوس گفته كه من بعد از اين زيارت متمثل مى شوم به اين شعر و اشاره مى كنم به آن حضرت و مى گويم : نَزيلُكَ حَيْثُ مَا اتَّجَهَتْ رِكابى قصق قصصق وَ ضَيْفُكَ حَيْثُ كُنْتُ مِنَ الْبِلادِ يعنى من بر تو نازل مى شوم هر كجا كه راحله ام روى آورد و مرا وارد نمايد و ميهمان تو هستم در هر كجا كه باشم از شهرها.
(٨) زيارت رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله در مدينه حضرت رسول صلى اللّه عليه و آله فرموده كه هر كه مرا زيارت كند در حال حيات يا بعد از فوت من چنان است كه حق تعالى را زيارت كرده باشد. حميرى در قرب الاسناد از حضرت صادق عليه السلام روايت كرده كه فرمود: رسول خدا صلى اللّه عليه و آله هر كه مرا زيارت كند در حيات من يا بعد از فوت من شفيع او گردم در روز قيامت و در حديثى است كه حضرت صادق عليه السلام روز عيدى در مدينه بود پس رفت به زيارت حضرت رسول صلى اللّه عليه و آله و بر آن حضرت سلام كرد و فرمود كه ما بر اهل همه شهرها فضيلت داريم خواه مكه و خواه غير مكه به سبب زيارت و سلام ما بر رسول خدا صلى اللّه عليه و آله و شيخ طوسى (ره ) در تهذيب از يزيد بن عبدالملك روايت كرده و او از پدرش از جدش كه گفت به خدمت حضرت فاطمه سلام اللّه عليها مشرف شدم پس آن حضرت ابتدا فرمود به سلام بر من پس از من پرسيد كه براى چه آمده اى ؟ عرض كردم : از براى طلب بركت و ثواب . فرمود: كه خبر داد مرا پدرم و اينك حاضر است كه هر كه بر او و بر من سه روز سلام كند حق تعالى بهشت را از براى او واجب گرداند گفتم در حيات او و شما فرمود بلى و همچنين بعد ازموت ما، علامه مجلسى (ره ) فرموده كه در حديث معتبر از عبداللّه بن عباس منقول است كه حضرت رسول صلى اللّه عليه و آله فرمود كه هر كه امام حسن عليه السلام را در بقيع زيارت كند قدمش بر صراط ثابت باشد در روزى كه قدمها از آن لغزد و در مقنعه از حضرت صادق عليه السلام روايت شده كه فرمود هر كه مرا زيارت كند گناهانش آمرزيده شود و فقير و پريشان نميرد و شيخ طوسى در تهذيب از حضرت امام حسن عسگرى عليه السلام روايت كرده كه هر كه زيارت كند امام جعفر صادق عليه السلام و پدرش حضرت باقر عليه السلام را درد چشم نكشد و بيمارى و دردى به او نرسد و مبتلا نميرد و ابن قولويه در كامل حديث طولانى از هشام بن سالم از حضرت صادق عليه السلام روايت كرده كه از جمله فقرات او اين است كه مردى به خدمت حضرت صادق عليه السلام شرفياب شد و عرض كرد كه آيا زيارت بايد كرد پدر تو را. فرمود: بلى عرض كرد: چه چيز است از براى آن كه زيارت كند او را؟ فرمود كه بهشت از براى او است اگر اعتقاد به امامت او داشته باشد و متابعت او كند عرض كرد كسى كه اعراض كند از زيارت او چه خواهد داشت فرمود: حسرت خواهد داشت در يوم الحسره كه روز قيامت است . و احاديث در اين باب بسيار است و ما را همين مقدار كافى است اما كيفيت زيارت حضرت رسول صلى اللّه عليه و آله پس چنين است هر گاه وارد شدى ان شاء اللّه مدينه پيغمبر صلى اللّه عليه و آله پس غسل كن براى زيارت و چون خواستى داخل مسجد آن حضرت شوى بايست نزد در و بخوان آن اذن دخول اول را و داخل شو از در جبرئيل و مقدم دار پاى راست را در وقت دخول پس صد مرتبه اللّه اكبر بگو پس دو ركعت نماز تحيت مسجد بگذار وبرو به سمت حجره شريفه و دست بمال بر آن و ببوس آن را و بگو: السلام عليك يا رسول اللّه السلام عليك يا نبى اللّه السلام عليك يا محمد بن عبداللّه السلام عليك يا خاتم النبيين اشهد انك قد بلغت الرساله و اقمت الصلوه و اتيت الزكوه و امرت بالمعروف و نهيت عن المنكر و عبدت اللّه مخلصا حتى اتيك اليقين فصلوات اللّه عليك و رحمته و على اهل بيتك الطاهرين . پس بايست نزد ستون پيش كه از جانب راست قبر است رو به قبله كه دوش چپ به جانب قبر باشد و دوش راست به جانب منبر كه آن موضع سر رسول خدا صلى اللّه عليه و آله است و بگو: اشهد ان لا اله الا اللّه وحده لا شريك له و اشهد ان محمدا عبده و رسوله و اشهد انك رسول اللّه و انك محمد بن عبداللّه و اشهد انك قد بلغت رسالات ربك و نصحت لامتك و جاهدت فى سبيل اللّه و عبدت اللّه حتى اتيك اليقين بالحكمه و الموعظه الحسنه و اديت الذى عليك من الحق و انك قدروفت بالمومنين و غلظت على الكافرين فبلغ اللّه بك افضل شرف محل المكرمين الحمدللّه الذى استنقذ نابك من الشرك و الضلاله اللهم فاجعل صلواتك و صلوات ملائكتك المقربين و انبيائك المرسلين و عبادك الصالحين و اهل السموات و الارضين و من سبح لك يا رب العالمين من الاولين و الاخرين على محمد عبدك و رسولك و نبيك و آمينك و نجيك و حبيبك و صفيك و خاصتك و صفوتك و خيرتك من خلقك اللهم اعطه الدرجه الرفيعه و اته الوسيله من الجنه و ابعثه مقاما محمودا ايغبطه به الاولون و الاخرون اللهم انك قلت ولو انهم اذ ظلموا انفسهم جاومك فاستغفروا اللّه و استغفر لهم الرسول لوجدوا اللّه توابا رحيما و انى اتيتك مستغفرا تائبا من ذنوبى و انى اتوجه بك الى اللّه ربى و ربك ليغفرلى ذنوبى . و اگر تو را حاجتى باشد بگردان قر مطهر را در پشت كتف خود و رو به قبله كن و دستها را بر دار و حاجت خود را بطلب به درستى كه سزاوار است كه بر آورده شود ان شاء اللّه و ابن قولويه بسند معتبر روايت كرده از محمد بن مسعود كه گفت ديدم حضرت صادق عليه السلام را كه به نزد قبر حضرت صلى اللّه عليه و آله آمد و دست مبارك خود را بر قبر گذاشت و گفت : اسئل اللّه الذى اجتباك واختارك و هداك و هدى بك ان يصلى عليك (پس فرمود) ان اللّه و ملائكته يصلون على النبى يا ايها الذين امنوا صلوا عليه و سلموا تسليما. شيخ در مصباح فرموده كه چون فارغ شدى از دعاء در نزد قبر شريف پس برو به نزد منبر و دست بر آن بمال و بگيرد و قبه پايين منبر را كه مثل انار مى ماند و بمال صورت و چشمهاى خود را به آن پس بدرستى كه در آن شفاى چشم است و بايست نزد منبر و حمد و ثناى الهى بجا آور و حاجت خود را بطلب پس بدرستى كه رسول خدا صلى اللّه عليه و آله فرمود كه مابين قبر و منبر من باغى است از باغهاى بهشت و منبر من بر درى است از درهاى بهشت پس مى روى به مقام نبى صلى اللّه عليه و آله و نماز مى كنى در آنجا آنچه خواهى و نماز بسيار كن در مسجد پيغمبر صلى اللّه عليه و آله پس بدرستى كه نماز در آن معادل با هزار نماز است و هرگاه داخل مسجد مى شوى يا بيرون مى روى صلوات بفرست بر آن حضرت و نماز گذار در خانه فاطمه صلوات اللّه عليها و برو در مقام جبرئيل عليه السلام و آن در زير ناودان است پس بدرستى كه محل ايستادن جبرئيل عليه السلام در وقت اذن دخول خواستن از پيغمبر صلى اللّه عليه و آله آنجا بوده و بگو: اسئلك اى جواد اى كريم اى قريب اى بعيد ان ترد على نعمتك .
(٩) زيارت حضرت زهرا سلام اللّه عليها در مدينه پس زيارت كن حضرت فاطمه سلام اللّه عليها را از نزد روضه مطهره و اختلاف شده در موضع قبر آن مظلومه طايفه گفته اند كه مدفون است در روضه كه مابين قبر و منبر باشد و بعضى ديگر گفته اند كه در خانه خودش است و فرقه سيم گفته اند كه در بقيع مدفون است و آنچه بيشتر اصحاب ما بر آن مى باشند آن است كه زيارت شود آن مظلومه از نزد روضه و كسى كه آن معظمه را زيارت كند در اين سه موضع افضل است و چون ايستادى در اين مواضع از براى زيارت آن ممتحنه بگو: يا مُمْتَحَنَةُ امْتَحَنَكِ اللّهُ الَّذى خَلَقَكِ قَبْلَ اَنْ يَخْلُقَكِ فَوَجَدَكِ لِمَا امْتَحَنَكِ صابِرَةً وَزَعَمْنا اَنّا لَكِ اَوْلِياَّءُ وَمُصَدِّقُونَ وَصابِرُونَ لِكُلِّ ما اَتانا بِهِ اَبُوكِ صَلَّى اللّهُ عَلَيْهِ وَ الِهِ وَاَتى بِهِ وَصِيُّهُ فَاِنّا نَسْئَلُكِ اِنْ كُنّا صَدَّقْناكِ اِلاّ اَلْحَقْتِنا بِتَصْديقِنا لَهُما لِنُبَشِّرَ اَنْفُسَنا بِاَنّا قَدْ طَهُرْنا بِوَلايَتِكِ (و مستحبّ است نيز آنكه بگويد) اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا بِنْتَ رَسُولِ اللّهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا بِنْتَ نَبِىِّ اللّهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا بِنْتَ حَبيبِ اللّهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا بِنْتَ خَليلِ اللّهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا بِنْتَ صَفِّىِ اللّهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا بِنْتَ اَمينِ اللّهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا بِنْتَ خَيْرِ خَلْقِ اللّهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا بِنْتَ اَفْضَلِ اَنْبِياَّءِ اللّهِ وَرُسُلِهِ وَمَلاَّئِكَتِهِ اَلسَّلا مُ عَلَيْكِ ي ا بِنْتَ خَيْرِ الْبَرِّيَةِ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا سِيِّدَةَ نِساَّءِ الْعالَمينَ مِنَ الاَْوَّلينَ وَالاْ خِرينَ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا زَوْجَةَ وَلِىِّ اللّهِ وَخَيْرِ الْخَلْقِ بَعْدَ رَسُولِ اللّهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا اُمَّ الْحَسَنِ وَالْحُسَيْنِ سَيِّدَىْ شَبابِ اَهْلِ الْجَنَّةِ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ اَيَّتُهَا الصِّدّيقَةُ الشَّهيدَةُ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ اَيَّتُهَا الرَّضِيَّةُ الْمَرْضِيَّةُ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ اَيَّتُهَا الْفاضِلَةُ الزَّكِيَّةُ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ اَيَّتُهَا الْحَوْراَّءُ الاِْنْسِيَّةُ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ اَيَّتُهَا التَّقِيَّةُ النَّقِيَّةُ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ اَيَّتُهَا الْمُحَدَّثَةُ الْعَليمَةُ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ اَيَّتُهَا الْمَظْلُومَةُ الْمَغْصُوبَةُ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ اَيَّتُهَا الْمُضْطَهَدَةُ الْمَقْهُورَةُ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا فاطِمَةُ بِنْتَ رَسُولِ اللّهِ وَرَحْمَةُ اللّهِ وَبَرَكاتُهُ صَلَّى اللّهُ عَلَيْكِ وَعَلى رُوحِكِ وَبَدَنِكِ اَشْهَدُ اَنَّكِ مَضَيْتِ عَلى بَيِّنَةٍ مِنْ رَبِّكِ وَاَنَّ مَنْ سَرَّكِ فَقَدْ سَرَّ رَسُولَ اللّهِ صَلَّى اللّهُ عَلَيْهِ وَ الِهِ وَمَنْ جَفاكِ فَقَدْ جَفا رَسُولَاللّهِ صَلَّى اللّهُ عَلَيْهِ وَ الِهِ وَمَنْ آذاكِ فَقَدْ آذى رَسُولَ اللّهِ صَلَّى اللّهُ عَلَيْهِ وَ الِهِ وَمَنْ وَصَلَكِ فَقَدْ وَصَلَ رَسُولَ اللّهِ صَلَّى اللّهُ عَلَيْهِ وَ الِهِ وَمَنْ قَطَعَكِ فَقَدْ قَطَعَ رَسُولَ اللّهِ صَلَّى اللّهُ عَلَيْهِ وَ الِهِ لاَِنَّكِ بِضْعَةٌ مِنْهُ وَرُوحُهُ الَّذى بَيْنَ جَنْبَيْهِ اُشْهِدُ اللّهَ وَرُسُلَهُ وَمَلاَّئِكَتَهُ اَنّى ر اضٍ عَمَّنْ رَضيتِ عَنْهُ س اخِطٌ عَلى مَنْ سَخِطْتِ عَلَيْهِ مُتَبَرِّءٌ مِمَّنْ تَبَرَّئْتِ مِنْهُ مُوالٍ لِمَنْ والَيْتِ مُعادٍ لِمَنْ عادَيْتِ مُبْغِضٌ لِمَنْ اَبْغَضْتِ مُحِبُّ لِمَنْ اَحْبَبْتِ وَكَفى بِاللّهِ شَهيداً وَحَسيباً وَجازِياً وَمُثيباً پس صلوات مى فرستى بر حضرت رسول و ائمه اطهار عليهم السلام .
(١٠) زيارت ائمه بقيع عليهم السلام در اواخر باب زيارات ذكر صلواتى بر آن حضرت و آل او عليهم السلام يعنى حضرت امام حسن مجتبى و امام زين العابدين و امام محمد باقر و امام جعفر صادق عليه السلام چون خواستى زيارت كنى اين بزرگواران را بايد به عمل آورى آنچه در آداب زيارت ذكر شد از غسل و طهارت و پوشيدن جامه هاى پاك و پاكيزه و استعمال بوى خوش و رخصت طلبيدن در دخول و نحو اينها و بگو نيز: يامَوالِىَّ يا اَبْناءَ رَسُولِ اللّهِ عَبْدُكُمْ وَابْنُ اَمَتِكُمُ الذَّليلُ بَيْنَ اَيْديكُمْ وَالْمُضْعَِفُ فى عُلُوِّ قَدْرِكُمْ وَالْمُعْتَرِفُ بِحَقِّكُمْ جاَّئَكُمْ مُسْتَجيراً بِكُمْ قاصِداً اِلى حَرَمِكُمْ مُتَقَرِّباً اِلى مَقامِكُمْ مُتَوَسِّلاً اِلَى اللّهِ تَعالى بِكُمْ ءَاَدْخُلُ يا مَوالِىَّ ءَاَدْخُلُ يا اَوْلِيآءَ اللّهِ ءَاَدْخُلُ يا مَلاَّئِكَةَ اللّهِ الْمُحْدِقينَ بِه ذَا الْحَرَمِ الْمُقيمينَ بِهذَا الْمَشْهَدِ و بعد از خشوع و خضوع و رقّت داخل شو و پاى راست را مقدّم دار و بگو: اَللّهُ اَكْبَرُ كَبيراً وَالْحَمْدُ لِلّهِ كَثيراً وَسُبْحانَ اللّهِ بُكْرَةً وَاَصيلاً وَالْحَمْدُ لِلّهِ الْفَرْدِ الصَّمَدِ الْماجِدِ الاَْحَدِ الْمُتَفَضِّلِ الْمَنّانِ الْمُتَطَوِّلِ الْحَنّانِ الَّذى مَنَّ بِطَوْلِهِ وَسَهَّلَ زِيارَةَ ساداتى بِاِحْسانِهِ وَلَمْ يَجْعَلْنى عَنْ زِيارَتِهِمْ مَمْنُوعاً بَلْتَطَوَّلَ وَمَنَحَ پس نزديك قبور مقدسه ايشان برو و پشت به قبله و رو به قبر ايشان كن و بگو: اَلسَّلامُ عَلَيْكُمْ اَئِمَّةَ الْهُدى اَلسَّلامُ عَلَيْكُمْ اَهْلَ التَّقْوى اَلسَّلامُ عَلَيْكُمْاَيُّهَا الْحُجَجُ على اَهْلِ الدُّنْيا اَلسَّلامُ عَلَيْكُمْ اَيُّهَا الْقُوّامُ فِى الْبَرِيَّةِ بِالْقِسْطِ اَلسَّلامُ عَلَيْكُمْ اَهْلَ الصَّفْوَةِ اَلسَّلامُ عَلَيْكُمْ آلَ رَسُولِ اللّهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكُمْ اَهْلَ النَّجْوى اَشْهَدُ اَنَّكُمْ قَدْ بَلَّغْتُمْ وَنَصَحْتُمْ وَصَبَرْتُمْ فى ذاتِ اللّهِ وَكُذِّبْتُمْ وَاُسْيئَ اِلَيْكُمْ فَغَفَرْتُمْ وَاَشْهَدُ اَنَّكُمُ الاَْئِمَّةُ الرّاشِدُونَ الْمُهْتَدُونَ وَاَنَّ طاعَتَكُمْ مَفْرُوضَةٌ وَاَنَّ قَوْلَكُمُ الصِّدْقُ وَاَنَّكُمْ دَعَوْتُمْ فَلَمْ تُجابُوا وَاَمَرْتُمْ فَلَمْ تُطاعُوا وَاَنَّكُمْ دَعائِمُ الدّينِ وَاَرْكانُ الاَْرْضِ لَمْ تَزالُوا بِعَيْنِ اللّهِ يَنْسَخُكُمْ مِنْ اَصْلابِ كُلِّ مُطَهَّرٍ وَيَنْقُلُكُمْ مِنْ اَرْحامِ الْمُطَهَّراتِ لَمْ تُدَنِّسْكُمُ الْجاهِلِيَّةُ الْجَهْلاَّءُ وَلَمْ تَشْرَكْ فيكُمْ فِتَنُ الاَْهْواَّءِ طِبْتُمْ وَطابَ مَنْبَتُكُمْ مَنَّ بِكُمْ عَلَيْنا دَيّانُ الدّينِ فَجَعَلَكُمْ فى بُيُوتٍ اَذِنَ اللّهُ اَنْ تُرْفَعَ وَيُذْكَرَ فيهَا اسْمُهُ وَجَعَلَ صَلوتَنا عَلَيْكُمْ رَحْمَةً لَنا وَكَفّارَةً لِذُنُوبِنا اِذِ اخْتارَكُمُ اللّهُ لَنا وَطَيَّبَ خَلْقَنا بِما مَنَّ عَلَيْنا مِنْ وِلايَتِكُمْ وَكُنّا عِنْدَهُ مُسَمّينَ بِعِلْمِكُمْ مُعْتَرِفينَ بِتَصْديقِنا اِيّاكُمْ وَهذا مَقامُ مَنْ اَسْرَفَ وَاَخْطَاَ وَاسْتَكانَ وَاَقَرَّبِما جَنى وَرَجى بِمَقامِهِ الْخَلاصَ وَاَنْ يَسْتَنْقِذَهُ بِكُمْ مُسْتَنْقِذُ الْهَلْكى مِنَ الرَّدى فَكُونُوا لى شُفَعآءَ فَقَدْ وَفَدْتُ اِلَيْكُمْ اِذْ رَغِبَ عَنْكُمْ اَهْلُ الدُّنْيا وَاتَّخَذُوا آياتِ اللّهِ هُزُواً وَاسْتَكْبَرُوا عَنْها يا مَنْ هُوَ قآئِمٌ لا يَسْهُو وَدآئِمٌ لا يَلْهُو وَمُحيطٌ بِكُلِّشَىْءٍ لَكَ الْمَنُّ بِما وَفَّقْتَنى وَعَرَّفْتَنى بِما اَقَمْتَنى عَلَيْهِ اِذْ صَدَّ عَنْهُ عِبادُكَ وَجَهِلُوا مَعْرِفَتَهُ وَاسْتَخَفُّوا بِحَقِّهِ وَمالُوا اِلى سِواهُ فَكانَتِ الْمِنَّةُ مِنْكَ عَلَىَّ مَعَ اَقْوامٍ خَصَصْتَهُمْ بِما خَصَصْتَنى بِهِ فَلَكَ الْحَمْدُ اِذْ كُنْتُ عِنْدَكَ فى مَقامى هذا مَذْكُوراً مَكْتُوباً فَلا تَحْرِمْنى ما رَجَوْتُ وَلا تُخَيِّبْنى فيما دَعَوْتُ بِحُرْمَةِ مُحَمَّدٍ وَ الِهِ الطّاهِرينَ وَصَلَّى اللّهُ عَلى مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ پس دعا كن از براى خود به هر چه خواهى و شيخ طوسى ؛ در تهذيب فرموده كه بعد از آن هشت ركعت نماز زيارت بكن يعنى از براى هر امامى دو ركعت و شيخ طوسى و سيّد بن طاوس گفته اند كه چون خواهى ايشان را وداع كنى بگو: اَلسَّلامُ عَلَيْكُمْ اَئِمَّةَ الْهُدى وَرَحْمَةُ اللّهِ وَبَرَكاتُهُ اَسْتَوْدِعُكُمُ اللّهَ وَاَقْرَءُ عَلَيْكُمُ السَّلامَ آمَنّا بِاِللّهِ وَبِالرَّسُولِ وَبِما جِئْتُمْ بِهِ وَدَلَلْتُمْ عَلَيْهِ اَللّهُمَّ فَاكْتُبْنا مَعَ الشّاهِدينَ
(١١) زيارت امين اللّه زيارت معروف به امين اللّه است كه در نهايت اعتبار است و در تمام كتب مزاريه و مصابيح نقل شده است و علامه مجلسى (ره ) فرموده كه آن بهترين زيارات است از جهت متن و سند و بايد كه در جميع روضات مقدسه بر اين مواظبت نمايند و كيفيت آن چنان است كه به سندهاى معتبر روايت شده از جابر از امام محمد باقر عليه السلام كه امام زين العابدين عليه السلام به زيارت اميرالمومنين عليه السلام آمد و نزد قبر آن حضرت ايستاد و گريست و گفت : اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا اءمينَ اللَّهِ فى اَرْضِهِ وَحُجَّتَهُ عَلى عِبادِهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا اَميرَ الْمُؤْمِنينَ اَشْهَدُ اَنَّكَ جاهَدْتَ فِى اللَّهِ حَقَّ جِهادِهِ وَعَمِلْتَ بِكِتابِهِ وَاتَّبَعْتَ سُنَنَ نَبِيِّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ حَتّى دَعاكَ اللَّهُ اِلى جِوارِهِ فَقَبَضَكَ اِلَيْهِ بِاخْتِيارِهِ وَاَلْزَمَ اَعْدائَكَ الْحُجَّةَ مَعَ مالَكَ مِنَ الْحُجَجِ الْبالِغَةِ عَلى جَميعِ خَلْقِهِ اَللّهُمَّ فَاجْعَلْ نَفْسى مُطْمَئِنَّةً بِقَدَرِكَ راضِيَةً بِقَضاَّئِكَ مُولَعَةً بِذِكْرِكَ وَدُعاَّئِكَ مُحِبَّةً لِصَفْوَةِ اَوْلِياَّئِكَ مَحْبُوبَةً فى اَرْضِكَ وَسَماَّئِكَ صابِرَةً عَلى نُزُولِ بَلاَّئِكَ ش اكِرَةً لِفَواضِلِ نَعْماَّئِكَ ذاكِرَةً لِسَوابِغِ آلا ئِكَ مُشْتاقَةً اِلى فَرْحَةِ لِقاَّئِكَ مُتَزَوِّدَةً التَّقْوى لِيَوْمِ جَزاَّئِكَ مُسْتَنَّةً بِسُنَنِ اَوْلِياَّئِكَ مُفارِقَةً لاَِخْلاقِ اَعْدائِكَ مَشْغُولَةً عَنِ الدُّنْيا بِحَمْدِكَ وَثَناَّئِكَ پس پهلوى روى مبارك خود را بر قبر گذاشت و گفت : اَللّهُمَّ اِنَّ قُلُوبَ الْمُخْبِتينَ اِلَيْكَ والِهَةٌ وَسُبُلَ الرّاغِبينَ اِلَيْكَ شارِعَةٌ وَاَعْلامَ الْقاصِدينَ اِلَيْكَ واضِحَةٌ وَاَفْئِدَةَ الْعارِفينَ مِنْكَ فازِعَةٌ وَاَصْواتَ الدّاعينَ اِلَيْكَ صاعِدَةٌ وَاَبْوابَ الاِْجابَةِ لَهُمْ مُفَتَّحَةٌ وَدَعْوَةَ مَنْ ناجاكَ مُسْتَجابَةٌ وَتَوْبَةَ مَنْ اَنابَ اِلَيْكَ مَقْبُولَةٌ وَعَبْرَةَ مَنْ بَكى مِنْ خَوْفِكَ مَرْحُومَةٌ وَالاِْغاثَةَ لِمَنِ اسْتَغاثَ بِكَ مَوْجُودَةٌ وَالاِْعانَةَ لِمَنِ اسْتَعانَ بِكَ مَبْذُولَةٌ وَعِداتِكَ لِعِبادِكَ مُنْجَزَةٌ وَزَلَلَ مَنِ اسْتَقالَكَ مُقالَةٌ وَاَعْمالَ الْعامِلينَ لَدَيْكَ مَحْفُوظَةٌ وَاَرْزاقَكَ اِلَى الْخَلائِقِ مِنْ لَدُنْكَ نازِلَةٌ وَعَواَّئِدَ الْمَزيدِ اِلَيْهِمْ واصِلَةٌ وَذُنُوبَ الْمُسْتَغْفِرينَ مَغْفُورَةٌ وَحَواَّئِجَ خَلْقِكَ عِنْدَكَ مَقْضِيَّةٌ وَجَواَّئِزَ السّآئِلينَ عِنْدَكَ مُوَفَّرَةٌ وَ عَواَّئِدَ الْمَزيدِ مُتَواتِرَةٌ وَمَواَّئِدَ الْمُسْتَطْعِمينَ مُعَدَّةٌ وَمَناهِلَ الظِّماَّءِ مُتْرَعَةٌ اَللّهُمَّ فَاسْتَجِبْ دُعاَّئى وَاقْبَلْ ثَناَّئى وَاجْمَعْ بَيْنى وَبَيْنَ اَوْلِياَّئى بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَعَلِىٍّ وَفاطِمَةَ وَالْحَسَنِ وَالْحُسَيْنِ اِنَّكَ وَلِىُّ نَعْماَّئى وَمُنْتَهى مُناىَ وَغايَةُ رَجائى فى مُنْقَلَبى وَمَثْواىَ و در كامل الزياره بعد از اين زيارت اين فقرات نيز مسطور است : اَنْتَ اِلهى وَسَيِّدى وَمَوْلاىَ اِغْفِرْ لاَِوْلِياَّئِنا وَكُفَّ عَنّا اَعْداَّئَنا وَاشْغَلْهُمْ عَنْ اَذانا وَاَظْهِرْ كَلِمَةَ الْحَقِّ وَاجْعَلْهَا الْعُلْيا وَاَدْحِضْ كَلِمَةَ الْباطِلِ وَاجْعَلْهَا السُّفْلى اِنَّكَ عَلى كُلِّشَى ءٍْ قَديرٌ پس حضرت امام محمّد باقر عليه السلام فرمود كه هر كه از شيعيان ما اين زيارت و دعا را نزد قبر اميرالمؤ منين عليه السلام يا نزد قبر يكى از ائمه عليهم السلام بخواند البته حق تعالى اين زيارت و دعاء او را در نامه اى از نور بالا برد و مهر حضرت محمد صلى الله عليه و آله را بر آن بزند و چنين محفوظ باشد تا تسليم نمايند به قائم آل محمد عليهم السلام پس استقبال نمايد صاحبش را ببشارت و تحيت و كرامت انشاء الله تعالى . مؤ لف گويد: كه اين زيارت شريفه هم از زيارات مطلقه محسوب مى شود و هم از زيارات مخصوصه روز غدير و هم از زيارات جامعه كه در جميع روضات مقدسه ائمه عليهم السلام خوانده مى شود.
