فاطمه علیها السلام، دختر امام حسین علیه السلام

فاطمه علیها السلام، دختر امام حسین علیه السلام0%

فاطمه علیها السلام، دختر امام حسین علیه السلام نویسنده:
محقق: علی عطائی اصفهانی
مترجم: علی عطائی اصفهانی
گروه: شخصیت های اسلامی

فاطمه علیها السلام، دختر امام حسین علیه السلام

نویسنده: احمد صادقى اردستاني
محقق: علی عطائی اصفهانی
مترجم: علی عطائی اصفهانی
گروه:

مشاهدات: 9287
دانلود: 2283

توضیحات:

فاطمه علیها السلام، دختر امام حسین علیه السلام
جستجو درون كتاب
  • شروع
  • قبلی
  • 18 /
  • بعدی
  • پایان
  •  
  • دانلود HTML
  • دانلود Word
  • دانلود PDF
  • مشاهدات: 9287 / دانلود: 2283
اندازه اندازه اندازه
فاطمه علیها السلام، دختر امام حسین علیه السلام

فاطمه علیها السلام، دختر امام حسین علیه السلام

نویسنده:
فارسی

فاطمهعليها‌السلام ، دختر امام حسينعليه‌السلام

نام مؤلف: احمد صادقى اردستانى

این کتاب توسط مؤسسه فرهنگی - اسلامی شبکة الامامین الحسنینعليهما‌السلام بصورت الکترونیکی برای مخاطبین گرامی منتشر شده است.

لازم به ذکر است تصحیح اشتباهات تایپی احتمالی، روی این کتاب انجام نگردیده است.

مقدمه

در راه ايمان و عقيده

بسم الله الرحمن الرحيم

كسانى كه در راه «ايمان و عقيده خود» فداكارى نموده و حتى جان خود را در اين راه فدا كرده اند، در طول تاريخ فراوان مى باشند.

«سقراط» فيلسوف بزرگ يونانى و استاد «افلاطون» را، به خاطر عقيده «به خداى يگانه» كه با آئين رسمى و دولتى سازگار نبود، چهارصد سال پيش از ميلاد مسيح بن مريمعليه‌السلام  به مرگ محكوم كردند، او جام زهرى را كه از گياه «شوكران» توليد شده بود نوشيد و جان داد(۱) و «فيلسوف شهيد» لقب گرفت.(۲)

«جوردا نوبرونو» متفكر بزرگ ايتاليايى، به خاطر رد نظريه «بطليموس» و حكمت طبيعى «ارسطو» در سال ۱۵۹۸ ميلادى، در آتش افكنده شد و او را سوزاندند.(۳)

«گاليله» فيزيك دان، ستاره شناس و رياضى دان ايتاليايى، به خاطر ابراز عقيده علمى خود، مبنى بر حركت زمين، شكنجه هاى فراوان ديد، و بالاخره در زمره «شهداى علم و دانش» به شمار آمده است(۴) و خلاصه «در كليساى كاتوليكى چهارده هزار نفر به عنوان شهيد شناخته مى شوند».(۵)

در تاريخ اسلام هم افرادى مانند: بلال حبشى فرزند رباح(۶) ياسر يمنى پدر «عمار» و همسر او «سميه»، از شخصيت هاى بزرگ و مومنى بودند، كه در راه حفظ ايمان و عقيده توحيدى خويش، سخت ترين ضربه ها و شكنجه هاى دردناك را به جان خريده اند، و سرانجام «شهيد ايمان و عقيده خود» گرديده اند(۷) و نام نورانى و ماندگار آنان، بر پيشانى تاريخ پر عظمت اسلام مى درخشد.

سيد شهيدان

در ميان شهيدان راه اسلام، نخست رسول خداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم ، «حمزه» عموى خود را كه در «جنگ احد» شهيد شد، سيد شهيدان ناميده است(۸) اما بعد از آن از زبان آن حضرت و امامان ديگر لقب «سيد شهيدان» به حضرت حسين بن على عليه السلام اختصاص داده شده است.(۹)

عظمت امامت، شيوه شهادت، شعاع كرامت و اوج حماسه درخشان قيام عاشوراى حضرت حسينعليه‌السلام  هم به گونه اى است، كه افزون بر گستره جوامع اسلامى، گاهى دانشمندان آگاه و اهل وجدان غير مسلمان را هم تحت تاثير عظمت خويش قرار داده، و هر كدام به نوعى عظمت اين قيام مقدس انسانى را مورد ستايش قرار داده اند.

