حجاب عزت است، یا، اسارت؟!!

 حجاب عزت است، یا، اسارت؟!! 0%

 حجاب عزت است، یا، اسارت؟!! نویسنده:
گروه: کتابخانه جامعه و اجتماع

 حجاب عزت است، یا، اسارت؟!!

این کتاب در موسسه الحسنین علیهما السلام تصحیح و مقابله شده است.

نویسنده: محمد صادق ذبیهی
گروه: مشاهدات: 13143
دانلود: 3431

توضیحات:

حجاب عزت است، یا، اسارت؟!!
جستجو درون كتاب
  • شروع
  • قبلی
  • 40 /
  • بعدی
  • پایان
  •  
  • دانلود HTML
  • دانلود Word
  • دانلود PDF
  • مشاهدات: 13143 / دانلود: 3431
اندازه اندازه اندازه
 حجاب عزت است، یا، اسارت؟!!

حجاب عزت است، یا، اسارت؟!!

نویسنده:
فارسی

این کتاب در موسسه الحسنین علیهما السلام تصحیح و مقابله شده است.

نام کتاب : حجاب عزت است، یا، اسارت؟!!

نویسنده : ذبیحی، محمدصادق

اشاره

اجرا و ثوابی که از انتشار این مجموعه عاید می شود به محضر مقدس آقا و مولایم امام زمان علیه السلام اهدا می گردد.

پاداش ارزنده آن عزیز را به روان پاک پدر بزرگوارم و مادر مهربانم تقدیم می دارم.

بسم الله الرّحمن الرّحیم

السّلامُ عَلی المَهدی بِجَوامِع السَّلامِ

اهدا به:

ساحت قدس مولای عزیز و مهربان...

امام زمان ارواحنا فداه...

که با قلبی سوخته!

نگران ابتلاء و گرفتاری دوستان و شیعیانش بوده،

و برای نجات آنان از انحراف و فتنه ها،

دلسوزانه دعا می کند و در نیایش خود عرضه می دارد:

... بار خدایا! چشمان (دوستان) ما را از گناه و خیانت بازدار.

به جوانان توفیق توبه و بازگشت عنایت فرما.

و به زنان حیا و عفت لطف فرما...

(مفاتیح الجنان: قسمتی از دعای امام زمان علیه السلام)

عزت است یا اسارت؟

نگاهی به آثار مثبت حجاب، مجازات ترویج بی حجابی

شرح وظایف آقایان و بانوان از دیدگاه قرآن و سنّت

امیرالمؤمنین علی علیه السلام:

زنان را در حجاب و پوشش نگاهشان دار زیرا زن گل است نه قهرمان و کارفرما؟

نهج البلاغه نامه 31

چاپ سی و یکم

محمد صادق ذبیحی

جلد اول

بسم الله الرحمن الرحیم

حجاب عزّت است یا اسارت؟!

(1)

نگاه نامحرم.../ حجاب و چادر.../ سخن گفتن زنان.../ زینت و آرایش بانوان.../ راه رفتن بانوان.../ تعلیم و تعلّم بانوان.../ کار کردن بانوان.../ ارتباط محرم و نامحرم.../ حدیث شریف معراج.../ کلام قدسی رسول اکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم در مورد وظایف بانوان و آقایان.../ وظایف مرد نسبت به زن.../ بعضی از وظایف و رفتار مردان و زنان.../ حفاظت از حجاب و پوشش.../ استغفار و بازگشت به سوی خداوند مهربان...

تهیه و تدوین:

محمّدصادق ذبیحی

تقدیم به:

آنها که حجاب را برگزیده اند تا ارزش و منزلت خود را بهتر و بیشتر بدانند و همچنان مصمم و استوار، شخصیّت و حیثیّت خود را در پوشش و حجاب حفظ می نمایند.

و به آنها که به حجاب بی اعتنا هستند اما فطرتی پاک دارند، مطالب این کتاب را منصفانه می خوانند و منصفانه تصمیم می گیرند و پس از آگاهی از آسیب های بی حجابی، حقیقت زیبای حجاب را پذیرفته، راه بهتر و برتر را انتخاب می کنند.

و به همه مردان باکرامتی که پایبند به سنت و عقاید اصیل و ارزشمند الهی بوده، از نوامیس خود با شجاعت و شهامت حفاظت می نمایند.