(١٣) زيارت حضرت زينب سلام اللّه عليها بسم اللّه الرحمن الرحيم السلام عليك يا بنت رسول اللّه السلام عليك يا بنت نبى اللّه السلام عليك يا بنت محمد المصطفى سيد الانبياء و المرسلين السلام عليك يا بنت ولى اللّه السلام عليك يا بنت على المرتضى السلام عليك يا بنت سيد الاوصياء و الصديقين السلام عليك يا بنت فاطمه الزهراء سيده نساء العالمين السلام عليك يا اخت الحسن و الحسين سيدى شباب اهل الجنه اجمعين السلام عليك ايتها السيده الزكيه السلام عليك ايتها الداعيه الخفيه السلام عليك ايتها التقيه النقيه السلام عليك ايتها الرضيه المرضيه السلام عليك ايتها المظلومه السلام عليك ايتها المهمومه السلام عليك ايتها المغمومه السلام عليك ايتها المضروبه السلام عليك ايتها الماسوره السلام عليك ايتها الصديقه الصغرى السلام عليك ايتها الصاحبه المصيبه العظمى السلام عليك يا زينب الكبرى السلام عليك يا عصمه الصغرى اشهد انك كنت صابره شاكره مجلله معظمه مكرمه محدثه مخدره موقره فى جميع حالاتك و منقلباتك و مصيباتك و بلياتك و امتحاناتك حتى فى اشدها و امرها و هى و اللّه وقوفك فى هذالمكان و اخوك العطشان مصروع فى عمق الحائر من كثره جراحات السيف و السنان و الشمر جالس على صدره و احزناه عليه و عليك يا بنت الزهراء و بنت خديجه الكبرى اشهد انك قد نصحت للّه و لرسوله و لاميرالمومنين و لفاطمه و الحسن و الحسين و نصرتهم و اليك يا رب المشتكى و عليك المعول فى الشده و الرخاء اللهم صل على محمد و اله الذين فرضت علينا طاعتهم فعر فتنا بذلك منزلتهم و فرج علينا بفضلهم فرجا عاجلا قريبا كلمح البصر او هو اقرب من ذلك يا محمد يا على يا على يا محمد انصرانى يا على يا محمد فانكما ناصراى و اكفيانى فانكما كافياى يا مولاى يا صاحب الزمان الغوث الغوث ادركنى ادركنى ادركنى .
(١٤) زيارت حضرت معصومه سلام اللّه عليها اَلسَّلامُ عَلى آدَمَ صَِفْوَةِ اللَّهِ اَلسَّلامُ عَلى نُوحٍ نَبِىِّ اللَّهِ اَلسَّلامُ عَلى اِبْراهيمَ خَليلِ اللَّهِ اَلسَّلامُ عَلى مُوسى كَليمِ اللَّهِ اَلسَّلامُ عَلى عيسى رُوحِ اللَّهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا رَسُولَ اللَّهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا خَيْرَ خَلْقِ اللَّهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا صَفِىَّ اللَّهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا مُحَمَّدَ بْنَ عَبْدِ اللَّهِ خاتَِمَ النَّبِيّينَ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا اَميرَ الْمُؤْمِنينَ عَلِىَّ بْنَ اَبيطالِبٍ وَصِىَّ رَسُولِ اللَّهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا فاطِمَةُ سَيِّدَةَ نِسآءِ الْعالَمينَ اَلسَّلامُ عَلَيْكُما يا سِبْطَىْ نَبِىِّ الرَّحْمَةِ وَسَيِّدَىْ شَبابِ اَهْلِ الْجَّنَةِ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا عَلىَّ بْنَ الْحُسَيْنِ سَيِّدَ الْعابِدينَ وَقُرَّةَ عَيْنِ النّاظِرينَ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا مُحَمَّدَ بْنَ عَلِي باقِرِ الْعِلْمِ بَعْدَ النَّبِىِّ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا جَعْفَرَ بْنَ مُحَمَّدٍ الصّادِقَ الْبآرَّ الاَْمينَ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا مُوسَى بْنَ جَعْفَرٍ الطّاهِرَ الطُّهْرَ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا عَلِىَّ بْنَ مُوسَى الرِّضا الْمُرْتَضى اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا مُحَمَّدَ بْنَ عَلِي التَّقِىَّ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا عَلِىَّ بْنَ مُحَمَّدٍ النَّقِىَّ النّاصِحَ الاَْمينَ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا حَسَنَ بْنَ عَلِي اَلسَّلامُ عَلَى الْوَصىِّ مِنْ بَعْدِهِ اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى نُورِكَ وَسِراجِكَ وَوَلِىِّ وَلِيِّكَ وَوَصِىِّ وَصِيِّكَ وَحُجَّتِكَ عَلى خَلْقِكَ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا بِنْتَ رَسُولِ اللَّهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا بِنْتَ فاطِمَةَ و خَديجَةَ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا بِنْتَ اَميرِالْمُؤْمِنينَ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا بِنْتَ الْحَسَنِ وَالْحُسَيْنِ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا بِنْتَ وَلِىِّ اللَّهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا اُخْتَ وَلِىِّ اللَّهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا عَمَّةَ وَلِىِّ اللَّهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا بِنْتَ مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ وَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكاتُهُ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ عَرَّفَ اللَّهُ بَيْنَنا وَبَيْنَكُمْ فِى الْجَنَّةِ وَحَشَرَنا فى زُمْرَتِكُمْ وَاَوْرَدَنا حَوْضَ نَبِيِّكُمْ وَسَقانا بِكَاْسِ جَدِّكُمْ مِنْ يَدِ عَلِىِّ بْنِ اَبيطالِبٍ صَلَواتُ اللَّهِ عَلَيْكُمْ اَسْئَلُ اللَّهَ اَنْ يُرِيَنا فيكُمُ السُّرُورَ وَالْفَرَجَ وَاَنْ يَجْمَعَنا وِاِيّاكُمْ فى زُمْرَةِ جَدِّكُمْ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَاَنْ لا يَسْلُبَنا مَعْرِفَتَكُمْ اِنَّهُ وِلِىُّ قَديرٌ اَتَقَرَّبُ اِلَى اللَّهِ بِحُبِّكُمْ وَالْبَراَّئَةِ مِنْ اَعْدآئِكُمْ وَالتَّسْليمِ اِلَى اللَّهِ راضِياً بِهِ غَيْرَ مُنْكِرٍ وَلا مُسْتَكْبِرٍ و عَلى يَقينِ ما اَتى بِهِ مُحَمَّدٌ وَبِهِ راضٍ نَطْلُبُ بِذلِكَ وَجْهَكَ يا سَيِّدى اَللّهُمَّ وَرِضاكَ وَالدّارَ الاْخِرَةَ يا فاطِمَةُ اشْفَعى لى فىِ الْجَنَّةِ فَاِنَّ لَكِ عِنْدَ اللَّهِ شَاْناً مِنَ الشَّاْنِ اَللّهُمَّ اِنّى اَسْئَلُكَ اَنْ تَخْتِمَ لى بِالسَّعادَةِ فَلا تَسْلُبْ مِنّى ما اَنَا فيهِ وَلا حَوْلَ وَلا قُوَّةَ اِلاّ بِاللَّهِ الْعَلِىِّ الْعَظيمِ اَللّهُمَّ اسْتَجِبْ لَنا وَتَقَبَّلْهُ بِكَرَمِكَ وَعِزَّتِكَ وَبِرَحْمَتِكَ وَعافِيَتِكَ وَصَلَّى اللَّهُ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ اَجْمَعينَ وَسَلَّمَ تَسْليماً يا اَرْحَمَ الرّاحِمينَ
۷
خواص بعضى از آيات قرآن كريم (١٥) زيارت حضرت عبدالعظيم عليه السلام دوم امامزاده لازم التعظيم جناب شاهزاده عبدالعظيم كه نسب شريفش به چهار واسطه به سبط جليل حضرت خيرالورى امام حسن مجتبى عليه السلام منتهى مى شود بدين طريق عبدالعظيم بن عبدالله بن على بن الحسن بن زيد بن الحسن بن على بن ابيطالب عليهم السلام و قبر شريفش در رى معلوم و مشهور و ملاذ و معاذ عامه مخلوقست و علو مقام و جلالت شاءن آن حضرت اظهر من الشمس است چه آن جناب بعلاوه آنكه از دودمان حضرت خاتم النبيين صلى الله عليه و آله است از اكابر محدثين و اعاظم علماء و زهاد و عباد و صاحب ورع و تقوى است و از اصحاب حضرت جواد و حضرت هادى عليه السلام است و نهايت توسل و انقطاع به خدمت ايشان داشته و احاديث بسيار از ايشان روايت كرده و اوست صاحب كتاب خطب اميرالمؤ منين عليه السلام و كتاب يوم و ليلة و اوست كه دين خود را بر امام زمانش حضرت هادى عليه السلام عرض كرد و حضرت تصديق او نمود و فرمود (يا اَبَاالْقاسِمِ هذا وَاللّهِ دينُ اللّهِ الَّذِى ارْتَضاهُ لِعِبادِهِ فَاَثْبِتْ عَلَيْهِ ثَبَّتَكَاللّهُ بِالْقَوْلِ الثّابِتِ فىِ الدُّنْيا وَالاْخِرَةِ) و صاحب بن عباد رساله مختصره در احوال آن جناب نوشته كه شيخ ما مرحوم ثقة الا سلام نورى در خاتمه مستدرك آن را نقل فرموده و در آنجا و در رجال شيخ نجاشى است كه حضرت عبدالعظيم از سلطان زمان خويش ترسيد و گريخت و در شهرها گردش مى كرد بعنوان آنكه قاصد و پيك است تا به رى آمد و مخفى شد در ساربانان و به روايت نجاشى در سردابى در خانه مردى از شيعيان در سكة الموالى و در آنجا عبادت خدا مى كرد و روزها روزه مى داشت و شبها به نماز مى ايستاد و پنهان بيرون مى آمد و زيارت مى كرد قبرى را كه در مقابل قبر او است و راه در ميان است و مى گفت اين قبر مردى از فرزندان حضرت امام موسى عليه السلام است و پيوسته در آنجا مى بود و يك و دو از شيعه خبر مى شدند از احوال او تا آنكه اكثر مردم رى او را شناختند پس شخصى از شيعه حضرت رسالت پناه صلى الله عليه و آله را در خواب ديد كه فرمود مردى از فرزندان مرا از سكة الموالى برخواهند داشت و مدفون خواهند كرد نزد درخت سيب در باغ عبدالجبار بن عبدالوهاب و اشاره فرمود به همان مكان كه در آنجا مدفون شد پس آن شخص رفت كه آن درخت و مكان را از صاحب باغ بخرد صاحب باغ گفت از براى چه مى خرى اين درخت و جاى آن را آن شخص خواب خود را نقل كرد صاحب باغ گفت من نيز چنين خواب ديده ام و موضع اين درخت را با جميع باغ وقف كرده ام بر آن سيد و ساير شيعيان كه در آنجا مرده هاى خود را دفن كنند پس عبدالعظيم بيمار شد و به رحمت ايزدى واصل گشت چون او را برهنه كردند كه غسل بدهند در جيبش رقعه اى يافتند كه در آنجا نسب شريف خود را نوشته بود كه منم ابوالقاسم عبدالعظيم پسر عبدالله پسر على پسر حسن پسر زيد پسر امام حسن پسر على بن ابيطالب عليهم السلام و نيز صاحب بن عباد در وصف علم عبدالعظيم گفته كه روايت كرده ابوتراب رويانى كه گفت شنيدم از ابوحماد رازى كه مى گفت وارد شدم بر حضرت امام على نقى عليه السلام در سر من راءى پس سؤ ال كردم از آن حضرت جمله اى از مسائل حلال و حرام خود و جواب فرمود مسائل مرا پس زمانى كه وداع كردم با آن حضرت براى بيرون آمدن از آنجا حضرت با من فرمود: اى حماد هرگاه مشكل شد بر تو چيزى از امور دينت درناحيه خود يعنى در بلد رى پس سؤ ال كن آن را از عبدالعظيم بن عبدالله حسنى و سلام مرا به او برسان و محقق داماد در كتاب رواشح گفته كه احاديث بسيار در فضيلت زيارت عبدالعظيم روايت شده و وارد شده كه هر كه زيارت كند قبر او را بهشت بر او واجب شود و شيخ شهيد ثانى (ره ) در حواشى خلاصه همين روايت را از بعض نسابين نقل فرموده و ابن بابويه و ابن قولويه به سند معتبر روايت كرده اند كه مردى از اهل رى به خدمت حضرت امام على نقى عليه السلام رفت حضرت از او پرسيد كه كجا بودى عرض كرد كه به زيارت امام حسين عليه السلام رفته بودم فرمود كه اگر زيارت مى كردى قبر عبدالعظيم را كه نزد شما است هر آينه مثل كسى بودى كه زيارت امام حسين عليه السلام كرده باشد فقير گويد كه علماء از براى آن بزرگوار زيارتى نقل نكردند مگر آنكه فخرالمحققين آقا جمال الدين در مزار خود فرموده كه زيارت آن حضرت به اين نحو مناسب است : اَلسَّلامُ عَلى آدَمَ صَِفْوَةِ اللَّهِ اَلسَّلامُ عَلى نُوحٍ نَبِىِّ اللَّهِ اَلسَّلامُ عَلى اِبْراهيَم خَلي لِ اللَّهِ اَلسَّلامُ عَلى مُوسى كَلي مِ اللَّهِ اَلسَّلامُ عَلى عيسى رُوحِ اللَّهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا رَسُولَ اللَّهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا خَيْرَ خَلْقِ اللَّهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا صَفِىَّ اللَّهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا مُحَمَّدَ بْنَ عَبْدِ اللَّهِ خاتَِمَ النَّبِيّينَ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا اَميرَ الْمُؤْمِنينَ عَلِىَّ بْنَ اَبيطالِبٍ وَصِىَّ رَسُولِ اللَّهِ اَلسَّلامُ عَلَيْكِ يا فاطِمَةُ سَيِّدَةَ نِسآءِ الْعالَمينَ اَلسَّلامُ عَلَيْكُما يا سِبْطَىِ الرَّحْمَةِ وَسَيَّدَىْ شَبابِ اَهْلِ الْجَنَّةِ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا عَلِىَّ بْنَ الْحُسَيْنِ سَيِّدَ الْعابِدينَ وَقُرَّةَ عَيْنِ النّاظِرينَ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا مُحَمَّدَ بْنَ عَلِي باقِرَ الْعِلْمِ بَعْدَ النَّبِىِّ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا جَعْفَرَ بْنَ مُحَمَّدٍ الصّادِقَ الْبآرَّ الاَْمينَ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا مُوسَى بْنَ جَعْفَرٍ الطّاهِرَ الْطُّهْرَ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا عَلِىَّ بْنَ مُوسَى الرِّضَا الْمُرْتَضى اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا مُحَمَّدَ بْنَ عَلِي التَّقِىَّ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا عَلِىَّ بْنَ مُحَمَّدٍ النِّقِىَّ النّاصِحَ الاَْمينَ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا حَسَنَ بْنَ عَلِي اَلسَّلامُ عَلَى الْوَصِىِّ مِنْ بَعْدِهِ اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى نُورِكَ وَسِراجِكَ وَوَلِىِّ وَلِيِّكَ وَوَصِىِّ وَصِيِّكَ وَحُجَّتِكَ عَلى خَلْقِكَ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ اَيُّهَا السَّيِّدُ الزَّكِىُّ وَالطّاهِرُ الصَّفِىُّ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يَا بْنَ السّادَةِ الاَْطْهارِ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يَا بْنَ الْمُصْطَفينَ الاَْخْيارِ اَلسَّلامُ عَلى رَسُولِ اللَّهِ و عَلى ذُرِّيَّةِ رَسُولِ اللَّهِ وَرَحْمَةُ اللَّهِ و بَرَكاتُهُ اَلسَّلامُ عَلَى الْعَبْدِ الصّالِحِ الْمُطيعِ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمينَ وَلِرَسُولِهِ وَلاَِميرِ الْمُؤْمِنينَ اَلسَّلامُ عَلَيْكَ يا اَبَا الْقاسِمِ ابْنَ السِّبْطِ الْمُنْتَجَبِ الْمُجْتَبى السَّلامُ عَلَيْكَ يا مَنْ بِزِيارَتِهِ ثَوابُ زِيارَةِ سَيِّدِ الْشُّهَدآءِ يُرْتَجى اَلسَّلامُ عَلَيْكَ عَرَّفَ اللَّهُ بَيْنَنا وَبَيْنَكُمْ فى الْجَنَّةِ وَحَشَرَنا فى زُمْرَتِكُمْ وَاَوْرَدَنا حَوْضَ نَبِيِّكُمْ وَسَقانا بِكَاْسِ جَدِّكُمْ مِنْ يَدِ عَلِىِّ بْنِ اَبيطالِبٍ صَلَواتُ اللَّهِ عَلَيكُمْ اَسْئَلُ اللَّهَ اَنْ يُرِيَنا فيكُمُ السُّرُورَ وَالْفَرَجَ وَاَنْ يَجْمَعَنا وَاِيّاكُمْ فى زُمْرَةِ جَدِّكُمْ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَاَنْ لا يَسْلُبَنا مَعْرِفَتَكُمْ اِنَّهُ وَلِىُّ قَديرٌ اَتَقَرَّبُ اِلَى اللَّهِ بِحُبِّكُمْ وَالْبَرآئَةِ مِنْ اَعْداَّئِكُمْ وَالتَّسْليمِ اِلَى اللَّهِ راضِياً بِهِ غَيْرَ مُنْكِرٍ وَلا مُسْتَكْبِرٍ وَعَلى يَقينِ مااَتى بِهِ مُحَمَّدٌ نَطْلُبُ بِذلِكَ وَجْهَكَ يا سَيِّدى اَللّهُمَّ وَرِضاكَ وَالدّارَ الاْخِرَةَ يا سَيِّدى وَابْنَ سَيِّدى اِشْفَعْ لِى فِى الْجَنَّةِ فَاِنَّ لَكَ عِنْدَ اللَّهِ شَاْناً مِنَ الشَّاْنِ اَللّهُمَّ اِنّى اَسْئَلُكَ اَنْ تَخْتِمَ لى بِالسَّعادَةِ فَلا تَسْلُبْ مِنّى ما اَنَا فيهِ وَلا حَوْلَ وَلا قُوَّةَ اِلاّ بِاللَّهِ الْعَلِىِّ الْعَظيمِ اَللّهُمَّ اسْتَجِبْ لَنا وَتَقَبَّلْهُ بِكَرَمِكَ وَعِزَّتِكَ وَبِرَحْمَتِكَ وَعافِيَتِكَ وَصَلَّى اللَّهُ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ اَجْمَعينَ وَسَلَّمَ تَسْليماً يا اَرْحَمَ الرّاحِمينَ
بخش ٣ : خواص بعضى از آيات قرآن كريم (١) احاديثى در توسل به قرآن در مكارم الاخلاق از رسول خدا صلى اللّه عليه و آله منقول است : هر كه طلب شفا از قرآن مجيد ننمايد خداى تعالى او را شفا ندهد. از امام صادق عليه السلام منقول است : هر كس صد آيه از قرآن از هر جاى كه خواهد تلاوت نمايد بعد از آن هفت مرتبه يا اللّه بگويد اگر بر سنگ سخت دعا كند هر آينه شكافته گردد. از حضرت على عليه السلام رسيده است : هر كس از چيزى خائف باشد بخواند از هر جاى قرآن كه خواهد صد آيه و سه مرتبه بگويد: (اللهم اكشف عنى البلاء) از حضرت موسى بن جعفر عليه السلام منقول است : هر كس كفايت بجويد آيه از قرآن از مشرق تا مغرب او را كافى باشد هرگاه به يقين بخواند زيرا در قرآن شفا از هر دردى است .
(٢) براى طلب فرزند و بچه دار شدن اين آيات و دعا را نوشته در كمر زن بندد (سوره مريم از اول تا آيه ٦). بسم اللّه الرحمن الرحيم كهيعص ذكر رحمت ربك عبده زكريا اذ نادى ربه نداء خفيا قال رب انى و هن العظم منى و اشتعل الراس شيبا و لم اكن بدعائك رب شقيا و انى خفت الموالى من ورائى و كانت امراتى عاقرا فهب لى من لدنك وليا يرثنى و يرث من ال يعقوب واجعله رب رضيا هو الذى يصوركم فى الارحام كيف يشاء لا اله الا هو العزيز الحكيم انما امره اذا اراد شيئا ان يقول له كن فيكون برحمتك يا ارحم الراحمين اللهم يا ذا العرش الكريم و الملك القديم يا اللّه يا رحمن يا رحيم يا ستار يا غفار يا احد يا صمد صل على محمد و آله اجمعين رب لا تذرنى فردا و انت خير الوارثين .
(٣) آيه جهت فرزند خواستن از خداوند مهربان اين آيه را مرتب بخواند: ربى لا تذرنى فردا و انت خير الوارثين .
(٤) آيه به جهت زيادى رزق به تجربه رسيده آن كه در هر روز بخواند آيه مباركه و من يتق اللّه تا آخر آيه ٣ سوره طلاق را سه مرتبه بعد از نمازهاى واجب با سه مرتبه صلوات در اول آن و سه مرتبه صلوات در آخر آن بخواند موجب وسعت رزق خواهد بود. ان شاء اللّه . و من يتق اللّه يجعل له مخرجا و يرزقه من حيث لايحتسب و من يتوكل على اللّه فهو حسبه ان اللّه بالغ آمره قد جعل اللّه لكل شى ء قدرا.
(٥) آيه اى ديگر جهت وسعت رزق هر روز صبح بعد از نماز، دستها را به طرف آسمان بلند كرده به قصد دعا اين آيه را ده مرتبه بخواند: ربنا انزل علينا مائده من المساء تكون لنا عيدا لاولنا و آخرنا و آيه منك و ارزقنا و انت خير الوارثين .
(٦) آيه جهت خير و بركت پيدا كردن مغازه و منزل اگر كسى آيه ٥٩ سوره انعام را بر صفحه از قلع بنويسد و در دكان يا منزل خود آويزد خير و بركت آن بسيار شود. و عنده مفاتح الغيب لايعملها الا هو و يعلم ما فى البر و البحر و ما تسقط من ورقه الا يعلمها و لا حبه فى ظلمات الارض و لا رطب و لا يابس الا فى كتاب مبين .
(٧) خواص هفت آيه پر فضيلت على عليه السلام گفت : رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله روزى فرمود: يا على خواهى تو را چيزى آموزم كه اگر خلق هفت آسمان و زمين جمع گردند نتوانند به تو بدى و آسيبى رسانند و هيچ كس بر تو ظفر نيابد. گفتم : بلى . فرمود: هفت آيه در قرآن است . آن را اين گونه بر خود بخوان و بدم . اول : از پيش رو، دوم : پشت سر، سوم : بالاى سر، چهارم : به سوى پايين ، پنجم : بر طرف راست ، ششم : بر طرف چپ و هفتم : بر تمام اعضاء. يا على ! هر كس اين هفت آيه را بخواند يا با خود دارد حق سبحانه و تعالى هفتاد هزار بدى را از نامه عمل او دور كند و هفتاد هزار حسنه در نامه عمل او نويسد و هفتاد هزار قصر در بهشت برايش بنا كند و هفتاد هزار حور و قصور و غلمان به او كرامت فرمايد و هفتاد هزار حله از حرير و ديباى بهشتى به او بپوشاند چنان كه صفت آنها را حق داند و ديگرى نداند. يا على ! هر كس اين هفت آيه را بخواند و با خود دارد خداوند در روز قيامت دارنده او را به حرمت اين آيات ببخشد اگر چه مستوجب كيفر باشد. و باز فرمود: يا على ! هر كه آن را بخواند و به خود بدمد اگر نزد امراء و حكام رود البته عزيز و مكرم باشد اگر چه بر او خشم گرفته باشند، نرم گرداند. (و آن هفت آيه اين است ): قل لن يصيبنا الا ما كتب اللّه لنا هو مولنا و على اللّه فليتوكل المومنون . (سوره توبه ، آيه ٥١) بگو هرگز نرسد ما را مگر آنچه را نوشت خدا بر ما، اوست صاحب اختيار ما و بر خدا توكل كنند گروندگان . و ان يمسسك اللّه بضر فلا كاشف له الا هو و ان يمسسك بخير فهو على كل شى ء قدير (سوره انعام ، آيه ١٧) و اگر برساند تو را خداى سختى پس نيست بازدارنده مر آن را مگر او و اگر برساند به تو نيكويى پس او بر هر چيزى تواناست . و ما من دابه فى الارض الا على اللّه رزقها و يعلم مستقرها و مستودعها كل فى كتاب مبين . (سوره هود، آيه ٦) و نيست هيچ جنبنده اى در زمين مگر بر خداست روزى او و مى داند قرارگاهش و آرامگاهش را به جملگى در كتابى روشن است . انى توكلت على اللّه ربى و ربكم ما من دابه الا هو اخذ بناصيتها ان ربى على صراط مستقيم . (سوره هود، آيه ٥٦) همانا من توكل كردم بر خداى پروردگارم و پروردگار شما نيست هيچ جنبنده مگر كه اوست گيرنده موى پيشانيش را همانا پروردگار من بر راه راست است . و كاين من دابه لا تحمل رزقها اللّه يرزقها و اياكم و هو السميع العليم . (سوره عنكبوت ، آيه ٦٠) و چه بسيار جنبنده كه بر نمى دارد روزى خود را، خدا روزى مى دهد او را و شما را و او شنواى داناست . ما يفتح اللّه للناس من رحمه فلا ممسك لها و ما يمسك فلا مرسل له من بعده و هو العزيز الحكيم . (سوره فاطر، آيه ٢) آنچه گشاده گرداند خدا براى مردمان از رحمت ، پس نيست باز گيرنده مر آن را و آنچه را باز گيرد پس نيست فرستنده مر او را بعد از گرفتن او و اوست غالب درست كردار. و لئن سالتهم من خلق السموات و الارض ليقولن اللّه قل افرايتم ما تدعون من دون اللّه ان ارادنى بضر هل هن كاشفات ضره او ارادنى برحمه هل هن ممسكات رحمته قل حسبى اللّه عليه يتوكل المتوكلون . (سوره الزمر، آيه ٣٨) و اگر بپرسى از ايشان كى آفريد آسمان ها و زمين را هر آينه خواهند گفت البته خداست . بگو خبر دهيد كه آنچه را مى خوانيد از غير خدا اگر خواست به من خداى ضررى را آيا ايشانند دفع كننده ضررش يا اگر خواست به من رحمت و احسانى آيا ايشانند بازدارندگان رحمتش . بگو كه بس است مرا خدا بر او توكل مى كنند توكل كنندگان .
(٨) آياتى كه قرض و حق والدين را ادا مى كند در بحر الغرائب نوشته مردى خدمت پيغمبر آمد گفت : جانم به فدايت ! بسيار قرض دارم . فرمود: اين آيات را بخوان . بار ديگر آمد. گفت : قرضم ادا شد. متاع دنيا ندارم . فرمود: اين آيات را بخوان . بعد از مدتى آمد و گفت : دشمن و همسايه بد دارم . فرمود: اين آيات را بخوان . گفت : از حكام مى ترسم . فرمود: براى هر مشكلى بخوان و از كسى مترس . در جواهر القرآن نوشته حضرت رضا عليه السلام فرمود: هر كه اين آيات را بخواند و ثواب آنها را به روح والدين بخشد، ايشان را حقى در گردن آن فرزند نماند و آيات كريمه اين است : بسم اللّه الرحمن الرحيم فللّه الحمد رب السموات و رب الارض رب العالمين و له الكبرياء فى السموات و الارض و هو العزيز الحكيم فللّه الحمد رب السموات و رب الارض رب العالمين و له العظمته فى السموات و الارض و هو العزيز الحكيم فللّه الحمد رب السموات و رب الارض رب العالمين و له الفضل فى السموات و الارض هو العزيز الحكيم فللّه الحمد رب السموات و رب الارض رب العالمين و له النور فى السموات و الارض و هو العزيز الحكيم فللّه الحمد رب السموات و رب الارض رب العالمين و له الملك فى السموات و الارض و هو العزيز الحكيم .
(٩) چهار آيه جهت نصرت و هيبت پيدا كردن هر كس همراه داشته باشد اين چهار آيه را نصرت يابد و در نزد حاكمان با هيبت باشد. الم ترالى الملا من بنى اسرائيل من بعد موسى اذ قالوا لنبى لهم ابعث لنا ملكا نقاتل فى سبيل اللّه قال هل عسيتم ان كتب عليكم القتال الا تقاتوا قالو و ما لنا الا نقاتل فى سبيل اللّه و قد اخرجنا من ديارنا و ابنائنا فلما كتب عليهم القتال تولوا الا قليلا منهم و اللّه عليم بالظالمين . (سوره بقره ، آيه ٢٤٦) لقد سمع اللّه قول الذين قالوا ان اللّه فقير و نحن اغنياء سنكتب ما قالوا و قتلهم الانبياء بغير حق و نقول ذوقوا عذاب الحريق . (سوره آل عمران ، آيه ١٨١) الم ترالى الذين قيل لهم كفوا ايديكم و اقيموا الصلوه و اتوا الزكوه فلما كتب عليهم القتال اذا فريق منهم يخشون الناس كخشيه اللّه او اشد خشيه و قالوا ربنا لم كتبت علينا القتال لولا اخرتنا الى اجل قريب قل متاع الدنيا قليل و الاخره خير لمن اتقى و لاتظلمون فتيلا. (سوره نساء، آيه ٧٧) و تل عليهم نبا ابنى ادم بالحق اذ قربانا فتقبل من احدهما و لم يتقبل من الاخره قال لافتلنك قال انما يتقبل اللّه من المتقين . (سوره مائده ، آيه ٢٧) اين چهار آيه عظيم است و در هر آيه اگر دقت نماييد ده قاف (ق ) وجود دارد.