«واشنگتن ايرونيك» مورخ مشهور آمريكايى «انجام مسئوليت پيشوايى و نهضت حسينعليه‌السلام  را ستوده»،(۱۰) «توماس كارلايل» مورخ معروف انگليسى، پيروزى حق حسينعليه‌السلام  را بر باطل دشمن، مورد ستايش قرار داده(۱۱) و «مسيو ماربين» آلمانى، جانبازى آگاهانه حسينعليه‌السلام  را تمجيد فراوان نموده است.(۱۲)

«ابوالعلاى معرى» اديب و فيلسوف بزرگ مسلمان در قرن چهارم هجرى، كه به خاطر علم و دانش فراوان خويش در برابر هيچ كس سر تعظيم فرود نمى آورد، درباره عظمت شهادت و جاويدانى رنگ خون سازنده امام علىعليه‌السلام  و فرزند او امام حسينعليه‌السلام  سروده است:

بر چهره آسمان، از خون علىعليه‌السلام  و خون حسينعليه‌السلام  دو يادگار به جاى مانده است، كه يكى در پايان شب، به نام فجر، و ديگرى به هنگام غروب به نام شفق، با سرخى خود گواهى مى دهند.

آرى، آسمان از خون اين پدر و پسر، لباس خود را رنگين ساخته، و با پيراهن خونين، در محشر به پيشگاه خداوند وارد مى شود.(۱۳)

پرهيز از ذلّت سُرايى

شعاع عزت و عظمت مكتب اهل بيتعليه‌السلام  و به خصوص ‍ نهضت پر فروغ عاشوراى حضرت سيدالشهداءعليه‌السلام  حقيقتى است، كه هر انسان باوجدانى را در هر مكتب و مرامى به سر مى برد و به آزادى و كرامت انسانيت مى انديشد، به شگفتى و تعظيم واداشته و در طول تاريخ دانشمندان و انديشمندان زيادى در برابر او سر تسليم و تكريم فرود آورده اند، چنانكه چند مورد آن را مطالعه كرديم.

بارى، با توجه به اين عزت و عظمت درخشان، براى پيروان حضرت سيدالشهداءعليه‌السلام  به خصوص براى آنان كه در بيان و نوشتار، از شخصيت آن بزرگواران سخن به ميان مى آورند، رعايت بيان عظمت مكتب امامت و عاشورا، ضرورى تر مى نمايد و حتى مسئوليت آفرين خواهد بود، زيرا غير از اينكه اين معنى جزء مسائل اعتقادى ماست و نيز سراسر رفتار و گفتار آنان هم از ذلت و زبونى پيراسته است، عالمان بزرگ و مخلص شيعه نيز اين جهت را مورد سفارش جدى قرار داده اند.

محدث سختكوش و بلندمقام «حاج شيخ عباس قمى» در زمينه پرهيز از بيان مطالب ضعيف و ذلت بار نسبت به ساحت مقدس حسين بن علىعليه‌السلام  و مكتب درخشان و جاودان عاشوراى آن حضرت، و در مورد مسئوليت گويندگان و شاعران و مرثيه سرايان، مى نويسد: براى هر انسانى و به خصوص براى ذاكرين و مرثيه خوانان لازم است، از هر سخنى كه بوى ذلت اهل بيتعليه‌السلام ، به خصوص بوى ذلت مولاى ما حضرت حسينعليه‌السلام  و اهل بيت او را بدهد، خوددارى كنند، زيرا آن بزرگوار خود فرموده است:

«هيهات منا الذلة».

