مقالات متفرقه
روزه؛ بهره های فردی و هنجارهای اجتماعی
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- علی رضا شیخ شعاعی
- منبع:
- نشریه پایگاه حوزه
در این نوشته پس از ملاحظه برخی از احادیث و روایاتی که به آثار اجتماعی روزه اشاره دارد، به بررسی تأثیرات عمل عبادی روزه از یک سو و نقش فضای ماه مبارک رمضان از سوی دیگر در سلامت جامعه و بهبود روابط اجتماعی در ذیل این پنج عنوان می پردازیم: 1 ـ هوش هیجانی و اخلاق اجتماعی. 2 ـ صبر و روابط اجتماعی. 3 ـ همنوایی و هنجارهای اجتماعی. 4- رفتارهای حمایتی و سلامت جامعه. 5- پیوندهای دوستانه و خانوادگی.
فضیلت ماه شعبان
- منتشر شده در
ماه شعبان ماهی است منسوب به پیامبر اعظم (صلی الله علیه و آله) که خود می فرمودند: « شعبان ماه من است و رمضان ماه امت من؛ و می فرمودند خدای ببخشاید و بیامرزد او را که با پاس داشتن حق ماه، من مرا یاری کند ». (1) ماه شعبان یکی از سه ماه پر فضیلتی است که هر انسان مؤمنی می تواند از آن برای نزدیک شدن به خداوند و پیامبر او یاری جوید و خود را در چشمه سار این ماه، پاک نماید
نسیم باد نوروزی
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- معصومه صفرآبادی فراهانی
- منبع:
- نشریه نامه جامعه
نوروز قرن هاست بر همة جشن های جهان فخر می فروشد، جشن جهان است و روز شادمانی زمین، آسمان و آفتاب و جوش شکفتن ها و شور زادن ها و سرشار از هیجان هر آغاز. جشن های دیگر، اغلب انسان ها را از کارگاها، مزرعه ها، دشت و صحرا، کوچه و بازار، باغ ها و کشتزارها، در میان اطاق ها و زیر سقف ها و پشت درهای بسته جمع می کند؛
نوروز از دیدگاه اسلام
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- حجت الاسلام رضا باقی زاده پلامی
- منبع:
- نشریه افق حوزه
در معارف اسلامی آمده هر روزی که در آن گناه صورت نگیرد عید است؛ چنان که امام صادق (علیه السلام) می فرماید: «كُلُّ يَوْمٍ لَا يُعْصَى اللَّهُ فِيهِ فَهُوَ يَوْمُ عِيد» اما در طول سال چند عید وجود دارد که از آداب و ویژگی خاصی برخوردارند مهم ترین آنها اعیاد غدیر، فطر و قربان است، که آثار و برکات زیادی دارند روز ولادت پیامبر مکرم اسلام (صلی اللّه علیه وآله) و ائمه اطهار (علیهم السلام) نیز از اعیاد مهم اسلامی به شمار می آیند.
فضیلت ماه مبارک رمضان
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- علی امیرخانی
«رمضان» در لغت از «رمضاء» به معنای شدت حرارت گرفته شده و به معنای سوزانیدن می باشد. چون در این ماه گناهان انسان بخشیده می شود، به این ماه مبارک رمضان گفته اند.پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلم) می فرماید: «إنَّما سُمِّیَ رَمَضانُ؛ لِأَنَّهُ یُرمِضُ الذُّنوبَ؛ ماه رمضان به این نام خوانده شده است، زیرا گناهان را می سوزاند.»
نوروز در آینه روایات
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- محمد رضا ضمیری
- منبع:
- نشریه موعود
عید نوروز یکی از سنتهای ملی و اعیاد ایرانیان است، که از دیرباز مورد توجه بوده و قوم ایرانی ارزش و اهمیت خاصی برای این عید قائل بوده است.