(١٠) آيه براى اين كه دچار فراموشى نشويد ربنا لا تواخذنا ان نسينا او اخطانا ربنا و لا تحمل علينا اصراكما حملته على الذين من قبلنا ربنا و لاتحملنا ما لا طاقه لنا به واعف عنا و اغفرلنا و ارحمنا انت مولانا فانصرنا على القوم الكافرين . (آخر سوره بقره )
(١١) آيه جهت فرزند پسر گويند هرگاه آيه الكرسى (آيات ٢٥٥ تا ٢٥٧) سوره بقره را بخواند و به انار شيرين بدمد و پيش از چهار ماهگى به حامله دهد فرزندش پسر خواهد شد.
(١٢) آيه جهت بى خوابى طفل چنانچه طفلى بى خوابى داشته باشد و به خواب نرود بنويسد اين آيه را و زير بالين طفل گذارد. يسئلونك عن الجبال فقل ينسفها ربى نسفا فيذرها قاعا صفصفا لا تراعوجا بعد بگويد: لا حول و لا قوه الا باللّه العلى العظيم
(١٣) آيه جهت بچه اى كه دير زبان باز مى كند در كتاب عده الداعى ابن فهد حلى براى بچه اى كه دير زبان باز كند اين آيه را بنويسد و به او آويزد: ما لكم لاينطقون اقرا باسم ربك الذى خلق خلق الانسان من علق اقرا و ربك الاكرم الذى علم بالقلم علم الانسان ما لم يعلم الا من اذن له الرحمن و قال صوابا انطقك اللّه الذى انطق كل شى ء ففهمناها سليمان .
(١٤) آيه به جهت نجات از سختيها گويند در شدائد و سختيها و در مهمات عظيمه قرائت (آيه الكرسى ) دوازده مرتبه نافع است و تخلف ندارد.
(١٥) آيه اى كه انسان را محتاج نخواهد كرد جهت محتاج نشدن به هيچ چيز، بعد از هر نماز هفت بار اين آيه را بخواند. فسيكفيكهم اللّه و هو السميع العليم .
(١٦) آيه جهت محفوظ ماندن خانه از دزد رسول خدا صلى اللّه عليه و آله فرمود: كسى كه آيه ١٠ سوره آل عمران را نوشته و در قفلى كه بر در خانه زده اند بياويزد آن خانه از دزد و از غرق و از خرابى و از غير اينها محفوظ خواهد ماند. ان الذين كفروا لن تغنى عنهم اموالهم و لا اولادهم من اللّه شيئا و اولئك هم و قود النار.
(١٧) آيه جهت محفوظ ماندن بنا بر حسب حديث وارده از حضرت رسول خدا صلى اللّه عليه و آله خواندن اين آيه موجب حفظ بنا از زلزله و غير آن خواهد شد. ان شاء اللّه . ان اللّه يمسك السموات و الارض ان تزولا و لئن زالتا ان امسكهما من احد من بعده انه كان حليما غفورا.
(١٨) آيه به جهت محبت و دوستى از رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله روايت شده است هر كه خواهد كسى را به دوستى و محبت خود مايل سازد اين آيه را خوانده به طعامى بدمد و به او بخوراند كه موثر خواهد بود. بسم اللّه الرحمن الرحيم ان لا تعلوا على و اتونى مسلمين لو لا ان ربطنا على قلبها لتكون من المومنين .
(١٩) آيه جهت عزيز و محترم شدن گويند هر كس (آيه الكرسى ) (آيات ٢٥٥ تا ٢٥٧) سوره بقره را بنويسد و بر بازوى خود بندد، به هر جا رود عزيز و محترم باشد.
(٢٠) آيه جهت برآمدن هر حاجت گويند هر كس (آيه الكرسى ) (آيات ٢٥٥ تا ٢٥٧) سوره بقره را بر آب بخواند روى خود را با آن بشويد و دو ركعت نماز بگذارد و در هر ركعت يك مرتبه حمد و يك مرتبه آيه الكرسى را بخواهد، هر مرادى داشته باشد حاصل شود. ان شاء اللّه .
(٢١) آيه جهت برآمدن حوائج و پيروزى گويند هر كه در روز چهارشنبه آيه ٢٢ سوره حشر را هفتاد بار بخواند بر اهالى علم و قلم فائق آيد و فتوحات از براى او دست بدهد و حوائج او بر آورده شود و غنى و مكرم گردد. ان شاء اللّه . هو اللّه الذى لا اله الا هو عالم الغيب و الشهاده هو الرحمن الرحيم .
(٢٢) آيه جهت بيدار شدن از خواب شيخ بهائى در كتاب مفتاح الفلاح از كتاب كافى شيخ محمد بن يعقوب كلينى نقل كرده كه از حضرت صادق عليه السلام روايت نموده هر كه وقت خوابيدن آيه آخر سوره كهف را بخواند هر ساعتى كه بخواهد بيدار شود و نيت داشته باشد بيدار مى شود. شيخ فرموده كه اين از اسرار و عجيبه مجربه است كه شكى در آنها نيست . قل انما انا بشر مثلكم يوخى الى انما الهكم اله واحد فمن كان يرجوا لقاء ربه فليعمل عملا صالحا و لا يشرك بعباده ربه احدا.
(٢٣) آيه جهت بلند شدن از مجلس هر كه بخواهد در قيامت ثواب كامل بيابد در هنگامى كه مى خواهد از مجلس برخيزد، بگويد: سبحان ربك رب العزه عما يصفون و سلام على المرسلين و الحمدللّه رب العالمين .
(٢٤) آيه جهت بستن زبان دشمن در كتاب سرالمكتوم مى خوانيم : بعد از سه روز روزه گرفتن ، آيه زير را نوشته در ميان شيشه قرار داده در زمينى دفن كند زبان دشمنش بسته مى شود، و اگر بخواهد باز كند بايد آيه را بيرون آورد. يا معشر الجن و الانس ان استطعتم ان تنفذوا من اقطار السموات و الارض فانفذوا لا تنفذون الا بسلطان .
(٢٥) آيه اى ديگر به جهت بستن زبان دشمن بسيار مجرب است ، اين آيه را بخواند و بر او بدمد. اليوم نختم على افواههم و تكلمنا ايديهم و تشهد ارجلهم بما كانوا يكسبون . (سوره يس ، آيه ٦٥)
(٢٦) آيه جهت فرارى دادن دشمن اين آيه را بخواند و بر دشمن بدمد، ظفر يابد. ختم اللّه على قلوبهم و على سمعهم و على ابصارهم غشاوه
(٢٧) آيه جهت آشتى نمودن به جهت آشتى كردن آيه ١١٥ سوره انعام را سه بار بخواند و بر روى آن كس دمد البته آشتى كند و عذر خواهد مجرب است . و تمت كلمت ربك صدقا و عدلا لامبدل لكلماته و هو السميع العليم .
(٢٨) آيه جهت مكانى كه جن بسيار دارد امام جعفر صادق عليه السلام : چون جايى وارد شوى كه هولناك و جن بسيار است دست را بالاى سر بگذار و به آواز بلند بگو: افغير دين اللّه تبغون و له اسلم من فى السموات و الارض طوعا و كرها و اليه ترجعون .
(٢٩) آياتى جهت فروش متاع هرگاه متاعى فروش نشود اين آيات را بر كاغذى نويسد و در آن نهد از غيب مشترى مى رسد ان شاء اللّه . يا بنى اسرائيل اذكروا نعمتى التى انعمت عليكم و اوفو بعهدى اوف بعهدكم و اياى فارهبون و امنوا بما انزلت مصدقا لما معكم و لاتكونوا اول كافر به و لا تشتروا باياتى ثمنا قليلا و ايا فاتقون . (سوره بقره ، آيه ٤٠- ٤١) و من اوفى بعهده من اللّه فاستبشروا ببيعكم الذى بايعتم به و ذلك هو الفوز العظيم . (سوره توبه ، آيه ١١١) و همچنين آيه آخر را هفت بار بر ظرف آبى بخواند بر متاع پاشد و بايد متاع نامشروع نباشد.
(٣٠) آيه جهت اينكه اگر مى خواهيد خواسته تان رد نشود چون كسى به كسى حاجتى داشته باشد و خواهد كه حاجت روا شود اين آيه را بر دست راست خود سه مرتبه بخواند و دست بهم آورد. چون پيش آن شخص رود و در برابر او دست خود را باز كند مقصودش حاصل گردد. ويل لكل افاك اثيم يسمع آيات اللّه تتلى عليه ثم يصره مستكبرا كان لم يسمعها قبشره بعذاب اليم و اذا علم من آياتنا شيئا اتخذها هزوا اولئك لهم عذاب مهين .
(٣١) آيه جهت ترسيدن در شبها چنانچه اين آيه را بخواند، نخواهد ترسيد اگر چه در ميان جانوران بايستد و عدد خواندن آيه مباركه ٣٢ مرتبه است كه در حين حركت بخواند. الا ان اولياء اللّه لاخوف عليهم و لا هم يحزنون .
(٣٢) آيه جهت ترس از عقرب هر كه از عقرب بترسد اين آيه را بخواند: سلام على نوح فى العالمين انا كذلك نجزى المحسنين انه من عبادنا المومنين
(٣٣) آيه جهت نجات از زندان جهت نجات از زندان و رفع گرفتارى مداومت نمايد بر اين آيه ، اثر عاجل دارد: بسم اللّه الرحمن الرحيم و افوض امرى الى اللّه ان اللّه بصير بالعباد.
(٣٤) آياتى كه موجب حسنه در قبر مى شود رسول خدا صلى اللّه عليه و آله فرمود: هر كه اين آيات را بعد از نماز مغرب سه مرتبه بخواند آنچه ثواب در روز گذشته از او وفت شده دريابد و نمازش قبول شود. اگر بعد از هر نماز بخواند به عدد ستارگان آسمان و قطرات باران و برگ درختان و ذرات خاك زمين براى او حسنات نوشته شود و چون بميرد به هر حسنه اى ده حسنه در قبر به او داده شود. آيات اين است : فسبحان اللّه حين تمسون و حين تصبحون و له الحمد فى السموات و الارض و عشيا و حين تظهرون يخرج الحى من الميت و يخرج الميت من الحى و يحى الارض بعد موتها و كذلك تخرجون سبحان ربك رب العزه عما يصفون و سلام على المرسلين و الحمدللّه رب العالمين .
(٣٥) آيه به جهت دفع حمله سگ حضرت رضا عليه السلام فرمود: چون سگ بر روى تو فرياد كرده و حمله نمايد، اين آيه را بخوان . يا معشر الجن و الانس ان استطعتم ان تنفذوا من اقطار السموات و الارض فانفذوا لاتنفذون الا بسلطان . (الرحمن ٣٣)
(٣٦) آيه در هنگام كاشتن درخت و زراعت حضرت صادق عليه السلام فرمود: در موقع كاشتن درخت و زراعت كردن اين آيه را بخوان : و مثل كلمه طيبه كشجره طيبه اصلما ثابت و فرعها فى السماء توتى اكلها كل حين باذن ربها.
(٣٧) آيه جهت ايمن شدن از همه آفات و امراض در درالنظيم مسطور است هر كس آيه ١ تا ٤ سوره انعام را هر صبح و شام هفت بار و هر نوبت دست بر بدن بمالد از جميع آفات و علل و امراض ايمن گردد. الحمدللّه الذى خلق السموات و الارض و جعل الظلمات و النور ثم الذين كفروا بربهم يعدلون هو الذى خلقكم من طين ثم قضى اجلا و اجل مسمى عنده ثم انتم تمترون و هو اللّه فى السموات و فى الارض يعلم سركم و جهركم و يعلم ما تكسبون و ماتاتيهم من ايه من ايات ربهم الا كانوا عنها معرضين .
(٣٨) آيه براى رفع كرم و ملخ از باغات گويند به جهت رفع كرم و ملخ (آيه الكرسى ) را بنويسند و بر چهار گوشه باغ فرو برند مفيد است .
(٣٩) آيه اگر راجع به مطلبى حيران بودى شيخ كفعمى رحمه اللّه در كتاب خود نقل نموده هر كه در امرى يا كارى حيران باشد و در وقت خواب آيه ١٠٢ سوره كهف (افحسب الذين كفروا) تا آخر سوره كهف را بخواند و بگويد: (اللهم صل على محمد و ارنى بيضا و حمره ان كان لى فى كذا و كذا خيره ) و بجاى كذا و كذا مطلب خود را ذكر كند (و ان كان لى فى كذا و كذا شر فارنى سوادا و حمره ) يعنى خدايا اگر در اين امرى كه من قصد دارم خير من هست در خواب رنگ سفيد و قرمزى بنما و اگر شر است سياهى و قرمزى بنما پس بخوابد يكى از اين دو را ببيند ان شاء اللّه تعالى .
(٤٠) آيه اى كه اگر همراهتان باشد از دردها صحت مى يابيد در روايت معتبر است هر كه آيه محمد رسول اللّه را تا آخر انا فتحنا در شب چهاردهم ماه مبارك رمضان بر پارچه سفيد بنويسد و آن را خوشبو نمايد هر كس او را با خود دارد، از هر درد و مرضى كه داشته باشد به اذن اللّه تعالى از همه آنها صحت يابد. محمد رسول اللّه و الذين معه اشداء على الكفار رحماء بينهم تريهم ركعا سجدا يبتغون فضلا من اللّه و رضوانا سيماهم فى وجوههم من اثر السجود ذلك مثلهم فى التورايه و مثلهم فى الانجيل كزرع اخرج شطئه فازره فاستغلظ فاستوى على سوقه يعجب الزراع ليغيظ بهم الكفار وعد اللّه الذين امنوا و عملوا الصالحات منهم مغفره و اجرا عظيما.
(٤١) آيه اى براى صحت هر كه آيه ٨٢ از سوره (الاسراء) را بخواند از هر مرضى صحت يابد. و ننزل من القران ما هو شقاء و رحمه للمومنين و لايزيد الظالمين الا خسارا.
(٤٢) آياتى براى شفاى بيمار نقل است به جهت شفاى بيمار اين شش آيه را در جامى نوشته بشويد و به بيمار دهد تا بخورد، شفا يابد. آيه اول : و يشف صدور قوم مومنين آيه دوم : و شفاء لما فى الصدور و هدى و رحمه للمومنين آيه سوم : يخرج من بطونها شراب مختلف الوانه فيه شفاء للناس آيه چهارم : قل هو للذين آمنوا هدى و شفاء آيه پنجم : و ننزل من القرآن ما هو شفاء و رحمه للمومنين آيه ششم : و اذا مرضت فهو يشفين .
(٤٣) آيه اى ديگر به جهت شفا يافتن بيمار در كتاب مصباح كفعمى رحمه اللّه آمده كه آيه ١٣١ و ١٣٢ سوره طه را بنويسد و بر بيمار آويزان نمايد، بيمار شفا مى يابد. و لا تمدن عينيك الى ما متعنا به ازواجا منهم زهره الحيوه الدنيا لنفتنهم فيه و رزق ربك خير و ابقى و امر اهلك بالصلوه و اصطبر عليها لا نسئلك رزقا نحن نرزقك و العاقبه للتقوى .
(٤٤) آيه اى به جهت اين كه زن آسان وضعحمل نمايد اين آيه را نوشته بر كمر زن بندند و بعد از فارغ شدن زود باز كنند. بسم اللّه الرحمن الرحيم اولم ير الذين كفروا ان السموات و الارض كانتا رتقا ففتقناهما حنه ولدت مريم مريم ولدت عيسى سيجعل اللّه بعد عسر يسرا.
(٤٥) آيه اى به جهت درد سينه و پستان و دل اين آيات را نوشته به آب محو نموده بخورد و بر سينه بندد. و ننزل من القرآن ما هو شفاء و رحمه للمومنين و لا يزيد الظالمين .
(٤٦) آيه اى به جهت دفع درد ساق پا سالم بن محمد شكايت كرد به حضرت صادق عليه السلام از درد ساق پا و گفت : اين درد مرا از همه كار عاجز كرده است . فرمودند: اين آيه را هفت بار بر آن موضع بخوان . و اتل ما اوحى اليك من كتاب ربك لا مبدل لكلماته و لن تجد من دونه ملتحدا (سوره كهف ، آيه ٢٦)
(٤٧) آيه اى به جهت بهبود از يرقان و زردى چشم براى رفع يرقان و زردى چشم ، اين آيات را نوشته و بالاى سرش بياويزد. قالوا سبحانك انت ولينا من دونهم بل كانوا يعبدون الجن اكثرهم بهم مومنون و قالوا ربنا يعلم انا اليكم لمرسلون و ما علينا الا البلاغ المبين انا تطيرنا بكم لئن لم تنتهوا لنرجمنكم و ليمسنكم منا عذاب اليم .
(٤٨) آيه به جهت كسى كه پيچش شكم دارد از امام موسى كاظم عليه السلام منقول است كه اين آيات را سه بار بر آب خوانده و آن آب را بخورد و دست بر شكم بمالد: يريد اللّه بكم اليسر و لايريد بكم العسر اولم ير الذين كفروا ان السموات و الارض كانتا رتقا ففتقنا هما و جعلنا من الماء كل شى ء حى افلا يومنون .
(٤٩) آيه اى جهت دفع سنگ مثانه از حضرت صادق عليه السلام رسيده است جهت دفع سنگ مثانه اين آيات را بنويسد و هنگام خواب يك مرتبه و بعد از بيدار شدن نيز يك مرتبه بخواند. الم تعلم ان اللّه له ملك السموات و الارض ما لكم من دون اللّه من ولى و لا نصير.
(٥٠) آيه اى به جهت برطرف شدن درد پا شخصى به امام حسين عليه السلام شكايت كرد از درد پا. فرمود: دست بر آن موضع بگذار و بگو: بسم اللّه و باللّه و السلام على رسول اللّه صلى اللّه عليه و آله و ما قدرا اللّه حق قدره و الارض جميعا قضته يوم القيمه و السموات مطويات بيمينه سبحانه و تعالى عما يشركون .
(٥١) آيه اى به جهت دفع مورچه اين آيه را بر آب بخواند در خانه مورچه ريزد، از آنجا بروند. حتى اذا اتو على واد النمل قالت نمله يا ايها النمل ادخلوا مساكنكم لا يحطمنكم سليمان و جنوده و هم لا يشعرون .
بخش ٤ : خواص بعضى از سوره هاى قرآن (١) از گفتار ائمه معصومين عليهم السلام حضرت ابى عبداللّه عليه السلام : اگر سوره (حمد) را هفتاد بار بر مرده بخوانند و روح در بدنش باز آيد شگفت نيست . امام جعفر صادق عليه السلام : در جواهر القرآن مسطور است هر كه سوره (فاتحه ) را ميان نافله صبح و نماز صبح بخواند به نيت صحت از آن بيمارى شفا يابد. امام محمد باقر عليه السلام : در مكارم الاخلاق روايت است هرگاه تو را علتى باشد كه بر نفس خود از آن مرض بترسى بخوان سوره (انعام ) را، به تو نمى رسد از آن علت مكروهى . پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : در مجمع البيان فرمودند: كسى كه در روز جمعه سوره (اصحاب كهف ) را قرائت كند آمرزيده شود گناهان او تا جمعه ديگر و به او نورى عطا شود كه برسد تا به آسمان و نگاهدارد خدا او را از فتنه دجال . امام جعفر صادق عليه السلام : در كتاب تفسير مجمع البيان روايت كرده : هر كه سوره (بنى اسرائيل ) را در تمام شبهاى جمعه بخواند نميرد تا حضرت مهدى عليه السلام را زيارت كند و از اصحاب آن جناب شود. امام جعفر صادق عليه السلام : در تفسير برهان روايت كرده : هر كه سوره (اصحاب كهف ) را بنويسد و در شيشه اى كه سر او تنگ باشد بگذارد و در منزلش نگاه دارد او و اهل او از فقر و قرض و اذيت مردم ايمن گردند. اگر خواهى كسى را از خود دور گردانى نه مرتبه سوره (الكوثر) را بخوان و به جانب او بدم به اختيار خود برود. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : فرمود شيطان بگريزد از خانه اى كه در آنجا (سوره البقره ) خوانند و فرمود: آموختن و خواندن اين سوره خير و بركت است . و فرمودند: هر كه سوره البقره را شب بخواند، سه شب شيطان در آن خانه نيايد و امام جعفر صادق عليه السلام فرمود: اگر اين سوره را هفت بار بر مصروع يا ديوانه خوانند يا بنويسند و بر گردنش بندد شفا يابد. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : هر كس سوره (حشر) را بخواند همه چيز از بهشت و دوزخ و عرش و كرسى بر او صلوات فرستند و براى او استغفار كنند و اگر در آن روز يا آن شب بميرد شهيد مرده ، و نيز فرمودند: خداى تعالى گناهان گذشته و آينده او را بيامرزد. حضرت فرمودند: اسم اعظم خدا در شش آيه آخر سوره حشر است . حضرت على عليه السلام : هر كس سوره (ملك ) را بخواند روز قيامت بر بالهاى ملائكه آيد و رويش در حسن مثل روى يوسف باشد و رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله فرمود: دوست دارم كه اين سوره در دل هر مومنى باشد و هر كه آن را تلاوت كند گويا ليله القدر را زنده نگهداشته است . امام جعفر صادق عليه السلام : هر كس سوره (جن ) را بسيار بخواند تا در دنيا باشد از شر جنيان و سحر و كيد خلق ايمن باشد و كسى نتواند به او ضرر رساند و در آخرت با حضرت محمد صلى اللّه عليه و آله و اهل بيت او محشور باشد و به عدد هر جن ء شيطانى بنده آزاد كرده و هر جا اين سوره خوانده شود اجنه از آنجا فرار كنند و اگر صاحب غمى آن را بخواند اندوه او بر طرف گردد و اگر محبوسى بخواند از حبس رها شود و اگر قرض دارى بخواند قرض ادا گردد. امام جعفر صادق عليه السلام : در وسائل الشيعه از ايشان روايت شده هر كس سوره (عم يتسائلون ) را هر روز بخواند سال او به سر نيايد مگر آن كه زيارت بيت اللّه الحرام را. امام جعفر صادق عليه السلام : هر كس سوره (حج ) را در هر سه روز يك مرتبه بخواند يك سال تمام نشود كه موفق به زيارت بيت اللّه الحرام مى گردد. امام محمد باقر عليه السلام : در برهان روايت كرده هر كس سوره (طور) را بخواند حق تعالى جمع فرمايد براى او خير دنيا و آخرت را. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : در خواص القرآن روايت نموده هر كه سوره (طور) را قرائت كند بر خدا سزاوار است كه او را از عذابش ايمن كند و به نعمتهاى بهشتى متنعم فرمايد، و اگر شخصى در زندان باشد و به قرائت آن مداومت كند، خلاص شود. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : در خواص القرآن فرمودند هر كه سوره (لقمان ) را تلاوت كند در قيامت حضرت لقمان رفيق او باشد و به عدد تمام كسانى كه امر به معروف و نهى از منكر كرده اند ده حسنه به او عطا شود و هر كه در اندرونش دردى باشد بنويسد و بشويد و آبش را بياشامد شفا يابد و اگر از موضعى خون زياد رود بنويسد و بر آن موضع بندد، ساكن شود. امام جعفر صادق عليه السلام : در برهان روايت كرده هر كه سوره (اقتربت الساعه ) را قرائت نمايد از قبر بيرون آيد و بر ناقه اى از ناقه هاى بهشتى سوار شود. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : در خواص القرآن روايت است كه هر كس سوره (احقاف ) را بخواند به عدد تمام مردهايى كه بر زمين راه رفته اند، ده حسنه در ديوان اعمال او نوشته شود و ده گناه او آمرزيده شود و ده درجه بلند شود و ره كه بر خود بندد يا بر طفلى قوى جسم مى شود. امام جعفر صادق عليه السلام : در تفسير برهان روايت كرده هر كس به مالش دل گرفتار بود سوره (دخان ) را بنويسد و بشويد و آب آن را بياشامد شفا يابد ان شاء اللّه تعالى . در مصباح شيخ كفعمى موقوم است : هر كس آن را بر طفلى بندد از شر اجنه و جانوران محفوظ ماند ان شاء اللّه تعالى . امام جعفر صادق عليه السلام : در كتاب بحارالانوار منقول است هر كس در شب جمعه سوره (جمعه ) را قرائت كند، كفاره گناهان او باشد از اين جمعه تا جمعه ديگر. امام جعفر صادق عليه السلام : در برهان آمده كه هر كس شبهاى جمعه سوره (اذا وقعت الواقعه ) را قرائت كند، خدا و خلق او را دوست مى دارند، و در دنيا تنگى و گدايى نبيند و آفتى از آفات دنيا به وى نرسد و در آخرت از رفقاى حضرت اميرالمومنين على بن ابيطالب عليه السلام باشد. در مصباح شيخ كفعمى آمده است : هر كس در شبهاى جمعه سوره (انا انزلناه ) را قرائت كند هرگز منافق نشود ان شاء اللّه تعالى . در مصباح شيخ كفعمى مسطور است : اگر زنى را درد زائيدن دشوار شود سوره (اذا وقعت الواقعه ) را بنويسند و بر او بندند، به آسانى فارغ شود. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : در خواص القرآن روايت است هر كه سوره (اذا وقعت الواقعه ) را قرائت نمايد نوشته نشود از غافلان و اگر بنويسند و در منزل گذارند خير و بركت در آن پيدا شود و كسى كه مواظبت بر قرائت آن نمايد فقير و بيچاره نشود و موجب زيادى حفظ و توفيق و وسعت در مال گردد. امام محمد باقر عليه السلام : در تفسير برهان روايت كرده است هر كس در شب جمعه سوره (ص ) را قرائت نمايد، عطا شود به او از خير دنيا و آخرت آنچه عطا كرده نمى شود به احدى از مردم مگر پيغمبر مرسل يا ملك مقرب ، و داخل بهشت شود او هر كه را دوست دارد از اهل بيتش حتى خادم او، اگر چه در حد عيال او نباشد، و در حد كسى كه شفاعت او را مى كند نباشد. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : در كتاب خواص القرآن روايت است هر كه سوره (ص ) را بخواند خدا نگه مى دارد او را از اصرار نمودن بر گناه صغيره و كبيره ، و اگر اين سوره را كسى بنويسد و در زير فرش محل نشستن قاضى كه به غير حق حكم مى دهد بگذارد، زياده از سه روز امر قضا در دست او نماند و عيوب او بر مردم آشكار شود و از اين عمل معزول گردد.
۸
دعاهاى قرآن كه با ربنا شروع مى شود پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : در تفسير برهان منقول است هر كه شب جمعه سوره (حم دخان ) را قرائت نمايد حق تعالى گناهان گذشته او را بيامرزد، و هر كه بنويسد و با خود دارد، از كيد شيطان ايمن گردد، و اگر بنويسد و زير متكاى خود نهد خواب خوش بيند و از اضطراب محفوظ ماند، و اگر بشويند و آب آن را صاحب درد شقيقه بياشامد شفا يابد، و اگر بنويسد و در دكان يا در مال التجاره گذارد منفعت زياد پيدا كند. در خواص سوره يس : در تفسير مجمع البيان و تفسير برهان و لئالى الاخبار، از امام جعفر صادق عليه السلام روايت شده كه ايشان فرمودند: از براى هر چيزى قلبى است و قلب قرآن سوره (يس ) است ، پس هر كه قرائت كند اين سوره را پيش از خوابيدن يا در روز پيش از آن كه شام شود، از محفوظين بوده باشد و از مرزوقين ، و هر كه در شب قبل از خواب قرائت كند حق سبحانه و تعالى موكل گرداند به او هزار ملك كه محافظت نمايند او را از شر شيطان رجيم ، و از هر آفتى ، و اگر در آن روز بميرد او را داخل بهشت گرداند، و در غسل او حاضر شوند سى هزار ملك كه تمام آنها براى او طلب آمرزش كنند، و با استغفار مشايعت نمايند جنازه او را تا سر قبر، پس چون او را داخل لحد نمايند، مى باشند در جوف قبر او، و عبادت خدا مى كنند و ثواب صلوات آنها براى اوست و وسيع مى شود قبر او به قدرى كه چشم كار كند، و ايمن مى شود از فشار قبر، و از قبر او نورى به سوى آسمان ساطع مى شود تا وقتى كه از قبر بيرون آيد، پس جميع آن ملائكه با او هستند و سخن مى گويند، و او را بشارت به خوشى مى دهند و در روى او مى خندند تا او را از ميزان و صراط مى گذرانند، پس او را در جايى كه پيغمبران هستند قرار دهند و حق تعالى به او مى فرمايد: اى بنده من شفاعت كن در هر كه خواهى و سوال نما هر چه خواهى تا به تو عطا كنم ، پس شفاعت مى كند و خدا قول مى فرمايد و سوال مى كند و خدا عطا مى فرمايد و حساب كرده نمى شود، و خلايق گويند: (سبحان اللّه ! گويا اين بنده يك گناه هم نداشت ) و مى باشد از رفيقان رسول اللّه صلى اللّه عليه و آله امام جعفر صادق عليه السلام : در مجمع البيان روايت است هر كس در شب جمعه سه سوره اى را كه اول آن (طس ) است (سوره شعرا، نمل ، قصص ) تلاوت كند از دوستان خداوند متعال و در جوار و در كنف قادر ذوالجلال خواهد بود و جاى دهد خداوند او را در بهشت عدن ، كه وسط بهشت است ، با پيغمبران و مرسلين و اوصيا باشد، و در دنيا هرگز تنگدستى به او نرسد، و در آخرت حق تعالى آن قدر از فضل و رحمت خود به او مزد عطا فرمايد كه راضى و خشنود شود زياده بر رضايت و خشنودى او، و به او تزويج فرمايد صد نفر حوريه از حورالعين را. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : در مجمع البيان روايت نموده هر كس سوره (الم تنزيل ) كه سجده باشد و سوره (تبارك الذى بيده الملك ) را قرائت نمايد مانند كسى است كه شب قدر را احيا كرده باشد. امام جعفر صادق عليه السلام : در مجمع البيان روايت است هر كس در شب جمعه سوره (الم سجده ) را بخواند حق تعالى نامه عمل او را به دست راست او دهد و حساب او را نكند، و از رفيقان حضرت رسول صلى اللّه عليه و آله و اهل بيت طاهرين عليه السلام باشد. امام جعفر صادق عليه السلام : در مصباح شيخ كفعمى روايت است هر كس در شب جمعه ، سوره (سبا و فاطر) هر دو را قرائت كند، در حفظ و حمايت خداوند عالم باشد. هر كس در روز جمعه قرائت كند در آن روز به او مكروهى نمى رسد و عطا مى شود به او از خير دو دنيا آنچه در قلب او خطور نكرده باشد. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : هر كه در وقت خواب يازده مرتبه سوره (انا انزلناه ) را بخواند حق تعالى ، يازده ملك بر او موكل گرداند كه او را از شر شيطان حفظ كنند تا صبح .
