Imamejn Hasanejn - Baština pozitivnih misli

Tawba - Pokajanje

6. ajet sure At Tawba - Pokajanje:

 

وَإِنْ أَحَدٌ مِنَ الْمُشْرِكِينَ اسْتَجَارَكَ فَأَجِرْهُ حَتَّىٰ يَسْمَعَ كَلَامَ اللَّهِ ثُمَّ أَبْلِغْهُ مَأْمَنَهُ ۚ ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لَا يَعْلَمُونَ

 

Ako te neki od mnogobožaca zamoli za zaštitu, ti ga zaštiti da bi saslušao Allahove riječi, a potom ga otpremi na mjesto pouzdano za njega. To zato što oni pripadaju narodu koji ne zna. (9:6)

 

Ajet jasno ukazuje da rat i džihad u islamu nisu za to da bi se muslimani osvetili neprijatelju nego da bi se spriječilo društveno ugnjetavanje. Zato, ukoliko jedan od mnogobožaca zatraži utočište kod muslimana, oni su mu dužni pružiti isto, i dati mu mogućnost slušanja Božijih riječi, bez obzira da li postao musliman ili ne. Nakon toga muslimani će ga uputiti na mjesto sigurno za njega, jer njegovo pravo je da posluša Božije riječi, bez obzira želio prihvatiti istinu ili odustao od nje.

Gore navedeno nam pokazuje koliko je vjera islam veličanstvena i koliko je Poslanik islama s.a.v.s. velikodušna osoba da odobrava nevjerniku dolazak među muslimane bez ikakve prisile da prihvati islam.

Dakle, u islamu je dužnost dati priliku svima da izaberu svoj put i ni u jednom trenutku musliman ne smije zatvarati put nevjernicima za spoznaju vjere islama. Tako prijestupi koje čine neki ljudi isključivo proizilaze iz njihove neupučenosti.

Muslimani su dužni svim ljudima podjednako dostaviti poruku u vjeru i pribaviti tlo za uputu.

Islam podržava svačiji izbor i traži od naroda samovoljno pristupanje vjeri a ne zbog straha i prisile.

 

 

 

Ostavite svoj komentar

Korisnički komentari

Nema komentara
*
*

Imamejn Hasanejn - Baština pozitivnih misli