مفاهیم عقایدی
مباهله روشن ترین دلیل باورهای شیعه
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- عبدالکريم پاک نيا
ذى الحجه آخرین ماه سال قمرى و یکى از مبارک ترین، با شکوه ترین و پرخاطره ترین ماه ها براى مسلمانان به ویژه شیعیان جهان مى باشد. در این ماه برگ هاى زرین و مسرت بخشى در تاریخ اسلام رقم خورده و به عنوان میراث جاویدان براى جهان اسلام به یادگار مانده است. از مناسبت هاى سرورآفرین این ماه مى توان به اول ماه، روز ازدواج حضرت على و فاطمه زهرا (علیهما السلام) و تولد حضرت ابراهیم خلیل الرحمن اشاره کرد.
رمضان و شیطان
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- نشريه معارف
گفته مى شود که در ماه رمضان، شیطان به زنجیر کشیده مى شود، پس دلیل گناهان ما در این ماه چیست؟ اصولاً چرا خداوند به شیطان مهلت داده ما را به گناه بکشاند تا مجبور باشیم با این همه سختى، خود را از شرّ او رهایى بخشیم؟ این سؤال، پرسشى بنیادین است که براى هر اندیشمند مسلمان رخ مى نماید و پاسخ به آن در گرو کاویدن جنبه هاى مختلف آن است.
آيا شب قدر با اختيار سازگارى دارد؟
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- سيد سعيد لواسانى
مى گويند در شب قدر مقدرات بندگان اعم از خير و شر و ولادت و مرگ و خلاصه هر چه تا شب قدر سال آينده با آن مواجه مى شوند، تقدير و معين مى گردد . اگر چنين باشد، هر کس سرنوشتش تا سال آينده مشخص است . بنابراين، در دايره همين سرنوشت معين حرکت مى کند و اختيارى از خود ندارد؛ زيرا با توجه به سرنوشتى که در شب قدر برايش رقم خورده، حرکت کرده است .
آیا اسلام یک دین جبری است؟
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- شهید مرتضی مطهری
- منبع:
- کتاب آشنایی با قرآن، جلد سوم
بعضی افراد که فقط آیاتی را می بینند که می گوید همه چیز به اراده خداست، خیال می کنند که قرآن چون فرموده همه چیز به اراده خداست پس قائل به اسباب و مسببات و از آن جمله قائل به اختیار و اراده بشر نیست. مخصوصا اروپاییها اغلب وقتی درباره اسلام اظهار نظر می کنند اسلام را العیاذ بالله یک دین جبری معرفی می کنند یعنی دینی که برای بشر هیچگونه اختیار و اراده ای قائل نیست. ولی واضح است که این، یک تهمت به قرآن است.
اهمیت نماز صبح
- منتشر شده در
قرآن مجید:نماز فجر(نماز صبح) مشهود ملائکه است(بنی اسرائیل/آیه۷۷) گر چه تمام نمازها مشهود ملائکه است ولی نماز صبح در این وادی از ویژگی خاصی بهره مند است. در روایات اسلامی آمده که : ((نماز صبح از میان نمازها این امتیاز دارد که ملائکه شب و ملائکه روز آن را مشاهده می کنند. زیرا نماز صبح اگر در اول وقت خود انجام شود دقیقاً در لحظه ای انجام شده است که ملائکه شب جای خود را به ملائکه روز می دهند. و هر دو گروه از فرشتگان شاهد اقامه آن خواهند بود.
بررسی اشتغال زنان از دیدگاه اسلام و روانشناسان غربی
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- مجيد محمديان-
- منبع:
- حوزه علميه قم
بسم الله الرحمن الرحيم و صلي الله علي محمد و آله الطاهرين يكي از سؤالات و مباحثي كه در سالهاي اخير در جامعه ما مطرح بوده است، بحث از توانايي و كارآمدي زنان و حضور فعال آنها در عرصههاي اجتماعي و سياسي است. مسئله اشتغال زنان به كارهاي اجتماعي، قضاوت زنان، پليس زن و غیره از جمله مباحث مورد توجه و جنجال برانگيز در گذشته و حال بوده و هست.
اعمال حج و اسرار آن
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- آیت الله حسین مظاهری
- منبع:
- برنامه زندگی، صفحه ی 113
همان طور که تمام عبادت ها دارای اعمال ظاهری و اسرار باطنی است، حج نیز چنین است. اعمال ظاهری آن مناسکی است که حاجی باید در ایامی خاص به جا آورد و در هریک از آنها اسراری نهفته است. مراسم حج در حقیقت مروری سمبولیک بر مبارزات حضرت ابراهیم (ع) و منزلگاههای مختلف توحید، سلوک عرفانی و اخلاص در بندگی است.
اروپا و اسلام هویت ساز
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- سید عباس پورهاشمی
- منبع:
- نشریه پگاه حوزه، سوم اسفند 1381، شماره 89
اسلام و نقش مسلمانان در تحولات فکری و سیاسی اروپا، قدمتی طولانی دارد. به اعتراف بسیاری از نویسندگان، اروپاییان همواره از منابع اصیل اسلامی بهره گرفته و در ساختن تمدن اروپایی، علوم و فنون مسلمانان را در نظر داشته اند.
فرجام تاریخ و انسان واپسین
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- محمد تقی سبحانی
- منبع:
- نشریه موعود، بهمن و اسفند 1381، شماره 36
آنچه در پی خواهد متن سخنرانی حجة الاسلام والمسلمین سبحانی ، رئیس مرکز مطالعات و تحقیقات اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی حوزة علمیه قم است ، که در نخستین همایش «امام مهدی ؛ استراتژی انتظار و جهان آینده » که در نیمه شعبان سال جاری از سوی مؤسسه فرهنگی موعود برگزار شد، ایراد شده است ...