بخش ٥ : دعاهاى قرآن كه با ربنا شروع مى شود دعاهاى قرآن به كلمه ربنا ١ - ربنا اتنا فى الدنيا حسنه و فى الاخره حسنه و قنا عذاب النار ٢٠١/٢ پروردگارا در دنيا و آخرت به ما نيكى و احسان فرما و ما را از عذاب آتش دوزخ مصون بدار. ٢ - ربنا اتنا فى الدنيا و ماله فى الاخره من خلاق ٢٠٠/٢ پروردگارا در دنيا رحمت و نعمت به ما عنايت كن هر كه از رحمت تو محروم شد در آخرت بهره ندارد. ٣ - ربنا اتنا من لدنك رحمه و هيى لنا من امرنا رشدا. ١٠/١٨ پروردگارا ما، از جانب خود بر ما رحمتى فرست و براى رشد عقلى ما وسائل هدايت و ارشاد آماده فرما. ٤ - ربنا اتهم ضعفين من العذاب و العنهم لعنا كبيرا. ٦٩/٣٣ پروردگارا ما آنها كه ما را گمراه نمودند عذاب آنها را دو چندان كن و از نعمتهاى خود محروم ابدى فرما. ٥ - ربنا امنا بما انزلت و اتبعنا الرسول فاكتبنا مع الشاهدين . ٥٣/٣ پروردگار ما، ما به تو و آنچه بر پيغمبرت فرستادى ايمان آورديم و از رسول تو پيروى كرديم نام ما را از شهادت دهندگان به توحيد و نبوت قرار ده . ٦ - ربنا امنا فاغفرلنا و ارحمنا و انتخير الراحمين . ١٠٩/٢٣ پروردگار ما، ما به تو ايمان آورديم ما را ببخش و بيامرز و به ما رحم كن كه تو بهترين بخشندگانى . ٧ - ربنا امنا فاكتبنا مع الشاهدين . ٨٣/٥ پروردگار ما، ما به تو ايمان آورديم ما را در زمره گواهان توحيد و موحدين قرار ده . ٨ - ربنا ابصرنا و سمعنا فارجعنا نعمل صالحا انا موقنون . ١٢/٣٢ پروردگار ما آنچه به ما وعده فرموده بودى و ديديم و شنيديم ما را به دنيا برگردان تا عمل صالح كنيم كه ما به حشر و نشر و كتاب و معاد يقين پيدا كرده ايم . ٩ - ربنا اتمم لنا نورنا و اغفرلنا انك على كل شى ء قدير. ٨/٦٦ پروردگارا نور علم و ايمان را براى ما تمام گردان و ما را بيامرز كه تو بر هر چيز قادر و توانايى . ١٠ - ربنا اخرجنا منها فان عدنا فانا ظالمون . ١٠٨/٢٣ پروردگارا ما را از جهنم بيرون ببر كه اگر ما دوباره عصيان كنيم ستمكاريم . ١١ - ربنا اخرجنا نعمل صالحا غير الذى كنا نعمل . ٣٧/٣٥ پروردگارا ما را از اين آتش بيرون كن تا به پيروى پيغمبرت عمل صالح كنيم غير از آنچه مى كرديم . ١٢ - ربنا اخرجنا الى اجل قريب نجب دعوتك و نتبع الرسل . ٤٤/١٤ پروردگارا ما، عذاب را براى ما به تاخير انداز و مهلت كوتاهى ده تا آنچه فوت شده جبران كنيم ما دعوت تو را اطاعت كنيم و پيغمبر تو را پيروى نماييم . ١٣ - ربنا اخرجنا من هذه القريه الظالم اهلها و اجعل لنا من لدنك وليا و اجعل لنا من لدنك نصيرا. ٧٥/٤ پروردگارا ما را از دست ستمكاران مكه نجات ده و راه فرج و نجاتى به ما بنما و يار و مددكارى براى ما بفرست كه از جانب تو ياور ما باشد. ١٤ - ربنا استمتع بعضنا ببعض و بلغنا اجلنا. ١٢٨/٦ پروردگارا بعضى از ما از بعض ديگر بهره مند شديم و رسيديم به آنچه مقرر فرموده اى . ١٥ - ربنا اصرف عنا عذاب جهنم ان عذابها كان غزاما. ٦٥/٢٥ پروردگارا بگردان از ما عذاب جهنم را كه آن عذاب براى هميشه هلاك كننده است . ١٦ - ربنا اطمس على اموالهم و اشدد على قلوبهم فلا يومنوا حتى يروا العذاب الاليم . ٨٨/١٠ پروردگارا اموال آنها را نابود ساز و دلهاى آنها را قسى و سخت گردان كه ايمان نمى آورند جز به ديدن عذاب سخت . ١٧ - ربنا اغفرلنا ذنوبنا و اسرافنا فى امرنا و ثبت اقدامنا و انصرنا على القوم الكافرين . ١٤٧/٣ پروردگار ما گناهان ما را بيامرز و لغزش و اسراف ما را ببخش و قدمهاى ما را در راه انجام وظيفه ثابت بدار و بر كفار نصرت و پيروزى بخش . ١٨ - ربنا اغفرلنا و لاخواننا الذين سبقونا بالايمان و لاتجعل فى قلوبنا غلا للذين امنوا. ١٠/٥٩ پروردگار ما بيامرز ما را و برادران ما را كه در ايمان بر ما سبقت گرفتند خدايا در دلهاى ما براى گرويدگان به تو كينه و كدورتى قرار مده كه تو مهربانى . ١٩ - ربنا انك روف رحيم . ١٠/٥٩ پروردگار ما تو به تحقيق رئوف و مهربانى . ٢٠ - ربنا اغفرلى ولوالدى و للمومنين يوم يقوم الحساب . ٤١/١٤ پروردگار ما مرا و پدر مادر مرا و همچنين مومنين را در روز حساب بيامرز. ٢١ - ربنا افتح بيننا و بين قومنا بالحق و انت خير الفاتحين . ٨٩/٧ پروردگار تو درى از رحمت به سوى ما و قوم ما بگشا كه راه تو راه حق ات و تو بهترين گشاينده اى . ٢٢ - ربنا افرغ علينا صبرا و ثبت اقدامنا و انصرنا على القوم الكافرين . پروردگار ما به ما صبر و شكيبايى عنايت كن و در عبادت ثابت قدم و بر كفار پيروزى بخش . ٢٣ - ربنا افرغ علينا صبرا و توفنا مسلمين . ١٢٦/٧ پروردگار ما به ما تحمل و بردبارى عنايت فرما و ما را جزو تسليم شدگان پيغمبرت بميران . ٢٤ - ربنا اكشف عنا العذاب انا مومنون ١٢/٤٤ پروردگار ما عذاب را از ما دور بگردان و بر طرف ساز كه ما گرويدگان به تو هستيم . ٢٥ - ربنا انزل علينا مائده من السماء تكون لنا عيدا لاولنا و اخرنا. ١١٤/٥ پروردگار ما از آسمان براى ما مائده و غذايى فرست كه بر ما و آيندگان (روز عيد) باشد. ٢٦ - ربنا انك تعلم ما نخفى و ما نعلن و ما يخفى على اللّه من شى ء فى الارض و لا فى السماء. ٣٨/١٤ پروردگارا تو مى دانى آنچه پنهان و آشكار عمل مى كنيم بر خداوند در آسمان و زمين هيچ كار و هيچ چيز پوشيده نيست . ٢٧ - ربنا انك جامع الناس ليوم لاريب فيه ان اللّه لايخلف الميعاد. ٩/٣ پروردگارا تو هستى كه روز قيامت روزى كه در آن شك نيست اجزاء و اجساد و ابدان همه بندگانت را جمع و حشر مى كنى محققا خداوند وعده خود را خلاف نمى كند. ٢٨ - ربنا انك انت العزيز الحكيم . ٥/٦٠ پروردگار ما به حقيقت تو عزيز و حكيمى و غالب و مصلحت دانى . ٢٩ - ربنا انك اتيت فرعون و ملاه زينه و اموالا فى الحيوه الدنيا. ٨٨/١٠ پروردگار ما تو فرعون و اشراف ملت او را به مال دنيا و تحمل نيرو داده اى تو خود مى توانى گرفت آنچه به آنها داده اى . ٣٠ - ربنا انك من تدخل النار فقد اخزيته و ما للظالمين من انصار. ١٩٢/٣ پروردگارا تو هستى كه از روى عدالت هر كه مستحق عذاب شد به آتش مى فرستى و خوار و ذليل مى سازى و براى ستمكاران يار و ياورى نيست . ٣١ - ربنا اننا امنا فاغفرلنا ذنوبنا و قنا عذاب النار. ١٦/٣ پروردگار ما، ما به تو ايمان آورده ايم پس گناهان ما را بيامرز و ما را از عذاب جهنم مصون بدار. ٣٢ - ربنا اننا سمعنا مناديا ينادى للايمان ان امنوا بربكم فامنا. ١٩٣/٣ پروردگار ما نداى منادى تو را كه مردم را دعوت مى كرد كه به خداى يگانه ايمان آوريد، شنيديم و ايمان آورديم كه تو خداى واحدى . ٣٣ - ربنا اننا نخاف ان يفرط علينا او ان يطغنى . ٤٥/٢٠ پروردگارا ما مى ترسيم فرعون بر ما چيره و غالب شود يا طغيان نمايد. ٣٤ - ربنا انى اسكنت من ذريتى بواد غير ذى زرع عند بيتك المحرم . ٣٧/١٤ پروردگار ما من زن و فرزندم اسماعيل را در وادى بى آب و علف كنار خانه محترم امن تو سكنى دادم تو آنها را حفظ فرما. ٣٥ - ربنا تقبل منا انك انت السميع العليم . ١٢٧/٢ پروردگار ما ساختمان كعبه را كه خانه امن توست از ما قبول فرما كه تو شنونده و دانايى . ٣٦ - ربنا ظلمنا انفسنا و ان لم تغفرلنا و ترحمن لنكونن من الخاسرين . ٢٢/٧ پروردگار ما ما بر نفوس خود ستم كرديم و اگر تو ما را نيامرزى و به ما رحم نكنى از زيانكاران خواهيم بود. ٣٧ - ربنا عليك توكلنا و اليك انبنا و اليك المصير ٤/٦٠ پروردگار ما در هر كار به تو توكل مى كنم و از تو استعانت مى جوييم كه بازگشت همه ما بسوى توست . ٣٨ - ربنا فاغفرلنا ذنوبنا و كفر عنا سيئاتنا و توفنا مع الابرار ١٩٣/٣ پروردگار ما گناهان ما را بيامرز و از بديهاى ما در گذر و بپوشان و ما را با نيكوكاران قرار ده . ٣٩ - ربنا لاتجعلنا فتنه للذين كفروا و اغفرلنا. ٤/٦٠ پروردگار ما، ما را براى آنها كه كافر شدند سبب آزمايش قرار مده و ما را بيامرز. ٤٠ - ربنا لاتزع قلوبنا بعد اذهديتنا و هب لنا من لدنك رحمه . ٨/٣ پروردگار ما دلهاى ما را پس از روشن گردانيدن به نور ايمان و حق هدايت ديگر تيره مگردان و از جانب خودت رحمت فرما كه تو بخشاينده اى . ٤١ - ربنا ليقيموا الصلوه فاجعل افبده من الناس تهوى اليهم و ارزقهم من الثمرات لعلهم يشكرون . ٣٧/١٤ پروردگار ما من اسماعيل را در كنار خانه امن تو سكنى دادم ، تا نماز را بر پا دارند. بارالها! دلهاى مردم را مايل و راغب به مكه گردان و اين سرزمين را پر بركت قرار ده تا مردم به سوى كعبه آيند و از بركات و رزق و روزى مادى و معنوى آن بهره مند گردند باشد كه سپاسگزار شوند. ٤٢ - ربنا لاتجعلنا فتنه للقوم الظالمين . ٨٥/١٠ پروردگارا ما را سبب آزمايش براى اقوام ستمكار قرار مده . ٤٣ - ربنا لاتجعلنا مع القوم الظالمين . ٤٧/٧ پروردگار ما، ما را با مردم ستمكار و متعدى محشور مفرما. ٤٤ - ربنا لاتجعلنا فتنه للذين كفروا و اغفرلنا ربنا انك انت العزيز الحكيم . ٦/٦٠ پروردگارا ما را فتنه و امتحان براى آنان كه كافر شده اند قرار مده و ما را بيامرز. پروردگارا محققا تو عزيز و حكيمى . ٤٥ - ربنا لاتواخذنا ان نسينا او اخطانا. ٢٨٦/٢ پروردگارا ما را به نيسان و غفلت و خطا و فراموشى مگير و هشيار و بيدارمان دار. ٤٦ - ربنا لم كتبت علينا القتال لولا اخرتنا الى اجل قريب . ٧٧/٤ (كفار گفتند) پروردگارا چرا بر ما جنگ واجب كردى و نگذاشتى به اجل خود بميريم (بگو بدون پيكار چيزى به كسى نمى دهند) ٤٧ - ربنا لولا ارسلت الينا رسولا فنتبع اياتك و تكون من المومنين . ٤٨/٢٨ پروردگارا اگر براى ما پيغمبر و رسولى مى فرستادى آيات فرمان تو را پيروى مى كرديم و ايمان مى آورديم . ٤٨ - ربنا لولا ارسلت الينا رسولا فنتبع اياتك من قبل ان نذل و نخزى . ١٣٥/٢٠ پروردگار ما چرا براى ما پيغمبرى نفرستادى تا آيات تو را پيروى كنيم و به خوارى و خزيان نيفتيم (گفتار كفار است ) ٤٩ - ربنا ليضلوا عن سبيلك ٨٨/١٠ پروردگارا فرعون و فرعونيان مردم را از راه گمراه كردند. ٥٠ - ربنا ما خلقت هذا باطلا سبحانك فقنا عذاب النار ١٩٣/٣ پروردگارا تو هيچ چيز را باطل نيافريدى تو منزهى پس ما را از عذاب آتش نگاهدار. ٥١ - ربنا وابعث فيهم رسولا منهم يتلوا عليهم اياتك و يعلمهم الكتاب و الحكمه و يزكيهم انك انت العزيز الحكيم . ١٢٩/٢ پروردگارا در ذريه من پيغمبرى برگزين و برانگيز كه آيات تو را بر آنها بخواند و علم و دانش و كتاب و حكمت به آنها بياموزد و نفوس آنها را تزكيه و تهذيب نمايد. تو محققا عزيز و حكيم و غالب و مصلحت دانى . ٥٢ - ربنا و لا تحمل علينا اصراكما حملته على الذين من قبلنا. ٢٨٦/٢ پروردگارا بار گناه را بر ما گران مفرما آنچنان كه بر پيشينيان ما نمودى . ٥٣ - ربنا و اتنا ما وعدتنا على رسلك و لاتحزنا يوم القيامه انك لا تخلف الميعاد. ١٩٤/٣ پروردگارا ما را به صلاح آر، آنچه بر زبان پيغمبرانت از عطا وعده فرمودى به ما هم عنايت كن و روز قيامت ما را خوار و ذليل و بينوا مفرما محققا وعده هاى تو خلف نمى شود. ٥٤ - ربنا واجعلنا مسلمين لك و من ذريتنا امه مسلمه لك و ارنا مناسكنا و تب علينا انك انت التواب الرحيم . ١٢٨/٢ ابراهيم گفت : پروردگارا دلهاى من و فرزندم اسماعيل را تسليم خودت بگردان كه همه دلها به دست توست و از ذريه من امتى مسلمان قرار ده ، كه تسليم اراده و رضاى تو باشند و مناسك و روش حج خانه خود را به ما بياموز، و توبه ما را بپذير كه تو بسيار توبه پذير و بخشنده و مهربانى . ٥٥ - ربنا و ادخلهم جنات عدن التى وعدتهم و من صلح من ابائهم و ازواجهم و ذرياتهم انك انت العزيز الحكيم . ٨/٤٠ فرشتگان گويند: پروردگارا اين بندگان پرهيزگار را وارد بهشت عدن خود ساز كه به آنها وعده داده اى و هر كس از آنها از پدرانشان و ذريه شان صالح بودند همه را داخل بهشت فرما كه تو بر همه چيز غالب و دانايى . ٥٦ - ربنا وسعت كل شى ء رحمه و علما فاغفر للذين تابوا و اتبعو سبيلك و قهم عذاب الجحيم . ٧/٤٠ پروردگارا تمام موجودات در احاطه علمى و رحمت واسعه تو هستند پس بيامرز آنها كه توبه كردند و پيروى پيامبران تو نمودند و به راه تو رفتند و آنها را و آنها را از عذاب جهنم نگاهدار يعنى عذاب جهنم براى آن طبقه مطيع به وقوع نپيوندد و پيش نيايد. ٥٧ - ربنا و لاتحملنا ما لاطاقه لنا به واعف عنا و اغفرلنا و ارحمنا انت مولينا فانصرنا على القوم الكافرين . ٢٨٦/٢ پروردگارا ما طاقت تحمل بار گران را نداريم ما را ببخش و عفو كن و بيامرز كه تو صاحب اختيار ما هستى خدايا ما را بر كفار پيروزى ده . ٥٨ - ربنا و تكون من المومنين ٢٨/٦ پروردگارا ما از گروندگان به توحيد و يگانگى تو مى باشيم . ٥٩ - ربنا يعلم انا اليكم لمرسلون . ١٧/٣٦ پروردگار ما بهتر مى داند كه ما را به رسالت به سوى شما فرستاده تا راه توحيد را به شما بنماييم . ٦٠ - ربنا رب السموات و الارض لن ندعوا من دونه الها. ١٤/١٨ پروردگار ما پروردگار آسمانها و زمين است ، هرگز ما معبودى غير از او نمى گيريم . ٦١ - ربنا هولاء شركاونا الذين كنا ندعوا من دونك . ٨٦/١٦ پروردگارا اين گروهند شريكان ما كه ما را دعوت مى كردند غير از تو را پرستش كنيم . ٦٢ - ربنا الذى اعطى كل شى ء خلقه ثم هدى . ٥١/٢٠ پروردگار ما، كسى است كه همه موجودات را آفريد و هدايت به كمال فرمود. ٦٣ - ربنا باعد بين اسفارنا و ظلموا انفسهم . ١٩/٣٤ (مردم توانگر يمن به درويشان حسد بردند و گفتند:) پروردگارا بين شهرهاى يمن تا شام را سرزمين خشك قرار ده تا درويشان نتوانند بدون زاد و راحله سفر كنند. آن مردم بدين دعا به خود ستم كردند. ٦٤ - ربنا غلبت علينا شقوتنا و كنا قوما ضالين . ١٠٧/٢٣ پروردگارا شقاوت بر ما غلبه يافت و گمراهى گريبان ما را گرفت و ما به خود ستم كرديم . ٦٥ - ربنا هولاء اضلونا فاتهم عذابا ضعفا من النار. ٣٨/٧ پروردگارا اين بت ها و بت پرستان ما را گمراه نمودند عذاب آتش آنها را دو جندان كن . ٦٦ - ربنا هب لنا من ازواجنا و ذرياتنا قره اعين و اجعلنا للمتقين اماما. ٤٧/٢٥ پروردگارا زنان و فرزندانى به ما عنايت فرما كه اسباب رو سفيدى و چشم روشنى ما بشوند. خدايا ما را پرهيزكار و پيشوايان پارسا قرار ده ، يا براى ما پيشوايان پرهيزكارى بگمار. ٦٧ - ربنا هولاء الذين اغوينا اغويناهم كما غوينا تبرانا اليك ما كانوا ايانا يعبدون ٦٣/٢٨ پروردگارا كسانى كه ما را گمراه نمودند تو گمراهشان كن آن چنان كه ما را گمراه نمودند، بتها مى گويند ما هم از آنها بيزاريم و هرگز ما را عبادت نكردند بلكه خود را عبادت كردند و پرستيدند.
بخش ٦ : نمازهاى پر فضليت (١) نماز كامله كه بسيار پر فضيلت است از جمله نمازهايى است كه زمان آن پيش از نماز ظهر جمعه است . در بحار جلد ٨٩ از كتب متعدده از امام جعفر صادق عليه السلام روايت نموده و آن جناب از آباى گرام خود كه حضرت رسول صلى اللّه عليه و آله فرمودند: كسى كه اين نماز را به جا بياورد و آنچه ذكر مى شود بعد از آن بگويد خدا بر مى دارد از او شر اهل آسمان و اهل زمين و شر شيطان و شر سلطان جائر را و روا مى كند هفتاد حاجت او را در دنيا و هفتاد حاجت او را در آخرت و فرمود كه شب و روز بيست و چهار ساعت است آزاد مى كند حق تعالى از براى صاحب اين نماز در هر ساعتى به جهت كرامت او نزد خدا هفتاد هزار كس را كه مستوجب آتش باشند از اهل توحيد و اگر صاحب اين نماز مردگان را بخواند به اذن خدا جواب دهند. آنگاه فرمود: قسم به خداوند كه مرا به حق مبعوث فرموده ، بنده هرگاه اين نماز را بخواند و دعا كند به اين دعا بر مى انگيزاند خدا براى او هفتاد هزار ملك را كه حسنات براى او بنويسند و دفع گناهان كنند و درجات بلند نمايند و استغفار كنند و صلوات بفرستند تا هنگام مردن و اگر مرد و زنى را اولاد نشود اين نماز را و دعا را بخوانند، خداوند به آنها فرزند كرم فرمايد و اگر بعد از اين نماز بميرد اجر هفتاد هزار شهيد داشته باشد و هنگامى كه از اين نماز فارغ مى شود عطا مى فرمايد خدا به او به عدد هر قطره بارانى كه باريده و هر گياهى كه روييده حسنه و ثوابى ، و نوشته مى شود براى او مثل اجر ابراهيم و موسى و زكريا و يحيى عليه السلام و باز مى شود به رويش در غنى و بسته مى شود در فقر و تنگدستى و نمى گزد او را مار و عقرب و نمى ميرد به غرق شدن و سوختن و حضرت صادق عليه السلام فرمودند: من ضامن هستم بر او. و هر روزى حق تعالى صد و شصت مرتبه به او نظر مى فرمايد و كسى را كه خدا بر او نظر انداخت نازل مى كند بر او رحمت و مغفرت را، و اگر كسى اين نماز را بخواند و آنچه مى گويد در آن با زعفران بنويسد و با آب باران بشويد و به مجنون يا صاحب خوره و پيسى بدهد بياشامند خدا آنها را شفا مى دهد، و اگر پدر و مادر او مشرك باشند عذاب آنها سبك مى شود. كيفيت نماز كامله اين است : پيش از ظهر جمعه چهار ركعت (دو، دو ركعتى ) نماز بجا آورد. در هر ركعت ده مرتبه سوره (حمد)، ده مرتبه (قل هو اللّه احد)، ده مرتبه (قل يا ايها الكافرون )، ده مرتبه (قل اعوذ برب الفلق )، ده مرتبه (قل اعوذ برب الناس )، ده مرتبه (آيه الكرسى ) و ده مرتبه سوره (انا انزلناه ) و ده مرتبه آيه (شهداللّه ) كه آيه زير مى باشد بخواند: شهداللّه انه لا اله الا هو و الملائكه و اولوا العلم قائما بالقسط لا اله الا هو العزيز الحكيم ان الدين عنداللّه الاسلام و ما اختلف الذين اوتوا الكتاب الا من بعد ما جائهم العلم بغيا بينهم و من يكفر بايات اللّه فان اللّه سريع الحساب . و چون از نماز فارغ شد، صد مرتبه استغفار كند به اين طريق (استغفر اللّه ربى و اتوب اليه ) و صد مرتبه بگويد (سبحان اللّه و الحمدللّه و لا اله الا اللّه و اللّه اكبر و لا حول و لاقوه الا باللّه العلى العظيم ) و صد مرتبه صلوات بر محمد و آل محمد بفرستد.
نماز پرفضيلت ديگر اين نماز مشهور و معروف است ، اكثر بزرگان مانند علامه مجلسى در بحار و شيخ طوسى و علامه حلى در كتابهاى خود ذكر كرده اند. شيخ طوسى رحمه اللّه از حضرت رسول صلى اللّه عليه و آله روايت نموده اند: هر كس در شب جمعه يا روز جمعه يا شب دوشنبه يا روز دوشنبه يا شب پنج شنبه يا روز پنج شنبه چهار ركعت نماز (دو، دو ركعتى ) نماز بجا بياورد، در هر ركعت (حمد) هفت مرتبه و سوره (انا انزلناه ) را يك مرتبه قرائت كند و بعد از سلام صد مرتبه بگويد: (اللهم صل على محمد و آل محمد) و صد مرتبه (اللهم صل على جبرئيل ) بگويد: خداوند به او عطا مى فرمايد هفتاد هزار قصر در بهشت كه در هر قصرى هفتاد هزار خانه باشد و در هر يك از آنها هزار اطاق باشد و در هر يك هفتاد هزار جاريه بهشتى .
(٢) نمازى جهت نجات از ميزان در وسائل الشيعه از حضرت رسول صلى اللّه عليه و آله مروى است كه هر كس در شب جمعه مابين مغرب و عشا دوازده ركعت يعنى شش دو ركعتى نماز كند و در هر ركعت بعد از حمد چهل مرتبه (قل هو اللّه ) بخواند در قيامت بر پل صراط او را ملاقات كنم و با او مصافحه كنم و با هر كس من بر صراط ملاقات و مصافحه كنم كفايت مى كنم از او حساب ميزان را.
(٣) نمازى جهت حفظ مال ، دين و دنيا و آخرت در مصباح شيخ كفعمى ، ص ١٨٠ از حضرت رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله روايت شده كه ايشان فرمودند: هر كس در شب جمعه مابين مغرب و عشاء بيست ركعت نماز كند در هر ركعت بعد از حمد يازده مرتبه سوره (توحيد) را بخواند، خداوند حفظ مى كند او را در اهل و مال و دين و دنيا و آخرت .
(٤) نماز به جهت تجديد قوا و پيدا كردن نيرو كيفيت اين نماز: دو ركعت ، در هر ركعت بعد از (حمد) همين آيه فوق دو آيه آخر سوره بقره (امن الرسول ) مذكور شد بخواند، بعد از نماز دست خود را بر صورت خود گذارد، دعا كند و حضرت رسول صلى اللّه عليه و آله را شفيع آورد و سه بار گويد: بسم اللّه اخرج عليك يا وجع من عين انس او عين جن اخرج عليك الذى اتخذ ابراهيم خليلا و كلم موسى تكليما و خلق عيسى من روح القدس لما هدات و طفئت كما طفئت نار ابراهيم باذن اللّه .
(٥) نماز پرفضيلت بين مغرب و عشاء از رسول خدا صلى اللّه عليه و آله روايت است كه سفارش فرمودند: دو ركعت نماز بين مغرب و عشاء در ركعت اول بعد از حمد سيزده مرتبه (اذا زلزلت ) و در ركعت دوم (حمد) و پانزده مرتبه (قل هو اللّه احد) را بخواند و اگر هر شب بخواند ثوابش را جز خدا كسى نتواند بشمار آورد. اگر در هر ماه بخواند از مومنين ، اگر در هر سال بخواند از محسنين ، و اگر در هر جمعه يك بار بخواند از مخلصين ، و اگر هر شب بخواند با من در بهشت همنشين باشد.