{صفحه4}

امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود:

امر به معروف و نهی از منکر را ترک نکنید که رها کردن این دو واجب الهی باعث می شود اشرار و بدکاران بر شما مسلّط شوند. در آن هنگام برای رهایی از شرّ و ظلم آنان دعا می کنید ولی خداوند دعایتان را اجابت نمی کند.

نهج البلاغه: نامه 47

امام صادق علیه السلام فرمود:

هرگاه مردم مسلمان در برابر گناه و زشت کاریهایی که در میانشان پدید می آید دم فروبندند و آن را تغییر ندهند، خداوند کیفر و مجازات خود را شامل حال آنان سازد.

بحارالانوار: 78/100

{صفحه5}

امام صادق علیه السلام فرمود:

چیزی را که پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم حلال کرده تا روز قیامت حلال می باشد و آنچه را حرام کرده تا روز رستاخیز حرام خواهد بود.

بحارالانوار: 148/89

مقتضیات زمان و مکان، احکام دین را تغییر نخواهد داد به جز مواردی که در شرع مقدّس تعیین شده زیرا حضرت محمّد صلّی الله علیه و آله و سلّم، آخرین پیامبر الهی است و خداوند با توجه به خیر و صلاح و حفظ حرمت انسانها، احکام شریعت را به وسیله آن بزرگوار و خاندان عزیزش ابلاغ فرموده و تا روز قیامت بدون هیچگونه تغییری باقی و ثابت خواهد بود.

حجاب و پوشش کامل، امر خدا و شارع مقدّس است و به منظور حفظ عفّت، شرف، کرامت و مصالح عمومی انسانها برای همیشه باید حفظ شود.

{صفحه6}

پیشگفتار

مطالب این نوشتار، گفتگویی است دوستانه با آقایان و بانوان در جهت رعایت وظایف و مسئولیتهای دینی و اجتماعی. پند و هشداری است که با خواندن و به کار بستن مطالب آن، به حلّ مشکلات و معضلات خانواده و جامعه کمک شده و زمینه تشکیل زندگی سرشار از صفا و معنویت و محصول شیرین آن، فرزندان شایسته و صالح و ایجاد اجتماعی سالم فراهم خواهد شد. و چون همه ما مسلمان و پیرو دستور قرآن و معلّمان راستین کتاب آسمانی، خاندان رسالت علیهم السلام هستیم و خوشبختی، سعادت و حفظ و صیانت خود را در به کارگیری دستورالعمل دینی خود می دانیم، مطلب این مجموعه، با استفاده از قرآن شریف و احادیث اهل بیت رسالت علیهم السلام در زمینه شرح وظایف مردان و زنان به طور جداگانه و یا مشترک بدون هیچگونه جانب داری و تعصّب تنظیم گردیده است.

امید است با خواندن این مجموعه با ارزش اخلاقی و تربیتی و انتخاب راه بهتر و برتر، انسانی با شخصیت و مسلمانی کامل باشیم و موجبات خرسندی و رضایت حضرت ولیّ عصر ارواحنا فداه را فراهم نماییم و خدای نکرده، مایه ننگ و غم و اندوه آن عزیز مهربان نگردیم.

{صفحه7}

مقدمه چاپ سی و یکم

پس از حمد و ستایش پروردگار و درود و تحیّت به روان پاک پیامبر و اهل بیت عصمت علیهم السلام، خدای مهربان را شکر و سپاس که این اثر آموزنده مورد توجّه و استقبال عموم آقایان و بانوان قرار گرفته و در مدتی حدود چهار سال، سی و یک بار و با تیراژ سیصد و ده هزار جلد چاپ و منتشر گردیده است. این استقبال گرم و صمیمانه، نشان شور و شوقِ امّت اسلام به حقایق اصیل و ارزنده دین و ضرورت بازگو کردنِ معارف صحیح اسلام به صورت شفاف و روشن می باشد. تهاجم فرنگی، تاخت و تاز بی رحمانه دشمنان داخلی و خارجی، بی تفاوتی، مسامحه، غفلت و بی اطلاعی ملّت مسلمان موجب شده که در عرصه ناهنجاریها در موقعیت وخیمی قرار بگیریم!