يعنى، ما هرگز تن به ذلت نمى دهيم و اين كار را، خدا و رسول و اهل ايمان هم، هيچگاه براى ما نمى پسندند.(۱۴)

استاد بزرگوار ما «محدث نورى» هم در كتاب دارالسلام خويش ‍ داستانى را آورده، كه خلاصه آن بدين قرار است:

شيخ محمد، فرزند علامه بزرگ «وحيد بهبهانى» گفته است: يكى از افراد روضه خوان معروف، صحراى قيامت را به خواب ديد كه مردم در هول و هراس سختى به سر مى برند، هر كسى در فكر راه چاره اى بود، زيرا هر كسى را دو ماءمور به پاى حساب مى بردند. در محلى منبر بلندى قرار داشت، كه پيامبرصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم بر بالاى آن و علىعليه‌السلام  بر پله اول آن نشسته بودند، و مردم هم براى حسابرسى در مقابل آن منبر در صفى قرار گرفته بودند.

اين مرد مى گويد: وقتى نوبت حسابرسى به من رسيد، علىعليه‌السلام  به من فرمود: چرا فرزند عزيزم حسينعليه‌السلام  را خوار شمردى؟!

من در حالى كه از اين سوال وحشت زده و پريشان شده بودم، جز اينكه چنين كارى را انكار كنم، چاره اى نداشتم، اما احساس كردم بازويم دردى گرفت، در كنار خود كسى را مشاهده كردم، كه طومارى را گشود و هر چه را در هر زمان و مكانى گفته بودم، در آن ثبت شده بود!

در آن جا راه چاره اى به ذهنم رسيد، كه بگويم: اين مطلب را از جلد دهم كتاب بحارالانوار علامه مجلسى بازگو كرده ام، اما به دستور حضرت علىعليه‌السلام  ماءمورى به نزد «علامه مجلسى» كه در صف اول عالمان قرار داشت و تاليفهاى او هم جلواش قرار گرفته بود رفت و جلد دهم بحارالانوار را آوردند، ولى من با پريشانى هر چه آن را ورق زدم، چنين مطالبى را كه گفته بودم، در آن كتاب نيافتم!

باز به ذهنم رسيد، كه بگويم: آن مطالب را از كتاب منبع البكاء حاج ملا صالح برغانى نقل كرده ام، ولى ماءمور پيگيرى اين موضوع، نزد آن عالم هم كه در صف ششم يا هفتم قرار گرفته بود رفت و آن كتاب را هم آورد، و مطالب نادرستى را كه درباره حضرت سيدالشهداءعليه‌السلام  نقل كرده بودم، در آن نيافتم!

در آن حال پريشانى و درماندگى من، از جانب خداوند مهربان به پيامبر رحمت خبر رسيد، كه اگر قرار باشد علىعليه‌السلام  اينگونه حسابرسى كند، كسى راه نجاتى نخواهد داشت، بلكه بايد راه لطف و گذشت را پيش گرفت.

اما من به خاطر آن خواب وحشتناك، هراسان از خواب بيدار شدم و چون شرايط روضه خوانى صحيح را در خود نمى يافتم، اين شغل را كنار گذاشتم.(۱۵)

درباره كتاب

در پى نگارش كتاب هاى: ۱- قيام حسينعليه‌السلام  چرا؟ ۲- بانوى شجاع زينب كبرىعليها‌السلام ۳- زندگانى حضرت ابوالفضلعليه‌السلام  ۴- زينب قهرمان دختر علىعليه‌السلام  كه هر كدام بخشى از وقايع و حوادث تاريخى عاشوراى حسينىعليه‌السلام  را بازگو مى كند، اينجانب براى بازگو نمودن و تجزيه و تحليل بخش ديگرى از اين حماسه جاويدان، كتاب «فاطمه دختر امام حسينعليه‌السلام » - را، به رشته تحرير درآورده ام.

اين را هم بايد مورد توجه داشته باشيم، همانطور كه اصل واقعه عاشوراى سال ۶۱ هجرى، يك واقعه ممتاز و استثنايى بوده، و پير و جوان، زن و مرد، افراد مختلف، و حتى اعضاى خانواده هايى در آن شركت داشته اند، اين ويژگيهاى استثنايى و فوق العاده، در نوع خبرنگارى و گزارش مراحل مختلف آن هم وجود دارد.