(٦) نماز پرفضيلت مخصوص ماه جمادى الثانى سيد بن طاووس رحمه اللّه نقل كرده كه در اين ماه هر وقت كه خواهد چهار ركعت نماز كند (دو، دو ركعتى )، در ركعت اول بعد از (حمد) يك مرتبه (آيه الكرسى ) و بيست و پنج مرتبه (انا انزلناه ) را بخواند و در ركعت دوم ، (حمد) و يك مرتبه (الهيكم التكاثر) و بيست و پنج مرتبه (قل هو اللّه احد) را بخواند و در كعت سوم ، (حمد) و يك مرتبه (قل يا ايها الكافرون ) و بيست و پنج مرتبه سوره (فلق ) و در ركعت چهارم ، (حمد) و يك مرتبه (اذا جاء نصراللّه ) و بيست و پنج بار سوره (قل اعوذ برب الناس ) و بعد از سلام ركعت چهارم ، هفتاد مرتبه گويد: (سبحان اللّه و الحمدللّه و لا اله الا اللّه و اللّه اكبر) و هفتاد مرتبه (اللهم صل على محمد و آل محمد) و سه مرتبه بگويد: (اللهم اغفر للمومنين و المومنات ) پس سر به سجده گذارده و سه مرتبه گويد: (يا حى يا قيوم يا ذالجلال و الاكرام يا اللّه يا رحمن يا رحيم يا ارحم الراحمين ) پس هر حاجت كه دارد از خدا بخواهد و هر كه چنين كند خدا او را و مال و زن و فرزندان و دين و دنيايش را تا سال ديگر حفظ كند و اگر در اين سال بميرد شهيد مرده است .
(٧) نماز پر فضيلت پيش از ظهر روز جمعه در بحار از حضرت اميرالمومنين عليه السلام منقول است كه حضرت رسول صلى اللّه عليه و آله فرمودند: هر كه بخواهد دريابد فضيلت روز جمعه را پس بجا بياورد پيش از ظهر چهار ركعت نماز كه قرائت كند در هر ركعت يك مرتبه سوره (حمد) و پانزده مرتبه (آيه الكرسى ) و پانزده مرتبه سوره (قل هو اللّه احد) پس چون از نماز فارغ شود استغفار نمايد. هفتاد مرتبه (استغفر اللّه ربى و اتوب اليه ) و بعد پنجاه مرتبه (لا حول و لا قوه الا باللّه ) و بعد پنجاه مرتبه بگويد (لا اله الا اللّه وحده لا شريك له ) و پنجاه مرتبه بگويد (صلى اللّه على النبى الامى و آله ) پس چون اين عمل را بجا آورد از جاى خود بر نمى خيزد تا خدا او را از آتش دوزخ آزاد فرمايد و نمازش را قبول مى فرمايد و دعايش را مستجاب مى كند و او را و پدر و مادرش را مى آمرزد و مى نويسد حق تعالى از براى او به هر حرفى كه بيرون آمده از دها او (يعنى در اين نماز شريف و اعمال ) ثواب يك حج و يك عمره و بنا مى كند از براى او به عدد هر حرفى يك شهرى در بهشت و عطا مى فرمايد به او ثواب هر كسى را كه نماز كرده باشد در مسجدهاى جامع شهرها با پيغمبران . (٨) نماز پر فضيلتى كه سبب مى شود خداوند در آخرت دوبال بدهد كه پرواز كند در بحار جلد ٨٩ از حضرت رسول صلى اللّه عليه و آله روايت نموده كه هر كس بجا بياورد روز جمعه چهار ركعت نماز و در هر ركعت بعد از حمد پنجاه و يك مرتبه سوره (قل هو اللّه ) و پنجاه مرتبه (آيه الكرسى ) بخواند قرار مى دهد حق تعالى براى او در آخرت دو بال كه پرواز كند بر پل صراط و در بهشت هر جا كه بخواهد.
(٩) نماز پر فضيلتى كه ثواب چهل مرتبه قرآن خواندن را دارد در بحار جلد ٨٩ از حضرت صادق عليه السلام روايت نموده : هر كس پيش از ظهر روز جمعه دو ركعت نماز بكند در هر ركعت يك مرتبه سوره (حمد) و شصت مرتبه سوره (قل هو اللّه ) را بخواند و در ركوعش سه مرتبه يا هفت مرتبه (سبحان ربى العظيم و بحمده ) بگويد و در سجودش بگويد بعد از ذكر سجود: سجد لك سوادى و خيالى و آمن بك فوادى و ابوء اليك و اعترف لك بالذنب العظيم عملت سوء و ظلمت نفسى فاغفرلى ذنوبى فانه لايغفر الذنوب الا انت اعوذ بعفوك من عقوبتك و اعوذ برحمتك من نقمتك و اعوذ بر ضاك من سخطك و اعوذ بك منك لا ابلغ مدحتك و لا احصى نعمتك و لا الثناء و عليك انت كما اثنيت على نفسك و عملت سوء و ظلمت نفسى فاغفرلى ذنوبى انه لايغفر الذنوب الا انت . پس كسى كه اين نماز را بكند ثواب آن را دارد كه چهل مرتبه قرآن را قرائت نموده .
(١٠) نماز كن فيكون به جهت هر حاجت مجرب است چهار ركعت نماز بخواند. به يك سلام ركعت اول بعد از حمد ١٠٠ مرتبه (و افوض امرى الى اللّه ) در ركعت دوم ١٠٠ مرتبه (نصر من اللّه و فتح قريب ) و در ركعت سوم بعد از حمد ١٠٠ مرتبه (الا الى اللّه تصير الامور) و در ركعت چهارم بعد از حمد ١٠٠ مرتبه (انا فتحنا لك فتحا مبينا) و بعد از سلام قبل از حرف زدن با كسى ١٠٠ مرتبه (استغفر اللّه ربى و اتوب اليه ) و بعد سر به سجده بگذارد و حاجتش را بخواهد.
(١١) نماز حضرت جعفر طيار عليه السلام جهت پاك شدن از تمام گناهان يكى از نمازهاى مستحب ، نماز جعفر طيار عليه السلام است كه درباره آن تاكيد فراوان شده است و براى آمرزش گناهان بسيار موثر است و آن چهار ركعت است كه دو ركعت دو ركعت خوانده مى شود. به اين ترتيب كه در هر ركعت بعد زا حمد و سوره پانزده مرتبه (سبحان اللّه و الحمدللّه و لا اله الا اللّه و اللّه اكبر) و در هر ركوع ده مرتبه و پس از سر بلند كردن از ركوع ده مرتبه و در سجده اول ده مرتبه و در ميان دو سجده دو مرتبه و در سجده دوم ده مرتبه و پس از سر بلند كردن از سجده دو مرتبه كه مجموعا در هر ركعت هفتاد و پنج مرتبه و در چهار ركعت ٣٠٠ مرتبه مى شود. نماز حضرت جعفر طيار عليه السلام را سوره معين لازم نيست ولى بهتر آن است كه در ركعت اول بعد از حمد سوره (اذا زلزلت ) و در ركعت دوم سوره (و العاديات ) و در ركعت سوم (اذا جاء) و در ركعت چهارم سوره (قل هو اللّه احد) را بخواند و احتياط لازم آن است كه ذكر ركوع و سجود را علاوه بر ذكرهاى مذكور به جا آورد خواه قبلا و بعدا باشد و نماز جعفر طيار عليه السلام وقت معين ندارد و در سفر حضر مى توان خواند. ولى بهتر آن است كه در حرم مطهر آقا على بن موسى الرضا عليه السلام و ديگر ائمه معصومين عليه السلام باشد و بهترين وقت خواندن آن شب جمعه و روز جمعه موقع بالا رفتن افتاب مى باشد و هر كس موفق شود روزى يك مرتبه بخواند امام صادق عليه السلام مى فرمايد: گناهى براى او نوشته نخواهد شد و حدودا نيم ساعت وقت مى برد و حيف است كه انسان از چنين نماز پر فضيلتى غافل شود.
(١٢) نماز اميرالمومنين على عليه السلام (انسان با خواندن آن از گناهان مانند روزى كه از مادر متولد شده است پاك مى شود). از حضرت صادق عليه السلام روايت كرده اند كه فرمود: هر كس از شما كه چهار ركعت نماز اميرالمومنين عليه السلام را بجا آورد از گناهان بيرون آيد مانند روزى كه از مادر متولد شده باشد و حاجتهاى او برآورده شود و آن چهار ركعتى است كه به صورت دو ركعت دو ركعت خوانده مى شود به اين ترتيب كه در هر ركعت بعد از حمد پنجاه مرتبه سوره قل هو اللّه احد را بخواند كه جمعا در چهار ركعت دويست مرتبه مى شود و خواندن اين نماز هم حدودا نيم ساعت طول مى كشد و احاديث بسيارى در فضيلت خواندن اين چهار ركعت نماز در شب و روز جمعه وارد شده و اگر بعد از نماز بگويد: اللهم صل على النبى العربى و للّه وارد شده كه گناهان گذشته و آينده او آمرزيده شود و چنان باشد كه دوازده مرتبه قرآن را ختم كرده باشد و حق تعالى گرسنگى و تشنگى قيامت را از او دفع كند.
(١٣) نمازى به جهت حفظ از شر همه مخلوقات در كتاب جناه الخلود مسطور است هر كس در شب جمعه دو ركعت نماز بجا بياورد و در هر ركعتى بعد از حمد ده مرتبه سوره (اذا زلزلت ) را قرائت نمايد و بعد از فراغ بگويد: (يا حى يا قيوم يا ذالجلال و الاكرام ) از شر همه مخلوقات ايمن گردد.
(١٤) نماز به جهت دفع فقر و پريشانى در بعضى از كتب معتبره از حضرت زين العابدين عليه السلام نقل شد به جهت دفع فقر و پريشانى در شب جمعه دو ركعت نماز بجا آورد و در هر ركعت بعد از حمد هقتاد مرتبه سوره (الم نشرح ) را بخواند و يازده مرتبه بخواند: ام عندهم خزائن رحمه ربك العزيز الوهاب ام لهم ملك السموات و الارض و ما بينهما فليرتقوا فى الاسباب و بعد از فراغت از نماز هزار دفعه با خضوع و خشوع بگويد: (يا وهاب )
(١٥) نماز هديه به والدين در شب جمعه بايد بجا آورد و آن دو ركعت است . در ركعت اول بعد از حمد ده مرتبه بگويد: (ربنا اغفرلى و لوالدى و للمومنين يوم يقوم الحساب ) و ركعت دوم بعد از حمد (رب اغفرلى و لوالدى و لمن دخل بيتى مومنا و للمومنين و المومنات ) و بعد از سلام ده مرتبه بگويد: (رب ارحمهما كما ربيانى صغيرا)
(١٦) نمازى كه مادر بايد براى فرزند مريضش بخواند در كتاب صحايف الاعمال مسطور است كه شخصى مريض شده بود به بيمارى سختى ، چنان كه از حيات وى قطع اميد شده بود. امام جعفر صادق عليه السلام به عيادت آن مرد رفت . مادر او را ديد كه در كنار فراش او نشسته و گريه و زارى و جزع مى كند. آن حضرت فرمود: اى مادر! وضو بساز و دو ركعت نماز بخوان و در سجده بگو: (اللهم انت وهبته لى و لم يك شيئا فهبه لى هبه جديده ) چون آن زن نماز را خواند، مرض آن پسر به صحت پيوست به نوعى كه طعامى در آن روز طبخ شده بود آن پسر با مادر خود از آن طعام ميل كرد.
(١٧) نماز مجرب براى قطع تب دو ركعت نماز بخواند در هر ركعتى حمد سه مرتبه و آيه الكرسى و آيه الا له الخلق و الامر تبارك اللّه رب العالمين . و اين دعا را بنويسد و بشويد. آن شخص كه تب دارد بخورد. بسم اللّه الرحمن الرحيم اللهم اتشفع بنبيك محمد صلى اللّه عليه و آله يا محمد استشفع بك على رب فى قضاء حاجتى و هو شفاء هذا المريض يا اللّه يا اللّه يا رحمن يا رحيم يا حى يا قيوم يا ذالجلال و الاكرام برحمتك يستغيث الان خفف اللّه عنكم يريد اللّه ان يخفف عنكم ذلك تخفيف من ربكم و رحمه .
(١٨) نماز براى رفع درد گردن دو ركعت است در هر ركعتى الحمد يك مرتبه و سوره اذا زلزلت الارض سه مرتبه .
(١٩) نماز براى رفع درد سينه چهار ركعت است . در ركعت اول الحمد و يك مرتبه سوره الم نشرح و در ركعت دوم سه بار قل هو اللّه احد و در ركعت سوم يك مرتبه سوره والضحى و ر ركعت چهارم آيه و يعلم خائنه الاعين و ما نخفى الصدور.
(٢٠) نماز براى رفع قولنج دو ركعت است در هر ركعتى يك مرتبه الحمد و آيه ففتحنا ابواب السماء بماء منهمر.
(٢١) نماز به جهت درد پا دو ركعت است و در هر ركعتى الحمد يك مرتبه و آيه :
۹
خواص اسماء الحسنى امن الرسول بما انزل اليه من ربه و المومنون كل امن باللّه و ملئكته و كتبه و رسله لا نفرق بين احد من رسله و قالوا سمعنا و اطعنا غفرانك ربنا و اليك المصير لايكلف اللّه نفسا الا وسعها لها ما كسبت و عليها ما اكتسبت ربنا لا تواخذنا ان نسينا او اخطانا ربنا و لا تحمل علينا اصراكما حملته ، على الذين من قبلنا ربنا و لا تحملنا ما لا طاقه لنا به واعف عنا و اغفرلنا و ارحمنا انت مولانا فانصرنا على القوم الكافرين .
(٢٢) نماز جهت دردسر دو ركعت است در هر ركعتى الحمد يك مرتبه و قل هو اللّه احد سه مرتبه و يك مرتبه اين آيه : رب انى وهن العظم منى و اشتعل الراس شيبا و لم اكن بدعائك رب شقيا و بقيه ركوع و سجود مانند نماز صبح خوانده شود.
(٢٣) نماز جهت رفع كورى از ابوحمزه ثمالى از حضرت صادق عليه السلام و آن حضرت از رسول خدا صلى اللّه عليه و آله روايت كرده است كه شخصى از مقابل آن حضرت عبور كرد فرمودند مى خواهى خداى تعالى چشم تو را بينا گرداند. عرض كرد: بلى . حضرت فرمودند: كه وضوى كاملى بگير و دو ركعت نماز بخوان و بگو: اللهم انى اسئلك و ارغب اليك و اتوجه بنيك نبى الرحمه يا محمد انى توجه بك الى اللّه ربى و ربك ان ترد على بصرى . امام صادق عليه السلام فرمود كه حضرت رسول صلى اللّه عليه و آله هنوز از جاى خود حركت نمودند كه آن شخص برگشت و هر دو چشمش بينا شده بود. (٢٤) نماز درد چشم دو ركعت در هر ركعتى الحمد يك مرتبه و قل يا ايها الكافرون سه مرتبه و آيه و عنده مفاتح الغيب كه در نماز غفليهه خوانده مى شود تا... فى كتاب مبين . ان شاء اللّه درد چشم ساكت شود.
(٢٥) نماز حاجت از حضرت رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله از حضرت رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله روايت شده است كه هر كس پيش از نماز صبح دو ركعت نماز حاجت بخواند در ركعت اول بعد از حمد هفت مرتبه سوره قل يا ايها الكافرون و در ركعت دوم بعد از حمد هفت مرتبه سوره قل هو اللّه احد را و چون نماز را سلام بدهد ده مرتبه بگويد: سبحان اللّه و الحمدللّه و لا اله الا اللّه و اللّه اكبر و لا حول و لا قوه الا باللّه العلى العظيم . و ده مرتبه صلوات بفرستد و ده مرتبه بگويد يا غياث المستغيثين اغثنى و بعد حاجت خود را بخواهد.
(٢٦) نماز حاجت ديگر كه خيلى مجرب است اين كه دو ركعت نماز در وقت ضرورت بخواند به اين دستور، در ركعت اول بعد از سوره انا فتحنا را تا... نصرا عزيزا بخواند و در ركعت دوم بعد از سوره حمد، الم نشرح را تا آخرش بخواند و بعد حاجت خود را از خدا بخواهد.
(٢٧) نماز حاجت ديگر مخصوص روز پنج شنبه در روز پنج شنبه از صبح تا غروب هر وقت بتواند چهار ركعت نماز بخواند دو ركعتى در ركعت اول بعد از حمد يازده مرتبه قل هو اللّه احد و در ركعت دوم بعد از حمد بيست و يك مرتبه سوره قل هو اللّه احد را و پس از سلام نماز پنجاه و يك مرتبه قل هو اللّه احد و پنجاه و يك مرتبه صلوات بر حضرت رسول . بعد به سجده رفته ، صد مرتبه يا اللّه بگويد و حاجتش را از خدا بخواهد كه ان شاء اللّه مستجاب است و بعد از خاتمه چهار ركعت نماز و تسبيح حضرت زهرا سلام اللّه عليها را فراموش ننمايد.
(٢٨) نماز حاجت ديگر دو ركعت نماز حاجت بخواند. بعدا يك دور تسبيح حضرت زهرا سلام اللّه عليها را بگويد و بعد سجده رفته دويست و بيست مرتبه و ذالنون اذ ذهب مغاضبا را بخواند در حال سجده و حاجت خود را از خدا بخواهد.
(٢٩) نماز حاجت از امام محمد باقر عليه السلام دو ركعت نماز بخواند و بعد از نماز بگويد: (يا ابصر الناظرين و يا اسمع السامعين و يا اسرع الحابسين اقض حاجتى و بعد حاجت خود را از خدا بخواهد.
(٣٠) نماز صلوه المضطر در كتاب تحفه المهدويه مرقوم است كه از براى حوائج بخواند و آن چهار ركعت است در هر ركعت به يك سلام در ركعت اول بعد از حمد بيست و پنج مرتبه بگويد: (افوض امرى الى اللّه ان اللّه بصير بالعباد) و در ركعت دوم بعد از حمد بيست و پنج مرتبه (لا اله الا انت سبحانك انى كنت من الظالمين فاسبجبناله و نجيناه من الغم و كذلك ننجى المومنين ) و در ركعت سوم بعد از حمد بيست و پنج مرتبه بگويد: (حسبى اللّه و نعم الوكيل ) و در ركعت چهارم بعد از حمد بيست و پنج مرتبه (لا حول و لا قوه الا باللّه العلى العظيم ) و بعد از نماز بيست و پنج مرتبه صلوات بفرستد و حاجتش را از خدا بخواهد.
(٣١) نمازهاى شبهاى ايام هفته و نماز اول هر ماه نماز شب شنبه رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله فرمود: هر كس شب شنبه دو ركعت نماز كند به حمد و توحيد و بيست و پنج بار تسبيحات اربعه (سبحان اله و الحمدللّه و لا اله الا اللّه و اللّه اكبر) حق تعالى گناهان او را بيامرزد و از گناهان بيرون رود مثل روزى كه از مادر متولد شده است .
نماز شب يكشنبه رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله فرمود: هر كس شب يكشنبه شش ركعت نماز كند در هر ركعت بعد از حمد هفت بار توحيد بخواند خداى تعالى به او مزد شاكرين و صابرين و اعمال متقين بخشد و برايش عبادت چهل سال بنويسد و از جايش برنخيزد مگر آمرزيده و از دنيا برون نشود تا جايش را در بهشت ببيند و مرا هم در خوابش ببيند و هر كس مرا در خوابش ديد بهشت برايش واجب شود. (جمال الاسبوع )
نماز شب دوشنبه رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله فرمود: هر كس شب دوشنبه دو ركعت نماز كند در هر ركعت پانزده حمد و پانزده توحيد و پانزده (قل اعوذ برب الناس ) و پانزده (قل اعوذ برب الفلق ) بخواند و بعد از تمام شدن نماز پانزده آيه الكرسى قرائت كند خداوند نامش را از بهشتيان گرداند و اگر چه از اهل آتش باشد برايش گناهان آشكار را آمرزد و برايش به هر آيه اى كه خوانده يك حج و يك عمره نويسد و گويا دو بنده از فرزندان اسماعيل عليه السلام آزاد كرده و شهيد بميرد. (جمال الاسبوع ، ص ٦٤)
نماز شب سه شنبه رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله فرمود: هر كس شب سه شنبه دو ركعت نماز گزارد در ركعت اول حمد و انا انزلنا و در ركعت دوم حمد و هفت بار قل هو اللّه بخواند خدا برايش مى آمرزد و درجات او را بلند نمايد و به او از نزد خدا در بهشت خيمه اى از در عطا شود كه وسيعتر از يك شهر در دنيا است . (جمال الاسبوع ، ص ٧٧)
نماز شب چهارشنبه رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله فرمودند: هر كس در شب چهارشنبه دو ركعت نماز كند بعد از حمد در هر ركعت آيه الكرسى و توحيد و قدر بخواند خداوند گناهان گذشته و آينده او را بيامرزد.
نماز شب پنج شنبه از فاطمه زهرا سلام اللّه عليها روايت شده كه رسول خدا مرا شب پنج شنبه نمازى آموخت هر كس شش ركعت (سه دو ركعتى ) نماز كند در هر ركعت بعد از حمد بخواند: قل اللهم مالك الملك توتى الملك من تشاء و تنزع الملك ممن تشاء و تعز من تشاء و نذل من تشاء بيدك الخير انك على كل شى ء قدير تولج الليل فى النهار و تولج النهار فى الليل و تخرج الحى من الميت و تخرج الميت من الحى و تزرق من تشاء بغير حساب . بخواند چون از نماز فارغ شد بگويد: جزى اللّه محمدا ما هو اهله (خدا برايش بيامرزد هر گناهى را تا هفتاد سال و به او از ثواب ناشمار عطا فرمايد).
نماز شب جمعه از رسول خدا روايت شده هر كس شب جمعه دو ركعت نماز كند در هر ركعت بعد از حمد هفتاد مرتبه توحيد بخواند و بعد از تمام شدن نماز هفتاد بار بگويد (استغفروا اللّه ) به آن خدايى كه مرا به حق انگيخته اگر با اين نماز نمازگذار براى تمام امتم دعا كند از خدا براى آنها بهشت را به شفاعتش مى گيرد و خداوند به او به هر حرفى در اين استغفار به عدد نجوم آسمان خانه بخشد و در هر خانه به عدد نجوم آسمان قصر باشد و در هر قصرى به شمار ستارگان آسمان خزينه در هر خزينه همان قدر سرير در هر سريرى همان قدر فرش و به عدد نجوم جاريه خداى مهربان همه اين ثوابها را عطا مى كند به كسى كه اين دو ركعت را بخواند.
(٣٢) نماز اول هر ماه دو ركعت مى باشد در ركعت اول بعد از حمد سى مرتبه (قل هو اللّه احد) و در ركعت دوم بعد از حمد سى مرتبه (انا انزلناه ) بخواند و بعد از نماز صدقه اى بدهد چون چنين كند سلامتى خود را در آن ماه از حق تعالى بخرد و در بعضى روايات نقل است كه بعد از نماز بخواند اين دعا را. بسم اللّه الرحمن الرحيم و ما من دابه فى الارض الا على اللّه رزقها و يعلم مستقرها و مستودعها كل فى كتاب مبين بسم اللّه الرحمن الرحيم و ان يمسسك اللّه بضر فلا كاشف له الا هو و ان يردك بخير فلا راد لفضله يصيب به من يشاء من عباده و هو الغفور الرحيم بسم اللّه الرحمن الرحيم سيجعل اللّه بعد عسر يسرا ماشاء اللّه لا قوه الا باللّه حسبنا اللّه و نعم الوكيل و افوض امرى الى اللّه ان اللّه بصير بالعباد لا اله الا انت سبحانك انى كنت من الظالمين رب انى لما انزلت الى من خير فقير رب لاتذرنى فردا او انت خير الوارثين
(٣٣) نماز امام زمان (عج ) در شب جمعه در كتاب پنجم ثاقب نقل كرده از ناحيه مقدسه امام زمان عليه السلام كه هر كس را به سوى حق تعالى حاجتى باشد پس بايد كه بعد از نصف شب جمعه غسل كند و دو ركعت نماز گذارد. در ركعت اول بخواند سوره حمد را و چون به (اياك نعبد و اياك نستعين ) برسد صد مرتبه با كمك تسبيح آن را تكرار كند و بعد از آن كه صد مرتبه تمام شد بقيه سوره حمد را بخواند و بعد سوره (قل هو اللّه احد) را يك مرتبه بخواند و به ركوع رفته و هفت مرتبه بگويد: (سبحان ربى العظيم و بحمده ) و بعد به سجده رفته و هفت مرتبه (سبحان ربى الاعلى و بحمده ) را در هر سجده گفته مى شود و ركعت دوم را نيز مانند ركعت اول بجا مى آورد و بعد از تمام شدن نماز اين دعا را بخواند پس به درستى كه حق تعالى البته حاجت او را بر مى آورد. و دعا اين است : اللهم ان اطعتك فالمحمده لك و ان عصيتك فالحجه لك منك الروح و منك الفرج سبحان من انعم و شكر سبحان من قدر و غفر اللهم ان كنت عصيتك فانى قد اطعتك فى احب الاشياء اليك و هو الايمان بك لم اتخذلك ولدا و لم ادع لك شريكا منا منك به على لا منا منى به عليك و قد عصيتك يا الهى على غير وجه المكابره و لا الخروج عن من عبوديتك و لا الجحود لربوبيتك و لكن اطعت هواى و ازلنى الشيطان فلك الحجه على و البيان فان تعذبنى فبذنوبى غير ظالم لى و ان تغفرلى و ترحمنى فانك جواد كريم (و بعد از آن تا نفس او وفا كند) يا كريم يا كريم (را مكرر بگويد و بعد از آن بگويد) يا امنا من كل شى ء و كل شى ء منك خائف حذر اسئلك بآمنك من كلشى ء و خوف كل شى ء منك ان تصلى على محمد و ال محمد و ان تعطينى امانا لنفسى و اهلى و ولدى و سائر ما انعمت به على حتى لا اخاف و لا احذر من شى ء ابدا انك على كلشى ء قدير و حسبنا اللّه و نعم الوكيل يا كافى ابرهيم نمرود و يا كافى موسى فرعون اسئلك ان تصلى على محمد و ال محمد و ان تكفينى شر فلان به فلان (به جاى فلان پسر فلان شخصى را كه از ضرر او مى ترسد و نام پدر او را بگويد و از حق تعالى طلب كند كه ضرر او را رفع نمايد و كفايت كند.
(٣٤) نماز استغاثه به حضرت زهرا سلام اللّه عليها نماز استغاثه به حضرت بتول سلام اللّه عليها روايت شده كه هر گاه تو را حاجتى باشد به سوى حق تعالى و سينه ات از آن تنگ شده باشد پس دو ركعت نماز بكن و چون سلام نماز گفتى سه مرتبه تكبير بگو و تسبيح حضرت فاطمه سلام اللّه عليها بخوان پس بسجده برو و بگو صد مرتبه (يا مولاتى يا فاطمه اغيثينى ) پس جانب راست رو را بر زمين گذارد و همين را صد مرتبه بگو پس جانب چپ رو را بر زمين گذار و صد مرتبه بگو پس باز به سجده رود و صد و ده مرتبه بگو و حاجت خود را ياد كن به درستى كه خداوند بر مى آورد آن را.
بخش ٧ : خواص اسماء الحسنى (١) مى خواهيد حاجتتان روا شود. گويند هر كه سجده بيست و يك مرتبه (يا ذالجلال و الاكرام ) بگويد و حاجت بخواهد، روا مى شود. ان شاء اللّه .
(٢) جهت توانگر شدن گويند در نصف شب دوشنبه به صحن مسجد يا به فضاى گشاده زير آسمان رود و دست و رو به طرف آسمان كند و صد مرتبه بگويد (يا وهاب ) البته توانگرى يابد.
(٣) جهت هر مرض سختى در جواهر القرآن از امام رضا عليه السلام منقول است هر كه را مرضى سختى باشد هر روز هزار و يك مرتبه بگويد (يا واجد) از آن مرض خلاص گردد.
(٤) به جهت دفع دشمن گويند به جهت دفع دشمن از روز پنجشنبه يا يك هفته هر روز صد و چهل و شش مرتبه بگويد (حسبى اللّه ) البته دفع مى شود.
(٥) به جهت نجات از سختيها به جهت خلاصى از شدائد خواندن (يا رئوف يا رحيم ) از جمله مجربات است .
(٦) به جهت آشتى دادن بين زن و شوهر به جهت ناسازگارى بين زن و شوهر هزار و يك مرتبه اسم مبارك (يا ودود) را بخواند اختلاف رفع خواهد شد. ان شاء اللّه .
(٧) به جهت زياد شدن محصول در خاصيت اسم (حليم ) گفته اند كه در وقت آب دادن درخت و كشت ، اين اسم را بر كاغذى نويسند و با آب بشويند. آن آب بر هر زمينى كه رسد محصول آن زياد شود و از آفت سالم ماند. ان شاء اللّه .
(٨) جهت فراخى روزى هر كس در هر گوشه از خانه خود صد بار (يا رزاق ) گويد روزى اهل آن خانه وسعت يابد.