حجاب و عفاف در قرآن کریم
- منتشر شده در
برای ایجادفرهنگ حجاب و پوشش مناسب در جامعه، باید ابتدا پایه های اعتقادی و بینش افراد رانسبت به این موضوع، محکم کنیم و این، یعنی نهادینه سازی باورهای درست و فرهنگ سازیدقیق. بنابراین، تهدید و اجبار، هیچ گاه به عنوان اولین راهکار، اثر بخش نخواهدبود.
سخنی در مفهوم جامعه ی دینی
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- سید مرتضی تقوی
- منبع:
- فصل نامه ی فقه اهل بیت فارسی، شماره ی 7
گستره ی وظایف مردان در خانواده
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- عزت السادات میرخانی
- منبع:
- نشریه ی مطالعات راهبردي زنان، شماره ی 3
اسلام همانگونه که در واگذاری هر مسئولیتی، بر صلاحیت فکری و اخلاقی فرد مسئول تأکید دارد، در مسأله سپردن ریاست خانواده هم به مرد تأکیدات، تمهیدات و حتی تهدیداتی دارد، که او را بر صراط مستقیم و مرز عدالت قرار دهد.
صفات و ویژگی های مشاور در اسلام
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- حسین حقایقی زنجانی
- منبع:
- نشریه ی مکتب اسلام، سال 1376، شماره ی 3
نیازهای مادی انسان از نگاه قرآن و سنت
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- سید محمود مرویان
- منبع:
- فصل نامه ی الهیات و حقوق، شماره ی 1
اهتمام آموزه های دینی به نیازهای مادی از یک سو، واقع نگری اسلامی را به نمایش می گذارد و از سوی دیگر، ما را به تأثیر متقابل عرصه های گوناگون حیات انسانی متوجه می سازد. بر این اساس است که تلاش مربّیان، برنامه ریزان و مدیران اجتماعی، در مقوله تأمین نیازهای فرد و جامعه انسانی نیازمند به واشکافی و کارشناسی بیشتری است و آشنایی با نگرشِ جامع به متون دینی و سیره عملی پیشوایان اسلامی اولویت می یابد.
مسئولیت همسایگان مساجد
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- غلامرضا گلی زواره قمشه ای
- منبع:
- نشریه ی پاسدار اسلام، شهریور 1376، شماره ی 189
مسجد، بنای مقدس و شکوهمندی است که از صدر اسلام تاکنون پایگاه پایدار و استوار توحید و تقوا بوده و از گذشته، جایگاه خضوع و خشوع و سجود عبادالله در مقابل معبود خویش به شمار می رفته است، علاوه بر آن از دیر باز، کانونی جهت فراگیری علوم قرآنی، فرهنگ اهل بیت و مرکز وعظ و ارشاد و محل تشکل و انسجام مردم علیه حکام جور و ستم و نیز محل ملاقات مؤمنین با یکدیگر و آگاهی یافتن از حال هم و استواری پیوندهای مودت و الفت دل ها و نیز پایگاه مهمی برای امربه معروف و نهی از منکر و کنترل و اصلاح اخلاق و رفتار مردم به شمار می رفته است.
فضیلت و اعمال ماه رجب (لیلة الرغائب، ایام البیض و...)
- منتشر شده در
ماه رجب از ارزش و شرافت بسیار بالایی برخوردار است و این شرافت و ارزش بدان دلیل است که این ماه یکی از ماههای حرام و یکی از زمانهای ویژه دعا است. بر پایه برخی از روایات این ماه، ماه حضرت امیرالمؤمنین (علیه السلام) است.
مادران بهشتی
- منتشر شده در
شیخ مفید، عالم بزرگ شیعی و فقیه گران قدر عالم اسلام، شبی در خواب دید که حضرت فاطمه زهرا(س) با دو فرزندش حسن و حسین(ع) به نزد او آمده است و به او می گوید: «ای شیخ، آن دو را فقه بیاموز». فردا، در جلسه درس، هنوز در فکر خواب دیشب بود. زنی همراه دو فرزندش نزد او آمد و گفت: «ای شیخ آن دو را فقه بیاموز.» لبخندی از تحسین بر لب شیخ نشست.