به اين معنا، كه بخش مهمى از مسايل و رويدادهاى آن فاجعه را، امام زين العابدينعليه‌السلام  فرزند حسينعليه‌السلام  زينب و ام الكلثومعليه‌السلام  خواهرهاى آن حضرت، رباب همسر ارجمند آن بزرگوار، و سكينه و فاطمهعليه‌السلام  دخترهاى حضرت سيدالشهداءعليه‌السلام ، كه خود از آغاز تا پايان فاجعه و مراحل مختلف آن حضور داشته اند، هر كدام بخشى از اين تاريخ درخشان را بازگو نموده اند، تا ارزشهاى اين قيام مقدس محفوظ بماند و همواره براى درس آموزى به نسلهاى آينده منتقل گردد.

بنابراين، اين كتاب در عين حالى كه روايت راويان حاضر در آن صحنه است، به نوعى - احياى امر امامت -(۱۶) نيز محسوب مى شود و ويژگى هاى اعتقادى، اخلاقى، انسانى، عرفانى و مبارزاتى قهرمان آن، يعنى فاطمه دختر امام حسينعليه‌السلام  را بيان مى دارد، و مى تواند يك كتاب قابل مطالعه، آموزنده و سازنده واقع شود و عظمت حضرت حسين بن علىعليه‌السلام  و ياران و دستياران فداكار او را، كه هر كدام آموزگاران ديندارى، آزادگى، انسانيت، شرافتمندانه زيستن و با عزت تن به شهادت سپردن است، بيشتر جلوه گر سازد.

ويژگى ديگر اين كتاب اين است، كه از بانوى باشخصيتى سخن مى گويد، كه وى از سويى راوى احاديث پيامبرصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم درباره «حب علىعليه‌السلام   است(۱۷) تا بدين وسيله مسئله حياتى امامت و رهبرى امت اسلام را روشن گرداند و مردم را از سرگردانى نجات دهد، و از سويى ديگر اين بانو، «شاهد اعمال بغض ‍ نسبت به على بن ابيطالبعليه‌السلام   مى باشد، كه زيان بزرگ اين خصلت زشت اعتقادى، به وجود آمدن فاجعه دردناك كربلا بوده است!

بدين جهت فاطمهعليها‌السلام طى خطابه عميق و آتشينى، مردم بى وفاى كوفه و خاندان غاصب «بنى اميه» را در اجتماع مردم شهر كوفه به محاكمه مى كشد، آنان را فريب خورده، دنياطلب، و مزدور و تبهكار معرفى مى كند(۱۸) تا سرگذشت نكبت بار آنان، براى نسلهاى آينده، درس عبرت و انتخاب راه زندگى شرافتمندانه اى قرار گيرد.

اين كتاب از چهارده فصل تشكيل يافته، كه فصل اول آن تحت عنوان «اشك خورشيد» وضع كلى عاشورا و لزوم سوگوارى در آن را مطرح مى سازد، و در فصلهاى ديگر، مراحل مختلف زندگى فاطمه كبرى دختر امام حسينعليه‌السلام  را، از سفر به كربلا و حضور در صحنه هاى آن، اسارت فاطمه و ساير اهل بيتعليه‌السلام  در كوفه و شام و تا بازگشت به مدينه، شخصيت معنوى و علمى او، ازدواج مجدد آن بانو، پس از شهادت همسر بزرگوارش «حسن مثنى» و سرانجام نحوه وفات و محل آرامگاه اين زن دانشمند و پرعظمت را مطالعه خواهيم كرد.

يادآورى اين نكته هم لازم است، كه فصلهايى از اين كتاب به مناسبت ماه هاى محرم و صفر سال ۱۴۱۶ هجرى قمرى، در مجله زن روز به چاپ رسيده، كه پس از اصلاحات و اضافات فراوان، بدين صورت كه ملاحظه مى كنيد، درآمده است.

اميد است اين اثر موجب روشنگرى نسل امروز زنان جوان مسلمان، معرفى بهتر چهره درخشان اهل بيت پيامبرصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم و مورد عنايت آن خاندان پاك قرار گيرد.