(٩) قبل از هر دعا بگويد از ابى درداء از رسول خدا صلى اللّه عليه و آله براى خدا هشت اسم است كه در ساق عرش و قلب خورشيد و در بهشت و درخت طوبى نوشته شده ، هر كس قبل از دعا بگويد مستجاب شود. يا دائم ، يا حى ، يا وتر، يا فرد، يا احد، يا قوى ، يا قديم يا قادر.
(١٠) جهت صفاى قلب بعد از نماز صبح به جهت صفاى قلبش كلمه (يا نور) را به عددش كه ٢٦٧ مى باشد بگويد.
(١١) جهت هر مشكلى كه داريد گويند از حضرت اميرالمومنين عليه السلام منقول است هرگاه مشكلى مرا پيش آمد اين كلمات بر سه پاره كاغذ مى نوشتم و در آب روان مى انداختم . آن مشكل حل مى شد و كلمات اين است . (هو الحافظ و الكافى وحده )
(١٢) اگر مى خواهيد از دشمن به شما صدمه نرسد در مقابل خصم ، بيست و يك مرتبه بخوانند. (الجبار) از خصم به انسان صدمه اى نمى رسد.
(١٣) جهت محفوظ ماندن اهل خانه از گناه گويند اگر كسى اسم (الرقيب ) را بر در سرائى نويسد اهل آن سرا از معاصى محفوظ مانند. ان شاء اللّه .
(١٤) جهت زيادى نعمت بعد از نماز صبح به جهت زيادى نعمت ، بايد به عدد حروف ابجد آن جمله را بگويد، يعنى كلمه (يا منعم ) را ٢١١ مرتبه بگويد.
(١٥) هر كسى بخواهد مظلومى را از ظالمى برهاند از حضرت رضا عليه السلام منقول است : هر كه خواهد مظلومى را از دست ظالمى رهاند در برابر او بايستند و ده مرتبه بگويد (يا روف ) آن ظالم شفاعت او را قبول كند.
(١٦) جهت بر آمدن هر حاجتى هر كه تا سه شب ، يك در ميان يعنى از شش شب سه شب خوانده شود در ثلث آخر شب با حضور قلب دست بردارد و هر شبى هزار و چهارصد و بيست و چهار مرتبه بگويد (يا باسط) حاجتش روا مى شود، خصوصا به جهت معيشت و گويند بسيار مجرب است .
(١٧) قدرت ذكر يا اللّه از اميرالمومنين على عليه السلام است كه فرمود: كسى كه بخواهد صد آيه از قرآن را از هر جاى آن ، و بعد از آن هفت مرتبه بگويد (يا اللّه ) پس اگر نفرين كند بر سنگى ، هر آينه آن سنگ را از جاى خود جدا مى نمايد.
(١٨) جهت پيدا كردن نيرو هر كه اين دو اسم الهى را بنويسد و با خود دارد و بر خواندنش مداومت نمايد قوت و نيروى او زياده شود و اگر بنويسد و بر ران خود ببندد، از پياده رفتن وانماند. يا قوى و يا قائم
(١٩) اگر مى خواهيد نفس مطيع شما گردد امام على بن موسى الرضا عليه السلام فرموده است : هر كس را نفس اماره باشد بايد كه وقت خواب دست بر سينه نهد و صد مرتبه بگويد (يا مميت ) تا خوابش ببرد، حق تعالى نفس او را مطيع او گرداند.
(٢٠) براى حج رفتن حضرت صادق عليه السلام فرمود: هر كس هزار مرتبه در يك مجلس (ماشاء اللّه ) بگويد در همان سال به او حج روزى گردد، اگر در همان سال نشد تاخير كند خدا در اجل او تا روزى كند حج را بر او.
بخش ٨ : صلواتهاى پر فضيلت (١) صلواتى كه انسان را يك هفته در امان دارد از حضرت صادق عليه السلام در بحار جلد ٩٠ نقل شد كه هر كس بعد از نماز ظهر روز جمعه سه مرتبه بگويد: اللهم اجعل صلواتك و صلوات ملائكتك و رسلك على محمد و آل محمد. در امان است تا جمعه ديگر.
(٢) صلواتى كه تا يك هفته ملائكه برايش صلوات فرستند در كتاب جمال الاسبوع از امام جعفر صادق عليه السلام منقول است : هر كس بعد از نماز عصر روز جمعه ده مرتبه بگويد: اللهم صل على محمد و آل محمد الاوصياء المرضيين بافضل صلواتك و بارك عليهم بافضل بركاتك و عليه و عليهم السلام و على ارواحهم و اجسادهم و رحمه اللّه و بركاته . ملائكه براى آن شخص از اى جمعه تا جمعه ديگر در همين ساعت صلوات مى فرستند.
(٣) جهت نجات از آتش جهنم در كتاب ثواب الاعمال از حضرت صادق عليه السلام روايت شده كه به صباح بن سيابه فرمودند: ميل دارى به تو تعليم نمايم چيزى را كه روى تو را از گرمى آتش جهنم نگه دارد. عرض كرد: بلى فرمودند: بعد از نماز صبح صد مرتبه بگو: اللهم صل على محمد و آل محمد كه حق تعالى نگه مى دارد روى تو را از گرمى جهنم .
(٤) صلوات جهت يك سال گناه از حضرت صادق عليه السلام منقول است هر كه در روز جمعه بعد از نماز صبح بگويد اللهم اجعل صلواتك و صلوات ملائكتك و حمله عرشك و جميع خلقك و سمائك و ارضك و انبيائك و رسلك على محمد و آل محمد. تا يك سال هيچ گناهى بر او نوشته نشود. (بحار الانوار ج ٨٩، ص ٣٥٤)
(٥) صلواتى كه هر مرتبه آن ، ثواب ده هزار صلوات است اللهم صل على سيدنا محمد ما اختلف الملوان و تعاقب العصران و كر الجديدان و ستقبل الفرقدان و بلغ روحه و ارواح اهل بيته منا التحيه و السلام
(٦) صلواتى كه فضيلت بسيار براى آن نقل شده است روايت است كه هر كه سه مرتبه در بامداد و سه مرتبه در آخر روز اين صلوات را بخواند، گناهانش آمرزيده شود و شادى او هميشه باشد و دعايش مستجاب گردد، روزيش فراخ شود و بر دشمن غلبه يابد و در بهشت از رفيقان محمد صلى اللّه عليه و آله باشد. اَللّهُمَّ يا اَجْوَدَ مَنْ اَعْطى وَيا خَيْرَ مَنْ سُئِلَ وَيا اَرْحَمَ مَنِ اسْتُرْحِمَ اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ فِى الاَْوَّلينَ وَصَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ فِى الاَّْخِرينَ وَصَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ فِى الْمَلاَءِ الاَْعْلى وَصَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ فِى الْمُرْسَلينَ اَللّهُمَّ اَعْطِ مُحَمَّداً وَآلَهُ الْوَسيلَةَ وَالْفَضيلَةَ وَالشَّرَفَ وَالرِّفْعَةَ وَالدَّرَجَةَ الْكَبيرَةَ اَللّهُمَّ اِنّى آمَنْتُ بِمُحَمَّدٍ صَلَّى اللّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَلَمْ اَرَهُ فَلا تَحْرِمْنى فِى الْقِيمَةِ رُؤْيَتَهُ وَارْزُقْنى صُحْبَتَهُ وَتَوَفَّنى عَلى مِلَّتِهِ وَاسْقِنى مِنْ حَوْضِهِ مَشْرَباً رَوِيّاً سآئِغاً هَنَّيئاً لا اَظْمَاءُ بَعْدَهُ اَبَداً اِنَّكَ عَلى كُلِّشَىْءٍ قَديرٌ اَللّهُمَّ اِنّى آمَنْتُ بِمُحَمَّدٍ صَلَّى اللّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَلَمْ اَرَهُ فَعَرَِّفْنى فِى الْجِنانِ وَجْهَهُ اَللّهُمَّ بَلِّغْ مُحَمَّداً صَلَّى اللّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ مِنّى تَحِيَّةً كَثيرَةً وَسَلاماً
(٧) صلوات جهت پاك شدن از تمام گناهان و ابن بابويه از ابوحمزه روايت كرده است كه از امام جعفر صادق عليه السلام پرسيدم كه چگونه صلوات فرستم بر (محمد و آل محمد)؟ فرمود: كه مى گوييد صلوات اللّه و صلوات ملائكته و انبيائه و رسله و جميع خلقه على محمد و ال محمد و السلام عليه و عليهم و رحمه اللّه و بركاته . عرض كردم چه خواهد بود ثواب آن ؟ فرمودند: به خدا قسم از گناهان بيرون مى آيد، مانند روزى كه از مادر متولد شده است .
(٨) صلوات پر فضيلتى بعد از نماز ظهر جمعه در بحارالانوار از امام صادق عليه السلام منقول است : هر كس اين صلوات را بر رسول خدا صلى اللّه عليه و آله فرستد گناهانش محو مى گردد و بر دشمنانش يارى كرده شود و روزى بر او گشاده مى گردد و در بهشت از رفقاى حضرت محمد صلى اللّه عليه و آله خواهد بود. اللهم صل على محمد و آل محمد حتى لايبقى صلوه اللهم بارك على محمد و آل محمد حتى لايبقى بركه اللهم و سلم على محمد و آل محمد حتى لايبقى سلام و ارحم محمدا و آل محمد حتى لايبقى رحمه .
(٩) صلوات جهت پاك شدن از گناهان به مدتيكسال در مصباح المتهجد از حضرت صادق عليه السلام روايت كرده است ، هر كس بعد از نماز ظهر بگويد: اللهم اجعل صلواتك و صلوات ملائكتك و رسلك على محمد و آل محمد. تا يك سال هيچ گناه بر او نوشته نمى شود.
(١٠) صلوات بسيار مهم و با فضيلت بسيار اللهم صل على سيدنا محمد و اله صلاه نتجينابها من جميع الاهوال و الافات و تقضى لنابها جميع الحاجات و تطهر نابها من جميع السيئات و ترفعنابها عندك اعلى الدرجات و تبلغنا بها اقصى الغايات من الخيرات فى الحياه و بعد الممات انك على كل شى ء قدير.
(١١) صلوات مهم هديه حضرت مسلم به شخصى اللهم صل على محمد و ال محمد حتى لايبقى من صلواتك شى ء و سلم على محمد و ال محمد لايبقى من سلامك شى ء و بارك على محمد و ال محمد حتى لايبقى من بركاتك شى ء و ترحم على محمد و ال محمد حتى لا يبقى من رحمتك شى ء.
(١٢) صلواتى كه از اسرار مى باشد اين صلوات از اسرار مى باشد كه اگر براى آخرت بخواند معنويات به دست مى آورد و مشهور است اگر براى دنيا بخواند گنج پيدا خواهد كرد. ده مرتبه صبح ، ده مرتبه عصر، نزديك مغرب و عشا بخواند و براى ختم ٩٩ مرتبه لازم است . اللهم صل على سيدنا و حبيبنا و شفيعنا محمد حاء الرحمه و ميمى الملك و دال الدوام اسيد الكامل الفاتح الخاتم كلما ذكرك و ذكره الذاكرون و كلما سهى و غفل عن ذكرك و ذكره الغافلون صلواه دائمه بدوامك باقيه ببقائك لامنتهى لها دون ذلك و على اله و اصحابه كذلك انك على كل شى ء قدير و بالاجابه جدير.
(١٣) ختم صلوات مدت سيزده روز هر روز يكهزار مرتبه در وقت معين با تسبيح تربت بهتر است هر روز به روح يكى از چهارده معصوم صلوات بفرستد اول به روح پيغمبر اكرم صلى اللّه عليه و آله ، دوم فاطمه زهرا سلام اللّه عليها، سوم على عليه السلام تا روز سيزدهم بر امام حسن عسكرى عليه السلام و بعد رو به قبله تسبيح را آويزان نموده و هر وقت حاجتش برآورده شد هزار مرتبه صلوات به روح مقدس امام زمان مى فرستد و قدرت خدا را مشاهده كند.
(١٤) صلوات براى چهارده معصوم عليهم السلام شيخ طوسى در مصباح در اعمال روز جمعه فرموده خبر داد ما را جماعتى از اصحاب ما از ابوالفضل شيبانى كه گفت حديث كرد ما را از لفظ خود ابو محمد عبداللّه بن عابد بداليه گفت سوال كردم از مولاى خود امام حسن عسكرى عليه السلام در منزل آن حضرت بسر من راى سنه دويست و پنجاه و پنج كه املاء فرمايد بر من يعنى كلمه كلمه بفرمايد. كيفيت صلوات فرستادن بر پيغمبر و اوصياء آن حضرت صلوات اللّه عليهم را و حاضر كرده بودم با خود كاغذ بزرگى پس املاء كرد بر من از لفظ خود بدون اين كه از كتاب ببيند فرمود:
صلوات بر محمّد بن على بن موسى عليهم السلام اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدِ بْنِ عَلِىِّ بْنِ موُسى عَلَمِ التُّقى وَنوُرِ الْهُدى وَمَعْدِنِ الْوَفآءِ وَفَرْعِ الاَْزْكِيآءِ وَخَليفَةِ الاَْوْصِيآءِ وَاَمينِكَ عَلى وَحْيِكَ اَللّهُمَّ فَكَما هَدَيْتَ بِهِ مِنَ الضَّلالَةِ وَاسْتَنْقَذْتَ بِهِ مِنَ الْحَيْرَةِ وَاَرْشَدْتَ بِهِ مَنِ اهْتَدى وَزَكَّيْتَ بِهِ مَنْ تَزَكّى فَصَلِّ عَلَيْهِ اَفْضَلَ ما صَلَّيْتَ عَلى اَحَدٍ مِنْ اَوْلِيآئِكَ وَبَقِيَّةِ اَوْصِيآئِكَ اِنَّكَ عَزيزٌ حَكيمٌ
صلوات بر على بن محمّدعليهماالسلام اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى عَلِىِّ بْنِ مُحَمَّدٍ وَصِىِّ الاَْوْصِيآءِ وَاِمامِ الاَْتْقِيآءِ وَخَلَفِ اَئِمَّةِ الدّينِ وَالْحُجَّةِ عَلَى الْخَلاَّئِقِ اَجْمَعينَ اَللّ هُمَّ كَم ا جَعَلْتَهُ نوُراً يَسْتَضيَّىُ بِهِ الْمُؤْمِنوُنَ فَبَشَّرَ بِالْجَزي لِ مِنْ ثَوابِكَ وَاَنْذَرَ بِالاَْليمِ مِنْ عِقابِكَ وَحَذَّرَ بَاْسَكَ وَذَكَّرَ بِآياتِكَ وَاَحَلَّ حَلالَكَ وَحَرَّمَ حَرامَكَ وَبَيَّنَ شَرايِعَكَ وَفَرايِضَكَ وَحَضَّ عَلى عِبادَتِكَ وَاَمَرَ بِطاعَتِكَ وَنَهى عَنْ مَعْصِيَتِكَ فَصَلِّ عَلَيْهِ اَفْضَلَ ما صَلَّيْتَ عَلى اَحَدٍ مِنْ اَوْلِيآئِكَ وَذُرِّيَّةِ اَنْبِيآئِكَ يا اِلهَ الْعالَمينَ راوى اين صلوات ابو محمد يمنى گفت كه چون حضرت عسكرى عليه السلام از ذكر صلوات بر پدرش فارغ شد و نوبت بر خود آن جناب رسيد ساكت ماند عرض كردم كه كيفيت صلوات بر باقى را بفرمائيد فرمود اگر نه اين بود كه ذكر اين از معالم دين است و خدا امر فرموده ما را كه به اهلش برسانيم هر آينه دوست داشتم كه ساكت مانم و لكن چون در مقام دين است بنويس .
صلوات بر حسن بن على بن محمد عليهم السلام اَللّهُمَّ صَلِّ عَلَى الْحَسَنِ بْنِ عَلِىِّ بْنِ مُحَمَّدٍ الْبَرِّ التَّقِىِّ الصّادِقِ الْوَفِىِّ النُّورِ الْمُضيئِ خازِنِ عِلْمِكَ وَالْمُذَكِّرِ بِتَوْحيدِكَ وَوَلِىِّ اَمْرِكَ وَخَلَفِ اَئِمَّةِ الدّينِ الْهُداةِ الرّاشِدينَ وَالْحُجَّةِ عَلى اَهْلِ الدُّنْيا فَصَلِّ عَلَيْهِ يا رَبِّ اَفْضَلَ ما صَلَّيْتَ عَلى اَحَدٍ مِنْ اَصْفِيآئِكَ وَحُجَجِكَ وَاَوْلادِ رُسُلِكَ يا اِلهَ الْعالَمينَ.
خواص و شرايطهاى روحى و جسمى تماما از گفتار ائمه معصومين (عليهم السلام) بخش ٩ : خواص و شرايطهاى روحى و جسمى تماما از گفتار ائمه معصومين (عليهم السلام) (١) چند چيز موجب صحت بدن است : اول - مسافرت كردن دوم - روزه گرفتن سوم - خوددارى از انداختن آب دهان در مسجد چهارم - كم خوردن پنجم - آب خوردن در روز در حال ايستاده ششم - طعام نخوردن مگر در وقتى كه گرسنه باشد هفتم - خوددارى كردن از خوردن در حالى كه هنوز سير نشده است هشتم - جويدن طعام كاملا پيش از فرو بردن آن نهم - در وقت خوابيدن دفع بول و غايط نمودن . دهم - كم آب خوردن يازدهم - خوردن ميوه در اوايل فصل آنها. دوازدهم - حفظ كردن خود از سرما در پاييز و حفظ نكردن خود از سردى هوا در بهار. سيزدهم - خوردن بيست و يك عدد مويز سرخ صبح ناشتا. چهاردهم - خوردن آب باران . پانزدهم - شستن دست پيش از خوراك شانزدهم - بعد از خارج شدن از حمام ، به قدمها آب سرد ريختن هفدهم - خوردن سه كف از آب گرم حمام هجدهم - حج و عمره بجا آوردن نوزدهم - نماز شب خواندن
(٢) چند چيز موجب بيمارى مى شود اول - شام نخوردن دوم - پر خوردن سوم - خوردن ميان نهار و شام چهارم - شب ايستاده آب خوردن پنجم - زياد آب خوردن ششم - آب خوردن در اثناى غذا خوردن هفتم - در آفتاب نشستن هشتم - خوردن گوشت خام نهم - نشستن در جاى نمناك دهم - بالا رفتن از پله ها يازدهم - مجامعت با زن سالخورده دوازدهم - زياد ماهى خوردن سيزدهم - چوبك خوردن چهاردهم - غم و غصه خوردن
(٣) چند چيز نور چشم را زياد مى كند اول - قرآن خواندن از روى قرآن نه از حفظ دوم - كندر خوردن سوم - خوردن به چهارم - پوشيدن كفش زرد پنجم - سرمه كشيدن ششم - خضاب نمودن با حنا هفتم - تراشيدن موى سر از بيخ هشتم - مسواك نمودن نهم - پياز خوردن دهم - شستن دست بعد از طعام يازدهم - مرزه با نمك خوردن دوازدهم - سياه دانه با گردو خوردن سيزدهم - گوشت خوردن چهاردهم - نظر كردن به گياهان سبز و سبزه پانزدهم - نظر كردن در آب روان و دريا شانزدهم - نظر كردن در صورت زيبا هفدهم - نماز شب خواندن گ هجدهم - گرفتن ناخنها در روز پنج شنبه نوزدهم - خواندن آيه الكرسى
(٤) چند چيز موجب كمى نور چشم مى شود اول - كندن موهاى زير بغل دوم - خوردن ماهى سوم - زيادى موى سر چهارم - پوشيدن كفش سياه
(٥) چند چيز موجب زيادى خون است اول - كباب خوردن دوم - باقلا خوردن
(٦) چند چيز موجب تصفيه خون است اول - كاهو خوردن دوم - چغندر خوردن
(٧) چند چيز موجب صافى رنگ و حسن صورت است اول - خوردن به دوم - خوردن كدو سوم - خوردن پياز چهارم - خوردن روغن زيتون پنجم - خوردن بادنجان ششم - خوردن تره هفتم - خوردن سه كف از آب گرم حمام هشتم - خوردن مويز نهم - خوردن كاسنى دهم - خوردن سياه دانه و گردو يازدهم - خوردن انار دوازدهم - گرفتن مو از دماغ سيزدهم - تراشيدن مرد، سرش را چهاردهم - كم خوردن و سير نشدن از طعام
(٨) چند چيز موجب تقويت معده و هضم طعام است اول - خوردن گلابى دوم - خوردن به سوم - خوردن انار با پيه آن چهارم - خوردن سنجد پنجم - خوردن باقلا با پوست ششم - خوردن كاهو هفتم - مسواك نمودن هشتم - خوردن سيب نهم - خوردن نان برنج دهم - خوردن آب سرد
(٩) چند چيز مو را مى روياند اول - خضاب با حنا دوم - خوردن انجير سوم - مسواك نمودن چهارم - خوردن پياز
(١٠) چند چيز موجب محكمى لثه و آرامى درد دندان است اول - خلال كردن دندانها دوم - خوردن پياز سوم - خوردن سركه چهارم - مسواك نمودن پنجم - خضاب كردن ششم - بعد از طعام با سعد مضمضه كردن هفتم - حجامت كردن هشتم - شانه كردن ريش نهم - كندر جويدن دهم - الحمدللّه گفتن بعد از عطسه كردن
(١١) چند چيز موجب خرابى و فساد دندان است اول - خوردن شيرينى دوم - خوردن آب سرد بعد از خوردن چيز گرم سوم - خوردن ماهى و تخم مرغ با هم
(١٢) چند چيز موجب دفع درد تهيگاه است اول - پوشيدن شلوار در حال نشسته دوم - خوردن ريزه هاى طعام كه از سفره به كنار ريخته سوم - انجدان رومى خوردن چهارم - خوردن گلابى
(١٣) چند چيز موجب رفع درد كمر است اول - خوردن نخود دوم - خوردن حليم
(١٤) چند چيز قوت شهوت را زياد مى كند اول - خوردن هويج دوم - خوردن پياز سوم - خوردن گوشت با تخم مرغ چهارم - خوردن انار شيرين پنجم - عطر استعمال كردن ششم - پوشيدن كفش زرد هفتم - خوردن خربزه هشتم - خوردن حليم نهم - خوردن شير دوشيده تازه دهم - خضاب كردن
(١٥) چند چيز قوت شهوانى را كم مى كند اول - زياد كردن موها دوم - پوشيدن كفش سياه سوم - روزه گرفتن چهارم - خوردن سداب
(١٦) چند چيز تب را دفع مى كند اول - خوردن عناب دوم - خوردن سيب سوم - خوردن پياز چهارم - خوردن آب سرد پنجم - كباب خوردن ششم - خوردن گوشت كبك هفتم - قى كردن هشتم - عرق كردن نهم - خوردن آب جوشيده دهم - آب سرد پاشيدن در تابستان به تب دار يازدهم - شانه كردن موى سر دوازدهم - هزار مرتبه قل هو اللّه احد خواندن
(١٧) چند چيز باعث گرفتن بواسير است اول - در مستراح زياد نشستن دوم - خوردن ماهى و تخم مرغ سوم - خاك خوردن
(١٨) چند چيز موجب رفع بواسير است اول - انجير خوردن دوم - سنجد خوردن سوم - تره خوردن چهارم - زردك خوردن پنجم - برنج خوردن ششم - خوردن سياه دانه با گردو هفتم - طهارت گرفتن با آب سرد.
(١٩) چند چيز موجب برص است اول - خوردن در حالتى كه سير باشد دوم - خوردن و آشاميدن در حالى كه جنب است سوم - غسل و وضو با آبى كه با تابش آفتاب گرم شده باشد. چهارم - جماع كردن با زن در حال حيض پنجم - خوردن تره تيزك در شب
(٢٠) چند چيز موجب امان از برص است اول - بادنجان خوردن دوم - حنا كشيدن به بدن بعد از نوره سوم - كرفس خوردن چهارم - ابتدا كردن در اول خوراك با نمك و ختم كردن با نمك پنجم - دمل در آوردن ششم - شستن سر با خطمى در هر هفته هفتم - گرفتن ناخن در روز جمعه هشتم - بر طرف كردن غصه از قلب مومن
(٢١) چند چيز موجب جذام است اول - خوردن دشول دوم - غسل كردن در آبى كه در آن قبلا غسل شده . سوم - خلال كردن دندآنهابا چوب ريحان چهارم - خلال كردن دندانها با چوب انار پنجم - ساييدن پاها با سفال ششم - مجامعت كردن با زن حايض هفتم - خوردن خون هشتم - احتكار كردن طعام
(٢٢) چند چيز موجب امن از جذام است اول - خوردن چغندر دوم - خوردن سنجد سوم - خوردن شلغم چهارم - خوردن تره پنجم - ابتدا كردن طعام و ختم كردن آن با نمك ششم - گرفتن ناخنها در روز جمعه هفتم - خوردن كرفس هشتم - روئيدن مو در بينى نهم - گشادى يقه پيراهن دهم - زكام شدن يازدهم - اسپند ميل كردن دوازدهم - خضاب كردن بدن با حنا
(٢٣) چند چيز باعث جنون مى شود اول - غايط كردن در ميان قبرها دوم - راه رفتن در حالى كه در يك پا كفش دارد و پاى ديگر برهنه است سوم - تنها خوابيدن در خانه چهارم - بول كردن در آب ايستاده پنجم - خوابيدن پيش از شستن چربى دست .
(٢٤) چند چيز موجب امان از جنون است اول - گرفتن ناخنها در روز جمعه دوم - صدقه دادن سوم - نمك خوردن چهارم - خوردن كرفس پنجم - شستن سر با خطمى ششم - خوردن ريزه هاى طعام يا نان از سفره هفتم - خواندن سوره يس
(٢٥) چند چيز باعث فلج است اول - خوردن خربزه در حالى كه ناشتا باشد دوم - خوردن خرماى برنى ناشتا سوم - خوردن ماهى چهارم - شستشو كردن بدن با آب سرد بعد از خوردن ماهى
(٢٦) موجبات امن از فلج چند چيز است اول - خواندن آيه الكرسى در وقت خوابيدن دوم - سرمه كردن
(٢٧) چند چيز موجب قوت بدن و جسم است اول - گوشت خوردن دوم - خوردن پياز سوم - خوردن باقلا چهارم - خوردن زيتون پنجم - خوردن سنجد ششم - خوردن انجير هفتم - خوردن كشمش هشتم - خوردن حليم نهم - خوردن شير دهم - داخل شدن به حمام در حالى كه معده خالى نباشد. يازدهم - خوردن به دوازدهم - خوردن گوشت كبك سيزدهم - نوره گذاشتن و بر طرف كردن موى بدن
(٢٨) چند چيز موجب ضعف بدن است اول - شام نخوردن دوم - خاك خوردن سوم - خوردن چوبك چهارم - آب سرد ريختن به بدن در حمام
(٢٩) چند چيز باعث گرفتن سنگ مثانه مى شود اول - حبس كردن بول دوم - حبس كردن منى در موقع شهوت سوم - طول دادن جماع چهارم - بعد از خروج منى بول نكردن
(٣٠) چند چيز موجب لاغرى بدن است اول - خوردن گوشت خام يا خشكيده دوم - هر روز به حمام رفتن سوم - مجامعت با پيرزنها چهارم - مداومت كردن به خوردن تخم مرغ پنجم - مداومت كردن به خوردن ماهى ششم - بسيار شكوفه خوردن هفتم - ناشتا حمام رفتن .
(٣١) چند چيز موجب زيادى عقل است اول - خوردن چغندر دوم - خوردن كدو سوم - خوردن سداب چهارم - خوردن به پنجم - خوردن ترنج ششم - خوردن كرفس هفتم - خوردن كندر هشتم - خوردن سركه نهم - خوردن شنبليله دهم - مسواك نمودن يازدهم - حجامت كردن دوازدهم - بوى خوش به كار بردن سيزدهم - مشاوره كردن چهاردهم - مسافرت كردن پانزدهم - تجارت كردن
(٣٢) علامت هاى كامل شدن عقل اول - مردم از شر او در امان ، و به خير او اميدوار باشند. دوم - زيادى مالش را در راه خدا خرج مى كند سوم - از حرف زدن زياد خوددارى مى كند چهارم - از مال دنيا قناعت نمايد. پنجم - تمام عمر خود از تحصيل علم سير نشود ششم - با رضاى خدا رفتار كردن محبوبتر باشد نزد او از رفتار كردن با رضاى مردم هفتم - احسان و خوبى مردم را نسبت به خودش زيادتر مى داند و احسان و خوبى خود را به مردم كمتر حساب مى كند هشتم - همه مردم را در نظرش بهتر از خود مى داند.