در این وضعیّت نابسامان، همّت و عزمی لازم بود تا ضمن بیان آیات قرآن شریف و سخنان نورانی خاندان رسالت علیهم السلام، تذکّرات و هشدارهای لازم در زمینه مسئله با

{صفحه8}

اهمیّت حجاب بازگو گردیده، مفاد و مفهوم صحیح حقایق دین را با وضعیت ناهنجار موجود تطبیق نموده و بدون هیچگونه تعارف آنچه را که دشمن و تهاجم فرهنگی از یک سو و گروهی محافظه کار و بی تفاوت از سوی دیگر به نام و پیرایه دین بر جامعه اسلامی تحمیل نموده اند؛ از آنچه اصل و حقیقت دین می باشد، تفکیک نموده، راه و روش صحیح اسلام را با بیانی ساده، شفاف و روشن در اختیار مردم مسلمان قرار داده و با قاطعیّت اعلام گردد:

اسلام به منظور صیانت، حفاظت و دفاع از شخصیّت، حجاب و عفاف زن با شهامت و اقتدار در کنار او ایستاده است.

و بالأخره، لطف پروردگار مهربان و دعای خیر مولای عزیزمان امام زمان علیه السلام یاریم کرد، این مهمّ را به عهده گرفتم و خدای را سپاس که این خدمت کوچک مورد لطف و اقبال گرم و خالصانه اقشار مختلف مردم در داخل و خارج کشور قرار گرفت. (1)

تماس های پرمهر و محبّت، تشویق و تحسین حضوری و کتبی، تلفنهای مکرّر عزیزان، اثرگذاری فراوان و تحوّل سریع و چشمگیر عملی در خوانندگان، همه و همه از برکات

*****

1- ترجمه عربی این کتاب نیز به چاپ رسیده است.

{صفحه9}

و دعای خیر پدر دلسوز و مهربان امام زمان ارواحنا فداه بوده و نشان روشنی است از فطرت پاک امّت اسلام و پیروان با اخلاص اهل بیت رسالت علیهم السلام و همچنین گواه صادقی می باشد بر وجود گرایش مذهبی و زمینه بازگشت از وضعیّت تاریک موجود که به علّت غفلت و بی اطلاعی از دستورات قرآن و اهل بیت علیهم السلام به وجود آمده، به دنیای پر فروغ روشنایی ها و رحمت و مغفرت کریمانه پروردگار مهربان.

ضمناً در این کتاب مقام والا و شخصیّت ارزنده زنان پاک و باایمان بازگو گردیده و هیچگونه طرفداری و جانبداری از مردان نگردیده تا زمینه بدنظری و بدنگریِ مردان نسبت به زنان فراهم گردد. امّا با توجّه به ساختار وجودی و جاذبه های فطری بانوان و ضرورت حریم گرفتن زنان از مردان، قهراً مخاطب بیشتر پندها و هشدارهای قرآن شریف و اهل بیت علیهم السلام بانوان هستند تا در وضعیّت آلوده فعلی و در پیچ و خم نقشه های ماهرانه دشمن از آسیب ها و آفت ها محفوظ مانده، از عفّت و حیثیّت خود حفاظت و مراقبت نموده و از امنیّت کامل برخوردار باشند.

{صفحه10}

1 نگاه

نگاه به نامحرم

قرآن مجید:

ای پیامبر! به مردان مؤمن بگو: چشمان خود را (از نگاه به نامحرم) بپوشند و دامن و شرمگاهشان را (از تماس های نامشروع) حفظ نمایند... و به زنان با ایمان بگو: چشمان خود را (از نگاه حرام و هوس آلود) ببندند و دامن ها و شرمگاه هایشان را (از تماس های نامشروع) نگهداری کنند... (1)

نگاه، تیر زهرآگین شیطان

امام صادق علیه السلام فرمود:

نگاه (به نامحرم) تیر مسمومی است از شیطان و چه بسیار نگاهی که حسرت و پشیمانی طولانی و دایمی به دنبال خواهد داشت. (2)

*****

1- نور: 30 و 31.

2- بحارالانوار: 40/104.

{صفحه11}

کلام قدسی حضرت زهرا علیها السلام در مورد نگاه

امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود:

شخص کوری اجازه خواست وارد خانه حضرت زهرا علیها السلام شود، آن بزرگوار اجازه نداد.

پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم فرمود: فاطمه جان، او که تو را نمی بیند.