قم: حوزه علميه، احمد صادقى اردستانى

۹/۲/۱۳۷۸

۱۲ محرم ۱۴۲۰.

فصل اول: اشك خورشيد

ناله كودكانه سينه فضا را مى شكافت، ضجه زنان به هوا برمى خاست و فرياد در گلو شكسته شهيدان به خون غلطيده، در زمين و زمان موج مى انداخت.

باد سوزان، با گرد و غبار ميدان جنگ درهم مى آميخت، و با سرعت از چهره ماهورهاى تفتيده مى گذشت. خورشيد با حرارت زياد به زمين مى تابيد و موج آتشين در فضا مى پراكند و خود هم اشك مى ريخت. ماه هم از فرط خشم و شرم به سوى افق مى گريخت، تا ديگر شاهد دهشت ستمگران و وحشت مظلومان نباشد!

آن روز عاشورا بود، و آن ماه «محرم» و آن سرزمين «كربلا» و آنهايى كه به دست شقاوتمندترين افراد روى زمين، با خشن ترين و مظلومانه ترين شكل به خاك و خون در غلتيدند و شربت شهادت نوشيدند، فرزندان و نوادگان و عزيزان و ياران پيامبر اسلامصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم بودند، و بدين خاطر «خورشيد هم اشك مى ريخت و سوگوار بود».(۱۹)

حرمت محرم

ماه محرم، حتى قبل از اسلام و روزگارى كه ارزشهاى اخلاقى و معنوى اين آئين مقدس بر جامعه پرتوافشانى كند، ماه محترم و مقدس بود، عربهاى جاهلى احترام آن را پاس مى داشتند و از جنگ و خونريزى در آن خوددارى مى نمودند.

قرآن كريم هم به پيامبرصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم و مسلمانان دستور مى دهد: هرگاه ماههاى حرام به پايان رسيد؛ با مشركان و بت پرستان به جنگ بپردازيد.(۲۰)

ماههاى حرام هم طبق بيان امام صادقعليه‌السلام : ذيحجه، محرم، صفر، و ماه ربيع الاول است.(۲۱)

اضافه بر اين، پس از پايان اين ماهها هم، وقتى رسول خداصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم مى خواست سپاهى را به جنگ اعزام دارد، آنان را روبروى خود قرار مى داد و مى فرمود: انگيزه و حركت و جنگ شما به نام خدا و در راه خداوند باشد، در جنگ هرگز خيانت نكنيد و گوش و بينى كشته اى را نبريد، پيرمردان فرتوت و كودكان و زنان را نكشيد، و تا ناچار نشويد حتى درختى را هم قطع ننماييد....(۲۲)

اما «بنى اميه» كه به خاطر به دست آوردن مال و منال و پست و مقام، در عاشوراى محرم سال ۶۱ هجرى كمر به قتل حسينعليه‌السلام  و ساير فرزندان پيامبرصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم و فاطمهعليها‌السلام بسته بودند، غير از پايمال كردن موازين اسلامى، آداب و رسوم روزگار جاهليت را نيز زير پا گذاشتند و حرمت محرم را شكستند!

امام رضاعليه‌السلام  نيز از رفتار ضد انسانى «بنى اميه» ابراز تنفر شديد مى كند و مى فرمايد: محرم ماهى است كه مردم زمان جاهليت احترام آن را نگه مى داشتند و در آن از قتل و خونريزى خوددارى مى نمودند، اما دشمنان اسلام در اين ماه، ريختن خون ما را مجاز دانستند، حرمت ما را شكستند، زنان و كودكان خاندان ما را به اسارت گرفتند، خيمه ها و چادرهاى آنان را به آتش كشيدند، اموال و دارايى آنها را به غارت بردند، و احترام پيامبرصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم را درباره ما، به هيچ شكل رعايت ننمودند.