(٣٣) چند چيز عقل را كم مى كند اول - شوخى و مزاح كردن زياد دوم - ترك كردن چهل روز از خورن گوشت سوم - بول كردن در آب ايستاده چهارم - زياد خوردن گوشت وحش پنجم - بازنشستن از تجارت
(٣٤) چند چيز موجب زيادى حافظه است اول - خوردن عسل دوم - خوردن كندر سوم - مسواك نمودن چهارم - خواندن قرآن پنجم - حجامت كردن ششم - خوردن كرفس هفتم - گرفتن ناخنها در روز دوشنبه هشتم - زعفران و سعد و عسل را با هم مخلوط و هر روز دو مثقال خوردن
(٣٥) چند چيز باعث كمى حافظه مى شود اول - خوردن سيب ترش دوم - خوردن گشنيز سوم - خوردن پنير چهارم - خوردن نيم خورده موش پنجم - بول كردن در آب ايستاده ششم - خواندن روى سنگ قبرها هفتم - راه رفتن ميان دو زن هشتم - حجامت كردن در جاى گودى پشت
(٣٦) چند چيز موجب قساوت قلب است اول - پر حرفى كردن دوم - درازى آرزو سوم - ترك ذكر خدا چهارم - پرخورى كردن پنجم - اصرار در گناه كردن ششم - با زنها بسيار آميزش و صحبت كردن هفتم - ستيزه كردن با كم خردان هشتم - مجالست و همنشينى با ثروتمندان غافل از خدا نهم - خون خوردن دهم - چهل روز پشت سر هم گوشت خوردن يازدهم - زياد خنده كردن دوازدهم - پس از خوراك بلافاصله خوابيدن سيزدهم - گوش دادن به لهو چهاردهم - شكار كردن پانزدهم - به در خانه سلطان رفت و آمد كردن شانزدهم - ريختن خاك به قبر آن كه با او قرابت و خويشى دارد.
(٣٧) چند چيز موجب رقت قلب است اول - خوردن عدس دوم - خوردن انجير سوم - دست كشيدن بر سر يتيم
(٣٨) چند چيز موجب قوت قلب است اول - شانه كردن مو در حال نشسته دوم - خوردن به سوم - عطر و بوى خوش مصرف كردن
(٣٩) چند چيز موجب نور دل و بر طرف شدن وسواس است اول - خوردن سركه دوم - خوردن انار سوم - خوردن به چهارم - شستن سر با سدر پنجم - خضاب كردن ششم - مسواك زدن هفتم - گفتن لا اله الا اللّه هشتم - خواندن سوره الناس نهم - تسبيح حضرت زهرا سلام اللّه عليها. دهم - مكرر گفتن اين ذكر: توكلت على الحى الذى لايموت و الحمدللّه الذى لم يتخذ صاحبه و لا ولدا و لم يكن له شريك فى الملك و لم يكن له ولى من الذل و كبره تكبيرا.
(٤٠) چند چيز موجب عم و اندوه است اول - ميل و رغبت به دنيا دوم - پوشيدن كفش سياه سوم - در آستانه در نشستن چهارم - از ميان گوسفندان گذشتن پنجم - ايستاده شلوار پوشيدن ششم - پاك كردن دست و صورت با دامن هفتم - نافرمانى زياد خدا هشتم - دوست داشتن جاه و منصب
(٤١) چند چيز غم و اندوه را بر طرف مى كند اول - خوردن انگور سياه دوم - خوردن به سوم - خوردن ميوه جات در اوايلش چهارم - خوردن زيتون پنجم - خوردن گوشت ششم - استعمال بوى خوش هفتم - خوردن انگبين هشتم - نظر كردن به سبزه و گياه نهم - سوار بر مركب شدن دهم - پوشيدن كفش زرد يازدهم - تراشيدن پشت گردن دوازدهم - پوشيدن لباس پاكيزه سيزدهم - شستن سر با سدر چهاردهم - بر طرف كردن غصه از دل مومن پانزدهم - شانه كشيدن به سينه پس از شانه كردن موى سر يا ريش شانزدهم - شستن سر هفدهم - گفتن (لا حول و لا قوه الا باللّه ) هجدهم - استغفار كردن نوزدهم - بسيار گفتن يا رووف يا رحيم بيستم - زيارت امام حسين عليه السلام
(٤٢) چند چيز خشم و غضب را بر طرف مى كند اول - وضو گرفتن و غسل كردن دوم - سجده كردن سوم - نشستن اگر بر پاى باشد و بلند شود اگر نشسته باشد چهارم - گفتن (لا حول و لا قوه الا باللّه العلى العظيم ) پنجم - خوردن زيتون ششم - خوردن مويز
(٤٣) چند چيز عمر را طولانى مى كند اول - خشنود كردن پدر و مادر دوم - خوددارى از مردم آزارى سوم - احترام و بزرگ داشتن پيران و بزرگان چهارم - صله رحم پنجم - خوددارى از بريدن درختان تر، مگر در مواقع ناچارى ششم - وضوى كامل گرفتن هفتم - حفظ صحت هشتم - خوش گفتارى با مردم نهم - خوبى و احسان به مردم دهم - خوشرفتارى با همسايه يازدهم - طول دادن به ركوع و سجود در نماز دوازدهم - طول دادن به نشستن در سر سفره طعام در موقع اطعام به ديگرى سيزدهم - احسان كردن به خانواده چهاردهم - با وضو بودن پانزدهم - زيادت امام حسين عليه السلام (٤٤) چند چيز موجب كوتاهى عمر است اول - نافرمانى خدا دوم - زنا كردن سوم - ظلم و ستم كردن به بندگان خدا چهارم - قطع صله رحم پنجم - قسم دروغ خوردن ششم - بى اعتنايى كردن به نماز (٤٥) چند چيز موجب وسعت رزق است اول - خوش خلقى دوم - خوشرفتارى با همسايه سوم - زياد به والدين احسان كردن چهارم - صله ارحام پنجم - صدقه دادن ششم - خوبى نيت داشتن هفتم - شستن دست پيش از غذا هشتم - شستن ظرف خوراك و غذا نهم - جاروب كردن خانه دهم - روشن كردن چراغ پيش از غروب آفتاب يازدهم - خوردن كاسنى دوازدهم - خوردن ريزه هاى طعام از كنار سفره سيزدهم - شستن سر با ختمى چهاردهم - شانه كردن موى سر پانزدهم - جاروب كردن درب خانه شانزدهم - سركه در خانه گذاشتن هفدهم - گرامى داشتن ناتوآنها هجدهم - ميانه روى در اقتصاد نوزدهم - خلال كردن بيستم - خوددارى از شهوت بيست و يكم - درستكار و امانت بيست و دوم - گرفتن ناخن و شارب در روز جمعه بيست و سوم - انگشتر عقيق در دست كردن بيست و چهارم - انگشتر ياقوت در دست كردن بيست و پنجم - انگشتر فيروزه در دست كردن بيست و ششم - استغفار كردن بيست و هفتم - گفتن لا حول و لا قوه الا باللّه بيست و هشتم - سى مرتبه گفتن (سبحان اللّه و بحمده سبحان اللّه العظيم و بحمده ) بيست و نهم - دعا كردن برادر مومن ، مومنى را در خلوت سى ام - سلام كردن و قل هو اللّه احد خواندن بعد از داخل شدن به منزل سى و يكم - خواندن آيه الكرسى سى و دوم - گفتن هر روز صد مرتبه لا اله الا اللّه الملك الحق المبين سى و سوم - خواندن سوره يس سى و چهارم - خواندن سوره (و الصافات ) در روزهاى جمعه سى و پنجم - خواندن سوره واقعه هر شب سى و ششم - خواندن زيارت عاشورا سى و هفتم - خواندن نماز شب سى و هشتم - توكل بر خدا كردن .
(٤٦) چند چيز باعث فقر مى شود اول - زنا كردن دوم - غنا سوم - خيانت كردن به مسلمان چهارم - اظهار فقر كردن در صورتى كه فقير نيست پنجم - دشنام دادن ششم - مداومت كردن به نافرمانى خداوند هفتم - خوابيدن ميان نماز مغرب و عشا و خوابيدن قبل از طلوع آفتاب هشتم - كثرت حرام خوردن نهم - سوال كردن از مردم در حالى كه احتياج ندارد دهم - احتكار طعام يازدهم - عاق والدين شدن دوازدهم - شانه كردن مو در حالى كه سر پا ايستاده سيزدهم - برخاستن از رختخواب براى بول در حالتى كه عريان است چهاردهم - جاروب كردن خانه در شب پانزدهم - بى اعتنايى به نماز شانزدهم - بر طرف نكردن تار عنكبوت از منزل هفدهم - سوزاندن پوست سير و پياز هجدهم - طعام خوردن در حالت جنب نوزدهم - ناشسته گذاشتن ظرفهاى كثيف در منزل بيستم - لعن كردن فرزندان و دروغ گفتن
(٤٧) چند چيز موجب ترقى در دين و ايمان مى شود اول - آموختن مسائل شرعيه دوم - خوف از عذاب خدا سوم - صبر بر مصائب چهارم - وفا به عهد پنجم - حج كردن ششم - دوست داشتن كمى مال دنيا هفتم - دوست داشتن گمنامى هشتم - خوش اخلاقى نهم - سخاوت دهم - خوددارى از زياد حرف زدن يازدهم - احسان كردن دوازدهم - داخل نشدن به امر باطل در موقع خشنودى سيزدهم - خارج نشدن از حق در موقع غضب چهاردهم - تجاوز نكردن از حق خود (٤٨) چند چيز ايمان و دين را كم مى كند اول - بخل دوم - زنا كردن سوم - بسيار خنده كردن چهارم - حسد كردن پنجم - غضب كردن ششم - غيبت كردن و بدگويى از مسلمان هفتم - طمع كردن هشتم - بسيار خواب كردن نهم - بدخويى دهم - بى شرمى يازدهم - فروتنى مرد فقير به ثروتمند بخاطر ثروتش دوازدهم - دوست داشتن مال دنيا سيزدهم - دوست داشتن جاه و منصب چهاردهم - دورى نمودن از علماى دين
(٤٩) چند چيز سبب اداى دين مى شود اول - نيت اداى دين دوم - مواظبت كردن به دعاهايى كه در اين كتاب براى رزق گفته شده سوم - استغفار كردن و انا انزلناه خواندن چهارم - نماز شب خواندن
(٥٠) چند چيز سبب حج رفتن خواهد شد اول - هزار مرتبه لا حول و لا قوه الا باللّه گفتن دوم - خواندن سوره عم سوم - خواندن سوره حج از هر سه روز يك مرتبه چهارم - خواندن هزار مرتبه ماشاء اللّه . پنجم - بعد از هر نماز بخواند: اللهم صل على محمد و آل محمد و اقض عنى دين الدنيا و الاخره .
(٥١) چند چيز موجب محبت و رضاى خداست اول - اطاعت و فرمانبردارى از خدا دوم - دشمن داشتن اهل معصيت سوم - اكرام به فقير مسلمان چهارم - خير و منفعت رساندن به بندگان خدا پنجم - صله رحم كردن ششم - سوال كردن از خدا به اصرار هفتم - درستكارى و امانت در حرفه و پيشه هشتم - مسواك نمودن نهم - مرگ را بسيار ياد كردن دهم - تسبيح حضرت زهرا سلام اللّه عليها خواندن يازدهم - بسيار صلوات فرستادن
(٥٢) چند عمل موجب سخط و بغض خدا است اول - دست دادن با زن نامحرم دوم - فحش و دشنام دادن سوم - خواب كردن زياد چهارم - بيكارى زياد پنجم - پر خوردن ششم - زنا كردن هفتم - خيانت و كينه به مسلمان ديگر هشتم - خوارى و اهانت كردن به فقير مسلمان از جهت فقر نهم - احترام و اكرام ثروتمند و مالدار به جهت ثروت او دهم - خشمگين كردن والدين يازدهم - مدح و ثنا كردن شخص فاجر دوازدهم - نا اميد كردن كسى كه به تو اميد دارد
(٥٣) چند چيز باعث عزت انسان مى شود اول - خوددارى از مردم آزارى دوم - عفو شخصى كه به او ستم كرده است سوم - قطع طمع و چشم پوشى از آنچه در دست مردم است . چهارم - خوش اخلاقى
(٥٤) چند چيز موجب ذلت و خوارى است اول - آسان شمردن نافرمانى خدا دوم - غفلت كردن از ياد خدا سوم - مردم را خشنود كردن با آنچه مورد غضب خداوند است چهارم - ترك نمودن حق پنجم - اظهار عداوت با پدر ششم - اظهار عداوت با طلبكار هفتم - بى احترامى به سالخوردگان و پيران هشتم - عيبجوئى از مومن نهم - اظهار عداوت با سلطان دهم - اظهار كردن احتياج خود به مردم يازدهم - خوار كردن مومن دوازدهم - باز نشستن از تجارت
(٥٥) چند چيز رفع بلا مى كند اول - توبه و طلب آمرزش دوم - دعا نمودن سوم - صدقه دادن پنهانى چهارم - صله رحم كردن پنجم - شاد كردن دل مومن ششم - گفتن (لا حول و لا قوه الا باللّه العلى العظيم ) هفتم - خواندن سوره (و الصافات ) در روز جمعه هشتم - خواندن دعاى حضرت سيد الشهدا عليه السلام نهم - انگشتر عقيق در دست كردن
(٥٦) چند عمل كه مانع استجابت دعا است اول - حرام خوردن دوم - ترك امر به معروف و نهى از منكر سوم - شراب و اسباب لهو و لعب و قمار در خانه نگاه داشتن چهارم - مظالم در ذمه داشتن پنجم - ميل و محبت به دنيا ششم - بى اعتنايى به نماز (٥٧) چند عمل باعث استجابت دعا است اول - گفتن بسم اللّه در اول دعا دوم - مدح خداوند عالم سوم - صلوات فرستادن بر محمد و آل محمد چهارم - نا اميد شدن از مردم پنجم - حضور قلب و اميدوار شدن به استجاب دعا ششم - اصرار كردن در دعا هفتم - انگشتر عقيق در دست داشتن هشتم - انگشتر فيروزه در دست كردن نهم - چهل مومن را قبل از دعا، دعا كردن دهم - صد آيه از قرآن خواندن و پس از آن هفت مرتبه (يا اللّه ) گفتن يازدهم - ختم كردن دعا به گفتن (ماشاء اللّه لا حول و لا قوه الا باللّه )
(٥٨) چند چيز باعث آمرزش انسان مى شود اول - مصافحه كردن با مومن دوم - جارو كردن مسجد سوم - روشن كردن چراغ در مسجد چهارم - تشييع جنازه پنجم - مريض شدن ششم - عيادت كردن مريض هفتم - روزه مستحبى گرفتن هشتم - سير كردن گرسنه نهم - فرستادن صلوات دهم - احترام و اكرام كردن به مهمان مومن با گذاشتن متكا و اعمال ديگر يازدهم - زياده سجده كردن دوازدهم - دعائم سلام بودن (٥٩) چند چيزى كه باعث عاقبت بخير شدن است اول - خوددارى از صرف كردن نعمتهاى خدا در نافرمانى او دوم - مغرور نشدن به حلم خداوند سوم - اكرام و احترام كسى كه ائمه هدى عليهم السلام را ياد مكند يا دوست مى دارد چهارم - دو مرتبه به حج رفتن پنجم - انگشتر عقيق سرخ به دست كردن
(٦٠) چند چيز باعث سخت جان دادن انسان مى شود اول - بر خلاف حكم خدا حكم كردن دوم - گواهى و شهادت دادن به دروغ سوم - عاق والدين چهارم - نافرمانى خدا كردن
(٦١) چند چيز باعث آسانى جان دادن است اول - دوست داشتن حضرت على بن ابيطالب عليه السلام دوم - احسان به والدين سوم - صله رحم چهارم - دادن لباس به برادر دينى پنجم - دادن شيرينى به برادر مومن ششم - روزه گرفتن هفتم - خوانده سوره يس
(٦٢) چند چيز باعث عذاب قبر است اول - ضايع كردن و هدر دادن نعمت هاى خدا دوم - بى اعتناى به نماز سوم - نمامى (سخن چينى ) كردن چهارم - پرهيز نكردن از ترشح بول پنجم - دورى كردن مرد از اهل و عيال خود ششم - غيبت كردن برادر مومن هفتم - دروغ گفتن هشتم - بداخلاقى با اهل و عيال
(٦٣) چند چيز موجب امن از عذاب قبر است اول - ياد دادن و ياد گرفتن خير دوم - تمام كردن ركوع در نماز سوم - شاد كردن قلب مومن چهارم - لباس دادن به مومن پنجم - خواندن سوره (و الذاريات ) ششم - خواندن سوره نساء هر جمعه هفتم - هر روز صد مرتبه گفتن (لا اله الا اللّه الملك الحق المبين ) هشتم - خواندن آيه الكرسى نهم - چهار مرتبه حج كردن دهم - خواندن سوره (حم زخرف ) يازدهم - مردن در روز جمعه
(٦٤) چند چيز باعث حسرت خوردن در روز قيامت است اول - هدر كردن عمر در آنچه خدا انسان را براى آن خلق نكرده دوم - وصف و بيان كار خوب براى مردم و مخالفت كردن سوم - جمع شدن در يك مجلس و تفرق از آنجا در حالى كه ذكر خدا را نكرده اند چهارم - كسب مال از حرام و ارث گذاشتن آن به كسى كه آن را در طاعت خدا خرج كند
(٦٥) چند چيز باعث مى شود كه در روز قيامت انسان وحشت نكند اول - خوددارى از شهوات نفسانيه دوم - مذمت نفس خود سوم - احترام مومن سالخورده چهارم - يارى كردن و پناه دادن به مظلوم و بيچاره پنجم - خواندن هفت مرتبه سوره (قدر) بر سر قبر برادر مومن
(٦٦) چند چيز باعث مى شود كه در قيامت انسان در سايه قرار گيرد اول - يارى كردن به مومن و بر طرف كردن غصه او دوم - صدقه پنهانى سوم - احسان و خوبى به والدين چهارم - ترك سخن چينى پنجم - تسليت و تعزيه به مصيبت زده ششم - رفتار كردن با مردم آن گونه كه مى خواهد مردم با او رفتار كنند هفتم - در هر كار رضاى خدا را ملاحظه كردن هشتم - اصلاح كردن خود پيش از آن كه از ديگران عيبجويى كند نهم - مهلت دادن به مقروض يا اغماض كردن از حق و طلب خود
(٦٧) چند چيز كه موجب سنگينى ميزان اعمال است اول - سكوت و خاموشى دوم - خوش خلقى سوم - ترك آنچه فايده ندارد چهارم - لا اله الا اللّه و الحمدللّه گفتن پنجم - در موقع بلند شدن از مجلس بگويد سبحان ربك رب العزه عما يصفون و سلام على المرسلين و الحمدللّه رب العالمين . ششم - تسبيح حضرت زهرا سلام اللّه عليها هفتم - خواندن نماز شب هشتم - در باطن بهتر از ظاهر بودن
(٦٨) چند عمل باعث آسانى حساب است اول - حساب خود را كردن قبل از روز حساب دوم - خوددارى از شهوات سوم - خوبى و احسان به والدين چهارم - صله رحم پنجم - خوش اخلاقى ششم - كم خوردن هفتم - شب صدقه پنهانى دادن هشتم - دل مومن را شاد كردن
(٦٩) چند چيز موجب گذشتن به آسانى از پل صراط است اول - لباس دادن به مومن دوم - قرض دادن به برادر مسلمان سوم - مواظبت كردن به مريض چهارم - كامل وضو گرفتن پنجم - به مساجد رفتن ششم - امرار معاش و گذران نمودن از دسترنج خود هفتم - سعى كردن در حوائج برادر مسلمان خود هشتم - اعانت و يارى كردن به مومن بر عليه ظالم نهم - محبت حضرت على بن ابيطالب عليه السلام دهم - نماز شب خواندن يازدهم - مواظبت كردن به نماز جماعت
(٧٠) چند چيز باعث داخل شدن به جهنم است اول - بدگويى و فحاشى به مردم دوم - مصافحه با زن نامحرم كردن (دست دادن ) سوم - احترام ثروتمند به جهت ثروتش چهارم - راهنمايى كردن و تشويق ظالم به ظلم و ستم پنجم - زنا كردن ششم - راضى شدن انسان بر سر پا ايستادن مردم در مقابل او هفتم - خوردن مال يتيم هشتم - اذيت و آزار همسايه نهم - حرف زياد زدن دهم - ربا خوردن يازدهم - تكبر كردن
(٧١) چند چيز باعث نجاب انسان از آتش جهنم است اول - روزه گرفتن دوم - دفع كردن غيبت از مسلمان سوم - خوشرفتارى با مردم چهارم - لباس دادن به مومن پنجم - گريه كردن از ترس خدا ششم - دو ركعت نماز در خلوت بجا آوردن هفتم - چهل روز نماز را با جماعت خواندن هشتم - زيارت حضرت رضا عليه السلام نهم - خوردن آنچه از طعام كه بر زمين ريخته
(٧٢) چند چيز باعث محروميت از بهشت مى گردد اول - قرض ندادن به مسلمان در وقت احتياج او دوم - آزار همسايه سوم - ميان خود و مومن حاجب قرار دادن چهارم - عاق والدين شدن پنجم - ديوثى (كسى است كه زن او زنا مى كند و او مى داند) ششم - شراب خوردن هفتم - جادو كردن هشتم - قطع رحم كردن نهم - مال حرام خوردن دهم - مزد و اجرت اجير و كارگر را ندادن يازدهم - منت گذاشتن بعد از صدقه كردن دوازدهم - بخل كردن
۱۱
روايات از ائمه معصومين (ع ) راجع به بعضى از خوراكيها سيزدهم - سخن چينى كردن چهاردهم - فحش و هرزه گويى
(٧٣) چند چيز موجب داخل شدن به بهشت است اول - تقوى و ترس از خدا در خلوت و آشكار دوم - احسان به والدين سوم - يك روز روزه مستحبى گرفتن چهارم - كوتاه كردن آرزو پنجم - فراموش نكردن مرگ ششم - شرم كردن از خدا چنانچه لازم است هفتم - صله رحم كردن هشتم - خوش خلقى نهم - انصاف كردن با مردم دهم - رحم كردن بر يتيمان يازدهم - يارى كردن به ناتوانان و ضعيفان دوازدهم - تواضع و فروتنى به خدا كه او را خلق كرده سيزدهم - بر طرف كردن مشكلات از سر راه مسلمانان چهاردهم - خوش گفتارى با مردم پانزدهم - حاجت برادر مسلمان خود را بر آورده كردن شانزدهم - خرج يتيمى را كفالت كردن تا آن وقت كه بى نياز شود. هفدهم - يك ساعت در نزد عالم ربانى نشستن هجدهم - زيارت كردن حضرت رضا عليه السلام نوزدهم - لا اله الا اللّه گفتن با اخلاص بيستم - نماز خواندن به جنازه مومن بيست و يكم - حيا كردن از نافرمانى نمودن به خدا اگر چه در خلوت باشد بيست و دوم - راضى شدن به آن روزى كه خدا داده اگر چه كمتر باشد
(٧٤) چند چيز كه بايد در قبرستان رعايت شود اول - آن كه با وضو وارد قبرستان شوى دوم - بى سلام و دعا از قبرستان نگذرى سوم - تا مى توانى بر روى قبور راه نروى چهارم - در قبرستان حرف دنيا نزنى پنجم - در قبرستان خنده نكنى ششم - در قبرستان بول نكنى هفتم - از حال آنها عبرت بگيرى و متذكر سفر آخرت بشوى هشتم - نقش روى قبرها را نخوانى نهم - البته بر سر قبور ارحام و خويشان فاتحه بخوانى دهم - هرگاه وارد مقبره اى شدى اول بر سر قبر پدر و مادر بروى فاتحه و دعا و قرآن بخوانى يازدهم - بر روى قبر يا پهلوى قبر يا موازى قبر نماز نخوانى دوازدهم - به زيارت قبور علما و صالحين كه در قبرستان هستند بروى سيزدهم - در وقت فاتحه خواندن بر سر قبر رو به قبله بنشينى و دست بر بالاى سر قبر بگذارى چهاردهم - دور قبر طواف نكنى مگر قبر پيغمبر يا امام پانزدهم - تا بتوانى از براى اموات صدقه بدهى و خيرات كنى
(٧٥) چند خواص صدقه دادن از رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله اول - آن كه مال را زياد مى كند دوم - درد را شفا مى دهد سوم - بلا را دفع مى كند چهارم - صاحبش مثل برق جهنده از پل صراط مى گذرد پنجم - صدقه دهنده بى حساب وارد بهشت مى شود.
(٧٦) چند خواص بوى خوش از گفتار ائمه اطهار عليهم السلام اول - عمل به سنت پيغمبر صلى اللّه عليه و آله و تاسى به آن جناب و ائمه معصومين عليهم السلام دوم - تعظيم و احترام روز جمعه سوم - تعظيم و آماده شدن براى نماز چهارم - اكرام ملائكه نويسندگان اعمال پنجم - تعظيم و احترام مسجد و مهيا شدن براى آن ششم - تزويج كسانى كه به او نزديكند از مومنين در مسجد و غيره هفتم - دفع بوى بد از خود هشتم - سد باب غيبت ، زيرا بسا باشد به جهت بدى بوى كسى او را غيبت كنند نهم - زياد شدن علم و كامل شدن عقل دهم - دريافت حسنات كه براى اصل اين عمل مقرر است .
(٧٧) رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله : صدقه پنج قسم دارد: اول - يكى به ده ، و آن به مومن صحيح البدن است . دوم - يكى به هفتاد، و آن به مومن مريض است كه خدا هفتاد برابر ثواب مى دهد سوم - يكى به هفتصد، و آن به فاميل يا رحم فقير است چهارم - يكى به هفتاد هزار، و آن صدقه به والدين است پنجم - يكى به صد هزار، و آن تصدق به مومن فقير طلب كننده علم است
(٧٨) رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله : صدقه از دست صاحبش بيرون مى آيد و تكلممى كند به چهار حرف : اول - فانى بودم ، مرا باقى كردى دوم - كوچك بودم ، بزرگ كردى سوم - دشمن بودم ، دوست كردى چهارم - تو حافظ من بودى ، مرا حافظ خود كردى
(٧٩) سه چيز به گفته پيغمبر اكرم صلى اللّه عليه و آله زشت است اول - فقر بعد از غنى بودن دوم - گناه كردن بعد از پريشانى و مسكنت سوم - قبيح تر از هر دوى آن عابدى كه بعد از مدتى ، عبادت كردن را ترك كند.
(٨٠) شرايط توبه از گفتار حضرت على عليه السلام اول - پشيمانى از گناه دوم - عزم به ترك در آينده سوم - قضا كردن فرايضى كه از او ترك شده چهارم - ادا كردن حقوق مردم پنجم - گوشتى كه از گناه در بدن روييده آب كنى ششم - بچشانى به نفس ، مشقت طاعت را، به قدرى كه لذت معصيت را چشانيده اى .
(٨١) چندين حديث راجع به غسل جمعه اول - حضرت على عليه السلام : اگر كسى غسل جمعه را ترك كند، او در هم و غم است تا جمعه ديگر. دوم - حضرت على عليه السلام : غسل جمعه واجب است بر هر مسلمان . سوم - حضرت صادق عليه السلام : غسل جمعه پاك كننده و كفاره گناهان است ميان دو جمعه چهارم - حضرت رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله : هر كس غسل جمعه كند گناهانش آمرزيده مى شود تماما و به هر قدمى بر مى دارد از براى غسل جمعه بيست حسنه برايش نوشته مى شود. پنجم - حضرت صادق عليه السلام : غسل كن روز جمعه ، مگر آن كه مريض باشى كه بترسى بر خودت . ششم - حضرت صادق عليه السلام : هر كس عمدا غسل جمعه را ترك كند بايد استغفار نمايد. هفتم - حضرت صادق عليه السلام : غسل جمعه بر هر مرد و زنى چه آزاد باشد چه بنده ، واجب است . هشتم - حضرت صادق عليه السلام : وقت غسل جمعه قبل از ظهر بهتر است و هر چه به زوال ظهر نزديكتر باشد افضل تر است . نهم - حضرت صادق عليه السلام : اگر روز جمعه گذشت روز شنبه قضاء كند و اگر روز پنج شنبه رسيد و مى ترسد روز جمعه دسترسى به آب پيدا نكند، روز پنج شنبه غسل را بجا آورد. دهم - پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : هر كس موفق شود چهل جمعه پشت سر هم غسل كند بدنش در قبر نخواهد پوسيد.