فاطمه علیها السلام عرض کرد: اگر او مرا نمی بیند، من او را می بینم و او بوی مرا استشمام می کند.

رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم فرمود: شهادت می دهم که تو پاره تن من هستی. (1)

امّ سلمه می گوید: در محضر پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم بودم و میمونه نیز آنجا بود، مرد کوری به نام عبدالله بن امّ مکتوم وارد شد...

پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم به ما امر فرمود پنهان شویم.

عرض کردیم: یا رسول الله، آیا او نابینا نیست؟ او ما را نمی بیند.

رسول اکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم فرمود: آیا شما نیز نابینا هستید؟! آیا شما هم او را نمی بینید؟! (2)

*****

1- بحارالانوار: 38/104.

2- تفسیر نورالثّقلین: 588/3.

{صفحه12}

پاداش نگاه نکردن به نامحرم

امام صادق علیه السلام فرمود:

کسی که چشمش به زن نامحرم بیفتد و به خاطر پیشگیری از گناه به آسمان نگاه کند و یا این که چشمانش را ببندد، قبل از باز کردن چشمش، خداوند، حوریه ای در بهشت به او تزویج خواهد فرمود. (1)

مجازات نگاه به نامحرم

پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم فرمود:

کسی که (مرد یا زن) به نامحرم (خودی یا بیگانه) نگاه کند خداوند در قیامت، دیدگانش را از آتش پُر می کند، مگر این توبه و بازگشت نماید. (2)

گناه چشم، دهان و دست

امام باقر و امام صادق علیه السلام فرمودند:

هیچ کس از (عمل زشت) زنا بی بهره نیست.

زنای چشم، نگاه (به نامحرم) است.

زنای دهان، بوسه (حرام) است.

*****

1- بحارالانوار: 37/104.

2- همان: 32.

{صفحه13}

زنای دست، تماس با بدن (نامحرم) می باشد (دست دادن به نامحرم و یا تماس های دیگر). (1)

کیفر نگاه زن به مرد نامحرم

پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم فرمود:

زنی که با داشتن شوهر، به غیر شوهر و مرد نامحرم (خویشاوند یا بیگانه) نگاه کند، خداوند اعمال نیک او را که انجام داده از بین خواهد بُرد و مورد خشم و غضب پروردگار قرار خواهد گرفت و اگر ارتباط با غیر شوهر پیدا کند، حق است بر خداوند او را در آتش جهنّم بسوزاند که پس از آن که در عالم قبر عذابش نموده باشد. (2)

رسول اکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم منع فرمود که زنان به مردان نامحرم نگاه کنند (3) ، (زیرا نگاه آغاز گناه است). زن 18ساله ای که از خانه فرار کرده بود پس از دستگیری در پاسگاه اظهار کرد: قیافه شوهرم را با چهره بعضی مردها مقایسه کردم و به

*****

1- وسائل الشیعه: 246/14.

2- عقاب الاعمال، مترجم: 662.

3- مستدرک: 385/10.

{صفحه14}

تدریج از او متنفر شده، از خانه فرار کردم. (1)

زهر سوزان نگاه

امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود:

بسا عشق سوزان (مصیب باری) که تنها از یک نگاه (به نامحرم) پدید آید. (2)

نگاه به اندام زن

از امام صادق علیه السلام پرسیدند:

جایز است (اندام) زن را از پشت سر نگاه کرد؟

فرمود: شما حاضرید مردی به همسرتان اینطور نگاه کند؟ هرچه برای خود می پسندید، برای دیگران نیز بپسندید. (3)

کیفر نگاه کردن به منزل مردم

پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم فرمود:

کسی که به خانه همسایه خود نگاه کند و عضو مستور

*****

1- آئین همسرداری: 63 به نقل از: اطلاعات 3 اسفند 1350.

2- غرر الحکم مترجم (دفتر نشر): 481/2.

3- مستدرک الوسائل: 273/14؛ آئینه رفتار: ص 13.