آرى، روز عاشوراى حسينعليه‌السلام  پلك چشمهاى ما مجروح شد و اشكهاى ما سرازير است، زيرا در كربلا عزيزان ما را ذليل كردند، و براى هميشه ما، غم و اندوه دردناكى به يادگار گذاشتند.(۲۳)

عاشوراى جاويدان

از آن تاريخى كه حضرت حسين بن علىعليه‌السلام  در سرزمين كربلا، به خاطر احياى اصول و ارزشهاى حياتبخش اسلام با هفتاد و دو تن از عزيزان و ياران باوفاى خويش، تن به شهادت سپرد، امامان معصومعليه‌السلام ، اين روز و حادثه اى را كه در آن واقع شده، به صورت هاى مختلف زنده و گرامى مى داشتند، دست از كسب و كار مى كشيدند، مجلس سوگوارى تشكيل مى دادند، نوحه سرايى به راه مى انداختند، اشك و آه عميقى سر مى دادند، و حتى ديگران را نيز به اين شيوه ها و شعائر احياگر و شكوه آفرين دعوت مى نمودند، و سفارش مى كردند مسلمانان، درباره عاشورا اين جهات را مورد توجه دقيق قرار دهند:

۱- تعطيلى كسب و كار

حضرت سيدالشهداءعليه‌السلام  در راه احياى دين قيام كرد، خود و يارانش نهايت فداكارى را نمودند و با كمال ايمان و اخلاص و عظمت قربانى اسلام و انسانيت شدند، بدين جهت به گردن همه انسانهاى حق طلب و آزادى خواه حق بزرگى دارند، بدين خاطر يكى از وظايف انسانى اين است كه، در روز عاشورا به احترام آن حضرت دست از كسب و كار بكشند و اين روز عزاى بزرگ را تعطيل نمايند.

امام رضا عليه السلام فرموده است: هر كس در روز عاشورا كار و شغل خود را تعطيل كند، خداوند مهربان نيازمنديهاى دنيا و آخرت او را تامين مى نمايد، و هر كس روز عاشورا را براى خود روز عزادارى و سوگوارى و اندوه و گريه قرار دهد، خداوند روز قيامت را روز خوشحالى و خرسندى او مى گرداند و همراه ما، در بهشت شادمان و سرفراز خواهد بود، و هر كس روز عاشورا روز بركت و ذخيره كردن منافع مادى قرار دهد، از اين كسب و درآمد، خيرى نخواهد برد....(۲۴)

اين سان كه تو جان دادى درراه رضاى حق

آدم به تو مى نازد، اى اشرف انسان ها

قربانى اسلامى، با همت مردانه

اى مفتخر از عزمت، همواره مسلمانها(۲۵)

۲- مجلس سوگوارى

تشكيل مجالس سوگوارى آگاهى بخش و سازنده، يكى ديگر از درخواستهاى اولياى بزرگوار اسلام و از تكاليف اجتناب ناپذير دوستداران حسينعليه‌السلام  و خاندان پيامبرصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم مى باشد.

در اين باره امام صادقعليه‌السلام  به «فضيل» كه يكى از شيعيان بود، فرموده: آيا مجلس تشكيل مى دهيد و در آن به بحث و گفتگو مى پردازيد؟

فضيل پاسخ داد: آرى، پدر و مادرم به قربانت.

امام صادقعليه‌السلام  فرمود: به راستى اين گونه مجالس را ما بسيار دوست داريم، شما حتما مجلس برقرار سازيد و با بحث و گفتگوهاى آگاهى بخش، نام و راه ما را زنده بداريد، خداوند افرادى را كه مجلس ‍ تشكيل مى دهند و راه و حقانيت ما را زنده و پاينده مى دارند، مورد رحمت و عنايت خويش قرار مى دهد.(۲۶)

شد مكرر عزاى او، كه شود

هر كسى واقف از مرام حسين

همه سعى «يزيد» بر اين بود

كه كسى نشنود، كلام حسين

بلكه بايد، كه خلق دريابند

علت اصلى قيام حسين

مسلمين را سزد، كه بگذارند

گام خود را به جاى گام حسين.(۲۷)

۳- اشك و ناله

قطره هاى اشك، دانه هاى مرواريدى هستند، كه از كانون جان به بازار وجود عرضه مى شوند. عالى ترين مظهر عشق و صفا را، در آيينه شفاف اشكها مى توان به نمايش گذاشت. اشك بر سوگ دلخراش فرزند فاطمهعليه‌السلام  جان را جلا مى بخشد و چون جويبارى راه روشن زندگى را شستشو مى دهد.