بخش ١٠ : روايات از ائمه معصومين (ع ) راجع به بعضى از خوراكيها امام صادق عليه السلام : خاك قبر امام حسين عليه السلام دارو و شفاى هر بيمارى است و چون برداشتى بگو به نام خدا، خداوند آن را روزى وسيع و علم سودمند و شفاى هر بيمارى قرار بده كه تو بر هر چيز توانايى . امام صادق عليه السلام : پنير و گردو و اگر با هم مصرف شوند در هر كدام از آن دو شفااست و اگر به تنهايى خورده شوند در هر يك درد است . امام رضا عليه السلام : مرض و بيمارى براى مومن رحمت و وسيله پاك شدن اوست و براى كافر عذاب و نقمت است . پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : سير بخوريد كه شفاى هفتاد بيمارى است . امام صادق عليه السلام : در مسواك يازده خصلت از سنت است : ١ - پاكيزه كننده دهان است ٢ - جلا دهنده چشم مى باشد ٣ - خدا را خشنود مى كند ٤ - دندانها را سفيد مى گرداند ٥ - بوى بد دهان را از بين مى برد ٦ - لثه را محكم مى كند ٧ - اشتها را زياد مى كند ٨ - بلغم را بر طرف مى نمايد ٩ - حافظه را زياد مى كند ١٠ - حسنان را دو چندان مى كند ١١ - فرشتگان را مسرور مى سازد امام صادق عليه السلام : برنج داروى خوبى است ، طبيعت آن خنك است و از هر بيمارى عارى مى باشد. حضرت على عليه السلام : هر كس گرسنه است غذا بخورد و خوب غذا را بجود و هنوز اشتها دارد از طعام دست بكشد و مدفوع را نگه ندارد، به هيچ بيمارى گرفتار نمى شود مگر اين كه مرگ او فرا برسد. حضرت على عليه السلام : آب باران بياشاميد كه بدن را پاك و بيماريها را از بين مى برد. امام صادق عليه السلام : ايستاده آب آشاميدن در روز غذا را هضم و گوارا مى كند و در شب ايستاده آب آشاميدن زردآب مى آورد. حضرت على عليه السلام : سه چيز حافظه را زياد مى كند و بلغم را از بين مى برد: قرائت قرآن ، خوردن عسل ، جويدن كندر. امام موسى كاظم عليه السلام : ما اهل بيت خود را معالجه نمى كنيم مگر با ريختن آب سرد بر بدن تب دار و خوردن سيب پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : دارو از وسايل تقدير است ، به فرمان خدا فايده مى دهد. امام صادق عليه السلام : تا هنگامى كه بدنت تحمل درد را دارد از استعمال دارو پرهيز كن . امام موسى بن جعفر عليه السلام : بر سر سفره ريحان طلبيدند و فرمودند: من دوست دارم كه غذا را به آن شروع كنم زيرا ريحان عروق را مى گشايد و اشتها را زياد مى كند و سل را معالجه مى كند. امام صادق عليه السلام : از زياد آب آشاميدن بپرهيز كه ريشه همه بيماريها است . امام صادق عليه السلام : گلابى بخوريد كه قلب را جلا مى دهد و دردهاى باطن را به اذن خداوند آرامش مى بخشد. امام موسى بن جعفر عليه السلام : هر كس تخم مرغ و پياز و زيتون بخورد نيروى آميزش او زياد گردد. امام صادق عليه السلام : گندم پوست گرفته گوشت را مى روياند و استخوان را محكم مى كند. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : بر شما باد به كشمش كه سودا را بر طرف مى كند و بلغم را مى خورد و تن را سالم و اخلاق نيكو مى كند و اعصاب را قوى كرده و ضعف و بيمارى را از بين مى برد. امام رضا عليه السلام : به مريضهاى خود چغندر بخورانيد زيرا در آن شفا است و هيچ دردى با آن نيست . امام صادق عليه السلام : مردى در خدمت امام عرض كرد: دخترم آب بدنش كم شده و مبتلا به اسهال است . حضرت فرمود: چرا برنج با پيه به او نمى خورانى . امام صادق عليه السلام : چهار چيز دواست : حجامت ، انفيه ، اماله ، استفراغ . پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : خرما را ناشتا بخوريد كه كرمهاى شكم را مى كشد. امام صادق عليه السلام : نيشكر گرفتگى بينى و عروق را بر طرف مى كند و رنج و ضررى هم ندارد. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : كاهو بخوريد كه غذا را هضم مى كند و خواب آور است . پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : انجير تازه و خشك را بخوريد، زيرا نيروى جماع را زياد مى كند و بواسير را بر طرف مى نمايد. امام صادق عليه السلام : بر شما باد به خوردن بورانى بادنجان كه دارو است و موجب ايمنى از برص است و همچنين سرخ شده آن در زيتون . امام صادق عليه السلام : مردم چون مكيدن و خوردن عسل دارويى نخواهد يافت . امام صادق عليه السلام : هر كس دچار ضعف قلب و بدن است بايد گوشت بره با شير بخورد. امام صادق عليه السلام : پياز دهان را خوشبو مى كند و كمر را محكم مى گرداند و پوست را نرم مى سازد. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : بر شما باد به نمك كه شفاى هفتاد درد است كه جذام و برص و جنون از آنها است . پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : حنا ببنديد كه چشم را روشنى مى بخشد و موى را مى روياند. امام محمد باقر عليه السلام : كنيزى از او گرفتار خونريزى شديد حيض شد، چنان كه مشرف به موت گشت . حضرت باقر عليه السلام دستور داد كه به او سويق عدس بخورانند، خورد و خوب شد. امام صادق عليه السلام : آب و نوشيدنى را به نفس بنوشيد بهتر است تا اين كه به يك نفس آشاميده شود. امام محمد باقر عليه السلام : در تره چهار خاصيت است . باد را بر طرف مى كند و دهان را خوشبو مى سازد، بواسير را قطع مى كند و هميشه خوردن آن موجب ايمنى از جذام است . حضرت على عليه السلام : جويدن كندر دندانها را محكم مى كند و بلغم را بر طرف مى نمايد و بوى دهان را مى برد. امام كاظم عليه السلام : به كسى كه از رطوبت ناراحت بود فرمود: پونه را بكوبد به قدرى ناشتا بخورد. امام صادق عليه السلام : پيامبر صلى اللّه عليه و آله زكام را درمان نمى كردند و مى فرمودند: كسى نيست كه عرق جذام نداشته باشد، وقتى انسان زكام بگيرد عرق جذام را ريشه كن مى كند. امام صادق عليه السلام : هر كس به بخورد تا چهل روز حكمت بر زبانش جارى شود. امام صادق عليه السلام : پس از خروج از حمام پاها را با آب سرد بشوييد كه درد سر را بر طرف مى كند. امام صادق عليه السلام : هر كس هنگام خواب انار بخورد تا صبح در امان است . امام رضا عليه السلام : چيزى سودمندتر از نان برنج براى مسلول نيست . پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : به بخوريد كه حافظه را زياد مى كند و خلط سينه را از بين مى برد و فرزند را زيبا مى گرداند. امام صادق عليه السلام : اگر مردم خاصيت سيب را مى دانستند فقط با سيب به درمان مريض مى پرداختند. امام صادق عليه السلام : هر كس غذا را با نمك شروع كند هفتاد درد و آنچه او نمى داند و خدا مى داند از او دفع مى گردد. امام صادق عليه السلام : باقلا ساقهاى پا را خالص و محكم مى گرداند. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : هر كس سداب بخورد و پس از آن بخوابد از طاعون و دمل و سينه پهلو در امان خواهد بود. امام موسى كاظم عليه السلام : جوانى از امام هفتم عليه السلام بيمار شد. امام سراغش را گرفتند. عرض كردند به طحال گرفتار شده ، حضرت فرمودند: تا سه روز به او تره بخورانيد، خورانديم ، شفا يافت . امام صادق عليه السلام : زنانتان را در حاملگى خرما بدهيد تا فرزندانتان زيبا شوند. امام صادق عليه السلام : سويق عدس عطش را از بين مى برد و معده را قوى مى سازد. امام صادق عليه السلام : ناشتا خربزه خوردن موجب فلج مى شود. امام صادق عليه السلام : بر شما باد به كاهو خوردن كه خون را تصفيه مى كند. حضرت على عليه السلام : گلابى قلب را جلا مى دهد و دردهاى درون را به اذن حق شفا مى بخشد. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : خوردن انجير باعث مى شود از قولنج در امان باشيد. امام صادق عليه السلام : درباره سنجد فرمود: گوشت آن گوشت ، پوستش پوست و هسته اش استخوان را مى روياند، با اين حال كليه ها را گرم و معده را شستشو و پاكيزه مى گرداند و نگهدار انسان از بواسير و قطره قطره آمدن بول است . ساقها را نيرومند و عرق جذام را ريشه كن مى نمايد. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : آب را آهسته و جرعه جرعه بنوشيد و يك مرتبه بدون نفس ننوشيد زيرا مبتلا به درد كبد مى شويد. امام صادق عليه السلام : براى درد كمر عدس نافع است . امام صادق عليه السلام : خربزه بخوريد كه سنگ مثانه را آب مى كند. امام رضا عليه السلام : انجير بوى بد دهان را از بين مى برد و استخوان را محكم مى كند و مو را مى روياند و بيمارى را برطرف مى كند و با بودن انجير نيازى به داروى ديگر نمى باشد. امام صادق عليه السلام : سودمندتر از كوبيده و نرم شده سيب دارويى براى مسموم نمى شناسم امام صادق عليه السلام : مردى عرض كرد شكمم درد و صدا مى كند. امام فرمودند: چرا سياهدانه نمى خورى كه در آن شفاى همه دردها است . امام صادق عليه السلام : در سياهدانه شفاى هر بيمارى است . ما از آن براى تب ، سردرد، ورم چشم ، درد معده و هر دردى استفاده مى كنيم و به وسيله آن از خدا شفا مى گيريم . پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : به هر شهرى كه وارد شديد از پياز آن بخوريد كه وبا و بيمارى آن شهر را از بين مى برد. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : بر شما باد به زيتون كه سوداء را خوب كند و بلغم را بر طرف نمايد و اعصاب را محكم و قوى گرداند و ضعف و ثقل را از معده ببرد. امام محمد باقر عليه السلام : گوشت كبوتر، گوشت با بركتى است آن را به آدم مبتلا به يرقان بخورانيد و بريان كنيد. امام صادق عليه السلام : سركه دل را نورانى مى كند. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : هر كس يك عدد انار بخورد دل او را نورانى كند و بر طرف كند از او وسوسه شيطان را تا چهل روز. حضرت على عليه السلام : خوردن بيست و يك عدد مويز سرخ در وقت صبح ناشتا جميع مرض ها را دفع مى كند مگر مرگ را. حضرت على عليه السلام : خوردن به ، قوت مرد را زياد و ضعف او را بر طرف مى كند. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : انجير ميوه اى هست از بهشت ، بخوريد كه بواسير را قطع و نقرس را نفع مى بخشد. امام صادق عليه السلام : بر شما باد به خوردن بادنجان در حالى كه بورانى كرده باشيد زيرا كه شفا و امان است از برص . امام صادق عليه السلام : ترك نكنيد شام خوردن را اگر چه سه لقمه با نمك باشد هر كس يك شب شام نخورد رگى از رگهاى جسدش مى ميرد و ابدا زنده نگردد. امام رضا عليه السلام : مسواك نمودن چشم را جلا مى دهد وموى را مى روياند و آب ريختن چشم را بر طرف مى كند. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : شكم خانه هر بيمارى و پرهيز سر هر درمانست . پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : بيماران خود را بر خلاف ميلشان به خوردن غذا وادار نكنيد زيرا خداوند آنها را مى خوراند و مى نوشاند. حضرت على عليه السلام : دلهاى خود را بز يا دورى در خوردن و آشاميدن نميرانيد. دلها مانند زمين مزروعى است كه چون زياده از حد لزوم آبش بدهند مى ميرد و استعداد خود را براى كشت و ذرع از دست مى دهد. حضرت صادق عليه السلام : كسى كه مى خواهد هميشه زنده بماند يعنى اگر بخواهد عمرش طولانى باشد. غذاى صبح را زودتر و شام را دير ميل كند با زنان كمتر همبستر شود و قرض خود را سبك كند. حضرت صادق عليه السلام : كسى با مبتلاى به جذام تكلم نكند مگر اين كه به مقدار يك متر و نيم با او فاصله داشته باشد. حضرت صادق عليه السلام : شير بدن را فربه ، خون را زياد، قلب و دماغ و نخاع و باه را تقويت مى كند و براى سينه و سرفه بسيار نافعست . حضرت صادق عليه السلام : شير گوسفند يك نوع ضد عفونى و دفع سم است ، چنانچه با روغن بادام و صمغ بصرى خورده شود سرفه را بر طرف مى كند. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : در هفته اول عروسى ، عروس را از خوردن شير، سركه ، خربزه و سيب ترش جلوگيرى كن ، چون در هفته اول عروسى ، رحم زن سرد است و اگر اين غذاها را بخورد، موجب نازايى و عقيم شدن او مى گردد. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : به زن باردار، در آن ماهى كه بايد بزايد خرما بدهيد زيرا فرزند او بردبار و پرهيزكار خواهد شد. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : به را به زنان باردار خود بخورانيد زيرا كه اطفال شما را زيبا مى كند. امام رضا عليه السلام : هرگاه چيزى خوردى بر پشت بخواب و پاى راست را بر روى پاى چپ گذار. امام رضا عليه السلام : فضيلت نان جو بر نام گندم مانند فضيلت ما اهل بيت است بر ساير مردم و نان و طعام جو قوت پيغمبر است . امام جعفر صادق عليه السلام : براى صاحب اسهال برنج نيكوست و براى صاحب سل كه دردها را از بدن مى كشد. امام موسى كاظم عليه السلام : گوشت كبك ساق پا را قوى مى گرداند و تب را بر طرف مى كند. حضرت على عليه السلام : اگر مغز گردو و پنير را با هم بخورى دواست و هر يك را كه تنها بخورى درد است . حضرت صادق عليه السلام : انگور سياه بخوريد تا غمت زايل شود. حضرت صادق عليه السلام : هر مومنى كه يك انار را تمام بخورد خدا شيطان را از روشنى دل او چهل روز دور گرداند. امام رضا عليه السلام : انجير گند دهان را زايل مى كند، استخوان را سخت و مو را مى روياند. حضرت صادق عليه السلام : حق تعالى آدم را از خاك آفريد پس خوردن خاك را بر فرزندان او حرام گردانيد. حضرت امام محمد باقر عليه السلام : بزرگترين دامهاى شيطان خوردن خاك و گل است و دردها در بدن حادث مى كند و خارش بدن و بواسير از آن بهم مى رسد و دردهاى سودا از آن متولد مى شود و قوت را از ساق و قدم مى برد. امام رضا عليه السلام : داخل شدن به حمام با شكم پر باعث قولنج مى گردد. امام رضا عليه السلام : زياد تخم مرغ خوردن موجب بزرگى سپرز و باد سر معده مى شود. امام رضا عليه السلام : خوردن آب سرد بعد از طعام گرم دندان را فاسد و خراب مى كند. امام رضا عليه السلام : زياد خوردن گوشت گاو موجب كندى ذهن و تحير فهم و كثرت فراموشى مى شود. امام رضا عليه السلام : هر كس مى خواهد به گوش درد مبتلا نباشد هنگام خوابيدن مقدارى پنبه در سوراخ گوش خود بگذارد. امام رضا عليه السلام : هر كس بخواهد در دوره زمستان زكام را از خود دور ببيند هر روز سه قاشق از غذاى عسل بخورد. امام رضا عليه السلام : هر كس از زكام در ايام تابستان ناراحت است هر روز يك خيار بخورد و از نشستن در آفتاب پرهيز كند. امام رضا عليه السلام : در فصل بهار بايد از خوردن پياز و سير و ترشى پرهيز كرد.
بخش ١١ : آداب از گفتار ائمه معصومين (ع ) امام صادق عليه السلام : پوشيدن لباس كتانى بدن را فربه مى كند. حضرت على عليه السلام : بپوشيد جامه پنبه اى را كه آن پوشش رسول خدا و پوشش مرده هاى خود را در آن كفن كنيد. امام صادق عليه السلام : جامه سرخ تيره پوشيدن آن كراهت دارد مگر براى نوداماد. حضرت امام محمد باقر عليه السلام : جايز نيست زنان را كه شبيه به مردان شوند زيرا كه رسول خدا صلى اللّه عليه و آله لعنت كرد مردانى را كه شبيه به زنان شوند و لعنت زنان را كه شبيه به مردان شوند در پوشيدن لباسها. حضرت على عليه السلام : زير جامه را ايستاده پوشيدن باعث اندوه مى شود. حضرت صادق عليه السلام : نعلين و كفش بهترين رنگها، رنگ زرد است . حضرت على عليه السلام : چون لباس خود را از بدن بيرون آوريد بسم اللّه بگوييد تا جنيان نپوشند و اگر نگوييد جنيان آن جامه را مى پوشند تا صبح . رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله : يا على جان انگشتر در دست راست بكن تا از مقربان باشى . پرسيدند كه چه انگشتر در دست كنم فرمودند: كه عقيق سرخ . حضرت رضا عليه السلام : انگشتر عقيق فقر و درويشى را بر طرف مى كند و در دست كردن عقيق نفاق را زايل مى كند. حضرت صادق عليه السلام : انگشترى بگيريد كه نگينش عقيق باشد زيرا انسان پريشان نشود و عاقبت كارش نيكو گردد. حضرت موسى كاظم عليه السلام : انگشترى زرد در دست كردن موجب آسانى است كه در آن هيچ دشوارى نباشد. امام صادق عليه السلام : هر كه انگشترى فيروزه در دست كند دستش فقير نشود. رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله : خداوند عالميان مى فرمايد كه من شرم مى كنم از دستى كه به سوى من بلند شود به دعا و در آن دست انگشتر فيروزه باشد پس او را نااميد برگردانم . حضرت صادق عليه السلام : سرمه كشيدن در شب چشم را نفع مى رساند و در روز زينت است . حضرت محمد باقر عليه السلام : سرمه سنگ در ديده كشيدن دهان را خوشبو و مژگان را محكم و قوت جماع را زياد مى كند. رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله : اگر سير بودى چيزى مخور كه باعث پيسى مى شود. امام موسى كاظم عليه السلام : اگر مردم در غذا خوردن ميانه رو باشند هميشه بدن ايشان سالم بماند. امام موسى كاظم عليه السلام : چيز خوردن شب را ترك مكنيد اگر چه به پاره نان خشكى باشد كه باعث قوت بدن و قوت جماع است . حضرت على عليه السلام : طعام را بگذاريد سرد شود زيرا بركت در طعام سرد است . حضرت على عليه السلام : منشين بر طعامى مگر وقتى كه گرسنه باشى و دست بكش از غذا در صورتى كه هنوز ميل داشته باشى و غذا را خوب بجويد و هميشه قبل از خواب به توالت برويد. اگر كسى اين مسائل را رعايت كند ديگر به طبيب نيازى پيدا نخواهد كرد. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : هرگز در موقع غذا خوردن بر پهلوى چپ و يا راست تكيه مكنيد. حضرت على عليه السلام : باكى نيست كه در حال راه رفتن چيزى بخورند. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : در اول طعام و آخر طعام نمك بخور كه هر كه در طعام افتتاح و اختتام به نمك كند خداى تعالى دفع كند از او هفتاد نوع بلا را كه آسانتر آنها خوره باشد. حضرت على عليه السلام : در موقع خوردن غذا شروع كن با بسم اللّه و چون تمام نمودى بگو (الحمدللّه ) كسى كه چنين كند هرگز از آن طعام از او سوال نكنند. حضرت صادق عليه السلام : آب زمزم شفا است از هر دردى . حضرت صادق عليه السلام : هر كه در حالت خضاب با زن خود جماع كند فرزندى كه به هم رسد مخنث است . حضرت صادق عليه السلام : جماع مكن در اول ماه و ميان ماه و آخر ماه كه باعث اين مى شود كه فرزند سقط شود و يا ديوانه شود يا صرع داشته باشد. نمى بينى كسى كه صرع مى گيرد اكثرا يا در اول ماه يا در آخر ماه مى باشد. حضرت موسى كاظم عليه السلام : پرسيدند كه اگر در حالت جماع جامه از روى مرد و زن دور شود چيست فرمودند باكى نيست . حضرت صادق عليه السلام : پرسيدند از حضرت اگر كسى زن خود را عريان كند و به او نظر كند چون است فرمود كه مگر لذتى از اين بهتر مى باشد. امام رضا عليه السلام : پرسيدند از جماع كردن در حمام فرمودند باكى نيست . حضرت صادق عليه السلام : فرمودند كه دشمن ما اهل بيت نيست مگر كسى كه ولدالزنا يا مادرش در حال حيض به او حامله شده باشد. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : جماع مكن با زن خود مگر آن كه تو دستمالى از براى خود داشته باشى و او دستمالى از براى خود داشته باشد و هر دو خود را به يك دستمال پاك نكنيد كه دشمنى در ميان شما پيدا مى شود و آخر به جدايى مى كشد. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : بر پشت بام جماع مكن كه اگر فرزندى بهم رسد منافق و ريا كننده و صاحب بدعت باشد. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : در شب عيد فطر جماع مكن كه اگر فرزندى به وجود آيد شر بسيار از او بظهور آيد و در شب عيد قربان جماع مكن كه اگر فرزندى بهم رسد شش انگشت يا چهار انگشت در دست داشته باشد. يا على جان در زير درخت ميوه دار جماع مكن كه اگر فرزندى بهم رسد جلاد و كشنده مردم باشد. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : يا على جان در شب سه شنبه جماع بكن كه اگر فرزندى بهم رسد بعد از سعادت اسلام او را روزى شود و دهانش خوشبو و دلش رحيم و دستش جوانمرد و زبانش از غيبت و بهتان پاك باشد. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : در شب دوشنبه جماع بكن كه اگر فرزندى بهم رسد حافظ قرآن و راضى به قسمت خدا باشد. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : جماع كنيد در شب جمعه كه اگر فرزندى بهم رسد خطيب و سخنگو باشد و اگر در روز جمعه بعد از عصر جماع كنى در شب جمعه و فرزندى بهم رسد از دانايان مشهور باشد. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : گفتن مرد به زن خود كه من تو را دوست مى دارم هرگز از دل او بدر نمى رود. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : حق شوهر بر زن آن است كه روزه مستحبى و بيرون رفتن از خانه بدون اجازه شوهر نباشد. زيباترين لباسها و بهترين زينتها را براى شوهر در خانه بپوشد و خود را خوشبو كند و هر بامداد و شام خود را بر او عرضه كند كه اگر اراده جماع داشته باشد ابا نكند. و هيچ چيزى بى اجازه او به كسى ندهد و اگر بدهد گناهش براى زن است و ثوابش براى شوهر و هيچ شب نخوابد كه شوهر از او خشمناك باشد. زن گفت : يا رسول اللّه ! هر چند شوهر بر او ظلم كرده باشد. فرمودند: بلى امام صادق عليه السلام : هر زنى كه شوهر از او آزرده باشد نمازش مقبول نباشد تا شوهر را راضى كند. امام صادق عليه السلام : جهاد زن به نيكو شوهر دارى است . امام موسى كاظم عليه السلام : از بركت زن اين است كه كم خرج و آسان زا باشد. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : هر زنى كه هفت روز به شوهرش خدمت كند خداوند هفت در جهنم را بروى او مى بندد و هشت در بهشت را بر روى او مى گشايد تا از هر درى كه خواهد وارد شود. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : زنى كه به شوهرش آبى دهد عبادت يك سال براى او نويسند و براى او شهرى در بهشت بنا شود، و شصت گناه او آمرزيده شود. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : خوشا به حال زنى كه شوهر از وى خشنود باشد. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : سه زن است كه حق تعالى عذاب قبر از ايشان بردارد و حشرشان با فاطمه زهرا سلام اللّه عليها خواهد بود. اول : صبر كننده بر غيرت شوهر. دوم : بر اخلاق بد مرد سوم : زنى كه بخشنده و مهربان باشد بر شوهرش . حضرت على عليه السلام : خاكروبه خانه را شب در خانه مگذاريد و بيرون ببريد كه شيطان در آن جا مى گيرد. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : خانه شيطان در خانه هاى شما جايى است كه عنكبوت مى كند. پس پاك كنيد آنها را كه باعث فقر و پريشانى مى شود. امام رضا عليه السلام : هنگامى كه خواستى به حمام بروى و دچار سردرد و زكام نشوى بعد از داخل شدن پنج جرعه از آب گرم و تميز بنوش كه به اذن خداوند متعال از درد سر و درد شقيقه سالم مى مانى و بعد از خارج شدن بر قدمها آب سرد بريز. امام سجاد عليه السلام : در سر سفره استخوانها را خوب پاك نكنيد كه مقدارى سهميه اجنه است و اگر خوب پاك شود چيزى از منزل شما مى برند كه از آن بهتر باشد. امام جعفر صادق عليه السلام : هر بنده كه آب بخورد و امام حسين عليه السلام و اهل بيت او را ياد كند و لعنت كند كشندگان آن حضرت را حق تعالى صد هزار حسنه براى او بنويسد و صد هزار گناه از او پاك نمايد و صد هزار درجه براى او بلند كند و چنان باشد كه صد هزار بنده آزاد كرده باشد. حضرت صادق عليه السلام : پيش از آب خوردن بسم اللّه بگوييد و دمى بخوريد و الحمدللّه بگويد پس باز بسم اللّه بگويد و بخورد و بعد از خوردن الحمدللّه بگويد و مادام كه آن آب در شكم او باشد تسبيح خدا گويد و ثوابش از براى او باشد. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : در شب معراج زنانى چند از امت خود را در عذابى شديد ديدم . زنى را ديدم كه به موهايش آويخته شده ، مغز سرش مى جوشيد سوال نمودم او چه كرده است گفتند: او موى خود را از مردان نامحرم نمى پوشانيده است و زنى را ديدم كه گوشت بدنش را با قيچى هاى آتشين قيچى مى كردند، گفتم او چه كرده است گفتند خود را به مردان نامحرم نمايش مى داده كه به او رغبت كنند. پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : وقتى ديدى زنها سرهايشان را مثل كوهان شتر درست كردند، ايشان را لعنت كنيد كه آنها ملعونند و نمازشان مقبول نيست . پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله : وقت هر نماز كه مى شود ملكى جلوى روى مردم ندا مى كند اى مردم بايستيد به طرف آتشى كه از گناه بر پشت هاى خود افروخته ايد، پس آن را با نماز خاموش كنيد. امام سجاد عليه السلام : هنگامى كه به نماز مى ايستى طورى آن را بجاى آور كه گويى آخرين نماز خاموش كنيد. امام رضا عليه السلام : نماز بهترين اعمال و پايه و ستون دينتان است . حضرت مهدى (عج ): ملعون است ملعون است كسى كه نماز صبحش را تاخير بيندازد تا زمانى كه ستارگان محو شوند.
سبب قرب داورست نماز فرق مومن ز كافر است نماز در ميان خدا و مخلوقش ارتباطى مكرر است نماز سپر آتش است روزه ولى ناجى روز محشر است نماز مهر آل على است روح نماز بر محمد و آل او صلوات لطف بى نهايت در خانه تو آيم به بهانه گدايى كه بدين بهانه بر من در رحمت گشايى بدر سرايت اى شه بسر آيم از ارادت چو تو مالك الملوكى و خداى ما سوائى تو اميد نا اميدان تو پناه بى پناهان تو بدرد دردمندان زره كرم دوايى بعيوب ساترستى بذنوب غافرستى چه خداى مهربانى تو كه واهب العطايى ز بى اميد هرگز به درت كسى نيامد كه همى شنيده باشد ز تو بوى بى وفايى صمدا تو خويش دانى كه بجز تو كس ندارم نه كسيكه سوى اويم بكند رهنمائى تو خداى بى نيازى و كريمى و رحيمى چه شود بدين گنه كار دمى كرم نمايى به تفضلى ببخشى همه كرده هاى زشتم كه شده است سد راهم ز براى آشنايى گنهم فزون اگر چند بود زريگ صحرا نبود چه پر كاهى بر عفو كبريايى بلى التفاوت و فضلت چو نهايتى ندارد زغم دو كون شايد كه مرا دهى رهايى دهيم نويد (علامه ) مخور غم از معاصى كه گناه تو ببخشم بعنايت خدايى
يا مهدى عليه السلام بيا جانا كه جانان خواهد آمد امير شاه خوبان خواهد آمد بر اين دنياى ظلمانى سرانجام شهى چون ماه تابان خواهد آمد گرفتاران پريشانان بياييد كه شاه غمگساران خواهد آمد الا اى بى پناهان ناله تا كى پناه بى پناهان خواهد آمد بگو از ما به جمع مستمندان كه شاه فضل و احسان خواهد آمد مريضان دردمندان مژده بادا طبيب درد و درمان خواهد آمد مكش اى دل زهجران آه سوزان كه ديگر غم به پايان خواهد آمد مكن ناله تو مظلوما ز ظالم كه شاه دين و ايمان خواهد آمد بسوز اى دشمن مولا كه مولا بعز و جاه شايان خواهد آمد ملايك در ركاب و التزامش بجاهى بس فراوان خواهد آمد مگر صاحب ندارد دين و قرآن به قرآن عصر قرآن خواهد آمد بسر آن پرچم نصر من اللّه به كف شمشير بران خواهد آمد بشارت بادت اى شيعه كه مهدى بقربانش سر و جان خواهد آمد مخور غم چون به پايان روزگار انتظار آيد رود سرماى دى آندم كه هنگام بهار آيد خزان بر تخت يغما چند روزى پيش ننشيند صبا با جيش نوروزى و لطف بى شمار آيد جهان از نو جوان گردد زانفاس مسيحايش اگر آن ماه كنعانى به صرف لاله زار آيد به پايان مى رسد تاريكى شبهاى غم افزا چو خورشيد جهان آرا برون از كوهسار آيد فداى مقدمش سازم هزاران بار جانم را اگر دانم ز روى لطف بر سويم نگار آيد دو چشمم منتظر بر دو چو يعقوب از غم يوسف كه شايد پيك مصرى را بدين درگه گذار آيد جهان در انتظار و من در اميدم كه تا روزى همايون طلعتم مهدى به امر كردگار آيد. خدا نگهدارتان ، به اميد روز ظهور