جایگاه انسانی زن از منظر اسلام
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- فاطمه وفایی کارشناس مطالعات زنان
از مهم ترین مقولات بسیار مهم امروزه مباحث مرتبط به حوزه ی زنان می باشد، یکی از دسیسه های امروزی دشمنان اسلام این است که از طریق خدشه دار کردن شخصیت انسانی این موجودی که نیمی از پیکره ی اجتماع انسانی را تشکیل میدهد، دین اسلام و تعالیم آسمانی آن را خدشه دار نمایند.موجودی که در اسلام از جایگاهی محترم برخوردار است، که این را می توان به روشنی از تعالیم اسلام فهمید بر خلاف عقاید عصر جاهلیت و هم چنین عصر جاهلیت مدرن که هیچ گاه نتوانستند جایگاه واقعی انسانی زن را به درستی به تصویر بکشند.
تأملی در نوروز
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- دکتر محمود روح الاميني
انسان، از نخستين سال هاي زندگي اجتماعي، زماني که از راه شکار و گردآوري خوراک هاي گياهي روزگار مي گذراند، متوجه بازگشت و تکرار برخي از رويدادهاي طبـيعي، يعني تکرار فصول شد. زمان يخ بندان ها موسم شکوفه ها، هنگام جفت گيري پرندگان و چرندگان را از يکديگر جدا کرد. نياز به محاسبه در دوران کشاورزي، يعني نياز به دانستن زمان کاشت و برداشت؛ فصل بندي ها و تقويم دهقاني و زراعي را بوجود آورد
خواندنی های عیـــد نـــوروز 1394
- منتشر شده در
کافيست نگاهي به دور و اطراف خود بياندازيد تا متوجه شويد در جامعه ما تنها شمار اندکي از افرادمتشخص و با نزاکت بجاي مانده است. در روزگاران پيشين به آداب و نزاکت اجتماعي بهاي بيشتري داده مي شد. اما افسوس که جامعه امروز دستخوش تحولات گوناگوني گشته است.
مدرنیسم در عید باستانی نوروز
- منتشر شده در
دوباره به ایام عید نوروز نزدیک می شویم و باز هم این رسوم هر ساله مربوط به شب عید است که خودنمایی می کند... در واقع با تغییر نسل ها اعتقادات و بسیاری از آداب و رسوم ها هم عوض می شود، اما با وجود چنین تفاوت هایی مردم هر ساله با انجام آداب رسوم که از قدیم بوده و امروزه تغییراتی کرده است به پیشواز می روند تا عید و تازه بودن سال جدید را به خانه هایشان بیاورند
نگاهي به عيد نوروز در دين مبين اسلام
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- "يدالله حاجيزاده"
نوروز ايرانيان كه در آغاز فصل بهار جشن گرفته ميشود، پيام آور نو شدگي سال و آمدن گرما و مرگ زمستان و رويش دوبارۀ طبيعت، و زمان خروج انسان از عالم خمودگي و پيوستن به طبيعت و شروع به حيات اجتماعي دوباره در جامعه است.[1] نوروز، سمبل تحول و تغيير و دگرگوني است. علاوه بر اينكه طبيعت بيجان جاني تازه ميگيرد، ايرانيان نيز با خانه تكاني و پوشيدن لباس نو و ... سعي ميكنند به استقبال اين تحول بروند. بدون شك اين تحول به سمت نيكويي و بهتر شدن است . اين همه نيکويي و نيک پسندي آنگاه به بالاترين ارزش رسيد که فرهنگ غني ايران با معارف سعادت آفرين اسلام عجين شد و چشم هاي حقيقت بين را از تماشاي مظاهر تحول طبيعت به انقلاب باطن رهنمون ساخت.