گريه بر عزاى حسينعليه‌السلام  كه از سويداى دل برمى خيزد، و فشرده آن به صورت قطره هاى اشك بر شيارهاى گونه فرو مى لغزد، محكم ترين پيوند عاطفى انسان را با حسينعليه‌السلام  و نام و راه و هدف او برقرار مى سازد، و اين اشكها و ارتباطها، انسان را به سوى حسينعليه‌السلام  مى كشاند.

بدين جهت پيامبر اسلامصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم و اهل بيت او، خود بر سوگ حسينعليه‌السلام  و ساير شهيدان راه حق گريه مى كردند، و به وسيله نوحه سرايى و سرودن اشعار غمبار و سازنده، پيروان و دوستداران خود را به گريه و سوگوارى فرا مى خواندند.

در جنگ «موته» وقتى جعفر بن ابيطالبعليه‌السلام  شهيد شد، همسر او «اسماء دختر عميس» بسيار ناراحت شد و عزادارى به راه انداخت، فاطمه زهراعليها‌السلام به تسليت گويى او رفت و پيامبرصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم هم در خانه «اسماء» حضور يافت و به او تسليت گفت و سفارش كرد:

«على مثل جعفر فلتبك البواكى.»(۲۸)

آرى، گريه و سوگوارى داشته باشيد، راستى براى شخصيت بزرگى مانند «جعفر بن ابيطالبعليه‌السلام   حتما بايد افراد گريه و ناله سر دهند.

«ابن خارجه» مى گويد: در كنار امام صادقعليه‌السلام  حضور داشتم، كه سخن از داستان شهادت حسين بن علىعليه‌السلام  به ميان آمد، با شنيدن اين داستان، امام صادقعليه‌السلام  به طورى منقلب شد و گريه سر داد و اشك او جارى گرديد، كه من و ساير افرادى كه در مجلس ‍ حضور داشتيم، به گريه و ناله افتاديم.(۲۹)

امام باقرعليه‌السلام  فرموده است: هر كس به خاطر ريخته شدن خون ما، به يغما رفتن حق ما، اهانت به خاندان ما، و بالاخره مصيبت و ظلمى كه بر اجداد و حتى شيعيان ما روا رفته گريه كند، خداوند مهربان جايگاه او را در بهشت قرار مى دهد.(۳۰)

بارى، اصل گريه كردن و اشك ريختن بر مصايب حضرت حسينعليه‌السلام  مورد توصيه پيشوايان عاليقدر دين قرار گرفته و پاداش و پى آمد فراوانى خواهد داشت. اضافه بر اين، همانطور كه در بالا هم اشاره شد، اشك و گريه، وسيله و مقدمه براى رسيدن به مراتب عالى عملى و انسانى مى باشد، بدين جهت بايد بگوييم:

همين نه گريه بر آن شاه تشنه لب كافى است

اگر چه گريه، بر آلام قلب تسكين است

ببين كه مقصد عالى او، چه بد اى دوست

كه درك آن، سبب عز و جاه و تمكين است

ز خاك مردم آزاده، بوى خون آيد

نشان شيعه و آثار پيروى اين است.(۳۱)

شعله فروزان

حسينعليه‌السلام  خود را «كشته اشكها دانسته»(۳۲) ، و مكتبش پيوسته با اشكها و سوگوارى ها و عزادارى ها اوج و عروج مى گيرد. امام باقرعليه‌السلام  هم روايت كرده: پيامبر گرامى اسلامصلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم يك روز حسينعليه‌السلام  را در حالى كه كودك بود، در آغوش گرفت و خطاب به افرادى كه حضور داشتند فرمود:

ان لقتل الحسين حرارة فى القلوب المومنين، لاتبرد ابدا...(۳۳)

از شهادت حسينعليه‌السلام  در دلهاى اهل ايمان، حرارت آتشينى باقى مى ماند، كه هرگز سردى و خاموشى ندارد.

