Imamejn Hasanejn - Baština pozitivnih misli

Sura Jusuf

23. ajet sure Jusuf


وَرَاوَدَتْهُ الَّتِي هُوَ فِي بَيْتِهَا عَن نَّفْسِهِوَغَلَّقَتِ الأَبْوَابَ وَقَالَتْ هَيْتَ لَكَ قَالَ مَعَاذَ اللّهِ إِنَّهُرَبِّي أَحْسَنَ مَثْوَايَ إِنَّهُ لاَ يُفْلِحُ الظَّالِمُونَ


"I poče da ga na grijeh navodi ona u čijoj kući je bio, pa pozaključa sva vrata i reče:"Hodi! - „Sačuvaj Bože!" -uzviknu on -, vlasnik me moj lijepo pazi; a oni koji dobro uzvrate zlim neće nikad uspjeti." (12:23)
 
Upravitelj Egipta poslao je svog poslušnika na pijacu da mu kupi roba koji će obavljati kućne poslove, i on je kupio Jusufa. Kada je vidio kako je Jusuf lijep, upravitelj reče ženi da ga pazi i poštuje. S toga je Jusuf u njegovoj kući imao poseban status i nije tretiran kao obični sluga.
Jusuf je položio jedan težak ispit kada su ga braća bacila u jamu, ali ga je sada u upraviteljevoj kući čekalo mnogo teže iskušenje. To je težak ispit sa kojim se susreću svi mladići Jusufove dobi, a to je oduprijeti se nefsanskom nagonu, uz pomoć duhovnosti u određenoj kriznoj situaciji. Desilo se da se supruga onoga u čijoj je kući boravio, zaljubi u njega, tj. Jusufa i jednog dana pozvala ga da joj se približi. Činjenica je da je njihovo zbližavanje bilo nemoguće zbog različitog društvenog položaja. No, ljubav ne poznaje društveni položaj, bogatstvo i siromaštvo, pa se nerijetko dešava da se bogataš i velikan zaljubi u siroticu i obrnuto.
Upraviteljeva supuga vođena nečasnim nakanama nije primjetila da Jusuf ne želi zbližavanje sa njom, te ona pribježe varki, iskoristi pogodnu priliku kada se sa Jusufom našla sama u jednoj sobi i zaključa sva vrata. Otvoreno je pozivala Jusufa da joj se približi pokušavajući ga očarati svojom ljepotom. Ali Jusuf je zatražio utočište kod Allaha da ne počini grijeh. Jusuf joj je govorio da ne može njen zahtjev staviti ispred Allahove naredbe; Allah me je spasio iz bunara, dao mi dom i utočište i lijep život; ne ne mogu na takav način biti nezahvalan Gospodaru svome i udomitelju mome, i neuspješno se oduprijeti iskušenju, odgovori Jusuf. Nikada ne bih mogao izdati svoga gazdu koji je imao povjerenje u mene i doveo me u svoju kuću. 
 Iz navedenog zaključujemo da nagoni i použda mogu biti toliko jaki da ukoliko se ne kontrolišu kraljicu pretvaraju u robinju običnog roba. Poslušnost prema Stvoritelju bolja je od zadovoljstva stvorenja. Poslušnost ka Allahu mora biti ispred polušnosti drugim ljudima, čak i roditeljima. Tako gdje su zatvorena sva druga vrata, znajte da su otvorena vrata Allahove milosti i od Njega moramo tražiti utočište i spas od grijeha.

 

Ostavite svoj komentar

Korisnički komentari

Nema komentara
*
*

Imamejn Hasanejn - Baština pozitivnih misli