{صفحه15}

مردی یا مو و یا عضوی از بدن زنی را ببیند، بر خداوند سزاوار است او را به دوزخ بَرد و با منافقینی که در دنیا عیوب مردم را جستجو می کردند، محشور نماید و از دنیا بیرون نرود تا این که خداوند او را رسوا نماید و در قیامت عیوب او را برای مردم آشکار سازد. (1)

ورزش بانوان و نگاه به برنامه های ورزشی

تشویق و ترغیب فراوان از بازیهای فوتبال و برنامه های دیگر ورزشی، گروهی از بانوان و دختران را علاقه مند به انجام برنامه های فوتبال، دوچرخه سواری، اسب سواری، قایقرانی و دیگر برنامه های تفریحی ورزشی در اماکن و مجامع عمومی در انظار مردان نامحرم نموده است.

و همچنین جمعی از بانوان و دختران را دوستدار تماشای صحنه های بازی فوتبال و برنامه های دیگر ورزشی و تهیه و نگهداری عکسهای ورزشکاران کرده است.

مراجع بزرگوار تقلید در پاسخ به استفتاءهای مختلف، حکم الله را در زمینه مسائل یاد شده به این مضمون مرقوم فرموده اند: انجام این گونه برنامه ها به وسیله بانوان، خلاف

*****

1- همان: 268.

{صفحه16}

عفّت و غیرت بوده و گرایش به خودنمایی و بی بند و باری دوران جاهلیّت و تقلید از فرهنگ منحطّ بیگانگان می باشد و چون منجر به جلوه گری اندام زنان برابر مردان و ترویج فحشاء و فساد می گردد، انجام آنها و تشویق و ترغیب و تماشا و شرکت در این صحنه ها، حرام و خلاف شرع است. همچنین نگاه کردن زنان به بازی های ورزشی آقایان هرچند از تلویزیون و تماشای عکس باشد با توجه به عوارض نامطلوبی که دارد، جایز نیست. (1)

فتنه انگیزی صورت و چهره زن

در پایان بحث (نگاه) توجه به این نکته لازم و ضروری است که: بیشترین آسیب های مصیب بار و ناهنجاریها از ناحیه نگاه به چهره و صورت زن نامحرم می باشد.

زیرا دلربایی و زیبایی چهره زن به مراتب بیشتر از زیبایی و دلربایی سایر قسمت های بدن او می باشد. تا آنجا که ملاک و محور جاذبه و دافعه زن به خصوص در مراسم خواستگاری، زیبایی و زشتی صورت می باشد و هیچ نیروی اجرایی حتی نیروی با قدرت ایمان و تقوا که رذایل اخلاقی

*****

1- بهشت جوانان: 308 به نقل از: استفتاء از دفتر مراجع.

{صفحه17}

را مهار می نماید، توان مقابله با تحریکات غرایز سرکش حاصل از نگاه به چهره زیبا و پیآمدهای نامشروع آن را ندارد.

در چنین شرایطی با توجّه به جاذبه های طبیعی چهره باز و زیبای زنان و دختران (حتّی بدون آرایش و زینت) و خودنمایی و جلوه گری آنان در صحنه های مختلف اجتماع و با توجّه به طوفان نگاه های هوس آلود مردان و جوانان که در کوران التهاب و تشنگی تمایلات جنسی به سر برده و غرایز سرکش آنان همچون آتشی سوزان از اعماق وجودشان زبانه می شد، انصافاً، وجداناً و بدون هیچگونه تعصّب، آیا نگاه خالی از ریبه و لذّت جویی مردان به زنان تصوّر می شود؟!!

بر این اساس گروهی از مراجع تقلید، باز گذاشتن صورت و دستهای بانوان و نگاه نامحرم به آنها را حرام می دانند و جمعی هم به شرط آن که، نگاه به چهره زنها، مُحرّک و مهیّج نبوده، باعث گناه، لذّت جویی و نظر بازی مردان نشود و خالی از آرایش باشد جایز دانسته اند.

امّا در وضعیّت فعلی که بدون تعارف مرد از نگاه به صورت زن لذّت می برد و زمینه آلودگی و فساد فراهم می گردد، رأی و نظر هر دو گروه از مراجع یکسان است و آشکار نمودن چهره برای زنان و نگاه نامحرم به آنها (خودی

{صفحه18}

و بیگانه) جایز نمی باشد.

بنابراین، طرح مسئله جوازِ باز گذاشتنِ بدون قید و شرطِ چهره برای زنان و نگاه مرد به صورت بانوان در محیط آلوده به گناه و لذّت جوییِ جامعه کنونی، نتیجه ای جز ترغیب و تشویقِ مردم به انجام گناه و جریحه دار کردنِ عفّت عمومی ندارد!!

