مفاهیم قرآنی
سفره قرآن در ضیافت ماه رمضان
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- آیت اللّه جوادی آملی
- منبع:
- نشریه افق حوزه
از وجود مبارک حسن بن علی (علیهما السلام) پرسیدند: « ما الزهد ؟؛ زهد که از ملکات نفسانی است، چیست؟» حضرتش طبق این نقل فرمودند: « الرغبت فی التقوی و الزهادت فی الدنیا ؛ علاقه به تقوا و بی رغبتی به دنیا، ملکه زهد را تشکیل می دهد.» (تحف العقول/225) . این زهد دوم، لغوی است و آن زهد اول اصطلاحی. وقتی انسان زاهد است که مایل به فضیلت تقوا باشد و از دنیا بی رغبت.
راه های مبارزه با فشارهای روانی از منظر قرآن
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- مهدی سلطانی رنانی
فشار روانی یکی از رایج ترین بیماری های زمان معاصر است، به گونه ای که طبق برآورد کارشناسان سازمان بهداشت جهانی حدود شش درصد کلّ جمعیّت جهان از بیماری ها ی روانی رنج می برند و شروع هشتاد درصد از بیماری ها ی جسمی با فشار روانی همراه بوده است. روان شناسان راهکارهایی را برای مقابله با فشار روانی مطرح نموده اند و اسلام نیز در طی قرون متمادی موفّق شده است میلیونها نفر را در مناطق مختلف جغرافیایی و از نژادهای گوناگون به خود جذب کند و با تغییر سبک زندگی آنها، برای زندگی اجتماعی و فردی آنان قوانین مطلوبی وضع نماید.
عيد فطر در قرآن کريم
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- محمد ناصر حسينى علايى
عيد در لغت از ماده ى عود، به معنى بازگشت است و لذا به روزهائى که مشکلات از قوم و جمعيتى برطرف مى شود و بازگشت به پيروزيها و راحتى هاى نخستين مى کند، عيد گفته مى شود و در اعياد اسلامى به مناسبت اينکه در پرتو اطاعت يک ماه مبارک رمضان و يا انجام فريضه ى حج، صفا و پاکى فطرى نخستين به روح و جان باز مى گردد و آلودگى ها که برخلاف فطرت است، از ميان مى رود، عيد گفته شده است.
روزه در قرآن
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- علامه سيد محمد حسين طباطبايی
اي کساني که ايمان آورده ايد روزه بر شما واجب شده همانطور که بر اقوام قبل از شما واجب شده بود شايد با تقوا شويد . و اين روزهایی چند است پس هر کس از شما مريض و يا مسافر باشد بايد ايامي ديگر بجاي آن بگيريد و اما کساني که به هيچ وجه نمي توانند روزه بگيرند عوض روزه براي هر روز يک مسکين طعام دهند و اگر کسي عمل خيري را داوطلبانه انجام دهد برايش بهتر است و اينکه روزه بگيريد برايتان خير است اگر بناي عمل کردن داريد .
روزه، رمضان و قرآن
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- محمد رضا مصطفى پور
روزه يکى از مهم ترين عبادت هاى مسلمانان و مؤمنان است که به عنوان يکى از مؤثرترين عوامل براى پرورش روح تقوا در تمام زمينه ها و همه ابعاد به مؤمنان معرفى شده است. انجام اين عبادت در ماه رمضان در طول يک ماه کامل بر آن ها واجب است. ماهى که مهمترين امتياز آن نزول قرآن به منظور هدايت انسان ها در آن است. در اين مقاله در رابطه با مقوله هاى سه گانه فوق يعنى روزه، ماه رمضان و قرآن در سه فصل سخن به ميان مى آيد.
آيا نخستين وحی در ماه رمضان بود؟
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- آيت الله جعفر سبحانی
روز بعثت پيامبر، مانند روز تولد و رحلت آن حضرت از نظر تاريخ نگاران قطعي نيست. دانشمندان شيعه، تقريبا متفق اند که پيامبر اسلام در بيست و هفتم ماه «رجب» به رسالت مبعوث گرديد، و نبوت او از همان روز شروع شد.
نگاهی گذرا به مسئله زکات در قرآن
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- سید ابوالحسن مطلّبی
- منبع:
- نشریه فرهنگ جهاد، زمستان 1383 و بهار 1384، شماره 38 و 39
جاذبه شگرف قرآن
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- مترجم: عزالدین رضانژاد
- منبع:
- نشریه پژوهه، خرداد و تیر 1383، شماره 6
مستشرق بلغاری دکتر توفیان تیوفانوفا - استاد دانشگاه صوفیا و عضو انجمن مستشرقان آمریکایی و عضو اتحادیه مستشرقان اروپایی - تأکید کرد که وی به طور کامل اسلام را پذیرفت، چون اسلام دین حقی است که میان بشر مساوات ایجاد می کند و همه حقوق انسانی را حفظ می کند و ارکان صلح و امنیت را در همه جوامع بشری محکم و استوار می سازد.
لیلة القدر در نگاه علامه طباطبایی (رحمة الله)
- منتشر شده در
-
- نویسنده:
- حسین ملانوری
- منبع:
- نشریه مبلغان، آذر 1378، شماره 1
مهم ترین مناسبت ماه مبارک رمضان، شب قدر است که هماره مورد توجه مؤمنین بوده و خواهد بود. آنچه در پیش روی دارید بحثی پیرامون شب قدر بر اساس نظرات مرحوم علامه طباطبایی رحمه الله در تفسیر شریف المیزان است که در دو سوره «قدر» و «دخان » مطرح گردیده است.