يعنى، شعله اى را كه حسينعليه‌السلام  قرنها پيش در كربلا برافروخت، روز به روز فروزان تر مى گردد، و پروانه هاى ايمان و فضيلت و آزادگى را گرد خود به پرواز درمى آورد، چنانكه اين جهت به تجربه هم ثابت گرديده است.

باز در خاطره ها، ياد تو اى رهرو عشق

شعله سركش آزادگى افروخته است

يك جهان، بر تو و بر همت مردانگيت

از سرشوق و طلب ديده جان دوخته است(۳۴)

اما راز جاويدانى حسينعليه‌السلام  و كربلا و عاشورا چيست؟ و چرا مشعلى را كه حسينعليه‌السلام  يك هزار سيصد و پنجاه و چهار سال پيش از اين برافروخت، پيوسته پرفروغ تر و فروزان تر مى گردد؟

«خداوند نور آسمانها و زمين است»،(۳۵) حسينعليه‌السلام  حجت خدا، ولى خدا، و امام دين خداست و با ايمان و اخلاص و جهاد و مقام بلند شهادت خود، خصلت خدايى يافته، و به معدن عظمت و قدرت الهى(۳۶) پيوسته است، و به اين لحاظ رنگ ابديت يافته است.

دشمنت كشت، ولى نور تو خاموش نگشت

آرى، آن جلوه كه فانى نشود، نور خداست

زنده را، زنده نخوانند كه مرگ از پى اوست

بلكه زنده است شهيدى كه حياتش زقفاست(۳۷)

از سويى ديگر، طبق بيان امام باقرعليه‌السلام  امامعليه‌السلام  به خورشيد مانند گرديده، و نور او پيوسته بر دلهاى اهل ايمان پرتوافشانى مى كند(۳۸) و جلوه ابديت دارد، چنانكه فراموش نكرده ايم، كه خورشيد هم در سوگ حسينعليه‌السلام  سوگوار بود، و لازمه سنخيت خورشيد، با «خورشيد امامت» اين است كه بگوييم:

خورشيد در سوگ خورشيد اشك مى ريزد و سوگوار است.

البته از اشك و سوگوارى خورشيد، بر عزاى حسينعليه‌السلام  نبايد تعجب داشت، زيرا فقيه بزرگ قرن چهارم هجرى، ابوالقاسم جعفر بن محمد بن قولويه قمى، كه به سال ۳۶۷ هجرى وفات يافته، در كتاب گرانقدر خويش كامل الزيارات درباره عظمت حضرت سيدالشهداءعليه‌السلام  و تاثير شهادت و سوگ آن بزرگوار بر عناصر عالم هستى، روايات معتبر و تكان دهنده اى آورده است.

ابن قولويه، در كتاب خود بابهايى گشوده، كه بر اساس روايات معتبر فراوان آسمان و زمين بر حسينعليه‌السلام  گريه كرده، جن و ملك بر آن حضرت نوحه سرايى داشته، پرندگان و ماهيان دريا متاثر و متالم گرديده، و همه موجودات جهان هستى سوگوار شده اند.(۳۹)

و چه مناسب است، اين مضامين حديثى را كه «كمال الدين بن ميراحمد» متخلص به «محتشم كاشانى» و متوفاى ۹۹۶ هجرى، در قالب شعر قرار داده، و با كمال ظرافت «خود خدا» را هم در عزاى حسينعليه‌السلام  سوگوار دانسته، با هم زمزمه كنيم:

در بارگاه قدس، كه جاى ملال نيست

سرهاى قدسيان همه، بر زانوى غم است

جن و ملك، بر آدميان نوحه مى كنند

گويا عزاى، اشرف اولاد آدم است

هست از ملال گر چه برى، ذات ذوالجلال

او در دل است، و هيچ دلى نيست بى ملال

روزى كه شد به نيزه، سر آن بزرگوار

خورشيد سر برهنه برآمد، ز كوهسار

موجى به جنبش آمد و برخاست كوه كوه

ابرى به بارش آمد و بگريست زار زار.(۴۰)