{صفحه19}

2 حجاب و چادر

حجاب و چادر، مصونیت از تعرّض هوسرانان

قرآن مجید:

ای پیامبر! به زنان و دختران خود و زنان مؤمن بگو: چادرهایشان را بپوشند تا به عفت و پاکدامنی شناخته شوند و از اذیت و آزار و تعرّض (هوسرانان) در امان باشند... (1)

چادر، حجاب و عفت اسلامی

آنچه از مفاد گفتار دانشمندان لغت عرب و تعریف های واژه (جَلباب) و چادر در یک عبارت جامع می توان بیان کرد، چنین است: چادر نوعی پوشش گسترده و سرتاسری با وسعت کافی می باشد که زنان مسلمان با عفت از روی همه لباسهای خود می پوشند به گونه ای که تمامی لباس ها، حجم اندام، پستی و بلندی بدن و زیورآلات آنها را مخفی نماید.

*****

1- احزاب: 59.

{صفحه20}

بنابراین، لباس و پوششهایی از قبیل: مانتو، مقنعه، روسری و بلوز و شلوار و چادر نازک و هرگونه پوششی که برجستگی بدن را نمایان کند و باعث خودنمایی، جلوه گری و نمایش چهره و اندام بانوان باشد، از دایره تعریف حجاب و پوشش اسلامی خارج می باشد و با مسئله عفت و نجابتِ زن مسلمان و پیرو حضرت زهرا علیها السلام، منافات دارد و بانوان مسلمان می بایست از این گونه پوششها پرهیز داشته باشند. زیرا تنها چادر، مصداق کامل و جامع تعریف (جلباب) و حجاب مقدّس فاطمی علیها السلام می باشد و از میان انواع چادرها، تنها رنگ مشکی، رنگ خاموش، صامت، نگاه شکن و نشانه هیبت، اُبّهت، عفت و حافظ شخصیت و متانت زن می باشد.

به سخنان گرانقدر پیشوایان اسلام توجه فرمایید:

لزوم حجاب بانوان

امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود:

زن جذّاب و دلبر است، هرکس زن می گیرد او را در پوشش و حجاب (کامل) قرار دهد (تا در انحصار شوهرش بوده، مورد هوس و تعرّض و بازیچه بیگانه

{صفحه21}

قرار نگیرد). (1)

حجاب، حافظ زیبایی زن

حضرت علی علیه السلام فرمود:

زن شایسته است (در خانه و در حجاب کامل) نگهداری شود تا حالتش نیکو و زیباییش پایدار بماند (و نگاه و تعرّض هوسرانان، زیباییش را نابود نکند). (2)

کیفیت پوشش حضرت زهرا علیها السلام

حضرت فاطمه علیها السلام برحسب ضرورت و به خاطر دفاع از حریم ولایت و امامت که خلفا درصدد نابودی آن بودند، ناگزیر از رفتن به مسجد و افشاگری جنایتهای ستمگران شد.

حضرت زهرا علیها السلام به منظور دادخواهی و تظلّم، مطالب ارزنده خود را با هیبت، صلابت و جبروت، چنان ایراد فرمود که همچون صاعقه دلها را پُر از هول و هراس کرد. (3)

*****

1- غررالحکم مترجم، چاپ دفتر نشر: 465/2.

2- همان: 466.

3- شرح و تفصیل و کیفیّت و علت ایراد این خطابه ارزشمند در کتاب «پناه امت در دوران غیبت» نوشته مؤلف به تفصیل آمده است.

{صفحه22}

کیفیّت پوشش و حجاب آن بزرگوار هنگام رفتن به مسجد و ایراد خطابه این چنین بود:

چون به فاطمه علیها السلام خبر رسید، خلیفه تصمیم جدّی بر غصب فدک (خلافت و امامت) گرفته، مقنعه بلند خود را پوشید و چادر (پوشش کامل و سرتاسری) را به بر گرفت و در حالی به راه افتاد که گروهی از بانوان از نزدیکانش اطراف آن بزرگوار را گرفته بودند (تا شناخته نشود) و در هنگام قدم برداشتن، دامن چادر خود را زیر قدم ها می آورد.