معراج پیامبر در دیدگاه عقل و وحی و آثار تربیتی آن
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- محمد رضا ایزدپور
- منبع:
- نشریه فرهنگ كوثر، زمستان 1385، شماره 68
بحث از واقعة شگفت انگیز و محیرالعقول معراج پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله از جمله مباحث جنجال برانگیزی به شمار می آید که از دیرباز تاکنون، بر سر زبان و قلم دوست و دشمن جریان داشته است. برخی از اندیشمندان و مفسران به فراخور بضاعت و توان علمی خود، در این زمینه مطالبی را به رشتة تحریر درآورده و دیدگاه های خود را مطرح ساخته اند. نگارنده در این مجال در پی ارائه تحلیلی کوتاه، رسا و نسبتاً جامع از دو بُعد عقل و وحی، و گذری بر آثار تربیتی پدیدة معراج است که برای عموم مخاطبین در سطوح مختلف نیز قابل استفاده و درک باشد
منشأ دولت و مشروعیت در اندیشه سیاسی شیعه
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- محمدرضا موثق (*)
- منبع:
- نشریه دانش پژوهان، پاییز و زمستان 1383، شماره 6
این ادّعا که دولت برای همگان مطلوب است، از ویژگی های ثابت بیشتر نظریه های مربوط به دولت است. تصویری که آنها از زندگی بدون حکومت و «حالت طبیعی» ارائه می کنند تصویری تیره و پرمشکل است. به عبارت دیگر، در ضرورت وجود دولت برای جامعه، جز معدودی ، هیچ کس تردید ندارد.
مشروعیت حکومت دینی
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- علی واعظی (*)
- منبع:
- نشریه دانش پژوهان، پاییز و زمستان 1383، شماره 6
مسائلی چون اشکال حکومت، قدرت قانون و حاکمیت یافتن یا ضمانت اجرایی احکام آن بستگی تام به مشروعیت دارد. در طول تاریخ، کمتر رژیمی را می توان یافت که درصدد باشد بدون استفاده از عنصر مشروعیت، بر مردم حکومت کند. مشروعیت را معادل واژه legitimaeg به معنای قانونی بودن دانسته اند؛ ولی در اصطلاح، معنایی دیگری نیز برای آن می توان فرض کرد.
«توسّل» از نگاه فریقین
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- حجت الاسلام فداحسین عابدی (*)
- منبع:
- نشریه طلوع، تابستان و پاییز 1383، شماره 10 و 11
واژه «توسل» دوبار در قرآن آمده است. این واژه به معنای تقرب جستن، منزلت جستن و نزدیک شدن به غیر توسط چیزی، به کار رفته است. با ژرف نگری در منابع اسلامی به این نتیجه می رسیم که توسل انواع فراوانی دارد.
آیا پول و اسکناس زکات دارد؟
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- سجاد چوبینه
- منبع:
- نشریه فرهنگ جهاد، زمستان 1383 و بهار 1384، شماره 38 و 39
آنچه لازم است مورد پژوهش و پرسش قرار گیرد، پاسخگویی به این سؤال است که آیا نقدین (طلا و نقره) خود موضوعیت و مطلوبیت ذاتی داشته و شارع مقدس حیثیت ذاتی آنها را مورد عنایت قرار داده و مشمول حکم زکات گردانیده است یا آنکه نقدین معیار جده (ثروت) و دارایی اشخاص محسوب شده و در آن زمان نشانه ثروتمندی بوده است و امروزه و در زمان ما اوراق معتبری مانند پول و اوراق مالیه دیگر سمبل دارایی و ثروت می باشند؛ لذا پول می تواند و بلکه باید مشمول حکم زکات قرار گیرد؛ زیرا در حال حاضر به عنوان جانشین طلا و نقره در بازار رواج داشته و به عنوان میزان دارایی و مالکیت اشخاص در مبادلات و معاملات اقتصادی نقش بازی می کند.
از فرمول و شاکله هویت تا نوآوری
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- ابراهیم فیاض
- منبع:
- پگاه حوزه، 27 مهر 1387، شماره 241
دین اگر با «زبان خاص» خودش ترکیب شود «هویت» تولید می شود؛ به عبارت دیگر هر دینی یک زبان خاص خود دارد و زمانی که باز تولید زبانی شود، هویت را ایجاد می کند؛ به همین دلیل هیچ دینی وجود ندارد که زبان خاص خود نداشته باشد و هر دینی با یک زبان خاص شناخته می شود
کلیات دین شناسی
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- علی ربانی گلپایگانی
- منبع:
- نشریه پیام حوزه، تابستان 1378، شماره 22
در این جا نمونه ای از آیات قرآن واحادیث اسلامی که بیان گر جامعیت آیین اسلام است را یادآورمی شویم، آن گاه به پژوهش تطبیقی پرداخته و احکام اسلام را باابعاد وجودی انسان و تمایلات گوناگون او، می سنجیم تا جامعیت تعالیم و احکام اسلامی روشن شود.
رابطه دین و آزادی
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- آیت الله عبد الله جوادی آملی
- منبع:
- نشریه پیام حوزه، تابستان 1378، شماره 22
آزادی از حقوق انسانی است و تبیین آن برعهده علوم انسانی است و علوم انسانی بدون انسان شناسی مفهومی ندارد. انسان شناسی هم بدون شناخت روح ملکوتی انسان ممکن نیست و شناخت روح مجرد وملکوتی بدون شناخت عالم مجردات قابل دسترسی نیست. شناخت مجردات هم بدون شناختن قوانین عامه هستی ممکن نیست.