راه رفتن آن حضرت همانند راه رفتن رسول الله صلّی الله علیه و آله و سلّم بود. صدّیقه کبری علیها السلام با چنین وضعی بر خلیفه وارد شد در حالی که مهاجرین و انصار اجتماع نموده بودند. پرده و حجابی میان زنان و مردان حایل گردید و آنان را از هم جدا کرد. آنگاه حضرت زهرا علیها السلام، خطابه کوبنده و افشاگر خود را با صلابت و جبروت ایراد فرمود. (1)

متانت و عفت حضرت زینب علیها السلام

یحیی مازنی می گوید: مدّت زیادی همسایه حضرت علی علیه السلام بودم و خانه من نزدیک منزلی بود که حضرت

*****

1- شرح ابن ابی الحدید: 211/16؛ بحارالانوار: 216/29 و 218 .

{صفحه23}

زینب علیها السلام در آن ساکن بود. به خدا قسم در این مدّت، نه زینب علیها السلام را دیدم و نه صدای آن بزرگوار را شنیدم. هر وقت می خواست به زیارت قبر نورانی جدّ بزرگوارش رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم مشرّف شود، شبانه (در حالی که در حجاب و پوشش کامل بود) از منزل خارج می شد. امام حسن علیه السلام در طرف راست و امام حسین علیه السلام در جانب چپ و امیرالمؤمنین علیه السلام در جلو آن حضرت حرکت می کردند. هنگامی که به قبر مبارک رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم نزدیک می شدند، حضرت علی علیه السلام جلوتر می رفت و چراغ هایی را که روشن بود، خاموش می کرد. یک بار، امام حسن علیه السلام علّت خاموش کردن روشنایی ها را از پدر بزرگوارش سؤال کرد، حضرت علی علیه السلام در جواب فرمود: می ترسم فردِ (نامحرمی) به خواهرت زینب علیها السلام نگاه کند. (1)

هتک حرمت یزید جنایت کار نسبت به خاندان امام حسین علیه السلام

حضرت زینب علیها السلام در شهر شام و در حضور انبوه مردم خطاب به یزید جنایت کار فرمود:

ای یزید! آیا از عدالت است که زنان و کنیزان خود را در

*****

1- ریاحین الشریعه: 60/3 (مختصر) و وفیات الائمه علیهم السلام 436.

{صفحه24}

پشت پرده و حجاب و پوشش قرار دهی ولی دختران رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم را به اسارت گرفته، آنان را به این سوی و آن سوی بکشانی، و درصدد برآیی تا حجاب و پوشش را از ایشان گرفته، چهره ها و صورتشان را نمایان کنی تا همه مردم به آنان چشم بدوزند و صورتهای آنها را ببینند؟!! (1)

و جناب امّ کلثوم علیها السلام نیز در دفاع از حجاب و عفت خاندان رسالت، خطاب به شمر چنین فرمود:

هنگامی که ما را به شهر شام وارد کردی از دروازه ای وارد کن که کمتر تماشاچی آنجا باشند تا کمتر ما را تماشا کنند و بگو سرهای شهدا را از بین کجاوه ها بیرون ببرند تا مردم توجه به وضعیت ما نکنند زیرا بر اثر نگاه نامحرمان به وضع حال ما، رنج و عذاب کشیدیم! (2)

عزیز خواننده! دختران با حیا و با عفّت امیرالمؤمنین علیه السلام همه مصائب جان سوز را به جان خریدند امّا مسئله نگاه نامحرمان به چهره مبارکشان و هتک حرمت به حجاب و

*****

1- بحارالانوار: 134/45.

{صفحه25}

عفافشان را تحمّل ننموده و صورت خود را با آستین پوشانده، از حیثیّت و شخصیت و حجاب خود دفاع کردند و با خطابه آتشین حضرت زینب علیها السلام ارکان حکومت یزیدِ جانی متزلزل گردید و نقشه های شیطانی او نقش بر آب شد.

غیرت رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم

پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم فرمود:

پدرم ابراهیم علیه السلام غیرتمند بود و من از او غیرتمندترم. خدا بینی آن مؤمنی را که غیرت ناموس ندارد به خاک می مالد (و او را ذلیل خواهد نمود). (1)

امیرالمؤمنین علی علیه السلام فرمود:

خداوند لعنت کند کسی را که غیرت ندارد. (2)